Psychologe bijna gewurgd in gevangenis

Foto van 'Metro'

Een psychologe is vorige week bijna gewurgd door een gedetineerde in de gevangenis in Alphen aan den Rijn. Eerst wilde hij haar met een stuk glas snijden, waarna hij haar met zijn handen probeerde te wurgen. De bewaking kon voorkomen dat ze werd gedood.

De gevangene werd vanwege zijn agressieve achtergrond begeleid door extra bewakers tijdens zijn gesprek met de vouw. Toch wist de man de psychologe aan te vallen. Dat schrijft De Telegraaf, die het voorval bevestigd kreeg door een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen.

Meer geweld

Het geweld tegen gevangenispersoneel neemt steeds meer toe. In 2016 is ruim tweeduizend keer een melding gedaan van geweld tegen personeel van een gevangenis of tbs-kliniek. Dat is een stijging van 20 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers die opgevraagd zijn door het ANP.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Door de jarenlange bezuinigingen is de veiligheid van het personeel niet meer te garanderen, concludeert de Centrale Ondernemingsraad van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Zij noemt de toename van het aantal aanvallen „zeer ernstig”, en stuurde eind maart een brandbrief over het geweld.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie herkent de cijfers en zegt dat er gesprekken plaatsvinden over de signalen en dat er nieuw personeel wordt geworven.


Views

100+

Agent krijgt kaakslag van vader wildplasser

De vader van een wildplasser werd wel heel agressief toen zijn zoon een bekeuring kreeg. / Colourbox

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

De vader van een vijftienjarige wildplasser heeft in de nachtelijke uren in Goes een kaakslag aan een agent uitgedeeld. De zoon, die al mee moest naar het bureau om zijn identiteit uit te zoeken, kreeg gezelschap van zijn pa. De 47-jarige vader uit het Belgische Oostnieuwkerke zit echter nog vast wegens de mishandeling.

Twee bekeuringen

De zoon heeft twee bekeuringen gekregen. Eentje voor wildplassen tegen een pand aan de Lombardstraat en een voor het niet tonen van een legitimatiebewijs. De agent hield aan het geweld pijn aan zijn kaak en hoofd over.

Ook in Alkmaar werd een agent mishandeld door een wildplasser. Dat gebeurde op het Waagplein. De 37-jarige verdachte gaf de agent een klap in het gezicht toen de politie hem wilde fouilleren omdat hij geen identiteitsbewijs kon tonen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

39

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'
Likeability of 5

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De feestgangers van 'Qhotel in de sneeuw'. / Foto's: Heidi Rijsdijk

Foto van 'Lisa Vermeij'

(In samenwerking met Qmusic)

Oostenrijkse bergen, sneeuw maar ook veel zon, après-ski, schnitzels, glühwein en liveoptredens van OG3NE, Jax Jones en Gavin James. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Het Oostenrijkse Zell Am See was de afgelopen dagen het decor voor het Q-hotel in de sneeuw. Radiostation Qmusic organiseerde het festijn tot en met dinsdag voor de dertiende keer. Zelfs als je nog nooit op de latten hebt gestaan, was er genoeg te doen. Zangtrio OG3NE, singer-songwriter Gavin James en dj Jax Jones waren ingevlogen om er voor de live aanwezige luisteraars, Qmusic-dj’s en zakenrelaties van het station een muzikaal festijn van te maken. Dj Jax Jones kwam zelfs eerder van zijn huwelijksreis terug om bij het sneeuwtripje aanwezig te zijn.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Après-ski: 'Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.'

Keileuke reis gewonnen

Luisteraars konden in de maand december een winterse reis winnen door een bijzonder kerstverhaal in te sturen. Lieke (25) uit Nijmegen was een van de gelukkigen. „Vorig jaar lag er op kerstavond een rat in mijn bed, doodeng! Maar wel een goed verhaal. En ik heb er nu wel een keileuke reis mee gewonnen. Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.” Voor luisteraars Alenka (39) en Ilona (40) was het helemaal een bijzondere trip. Ilona heeft afgelopen jaar voor het eerst kerst gevierd. Eerder kon dat nooit, omdat ze altijd Jehovagetuige was. ,,Er gaat een hele nieuwe wereld voor ons open, omdat we altijd heel streng hebben geleefd.”

