In het nieuws

Madurodam al 65 jaar 'Nederland in een notendop'

Foto: ANP

Foto van 'Sherida van IJsselmuide'

1 JUL 2017

Madurodam: wie is er niet groot mee geworden? De miniatuurstad in Den Haag viert zondag haar 65-jarig bestaan. Sinds de opening, op 2 juli 1952, mocht het themapark ruim 60 miljoen bezoekers verwelkomen. Metro neemt je mee terug naar het ontstaan van 'Nederland in een notendop' en werpt een blik op de toekomst.

De geschiedenis van Madurodam is een bijzondere. De miniatuurstad werd opgericht als oorlogsmonument ter nagedachtenis aan George Maduro: een Curaçaose student en Joodse oorlogsheld die in 1945 in Dachau om het leven kwam. Zijn ouders schonken het beginkapitaal voor het project, dat door hen wordt gezien als monument voor hun enige zoon. Sinds 1993 staat er in het park een schaalmodel van het geboortehuis van George Maduro op Curaçao met daarbij de tekst 'In hem eert Nederland zijn oorlogshelden uit de strijd 1940-1945'.

Goede doelen

Overigens was de familie Maduro niet het creatieve brein achter het project, maar een jongedame genaamd Bep Boon van der Starp. Zij raakte geïnspireerd door het in 1929 opgerichte miniatuurstadje Bekonscot Model Village in het Britse Beaconsfield. Boon van der Starp hoopte met het bouwen van een miniatuurstad blijvende inkomsten te kunnen verwerven voor de Stichting Nederlands Studenten Sanatorium, die Nederlandse studenten met tuberculose in staat stelde een kuur te ondergaan en te kunnen studeren.

„Madurodam werd opgericht als attractiepark, fondsenwerver en oorlogsmonument”, vertelt directeur van het themapark Joris van Dijk aan Metro. „Die drie functies heeft Madurodam nog steeds.” De jaarlijkse inkomsten van het park - die soms opliepen tot 1 miljoen euro - gaan naar goede doelen die zich richten op de behoeftes van jongeren. Tot 1964 ging het geld naar de Stichting Nederlands Studenten Sanatorium, daarna is het verspreid onder verschillende projecten en goede doelen voor kinderen, zoals het Jeugdsportfonds, KNCV Tubercolusefonds en Young Impact. Het themapark heeft in 65 jaar tijd al meer dan 32 miljoen euro geschonken aan goede doelen. „En we gaan dit jaar richting de 33 miljoen euro”, aldus Van Dijk.

Foto: ANP

Behalve dat Madurodam mensen blij maakt door geld te schenken aan goede doelen, zijn er ook bezoekers met mooie herinneringen aan het themapark. Zo heeft Metro-lezer Adriaan Ros warme herinneringen aan de keer dat hij jaren geleden met zijn (toen 10 jaar oude, nu 45 jaar oude) blinde zoon naar het park ging. „Ik had een verzoek ingediend omdat mijn zoon altijd zei dat hij er ook eens naartoe wilde. We mochten toen naar beneden, waar alles werd bediend. Hij is heel technisch, dus dat vond hij prachtig.” Ook Metro-lezer Stefan Bredius herinnert zich zijn bezoek aan Madurodam nog goed. Zijn ouders namen hem op 10-jarige leeftijd mee als verrassing nadat hij met buiten spelen een tak door zijn lip kreeg. Toen de zes hechtingen er eenmaal uit waren, en hij was hersteld, namen zijn ouders hem mee naar Madurodam. „Dat was en is een dag om nooit te vergeten.”

Kentering in de jaren '90

Tot de jaren '90 ging het heel goed met Madurodam, vertelt de directeur. „We hadden jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers, iedereen wilde genieten van Nederland in een notendop. Maar in de jaren negentig was er sprake van een kentering en liepen de bezoekersaantallen terug.” Dat was aanleiding voor een grote verbouwing, waarbij de huidige entree werd toegevoegd die het welbekende beeld vormt van het park dat je ziet wanneer je naar Scheveningen rijdt.

Het vernieuwde Madurodam, met de welbekende entree in 1998. Foto: ANP.

