In het nieuws

Madurodam al 65 jaar 'Nederland in een notendop'

Foto: ANP

Foto van 'Sherida van IJsselmuide'

1 JUL 2017

Madurodam: wie is er niet groot mee geworden? De miniatuurstad in Den Haag viert zondag haar 65-jarig bestaan. Sinds de opening, op 2 juli 1952, mocht het themapark ruim 60 miljoen bezoekers verwelkomen. Metro neemt je mee terug naar het ontstaan van 'Nederland in een notendop' en werpt een blik op de toekomst.

De geschiedenis van Madurodam is een bijzondere. De miniatuurstad werd opgericht als oorlogsmonument ter nagedachtenis aan George Maduro: een Curaçaose student en Joodse oorlogsheld die in 1945 in Dachau om het leven kwam. Zijn ouders schonken het beginkapitaal voor het project, dat door hen wordt gezien als monument voor hun enige zoon. Sinds 1993 staat er in het park een schaalmodel van het geboortehuis van George Maduro op Curaçao met daarbij de tekst 'In hem eert Nederland zijn oorlogshelden uit de strijd 1940-1945'.

Goede doelen

Overigens was de familie Maduro niet het creatieve brein achter het project, maar een jongedame genaamd Bep Boon van der Starp. Zij raakte geïnspireerd door het in 1929 opgerichte miniatuurstadje Bekonscot Model Village in het Britse Beaconsfield. Boon van der Starp hoopte met het bouwen van een miniatuurstad blijvende inkomsten te kunnen verwerven voor de Stichting Nederlands Studenten Sanatorium, die Nederlandse studenten met tuberculose in staat stelde een kuur te ondergaan en te kunnen studeren.

„Madurodam werd opgericht als attractiepark, fondsenwerver en oorlogsmonument”, vertelt directeur van het themapark Joris van Dijk aan Metro. „Die drie functies heeft Madurodam nog steeds.” De jaarlijkse inkomsten van het park - die soms opliepen tot 1 miljoen euro - gaan naar goede doelen die zich richten op de behoeftes van jongeren. Tot 1964 ging het geld naar de Stichting Nederlands Studenten Sanatorium, daarna is het verspreid onder verschillende projecten en goede doelen voor kinderen, zoals het Jeugdsportfonds, KNCV Tubercolusefonds en Young Impact. Het themapark heeft in 65 jaar tijd al meer dan 32 miljoen euro geschonken aan goede doelen. „En we gaan dit jaar richting de 33 miljoen euro”, aldus Van Dijk.

Foto: ANP

Behalve dat Madurodam mensen blij maakt door geld te schenken aan goede doelen, zijn er ook bezoekers met mooie herinneringen aan het themapark. Zo heeft Metro-lezer Adriaan Ros warme herinneringen aan de keer dat hij jaren geleden met zijn (toen 10 jaar oude, nu 45 jaar oude) blinde zoon naar het park ging. „Ik had een verzoek ingediend omdat mijn zoon altijd zei dat hij er ook eens naartoe wilde. We mochten toen naar beneden, waar alles werd bediend. Hij is heel technisch, dus dat vond hij prachtig.” Ook Metro-lezer Stefan Bredius herinnert zich zijn bezoek aan Madurodam nog goed. Zijn ouders namen hem op 10-jarige leeftijd mee als verrassing nadat hij met buiten spelen een tak door zijn lip kreeg. Toen de zes hechtingen er eenmaal uit waren, en hij was hersteld, namen zijn ouders hem mee naar Madurodam. „Dat was en is een dag om nooit te vergeten.”

Kentering in de jaren '90

Tot de jaren '90 ging het heel goed met Madurodam, vertelt de directeur. „We hadden jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers, iedereen wilde genieten van Nederland in een notendop. Maar in de jaren negentig was er sprake van een kentering en liepen de bezoekersaantallen terug.” Dat was aanleiding voor een grote verbouwing, waarbij de huidige entree werd toegevoegd die het welbekende beeld vormt van het park dat je ziet wanneer je naar Scheveningen rijdt.

Het vernieuwde Madurodam, met de welbekende entree in 1998. Foto: ANP.

