Dit moet je weten op donderdagochtend 17 augustus

17 augustus 2017 om 07:09 door Evie Westland
Dit moet je weten op donderdagochtend 17 augustus
Vandaag opent Lowlands weer haar festivaldeuren / Foto: ANP

Wat er vannacht gebeurde

Weer problemen in Culemborg

Zeker vijf auto's zijn woensdagnacht uitgebrand in de Gelderse stad Culemborg. De autobranden gebeurden binnen een kwartier. De politie weet vrijwel zeker dat de branden zijn aangestoken en roept getuigen op zich te melden.

De branden ontstonden rond 2.00 uur 's nachts in minder dan een kilometer van elkaar in het zuiden van de stad.

De stad kampt al langer met problemen. In 2016 werden er ook veel auto's in brand gezet. In december vorig jaar gingen er nog zes auto's in vlammen op. In juni werden de ruiten van zeker 35 auto's vernield, schrijft de NOS.

 

Een auto brandde in december 2016 uit in Culemborg / Foto: ANP

Zeker 37 doden bij rellen in gevangenis Venezuela

Bij rellen in de gevangenis van de stad Puerto Aracucho in Venezuela zijn zeker 37 gedetineerden omgekomen. Ze werden gedood door veiligheidstroepen die de gevangenis bestormden.

Er zou urenlang zijn geschoten. Getuigen spreken van een ‘wilde schietpartij’ tussen de twee kampen. Veertien ordehandhavers raakten daarbij gewond.

Het was al langer onrustig in de gevangenis. Er zou te weinig personeel werken en bendes zouden er de dienst uitmaken.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Ajax moet aan de bak in de Europa League

Vanavond speelt Ajax in de Europa League tegen het Noorse Rosenborg BK. De Amsterdammers willen in de eerste aflevering van het tweeluik de basis leggen voor een plek in de groepsfase van de Europese competitie.

Ajax beleefde een teleurstellende start van het seizoen. Eerst werd het in de voorronde van de Champions League uitgeschakeld door OGC Nice, daarna verloren de Amsterdammers de eerste eredivisiewedstrijd van Heracles Almelo.

Rosenborg BK bereidt zich voor in de ArenA

Festivaldeuren van Lowlands openen

Hoewel het festival morgen pas echt van start gaat, begint de 25e editie van Lowlands voor veel mensen vandaag. Om 12.00 uur vanmiddag opent Lowlands haar festivaldeuren en is a Campingflight to Lowlands Paradise dan echt begonnen.

Het festival is volledig uitverkocht, op Ticketswap wordt nog naarstig naar kaartjes gezocht. Dat is opvallend: de afgelopen jaren had het festival meer moeite met uitverkopen dan voorheen. Deze jubileumeditie is dan ook flink op de schop gegaan. Zo zijn onder andere de bekende festivaltenten Alpha en Bravo in een nieuw jasje gestoken.

Wat er verder in het nieuws is

Veiligheidsproblemen op Schiphol?

Luchtvaartdeskundigen maken zich volgens het AD zorgen over het aantal bijna-ongelukken op Schiphol. Vorig jaar gebeurde er op Schiphol 47 keer bijna een ongeluk.
Bij een zogenaamde runway incursion komt een vliegtuig op de start- of landingsbaan terecht terwijl dit nog niet de bedoeling is, omdat er al een ander vliegtuig, voertuig of persoon aanwezig is.

De reden dat dit op Schiphol vaker zou gebeuren (ter vergelijking met bijvoorbeeld drie bijna-botsingen op het vliegveld van München, vijf op New York John F. Kennedy en dertien op London Heathrow) ligt volgens experts bij de banen van de Nederlandse luchthaven. Die zouden in verschillende windrichtingen liggen. Bij andere luchthavens is dat niet het geval.

De luchthaven laat in een reactie aan de krant weten dat Schiphol aan alle veiligheidsniveaus voldoet.

 

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!