In het nieuws

Madurodam al 65 jaar 'Nederland in een notendop'

Foto: ANP

Foto van 'Sherida van IJsselmuide'

1 JUL 2017

Madurodam: wie is er niet groot mee geworden? De miniatuurstad in Den Haag viert zondag haar 65-jarig bestaan. Sinds de opening, op 2 juli 1952, mocht het themapark ruim 60 miljoen bezoekers verwelkomen. Metro neemt je mee terug naar het ontstaan van 'Nederland in een notendop' en werpt een blik op de toekomst.

De geschiedenis van Madurodam is een bijzondere. De miniatuurstad werd opgericht als oorlogsmonument ter nagedachtenis aan George Maduro: een Curaçaose student en Joodse oorlogsheld die in 1945 in Dachau om het leven kwam. Zijn ouders schonken het beginkapitaal voor het project, dat door hen wordt gezien als monument voor hun enige zoon. Sinds 1993 staat er in het park een schaalmodel van het geboortehuis van George Maduro op Curaçao met daarbij de tekst 'In hem eert Nederland zijn oorlogshelden uit de strijd 1940-1945'.

Goede doelen

Overigens was de familie Maduro niet het creatieve brein achter het project, maar een jongedame genaamd Bep Boon van der Starp. Zij raakte geïnspireerd door het in 1929 opgerichte miniatuurstadje Bekonscot Model Village in het Britse Beaconsfield. Boon van der Starp hoopte met het bouwen van een miniatuurstad blijvende inkomsten te kunnen verwerven voor de Stichting Nederlands Studenten Sanatorium, die Nederlandse studenten met tuberculose in staat stelde een kuur te ondergaan en te kunnen studeren.

„Madurodam werd opgericht als attractiepark, fondsenwerver en oorlogsmonument”, vertelt directeur van het themapark Joris van Dijk aan Metro. „Die drie functies heeft Madurodam nog steeds.” De jaarlijkse inkomsten van het park - die soms opliepen tot 1 miljoen euro - gaan naar goede doelen die zich richten op de behoeftes van jongeren. Tot 1964 ging het geld naar de Stichting Nederlands Studenten Sanatorium, daarna is het verspreid onder verschillende projecten en goede doelen voor kinderen, zoals het Jeugdsportfonds, KNCV Tubercolusefonds en Young Impact. Het themapark heeft in 65 jaar tijd al meer dan 32 miljoen euro geschonken aan goede doelen. „En we gaan dit jaar richting de 33 miljoen euro”, aldus Van Dijk.

Foto: ANP

Behalve dat Madurodam mensen blij maakt door geld te schenken aan goede doelen, zijn er ook bezoekers met mooie herinneringen aan het themapark. Zo heeft Metro-lezer Adriaan Ros warme herinneringen aan de keer dat hij jaren geleden met zijn (toen 10 jaar oude, nu 45 jaar oude) blinde zoon naar het park ging. „Ik had een verzoek ingediend omdat mijn zoon altijd zei dat hij er ook eens naartoe wilde. We mochten toen naar beneden, waar alles werd bediend. Hij is heel technisch, dus dat vond hij prachtig.” Ook Metro-lezer Stefan Bredius herinnert zich zijn bezoek aan Madurodam nog goed. Zijn ouders namen hem op 10-jarige leeftijd mee als verrassing nadat hij met buiten spelen een tak door zijn lip kreeg. Toen de zes hechtingen er eenmaal uit waren, en hij was hersteld, namen zijn ouders hem mee naar Madurodam. „Dat was en is een dag om nooit te vergeten.”

Kentering in de jaren '90

Tot de jaren '90 ging het heel goed met Madurodam, vertelt de directeur. „We hadden jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers, iedereen wilde genieten van Nederland in een notendop. Maar in de jaren negentig was er sprake van een kentering en liepen de bezoekersaantallen terug.” Dat was aanleiding voor een grote verbouwing, waarbij de huidige entree werd toegevoegd die het welbekende beeld vormt van het park dat je ziet wanneer je naar Scheveningen rijdt.

Het vernieuwde Madurodam, met de welbekende entree in 1998. Foto: ANP.

