In het nieuws

Madurodam al 65 jaar 'Nederland in een notendop'

Foto: ANP

Foto van 'Sherida van IJsselmuide'

1 JUL 2017

Madurodam: wie is er niet groot mee geworden? De miniatuurstad in Den Haag viert zondag haar 65-jarig bestaan. Sinds de opening, op 2 juli 1952, mocht het themapark ruim 60 miljoen bezoekers verwelkomen. Metro neemt je mee terug naar het ontstaan van 'Nederland in een notendop' en werpt een blik op de toekomst.

De geschiedenis van Madurodam is een bijzondere. De miniatuurstad werd opgericht als oorlogsmonument ter nagedachtenis aan George Maduro: een Curaçaose student en Joodse oorlogsheld die in 1945 in Dachau om het leven kwam. Zijn ouders schonken het beginkapitaal voor het project, dat door hen wordt gezien als monument voor hun enige zoon. Sinds 1993 staat er in het park een schaalmodel van het geboortehuis van George Maduro op Curaçao met daarbij de tekst 'In hem eert Nederland zijn oorlogshelden uit de strijd 1940-1945'.

Goede doelen

Overigens was de familie Maduro niet het creatieve brein achter het project, maar een jongedame genaamd Bep Boon van der Starp. Zij raakte geïnspireerd door het in 1929 opgerichte miniatuurstadje Bekonscot Model Village in het Britse Beaconsfield. Boon van der Starp hoopte met het bouwen van een miniatuurstad blijvende inkomsten te kunnen verwerven voor de Stichting Nederlands Studenten Sanatorium, die Nederlandse studenten met tuberculose in staat stelde een kuur te ondergaan en te kunnen studeren.

„Madurodam werd opgericht als attractiepark, fondsenwerver en oorlogsmonument”, vertelt directeur van het themapark Joris van Dijk aan Metro. „Die drie functies heeft Madurodam nog steeds.” De jaarlijkse inkomsten van het park - die soms opliepen tot 1 miljoen euro - gaan naar goede doelen die zich richten op de behoeftes van jongeren. Tot 1964 ging het geld naar de Stichting Nederlands Studenten Sanatorium, daarna is het verspreid onder verschillende projecten en goede doelen voor kinderen, zoals het Jeugdsportfonds, KNCV Tubercolusefonds en Young Impact. Het themapark heeft in 65 jaar tijd al meer dan 32 miljoen euro geschonken aan goede doelen. „En we gaan dit jaar richting de 33 miljoen euro”, aldus Van Dijk.

Foto: ANP

Behalve dat Madurodam mensen blij maakt door geld te schenken aan goede doelen, zijn er ook bezoekers met mooie herinneringen aan het themapark. Zo heeft Metro-lezer Adriaan Ros warme herinneringen aan de keer dat hij jaren geleden met zijn (toen 10 jaar oude, nu 45 jaar oude) blinde zoon naar het park ging. „Ik had een verzoek ingediend omdat mijn zoon altijd zei dat hij er ook eens naartoe wilde. We mochten toen naar beneden, waar alles werd bediend. Hij is heel technisch, dus dat vond hij prachtig.” Ook Metro-lezer Stefan Bredius herinnert zich zijn bezoek aan Madurodam nog goed. Zijn ouders namen hem op 10-jarige leeftijd mee als verrassing nadat hij met buiten spelen een tak door zijn lip kreeg. Toen de zes hechtingen er eenmaal uit waren, en hij was hersteld, namen zijn ouders hem mee naar Madurodam. „Dat was en is een dag om nooit te vergeten.”

Kentering in de jaren '90

Tot de jaren '90 ging het heel goed met Madurodam, vertelt de directeur. „We hadden jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers, iedereen wilde genieten van Nederland in een notendop. Maar in de jaren negentig was er sprake van een kentering en liepen de bezoekersaantallen terug.” Dat was aanleiding voor een grote verbouwing, waarbij de huidige entree werd toegevoegd die het welbekende beeld vormt van het park dat je ziet wanneer je naar Scheveningen rijdt.

Het vernieuwde Madurodam, met de welbekende entree in 1998. Foto: ANP.

