In het nieuws

Foto: ANP / Lex van Lieshout

Dit is waarom jij niet van Facebook kunt afblijven

Foto: ANP / Lex van Lieshout

Foto van 'Els Anker'

6 AUG 2017

Heb je ooit geprobeerd om minder tijd te besteden aan Facebook, Twitter, Instagram en andere sociale netwerken? Grote kans dat je jezelf er toch op betrapt dat je aan het liken, porren of appen bent. Een internationale studie van onder meer de Vrije Universiteit (VU) en de Radboud Universiteit laat zien dat zelfs iets kleins als het Facebook-logo ons positieve associaties kan geven.

Onderzoeker Allison Eden (Michigan State University) vermoedt dat het aangeleerd gedrag is dat sociale media ons een geluksgevoel geven. „Je kunt het vergelijken met een hond die een beloning verwacht als hij buiten een plasje doet”, aldus Eden. „Mensen krijgen dezelfde gevoelens als ze naar Facebook gaan. Zo’n aangeleerde reactie is moeilijk te doorbreken.”

Schuldgevoel

De proefpersonen werden blootgesteld aan een aanwijzing van Facebook, zoals het logo of een screenshot, gevolgd door een Chinees teken. Vervolgens moesten de deelnemers de symbolen beoordelen met ‘aangenaam’ of ‘onaangenaam’. Wetenschappers ontdekten dat zelfs een korte blootstelling aan een Facebook-gerelateerd beeld kan zorgen voor een plezierig gevoel.

De positieve associaties zorgen ervoor dat het moeilijk kan zijn om sociale media te weerstaan. Door aan de verleiding toe te geven, worstelen mensen vaak met gevoelens van schuld. Eden spreekt van een ‘vicieuze cirkel’. „Sommige mensen proberen Facebook minder te bezoeken, maar slagen hier niet in. Om de pijn te verzachten bezoeken ze opnieuw het sociale netwerk, waardoor ze zich slechter gaan voelen en zo in een vicieuze cirkel terechtkomen.”

Stress

Volgens Mediakix spendeert de gemiddelde persoon in zijn leven meer dan vijf jaar aan sociale media: YouTube (40 minuten), Facebook (35 minuten), Snapchat (25 minuten), Instagram (15 minuten) en Twitter (1 minuut) per dag. Met subtiele stimuli als geluiden en pushberichten proberen sociale netwerken jongvolwassenen in hun greep te houden.

Dat kan grote invloed hebben: de American Psychological Association meldt dat 48 procent van de millennials zich zorgen maakt over de negatieve mentale en fysieke effecten van social media. Ze staan onder grote druk door de sterke aantrekkingskracht en zijn bang om dingen te missen (FOMO: Fear of Missing Out). Circa 99 procent van de volwassenen beschikt over ten minste één elektronisch apparaat.

Concentratie

De druk om altijd bereikbaar te zijn leidt inderdaad steeds vaker tot psychische en fysieke klachten. Nicholas Carr, auteur van het boek Shallows: What the internet is doing to our brains, schrijft dat we door het internet een slechtere concentratie hebben, minder creatief zijn en oppervlakkiger denken.

The British Psychology Society verbindt de frequentie waarmee iemand zijn telefoon checkt bovendien aan zijn stressniveau –en daarmee zijn gezondheid. De schrijvers pleiten voor meer aandacht komt voor deze zogenoemde ‘technostress’ of ‘socialbesitas’.

Smartphonelessness

De forse technologiedosis gaat steeds vaker gepaard met de groeiende behoefte aan de zogeheten smartphonelessness: het verlangen om los te komen van je beeldscherm. De mobiele telefoon kent dan ook een snelgroeiende tegenbeweging: digital detoxen – hardcore afkicken van internet.

Digital detoxen is een trend die is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en staat voor het ontgiften van ‘brein en lichaam’ door minder online te zijn. Technologieverslaving wordt namelijk een steeds serieuzer probleem. Het Britse onderzoeksbureau Tecmark concludeerde dat de gemiddelde gebruiker circa 221 keer per dag op zijn telefoon kijkt.