Hoewel het na de jaren '90 beter gaat, laten de bezoekersaantallen in 2010 nog altijd te wensen over. „We kregen de terugkoppeling van bezoekers dat ze Madurodam oer-Hollands, nostalgisch en sympathiek vonden. Maar ook: een beetje saai voor kinderen en wat oubollig.” Daarom werd besloten het park meer interactief te maken. Na een vijf maanden durende verbouwing wordt Madurodam in april 2012, in het zestigste jubileumjaar, vernieuwd geopend. Het park is sindsdien ingedeeld in drie thema’s: WaterRijk, StedenRijk en VindingRijk. Drie onderdelen die Nederland van haar beste kant laten zien. Van het omgaan met water, tot de oude én nieuwe steden en alle Hollandse innovaties.

Net een echte stad

Madurodam is in veel opzichten net een echte stad. Zo is zij voortdurend in ontwikkeling: elk jaar komen er weer nieuwe gebouwen bij en soms verdwijnen oude gebouwen. Daarnaast kent de miniatuurstad een heus College van Burgemeester & Wethouders, dat jaarlijks wordt gevormd door 10 scholieren van middelbare scholen uit de regio. De eerste burgemeester van Madurodam was prinses Beatrix, die op haar 14e bij de opening werd benoemd. Toen zij in 1980 koningin werd, gaf zij deze functie op. Tegenwoordig kiezen de medewerkers van Madurodam de burgemeester van de miniatuurstad. Dat is sinds oktober 2016 Iris de Ruyter de Wildt. ​​

Wat Madurodam zo leuk maakt? Het is een combinatie van dingen, denkt Van Dijk: „Herkenning met daarbij een licht gevoel van trots. Alles bij elkaar heeft Nederlands toch veel moois te bieden en veel gepresteerd.” Daarnaast vindt hij het een prettige omgeving, waar voor kinderen veel te beleven is. „Het is voor ouders leuk om te zien hoe hun kinderen bootjes door rivieren slepen.” Toch zijn van de jaarlijkse 700.000 bezoekers, ‘slechts’ 250.000 bezoekers kind. Veel toeristen – zo’n 40 tot 45 procent van de bezoekers is afkomstig uit het buitenland – zijn van volwassen leeftijd. En natuurlijk komen er met de kinderen ook vaak ouders en grootouders mee.

Heden en de toekomst

Waar de zestigste verjaardag van Madurodam in het teken stond van meer interactiviteit, staat de vijfenzestigste verjaardag in het teken van de nieuwste attractie Nieuw-Amsterdam, die vorige week is open gegaan: een indoor attractie die het verhaal vertelt van de Nederlandse roots van New York.

Maar waar dit jubileum ook in het teken van staat, is het nieuwe Madurodam, vertelt Van Dijk. Aanstaande donderdag beslist de gemeenteraad over de toekomstplannen van Madurodam. Het attractiepark wil graag uitbreiden met 7.000 vierkante meter, die gebruikt zal worden om - net als bij Nieuw-Amsterdam het geval is - verhalen te vertellen over Hollandse helden en hoogtepunten. Aangezien het college van burgemeesters en wethouders al akkoord is gegaan, verwacht Van Dijk dat het met die plannen goed moet komen.

Madurodam wordt dan misschien wel stad genoemd, maar is eigenlijk meer een soort Nederland in het klein die veel elementen uit dagelijks leven door het hele land heen uitbeeldt. Van treinstations, tot havengebieden, moderne woonwijken, historische binnensteden tot kanalen, snelwegen en weilanden. Misschien maakt dat het park wel zo populair onder zowel toeristen als Nederlanders: nergens vind je zo'n berg informatie over Nederland op zo'n kleine oppervlakte, en dat ook nog eens op een interactieve manier.


Duncan maakt favorietenrol waar en wint Songfestival

Duncan Laurence/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 01:01

Het is gelukt! We hebben er 44 jaar op moeten wachten, maar het is weer zover: Duncan Laurence heeft in Israël het Eurovisie Songfestival gewonnen. Nadat enkel de punten van de jury binnen waren gekomen, stond de zanger nog derde, maar de Nederlander maakte dat helemaal goed bij het publiek.

Duncan Laurence kreeg van de vakjury's 231 punten en stond daarmee achter Noord-Macedonië en Zweden. De televoters gaven hem 261 punten, waarmee hij eindigde op de eerste plaats.