Hoewel het na de jaren '90 beter gaat, laten de bezoekersaantallen in 2010 nog altijd te wensen over. „We kregen de terugkoppeling van bezoekers dat ze Madurodam oer-Hollands, nostalgisch en sympathiek vonden. Maar ook: een beetje saai voor kinderen en wat oubollig.” Daarom werd besloten het park meer interactief te maken. Na een vijf maanden durende verbouwing wordt Madurodam in april 2012, in het zestigste jubileumjaar, vernieuwd geopend. Het park is sindsdien ingedeeld in drie thema’s: WaterRijk, StedenRijk en VindingRijk. Drie onderdelen die Nederland van haar beste kant laten zien. Van het omgaan met water, tot de oude én nieuwe steden en alle Hollandse innovaties.

Net een echte stad

Madurodam is in veel opzichten net een echte stad. Zo is zij voortdurend in ontwikkeling: elk jaar komen er weer nieuwe gebouwen bij en soms verdwijnen oude gebouwen. Daarnaast kent de miniatuurstad een heus College van Burgemeester & Wethouders, dat jaarlijks wordt gevormd door 10 scholieren van middelbare scholen uit de regio. De eerste burgemeester van Madurodam was prinses Beatrix, die op haar 14e bij de opening werd benoemd. Toen zij in 1980 koningin werd, gaf zij deze functie op. Tegenwoordig kiezen de medewerkers van Madurodam de burgemeester van de miniatuurstad. Dat is sinds oktober 2016 Iris de Ruyter de Wildt. ​​

Wat Madurodam zo leuk maakt? Het is een combinatie van dingen, denkt Van Dijk: „Herkenning met daarbij een licht gevoel van trots. Alles bij elkaar heeft Nederlands toch veel moois te bieden en veel gepresteerd.” Daarnaast vindt hij het een prettige omgeving, waar voor kinderen veel te beleven is. „Het is voor ouders leuk om te zien hoe hun kinderen bootjes door rivieren slepen.” Toch zijn van de jaarlijkse 700.000 bezoekers, ‘slechts’ 250.000 bezoekers kind. Veel toeristen – zo’n 40 tot 45 procent van de bezoekers is afkomstig uit het buitenland – zijn van volwassen leeftijd. En natuurlijk komen er met de kinderen ook vaak ouders en grootouders mee.

Heden en de toekomst

Waar de zestigste verjaardag van Madurodam in het teken stond van meer interactiviteit, staat de vijfenzestigste verjaardag in het teken van de nieuwste attractie Nieuw-Amsterdam, die vorige week is open gegaan: een indoor attractie die het verhaal vertelt van de Nederlandse roots van New York.

Maar waar dit jubileum ook in het teken van staat, is het nieuwe Madurodam, vertelt Van Dijk. Aanstaande donderdag beslist de gemeenteraad over de toekomstplannen van Madurodam. Het attractiepark wil graag uitbreiden met 7.000 vierkante meter, die gebruikt zal worden om - net als bij Nieuw-Amsterdam het geval is - verhalen te vertellen over Hollandse helden en hoogtepunten. Aangezien het college van burgemeesters en wethouders al akkoord is gegaan, verwacht Van Dijk dat het met die plannen goed moet komen.

Madurodam wordt dan misschien wel stad genoemd, maar is eigenlijk meer een soort Nederland in het klein die veel elementen uit dagelijks leven door het hele land heen uitbeeldt. Van treinstations, tot havengebieden, moderne woonwijken, historische binnensteden tot kanalen, snelwegen en weilanden. Misschien maakt dat het park wel zo populair onder zowel toeristen als Nederlanders: nergens vind je zo'n berg informatie over Nederland op zo'n kleine oppervlakte, en dat ook nog eens op een interactieve manier.


Vrouw heeft ruzie met baas over ongeschoren benen.

Vrouw heeft ruzie met baas over ongeschoren benen

Vrouw heeft ruzie met baas over ongeschoren benen. Foto: Colourbox.

Foto van 'Metro en ANP'

26 MIN

Een jonge Britse vrouw claimt dat ze een behoorlijk vreemd gesprek met haar baas heeft gehad. Haar collega's hadden namelijk geklaagd over haar ongeschoren benen waarna de vrouw op gesprek moest komen bij haar baas. Ze deed haar verhaal uit de doeken op Reddit.

De vrouw onthulde dat ze haar tijd en geld niet wil verspillen aan het scheren van haar benen. “Ik scheer me alleen wanneer ik een date heb. Momenteel ben ik samen met mijn vriend en het kan hem geen hol schelen of ik mijn benen al dan niet scheer”, schrijft ze.