Natuurtalentjes op de latten

Naast alle optredens en gezellige activiteiten zoals rodelen, een winterbarbecue en hilarische lunchquizzen, wordt er nog echt wel wat geskied. Een team van Nederlandse leraren stond elke ochtend weer te springen om Metro en alle Q-hotelgangers van de blauwe, rode of zelfs zwarte piste te begeleiden. Dennis (34) draait al heel wat jaren mee en kijkt er elk jaar weer naar uit om de Qmusic-dj’s en luisteraars les te geven. Soms zitten er echte natuurtalenten tussen. Zoals YouTuber Nanne Meijer die nog nooit eerder op ski’s had gestaan, maar na twee uurtjes als een volleerd wintersporter van de berg zoefde. Ondergetekende had er iets meer moeite mee en hield er na een stukje snowboarden op de rode piste welgeteld zestien blauwe plekken aan over. Mooi souvenir, zullen we maar zeggen.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De zusjes OG3NE genoten met volle teugen.

Teterreteterre

s’ Avonds werd het Q-hotel omgetoverd tot een concertzaal, waar de dj’s van Q-music het publiek op heerlijke foute après-skinummertjes trakteerden. ,,Er is zo veel gezelligheid, je vergeet dan eigenlijk dat je staat te hossen op muziek die je normaal nooit luistert. En ook al sta je in zo’n warme hut te zweten in je dikke coltrui, dat maakt op dat moment allemaal niets uit. Ik vind het enig!”, aldus YouTuber Nienke Plas. En net op het moment dat je dacht ‘ik kan geen ‘teterreteterre’ meer horen’, kwam er een artiest met een spetterend optreden. De meiden van OG3NE zorgden ondanks de warme skikleding door hun prachtige performance meerdere keren voor kippenvelmomentjes. De zusjes vermaakte zich de rest van de avond trouwens prima en dansten vrolijk mee op après-skihits als Schatje Mag Ik Je Foto en Vrouwke.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Skiën en snowboarden maakt dorstig.

Jägerbombs en water

De dansvloer is de plek waar artiesten samen staan te dansen met de luisteraars, waar Jägerbombs worden afgewisseld met water (er moet ook nog een beetje gewerkt worden). En de plek waar ‘je dansjes doet die je eigenlijk niet op je werk zou moeten doen’, aldus een luisteraar.

Het zijn Qmusic-feestdagen waar je muzikale hoogtepunten beleeft, nieuwe vrienden maakt en waar je nog jaren op kunt teren. Wanneer mogen we weer?

Binnenkort zie je op deze site een video van de reis.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

DJ Joep Roelofsen met Marieke Elsinga, die verslag deed voor RTL Boulevard.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelovedislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_897b6947eed5a5c9f795673f14eb1c721f9b8737_avataruser_8cc99793708d42dfc8e8251235ad93e8def9c702_avatar

Views

300+

Camera videoOpnieuw lichte beving in Groningen

De vlag van Groningen ging op 10 januari halfstok, vanwege de zware aardbeving in Zeedijk. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

Er heeft opnieuw een lichte aardbeving plaatsgevonden in Groningen stad. Zaterdagochtend werd daar een beving waargenomen met een kracht van 0.9 op de schaal van Richter, bevestigt het KNMI.

Tweede beving in vier dagen

Het is de tweede beving in de stad Groningen in vier dagen tijd. Ook woensdag vond er een lichte beving met een kracht van 1.0 op de schaal van Richter plaats. Beide bevingen waren in de buurt van het oosten van de stad, rond industrieterrein Driebond. Volgens het KNMI zijn beide bevingen veroorzaakt door gaswinning.

In oktober vorig jaar werd er ook al een beving in Groningen met een kracht van 1.0 op de schaal van Richter gemeten. Ook op andere plekken in de provincie Groningen is het vaak raak, met name in de richting van het plekje Ten Boer.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

7

Likeability of 6

Verdienen met het lezen van Metro-artikelen!

Foto van 'Metro'

In samenwerking met: Pabbl

Artikelen lezen op onze telefoons, dat doen we maar al te graag. De Pabbl-app plaatst, gebaseerd op jouw verkeuren, artikelen op je vergrendelscherm, en beloont je ervoor!

Eind vorig jaar bereikte Pabbl de mijlpaal van 75.000 installs. 75.000 gebruikers die kunnen verdienen aan het ontvangen van relevante advertenties op hun vergrendelscherm. Sinds kort is er ook een feature uitgerold waarmee je in plaats van advertenties, vooral artikelen ontvangt en hier ook gewoon mee kan verdienen!

Artikelen en verdienen – hoe werkt dat?
Je ontvangt een mix van content op je vergrendelscherm, het scherm waar je ongemerkt 150 keer per dag langs swiped. Nu ontvang je op dat scherm feilloos artikelen, gesponsorde wallpapers en normale wallpapers. Elke keer dat je je telefoon ontgrendelt je punten. Deze punten kun je inruilen voor leuke cadeaus in de Pabbl shop. Sinds deze feature kortgeleden is uitgerold, sluiten steeds meer nieuwssites aan voor nog betere toegespitste content, waaronder ook content van Metro dus.

