‘Strandwacht zijn is gaver dan vakantie vieren’

Ramon Blekkenhorst werkt deze zomer als strandwacht op Terschelling.

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

17 JUL 2017

De 26-jarige Ramon Blekkenhorst uit het Overijsselse Lemele zit deze zomervakantie vier weken op Terschelling. Niet om op dit eiland vakantie te vieren, maar als strandwacht voor de KNRM. Een bijbaan uit duizenden voor de student aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO). „Dit is veel gaver dan vakantie vieren.”

Hoe ben je bij deze bijbaan gekomen?

We hadden een verplichte watersportweek van de opleiding en daar zat ook een module lifeguarding bij. In plaats van te gaan windsurfen, ben ik de opleiding gaan doen. Het leek me prachtig om op het strand te werken en dacht meteen: dat is een mooie baan!

Wat is er zo mooi aan?

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Het is in de zomer altijd mooi weer, hoewel je dat in Nederland nooit zeker weet natuurlijk. Maar je werkt sowieso lekker buiten en dat vind ik heerlijk. En als je op drukke dagen merkt dat het werk dat je verricht de veiligheid en het veiligheidsgevoel bij de mensen vergroot, dan is dat prachtig.

Wat doe je zoal op een ‘werkdag’?

Ik fiets ’s ochtends vanaf het appartement waar ik overnacht met maximaal acht personen naar het boothuis. Hier krijg je door de ‘beach captain’ je post voor die dag toegewezen. Je bemant met vier mensen een post. Je moet de hele dag toezicht houden op het strand, reddingen verrichten, meldingen van vermiste kinderen afhandelen, EHBO. Van alles. Ik werk zes dagen per week voor vier aaneengesloten weken. Het is misschien geen vakantie, maar je bent er toch even helemaal uit op een eiland. Het is een heel andere wereld dan de regelmaat die ik thuis heb. Je ziet hier wel wat de dag brengt.

Je hebt 24 uur per dag collega’s om je heen.

Dat is inderdaad een belangrijk aspect aan het werk. Je zit vier weken lang iedere dag met veertien mensen om je heen. Als je heel erg op je privacy gesteld bent of lichtgeraakt bent, dan vind je dit misschien niet zo’n leuke bijbaan.

Heb je weleens een redding gedaan?

Vorig jaar had ik twee reddingen, het jaar daarvoor meer. Dit zorgt wel voor de nodige adrenaline. Hoewel het ook vaak voorkomt dat mensen niet eens door hebben dat ze in de problemen zijn. Dan zie ik mensen afdrijven en ga ik daar met de reddingsplank of de waterscooter op af. Als ik naast ze lig, zien ze pas waar ze beland zijn.

Die waterscooter is wel leuk natuurlijk.

Ja, dat heet een Rescue Water Craft. Om de waterscooter professioneel te kunnen gebruiken moeten we regelmatig oefenen om te leren hoe je in alle weersomstandigheden door de hoge golven moet manoeuvreren bijvoorbeeld. Hier doen we ook examen in. Naast dat dit heel belangrijk is, is het natuurlijk ook heel leuk om keihard te scheuren op zo’n ding.

Wat geeft je de meeste voldoening?

De veiligheid van mensen kunnen waarborgen. Wat mij de meeste voldoening geeft is als er een gevaarlijke stroming is en wij mensen goed hebben weten te waarschuwen zodat alles veilig blijft. En op rustige dagen kan ik ook heel erg genieten van het lekker buiten zijn. Als het laag water is, rijden we bijvoorbeeld met de auto naar de waterlijn en kijken we met onze ‘rescuetubes’ uit over zee. Ik geloof dat dit wel op Baywatch lijkt, hoor ik van mensen. Zelf heb ik die serie of film nooit gezien.

Ga je weleens stappen op Terschelling?

Ik ben een dag per week vrij. Maar als ik vrij ben, zijn anderen niet vrij. We gaan heel soms uit, maar als het een drukke dag belooft te worden, dan gaan we op tijd naar huis. Als het slecht weer is, gaan we weleens met alle veertien naar een barbecue of een feestje in het boothuis. Er is zeker ook ruimte voor ontspanning.

Verdient het ook een beetje?

Geen idee. Ik geloof minimumloon of iets meer. Dat maakt me niet zoveel uit. Ik ben al lang blij dat ik met dit mooie werk iets verdien, er op Terschelling van kan leven en er ook nog iets aan overhou.


Views

47

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
SP en PVV gaan Kamervragen stellen over 'haatmoskee'

SP en PVV gaan Kamervragen stellen over 'haatmoskee'

Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

1 UUR

De SP en de PVV gaan Kamervragen stellen naar aanleiding van de 'haatspeech' in een moskee in Hoorn. In die Turkse speech zou volgens bronnen onder meer „Het Turkse leger voert een heilige strijd” en „Turken moeten streven naar martelaarschap” te horen zijn geweest.

„Het is niet de bedoeling dat het Turkse nationalisme en de Turkse politiek hier geïmporteerd wordt in de moskeeën”, aldus SP-Kamerlid Jasper Van Dijk in WNL op Zaterdag. De twee partijen willen graag weten wat de regering met de zaak gaat doen.

Grens

Van Dijk zegt dat zijn partij voor integratie is. Juist daarom kunnen we volgens Van Dijk dit soort boodschappen vanuit Turkije niet toelaten.

„Op het moment dat de lange arm van Erdoğan zich uitstrekt tot de moskeeën in Nederland, is de grens bereikt", aldus Van Dijk. De vragen worden dinsdag tijdens het Vragenuurtje in behandeling genomen.


Views

19

Baby geboren op de snelweg. / ANP
Likeability of 6

Baby geboren op de snelweg

Het kindje kon niet langer wachten. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 17:59

De geboorte van een baby kon zaterdag klaarblijkelijk niet wachten tot het ziekenhuis. In de auto op weg ernaartoe werd het kindje geboren.

De politie kreeg een paniekerig telefoontje van de vader, dat hij en zijn bevallende vrouw hulp nodig hadden op de A13 tussen Delft en Rotterdam. Toen de agenten arriveerden, bleek de baby al geboren en op schoot bij de moeder te liggen. „Een wolk van een dochter", aldus een woordvoerder van de Landelijke Eenheid.

Goede gezondheid

Moeder en kind waren in goede gezondheid, constateerde ook het uit voorzorg opgeroepen ambulancepersoneel, waarna de vader de navelstreng doorknipte. Het kersverse gezin is naar het ziekenhuis gebracht voor controle.

Rijkswaterstaat speelt met het idee om de baby het hectometerpaaltje cadeau te doen ter hoogte waarvan ze is geboren, blijkt uit een tweet van de dienst.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelove
user_fd862dcb32076c9991dcaceb1b0cb7b9f9bbc487_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Piloten van Transavia gaan staken. / ANP

Piloten van Transavia gaan staken

Eerdere onderhandelingen tussen de piloten en de luchtvaartmaatschappij leverden niets op. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

VANDAAG, 16:59

De piloten van luchtvaartmaatschappij Transavia gaan staken. Volgens de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) is de maatschappij is niet ingegaan op het eindbod van de vakbond. Het is nog niet bekend per wanneer en hoelang de piloten het werk neer gaan leggen.

Onderhandelen

Eerdere onderhandelingen tussen de piloten en de luchtvaartmaatschappij leverden niets op. Volgens de NOS vragen de piloten om een regelmatiger rooster, meer zicht op vrije tijd en een hoger salaris.

De vakbond liet weten dat het geen zin meer heeft om te onderhandelen. De piloten zitten inmiddels al een jaar zonder cao. „Met pijn in het hart gaat de VNV nu over tot het plannen van werkonderbrekingen.”

Niet luisteren

Volgens Transavia zijn ze de piloten op een aantal belangrijke punten tegemoet gekomen. „We hebben het loonaanbod verbeterd en ook voorgesteld om extra capaciteit in vliegdiensten aan te nemen, waardoor de druk op de roosters wordt verminderd. Daar wilde VNV tot onze verassing niet naar luisteren.”

Wat de gevolgen zijn voor reizigers is nog onduidelijk. Wel bestaat de kans dat er vluchten geannuleerd worden. De luchtvaartmaatschappij raadt aan de website goed in de gaten te houden.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

36

Brabantse agent oogst respect met emotioneel bericht

Foto ter illustratie. Bron: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

VANDAAG, 12:04

'In haar hoofd gaan de meest erge gedachtes rond, dat kan niet anders. Nog voor de deur achter ons dicht is, vraagt ze met een trillende stem: "Is het mijn man of mijn kinderen?"' schrijft hoofdagent Eric op Facebook. Eric werkt bij de politie in Den Bosch en deelt nu met heel Nederland hoe zwaar het is om mensen slecht nieuws te brengen.

Helaas is het een standaard onderdeel van het politiewerk, slecht nieuws brengen. Volledig openhartig vertelt hoofdagent Eric hierover op Facebook. In vier korte omschrijvingen wordt krachtig duidelijk hoeveel impact deze taak heeft op de politie zelf. 'Ik bel aan. De deur wordt geopend en beide ouders kijken ons aan. Zonder tijd te verliezen, vertel ik dat hun kind een ongeval heeft gehad en het zeer waarschijnlijk niet zal redden. Binnen twee minuten zitten de ouders achterin ons voertuig. Met gillende sirenes rijden we naar het ziekenhuis. Als we daar zijn, komt de vader binnen vijf minuten weer terug bij ons. Zijn houding, zijn blik spreken voor zich. Zijn kind heeft het niet gehaald' schrijft Eric.

Heel veel respect

Het verhaal over de ouders die hun kind verliezen en de andere drie omschrijvingen komen bij lezers keihard binnen. Mensen uiten massaal hun respect voor de agent en zijn collega's die deze onvoorstelbaar zware taak ook uitvoeren. 'Respect voor alle hulpverleners' en 'Ik ben zo trots op jullie' zijn veelgelezen reacties. De hoofdagent wil met zijn bericht laten merken dat ook politieagenten maar gewoon mensen zijn.

Net nadat ze bij iemand aan de deur hebben verteld dat zijn/haar vader, moeder, dochter of zoon is overleden kunnen ze jou wel tegenkomen. En dan is het volgens hem 'niet altijd makkelijk om het gesprek direct los te laten en soms beïnvloedt het ons bij het volgende optreden.' Dat is heel menselijk.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

300+

Tasers in een jaar meer dan 300 keer gebruikt

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 08:49

Een jaar lang mochten agenten in de regio's Zwolle, Amersfoort, Rotterdam en Noord-Nederland experimenteren met een nieuw wapen: het stroomstootwapen. Dit wapen zou mogelijk het gat tussen het gebruik van wapenstok of pepperspray en zwaardere geweldsmiddelen kunnen dichten. Het jaar is voorbij en de politieacademie maakt de cijfers op.

Daaruit blijkt dat de tasers in de proefperiode van een jaar 302 keer door politiemensen zijn toegepast bij een incident. Uit voorlopige cijfers van de politie blijkt dat dreigen met gebruik van het wapen meestal al voldoende is. In 183 gevallen kregen agenten verdachten ermee onder controle.

Blijvend wapen

De cijfers worden meegenomen in een evaluatie van de Politieacademie. Die is volgens de plannen voor de zomer klaar. Daarna is het aan de politiek om te besluiten of het stroomstootwapen wordt toegevoegd aan de standaard politie-uitrusting. In de regio's waar het wapen werd uitgeprobeerd mogen de agenten het tot dat moment in elk geval blijven gebruiken.

Met het letsel na gebruik van het stroomstootwapen valt het volgens de politie wel mee. Verdachten die na toepassing vrijwel allemaal werden onderzocht, liepen alleen twee penetratiewondjes op. Die ontstaan als met het wapen elektriciteitsdraden op de verzetpleger worden afgevuurd. Slechts in een geval waren de gevolgen ernstiger omdat een verdachte de controle over zijn spieren verloor en viel.

Stunmodus

Van de de 119 gevallen waarin het stroomstootwapen daadwerkelijk werd gebruikt, gebeurde dat 65 keer door het afvuren van de stroomdraden. Bij 54 incidenten werd het apparaat rechtstreeks op de huid van een verdachte gezet, in de zogenoemde stunmodus. Daardoor ontvangt de verdachte rechtstreeks een pijnprikkel en kan deze met minder problemen onder controle worden gebracht. Wel wordt daar wegens kritiek op deze toepassing in het eindrapport nog nader aandacht aan geschonken.