De vrouw reist veel en werkt daarnaast op festivals en evenementen. Ze kwam onlangs even langs op haar kantoor om wat spulletjes op te halen. Terwijl ze daar was, riep haar baas haar bij hem.


PewDiePie eerste Youtuber met 100 miljoen abonnees.

PewDiePie eerste Youtuber met 100 miljoen abonnees

PewDiePie eerste Youtuber met 100 miljoen abonnees. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

36 MIN

Met video's die maar liefst 23 miljard keer bekeken zijn, gaat het YouTuber PewDiePie (Felix Kjellberg) voor de wind. Ook is het YouTubekanaal van de Zweed sinds vandaag, 25 augustus, de 100 miljoen abonnees gepasseerd. Hij is de eerste YouTuber ooit die dit gehaald heeft.

Sinds 2013 had Kjellberg het grootste account op YouTube. Daar dreigde in 2018 echter verandering in te komen toen het YouTubekanaal van een Indiase filmproductiemaatschappij, T-Series, er steeds meer volgers bijkreeg.

PewDiePie eerste Youtuber met 100 miljoen abonnees.

PewDiePie streed met T-Series om wie het eerste 100 miljoen abonnees zou hebben. Foto: ANP.


Weer een jonge vrouw aangevallen in Wageningen.

Weer een jonge vrouw aangevallen in Wageningen

Weer een jonge vrouw aangevallen in Wageningen. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Een studente in Wageningen (Gelderland) is zaterdagavond op de Haarweg aangevallen door drie mannen. Ze hadden het voorzien op haar tas, maar kregen deze niet te pakken. De studente kon ontkomen.

Dit incident is alweer het derde incident in korte tijd, waarbij een jonge vrouw werd belaagd in de Gelderse universiteitsstad. Vorige week zaterdag werd een 21-jarige vrouw beroofd, eveneens op de Haarweg. Zij werd bedreigd door een man met een wapen en moest haar spullen afgeven.

Mogelijk verband


Film Breaking Bad verschijnt binnenkort op Netflix.

Film Breaking Bad binnenkort op Netflix

Film Breaking Bad verschijnt binnenkort op Netflix . Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Goed nieuws voor alle fans van de Amerikaanse serie Breaking Bad. Netflix heeft 24 augustus namelijk bekend gemaakt dat de geruchten over een mogelijke Breaking Bad-film waar zijn! De film die ‘El Camino: A Breaking Bad Movie’ heet, zal vanaf 11 oktober op Netflix te zien zijn.

Een personage waarvan we zeker weten dat hij terugkeert in de film is Jesse Pinkman gespeeld door Aaron Paul. Zijn personage wordt namelijk genoemd in de trailer en in het laatste seizoen van de serie bleef zijn lot onbekend.

Ook zie je in de trailer hoe Skinny Pete, gespeeld door Charles Baker, ondervraagd wordt over Jesse Pinkman. Of de rest van de originele cast uit de serie ook in de film speelt, is nog niet bekend.


Camping ontruimd om uitgebrand busje met drugsafval.

Camping ontruimd om uitgebrand busje met drugsafval

Stockfoto van drugsafval, dus niet desbetreffende afval. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Dat was even schrikken voor de bewoners van een camping in het Noord-Brabantse dorp Ulicoten. De camping waar ze verbleven werd zaterdagavond (24 augustus) namelijk ontruimd vanwege een busje met drugsafval.

Op een pad in de buurt van de camping werd de deels uitgebrande bus gevonden. De expert chemische stoffen van de brandweer heeft volgens de politie het afval onderzocht. Er was mogelijk explosiegevaar vanwege de dampen van het afval.

Gasten van de camping werden opgevangen in de kantine. In het begin van de nacht konden ze weer terug naar hun onderkomens.


Feest: Hooikoortsseizoen eindelijk voorbij!

Feest: Hooikoortsseizoen eindelijk voorbij!

Feest: Hooikoortsseizoen eindelijk voorbij! Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Ben jij ook al weken aan het niezen en snotteren? Dan kun je nu weer opgelucht ademhalen, het hooikoortsseizoen is namelijk zo goed als voorbij. Het aantal graspollen in de lucht is volgens Weeronline en Wageningen University dusdanig laag dat weinig mensen nog klachten hebben.