Gebruikers waren sceptisch
Natuurlijk ben je sceptisch over een app waar je door het simpelweg gebruiken van je telefoon, makkelijk kunt verdienen. Maar bezoek de pagina van Pabbl in de Playstore en je ziet dat de app 50.000-100.000 installs en 4,6 sterren uit meer dan 10.000+ reviews heeft; blijkbaar doet Pabbl echt wel wat goed. Pabbl is een vergrendelscherm app, die elke keer als je je telefoon aandoet, mooie en relevante content zoals artikelen en wallpapers toont. Omdat een boel van deze content ‘gesponsord’ is, geeft Pabbl punten in ruil voor bijna elke keer dat je je telefoon ontgrendelt. Alleen bij artikelen en gesponsorde content ontvang je punten en er zitten limieten op zodat er geen bots aan worden gehangen die het scherm 24/7 wegswipen.

Installeren die hap
Het ziet er dus allemaal legit uit, installeren dan maar. Je belandt op de landingspagina en vult wat basisgegevens in en je interesses. Hierdoor wordt de content die je krijgt afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren. Het vergrendelscherm verschijnt, die je ontgrendelt met een soepele swipe. Vervolgens word je geleid naar de Pabbl-app waarin wordt uitgelegd wat je met je punten kan doen. Het aanbod is vrij divers: Een boel kortingen (soms tot wel 100%!!) op eten & drinken, kleding, elektronica en nog veel meer!

Lege voorraden
Kijkend naar de reviews blijkt dat je niet alles kan aanschaffen wanneer je dat wilt. De voorraden zijn vaak op. Dat komt doordat de app erg hard groeit en mensen sneller punten bij elkaar sparen dan dat ze aan producten kunnen weggeven. Het verkopen van advertenties blijkt lastiger voor Pabbl dan verwacht waardoor het lastig is om producten te financieren en komt het af en toe zelfs uit eigen zak. Maar dat kan niet voor altijd doorgaan natuurlijk. Pabbl moet nog minimaal 2x zo hard groeien willen ze de grote vraag en gespaarde punten kunnen bijbenen met nieuw aanbod.

Feiten over Pabbl:

- Pabbl is te installeren in de Playstore

- De app is Android exclusive.


like
user_5a58c6cc654b4931505d8ae3dd819f4ca6fb90ce_avataruser_384fadd091eec9bdd937419d5996ce3c53ee436a_avatar

Views

53

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 3

Chauffeurs moesten van baas de weg op tijdens storm

Op de Van Brienenoordbrug schaarde een vrachtwagen door een windstoot waardoor de hoofdrijbaan op slot ging. / ANP

Foto van 'Daisy Heyer'

„Je bent toch zeker geen watje? Jij gaat gewoon rijden", is één van de opmerkingen die gemaakt zou zijn tegen een vrachtwagenchauffeur die donderdag met de storm niet de weg op wilde. Dat meldt CNV Vakmensen.

Gedwongen

Een deel van de vrachtwagenchauffeurs die tijdens de storm gereden hebben, zou daartoe gedwongen zijn door hun baas. Tientallen vrachtwagens zijn tijdens de storm omver gewaaid. Reden voor CNV Vakmensen om chauffeurs te vragen naar hun ervaring die dag. „Ruim 60 procent zei niets van de werkgever gehoord te hebben. Ook nadat code rood werd afgegeven, nam 70 procent van de werkgevers niet de moeite om contact op te nemen", zegt bondsbestuurder Tjitze van Rijssel tegen NOS. Slechts 30 procent van de chauffeurs zou hun wagen aan de kant gezet hebben omdat hun baas dat zei.

Boetes

De reden voor het gevaarlijke gedrag zou zijn dat chauffeurs onder druk staan vanwege de contracten die worden vastgelegd tussen de werkgevers van de chauffeurs en de opdrachtgevers waar de goederen worden afgeleverd. Als dat te laat gebeurt, kan dat boetes opleveren voor de transportbedrijven. Van Rijssel: „Dat leidt ertoe dat dit soort idiote dingen gebeuren."

CNV Vakmensen pleit nu voor een rijverbod voor chauffeurs als er code rood is afgegeven. Ook premier Rutte sluit een rijverbod in de toekomst niet uit. Eerder noemt hij chauffeurs die met een lege trailer de weg op gaan 'oet-dinges'.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Views

55

Toestel keert terug op Schiphol na zuurstofprobleem

De verkeerstoren op Schiphol/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Na de storm van donderdag mocht vrijdag alles weer vliegen vanaf Schiphol. Toch kwam een vliegtuig dat van het Amerikaanse United Airlines op weg naar Newark bij New York vrijdagmiddag niet ver en maakte het al snel rechtsomkeert naar Amsterdam, nadat aan boord meerdere mensen onwel werden.

