Kerkganger leest de Bijbel. Foto: ANP

Jehovah’s Getuigen in het nieuws: vijf vragen

Kerkganger leest de Bijbel. Foto: ANP

Foto van 'Els Anker'

Els Anker

22 JUL 2017

Jehovah’s Getuigen zijn erg bekend – misschien wel berucht – om hun nooit aflatende predikdrang langs de deuren. Deze week kwam de christelijke gemeenschap in het nieuws. Uit onderzoek van dagblad Trouw bleek dat de kinderen van Jehovah’s Getuigen een makkelijk slachtoffer zijn voor pedofielen. De krant sprak met slachtoffers, leden, en ex-leden van de Jehova's Getuigen. Maar wie zijn Jehovah’s Getuigen en wat geloven ze? Vijf vragen.

1 Wie zijn Jehovah's Getuigen?
De Jehovah’s Getuigen zijn een christelijke gemeenschap. Ze komen voort uit een in de negentiende eeuw ontstane ‘eindtijdsbeweging’ in de Verenigde Staten. De religieuze praktijk van Jehovah’s Getuigen wordt gekenmerkt door zendingsdrift: de groepering is vooral bekend van ijverige deur-tot-deur evangelisatie met de Bijbel in de ene en het tijdschrift De Wachttoren in de andere hand.

Het Wachttorengenootschap, de officiële naam van de Jehovah’s Getuigen, ontstond rond 1870 in Amerika als een Bijbelstudiegroep. Leden bestudeerden samen de Bijbel en leerstellingen van de kerk en vormden zo hun eigen ideeën over het christelijke geloof. Charles Taze Russell wordt gezien als de oprichter van het genootschap.

2 Hoeveel Jehovah’s Getuigen zijn er?
Volgens de registratie van de Jehovah’s Getuigen zijn er in Nederland circa 30.000 getuigen. Wereldwijd ligt het aantal op ongeveer 8.341.000.

3 Wat geloven ze?
Jehovah’s Getuigen geloven dat de Bijbel het onfeilbare woord van God is. Zij beschouwen de zesenzestig boeken van de protestantse canon als absolute waarheid. De Bijbel van de Jehovah’s Getuigen is anders dan die van de protestanten en de katholieken: zij lezen de ‘Nieuwe-Wereldvertaling van de Heilige Schrift’, die zij zelf zien als de beste en meest betrouwbare vertaling.

Jehovah’s Getuigen geloven dat sinds het jaar 1914 de eindtijd is aangebroken. Hierin voeren Jezus en de duivel een hemelse oorlog. Volgens gelovigen verklaart dat het lijden op aarde.

De groepering gelooft echter niet in een hel. De Jehova’s Getuigen beweren dat 144.000 een limiet zou zijn voor het aantal mensen dat met Christus in de hemel zal heersen. 144.000 gelovigen staan dus hoger in 'rangorde' dan reguliere Jehovah’s Getuigen. De andere leden zouden op aarde blijven.

4 Waarom zijn Jehovah’s Getuigen in het nieuws?
Slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Jehovah’s Getuigen noemen de kerk een ‘paradijs voor pedofielen.’ Uit onthullingen van dagblad Trouw kwam deze week een beeld van een organisatie die misbruik binnen de kerk houdt. Omdat het misbruik intern wordt ‘opgelost’, komen daders er gemakkelijk mee weg.

Jehovah's Getuigen vinden dat hun eigen rechtssysteem boven dat van de autoriteiten staat. Mannelijke ouderlingen treden op als rechters. Zij volgen de richtlijnen van het Amerikaanse hoofdkantoor. Wanneer er sprake is van misbruik moeten twee getuigen dit bijvoorbeeld bevestigen. Die zijn er echter bijna nooit, waardoor er maar zelden actie wordt ondernomen. Als er al over wordt gegaan tot het opleggen van een interne straf is het bijvoorbeeld het verbieden van voorgaan in gebed.

„Jehova's getuigen houden daders de hand boven het hoofd", aldus slachtoffer Marianne de Voogd tegen de krant. De voorbeelden van misbruik die dagblad Trouw belicht, zijn gepleegd in de jaren tachtig en negentig. Slachtoffers en deskundigen zeggen dat het misbruik ook nu nog plaatsvindt.