De afgelopen weken veroorzaakte vooral de bijvoet hooikoortsklachten. Door de extreme warmte eind juli kwamen deze planten snel tot ontwikkeling. De bloei piekte daardoor vroeg met als voordeel dat de planten eerder uitgebloeid zijn.

Feest: Hooikoortsseizoen eindelijk voorbij!

Feest: Hooikoortsseizoen eindelijk voorbij! Foto: ANP.


NL'se uitsmijter opgepakt om mishandeling klant.

NL'se uitsmijter opgepakt om mishandeling klant

NL'se uitsmijter opgepakt om mishandeling klant. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:40

In de Duitse stad Keulen is een Nederlandse uitsmijter opgepakt wegens mishandeling van een 21-jarige Israëliër. Hij en zijn Duitse collega zouden ruzie hebben gekregen met het slachtoffer. Tijdens deze ruzie raakte het slachtoffer gewond aan zijn oog.

De vechtpartij vond plaats in de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 augustus in het stadsdeel Ehrenfeld. De Israëliër was met een 20-jarige landgenoot en een 19-jarige Australiër aan het stappen.

Arrestaties


NASA onderzoekt eerste geval van spacecrime

NASA/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Spacecrime. Het klinkt als iets futuristisch, maar er is mogelijk een eerste zaak op handen. Ruimtevaartorganisatie NASA onderzoekt momenteel de situatie.

Bankaccount gehackt

De misdaad zou gepleegd zijn door de astronaut Anne McClain. Terwijl ze zich op het ISS-ruimtestation bevond, zou ze het bankaccount van haar voormalige vrouw gehackt hebben, zo meldt The New York Times.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

21 AUG 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Honderden nieuwe branden in Amazone-gebied

Amazone-gebied/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In het Braziliaanse Amazonegebied zijn eind deze week honderden nieuwe branden uitgebroken. Dat heeft het Braziliaanse nationale instituut voor ruimteonderzoek (INPE) zaterdag bekendgemaakt.

79.000 branden dit jaar

INPE meldde dat tussen donderdag en vrijdag (plaatselijke tijd) 1663 nieuwe branden in Brazilië zijn ontstaan. Ruim de helft daarvan woedt in het Amazonewoud. In Brazilië zijn dit jaar inmiddels bijna 79.000 branden waargenomen. Dat is het grootste aantal sinds 2013.


CDA verwijt Ollongren 'mislukken' boerkaverbod

Kasja Ollongren/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De invoering van het boerkaverbod is mislukt en dat valt verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren te verwijten, dat vindt coalitiepartner CDA.

De D66-vicepremier heeft de maatregel volgens Tweede Kamerlid Harry van der Molen niet goed voorbereid. Van der Molen neemt de minister kwalijk dat vervoersbedrijven niet meewerken aan het verbod om het gezicht te bedekken in het openbaar vervoer.

Geen goede afspraken


Likeability of3

Stel verongelukt twee minuten na eigen bruiloft

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Minuten nadat een Texaans koppel was getrouwd en de echtelieden op weg waren naar hun eigen bruiloftsfeest, sloeg het noodlot toe.

Pick-uptruck

Harley Morgan en Rhiannon Boudreaux hadden elkaar volgens CNN twee minuten eerder het ja-woord gegeven toen het noodlot hen trof tijdens een botsing op een pick-uptruck. De bestuurder van de pick-uptruck bleef ongedeerd.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Cultuurminister Algerije stapt op na 5 concertdoden

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De Algerijnse minister van cultuur heeft zijn ontslag ingediend. De reden hiervoor is dat er onlangs vijf doden vielen bij één concert.

Tijdens een rapconcert in de hoofdstad Algiers ging het 22 augustus gruwelijk mis. Het optreden van Soolking vond plaats in een oud stadion, toen er bij een van ingangen paniek uitbrak.

Chaos


Prins Andrew: gedrag Epstein wekte geen wantrouwen

Prins Andrew: gedrag Epstein wekte geen wantrouwen

De Britse prins Andrew. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Britse prins Andrew zag in het gedrag van Jeffrey Epstein nooit aanleiding voor vermoedens van seksueel misbruik. Dat meldde Andrew zaterdag in een verklaring.

Spijt van contact

De prins stelde dat hij Epstein sinds 1999 kent. Hij liet weten dat hij Epstein een tot twee keer per jaar zag en dat hij tijd heeft doorgebracht in een aantal verblijven van de multimiljonair. „Tijdens de beperkte tijd die ik met hem doorbracht ben ik nooit getuige geweest van gedrag dat vervolgens leidde tot zijn arrestatie."