Niet ernstig

„Zeven passagiers en acht bemanningsleden zijn op de luchthaven nagekeken door ambulancepersoneel", aldus de Veiligheidsregio Kennemerland. Niemand hoefde naar het ziekenhuis. Hoeveel mensen in totaal aan boord waren, is nog niet bekend.

Volgens een woordvoerder was er door nog onbekende oorzaak een probleem met de zuurstofvoorziening en keerde het toestel daarom terug. Hij kon niet zeggen of de piloten er ook last van hebben gehad en ziek zijn geworden.

Kleine brand

Het toestel, vlucht UA071, maakte uiteindelijk een harde landing waardoor een kleine brand uitbrak bij het landingsgestel. Die kon snel worden geblust door de brandweer. Ook liep het vliegtuig door de klap een lekke band op.

„De passagiers worden overgeboekt op andere vluchten of in hotels ondergebracht", aldus een woordvoerster van Schiphol.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


wow
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

64

‘De tussenbaan is een signaal naar de politiek’

KLM wil 'tussenbanen' voor het grondpersoneel. Foto/ANP

Foto van 'Merel Driessen'

Geen flexbaan voor een half jaar, maar een ‘tussenbaan’ voor vier of zelfs vijf jaar. Luchtvaartmaatschappij KLM wil dit soort tijdelijke contracten gaan invoeren voor het grondpersoneel. „Een heel erg slecht plan waar werknemers niets mee opschieten”, vindt FNV-bestuurder Jan van den Brink.

Onzekerheid voor werknemers

Het vijfjarige arbeidscontract van KLM is vooral bedoeld voor de werknemers met zwaar fysiek werk. Het zou een tussenoplossing zijn voor het vaste contract en het flexibele contract. Van den Brink snapt het dat het voor de mensen met zwaar fysiek werk moeilijk is om dit werk tot hun 67e te doen. Maar het vijfjarig contract is alleen een oplossing voor KLM zelf: „De werknemers blijven nog steeds in onzekerheid zitten. Na vijf jaar moeten ze weer ander werk zoeken. Dat lukt misschien de eerste keer, maar na de tweede of derde keer niet meer.”

Het idee van een tussenbaan zagen we al eerder in de supermarktenbranche. Voor deze branche zou het volgens Van den Brink wel een goed idee zijn. „De supermarkten willen het tussencontract aanbieden aan hun uitzendkrachten. Maar bij KLM willen ze de vaste contracten vervangen door de vijfjaarscontracten.”

Noodgeboren contract

Daar is Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg, het niet mee eens: „Ik denk dat KLM dat niet wil. Ik zie het vooral als een signaal van zo’n groot bedrijf richting de politiek dat ze een keer wat moeten doen.”

Wilthagen legt uit dat het tussencontract een 'noodgeboren' contract is, omdat de arbeidsmarkt niet langer kan wachten op een kabinetsplan voor de modernisering van het vaste contract. „In tegenstelling tot het aantrekkelijker maken van het vaste contract, is het contract de afgelopen decennia alleen maar zwaarder geworden. De werkgevers hebben geen tijd om te wachten op het nieuwe kabinet en dus hebben ze de tussenbaan bedacht.”

Geen permanente oplossing

De hoogleraar verwacht dat het tussencontract niet alleen door KLM, maar ook door andere sectoren zal worden overgenomen zoals de detailhandel. „Als het lukt om een oplossing te vinden voor het aantrekkelijker maken van vaste contracten voor zowel werkgevers als werknemers, is het tussencontract niet nodig. Maar zolang de Nederlandse arbeidsmarkt niet gemoderniseerd wordt, krijgen we alleen maar meer van dit soort contracten.”

Of het tussencontract een goede oplossing is, hangt er vanaf hoe het gebruikt wordt volgens Wilthagen. „Het belangrijkste is dat mensen zich kunnen ontwikkelen en weer kans hebben op werk. Dus als werkgevers een goede opleiding aanbieden bij die tussencontracten, is dat beter dan het huidige flexcontract. Maar nogmaals: het moet niet de bedoeling zijn dat iedereen straks zo’n tussenbaan krijgt.”

KLM heeft met het tussencontract gekozen voor de meest makkelijke oplossing, vindt Van den Brink. Volgens hem moeten werkgevers proberen functies van werknemers te verbeteren. „Zorg voor brede functies in plaats van smalle functies, zodat mensen op verschillende afdelingen kunnen werken. Onze uitdaging aan werkgevers is: organiseer het werk zo dat de werknemers het voltijd tot hun 67e kunnen doen.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

53