Groots dromen


14 miljoen dollar staat er op zijn hoofd! Een leger meedogenloze huurmoordenaars jaagt op een misdaadlegende, die slechts een uurtje voorsprong op hen heeft.  John Wick 3 We hebben het hier over de legendarische John Wick (Keanu Reeves). In deel 3 van deze sequel – vanaf donderdag 16 mei in de bioscoop – is Wick tot excommunicado verklaard. Dit omdat hij een lid van het internationale moordenaarsgilde The High Table op neutrale grond heeft koud gemaakt. Dat had hij beter niet kunnen doen…video icon
02:30

In samenwerking met Independent Films

16 MEI 2019

Leger huurmoordenaars jaagt op misdaadlegende

14 miljoen dollar staat er op zijn hoofd! Een leger meedogenloze huurmoordenaars jaagt op een misdaadlegende, die slechts een uurtje voorsprong op hen heeft.

John Wick 3

We hebben het hier over de legendarische John Wick (Keanu Reeves). In deel 3 van deze sequel – vanaf donderdag 16 mei in de bioscoop – is Wick tot excommunicado verklaard. Dit omdat hij een lid van het internationale moordenaarsgilde The High Table op neutrale grond heeft koud gemaakt. Dat had hij beter niet kunnen doen…


Gratis popcorn en korting bij Pathé

In samenwerking met CJP

15 MEI 2019

Zoet of zout? Jij mag het zeggen bij Pathé, want daar pak je nu extra lekker een filmpje mee. Zoek de grenzen op van opera in Rotterdam en beleef je idolen van Thirty Seconds to Mars in de buitenlucht. Scoor je tickets snel! Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Extra lekker een filmpje pakken bij Pathé: tot € 2,- korting én gratis popcorn

Heb je de spectaculaire Avengers finale al gezien? Wil je naar The Hustle waarin Josephine (Anne Hathaway) de nog amateuristische Penny (Rebel Wilson) de kneepjes van het oplichtersvak leert? Of ben je reuzebenieuwd naar Aladdin? Zit t/m 5 juni met korting én een bak gratis popcorn in de bios.


Bookmakers geven Duncan Laurence 45 procent winkans

Duncan Laurence is topfavoriet van de bookmakers. | AFP

Foto van 'ANP'

GISTEREN

Het vertrouwen in Duncan Laurence lijkt alsmaar meer te worden. De Nederlander staat op dit moment op de eerste plek wat betreft de bookmakers en is topfavoriet. Zij geven hem 45 procent winkans.

De Australische zangeres Kate Miller-Heidke staat met haar lied Zero Gravity op de tweede plaats van de bookmakers met een winkans van 12 procent. Luca Hänni van Zwitserland staat met 10 procent winkans op de derde plaats met zijn Dirty Dancin'-lied She Got Me.

Topfavoriet


Wat voor horecaheld word jij?

Wat voor horecaheld word jij?

In samenwerking met Hospitality Heroes

15 MEI 2019

Onafgebroken kolkt het, supporters zingen en springen en de sfeer dreunt door de muren in de Johan Cruijff ArenA. Dan is het rust en stromen de tribunes leeg, massaal naar de bar in een feestelijke optocht. Om dan je hoofd koel te houden en iedereen snel en vrolijk van een perfect getapt biertje te voorzien: dat is een vak. Een prachtig vak, dat helden nodig heeft. Die horecahelden zoekt Hospitality Heroes; een uitzendbureau voor kwalititeitshorecapersoneel. En als ze gevonden zijn, begint de training. Van gastvrijheidstrainingen tot taptrainingen. Er is genoeg kans tot ontwikkeling.

Van ArenA tot Rijksmuseum

Hospitality Heroes biedt niet alleen meer kennis van zaken, maar ook afwisseling. In collega’s én in werkplekken. Vanavond nog horecaheld in de Johan Cruiijff ArenA, morgen in het Rijksmuseum, bij de Harbour Club, of in het Postillion Hotel. Stuk voor stuk prachtlocaties die zoeken naar kwaliteit. Kwaliteit die beloond wordt, met een goed salaris en volop flexibiliteit in het bepalen van eigen uren.


Arnold Schwarzenegger aangevallen met karatetrap

Arnold Schwarzenegger | AFP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Je zou denken dat het gespierde lichaam van acteur en politicus Arnold Schwarzenegger toch genoeg afschrikt, maar een man in Zuid-Afrika kon dat blijkbaar niets schelen. Op social media duiken filmpjes op waarin te zien is hoe Schwarzenegger door een man aangevallen wordt met een karatetrap.