Man dood na melding mogelijk zedendelict Assen
Likeability of5

Man dood na melding mogelijk zedendelict Assen

Hulpverleners plaatsen een scherm in een speeltuin waar een man om het leven is gekomen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Assen is zaterdagmiddag een man om het leven gekomen nadat hij was mishandeld. Dat gebeurde in een speeltuintje aan de Iemstukken, een straat in een woonwijk. Vijf omwonenden zijn opgepakt. Volgens de politie waren de vijf op de man afgegaan omdat ze hem verdachten van een zedendelict.

Onzedelijke handelingen

De politie kreeg tegen 13.00 uur een melding over een man op het veldje die onzedelijke handelingen zou uitvoeren met een kind. Agenten gingen daarop af, maar inmiddels bleken ook vijf mannen uit de omgeving ernaartoe te zijn gerend.


likedislike
user_ef216baabddb3c512cbf44a03a726c2fe173771b_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_a8a443e104d15b393159538de4ae45220e6cdf3f_avatar

1,5 ton voor actie voor Amazone

1,5 ton voor actie voor Amazone

Het Amazonegebied. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft sinds donderdagavond 150.000 euro ingezameld voor het Amazonegebied. Dat meldde de natuurorganisatie zaterdagmiddag. De actie gaat de komende week door.

Bestrijding van branden

De opbrengst gaat naar de bestrijding van diverse branden in het Amazonegebied en omliggende natuurparken. Het geld uit Nederland wordt onder meer besteed aan veiligheidspakken, zuurstofmaskers en helmen voor veertig parkrangers.


  Honderden bij Animal Rights Mars Amsterdam
Likeability of3

Honderden bij Animal Rights Mars Amsterdam

Het doel van de mars is het aan de kaak stellen van de uitbuiting van dieren. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Amsterdam hebben enkele honderden mensen zich verzameld voor The Official Animal Rights March. Het is de tweede keer dat de mars tegen iedere vorm van het gebruiken, misbruiken en uitbuiten van dieren in Nederland wordt gehouden. Vooraf hadden 1200 mensen op Facebook aangegeven te zullen komen.

Menselijk nut

Het is eigenlijk een ‘bewustzijnsmars’ om te laten zien dat er mensen zijn die op een andere manier met dieren omgaan, aldus Erwin Vermeulen, campagneleider Animal Rights. „Dieren worden nu principieel verkeerd gebruikt voor menselijk nut, bijvoorbeeld in laboratoria, in de bioindustrie, maar ook door op ze te jagen. Door ons eens per jaar op straat te laten zien, maken we andere mensen er misschien van bewust dat het anders kan. Ik ben hoopvol. De vleesconsumptie daalt en de verkoop van vleesvervangers stijgt."


sad
user_9e82595a1de5dc658275a323f62d64171c118a95_avatar

Vader Dascha: geen vertrouwen in onderzoek OM

Vader Dascha: geen vertrouwen in onderzoek OM

Rene Graafsma, de vader van de omgekomen Dascha, voor het politiebureau om camerabeelden. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De vader van de 16-jarige Dascha, René Graafsma, heeft het vertrouwen in het tweede forensische onderzoek naar de doodsoorzaak van zijn dochter opgezegd. Het 16-jarige meisje overleed in november 2015 toen zij tussen Hilversum en Hollandsche Rading onder een trein terechtkwam.

Camerabeelden

Graafsma doet al lange tijd zelf ook onderzoek naar de gebeurtenissen. Volgens hem blijkt uit onderzoek van het particuliere onderzoeksteam van de familie dat hij niet alle camerabeelden heeft ingezien rond de plek waar zijn dochter overleed, terwijl hij hier wel om verzocht heeft.


Boete voor nachtelijke klim hijskraan van 80 meter
Likeability of5

Boete voor nachtelijke klim hijskraan van 80 meter

Een hijskraan bij de Amsterdamse Zuidas. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de Amsterdamse politie twee jongemannen uit een hijskraan moeten halen. De nachtelijke klim had hen gebracht naar een hoogte van 80 meter, van waar zij 'boven zaten te genieten van het uitzicht', schrijft de politie Amsterdam Zuid de Pijp op Facebook.

Vreemde geluiden


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar