Binnenland

Poep-emoji Boris van der Ham: Emoji zijn onmisbaar
Likeability of 5

Camera videoPoep-emoji Boris van der Ham: Emoji zijn onmisbaar

De hoofdrolspelers in De Emoji Film (vlnr): Jailbreak, Gene en Hi-5. Helemaal rechts Poep.

Foto van 'Erik Jonk'

17 JUL 2017

Boris van der Ham gebruikt niet alleen veel emoji, in De Emoji Film is hij er zelfs een.

Animatie-avontuur De Emoji Film draait ruim drie weken na deze dag waarop ‘de emoji worden gevierd’ in de bioscoop. Boris van der Ham heeft net als onder meer Jandino Asporaat, Arjen Lubach en Patty Brard een stem ingesproken. De stem van drol-emoji Poep. Van der Ham, voormalig D66-Kamerlid, bestuurder en acteur - hij speelde dit seizoen 130 voorstellingen als kinderinspecteur Muysken in de musical Ciske de Rat - over emoji’s.

Poep-emoji Boris van der Ham: Emoji zijn onmisbaar

'Ik gebruik de knipoog en de feesttoeter'. / ANP

Wist je eigenlijk dat het vandaag Wereld Emoji Dag is?

Géén idee, maar ik feliciteer de emoji van harte met hun speciale dag. Ik heb nog niet bedacht wat voor passende taart daarbij hoort.

Iets ironisch

Vind je het wel leuk, zo’n dag?

Nou… je hebt voor alles wel een dag tegenwoordig. Dat verbaast me wel. Ik ben er niet erg mee bezig, maar er zijn vast veel mensen die er lol aan beleven. Het heeft iets ironisch over zich.

Je bakt voor je zoon geen pannenkoeken op Wereld Pannenkoeken Dag?

Nee, maar naast mijn acteerwerk ben ik bestuurder van verschillende organisaties. Als voorzitter van het Humanistisch Verbond kom ik bijvoorbeeld op voor onderdrukte mensen, vrijheid van meningsuiting en mensenrechten. Dat er dan in juni een Wereld Humanisme Dag is vind ik dan wel heel aardig, omdat je onderwerpen kracht kunt bijzetten. Dat is wat serieuzer. En vader- en moederdag vind ik ook prima en leuk. Verder ben ik niet zo ‘van de dagen’.

Hele nare man

Nu ben je de stem van een emoji. Was je al vaker stemacteur?

Toen ik op Toneelschool Maastricht zat heb ik bij Omroep Limburg als bijverdienste reclamespotjes ingesproken. Later, ik was al politicus, heb ik mijn stem geleend aan de twee Space Chimps-films; ik was daarin een hele nare man. En afgelopen tv-seizoen was ik de voice-over van het EO-programma Het Geheime Leven van 4-jarigen.

Kende je de drol-emoji al?

Jazeker. Als verslaafde aan mijn mobiele telefoon, ik doe er alles op, kreeg ik deze emoji absoluut mee. Dat ik de stem van Poep moest doen, werd goed geïntroduceerd trouwens. Er werd me verteld dat mijn personage in de Engelstalige versie was gedaan door Star Trek-acteur Patrick Stewart. Ik vond dat een hele eer. Daarna werd me verteld dat ik de drol was, haha.

Toch ja gezegd…

Tuurlijk, ik vond het grappig en bedacht gelijk dat ik hem een bekakte stem zou geven. Poep spreekt op een jaren 50-manier heel netjes. Patrick Stewart deed hem ook heel chique. Poo, zoals hij in oorspronkelijk versie heet, is zo een vriendelijke, goedlachse, haast bourgondische levensgenieter geworden. Dat vond ik bij zo’n populaire emoji als leuke bijfiguur wel passen.

Vind je emoji een verrijking bij hoe wij omgaan met onze taal?