Hoewel het na de jaren '90 beter gaat, laten de bezoekersaantallen in 2010 nog altijd te wensen over. „We kregen de terugkoppeling van bezoekers dat ze Madurodam oer-Hollands, nostalgisch en sympathiek vonden. Maar ook: een beetje saai voor kinderen en wat oubollig.” Daarom werd besloten het park meer interactief te maken. Na een vijf maanden durende verbouwing wordt Madurodam in april 2012, in het zestigste jubileumjaar, vernieuwd geopend. Het park is sindsdien ingedeeld in drie thema’s: WaterRijk, StedenRijk en VindingRijk. Drie onderdelen die Nederland van haar beste kant laten zien. Van het omgaan met water, tot de oude én nieuwe steden en alle Hollandse innovaties.

Net een echte stad

Madurodam is in veel opzichten net een echte stad. Zo is zij voortdurend in ontwikkeling: elk jaar komen er weer nieuwe gebouwen bij en soms verdwijnen oude gebouwen. Daarnaast kent de miniatuurstad een heus College van Burgemeester & Wethouders, dat jaarlijks wordt gevormd door 10 scholieren van middelbare scholen uit de regio. De eerste burgemeester van Madurodam was prinses Beatrix, die op haar 14e bij de opening werd benoemd. Toen zij in 1980 koningin werd, gaf zij deze functie op. Tegenwoordig kiezen de medewerkers van Madurodam de burgemeester van de miniatuurstad. Dat is sinds oktober 2016 Iris de Ruyter de Wildt. ​​

Wat Madurodam zo leuk maakt? Het is een combinatie van dingen, denkt Van Dijk: „Herkenning met daarbij een licht gevoel van trots. Alles bij elkaar heeft Nederlands toch veel moois te bieden en veel gepresteerd.” Daarnaast vindt hij het een prettige omgeving, waar voor kinderen veel te beleven is. „Het is voor ouders leuk om te zien hoe hun kinderen bootjes door rivieren slepen.” Toch zijn van de jaarlijkse 700.000 bezoekers, ‘slechts’ 250.000 bezoekers kind. Veel toeristen – zo’n 40 tot 45 procent van de bezoekers is afkomstig uit het buitenland – zijn van volwassen leeftijd. En natuurlijk komen er met de kinderen ook vaak ouders en grootouders mee.

Heden en de toekomst

Waar de zestigste verjaardag van Madurodam in het teken stond van meer interactiviteit, staat de vijfenzestigste verjaardag in het teken van de nieuwste attractie Nieuw-Amsterdam, die vorige week is open gegaan: een indoor attractie die het verhaal vertelt van de Nederlandse roots van New York.

Maar waar dit jubileum ook in het teken van staat, is het nieuwe Madurodam, vertelt Van Dijk. Aanstaande donderdag beslist de gemeenteraad over de toekomstplannen van Madurodam. Het attractiepark wil graag uitbreiden met 7.000 vierkante meter, die gebruikt zal worden om - net als bij Nieuw-Amsterdam het geval is - verhalen te vertellen over Hollandse helden en hoogtepunten. Aangezien het college van burgemeesters en wethouders al akkoord is gegaan, verwacht Van Dijk dat het met die plannen goed moet komen.

Madurodam wordt dan misschien wel stad genoemd, maar is eigenlijk meer een soort Nederland in het klein die veel elementen uit dagelijks leven door het hele land heen uitbeeldt. Van treinstations, tot havengebieden, moderne woonwijken, historische binnensteden tot kanalen, snelwegen en weilanden. Misschien maakt dat het park wel zo populair onder zowel toeristen als Nederlanders: nergens vind je zo'n berg informatie over Nederland op zo'n kleine oppervlakte, en dat ook nog eens op een interactieve manier.