Ongedeerd

Schwarzenegger bracht een bezoek aan Zuid-Afrika. Op filmpjes is te zien dat hij in een gymzaal staat en vanuit het niets een trap in zijn rug krijgt.


Win kaarten voor het bauhausfest!

Fotograaf: Fred Ernst

Foto van 'Metro'

13 MEI 2019

‘Wir machen eine Bauhausparty!’ Maak kans op 2 kaarten voor het bauhausfest in Museum Boijmans Van Beuningen op zaterdagavond 25 mei. Dans voor de laatste keer in het museum voor de grootschalige renovatie en vernieuwing. Een feest vol muziek en performances geïnspireerd op de bauhausfesten. Beweeg je tussen avantgardistische kostuumdansers van Oskar Schlemmer en laat je onderdompelen in honderden bauhausiconen in de tentoonstelling nederland ⇄ bauhaus - pioniers van een nieuwe wereld'

Metro geeft 5x2 kaarten weg en jij maakt kans! Vul hieronder uiterlijk 19 mei jouw gegevens in:


Debat Rutte en Baudet toch door én op tv

Rutte daagde Baudet deze week uit voor een debat. | ANP

Foto van 'ANP'

GISTEREN

VVD-leider Mark Rutte en Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FVD) gaan woensdag toch met elkaar in debat. Dat heeft het tv-programma Pauw zaterdag bekend gemaakt. Rutte daagde Baudet deze week uit voor een debat tussen de twee, maar de partijleiders leken er niet met elkaar uit te komen waar en hoe dit debat moest plaatsvinden.

De politici gaan woensdagavond in de Rode Hoed in Amsterdam met elkaar in gesprek, onder leiding van presentator Jeroen Pauw. De discussie zal dan ook via het tv-programma Pauw te volgen zijn.

Facebook of televisie


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

17 MEI 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Grote opkomst bij afscheid 23-jarige Julie
Likeability of5

Grote opkomst bij afscheid Julie van Espen

Grote opkomst bij afscheid 23-jarige Julie. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Zaterdag is in een kerk in het Belgische Schilde de afscheidsdienst gehouden voor Julie Van Espen, de 23-jarige studente die onlangs werd vermoord.

Grote opkomst

Volgens een schatting van de politie volgden ongeveer 1600 mensen de uitvaartplechtigheid buiten op het plein bij de kerk. In de kerk zelf waren z’n zevenhonderd familieleden, vrienden en kennissen van de studente. De aanwezigen luisterden naar getuigenissen van de ouders, broer, zus, en vriend van Julie.


likesad
user_db5b32f531dc86d526147de1d310d022a6494e24_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Evenementen gemeente Amsterdam worden vegetarisch

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Evenementen van de gemeente Amsterdam worden vegetarisch. Mensen die toch per se vlees of vis willen eten op recepties, borrels en vergaderlunches van de gemeente, moeten dat voortaan van tevoren aangeven. Dat meldt de Amsterdamse nieuwszender AT5.

De gemeenteraad moet formeel nog een akkoord geven, maar dat levert waarschijnlijk geen problemen op.

Vegetarisch in plaats van veganistisch


Festival voor de boeg? Bescherm je oren!

Bescherm je oren op festivals / Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Hartstikke gaaf, zo’n heel festivalseizoen. Maar: pas op je oren. Permanente schade ligt op de loer.

In de zomermaanden gaat er geen weekend voorbij zonder dat we naar een tof festival kunnen. Op deze dagen moet je niet alleen goed voor jezelf zorgen door genoeg water te drinken en je in te smeren tegen de zon, ook je oren moet je beschermen. Teveel muziek kan er op lange termijn voor zorgen dat je over een paar jaar bijna geen muziek meer kúnt horen.

En die schade is permanent, legt product specialist bij Schoonenberg HoorSupport Jacques Verzijlbergen uit. „Dus hoe belangrijker je gehoor vindt, hoe belangrijker het dragen van goede gehoorbescherming is.” Zeker bij festivals, waar je toch vaak als muziekliefhebber heen gaat. Je hoeft niet direct doof te worden, maar kunt ook eindigen met een piep of ruis in je oor. Ook die kan permanent zijn.


Gevangenissen scherpen regels aan na zaak Michael P.

Gevangenissen scherpen regels aan na zaak Michael P.

Penitentiaire Inrichting (PI) Zwolle. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De gevangenissen in Zwolle, Zutphen en Lelystad hebben de verlofregels voor gedetineerden die zijn veroordeeld voor zware misdrijven als moord en verkrachting flink aangescherpt. Dat meldt regionale krant De Stentor.