Ja, eigenlijk wel. Als je mensen persoonlijk spreekt zie je gelijk of hij bijvoorbeeld iets ironisch bedoelt. Als je appt kunnen mensen je tekst verkeerd begrijpen. Ze lezen het anders dan de intentie waarmee jij het hebt opgeschreven. Emoji als een knipoog kunnen bijdragen aan de sfeer van de communicatie. Zo tref je beter de toon die je ook bereikt bij een persoonlijk gesprek.

Poep-emoji Boris van der Ham: Emoji zijn onmisbaar

Beeld uit De Emoji Film.

Gebruik je zelf veel emoji?

Zeker. Ze kunnen een verkeerd begrepen opmerking zelfs herstellen. Met een ironisch knipoogje geef je gelijk aan dat je iets niet stevig bedoelt. Mensen vliegen elkaar daardoor minder snel in de haren. Volgens mij is ook onderzocht dat het gebruik van emoji goed werkt. In onze onderlinge communicatie kunnen we het niet meer missen.

Hopelijk maken de coalitievormers in Den Haag er dan ook gebruik van.

Haha, ik ben benieuwd of zij op die manier whatsappen. Ik kan me haast niet voorstellen dat het niet zo is. Ik stuurde bij de eerste onderhandelingsronde een sms’je naar Alexander Pechtold met de vraag hoe het daar ging en toen kreeg ik alleen maar de emoji van de slak terug.

Afscheid van Ciske

Heb je een favoriete emoji?

De ironische knipoog die ik noemde vind ik altijd een belangrijke. Die feesttoeter gebruik ik vaak en komende week zal ik de traan-emoji wel veel sturen. Woensdagavond speel ik voor de laatste keer in Ciske de Rat en dat heb ik als een fantastische tijd ervaren. Daar hoort dus een klein traantje bij.

Poep-emoji Boris van der Ham: Emoji zijn onmisbaar

Boris van der Ham als zingend acteur. / Patrick van Emst | BrunoPress

App-vontuur in de film

De Emoji Film vertelt over emoji die in smartphonestad Textopolis wonen. Behalve Gene, een uitbundige emoji met tal van gelaatsuitdrukkingen, hebben al zijn vriendjes één gezichtsuitdrukking. Daarom gaat Gene (stem Arjen Lubach) met Hi-5 en Jailbreak op ‘app-vontuur’, want hij wil net als de rest normaal worden. Poep, het personage van Boris van der Ham, heeft een bijrol als grappenmaker die Gene goede adviezen geeft. De stemacteur: „Ik denk dat het een vrolijke zomerfilm is geworden, maar ik heb alleen nog maar de scenes gezien waar ik zelf in zit.”

BEKIJK OOK


like
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

100+

Blaasapparatuur verstoord door stank dronken mannen

Een agent neemt een blaastest af. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Twee dronken mannen uit Geldrop hadden vrijdagnacht zo’n grote alcoholwalm om zich heen hangen, dat de blaasapparatuur van de politie erdoor verstoord raakte. De politie hield hen aan omdat de twee mannen al slingerend op hun bromfiets een poging deden thuis te komen.

De mannen hadden zo ongeveer de hele rijbaan nodig om op de weg te blijven, schrijft de politie Geldrop op Facebook. Afstappen en de bromfiets overeind houden was een grote uitdaging voor de twee. Ze konden nauwelijks op hun benen staan.

Storing

Eenmaal op het politiebureau moesten de twee een blaastest doen. De eerste man bleek ruim 4,5 keer de toegestane hoeveelheid te hebben gedronken. De ruimte waarin de mannen de blaastest moesten doen, raakte zo gevuld met alcohollucht dat het blaasapparaat een storing aan gaf. Het werkte niet meer voor de tweede man.

Na ruim 45 minuten lang de ruimte gelucht te hebben, kon de tweede man de test ondergaan. Hij had vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken. Tevens bleek hij met een ongeldig verklaard rijbewijs te rijden en had hij een ID-kaart bij zich die inmiddels al vier jaar verlopen was.