Bootongeluk Irak kost bijna honderd mensen het leven

Bootongeluk Irak kost bijna honderd mensen het leven

Bij een bootongeluk met een ferryboot in Irak op rivier de Tigris zijn bijna honderd mensen overleden en enkele tientallen vermist

Foto van 'Naomi Defoer'

1 UUR

Bij een bootongeluk met een ferryboot in Irak op rivier de Tigris zijn donderdag bijna honderd mensen overleden. Die was uitgevaren met zo'n tweehonderd mensen die het Perzische nieuwjaar, Newro,z aan het vieren waren. De boot sloeg om en zonk. Veel vrouwen en kinderen die niet konden zwemmen werden slachtoffer.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Irak spreekt van 94 doden, onder wie 19 kinderen en 61 vrouwen. 55 mensen werden gered en er wordt nog gezocht naar enkele tientallen.

Picknicken


RMMN: 'Imams, wijd preek aan slachtoffers Utrecht'

RMMN: Imams, wijd preek aan slachtoffers Utrecht

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) vraagt imams om in de preek van vrijdag aandacht te besteden aan de aanslag in Utrecht afgelopen maandag

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) vraagt imams om in de preek van vrijdag aandacht te besteden aan de aanslag in Utrecht, afgelopen maandag. Zo'n tachtig moskeeën zijn bij de raad aangesloten.

„Afgelopen maandag zijn wij als samenleving opgeschrikt door een afschuwelijke schietpartij in Utrecht. Daarbij zijn drie doden gevallen", stelt de raad. „Wij vragen U in uw preek aandacht te besteden aan het nastreven van een verbindende samenleving waarin de burgers zich veilig kunnen voelen.''

Schietpartij 24 oktoberplein


Voor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Camera videoVoor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Gumbootdansers.

In samenwerking met South African Tourism

20 MRT 2019

Nog maar drie dagen te gaan en dan is de South African Dance Battle dáár. Voor wie het gemist heeft: zaterdag komen buitengewoon talentvolle dansers, onder meer uit Zuid-Afrika, naar Zaandam om een heuse battle uit te vechten eh… te dansen.

De South African Dance Battle is een initiatief van South African Tourism, dit onder de noemer Ontmoet Zuid-Afrika. De reisorganisatie wil iedereen laten genieten van het land, dat zo bekend staat om de levendige cultuur, ongerept wild, adembenemende landschappen, als outdoorparadijs, de zonovergoten kust, bruisend stadsleven en de aardige mensen.

Live op Facebook


Extra controlelampje moet Boeing 737 MAX waarschuwen

Extra controlelampje moet Boeing 737 MAX waarschuwen

Boeing 737 MAX toestellen worden uitgerust met een extra controlelampje

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Vliegtuigbouwer Boeing gaat hoogstwaarschijnlijk een extra controlelampje in zijn 737 MAX-toestellen inbouwen. De vliegtuigen werden over de hele wereld aan de kant gezet na twee fatale vliegtuigcrashes. Zakenkrant Financial Times schrijft dat het lampje piloten gaat waarschuwen als belangrijke sensoren niet werken.

Het lampje was al een optie, waar vliegtuigmaatschappijen tijdens de bestelling voor konden kiezen. Aangezien het lampje niet inclusief de bestelprijs was, lieten veel maatschappijen het 'extraatje' links liggen. Boeing wilde aan de zakenkrant geen commentaar geven.

Waarschuwen


Geen geknal meer in onrustige wijken Rotterdam

Geen geknal meer in onrustige wijken Rotterdam

Vuurwerk op de Erasmusbrug in Rotterdam tijdens de jaarwisseling

Foto van 'Naomi Defoer'

3 UUR

Rotterdam voert nog deze Oud en Nieuw een beperkt vuurwerkverbod in. Alleen in stadsdelen waar het afgelopen jaren uit de hand is gelopen, geldt het verbod. In de rustige wijken mag er nog wel geknald worden. 
Alhoewel burgemeester Ahmed Aboutaleb een algeheel verbod wilde, koos de raad op aanraden van VVD voor een deelverbod. De raad vond een algeheel verbod een stap te ver gaan.

Elk jaar wordt gekeken in welke delen van de stad Oudejaarsavond onrust is veroorzaakt.  „Alleen in die gebieden waar het met Oud en Nieuw steevast uit de klauwen loopt, dus niet voor de hele stad’’, zei VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans. „Vuurwerk afsteken is een mooie traditie, ook in Rotterdam. Dat houden we zo in ere."