Volgens verslavingskliniek Jellinek lopen cijfers over cyberfrenie (‘internetverslaving’) in Nederland sterk uiteen. Het Nederlandse Instituut voor Verslavingsonderzoek (IVO) houdt het op enkele procenten. „Gezien het grote aantal mensen dat van internet gebruik maakt, gaat het toch om een grote groep mensen”, aldus de Jellinkek. Het instituut verwacht door de verdergaande technologische ontwikkeling dat het aantal gaat stijgen.

Maar hoe verminder je je smartphonegebruik? Metro geeft tips.

Tips voor een smartphone-dieet

  • Kleine stapjes. Nee, een crashdieet zorgt er niet voor dat je ineens als een zen-smartphonegebruiker door het leven gaat. Geduld is het toverwoord. Stel daarom realistische doelen: laat je omgeving weten dat je aan een detox doet en gun jezelf een beloning als je kleine stapjes maakt.
  • Verander je instellingen. Volgens Eden is het belangrijk om triggers te verwijderen. Een Facebook-logo op het startscherm van je smartphone zorgt ervoor dat je snel geneigd bent om ‘even’ de app te openen. Ook pushberichten proberen je te verleiden. Een andere handige tip: zet de tril- en geluidsfunctie op stil.
  • Ga oldskool. Agenda, notitieblok, de tijd… Handig, zo’n apparaat dat allerlei tools bevat, maar voor je het weet tuur je urenlang naar het schermpje. Draag bijvoorbeeld een horloge in plaats van de tijd te checken op je mobiel. En wat te denken van een papieren agenda?
  • Daag jezelf én elkaar uit. Het werkt motiverend als je van je smartphone-dieet een spelletje maakt. De app Usage Counter houdt bijvoorbeeld jouw appgebruik bij. Probeer om iedere dag de teller op minder te zetten dan de vorige dag. Ga je uit eten of met vrienden weg? Daag dan elkaar eens uit: de eerste die zijn telefoon pakt, moet trakteren.
  • Ver weg. Stop je telefoon op een plek waar je minder snel bij kunt. Als je telefoon in een andere kamer ligt, zal je hem minder snel pakken dan dat hij naast je op de stoel lonkt.
  • Blokkade. Je kunt jezelf letterlijk afsluiten van Facebook en Twitter door gratis webapplicaties te installeren als StayFocusd en Cold Turkey. Wanneer je tóch geneigd bent om ‘even’ te kijken, blokkeren de apps tijdelijk de site. Ook het instellen van een tijdslimiet kan helpen: dagelijks tussen 23.00 uur en 08.00 uur niet online kan bijvoorbeeld een goede eerste stap zijn.

Vrouw belt politie nadat cokedealer haar belazert

Foto van 'Ingelise de Vries'

3 UUR

Bijna iedereen kent het gevoel wel. Je wil een product kopen en blijkt achteraf en kat in de zak mee te hebben gekregen. Als je net 200 pond hebt neergeteld, voel je je toch wel belazerd. Logisch dat je dan de politie belt. Al is dat niet altijd even slim.

Bruine suiker

De Britse politie kreeg ook een bedonderde vrouw aan de telefoon. Ze was echter niet zomaar beduveld, een cokedealer had haar 200 pond lichter gemaakt. Ze kreeg niet de oppepper waar ze op hoopte, maar zat opgeschept met bruine suiker. Pas na de deal realiseerde ze zich dat ze was afgezet.


10-jarig meisje wil homostellen in Donald Duck

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Meer dan een miljoen mensen slaan iedere week het vrolijkste weekblad van Nederland open. Ook de 10-jarige Fenna is een fervent lezer van de Donald Duck. Maar, zo viel haar op, er zijn vaak verliefde stelletjes te zien zijn op de achtergrond. Die stelletjes zijn echter altijd hetero.

