Sofie Smulders
Sofie Smulders Nieuws 3 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

‘We moeten meer investeren in politiekrachten’

Er is een groot tekort aan agenten. De media berichtten een tijdje terug over het ‘politie-loze platteland’ en ook bij de politie in Amsterdam en Rotterdam is er flinke onderbezetting, blijkt nu. Vooral deze zomer levert dit problemen op: zaken met daderindicatie blijven op de plank liggen. In een poll vroegen we de lezers van Metro hoe zij denken dat dit probleem opgelost moet worden.

Kleine percentages stemmers zijn van mening dat agenten hun vakanties beter op elkaar moeten afstemmen en dat kleine delicten dan misschien maar even moeten wachten. Ook wordt in de reacties meermaals genoemd dat er minder strenge eisen aan agenten moeten worden gesteld. Maar de overgrote meerderheid is het erover eens dat er meer geïnvesteerd moet worden in nieuwe agenten.

https://www.facebook.com/Metro/posts/1396718320376073

Na een belletje met de politieacademie krijgen we de bevestiging dat er genoeg animo lijkt te zijn voor het vak. Uit de reacties onder onze poll blijkt aan de andere kant dat een aantal mensen de eisen voor de opleiding te streng vindt en dat sommige lezers vinden dat er een onderscheid gemaakt kan worden tussen ‘kantoorpolitie’ en agenten die de criminaliteit op straat aanpakken. Toch valt er weinig te veranderen als de bezuinigingen op dezelfde manier doorgevoerd worden.

Politiek

Voor die bezuinigingen kijken we naar de politiek en omdat op dit moment alleen een meerderheidskabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie mogelijk lijkt, concentreren we ons op die vier partijen. Wat zijn zij van plan met de politie? De maatregelen die de partijen in hun programma’s zetten, zijn niet altijd toegespitst op de politie alleen, stelt de politiebond. Hierdoor wordt het lastiger te bepalen of de partijen het in hun plannen hebben over veiligheid of politie. Het Centraal Planbureau berekende eerder dit jaar de verkiezingsprogramma’s door en tekende de resultaten op in Keuzes in Kaart 2018-2021.

De VVD is van plan 700 miljoen extra uit te geven aan veiligheid en justitie. Het gaat hierbij om wijkagenten en rechercheurs, maar ook om contraterrorisme en het bestrijden van cybercriminaliteit. Het CDA wil 400 miljoen besteden aan extra capaciteit en deskundigheid bij politie en justitie. De ChristenUnie reserveert 200 miljoen euro voor extra wijkagenten en meer capaciteit op het gebied van recherche. D66 ten slotte, besteedt 300 miljoen extra aan het uitbreiden van de capaciteit van de nationale politie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.