Het rijbewijs van de eerste man is ingenomen. Beide mannen moeten binnenkort voor de rechter verschijnen.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Likeability of 5

Dronken man rijdt naar politie om vriend op te halen

Beide mannen zijn opgepakt wegens rijden onder invloed Foto: Pexels / Lucas

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een man die zaterdag een vriend op kwam halen van het politiebureau in Zwolle - waar deze vastzat wegens rijden onder invloed - had zelf ook teveel gedronken.

Vergeten

De 30-jarige beschonken Amsterdammer liep het bureau binnen en was ‘even vergeten’ dat hij zelf ook had gedronken, meldt de Zwolse politie op Facebook.

De man werd in Zwolle alsnog opgepakt. Zijn 39-jarige vriend is inmiddels op vrije voeten.

BEKIJK OOK


lol
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

3k+

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

In samenwerking met Gabbers

24 MEI 2018

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Limburg getroffen door aardbeving. / ANP

Limburg getroffen door aardbeving

Het treinstation van Maastricht. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In het zuiden van het land heeft vrijdagnacht een lichte aardbeving plaatsgevonden. De beving met een kracht van 3,2 op de Schaal van Richter had plaats om ongeveer 00.45 uur. Het KNMI heeft laten weten dat het epicentrum lag bij de Limburgse plaats Stramproy, aan de grens met België.

Natuurlijke oorzaak

De beving was op een diepte van zo'n 12 kilometer. Op Twitter melden meerdere mensen in België en Nederland dat ze de beving hebben gevoeld.

In tegenstelling tot Groningen, waar aardbevingen het gevolg zijn van gaswinning, hebben bevingen in Limburg een natuurlijke oorzaak. Ze zijn het gevolg van bewegingen in regionale breukensystemen in de aardkorst. Deze bewegingen ontstaan door zogeheten tektonische krachten aan de randen van platen.

Stabiele platen

Nederland ligt midden op de Euraziatische Plaat. Midden op de min of meer stabiele platen kunnen ook aardbevingen voorkomen.

De zwaarste aardbeving die in Nederland tot nu toe gemeten is, was in 1992 in Roermond. Die beving had een kracht van 5,8.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Dief (13) vernielt winkel en schopt zwangere vrouw. / ANP
Likeability of 3

Dief (13) vernielt winkel en schopt zwangere vrouw

Politie op straat. / ANP

Foto van 'metronieuws'

25 MEI 2018

In Amersfoort heeft zich vrijdagmiddag een bizar incident voorgedaan. Een dertienjarige jongen werd in de Kruidvat betrapt op winkeldiefstal en ging vervolgens volledig door het lint.

Condooms

Een zwangere vrouw die de jongen probeerde te kalmeren werd in haar buik geschopt, en stellages werden omgegooid. Volgens RTV Utrecht was de jongen samen met een vriend en probeerden ze condooms te stelen.

De politie kreeg een melding van twee jongens die waren betrapt op winkeldiefstal. „We troffen een enorme ravage aan” aldus politiewoordvoerder Jacqueline van Houten. „De winkel moest de rest van de dag dicht om de schade vast te stellen” zegt van Houten.

Minderjarig

Een van de daders zit vast, naar zijn vriend wordt nog gezocht. Tegen beiden is aangifte gedaan wegens mishandeling en vernieling. „Omdat het om een minderjarige jongen gaat wordt ook zijn familie erbij betrokken.”