Dat vond Fenna vreemd, ze heeft namelijk zelf twee vaders én twee moeders. Hartstikke normaal, vindt Fenna, en dat zou ook best vaker in de Donald Duck voor mogen komen. Guus Geluk en Willie Wortel hoeven nu niet ineens uit de kast te komen, maar een twee verliefde mannen of twee verliefde vrouwen op de achtergrond mogen best af en toe voorkomen.

Direct in actie


Daar is ie dan eindelijk! De Samsung Galaxy S10

Daar is ie dan eindelijk! De Samsung Galaxy S10

De Samsung Galaxy S10.

Advertorial

20 FEB 2019

‘The new Galaxy is coming up’ #20february #GalaxyUnpacked #10YearsOfGalaxy, postte Suzanne Schulting dinsdag enthousiast op Instagram. De Olympische kampioene shorttrack had, als gezicht van Samsung, het cijfer 10 in haar handen.

Pre-orderen

De boodschap was duidelijk: de langverwachte Samsung Galaxy S10-smartphone komt eraan (S10, S10+ en S10e). Op woensdag 20 februari start de pre-orderfase, die duurt tot en met 7 maart. Een dag later begint de daadwerkelijke sale van de onder millennials zo gewilde telefoon (opvallend veel dames zijn er overigens fan van!).


Tirol, Oostenrijk.

Twee doden door lawine in Tirol

Tirol, Oostenrijk. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Tirol, vlakbij de Duits-Oostenrijkse grens, zijn minstens twee mensen om het leven gekomen door een lawine. Volgens de lokale politie zijn vijf mensen gered.

De lawine ontstond bij een hotel, dat niet beschadigd raakte door de sneeuwmassa. Ook is een weg volledig bedekt door de lawine.

Alleen helikopters


Op safari met een urban jungle interieur
Likeability of7

Op safari met een urban jungle interieur

Advertorial Veneta

20 FEB 2019

Een enorme trend in 2018, die ook nog even doorzet in 2019! En wat zijn we daar blij om. Alle Nederlanders vlogen massaal naar de tuincentra om vervolgens met een grote buit aan planten weer naar huis te gaan. Leeggeroofde tuincentrums bleven achter: een groot succes. Gelukkig staat deze interieurstijl niet alleen leuk, maar is het ook nog eens goed voor je. In dit artikel komen jullie erachter waarom je op safari moet gaan en je interieur een urban jungle look moet geven.

Pak je koffers maar vast

Ben je van plan om compleet van interieurstijl te gaan wisselen, ga dan eens door je spullen en maak een strenge selectie. Wat gaat er weg en wat blijft? Wanneer je al een paar vintage-items in je oude inrichting had, kun je die zeker weer goed kwijt in je urban jungle. Voor inspiratie over hoe jij jouw urban jungle het liefst hebt, neem je even een kijkje op Pinterest of Instagram. Maak je eigen moodboard en check de ruimte die je beschikbaar hebt. Het leuke is dat alle urban jungle-inrichtingen op elkaar lijken, maar geen één hetzelfde is. Dat is wat we willen, toch?


lovelike
user_5f2eb78314ed72f0d772b37d4eab473f866edf94_avataruser_29adb1fba5f3f098440681acb37913cf388ec56d_avataruser_17d69ee0c803b6c6aba7feb5628adf9793876436_avatar

+4


Gele hesjes in Parijs.

Duizenden Franse gele hesjes weer de straat op

Gele hesjes in Parijs. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Frankrijk zijn opnieuw duizenden gele hesjes de staat opgegaan. Het is de vijftiende zaterdag op rij dat er in Parijs en andere Franse steden werd gedemonstreerd. De politie heeft tientallen demonstranten opgepakt.

Ongeveer 11.600 mensen sloten zich aan bij de protesten in het hele land, waarvan ongeveer 4000 in de hoofdstad, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat was iets meer dan de 10.200 van vorige week. In Parijs demonstreerden toen 3000 mensen.

