In het nieuws

Likeability of5

Hoe een boek te lezen na de vakantie

Foto van 'Marike Wouters'

10 JUL 2017

Op vakantie verslind je het ene boek na het andere, maar eenmaal thuis raak je geen bladzijde meer aan. Waarom lukt dat nou niet? Aangezien boekenwurmen geen enkel probleem hebben met het vinden van een leesmomentje tussen werk, sport en vrienden door, gaan we bij hen ten rade. Na deze tips lees ook jij ná je vakantie gewoon lekker door!

Je kent het vast wel: op je strandbedje geniet je intens van je mooie boek en neem je je voor om dit keer écht meer te gaan lezen als je weer thuis bent. Eenmaal terug van vakantie, word je al gauw in beslag genomen door je hectische bestaan en ligt het boek te verstoffen op tafel.

Afleiding

„Thuis heb je veel meer afleiding en ‘moet’ je van alles: afwassen, opruimen, de laatste aflevering van je serie kijken. Je valt na je vakantie gelijk terug in je vaste ritme”, zegt boekenwurm a.k.a bingereader Emmy van Ruijven (27). Ze leest per jaar zo'n 250 tot 300 boeken. Van een gebrek aan leesdiscipline heeft zij bepaald geen last.

Voor haar boekenblog Zon en Maan schrijft ze ook nog van ieder gelezen exemplaar een recensie. Waar haalt ze de tijd vandaan?! „Ik ben een snelle lezer, dus dat scheelt. Daarnaast werk ik parttime in een bibliotheek. De andere dagen werk ik als freelancer en kan ik mijn eigen tijd indelen. Als ik klaar ben, kan ik op de bank een boek gaan lezen.”

Young Adults

„Ik vind lezen superrelaxed. Als ik uit werk kom, pak ik graag een boek, dat werkt rustgevend. Van tv kijken word ik soms zo opgejaagd.” Van Ruijven leest voornamelijk fantasy- en Young Adult-boeken. Dat laatste genre bestaat sinds een jaar of tien en vult het gat op tussen jeugdboeken en boeken voor volwassenen. „Het zijn boeken voor jongeren met als hoofdpersoon een jongere. Elk boek dat ik lees, bespreek ik wel op mijn boekenblog. Ik vind het leuk om jongeren te inspireren met bekende en maar ook juist onbekende boeken.”

Boekverkoper

Monique Burger is eigenaar van De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam en leest per week gemiddeld twee boeken „van kaft tot kaft”. Daarnaast leest ze van veel nieuwe boeken een stukje, zodat ze goed op de hoogte is van het aanbod. Ze weet als geen ander wat het nut van lezen is.

„Van lezen word je gelukkig, punt. Daarnaast stimuleert het je verbeeldingskracht en maakt je begripvoller voor andere levenswijzen en mensen. Je krijgt nieuwe inzichten als je veel verschillende boeken leest. Boeken duiden de tijd waarin we leven of leefden - bij een geschiedenisboek - en laten je de wereld begrijpen. Daarnaast maakt het je rustig. Als je een half uur leest, ben je daarna ontspannen.”

Burger vergelijkt lezen met een reis. „Laatst had ik een vrouw in mijn winkel die vertelde dat ze geen geld had om op vakantie te gaan, maar zei dat ze een boek ook een soort vakantie vindt. Als je leest, ben je helemaal in een andere wereld.”

HOW TO | tips om je boek uit te lezen

Veel klanten vragen aan boekverkoper Burger hoe ze dat toch doet, zoveel boeken lezen? Ook boekenwurm Van Ruijven krijgt die vraag regelmatig. Het zijn de uitgelezen personen om wat tips van te ontfutselen: hoe lees je ook na je vakantie een boek?

1.

Zorg dat je altijd een boek in je tas hebt zitten. Desnoods digitaal, op een tablet of een e-book op je telefoon. „Zo kan je alle momenten dat je moet wachten opvullen met lezen”, zegt Van Ruijven. „Ik reis veel met de trein en dan lees ik liever een boek dan dat ik een half uur op mijn telefoon zit te scrollen.” Van Ruijven werkt in de bibliotheek van Den Bosch en vult haar pauzes op met lezen. „Ik heb niet tegelijk pauze met m'n collega's, dus iedereen pakt daar regelmatig wat te lezen om de pauze op te vullen.”