Hoewel het na de jaren '90 beter gaat, laten de bezoekersaantallen in 2010 nog altijd te wensen over. „We kregen de terugkoppeling van bezoekers dat ze Madurodam oer-Hollands, nostalgisch en sympathiek vonden. Maar ook: een beetje saai voor kinderen en wat oubollig.” Daarom werd besloten het park meer interactief te maken. Na een vijf maanden durende verbouwing wordt Madurodam in april 2012, in het zestigste jubileumjaar, vernieuwd geopend. Het park is sindsdien ingedeeld in drie thema’s: WaterRijk, StedenRijk en VindingRijk. Drie onderdelen die Nederland van haar beste kant laten zien. Van het omgaan met water, tot de oude én nieuwe steden en alle Hollandse innovaties.

Net een echte stad

Madurodam is in veel opzichten net een echte stad. Zo is zij voortdurend in ontwikkeling: elk jaar komen er weer nieuwe gebouwen bij en soms verdwijnen oude gebouwen. Daarnaast kent de miniatuurstad een heus College van Burgemeester & Wethouders, dat jaarlijks wordt gevormd door 10 scholieren van middelbare scholen uit de regio. De eerste burgemeester van Madurodam was prinses Beatrix, die op haar 14e bij de opening werd benoemd. Toen zij in 1980 koningin werd, gaf zij deze functie op. Tegenwoordig kiezen de medewerkers van Madurodam de burgemeester van de miniatuurstad. Dat is sinds oktober 2016 Iris de Ruyter de Wildt. ​​

Wat Madurodam zo leuk maakt? Het is een combinatie van dingen, denkt Van Dijk: „Herkenning met daarbij een licht gevoel van trots. Alles bij elkaar heeft Nederlands toch veel moois te bieden en veel gepresteerd.” Daarnaast vindt hij het een prettige omgeving, waar voor kinderen veel te beleven is. „Het is voor ouders leuk om te zien hoe hun kinderen bootjes door rivieren slepen.” Toch zijn van de jaarlijkse 700.000 bezoekers, ‘slechts’ 250.000 bezoekers kind. Veel toeristen – zo’n 40 tot 45 procent van de bezoekers is afkomstig uit het buitenland – zijn van volwassen leeftijd. En natuurlijk komen er met de kinderen ook vaak ouders en grootouders mee.

Heden en de toekomst

Waar de zestigste verjaardag van Madurodam in het teken stond van meer interactiviteit, staat de vijfenzestigste verjaardag in het teken van de nieuwste attractie Nieuw-Amsterdam, die vorige week is open gegaan: een indoor attractie die het verhaal vertelt van de Nederlandse roots van New York.

Maar waar dit jubileum ook in het teken van staat, is het nieuwe Madurodam, vertelt Van Dijk. Aanstaande donderdag beslist de gemeenteraad over de toekomstplannen van Madurodam. Het attractiepark wil graag uitbreiden met 7.000 vierkante meter, die gebruikt zal worden om - net als bij Nieuw-Amsterdam het geval is - verhalen te vertellen over Hollandse helden en hoogtepunten. Aangezien het college van burgemeesters en wethouders al akkoord is gegaan, verwacht Van Dijk dat het met die plannen goed moet komen.

Madurodam wordt dan misschien wel stad genoemd, maar is eigenlijk meer een soort Nederland in het klein die veel elementen uit dagelijks leven door het hele land heen uitbeeldt. Van treinstations, tot havengebieden, moderne woonwijken, historische binnensteden tot kanalen, snelwegen en weilanden. Misschien maakt dat het park wel zo populair onder zowel toeristen als Nederlanders: nergens vind je zo'n berg informatie over Nederland op zo'n kleine oppervlakte, en dat ook nog eens op een interactieve manier.


Bernie Sanders maakt verwachtingen waar met overwinning in Nevada

Bernie Sanders maakt verwachtingen waar met overwinning in Nevada

Bernie Sanders was ook bij eerdere voorverkiezingen in Iowna en New Hamshire populair. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

11 MIN

De Democratische kandidaat Bernie Sanders heeft de Democratische voorverkiezingen in de staat Nevada gewonnen.

Sanders won overtuigend in de staat, zoals werd verwacht. De laatste stemmen moeten nog geteld worden, maar de senator staat flink voor op zijn rivalen. Joe Biden staat voorlopig op de tweede plaats en Pete Buttigieg en Elizabeth Warren komen daarachter.

