In het nieuws

Volle boten met feestelijk uitgedoste deelnemers varen door de Prinsengracht tijdens de Canal Parade van de Gay Pride. Foto: ANP / Bas Czerwinski

Nieuwe naam Gay Pride richt zich op breder publiek

Volle boten met feestelijk uitgedoste deelnemers varen door de Prinsengracht tijdens de Canal Parade van de Gay Pride. Foto: ANP / Bas Czerwinski

Foto van 'Els Anker'

23 JUL 2017

Stichting Amsterdam Gay Pride wil voortaan voor iedereen klaarstaan, ongeacht wie je bent en van wie je houdt. Daarom heeft het evenement haar naam veranderd. De Pride Amsterdam, zoals de Gay Pride vanaf dit jaar heet, draait de komende editie meer om de inhoud en moet meer mensen aanspreken.

Jaarlijks komen honderdduizenden bezoekers naar de hoofdstad om het negen dagen durende festival bij te wonen. Van oorsprong was de 'Gay Pride’ vooral een feest voor de homogemeenschap. Inmiddels zijn er heel wat letters toegevoegd aan de verzamelnaam LHBTI, waar het festival bedoeld voor is. De afkorting staat voor lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (mensen met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken).

Pride Walk

Omdat de 14-daagse EuroPride in Amsterdam vorig jaar goed is bevallen, is het programma ook dit jaar uitgebreid. Er worden meer evenementen georganiseerd voorafgaand aan de traditionele botenparade (Canal Parade) op 5 augustus.

De Pride Amsterdam begint zaterdag met de Pride Walk, een demonstratieve mars van het homomonument naar het Vondelpark waar naar verwachting duizenden mensen aan mee doen. De deelnemers vragen aandacht voor de situatie van LHBTI'ers in landen waar homoseksualiteit volgens de wet nog strafbaar is.

Trots

Volgens Lucien Spee, directeur van Pride Amsterdam, herkennen veel mensen zich niet in het woord 'gay' in de naam van het jaarlijkse evenement. Vandaar dat de stichting de naam verandert, waardoor die nu ook aansluit bij de gelijknamige prides in onder meer Madrid, Londen en New York.

„We willen dat iedereen zich herkent in het programma'', zegt een woordvoerder van Pride Amsterdam. „Als je het over LHBTI hebt, hebben mensen soms geen idee waar het voor staat. En binnen al die letters heb je ook weer allemaal subgroepen. Wij zeggen nu, er is maar één letter belangrijk en dat is de 'p' van Pride. Want je mag trots zijn op wie je bent.''

Zware statements

Het thema van het evenement is ‘This is My Pride’. Veel deelnemers grijpen het thema aan om vooral de ‘zware onderwerpen’ tijdens de beroemde botenparade bespreekbaar te maken. Volgens de organisatie zijn de statements met onder andere een Iraanse boot en een Zelfmoordpreventieboot zwaarder dan ooit. „Toeschouwers aan de kade zullen in augustus dan ook regelmatig met de neus op de feiten gedrukt worden”, aldus Spee.

Zo vaart er dit jaar voor het eerst een Iraanse boot mee. In Iran is homoseksualiteit niet alleen een groot taboe, maar ook een misdaad die bestraft kan worden. Er staan straffen op als gevangenschap en mishandeling (zweepslagen). Daarnaast wordt in Iran nog steeds de doodstraf voor homoseksualiteit uitgevoerd.

Een Zelfmoordpreventieboot wil het onderwerp zelfmoord bespreekbaar maken. Het aantal zelfmoordpogingen in Nederland ligt bij LHBTI’s vierenhalf keer zo hoog als onder heteroseksuele jongeren. Ook onder volwassenen homo’s, lesbische vrouwen en biseksuelen ligt het suïcidecijfer hoger dan bij anderen volwassenen. In Nederland sterven jaarlijks ruim 1.800 mensen aan zelfmoord.