2.

Pak vooral een boek dat je leuk vindt. „Sommige mensen beginnen in een boek omdat ze gehoord hebben dat-ie goed is. Maar misschien hou je niet van dit genre en wordt het lezen langzaam ‘moeten’”, zegt van Ruijven. Zonde. Durf daarom een boek gewoon weg te leggen als je het niet leuk vindt. „Ik ben daar zelf ook slecht in, maar het helpt wel. Soms is het wel een mooi boek, maar zit je zelf absoluut niet in de stemming van het boek en weerhoudt je dat van verder lezen.” Dus, de gouden tip van de binge-reader: Hou je van Scandinavische thrillers? Pak die dan gewoon. Als je uitkijkt naar je boek, helpt dat enorm bij het vinden van een leesmoment.

3.

Las een ‘cooling down’ in voordat je begint met lezen. Een wat? „Het is moeilijk om direct vanuit de drukte van werk te kunnen genieten van een boek”, zegt Burger. „Je hoofd tolt nog van je werkdag. Probeer daarom eerst even te ontspannen door even voor je uit te staren of een klein klusje te doen. Een ‘cooling down’, al is het maar tien minuten. We zitten met ons werk vaak op een hoog energieniveau, lezen daarentegen gebeurt op een rustig niveau. Het kost even tijd om die grote stap te maken.”

4.

De grootste concurrent van het boek is de smartphone. „De telefoon is een aandachtsslurper. Iedereen is altijd online en appt de hele dag door. Dat is hartstikke leuk, maar het versnippert je aandacht”, zegt Burger. Als je aan het lezen bent en je krijgt een appje, dan ben je ‘uit’ je boek. Daarna moet je er weer in zien te komen. Is dat gelukt, krijg je weer een berichtje. Zo ga je steeds uit, in, uit, in je boek. „Hierdoor ga je misschien denken dat het boek niet goed is, omdat je je aandacht er niet bij kan houden. Het is de kunst om je telefoon tijdens het lezen in een andere kamer neer te leggen. Ik had laatst een jonge vrouw in mijn winkel, die elke week een offline dag inlast, zodat ze lekker kan lezen.”

5.

Stel jezelf een doel als je gaat lezen. „Ik stel mezelf altijd het doel dat ik 25 bladzijdes lees voordat ik even pauze hou”, zegt Van Ruijven. „Als ik veel tijd heb, zijn dat er 50. Zo voorkom je dat je tussendoor gaat afwassen of je appjes lezen. Er zijn thuis zoveel meer prikkels dan op vakantie.”

6.

Zit je al de halve avond als een zombie voor de tv? Vraag jezelf dan af of je écht tv zit te kijken of domweg bewegend beelden voorbij ziet komen. „Als het programma me niet kan boeien, pak ik een boek.” Van Ruijven kijkt ’s avonds vaak tot half 9 tv en gaat daarna lezen. „En soms lees ik de hele avond door”. Ja, zo kom je wel door die dikke pil heen!

Boekentips

Om je alvast even in de stemming te brengen, hebben boekverkoper Burger en binge-reader Van Ruijven hun zomertips op een rij gezet.

Zomerboekentop-10 van Monique Burger:

1. Het einde van de eenzaamheid – Benedict Wells. De beeldschone roman die ik al voor verschijnen tipte. Een boek vol waarheden over verlies, verliefdheid, hoop, kortom het leven zelf, gezien door de ogen van drie verweesde kinderen.
2. Ik zie jou – Clare Mackintosh. Nagelbijtend spannende thriller voor iedereen met dagelijkse routines.
3. Wees onzichtbaar – Murat Isik. Prachtig portret van een jongen die volwassen wordt tussen allerlei culturen, tegelijkertijd is het een portret van de Bijlmermeer. Zo goed geschreven dat je niet eens doorhebt dat je zit te lezen.
4. De tolk van Java – Alfred Birney. Leest in een koortsachtige vaart en behandelt een periode in onze geschiedenis die opnieuw actueel is. Het begint als het verhaal van een zoon die een enorme hekel heeft aan zijn vader, en duikt vervolgens in de memoires van deze vader, die tolk was bij de mariniers tijdens de zogenaamde Politionele Acties. Vanaf dat moment is het boek nauwelijks meer weg te leggen.
5. Het achtste leven (voor Brilka) - Nino Haratischwili. Monumentale roman, speelt zich af in Georgië en behandelt zes generaties vanaf 1900. De politieke geschiedenis krijg je erbij cadeau, toen ik begon te lezen las ik met de atlas erbij op tafel, je wilt alles weten.
6. Gestolen voorwerpen - David Sedaris. Gaat blind mee in de vakantiekoffer, gewoon omdat hij eigenlijk altijd goed is, humoristisch, tilt je even op.
7. De edele kunst van not giving a f*ck - Mark Manson. Omdat het goed is om af en toe een zelfhulp- of juist antizelfhulpboek te lezen. Heerlijk relativerend.
8. Open zee - Catherine Poulain. „De literaire sensatie uit Frankrijk”, stickert de voorkant, maar speelt zich af in Alaska - het ruige land van David Vann, een van mijn lievelingsschrijvers. Het boek gaat over een 20-jarige vrouw die aanmonstert op een vissersboot om het ruwe leven op zee in alles te ervaren. (Wo)men against nature, in zijn puurste vorm.
9. Astronaut - Pieter Kranenborg. Speelt zich deels in Japan af. Briljant verhalendebuut van zeer getalenteerde jonge schrijver. Korte verhalen zijn altijd fijn.
10. De Medici - Matteo Strukul. Meeslepende, uiterst toegankelijke historische roman over de machtigste familie van het vijftiende-eeuwse Italië. Extra leuk en spannend als je naar Italië op vakantie gaat. Dit wil je toch: een spannend boek lezen en er tussen neus en lippen een hoop van opsteken.

Zomerboekentop-5 van Emmy van Ruijven:

1. Piper Perish - Kayla Cagan. Niet alleen omdat ik dit boek zelf heb mogen illustreren, maar ook omdat het fantastisch boek over het najagen van je dromen is.
2. Hof van Doorns en Rozen - Sarah J Maas. Omdat het een heel sexy fantasyboek is met een vleugje Belle en het Beest. (Deel 2 is helemaal to die for. Het derde en laatste deel is net verschenen).
3. Helemaal het einde - Lisette Jonkman. Want Lisette is de Nederlandse chicklitkoningin met een ongeëvenaarde humor.
4. Cinder - Marissa Meyer. Omdat sprookjes én sciencefiction helemaal hip zijn en ze in deze serie gecombineerd worden.
5. De Vergiftigde Gave - Melinda Salisbury. Deze fantasy is supertoegankelijk voor mensen die niet zo veel met het fantastische genre hebben. Het boek zit vol actie en romantiek.


likelove
user_1fc5ea34707d84230fe52f984daff781fb93b9a7_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Familie Michael Jackson naar rechter om misbruikdocu

Familie Michael Jackson naar rechter om misbruikdocu

Michael Jackson wordt in de docu beschuldigd van seksueel misbruik / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De familie van Michael Jackson stapt naar de rechter om de zogenoemde misbruikdocu die over de zanger gemaakt is. In de documentaire, die op 3 maart uitgezonden zou worden door HBO, wordt de King of Pop van seksueel misbruik beschuldigd. De nabestaanden willen voorkomen dat Finding Neverland wordt uitgezonden.

Contractbreuk

De Jacksons klagen HBO aan wegens contractbreuk. Ze beroepen zich op een clausule in een contract uit het verleden waarin HBO beloofde Michael niet te zullen vernederen of te schande te maken. Het contract komt nog uit 1992, toen HBO de uitzendrechten bemachtigde van de concertregistratie van Michael Jackson in Concert in Bucharest: The Dangerous Tour. De clausule zou nog steeds geldig zijn.


De Mol België gaat van start zonder mol

De Mol België gaat van start zonder mol

De finalisten van widm 2018, waar wel een mol tussen zat / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

„Mmmm we missen nog iets. Kandidaten? Check. Locatie? Check. Mol? ...." Op 10 maart gaat het nieuwe seizoen van De Mol, de Belgische variant van Wie is de Mol? van start, maar er staat kijkers een grote verrassing te wachten. Er is namelijk helemaal geen mol.

On the fly

De kick-off van het Belgische programma staat goed gepland: op 9 maart wordt namelijk duidelijk wie het Nederlandse widm heeft gewonnen, en dan kan je met al je complottheorieën mooi gelijk doorstromen naar de Belgische variant. Maar dat wordt wel even wennen, want in de eerste aflevering zitten alleen maar kandidaten.


Daar is ie dan eindelijk! De Samsung Galaxy S10

Daar is ie dan eindelijk! De Samsung Galaxy S10

De Samsung Galaxy S10.

Advertorial

20 FEB 2019

‘The new Galaxy is coming up’ #20february #GalaxyUnpacked #10YearsOfGalaxy, postte Suzanne Schulting dinsdag enthousiast op Instagram. De Olympische kampioene shorttrack had, als gezicht van Samsung, het cijfer 10 in haar handen.

Pre-orderen

De boodschap was duidelijk: de langverwachte Samsung Galaxy S10-smartphone komt eraan (S10, S10+ en S10e). Op woensdag 20 februari start de pre-orderfase, die duurt tot en met 7 maart. Een dag later begint de daadwerkelijke sale van de onder millennials zo gewilde telefoon (opvallend veel dames zijn er overigens fan van!).


Wat gaat er vanavond gebeuren in Temptation Island?
Likeability of3

Wat gaat er vanavond gebeuren in Temptation Island?

De deelnemers van Temptation Island / RTL

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wat staat er voor vanavond op het programma in Temptation Island? Metro licht alvast een tipje van de sluier op, het belooft namelijk spannend te worden..

Mannen vs mannen

De mannen gaan elkaar namelijk eindelijk ontmoeten! De vrouwen zagen vorige week al welk vlees ze in de kuip hadden (en de mannen waren de hele avond aan het wachten totdat zij dan ook hun rivalen zouden zien, maar dat bleef uit).


dislike
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

Op safari met een urban jungle interieur
Likeability of7

Op safari met een urban jungle interieur

Advertorial Veneta

20 FEB 2019

Een enorme trend in 2018, die ook nog even doorzet in 2019! En wat zijn we daar blij om. Alle Nederlanders vlogen massaal naar de tuincentra om vervolgens met een grote buit aan planten weer naar huis te gaan. Leeggeroofde tuincentrums bleven achter: een groot succes. Gelukkig staat deze interieurstijl niet alleen leuk, maar is het ook nog eens goed voor je. In dit artikel komen jullie erachter waarom je op safari moet gaan en je interieur een urban jungle look moet geven.

Pak je koffers maar vast

Ben je van plan om compleet van interieurstijl te gaan wisselen, ga dan eens door je spullen en maak een strenge selectie. Wat gaat er weg en wat blijft? Wanneer je al een paar vintage-items in je oude inrichting had, kun je die zeker weer goed kwijt in je urban jungle. Voor inspiratie over hoe jij jouw urban jungle het liefst hebt, neem je even een kijkje op Pinterest of Instagram. Maak je eigen moodboard en check de ruimte die je beschikbaar hebt. Het leuke is dat alle urban jungle-inrichtingen op elkaar lijken, maar geen één hetzelfde is. Dat is wat we willen, toch?


lovelike
user_5f2eb78314ed72f0d772b37d4eab473f866edf94_avataruser_29adb1fba5f3f098440681acb37913cf388ec56d_avataruser_17d69ee0c803b6c6aba7feb5628adf9793876436_avatar

+4


Wordt jihadbruid Shamima de volgende Laura H.?

Begum op een foto in de hand van haar oudste zus. Bron: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

GISTEREN

Haar geboorteland Engeland wijst haar de deur en nu wil ze Nederland in, de 19-jarige Shamima Begum. De 'jihadbruid' vertrok vier jaar geleden naar het strijdgebied, trouwde met de Nederlandse IS-strijder Yago Riedijk en is net bevallen van hun derde kindje. De eerste twee verloor ze in het strijdgebied door ondervoeding of ziekte.

Laura H.

Wie zo'n vier jaar geleden ook naar het strijdgebied vertrok, is de inmiddels wereldberoemde 22-jarige Laura H. uit Zoetermeer. Half september 2015 vertrok zij met haar man Ibrahim en twee jonge kinderen naar het Iraakse Mosul, gelegen in IS-gebied. Toen ze terug wilde komen naar Nederland, werd ze op het vliegveld meteen opgepakt en veroordeeld tot 24 maanden cel voor deelname aan een terroristische organisatie.


Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom
Likeability of5

Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom

In samenwerking met HelloFresh en Global Savings Group

18 FEB 2019

Emma (31) en Tom (34) wonen sinds kort in Haarlem, waar ze net hun eerste huis hebben gekocht. Emma en Tom delen hun ervaring met HelloFresh.

Emma: „We hebben allebei een leuke, maar drukke baan. In het weekend is het wat ons betreft dan ook tijd voor ontspanning. Lekker uit eten, naar de film, een weekendje weg... Helaas willen de boodschappen er met dit drukke schema nog wel eens bij inschieten. Dat resulteerde op een gegeven moment te vaak in avonden waarop er maar weer lukraak eten werd besteld. Ik was er klaar mee, het kostte op een gegeven moment zoveel geld! Op mijn werk vertelde een collega over HelloFresh. Zij had net haar eerste box besteld. Ik dacht dat wil ik ook wel proberen."

Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom

likedislike
user_ea6f18687d4bcd126a7b2feadee879b472a171a8_avataruser_4ef4c8d924c529cf2b514f0e2c8049a0051007cd_avataruser_57e58222bf4f77b65d094f0c4124fa9d4cd6fa8b_avatar

+3


Twitter verdeeld over Bregman vs Fox News

Twitter verdeeld over Bregman vs Fox News

Het interview met Bregman liep al snel uit de hand

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De woordenwisseling tussen de Nederlandse historicus Rutger Bregman en Fox News presentator Tucker Carlson heeft Twitter verdeelt. Want wie gaat er eigenlijk de 'fout' in?

De beelden van de verhitte discussie tussen beiden zijn door Bregman zelf woensdagavond online gezet. Fox News heeft ervoor gekozen het interview niet uit te zenden. Carlson interviewt Bregman, maar dat gaat al snel fout. Bregman maakt enkele opmerkingen, die Carlson niet pikt. Uiteindelijk noemt Carlson Bregman een idioot en vervolgt hij met een: „Why don't you go fuck yourself!"

Held


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Acteur zet aanval in scène voor meer salaris

Acteur zet aanval in scène voor meer salaris

Jussie Smollett / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een Amerikaanse acteur heeft een aanval op zichzelf in scène gezet, omdat hij ontevreden was over zijn salaris. Dat zegt de politiechef van Chicago op een persconferentie.

De acteur, de 36-jarige Jussie Smollett die bekend is van Empire, zei slachtoffer te zijn geworden van een racistische en homofobe aanval. Hij zei dat zijn belagers hem een strop om de nek hadden gedaan en vloeistof over hem heen hadden gegoten. Daarop volgden veel steunbetuigingen aan het adres van Smollett.

Ingehuurd


Politie waardeert wielklemgrap StukTV niet

Politie waardeert wielklemgrap StukTV niet

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft laten weten niet erg blij te zijn met de heren van StukTV. De mannen van het bekende YouTube-kanaal deden een poging om een wielklem aan te brengen bij een politieauto in het centrum van Amsterdam.

Mislukt

Die actie mislukte, agenten wisten het namelijk te voorkomen. Maar erg blij is de politie niet. „Opdracht door @StukTV om een zo creatief mogelijke manier een boete te krijgen is mislukt", schrijft de politie op Twitter. „Hinder hulpverleners niet! Geef je verstand voorrang!"


Een vrouw achter haar computer en met telefoon.

Waarom kwetsen we zo makkelijk op social media?

Kwetsen is makkelijk als je iemand niet kent. / Unsplash

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Met de #socialslachtoffer moet gebruikers van social media stoppen met nabestaanden en slachtoffers van misdrijven, rampen en ongevallen lastig te vallen met kwetsende opmerkingen. Een initiatief van Slachtofferhulp Nederland die donderdag een campagne lanceerde tegen kwetsen op social media. Gezicht van de campagne is Jacob Sesselaar. Hij kreeg te maken met „afschuwelijke” posts over zijn broer die vorig jaar verongelukte nadat hij achter het stuur in slaap was gevallen.

Lekker anoniem

Wat mensen ertoe aanzet vervelende opmerkingen te plaatsen onder berichten van mensen die ze niet kennen is moeilijk te verklaren. Feit blijft dat het eenvoudig is iets te roepen vanachter je computerscherm. Dit beaamt ook social mediadeskundige Corinne Keijzer. „Het is lekker makkelijk, je kunt ten slotte anoniem blijven. Als mensen elkaar niet kennen dan ontbreekt ook iedere vorm van emotie.” Als men niet precies weet hoe iets in elkaar steekt maakt dat het blijkbaar makkelijk om kwetsende dingen te roepen.