Delegates


Reclameblok Jinek verplaatst door RTL voor experiment

Reclameblok Jinek verplaatst door RTL voor experiment

Bij de overstap naar RTL 4 liet Eva Jinek weten dat haar talkshow 'onveranderd' zou zijn. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Kijkers van Jinek werden vrijdagavond verrast: de talkshow werd plotseling onderbroken voor reclame. Normaalgesproken volgen de commercials na de introductie van de gasten, maar dat was dit keer niet het geval. 

Bij de overstap naar RTL 4 liet Eva Jinek weten dat haar talkshow 'onveranderd' zou zijn. Hiermee werd onder meer bedoeld dat de talkshow zonder onderbreking van reclames zou zijn. Vrijdagavond werd daar van afgeweken. Toen volgde de reclame niet na de gastenaankondiging, maar pas na tien minuten.

Experiment


Minister noemt zwijgen over bombardement Nijmegen 'beschamend'

Minister noemt zwijgen over bombardement Nijmegen 'beschamend'

Grapperhaus sprak zaterdag bij de herdenking van het 'vergissingsbombardement' in Nijmegen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Dat de regering tot voor kort zweeg over het bloedige geallieerde bombardement op Nijmegen in 1944, is „beschamend". Daardoor is leed van talloze slachtoffers en nabestaanden miskend en vergeten, zegt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Grapperhaus sprak zaterdag bij de herdenking van het 'vergissingsbombardement' in Nijmegen. De geallieerden verwoestten de binnenstad van de Gelderse stad. Achthonderd mensen kwamen om het leven en duizenden raakten gewond. Ook Arnhem, Enschede en Deventer werden getroffen.

Oorverdovend stil


Actiegroep KOZP let op racistische outfits met carnaval
Likeability of2

Actiegroep KOZP let op racistische outfits met carnaval

De groep vraagt mensen om racisme te monitoren. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) let de komende dagen in zes Noord-Brabantse steden op racistische carnavalsoutfits. De groep vraagt mensen om racisme te monitoren „door foto's te maken en verslag te leggen" van outfits die niet door de beugel kunnen. 

Dit kan vervolgens naar de organisatie worden gemaild of worden gemeld bij een lokaal discriminatiemeldpunt.

Oproep


dislike
user_e2242d9e942c75f035b04eb18c278c15c5be384d_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Derde sterfgeval met coronavirus in Europa

Derde sterfgeval met coronavirus in Europa

In de plaats Codogno waren de straten zaterdag uitgestorven. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er is wederom een patiënt in Italië overleden met het nieuwe coronavirus. Het gaat om een vrouw in de noordelijke regio Lombardije, bericht persbureau ANSA zaterdag.

Het aantal sterfgevallen met het virus in Europa staat daarmee op drie.

Eerste Europeaan


Deze winter is nu al de op één na warmste

Deze winter is nu al de op één na warmste

Deze winter is nu al de op één na warmste sinds 1901. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Deze winter is nu al de op één na warmste sinds 1901, meldt Weeronline. De gemiddelde temperatuur over de maanden december, januari en februari komt in De Bilt uit op 6,4 graden. Dat is 3 graden hoger dan normaal.

Alleen de winter van 2006-2007 was met 6,6 graden nog zachter. De meteorologische winter loopt tot en met 29 februari.

Vorstdagen


Passagier Westerdam had mogelijk toch niet het coronavirus
Likeability of5

Passagier Westerdam had mogelijk toch niet het coronavirus

De Westerdam was vanwege de onrust over het coronavirus geweigerd door meerdere Aziatische landen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het zorgde een week geleden voor veel onrust: een 83-jarige passagier van het cruiseschip Westerdam bleek besmet met het nieuwe coronavirus. Maar nu blijkt dat de Amerikaanse vrouw mogelijk helemaal niet besmet was. 

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC laat dagblad USA Today weten dat zij „mogelijk een longaandoening had, maar het was in elk geval geen COVID-19".

Positief getest


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Klimaatscepticus werd ruim gesponsord door bedrijven

Klimaatscepticus werd ruim gesponsord door bedrijven

Hij moest twijfel zaaien over de rol van de mens bij de opwarming van de aarde en zou daarvoor meer dan een miljoen gulden (omgerekend 450.000 euro) hebben ontvangen. Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Verschillende grote Nederlandse bedrijven hebben in de jaren negentig flinke donaties gedaan aan het onderzoek van de prominente klimaatscepticus Frits Böttcher.