Vuurwerkvrije zones


Met super Picnic zonder winkels ‘keerde de melkboer terug’

Met super zonder winkels 'keerde de melkboer terug'

Michiel Muller, mede-oprichter van Picnic.

Foto van 'Erik Jonk'

3 UUR

Picnic, de bezorg-supermarkt zonder winkels, is uitgeroepen tot snels groeiende bedrijf van Nederland.

„We werden voor gek verklaard. En als je tegen mij zegt dat iets niet kan, dan is dat gevaarlijk. Dat zeggen namelijk vooral partijen die al in de markt zitten. Als iemand gepikeerd is, is dat meestal een goed teken.” Woorden van Michiel Muller, een van de oprichters van Picnic, woensdagavond tijdens Business Boost Live in Rotterdam. Tijdens het evenement voor en door ondernemers, werd zijn bedrijf geëerd met de Gouden Groeier. Picnic is het snelst groeiende bedrijf in Nederland over de periode 2015 – 2018.

Geduld hebben


Rivieroevers Nederland erg vervuild met plastic

Rivieroevers Nederland erg vervuild met plastic

Langs de rivieroevers van Maas en Waal zijn meer 77.000 duizend stuks vuil gevonden

Foto van 'Naomi Defoer'

GISTEREN

Dat ene ontsnapte snoeppapiertje, een in het gras gevallen rietje of een rode Coca-Coladop. De rivieroevers in ons land hebben er last van. Ze zijn erg vervuild met afval en vooral plastic is de grote boosdoener. Dat blijkt uit onderzoek van medewerkers en vrijwilligers van het samenwerkingsverband Schone Rivieren.

Tweehonderd plaatsen langs de Maas en de Waal zijn gecheckt op afval, waarna bijna 77.000 stuks zijn gevonden. Daarvan was 84 procent plastic.

Flessen en doppen


'Wallen zijn uniek, dat verhaal moet je vertellen'

'Wallen zijn uniek, dat verhaal moet je vertellen'

/ Foto Amsterdam Red Light District Tour

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Per 1 januari 2020 zouden ze verdwenen moeten zijn van de Amsterdamse Wallen: de hordes toeristen, die in de ‘spits’ met wel honderden tegelijk over de kinderkopjes schuifelen. Het college van B en W vindt het „niet respectvol richting de sekswerkers”. Wethouder Udo Kock vindt het sowieso „niet meer van deze tijd om sekswerkers te zien als toeristische attractie”. Naast de buurtbewoners ondervinden vooral sekswerkers en ondernemers veel overlast van beschonken en respectloze toeristen. Ook moeten de maatregelen helpen tegen de drukte op de Wallen.

Verbazing

Elard Tissot van Patot ziet een andere kant van het verhaal. Zijn bedrijf organiseert sinds 2014 groepsrondleidingen over de Wallen. „Ik vind dat de Wallen júist een toeristenattractie moeten blijven, iedereen moet deze buurt toch kunnen zien?” Van de toeristen krijgt hij namelijk tientallen vragen over de sekswerkers, de buurt en hoe bordelen naast kinderdagverblijven kunnen bestaan. „Ze verbazen zich over hoe het hier gaat, dat dat hier gewoon kán. Het is belangrijk dat zij hierover blijven horen”, aldus Tissot van Patot.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 MRT 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Uilenliefhebber Baudet bekend om z'n uitspraken

Uilenliefhebber Baudet bekend om z'n uitspraken

/ ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Als er anno 2019 geen belletje gaat rinkelen bij de naam Thierry Baudet, is het ergens toch misgegaan. Deze man, politicus van het jaar 2017, is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. Zijn partij, Forum voor Democratie, schoot van nul naar tien zetels in de Eerste Kamer. De grootste overwinning sinds het bestaan van de partij. Wie is die Baudet en wat is het ding met die uil van Minerva, waar hij maar niet over ophoudt?

Aandacht

Baudet komt uit Heemstede, rondde netjes zijn gymnasium af en studeerde tegelijkertijd geschiedenis én rechten aan de Universiteit van Amsterdam. In 2012 behaalde hij een doctoraat in rechten en in 2015 richtte hij zijn partij Forum voor Democratie op. In eerste instantie als denktank, maar in 2016 werd het omgevormd tot politieke partij. Na de verkiezingen van 2017 kwam Baudet in de Tweede Kamer terecht.


