Dit moet je weten op donderdagochtend 17 augustus

Dit moet je weten op donderdagochtend 17 augustus

Vandaag opent Lowlands weer haar festivaldeuren / Foto: ANP

Foto van 'Evie Westland'

Evie Westland

17 AUG 2017

Wat er vannacht gebeurde

Weer problemen in Culemborg

Zeker vijf auto's zijn woensdagnacht uitgebrand in de Gelderse stad Culemborg. De autobranden gebeurden binnen een kwartier. De politie weet vrijwel zeker dat de branden zijn aangestoken en roept getuigen op zich te melden.

De branden ontstonden rond 2.00 uur 's nachts in minder dan een kilometer van elkaar in het zuiden van de stad.

De stad kampt al langer met problemen. In 2016 werden er ook veel auto's in brand gezet. In december vorig jaar gingen er nog zes auto's in vlammen op. In juni werden de ruiten van zeker 35 auto's vernield, schrijft de NOS.

Een auto brandde in december 2016 uit in Culemborg / Foto: ANP

Zeker 37 doden bij rellen in gevangenis Venezuela

Bij rellen in de gevangenis van de stad Puerto Aracucho in Venezuela zijn zeker 37 gedetineerden omgekomen. Ze werden gedood door veiligheidstroepen die de gevangenis bestormden.

Er zou urenlang zijn geschoten. Getuigen spreken van een ‘wilde schietpartij’ tussen de twee kampen. Veertien ordehandhavers raakten daarbij gewond.

Het was al langer onrustig in de gevangenis. Er zou te weinig personeel werken en bendes zouden er de dienst uitmaken.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Ajax moet aan de bak in de Europa League

Vanavond speelt Ajax in de Europa League tegen het Noorse Rosenborg BK. De Amsterdammers willen in de eerste aflevering van het tweeluik de basis leggen voor een plek in de groepsfase van de Europese competitie.

Ajax beleefde een teleurstellende start van het seizoen. Eerst werd het in de voorronde van de Champions League uitgeschakeld door OGC Nice, daarna verloren de Amsterdammers de eerste eredivisiewedstrijd van Heracles Almelo.

Rosenborg BK bereidt zich voor in de ArenA

Festivaldeuren van Lowlands openen

Hoewel het festival morgen pas echt van start gaat, begint de 25e editie van Lowlands voor veel mensen vandaag. Om 12.00 uur vanmiddag opent Lowlands haar festivaldeuren en is a Campingflight to Lowlands Paradise dan echt begonnen.

Het festival is volledig uitverkocht, op Ticketswap wordt nog naarstig naar kaartjes gezocht. Dat is opvallend: de afgelopen jaren had het festival meer moeite met uitverkopen dan voorheen. Deze jubileumeditie is dan ook flink op de schop gegaan. Zo zijn onder andere de bekende festivaltenten Alpha en Bravo in een nieuw jasje gestoken.

Wat er verder in het nieuws is

Veiligheidsproblemen op Schiphol?

Luchtvaartdeskundigen maken zich volgens het AD zorgen over het aantal bijna-ongelukken op Schiphol. Vorig jaar gebeurde er op Schiphol 47 keer bijna een ongeluk.
Bij een zogenaamde runway incursion komt een vliegtuig op de start- of landingsbaan terecht terwijl dit nog niet de bedoeling is, omdat er al een ander vliegtuig, voertuig of persoon aanwezig is.

De reden dat dit op Schiphol vaker zou gebeuren (ter vergelijking met bijvoorbeeld drie bijna-botsingen op het vliegveld van München, vijf op New York John F. Kennedy en dertien op London Heathrow) ligt volgens experts bij de banen van de Nederlandse luchthaven. Die zouden in verschillende windrichtingen liggen. Bij andere luchthavens is dat niet het geval.

De luchthaven laat in een reactie aan de krant weten dat Schiphol aan alle veiligheidsniveaus voldoet.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Likeability of 3

Sloterdijk - Enschede in de sneeuw: zes uur onderweg

Amsterdam Sloterdijk - Enschede, 6 uur ©Jelmer Visser

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

58 MIN

Ondanks alle oproepen om thuis te werken, collega's die me voor gek verklaarden en het zeer slechte track record van de NS als er sneeuw valt, besloot ik toch om tijdens het weeralarm op de redactie van Metro te gaan werken. Van Enschede naar Amsterdam Sloterdijk; wat kan er misgaan? Nou veel. Op de heenreis was er weinig aan de hand maar over de terugreis heb ik maar liefst zes uur gedaan. Gelukkig had ik mijn camera mee om winterse beelden te schieten.

