Duizend Haagse brugklassers krijgen smartphone

21 augustus 2017 om 15:44 door Jessica Heijmans
Duizend Haagse brugklassers krijgen smartphone
Foto: ANP

Zeker duizend Haagse brugklassers uit gezinnen met weinig geld krijgen een smartphone met mobiel internet. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) overhandigt maandag de telefoons aan de eerste 250 kinderen.

Het wordt steeds gewoonlijker om bij de overgang van de basisschool naar de middelbare school niet alleen boeken, schriften en een lading pennen aan te schaffen, maar ook een smartphone. Niet alle ouders kunnen zich echter de aanschaf van het apparaat veroorloven, terwijl het mobieltje ook binnen scholen steeds belangrijker wordt. Om hen toch aansluiting met de digitale samenleving te bieden, schenken de gemeente Den Haag, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, T-Mobile en Samsung deze kinderen een mobiele telefoon.

Digitale middelbare scholen

Om mee te kunnen doen, hebben kinderen een mobiel nodig, meent straatsecretaris Jette Klijnsma. „Alle kinderen moeten mee kunnen doen. Daarom heeft het kabinet extra geld uitgetrokken, zodat kinderen uit gezinnen die het niet breed hebben ook kunnen sporten, muziek maken, dansen en mee kunnen doen aan activiteiten op school”, aldus Klijnsma tegen Emerce. „De meeste middelbare scholen maken gebruik van digitale middelen, waaronder applicaties op smartphones om te communiceren met leerlingen”, vertelt ook Anita Schwab van Leergeld Den Haag.

Een smartphone op de middelbare school is zowel onmisbaar op educatief als sociaal gebied, meent Schwab. „Huiswerk en lesroosters gaan tegenwoordig allemaal via een app. Wanneer jongeren niet over een smartphone beschikken, missen ze cruciale informatie om zich optimaal te kunnen ontwikkelen en te leren. Daarnaast is de smartphone een middel om in contact te blijven met andere scholieren, vrienden en volop mee te doen aan buitenschoolse activiteiten, zoals sportclubs en andere verenigingen.”

Voorlichting

Alle kinderen krijgen bij de uitreiking op maandag ook uitleg over verstandig mobiel gedrag, zoals de risico's van sexting, verkeersveiligheid en financieel verantwoord omgaan met de smartphone. Er zitten bovendien een aantal blokkades op de telefoon. Het bellen naar het buitenland en enkele betaalde sms-diensten zijn vergrendeld om te voorkomen dat de kinderen schulden maken.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!