Assistentie rolstoelers straks op elk station

Assistentie rolstoelers straks op bijna elk station

Roos Prommenschenckel: 11 jaar geknokt voor haar doel. / Foto’s: Elianne Speksnijder

Foto van 'Erik Jonk'

Erik Jonk

10 AUG 2017

NS wil op alle stations op het hoofdrailnet assistentieverlening invoeren. Vanaf elk station met de trein reizen is een langgekoesterde wens van rolstoelgebruikers.

Zeker van Roos Prommenschenckel. De 32-jarige eerste Mis(s) Nederland (2006) zet zich al jaren met ziel en zaligheid voor rolstoelers in. Dinsdag kon zij dolblij aan de telefoon melden dat er nu écht schot in de zaak zit.

Assistentie rolstoelers straks op elk station

Voorstel voor 2025

Deze wens ‘alle stations’ gaat, als het aan de Nederlandse Spoorwegen ligt, eerder in vervulling dan 2045, wat het oorspronkelijke plan was. NS heeft aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu een voorstel gedaan om op alle stations waar NS stopt en waar dit technisch mogelijk is assistentieverlening te introduceren. Dit moet versneld ingaan en in 2025 zijn afgerond. Nederland telt 380 stations waarvan NS op 270 rijdt. Op 160 daarvan kunnen rolstoelers nu niet ‘instappen’.

Steeds meer zelfstandig

De komende jaren neemt het aantal treinen met voorzieningen voor mensen met een beperking snel toe. ProRail heeft inmiddels al meer dan 50 procent van de perrons op de juiste hoogte gebracht en steeds meer stations hebben een lift of hellingbaan waardoor rolstoelgebruikers het perron kunnen bereiken. Hierdoor kunnen steeds meer rolstoelgebruikers zelfstandig de trein in en uit.

Assistentie rolstoelers straks op elk station

Daarnaast breidt NS sinds 2015 elk jaar het aantal stations met assistentieverlening verder uit. In dit kader is regelmatig gesproken met belangenorganisaties, waaronder Ieder(in), de Roos Prommenschenckel Foundation, de Oogvereniging, Tim van den Wijngaard en Wij Staan Op. NS is bereid de kosten voor de uitvoering van het plan te dragen. Zover is het echter nog niet. Over het plan moet via de reguliere weg nog afstemming en besluitvorming plaatsvinden.

11 jaar knokken

„De oorspronkelijke plannen, waarbij mensen met een beperking per 2045 door heel Nederland met de trein kunnen reizen, vond ik veel te ver weg”, vertelt de zelf aan een rolstoel gebonden Prommenschenkel. „Maar ik heb 11 jaar geknokt voor toegankelijkheid van treinvervoer, samen met mensen die hetzelfde doel voor ogen hebben. Mijn relatie met NS werd de afgelopen jaren steeds beter en langzaamaan ging de toegankelijkheid vooruit.”

Assistentie rolstoelers straks op elk station

Dinsdag werd er op de rolstoelvriendelijkheidsplannen geproost op Utrecht Centraal.

Prommenschenckel had dinsdagmiddag, toen op een perron op Utrecht Centraal op de plannen werd geproost, een grote glimlach: „Voor de gemiddelde burger is dit misschien geen groot nieuws, maar voor mensen met een beperking betekent dit 20 jaar extra vrijheid. Ik voel mij intens gelukkig en ik weet zeker dat ik ook namens duizenden anderen kan spreken.”

Meer NS-informatie over reizen met een functiebeperking lees je hier.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Kruidvat roept babyvoeding terug vanwege salmonella

Kijk uit met babyvoeding van Kruidvat/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

47 MIN

Winkelketen Kruidvat heeft een belangrijke oproep gedaan aan mensen die de afgelopen maanden babyproducten in huis hebben gehaald. Het is oppassen geblazen, want verschillende producten kunnen besmet zijn met salmonella.