5 Wat is de reactie van de gemeenschap?
De organisatie wil niet ingaan op de specifieke misbruikzaken. De organisatie zegt tegen Trouw te werken aan het ‘weerbaar’ maken van kinderen en gezinnen en het bespreken van seksualiteit zonder ‘sluier van geheimzinnigheid’. „We nemen misbruik voortdurend onder de loep. Als het gaat om kindermisbruik hebben Jehovah’s Getuigen een duidelijk op Bijbelse beginselen gebaseerd beleid. De bescherming van onze kinderen wordt uitermate serieus genomen”, aldus de organisatie.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

400+

Baudet: VVD is een kutpartij

Baudet: VVD is een kutpartij

Thierry Baudet tijdens een congres van het Forum voor Democratie. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 22:08

Thierry Baudet, lijsttrekker van het Forum voor Democratie, heeft de VVD een kutpartij genoemd op Twitter. De politicus geeft tegenover Rutger Castricum van PowNed meer uitleg over zijn uitspraak.

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Man mag bij promotie geen vergiet en piratenpak aan

Leden van de Poolse Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Op het bord de tekst „Vrees het monster niet!" / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 20:57

Een man die lid is van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster mag tijdens zijn promotiezitting geen piratenpak aan en geen vergiet op zijn hoofd hebben. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens vandaag geoordeeld.

Normalerwijs dragen promovendi tijdens de zitting bij de TU Delft een traditioneel zwart rokkostuum. De man, Michael Afanasyev, wilde echter door zijn geloof in een piratenkostuum en met een vergiet op zijn hoofd komen, omdat zijn religie zou voorschrijven dat hij bij officiële gelegenheden zo gekleed is. De universiteit verbood dat echter en daarom diende hij een klacht in bij het CvRM.

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Twee kinderen komen om door ongeval Vlissingen

Ook de hulpdiensten konden de levens van de kinderen niet redden. / ANP Ginopress

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 19:59

Door een ongeluk op de Sloeweg Noord in Vlissingen zijn dinsdagochtend twee kinderen om het leven gekomen. Een driejarige jongen uit Hulst overleed ter plekke. Het vijfjarige zusje van de peuter bezweek later aan haar verwondingen. Het meisje was met een traumahelikopter zwaargewond naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd.

De auto waarin zij zaten kwam op de andere weghelft terecht en botste op een tegemoetkomende auto. De dertigjarige moeder, die de auto bestuurde, is ook naar het ziekenhuis gebracht. Ook de mannelijke bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht.

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Leeuw bijt andere leeuw voor ogen van bezoekers dood

Het incident vond plaats in de grot waar de leeuwen slapen. Daar hangen geen camera's. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 18:59

Een leeuw in het Nederlandse Burgers' Zoo heeft een leeuwin voor de ogen van bezoekers doodgebeten. Dat meldt Omroep Gelderland.

De dieren zouden volgens bezoekers achter elkaar aan hebben gerend en hebben gebruld naar elkaar. Daarna ontstond er een gevecht tussen de twee dieren in de grot waar de leeuwen normaal slapen.

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

40.000 Nederlanders trappen in nepmail met virus

Wie het virus installeert, stuurt zonder het te weten zijn bank- en creditcardgegevens naar de hackers. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

GISTEREN

Al 40.000 Nederlands hebben dinsdag een gevaarlijke link toegestuurd gekregen die een virus kan installeren. De link stond in een mail die afkomstig zou zijn van DHL of PostNL.

In de mails staat dat er een pakket naar je onderweg is en dat je alleen je gegevens hoeft te controleren, zodat het pakketje naar het juiste adres verzonden wordt.

Camera videoWaarom staken jullie, vragen Finn en Abel

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

GISTEREN

De tweeling Finn en Abel Schomaker interviewde directeur Peter de Hart van hun school De Werf in Zaandijk.

Jaarlijks kindervragenuur in Tweede Kamer

Elk jaar een vragenuur voor kinderen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

GISTEREN

De Tweede Kamer stemde bijna unaniem in met het invoeren van een vragenuurtje speciaal voor kinderen. Alle partijen, behalve het Forum voor Democratie, willen scholieren een keer per jaar de kans geven om naar de Tweede Kamer te komen. Hier kunnen zij vragen te stellen aan bewindspersonen. Dit meldt het ANP.