De zwangere vrouw is voor controle naar het ziekenhuis gebracht, daar bleek alles gelukkig in orde te zijn.


dislike
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

3k+

Rutte eist medewerking van Rusland in MH17-onderzoek. / ANP

Rutte eist medewerking van Rusland in MH17-onderzoek

Premier Rutte reageert op de uitkomst van het MH17 onderzoek na afloop van de wekelijkse ministerraad. / ANP

Foto van 'metronieuws'

25 MEI 2018

Premier Mark Rutte sprak vrijdag na zijn wekelijks persconferentie zijn verwachting uit dat Rusland volledig zal meewerken aan het onderzoek. Het onderzoek dat moet leidden tot het berechten van de personen, verantwoordelijk voor het neerschieten van MH17.

„Wij eisen van Rusland dat het zijn verantwoordelijkheid neemt en volledig meewerkt aan waarheidsvinding en gerechtigheid voor de slachtoffers van MH17 en hun nabestaanden” sprak Rutte.

Russische krijgsmacht

Dat dit momenteel niet schijnt te gebeuren, bevestigde de premier met de woorden: „Ondanks herhaalde verzoeken van het JIT is cruciale informatie niet geleverd.”

Afgelopen donderdag bracht het JIT de conclusie naar buiten dat de buk-raketinstallatie, waarmee de MH17 in juli 2014 werd neergeschoten, afkomstig was van de Russische krijgsmacht.

Aansprakelijk

Op grond van die informatie besloot het kabinet samen met Australië Rusland aansprakelijk te stellen. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven, waarvan 196 Nederlanders.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Sonja (83) baalt van 'kleutertaal' tip-video ProRail

Ouderen voelen zich niet serieus genomen door ProRail. De dame op de foto komt niet voor in het verhaal. /Colourbox

Foto van 'Constance van Amstel'

25 MEI 2018

ProRail is deze maand een campagne gestart om senioren veilig door het openbaar vervoer te loodsen. De video die ProRail bij deze actie maakte, valt echter niet bij iedereen in goede aarde.

De 83-jarige Sonja Hartog, fervent reiziger, ergert zich groen en geel aan onder meer het taalgebruik in het filmpje. Ze schreef er een open brief over aan Vrouw. ,,Bijna wekelijks reis ik met de trein en ik herken alles wat u vertelt en laat zien maar: waarom dit betuttelende taalgebruik? Hoe nuttig ook, dit filmpje had ook zonder problemen gebruikt kunnen worden bij een schoolreisje met een groepje kleuters.", schrijft ze. Ook begrijpt ze niet waarom de vervoerde haar tutoyeert: ,,Waarom word ik aangesproken alsof ik 5 jaar ben?"

Vasthouden

In het filmpje krijgen ouderen het advies om op roltrappen eerst de leuning vast te pakken en eenmaal boven niet op de smartphone te kijken - 'hoe verleidelijk ook'. Ook moeten ze zich goed vasthouden bij het in- en uitstappen in de trein en er niet voor terugdeinzen om hulp te vragen van medepassagiers.

Bekijk het filmpje hieronder:

De hoogbejaarde brievenschrijfster haalt ook nog een aantal zaken aan waar ProRail niet over rept, maar waar zij wel mee kampt. Ze doet een paar suggesties: 'Neemt u graag de lift, houdt u er dan rekening mee dat die vaak kapot is.' En: 'Wilt u liever niet staan, dan heeft u pech, we hebben sowieso te weinig zitplaatsen'.

Verbazing

Ook op social media is door mensen met verbazing gereageerd op de campagne. Op twitter vragen sommige mensen zich af waarom de ouderen zich moeten aanpassen en niet ProRail zich aanpast aan de steeds groter wordende groep oudere reizigers. ,,Een derde van de ouderen mijdt het openbaar vervoer omdat het te ingewikkeld is. @ProRail gaat het nu uitleggen. Ipv minder ingewikkeld maken.", zegt Harrie Kiekebos.

Op de brief van de 83-jarige Sonja heeft ProRail inmiddels gereageerd. Via een tweet gericht aan Vrouw laten ze weten graag met de oude dame in gesprek te willen om samen met haar te kijken naar wat er de volgende keer beter kan.


Views

2k+