Uit voorzorg

Sneeuw zorgt voor spanning en trots bij Buienradar

Nederland werd maandag wederom bedekt onder een laag sneeuw. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

2 UUR

Het is stil op de werkvloer bij Buienradar. Normaal gesproken krioelt het er van de medewerkers, maar in verband met de sneeuwval is er nu slechts een handjevol mensen aanwezig. „Als meteoroloog moet ik natuurlijk wel aanwezig zijn”, zegt Jennifer Faber. „De mensen die aan de website werken en social media bijhouden kunnen prima thuis werken, maar ik heb nu eenmaal alle apparatuur nodig om zo goed mogelijk de weersverwachtingen te verzorgen. Bovendien verzorgen we vanuit hier de uitzendingen voor RTL.”

Sneeuw in Alaska. Foto: Marianke P

Nederlanders in het buitenland over ‘echte sneeuw'

In Alaska kijken ze niet op van een beetje sneeuw. Foto: Marianke P

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

2 UUR

Na wat natte sneeuw, was het afgelopen weekend dan eindelijk zover: de eerste echte sneeuw viel. En dat hebben we geweten ook, het land was in rep en roer en ook op social media konden we genieten van mooie plaatjes van witte lappendekens. Behalve dat de sneeuw ook heel mooi kan zijn, brengt het elke keer opnieuw weer de nodige chaos met zich mee. Denk aan lange files, treinen die uitvallen en glibberende valpartijen.

Camera videoLiveblog code rood: sneeuw legt Nederland plat

Fietsen een sneeuwbui in Rotterdam ©ANP

Foto van 'Metro'

Metro

3 UUR

Het KNMI gaf rond het middaguur code rood uit vanwege hevige sneeuwval. Dit is de zwaarste categorie op het gebied van weerwaarschuwingen. Het weeralarm geldt voor bijna heel Nederland op de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Limburg na, hier geldt code oranje Er wordt een zeer zware avondspits verwacht, het openbaar vervoer is ernstig verstoord en de sneeuwval gaat tot in de avond duren. Op dit moment trekt er een sneeuwfront vanaf het zuiden naar het noorden. Dit bericht wordt aangevuld.

Update 17.42

Mannen met een buikje populair in datingapp

Een buik(je) is voor vrouwen die op zoek zijn naar een date vaak geen probleem.

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

3 UUR

Vrouwen die op zoek zijn naar een date hebben natuurlijk het liefst een man met een sixpack, brede armen en een stevige borstkas om tegenaan te kruipen, maar mannen met een buikje hoeven niet te wanhopen. Uit onderzoek van datingapp The Inner Circle onder tweeduizend Nederlandse gebruikers blijkt dat heren met een paar kilootjes te veel 2,5 keer meer kans op een match hebben dan lange of dunne mannen.

Yes: deze leerlingen krijgen ijsvrij van hun school

Camera videoYes: deze leerlingen krijgen ijsvrij van hun school

Een ochtend niet in het barre winterweer naar school fietsen Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

VANDAAG, 12:13

Het is deze maandag een van die zeldzame dagen dat het zomaar zou kunnen: vrij krijgen van school vanwege de weersomstandigheden. Op een aantal scholen in Nederland mogen de leerlingen thuisblijven.

Het gaat onder meer om het 4e Gymnasium in Amsterdam, het Amadeus Lyceum in Vleuten, het Coornhert Gymnasium in Gouda en het Wellantcollege in Alphen aan den Rijn.

Verdachte aangehouden in zaak Milica van Doorn

Verdachte aangehouden in zaak Milica van Doorn

Milica van Doorn Foto: Politie

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

VANDAAG, 10:34

Er is een doorbraak in het zaak omtrent Milica van Doorn. In 1992 werd de toen 19-jarige vrouw verkracht en vermoord. De politie meldt dat er een verdachte is aangehouden.

Maandagochtend heeft er een persconferentie plaatsgevonden in het politiebureau van Zaandijk. De verdachte is zaterdag opgepakt. Hij moest verplicht dna afstaan en er bleek een match te zijn met het daderprofiel. De familie van Milica is zondag ingelicht, een emotioneel moment, vertelt de politie. Dinsdag zal de verdachte worden voorgeleid aan de rechter commissaris.