Minder snel in aanmerking voor verlof

Dit blijkt uit een brief die vanuit de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) naar alle directeuren van gevangenissen is gestuurd en in bezit is van de krant De Stentor. Het gaat om gedetineerden die onder meer zijn veroordeeld voor moord, mishandeling, diefstal met geweld of verkrachting en die voor het laatste deel van hun straf naar een forensische kliniek zouden gaan met meer vrijheden.


MS-onderzoeker Rogier Hintzen (56) overleden
Likeability of3

MS-onderzoeker Rogier Hintzen (56) overleden

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

MS-onderzoeker Rogier Hintzen is op 56-jarige leeftijd overleden, meldt zijn familie in een overlijdensadvertentie in NRC. De neuroloog en immunoloog was directeur en oprichter van ErasMS, het MS-centrum van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Hij was daar ook hoogleraar multiple sclerose (MS) en neuro-immunologie van het centrale zenuwstelsel.

Ontwikkeling multiple sclerose

In 2008 vond een onderzoeksgroep onder zijn leiding een nieuw gen dat is betrokken bij de ontwikkeling van multiple sclerose. Dit door hen ontdekte gen bleek te zitten in de hersens en het ruggenmerg en niet in het afweersysteem. Dit droeg bij aan het bewijs dat beschadiging van zenuwcellen bij MS een rol speelt.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Duncan Laurence heeft er 'ontzettend veel zin in'
Likeability of5

Duncan Laurence heeft er 'ontzettend veel zin in'

Duncan Laurence. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Historie schrijven voor Nederland, dat is waar Duncan Laurence zaterdagavond tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival voor gaat. „Het is spannend natuurlijk, maar ik heb er ontzettend veel zin in", zei hij zaterdagochtend bij het verlaten van zijn hotel.

Nog geen zenuwen

De zanger liet ook weten geen zenuwen te hebben. „Of ik nerveus ben? Nee, valt mee eigenlijk. Ik weet ook niet hoe ik het doe, maar het gaat goed allemaal." De spannendste dag van zijn leven is het dan ook zeker niet, vertelt hij. „Dat was toen mijn broertjes werden geboren. Dat vond ik veel spannender."


love
user_6139d1299228a988631d3b2ad9441c8ec0bc9300_avatar

Likeability of3

Man (98) bedreigd en overvallen in Krimpen

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een triest bericht: een 98-jarige man is zaterdagochtend in Krimpen aan den IJssel overvallen in zijn woning.

De man werd door de twee daders bedreigd met een vuurwapen en vastgebonden achtergelaten. De politie heeft het over ‘twee lafaards’.

Erg geschrokken


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Zangeres K's Choice wil als man door het leven gaan

Bettens in 2011. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Sarah Bettens, de 46-jarige zangeres van K’s Choice, wil voortaan als Sam door het leven. Dat maakte ze bekend in een openhartige video aan haar fans.

De Vlaamse zangeres is er in het afgelopen jaar achter gekomen dat ze transgender is. „Ik ben het altijd al geweest, maar ik weet het nu pas.”

Steun uit omgeving


Heldhaftig hondje redt levend begraven baby
Likeability of6

Heldhaftig hondje redt levend begraven baby

De held van het verhaal: Ping Pong. /Twitter @jasuja

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Honden rekenen al op onze liefde door hun vrolijke karakter, maar een invalide hond in het noorden van Thailand heeft ons hart helemaal gestolen - en dat van mensen wereldwijd.

De hond heeft een levend begraven baby gered. Het pasgeboren jongetje was begraven door zijn 15-jarige moeder, meldt de Thaise politie zaterdag.

Maar drie pootjes


love
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of3

'Nederland praat over terughalen IS-vrouwen'

Afbeelding ter illustratie. Een vrouw bij de rechtbank voor het Haagse Jihadproces Context in 2015. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het gaat niet zonder slag of stoot, maar Nederland is in gesprek met Irak om te kijken of het mogelijk is om voor een veilige doorgang te zorgen voor tien Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen. Die zitten al langere tijd vast in Syrische kampen.

Dat meldt het AD, dat ook schrijft dat de vrouwen waarschijnlijk veilig naar het Nederlandse consulaat in de Irakese stad Erbil kunnen komen.

Niet vervolgd


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar