‘Strandwacht zijn is gaver dan vakantie vieren’

17 juli 2017 om 14:00 door Anne-Fleur Pel
‘Strandwacht zijn is gaver dan vakantie vieren’
Ramon Blekkenhorst werkt deze zomer als strandwacht op Terschelling.

De 26-jarige Ramon Blekkenhorst uit het Overijsselse Lemele zit deze zomervakantie vier weken op Terschelling. Niet om op dit eiland vakantie te vieren, maar als strandwacht voor de KNRM. Een bijbaan uit duizenden voor de student aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO). „Dit is veel gaver dan vakantie vieren.”

Hoe ben je bij deze bijbaan gekomen?

We hadden een verplichte watersportweek van de opleiding en daar zat ook een module lifeguarding bij. In plaats van te gaan windsurfen, ben ik de opleiding gaan doen. Het leek me prachtig om op het strand te werken en dacht meteen: dat is een mooie baan!

Wat is er zo mooi aan?

Het is in de zomer altijd mooi weer, hoewel je dat in Nederland nooit zeker weet natuurlijk. Maar je werkt sowieso lekker buiten en dat vind ik heerlijk. En als je op drukke dagen merkt dat het werk dat je verricht de veiligheid en het veiligheidsgevoel bij de mensen vergroot, dan is dat prachtig.

Wat doe je zoal op een ‘werkdag’?

Ik fiets ’s ochtends vanaf het appartement waar ik overnacht met maximaal acht personen naar het boothuis. Hier krijg je door de ‘beach captain’ je post voor die dag toegewezen. Je bemant met vier mensen een post. Je moet de hele dag toezicht houden op het strand, reddingen verrichten, meldingen van vermiste kinderen afhandelen, EHBO. Van alles. Ik werk zes dagen per week voor vier aaneengesloten weken. Het is misschien geen vakantie, maar je bent er toch even helemaal uit op een eiland. Het is een heel andere wereld dan de regelmaat die ik thuis heb. Je ziet hier wel wat de dag brengt.

Je hebt 24 uur per dag collega’s om je heen.

Dat is inderdaad een belangrijk aspect aan het werk. Je zit vier weken lang iedere dag met veertien mensen om je heen. Als je heel erg op je privacy gesteld bent of lichtgeraakt bent, dan vind je dit misschien niet zo’n leuke bijbaan.

Heb je weleens een redding gedaan?

Vorig jaar had ik twee reddingen, het jaar daarvoor meer. Dit zorgt wel voor de nodige adrenaline. Hoewel het ook vaak voorkomt dat mensen niet eens door hebben dat ze in de problemen zijn. Dan zie ik mensen afdrijven en ga ik daar met de reddingsplank of de waterscooter op af. Als ik naast ze lig, zien ze pas waar ze beland zijn.

Die waterscooter is wel leuk natuurlijk.

Ja, dat heet een Rescue Water Craft. Om de waterscooter professioneel te kunnen gebruiken moeten we regelmatig oefenen om te leren hoe je in alle weersomstandigheden door de hoge golven moet manoeuvreren bijvoorbeeld. Hier doen we ook examen in. Naast dat dit heel belangrijk is, is het natuurlijk ook heel leuk om keihard te scheuren op zo’n ding.

Wat geeft je de meeste voldoening?

De veiligheid van mensen kunnen waarborgen. Wat mij de meeste voldoening geeft is als er een gevaarlijke stroming is en wij mensen goed hebben weten te waarschuwen zodat alles veilig blijft. En op rustige dagen kan ik ook heel erg genieten van het lekker buiten zijn. Als het laag water is, rijden we bijvoorbeeld met de auto naar de waterlijn en kijken we met onze ‘rescuetubes’ uit over zee. Ik geloof dat dit wel op Baywatch lijkt, hoor ik van mensen. Zelf heb ik die serie of film nooit gezien.

Ga je weleens stappen op Terschelling?

Ik ben een dag per week vrij. Maar als ik vrij ben, zijn anderen niet vrij. We gaan heel soms uit, maar als het een drukke dag belooft te worden, dan gaan we op tijd naar huis. Als het slecht weer is, gaan we weleens met alle veertien naar een barbecue of een feestje in het boothuis. Er is zeker ook ruimte voor ontspanning.

Verdient het ook een beetje?

Geen idee. Ik geloof minimumloon of iets meer. Dat maakt me niet zoveel uit. Ik ben al lang blij dat ik met dit mooie werk iets verdien, er op Terschelling van kan leven en er ook nog iets aan overhou.

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!