Dikke files op A58 bij Moergestel na ongeluk

Dikke file: A58 Eindhoven door ongeluk dicht

Verkeer al rijdende op de A58 bij Moergestel moet extra tijd incalculeren vanwege een ongeluk

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Verkeer op de A58 bij Moergestel moet donderdagavond extra tijd incalculeren vanwege een ongeluk. De rijbaan richting Eindhoven is afgesloten.

Rijders richting Tilburg hebben te maken met een lange file door afremmende kijkers, die naar het ongeluk kijken. Rijkswaterstaat denkt dat de snelweg pas in de loop van de avond weer helemaal vrij is.

Knooppunt afgesloten


Amsterdam neemt deelfiets terug

Amsterdam neemt deelfiets terug

Amsterdam gaat dit jaar nog experimenteren met de deelfiets en deelbromfiets

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Amsterdam heeft 'liefdesverdriet' en wil de deelfiets terug. De gemeente wil de komende twee jaar experimenten gaan doen met de stalen ros. Niet alleen de normale maar ook de elektrische deelbromfiets krijgt een tweede kans. Dat maakte wethouder Sharon Dijksma (PvdA) minister van Verkeer en Vervoer, Water en Luchtkwaliteit bekend.

De hoofdstad deed de fiets in 2017 in de ban vanwege de overlast in openbare ruimten. Dijksma wil de deelfietsen in een kleiner aantal terug en bovendien reguleren.

Parkeerdruk verminderen


Onee! Facebook sloeg wachtwoorden onbeveiligd op

Oh nee! Facebook sloeg wachtwoorden onbeveiligd op

Facebook heeft honderden miljoenen wachtwoorden van gebruikers jarenlang onbeveiligd opgeslagen

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Welkom123, wachtwoord en 12345678. Facebook heeft honderden miljoenen wachtwoorden van gebruikers jarenlang onbeveiligd opgeslagen. Daar kwam knappe kop (beveiligingsonderzoeker) Brian Krebs achter. 
Het socialmediabedrijf zelf zegt dat er geen bewijs is gevonden waaruit blijkt dat werknemers mogelijk misbruik hebben gemaakt van de wachtwoorden.

Facebook-medewerkers zouden programma's hebben ontworpen die de wachtwoorden van Facebookers opsloegen op de interne servers van het bedrijf. Meer dan twintigduizend werknemers van Facebook hadden toegang tot de honderden miljoenen wachtwoorden. Volgens de socialmediagigant hoeft niemand zijn wachtwoord aan te passen.

Privacy


Meer illegale overstekers Rotterdamse haven

Meer illegale 'inklimmers' Rotterdamse haven

Een vrachtwagen naar Harwich Engeland wordt gecontroleerd op inklimmers

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie en marechaussee hebben het vorig jaar druk gehad. Zo hielden zij in totaal 1371 'inklimmers' aan in de haven van Rotterdam, waarvan de meeste (897) met een Albanese nationaliteit. Een jaar eerder lag dit totaal aantal nog onder de duizend, waarvan meer dan zevenhonderdvijftig Albanezen. Dit blijkt uit een brief van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb aan een Rotterdamse raadscommissie.

Zonder visum

Inklimmers zijn mensen die in trailers, containers of laadbakken klimmen of in de buurt van de veerdiensten naar Groot-Brittannië aangetroffen worden. Ze zijn expres naar het havengebied gekomen om vandaar stiekem de oversteek naar Groot-Brittannië te maken.


Trainingsbroeken zijn hip, ook in de klas

Foto ter illustratie. Bron: Unsplash/ Ethan Haddox

Foto van 'Cerise van Vliet'

GISTEREN

Trainingsbroeken, ze zijn steeds populairder in ons land. Draai een rondje en je ziet soms een hele regenboog aan sportieve kleding. Trainingsboeken met hakken eronder op de catwalk, trainingsbroeken tijdens het boodschappen doen en een trainingsbroek op het schoolplein.

Dat laatste vinden ze in Duitsland niet meer kunnen. Ook daar lopen op de middelbare school hordes tieners in de makkelijke stofjes. Een middelbare school in Rottenburg heeft de pubers opgedragen hun ‘vrijetijdskleding’ thuis te laten. Volgens de school zijn de broeken bedoeld voor een regenachtige zondag op de bank en niet voor de schoolbanken. Na negen maanden voorbereidingen is de nieuwe regel nu van kracht.

Modellen en influencers


Hoe worden we net zo gelukkig als de Scandinaviërs?

De Scandinaviërs scoren al jarenlang hoge cijfers als het gaat om geluk, hoe doen ze dat toch? Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

Klagen over het weer, de politiek, de buren, de lange rij bij de kassa of ons salaris; wij Nederlands beheersen het klagen maar al te goed. Best gek want volgens een groot VN-onderzoek behoren we tot een van de gelukkigste landen ter wereld. Nederland heeft zelfs nog nooit zo hoog gestaan en staat dit jaar op plek vijf. Finland pronkt bovenaan de lijst, gevolgd door Denemarken, Noorwegen en IJsland. De Scandinaviërs scoren al jarenlang hoge cijfers als het gaat om geluk, hoe doen ze dat toch?

Vrijheid, blijheid

De resultaten van het World Happiness Report 2019 werden woensdag bekendgemaakt. De organisatie heeft geluk gemeten aan de hand van enquêtes en daarbij is gekeken naar factoren als inkomen, levensverwachting, sociale verbondenheid, keuzevrijheid, vrijgevigheid en de mate van corruptie. Het onderzoek is uitgevoerd tussen 2016 en 2018. Buurlanden als Duitsland (17), Verenigd Koninkrijk (15), België (18) en Frankrijk (24) doen het minder goed dan Nederland. Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Afghanistan zijn het minst gelukkig.


FVD grootst in 3 provincies en 91 gemeenten

Baudet: Ik snap dat er water bij de wijn moet

Thierry Baudet (FVD) tijdens de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezing

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten is Forum voor Democratie als een pijl uit een boog naar de tien zetels in de Eerste Kamer gesneld. De partij van Thierry Baudet heeft in eenennegentig gemeenten, vooral in Rotterdam, de meeste rood gekleurde vakjes behaald. De partij werd het grootst in drie provincies: Zuid-Holland, Noord-Hollands en Flevoland.

VVD blijft een kop groter en is hiermee de grootste partij in bijna honderd gemeenten. Gevolgd door CDA (94), GroenLinks en SGP (21). Zo blijkt uit gegevens van de Verkiezingsdienst van het ANP.

Nek aan nek


Tiener krijgt 27 jaar voor moord op jong meisje
Likeability of3

Tiener krijgt 27 jaar cel voor moord op jong meisje

Moeder Georgina Lochrane verlaat het hooggerechtshof van Glasgow na de uitspraak

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Schotse tiener Aaron Campbell (16) uit Glasgow is door de rechtbank veroordeeld tot minimaal zevenentwintig jaar cel voor de ontvoering, verkrachting en moord van de 6-jarige Alesha MacPhail. De rechter sprak van „een koud, ongevoelig, berekenend en gevaarlijk persoon."

De tiener meende niks verkeerd te hebben gedaan, maar bekende uiteindelijk wel dat hij het meisje heeft gedood. Ook probeerde de koelbloedige dader de schuld op de partner van de vader van het meisje te schuiven.

Oneindige gevangenisstraf


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Zeker veertig mensen zijn omgekomen door een zinkende veerboot in Irak. Foto: AFP

Veertig mensen omgekomen op veerboot in Irak

Zeker veertig mensen zijn omgekomen door een zinkende veerboot in Irak. Foto: AFP

Foto van 'ANP'

GISTEREN

Zeker veertig mensen zijn donderdag in Irak omgekomen doordat een overvolle veerboot op de rivier de Tigris zonk. Dat zeggen de lokale politie en medici.

Onder de slachtoffers zijn veel vrouwen en kinderen die niet goed konden zwemmen. Reddingswerkers wisten twaalf mensen in veiligheid te brengen.