Dat meldden het onderzoeksplatform Follow the Money en de Volkskrant die inzage hadden in het nagelaten archief van Böttcher.

Twijfel zaaien


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

21 FEB 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Kritiek Anouk op Voice om 'vooropgezet plan'

Kritiek Anouk op Voice om 'vooropgezet plan'

Anouk tijdens een optreden in de Ziggo Dome. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

The Voice of Holland-coach Anouk heeft vrijdagavond tijdens de halve finale flinke kritiek geuit op het programma. De zangeres denkt dat er sprake is van een ‘vooropgezet plan’. 

Aanleiding voor de sneer was de exit van Anouks kandidaat Sanne. Zij verloor van Daphne, die begeleid wordt door Ali B, en dat terwijl er veel misging bij haar optreden.

‘Dat was een flater’


Fastfoodketen KFC 'gooit bergen eten weg'
Likeability of2

Fastfoodketen KFC 'gooit bergen eten weg'

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC) worden enorme hoeveelheden eten weggegooid.

Een medewerker vertelt anoniem tegen RTL Nieuws dat er soms wel „zes vuilniszakken met kip per uur" in de kliko verdwijnen, tot wel „elke dag een paar containers vol". Andere medewerkers herkennen het beeld van het afval. „Vorige week hadden we acht platen kip over. Dat is echt héél veel. Dan praat je over 100 tot 120 stukken. Soms ben ik wel brutaal, dan vraag ik of ik het mee mag nemen. Dat mag vaak niet."

Snelle service


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Carnavalsoptochten afgelast om regen en windstoten
Likeability of5

Carnavalsoptochten afgelast om regen en windstoten

Je moet je carnavalshoed goed vasthouden dit weekend. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ai, het zit carnavalsvierders niet mee op weergebied. Dit weekend moeten feestneuzen rekening houden met forse windstoten die praalwagens kunnen beschadigen. 

Ook gaat het hard regenen, meldt Weeronline. Door de wind en regen voelt het bovendien guur aan. In Weert is de carnavalsoptocht zondag afgelast om het slechte weer. Ook die van zaterdag in Kwadendamme en Lewedorp in de gemeente Borssele zijn afgelast. De Eindhovense optocht zaterdag werd al eerder afgeblazen.

In de loop van zaterdag werd duidelijk dat die van Stompetoren, Broek op Langedijk, Noordwijkerhout en Culemborg zijn afgeblazen en die in Son en Breugel en Leidschendam-Voorburg zijn verplaatst. De verenigingen hebben het over emotionele besluiten.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Friends-reünie komt er echt, in mei op HBO Max

Friends-reünie komt er echt, in mei op HBO Max

Er komt een reüniespecial van de serie op de nieuwe streamingdienst van HBO, HBO Max. /Instagram @friends

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Fans van de populaire sitcom Friends kunnen beginnen aan de voorpret. Het gonsde al even, maar er komt een reüniespecial van de serie op de nieuwe streamingdienst van HBO, HBO Max. 

Het gaat om een aflevering die ergens in mei op het platform gelanceerd wordt.

Geen script


Ook carnavalsfeest voor dief: 72 procent meer inbraken
Likeability of3

Ook carnavalsfeest voor dief: meer inbraken

Foto's: ANP / Marcel van Hoorn

Foto van 'Erik Jonk'

21 FEB 2020

Ook inbrekers vieren de komende carnavalsdagen feest. In de grootste carnavalssteden neemt het aantal inbraken met 72 procent toe ten opzichte van de dagen ervoor, zo blijkt uit cijfers van verzekeraar Interpolis.

Jij staat met je vrienden onbezorgd te hossen, je sluit je aan in de polonaise of je bewondert langs rijdende praalwagens. Ondertussen is er niemand thuis, net als zovele huizen tijdens carnavals vooral leeg zijn. Reden voor het dievengilde om toe te slaan en een eigen feestje te vieren. Hoewel inbraakslachtoffers dat vooral niét als iets feestelijks zien uiteraard.

In het zuiden van het land geldt tot en met dinsdag een verhoogd inbraakrisico. Zoals gemeld neemt het aantal inbraken in de grootste carnavalssteden met 72 procent toe, in omliggende gemeenten is dat gemiddeld 22 procent.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Scholenkoepel met handen in 't haar: vuurwapens en cocaïne in kluisjes
Likeability of3

Scholenkoepel met handen in 't haar: vuurwapens en cocaïne in kluisjes

Scholenkoepel iHUB maakt zich zorgen om incidenten met leerlingen. Zo zijn er in kluisjes bijvoorbeeld doorgeladen vuurwapens aangetroffen. / ANP

Foto van 'Vincent Smit'

21 FEB 2020

Scholenkoepel iHUB maakt zich zorgen om incidenten met leerlingen. Zo zijn er in kluisjes bijvoorbeeld doorgeladen vuurwapens aangetroffen. 

Bij de scholenkoepel zijn 30 scholen in het speciaal onderwijs uit de randstad aangesloten. Tegenover RTL Nieuws reageert bestuurder Mariëtte van Leeuwen aangeslagen. „Waar je normaal met elkaar het dagelijkse leven bespreekt, heb je het nu over dingen als: wat doen we als er nu een bende binnenstormt? Wat nu als er een steekincident is? Hoe gaan we handelen?”

Vuurwerkbom


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Nepadvertenties over 'dood' John de Mol

John de Mol / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

21 FEB 2020

Op nieuwssites zijn weer nepadvertenties over John de Mol verschenen. Daarin stond dat hij was overleden.

De advertenties met de tekst 'Vaarwel John de Mol (1955-2020). Nederland is in shock' stonden onder meer op de sites van De Telegraaf, het AD en NU.nl.

Talpa heeft de nieuwssites gevraagd de nepadvertenties te verwijderen. Ook heeft het mediaconcern contact opgenomen met Google. „Het betreft hier fakeadvertenties die geplaatst worden via de advertentiedienst van Google", zegt een woordvoerder van Talpa na een bericht van Shownieuws.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nuchtere Hollanders geloven vaak in wonderen
Likeability of5

Nuchtere Hollanders geloven vaak in wonderen

Wonderen kunnen overal zijn! / Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

21 FEB 2020

We noemen onszelf graag nuchtere Hollanders, maar als het om een mirakel gaat mag er wel wat bijgeloof bij. Bijna twee derde van de Nederlanders gelooft in wonderen.

Ongeveer 63 procent van de mensen in Nederland gelooft in wonderen en bijna 30 procent in wonderbaarlijke ervaringen.

Twee op de vijf Nederlanders hebben zelf weleens iets gedaan om de kans op een wonder te vergroten, zoals bidden (24 procent), een geluksvoorwerpje met zich mee dragen (6 procent) of op bedevaart gaan (4 procent).


like
user_93128fc22b33a8d9a8af06fe933f69a78f3b860b_avatar

Meer cocaïne onderschept in 2019
Likeability of5

Meer cocaïne onderschept in 2019

Een beeld uit de Rotterdamse haven / Beeld ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

21 FEB 2020

In de Rotterdamse haven is afgelopen jaar bijna twee keer zo veel cocaïne onderschept als het jaar ervoor. De opsporingsdiensten namen 33.732 kilo coke in beslag, tegenover 18.947 kilo in 2018, meldde het Openbaar Ministerie vrijdag.

Het zogeheten HARC-team dat hierbij betrokken is, kwam in 2019 veel vaker in actie dan in de afgelopen jaren. Daarbij zijn in totaal 141 partijen drugs opgespoord, terwijl er in 2018 nog 109 vangsten waren.

Vaker grote partijen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Advocaat Weinstein: Hij is schuldig aan overspel

Advocaat Weinstein: Hij is schuldig aan overspel

Harvey Weinstein / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

21 FEB 2020

De advocaat van filmproducent Harvey Weinstein (67), Donna Rotunno, zegt op de Australische tv dat haar cliënt uitsluitend schuldig is aan overspel.

Alle beschuldigingen die tegen hem zijn gedaan door vrouwen die 'naar rechts swipen', en dus een bewuste keuze maken. Zij moeten volgens Rotunno precies hebben geweten waar ze mee instemden of waar ze aan begonnen.

Seks met instemming