Likeability of 5

Pas op voor onveilige wifi op vakantie

We willen overal op vakantie gratis wifi. Foto: Colourbox

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

10 JUL 2017

Driekwart van de Nederlanders maakt op het vakantieadres onveilig gebruik van openbare wifi.

Wat is er aan de hand?

Uit het Norton Wi-Fi Risk Report blijkt dat bijna negen op de tien consumenten hun gegevens of privacy in gevaar brengt tijdens het gebruik van openbare wifi. De belofte van gratis data betekent dat veel mensen onvoorzichtig zijn met hun digitale geheimen. Of het nu gaat om het wachtwoord van een bankrekening of het aanmelden op persoonlijke e-mailaccounts, men deelt veel en bijna alles op openbare wifi. De privégegevens op persoonlijke apparaten zijn via onbeveiligde netwerken heel toegankelijk voor hackers.

Waarom letten we niet beter op?

Drie op de vijf consumenten denkt dat hun persoonlijke informatie veilig is wanneer hij of zij openbare wifi gebruikt. We kunnen een sterk, gratis wifi-netwerk niet weerstaan, blijkt uit het onderzoek. We hunkeren naar non-stop connectiviteit. Ruim een derde van de consumenten wil niet meer dan een paar minuten wachten om verbinding te maken met een wifi-netwerk of te vragen naar het wachtwoord wanneer ze aankomen bij een vriend, café, hotel of andere locatie. Een kwart zegt toegang te hebben tot wifi zonder de toestemming van de ’wifi-eigenaar’ en een op de zestien heeft weleens het wachtwoord geraden of gehackt om toegang te krijgen.

Hoe belangrijk vindt de consument wifi op reis?

Toegang tot een sterk wifi-netwerk is de doorslaggevende factor om te kiezen voor een vakantiehuis of hotel (58 procent), een vertreklocatie zoals een vliegveld of station (32 procent), een horecagelegenheid (27 procent) of een luchtvaartmaatschappij (30 procent). Meer dan twee op de vijf mensen van ’generatie Z’ - de generatie na de millennial - wil hun updates en foto’s altijd kunnen blijven delen op sociale media. Daarnaast geeft 41 procent van de ondervraagden aan dat de belangrijkste reden om verbonden te blijven het gebruik van GPS of kaarten is om de weg te vinden.

Verandert er iets nu roaming niet meer zo duur is?

Ondanks de recente Europese wetgeving waarbij de kosten van dataroaming binnen de EU zijn afgeschaft, geeft drie op de vijf Europeanen aan openbare wifi te blijven gebruiken om te voorkomen dat zij hun maandelijkse datalimiet overschrijden (37 procent). Dit geldt vooral wanneer er wordt gereisd.

Wat kun je doen om veiliger te surfen?

Een van de beste manieren is het gebruik van een Virtual Private Network (VPN). VPN’s zorgen voor een ‘veilige tunnel’ voor het versturen en ontvangen van gegevens tussen apparaten en het internet. Ten tweede: Let op https. Een website is veilig als er ‘https’ in de URL staat met een klein slotje ernaast. Let wel op dat de netwerkverbinding ook veilig is. Ten slotte: Denk goed na voordat je bijvoorbeeld wachtwoorden invoert of foto’s plaatst via openbare wifi-netwerken. Zorg ervoor dat ’delen op apparaten’ uitschakelt staat om er zeker van te zijn dat de informatie veilig blijft.


love
user_12b063dd63d6145e8c431f3285b52117f4dddfc8_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

200+

Domien: 'Je even terugtrekken wordt lastig'

Angelique Houtveen, Sander Hoogendoorn en Domien Verschuuren. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Het Glazen Huis heeft een metamorfose ondergaan, hij zal dit jaar volledig van glas zijn. Vooral bij 3FM-dj Domien Verschuuren zorgt voor extra spanning: „De muren van de slaapkamer zijn ook van glas en overal hangen camera's. Je even terugtrekken wordt lastig'', vertelt hij.

„Maar aan de andere kant is het ook niet voor niks een glazen huis en maakt dit het wel heel echt. Je wilt mensen echt het gevoel geven dat ze een week lang samen met ons in het Glazen Huis wonen.'' Toch hoopt Verschuuren op een gordijntje. „Het is namelijk best heftig om mij 's ochtends vroeg te zien.''

Steeds meer zzp'ers in grote steden

Steeds meer zzp'ers in grote steden

Steeds meer zzp'ers in grote steden. Foto: Unsplash

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Nederland kent steeds meer ondernemers, de grote steden van Nederland tellen namelijk steeds meer eenmanszaken. Het aantal zelfstandigen zonder personeel is in tien jaar tijd verdubbeld, van 81.000 in 2007 tot 165.000 in 2017. In de rest van Nederland was de groei 79 procent

Eenmanszaken

D66 en CDA: weg met gasgestookte cv-ketel
Likeability of 3

D66 en CDA: weg met gasgestookte cv-ketel

CV instalatie voor verwarming en warm tapwater in huis. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Nog een gasgestookte cv-ketel thuis? Hij zou moeten worden verbannen, vinden CDA en D66. Dat is beter voor het klimaat, voor Groningen en voor de portemonnee.

De beide regeringspartijen willen dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een plan maakt om de gasketel ‘uit te faseren’. Ze wijzen erop dat ieder jaar 400.000 cv-ketels plaatsmaken voor nieuwe. Dat moeten voortaan moderne, zuinige ketels zijn, vindt Tweede Kamerlid Rob Jetten (D66). Bijvoorbeeld hybride cv-ketels, die vooral op elektriciteit draaien.

Er komt een sterrenregen boven Nederland

Er komt een sterrenregen boven Nederland

Met een beetje mazzel regent het woensdagnacht vallende sterren boven Nederland. Foto: Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

2 UUR

Heb je ooit een sterrenregen gezien? Misschien heb je dan in de nacht van woensdag op donderdag geluk! Met een beetje mazzel regent het dan vallende sterren boven Nederland. Tientallen meteoren per uur zullen door de lucht schieten, en op het hoogtepunt, donderdagochtend rond 04.00 uur, misschien wel 120 per uur.

Naar het oosten kijken

Baudet: VVD is een kutpartij

Baudet: VVD is een kutpartij

Thierry Baudet tijdens een congres van het Forum voor Democratie. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 22:08

Thierry Baudet, lijsttrekker van het Forum voor Democratie, heeft de VVD een kutpartij genoemd op Twitter. De politicus geeft tegenover Rutger Castricum van PowNed meer uitleg over zijn uitspraak.

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Leden van de Poolse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Op het bord de tekst „Vrees het monster niet!" / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 20:57

Een man die lid is van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mag tijdens zijn promotiezitting geen piratenpak aan en geen vergiet op zijn hoofd hebben. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld.

Normalerwijs dragen promovendi tijdens de zitting bij de TU Delft een traditioneel zwart rokkostuum. De man, Michael Afanasyev, wilde echter door zijn geloof in een piratenkostuum en met een vergiet op zijn hoofd komen, omdat zijn religie zou voorschrijven dat hij bij officiële gelegenheden zo gekleed is. De universiteit verbood dat echter en daarom diende hij een klacht in bij het CvRM.

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.