Relatief eenvoudig

Volgens Willem Woelders, voorzitter van de stuurgroep stroomstootwapen, zijn agenten enthousiast over de toepassing. Als ze het stroomstootwapen niet hadden, zouden ze eerder naar andere geweldsmiddelen moeten grijpen. „Met het stroomstootwapen kun je op een relatief eenvoudige manier mensen onder controle brengen, met een kleine kans op letsel. Andere geweldsmiddelen, zoals een hond, fors fysiek geweld of een vuurwapen, leveren meestal veel meer en ernstiger verwondingen op."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

64

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Publiekslieveling Jim wint The Voice of Holland
Likeability of 5

Publiekslieveling Jim wint The Voice of Holland

Jim van der Zee wint The Voice. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 23:10

Het was een spannende avond, maar Jim van der Zee heeft vrijdagavond het achtste seizoen van The Voice of Holland gewonnen. De muzikant, die bekend staat om zijn lage stem, werd gecoacht door Anouk.

Tijdens de finale nam de 23-jarige zanger het op tegen Nienke Wijnhoven, Samantha Steenwijk en Demi van Wijngaarden. Zij kregen niet genoeg stemmen van het publiek.

Van der Zee treedt in de voetsporen van Pleun Bierbooms en wint onder andere een platencontract en een auto.

Lil’ Kleine

Verder werd bekend dat Lil' Kleine volgend seizoen Sanne Hans zal vervangen als coach. Sanne gaat er een jaartje tussenuit, omdat ze het erg druk heeft.

Volgende week begint The Voice Kids. Ook daar maakt een nieuwe coach zijn debuut: Douwe Bob. Hij sluit aan bij het team van Marco Borsato, Ilse DeLange en Ali B.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_c1b8d82db8b53247e8d5a3c258f829f2506aa5f2_avatar

Views

100+

9 arrestaties na actie Greenpeace op boorplatform

9 arrestaties na actie Greenpeace op boorplatform

In totaal zijn negen actievoerders opgepakt. Foto: ANP.

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De actie van Greenpeace tegen een proefboring naar gas bij Schiermonnikoog is afgelopen. De politie greep in en heeft negen actievoerders aangehouden.

Medewerkers van de Kustwacht hebben vier actievoerders met een helikopter van het platform gehaald. Ze werden overgezet op een schip. Ook zijn vijf actievoerders aangehouden omdat ze op een schip in de buurt zaten.

De bezetting van het boorplatform, dat op zo'n twintig kilometer van Schiermonnikoog ligt, begon donderdag. Vier activisten waren erin geklommen. Greenpeace wilde zo aandacht vragen voor de proefboring, die volgens Greenpeace niet zou mogen doorgaan.

Zeeziek

Drie van de vijf Greenpeace-leden die zijn aangehouden omdat ze zich op een boot te dicht bij het boorplatform ophielden, waren in de ochtend naar de wal gegaan omdat ze zeeziek waren. Ze werden in Lauwersoog opgepakt. Greenpeace zegt dat deze drie inmiddels weer vrij zijn.

Hoewel deze actie nu voorbij is, gaat de strijd door, zegt campagneleider Faiza Oulahsen van Greenpeace. „Burgers, zoals die op Schiermonnikoog en in Groningen pikken het niet langer dat grote bedrijven hun belangen ondergeschikt maken aan snel gewin."

'Niet te vergelijken met Groningen'

Volgens minister Eric Wiebes van Economische Zaken hoeven mensen op Schiermonnikoog zich echter geen zorgen te maken. „Je kunt het platform nauwelijks zien,'' zei de minister. Volgens hem verwacht ook niemand dat er bodembewegingen op het eiland gaan ontstaan als er geboord wordt, en hij vindt dat dit totaal niet te vergelijken is met Groningen.

Het Britse bedrijf Hansa Hydrocarbons heeft aangifte gedaan tegen de actie, omdat deze een gevaarlijke en onverantwoorde situatie zou opleveren. De actievoerders hebben in de nacht vanwege de kou onderdak gekregen aan boord, zo stelt een woordvoerder. Tot op dit moment is nog niet begonnen met boren.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

71