In het nieuws

Nederlandse jihadisten: terughalen of doodschieten?

Een Nederlandse militair die strijders in Irak traint. Bron: Defensie

Foto van 'Wouter van Loon'

18 JUL 2017

Mosul is ingenomen, Raqqa is omsingeld: het kalifaat van IS staat op het punt te vallen. Nederlandse jihadisten kondigen een voor een aan dat ze naar Nederland terug willen keren. Maar wat moeten we dan aan met de in totaal 190 Nederlanders die nog in Syrië en Irak zitten: naar Nederland halen en veroordelen, of doodschieten?

Dat we íets moeten met Nederlandse jihadisten in het kalifaat, daar zijn de meeste experts het wel over eens. Het zijn immers potentiële terroristen, en de nieuwe terugkeerders zijn ook gevaarlijker dan de Syriëgangers die eerder terug naar Nederland kwamen, stelt inlichtingendienst AIVD. De kans is namelijk veel groter dat ze daadwerkelijk op het slagveld hebben rondgelopen. Ze zijn getraumatiseerd en de drempel om geweld te gebruiken ligt veel lager.

Jagen op jihadisten

Verschillende experts vinden dat Nederland deze Syriëgangers moeten helpen om terug naar Nederland te komen, verklaarden zij vorige week in NRC. Op die manier kunnen ze beter in de gaten worden gehouden en weten de inlichtingendiensten wanneer ze in Nederland terug zijn. Ze kunnen dan bovendien worden veroordeeld, stelt onder meer Edwin Bakker, hoogleraar contraterrorisme aan de Universiteit Leiden.

Maar niet iedereen is het daarmee eens. Premier Mark Rutte zei bijvoorbeeld al eens dat hij liever heeft dat de jihadisten op het slagveld omkomen, dan dat ze terugkeren naar Nederland. Andere landen jagen al jarenlang op ‘hun’ jihadisten, om te voorkomen dat ze terugkomen.

Hitlist

De Britten beschoten in 2015 al met een drone een auto in Raqqa. De aanval had geen enkel effect op het slagveld - het doelwit bestond uit twee Britse burgers die volgens de inlichtingendiensten aanslagen in Groot-Brittannië aan het voorbereiden waren. De toenmalige premier David Cameron stelde dat de executie een vorm van zelfverdediging was. De Britten lieten ook Jihadi John, de man die bekend werd door executiefilmpjes, doodschieten door een Amerikaanse drone.

De Britse terrorist Jihadi John in een executivideo. Hij werd gedood bij een drone-aanval

Later blijkt er een hitlist te zijn: in Irak gaat er een lijst van zeker tweehonderd namen rond van Britten die uitgeschakeld moeten worden. Het liefst opgepakt, anders gedood. Ook de Fransen hebben zo'n lijst, daar staan rond de dertig namen op.

Nederland heeft géén hitlist, stellen acht bronnen van NRC die betrokken zijn bij defensie en de inlichtingendiensten. Dat is ook niet zo gek: de Fransen en Britten zijn met flink wat special forces actief in het gebied; terwijl Nederland maar een paar speciale eenheden heeft rondlopen. Die trainen bovendien Koerdische troepen en laten zich niet op het slagveld zien. Verder heeft Nederland zich voornamelijk met bombardementen beziggehouden.

Nederlanders niet belangrijk

Maar ook de inlichtingendiensten spelen een rol in de strijd in Syrië en Irak. De AIVD en MIVD verzamelen allerlei gegevens om doelwitten te selecteren. Het gaat dan om bijvoorbeeld het in kaart brengen van IS-bolwerken en hun omgeving - waar kan een bom de meeste schade aanrichten, zonder burgers te doden? Maar ook de verblijfplaatsen van Nederlandse jihadisten worden nagetrokken. Dergelijke informatie wordt gedeeld met de bondgenoten, blijkt uit een rapport van toezichthouder CTIVD (pdf), die vervolgens overgaan tot actie. Op die manier is Nederland toch betrokken bij het doden van Nederlandse jihadisten.

Van een echte jacht op Nederlandse terroristen is echter geen sprake, zo stellen de bronnen van NRC. Daarvoor zijn de Nederlandse jihadisten niet belangrijk genoeg - ze hebben geen hoge posities binnen IS. En de bijdrage van Nederland is niet groot genoeg om eisen te kunnen stellen. Uiteindelijk bepalen landen die het meeste geschut inbrengen, zoals VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk of Australië, op wie er daadwerkelijk gejaagd wordt. En zij kiezen liever hun ‘eigen’ jihadisten.


Views

800+

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas
Likeability of 3

Kindje (2) overleden na zwemmen in recreatieplas

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een peuter van twee jaar oud is vrijdagavond overleden na enige tijd onder water te hebben gelegen bij recreatieplas Funbeach in Panheel, Midden-Limburg.

Hulpdiensten kregen omstreeks half zeven een melding dat er iets mis was. Omstanders die het kind uit het water haalden, begonnen met reanimeren en hulpdiensten namen even later de reanimatie over. De peuter overleed enige tijd later in een ziekenhuis in Roermond.

De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd en gaat uit van een noodlottig ongeval. Over de identiteit van het slachtoffer, en of het gaat om een jongen of een meisje, zegt de politie niets.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 2

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avataruser_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

1k+

Dagenlang lege benzinepompen door chauffeurstekort

Verschillende tankstations in Nederland staan met lege handen door de droogte en chauffeurstekort. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Automobilisten moeten de komende weken niet verbaasd opkijken als het niet meer mogelijk is voor ze om te tanken. Mede door de aanhoudende droogte hebben de tankstations in Nederland last van aanvoerproblemen van brandstof. En dat kan ervoor zorgen dat je in de komende weken nog een keer voor een lege benzinepomp staat.

Olielek

Door de droogte is het waterpeil in de rivieren gezakt en kunnen schepen met brandstofdepots minder zwaar beladen worden. Ook het grote olielek in de haven van Rotterdam zorgt voor oponthoud van de brandstoffen, meldt branchevereniging Tankstations BETA. Door het olielek moeten schepen steeds worden schoongemaakt om te voorkomen dat de olie verder wordt verspreid. Daardoor kunnen minder schepen de brandstofdepots bevoorraden.


Views

3k+