Mijn uitzicht voor ik vertrok aan de barre tocht ©Jelmer Visser

Likeability of 5

Frisser, mooier, sneller: Metro-site in nieuwe jas

Foto van 'Metro'

Metro

3 UUR

Na de nieuwe app en de vernieuwde krant, heeft Metro nu ook een gloednieuwe website. Frisser, mooier, sneller, hipper: dat zijn de reacties die we tot nu toe van jullie ontvingen. Want net als de app, is de nieuwe website waarop je nu aanwezig bent samen met Metro-lezers ontwikkeld; jullie konden de afgelopen periode al feedback geven op de bèta-versie.

Deze nieuwe site is in lijn gebracht met de andere kanalen van Metro. Dat betekent onder andere een frisse, overzichtelijke uitstraling, een menubalk met channels en de mogelijkheid om te reageren op artikelen via emoji's.

Scholieren hopen op dagje vrij door berg sneeuw

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

VANDAAG, 09:14

Hoewel de basisschoolleerlingen nog een dagje vrij hebben door de staking van heel veel leerkrachten, moeten de middelbare scholieren gewoon weer naar school. Veel waren maandag ijsvrij, maar dinsdag zijn de wegen als het goed is toch echt weer begaanbaar. Een aantal scholieren uit Gouda was het daar niet mee eens en besloot op een wel heel bijzondere manier vrij te regelen.

Flink wat sneeuw

Basisschoolleraren leggen opnieuw hun werk neer

Basisschoolleraren leggen opnieuw hun werk neer

Basisschoolleraren tijdens de protestmanifestatie in het Zuiderpark

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 07:10

Tienduizenden leerkrachten in het basisonderwijs leggen dinsdag opnieuw het werk neer. Met de tweede landelijke staking protesteren de meesters en juffen tegen de volgens hen te lage salarissen en te hoge werkdruk.

Anders dan bij de eerste staking in oktober zijn er geen grote manifestaties. Wel worden er lokale bijeenkomsten in het land gehouden.

Pas op: de wegen kunnen verraderlijk glad zijn

Pas op: de wegen kunnen verraderlijk glad zijn

Sneeuwoverlast op de A16 bij Rotterdam

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:50

Het winterse weer zorgt ervoor dat het op de wegen verraderlijk glad kan zijn. Sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten zorgen met name in woonwijken en op secundaire wegen voor soms zeer gladde omstandigheden.

De snelwegen zijn over het algemeen schoon, maar op sommige trajecten is de linkerbaan nog behoorlijk glad. Zo is de spitsstrook op de A7 nog dicht. Ook fietsers en voetgangers zijn gewaarschuwd: fiets- en voetpaden kunnen zeer glad zijn.

Het gevaar van vieze lucht wordt ernstig onderschat

Het gevaar van vieze lucht wordt ernstig onderschat

De Stadhouderskade in Amsterdam Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:44

De Tweede Kamer ontvangt dinsdag een brandbrief van bijna 170 longartsen en het Longfonds. Hierin schrijven zij dat het gevaar dat mensen ziek worden of dood gaan door vieze lucht volgens hen ‘ernstig wordt onderschat’.

De longartsen en het Longfonds roepen de Kamerleden op nog deze week maatregelen te treffen tegen vieze lucht, weet het AD. „Als artsen doen wij er alles aan om mensen weer gezond te maken, maar het liefst zouden wij natuurlijk willen dat mensen helemaal niet ziek worden. Daar kunnen wij niet voor zorgen, maar dat kunt u wél”, benadrukken de 169 longartsen tegenover de Kamerleden.

Minister Koolmees: Inburgering moet op de schop

Minister Koolmees: Inburgering moet op de schop

Wouter Koolmees Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:32

Er is een groot probleem met betrekking tot de inburgering, vindt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Koolmees zegt geschrokken te zijn van het aantal Somaliërs en Eritreeërs in Nederland dat geen opleiding heeft gevolgd en in de bijstand zit. Ook de oplopende wachtlijsten voor inburgeringsexamens noemt hij als probleem.