Bi-Boot

Naast de Iraanse en Zelfmoordpreventieboot varen er ook andere bijzondere boten mee. Toeschouwers kunnen niet alleen een Bi-boot verwachten (om op een positieve manier aandacht te vragen voor biseksuelen), maar ook twee Donald Trumpboten (met als boodschap: ‘Torn niet aan de rechten van LHBTI’s en respecteer deze’. En de boot ‘Make America Gay Again’, waarbij de organisatie aangeeft bezorgd te zijn over Amerikaanse LHBTI’s en hun vrije toekomst.

Het evenement duurt tot van 29 juli en met 6 augustus, met als traditionele hoogtepunt op zaterdag 5 augustus de botenparade.


Views

500+

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Eén minuut te laat, en dus is de Vierdaagse voorbij

Ze was een minuut te laat. Foto: Printscreen YouTube / Omroep Gelderland

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Ze was een minuut te laat, Ingrid van Ballegooij uit Haren. En ja, omdat regels nu eenmaal regels zijn, mag ze morgen niet opnieuw verschijnen aan de start van de Nijmeegse Vierdaagse.

'Ik wil niet stoppen'

Van Ballegooij werd gediskwalificeerd. „Als ik dit had geweten, was ik vanmorgen al niet meer gestart", zegt ze al huilend vlak na de finish tegen Omroep GelderlandZe werd het laatste stukje gedragen door omstanders, maar eenmaal bij de finish - om 17.01 - bleek dat helaas voor niets te zijn geweest. „Vanochtend dacht ik bij m'n eigen: Ik wil niet stoppen, ik ga door. Nu mag ik morgen alsnog niet starten. Dat is gewoon balen."


Views

1k+

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Ophef over Marokkaanse anti-bikiniactie #WeesEenMan

Op een strand dichtbij de Marokkaanse stad Rabat draagt één vrouw een bikini, terwijl de andere volledig bedekt de zee in is gegaan. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 09:14

In Marokko is ophef ontstaan over een campagne die ervoor moet zorgen dat mannen hun vrouwen ontmoedigen om met bikini naar buiten te gaan. Met de hashtag #WeesEenMan worden mannen opgeroepen hun vrouw niet onbedekt of 'onzedig' naar buiten te laten gaan.

Dat meldt de NOS. De campagne is opgezet door een op de islam geïnspireerde Facebook-pagina. Hun oproep met de hashtag #WeesEenMan werd ruim 14.000 keer gedeeld en krijgt veel aandacht in grotere steden als Rabat.

Macho-ideeën


Views

500+

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'
Likeability of 3

Hittegolf op komst: 'Grootste droogte van deze eeuw'

Houd je van warm weer? Dan zit je de komende dagen goed in Nederland. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

2 UUR

Wie hoopt de komende dagen lekker van het strand te genieten, kan zijn geluk waarschijnlijk niet op. Nederland gaat namelijk een flinke hittegolf tegemoet en dat betekent dat de temperaturen regelmatig boven de 30 graden uitkomen.

Dat zegt weerman Marco Verhoef tegen het AD. Het wordt de komende dagen al warm met temperaturen van boven de 25 graden, maar vanaf dinsdag wordt het overal in het land meer dan 30 graden.

15 dagen


sad
user_f58943cf89efe018d85a873d205f595cdfa98138_avatar

Views

300+

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

Volop zomer, maar in Gelderland rijden strooiwagens

De strooiwagens rijden in de Geldermalsen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het is een gek gezicht, maar in de Gelderse gemeente Geldermalsen zijn voor even de strooiwagens uit de schuur gehaald.

Gesmolten asfalt

Door de aanhoudende droogte en hitte dreigt er namelijk schade te ontstaan aan het asfalt. Gesmolten asfalt blijft kleven aan autobanden en laat overal sporen na. En daarom wordt er gestrooid met zout, want dat helpt daar tegen. Het strooien heeft dus niets te maken met eventuele gladheid.


Views

1k+