Brede beweging


Lilian Marijnissen (SP) in de Tweede Kamer.
Likeability of5

'Verkiezingen moeten referendum worden over Rutte'

Lilian Marijnissen (SP) in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Als het aan SP-leider Lilian Marijnissen ligt dan worden de aankomende Provinciale Statenverkiezingen een referendum over het kabinet. De kiezer heeft op 20 maart dan een hele duidelijke keuze: Rutte of rechtvaardigheid, aldus Marijnissen op een partijbijeenkomst.

Een teer vaasje

Volgens Marijnissen is er overal in de samenleving betonrot zichtbaar: in de zorg, de rechtspraak, de kinderopvang, het openbaar vervoer, de energiebedrijven, de post. Ze hekelt de keuze voor marktwerking: „Het zou beter en goedkoper worden, maar het werd duurder en vaak zeker niet beter.”


love
user_fd862dcb32076c9991dcaceb1b0cb7b9f9bbc487_avatar

Chaos en agressie bij Intertoys-winkels in hele land

Frustratie en ongeduld bij Intertoysfilialen over het hele land©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Kennelijk hebben veel Nederlanders nog ergens een cadeaubon van de Intertoys in een lade liggen, want het was zaterdag druk bij de filialen van de failliete speelgoedketen.

Na het faillissement werd bekendgemaakt dat de cadeaubonnen tot en met zondag geldig zouden zijn. Dit lieten duizenden mensen zich geen twee keer zeggen, er stonden lange rijen en de sfeer was lang niet overal gemoedelijk. Op sommige plekken braken opstootjes uit en er zijn zelfs medewerkers bespuugd.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


LEGO blijkt betere investering dan aandelen

Kevin Janssen met zijn oude verzameling voor hij begon te handelen ©Privecollectie

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Wanneer je aan een investering denkt, zullen de meesten aan aandelen, vastgoed of obligaties denken. Hier valt het meeste rendement uit te halen toch?

Nee dus, zo blijkt uit een analyse van twee Russische economen. Zij kwamen erachter dat ongeopende LEGO-sets in de periode 1987 tot en met 2015 gemiddeld 11 procent per jaar in waarde stegen.

De zeer waardevolle Café Corner-set ©Lego Fandom, Samdo994


Likeability of3

Agenten treffen gedumpte Stafford terriër aan

Met een ketting aan een paal aan zijn lot overgelaten ©Politie Cranendonck en Heese-Leende, Facebook

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een baasje die kennelijk niet meer voor zijn hond wilde zorgen, heeft zijn viervoeter aan een lantaarnpaal vastgebonden en achtergelaten.

Politieagenten kwamen af op een melding in het Brabantse Maarheeze en troffen het dier moederziel alleen aan in de nacht van vrijdag op zaterdag rond half twee.

Baasje


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Foto ter illustratie. Beeld: ANP

Triest: veel haatreacties op nieuwe H&M-campagne

Foto ter illustratie. Beeld: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Je zou denken dat we anno 2019 al behoorlijk tolerant zijn, maar uit de reacties op een nieuwe H&M-campagne blijkt dat we tóch nog een behoorlijk lange weg hebben te gaan. Het kledingmerk, dat twee zoenende vrouwen op de foto zette, krijgt een stroom aan negatieve reacties binnen.

Haatreacties


Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Nederlands model (20) getroffen door hartstilstand

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Treurig nieuws vanuit het Oostenrijkse Westendorf: daar is topmodel Lotte van der Zee (20) getroffen door een hartstilstand. Het model, dat in 2017 nog de internationale Miss Teenager Universe-wedstrijd won, wordt in een kunstmatige coma gehouden.

Verdriet

Haar ouders plaatsen het nieuws op haar Instagrampagina. Van der Zee voelde zich woensdag op vakantie opeens onwel. Dat leidde uiteindelijk tot een plotselinge hartstilstand. 'Met het grootst mogelijke verdriet' delen haar ouders nu de reden van haar publieke afwezigheid.


Foto: ANP

Let op: 1 miljoen huizen dreigen te verzakken

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Slecht nieuws voor bijna een miljoen huiseigenaren: zij moeten aan de slag met hun woning, omdat deze dreigt te verzakken. Dit heeft te maken met de droge zomer van vorig jaar, die voor veel funderingsproblemen hebben gezorgd.

Actie ondernemen

Er zijn helaas geen provincies die de dans helemaal ontspringen: de probleemwoningen staan overal in Nederland, verdeeld over minstens 83 verschillende gemeenten. Dateert jouw huis van voor 1970? Dan loop je vooral risico. Het is belangrijk om actie te ondernemen, omdat een verzakte woning op 'n bepaald punt niet meer veilig bewoonbaar is.


R. Kelly in 2016. Foto: anp

R. Kelly geeft zichzelf aan bij de politie

R. Kelly in 2016. Foto: anp

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Amerikaanse artiest R. Kelly heeft zichzelf aangegeven bij de politie in Chicago, zo meldt CNN. Direct nadat hij zich had gemeld bij het politiebureau werd hij in de boeien geslagen.

'De vrouwen liegen'

R.Kelly is de afgelopen tijd door tien vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. Een rechter in Cook County had een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. De zaak tegen de zanger gaat volgens lokale media op 8 maart van start. Volgens de advocaat van Kelly heeft de 52-jarige artiest weinig fout gedaan: hij denkt dat de vrouwen liegen.


Foto: ANP

Dit is de nieuwe (winterse) tactiek van de politie

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Heb je een bon op de deurmat gekregen en geen enkel idee wanneer je dan geflitst zou moeten zijn? Dan zou je zomaar betrapt kunnen zijn door een skibox of fietsdrager, waar de politie Midden-Nederland sinds kort camera's in verstopt.

Talloze bonnen

Politiewoordvoerder Raymond Veldhuizen verklaart dit tegenover De Telegraaf. De tactiek werkt, want er zijn inmiddels al honderden bonnen uitgeschreven. Naar verwachting gaat het dus door veel meer korpsen worden overgenomen, stelt Veldhuizen.


Dennis van Aarssen wint de finale van The Voice

Dennis ging er vandoor met de winst ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

22 FEB 2019

De Dennis van Aarssen mag zichzelf na vrijdagavond de winnaar van het negende seizoen van The Voice of Holland. Van Aarssen zat in het team van Waylon en was tijdens de finale de andere drie finalisten de baas.

De 24-jarige jazz-zanger wint een platencontract en een bedrag van 50.000 euro. Daarnaast mag de 24-jarige jazz-zanger een videoclip opnemen in Zuid-Afrika.

Spannende finale


Laatste boodschap van overleden roker: "Stop nu!"

Geoffrey Turner werd 66 jaar oud ©Getty Images

Foto van 'Jelmer Visser'

22 FEB 2019

De 66-jarige Amerikaan Geoffrey Turner kwam vorige week om het leven als gevolg van longkanker. In zijn eigen overlijdensbericht dat werd gepubliceerd in de Albany Times heeft de verstokte roker die decennialang verslaafd was een dringende boodschap voor iedereen die rookt.

„Ik ben een idioot geweest die elke dag opnieuw tientallen keren dezelfde stomme beslissing nam," zo schrijft hij in zijn aangrijpende necrologie. „Als jij een roker bent, stop. Nu. Je leven en dat van je dierbaren is ervan afhankelijk."


Waarom hebben zebra's strepen? Als bescherming!

Waarom hebben zebra's strepen? Biologen kwamen erachter ©Getty Images

Foto van 'Jelmer Visser'

22 FEB 2019

Lange tijd was de opvallende gestreepte vacht van zebra's een groot mysterie voor biologen. Echt subtiel lopen de paardachtigen er niet bij op de Afrikaanse savanne, door hun opvallende kleuren kunnen roofdieren ze zien van grote afstand.

De zwart/witte strepen zijn voor roofdieren op grote afstand zichtbaar, toch bieden ze wel degelijk bescherming tegen hongerige wezens. Biologen kwamen erachter dat het kenmerkende motief hen beschermt tegen bloedzuigende paardenvliegen.

Bloedzuigers