Weer duizenden Belgen straat op voor klimaat

Weer duizenden Belgen de straat op voor klimaat

Dit is de zevende klimaatmars op rij / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voor de zevende donderdag op rij zijn in België duizenden klimaatspijbelaars de straat op gegaan. Voornamelijk Belgen, maar ook scholieren uit andere landen waren in de Brusselse straten te vinden.

Niet genoeg tijd

De politie schatte dat er zo'n 7500 aanwezigen waren, vorige week lag dat aantal nog op 11.000. De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg was ook in de stad, ze had eerder op de dag een toespraak gehouden voor EU-politici. Daarin riep ze hen op in gesprek te gaan met wetenschappers en de klimaatdoelstellingen aan te scherpen. Want „er is niet genoeg tijd om te wachten tot we volwassen zijn".


Exterieur van Intertoys.

Speelgoedketen Intertoys failliet verklaard

Exterieur van Intertoys. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bewindvoerders van de geplaagde speelgoedwinkelketen Intertoys hebben aan de rechter gevraagd de uitstel van betaling om te zetten in een faillissement. De winkels blijven voorlopig open om de kansen op een doorstart te vergroten. De mogelijkheden daarvoor worden momenteel onderzocht.

Niet betalen van schulden

Intertoys vroeg ruim een week geleden uitstel van betaling aan. Het bedrijf kampt naar eigen zeggen met aanhoudende zware marktomstandigheden. Naast de toenemende concurrentiedruk van webwinkels snoepten ook andere winkels als Kruidvat en Action klanten af van de keten. Initiatieven om het tij te keren hebben niet geholpen, zo meldde het bedrijf.


Wikileaks-oprichter Julian Assange.

Nieuw Australisch paspoort voor Julian Assange

Wikileaks-oprichter Julian Assange. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten Julian Assange een nieuw paspoort te verschaffen. Volgens Australische media werd donderdag in de Senaat bevestigd dat de voortvluchtige oprichter van WikiLeaks daar recht op heeft. Die conclusie liet lang op zich wachten omdat moest worden uitgezocht of er nog een arrestatiebevel van kracht is tegen Assange wegens een „ernstig delict in het buitenland.”

Assange kan met zijn nieuwe papieren in principe terug naar Australië, maar of dat daadwerkelijk gaat gebeuren hangt van de Britse justitie af. Daarmee ligt hij in de clinch, onder meer wegens het schenden van de voorwaarden waaronder hij destijds op borgtocht vrijkwam.

Verspreiding geheime informatie


DNA van witte haai kan helpen kanker te genezen

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het is een dier dat je liever niet tegenkomt tijdens het zwemmen. Maar in de behandeling tegen kanker blijkt de witte haai wel een gewenst metgezel te zijn. Het sterke DNA van het zeedier kan namelijk helpen kanker te genezen.

Sterk dier

Al jaren zijn wetenschappers bezig met onderzoek naar de gevaarlijke haai. Het DNA van het dier is namelijk enorm sterk. Net als het dier zelf, overigens. De haai wordt gemiddeld vier tot vijf meter lang en weegt zo'n 3400 kilo. Gemiddeld, het grootste exemplaar ooit gemeten was acht meter lang. Ook worden ze relatief oud: de dieren leven zo'n zeventig jaar. Een aardig sterk wezen, dus.


Promovendi in Utrecht melden ongewenst gedrag zelden

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Masterstudenten en promovendi uit Utrecht maken bijna geen melding van discriminerende opmerkingen, seksuele opmerkingen of pesterijen. Dat blijkt uit het internationaal vergelijkende GradSeru-onderzoek, meldt universiteitsblad DUB.

Slechte afhandeling

De mensen die wel kiezen om melding te maken van dergelijke voorvallen, zijn vaak niet tevreden over de afhandeling van de klacht. In totaal reageerden 342 promovendi en 400 masterstudenten op de enquêtevragen over ongewenst gedrag. Van de promovendi gaven 63 respondenten aan wel eens last te hebben gehad van discriminatie, intimidatie of pesterijen, onder masterstudenten waren dat 57.


Nederland heeft nog steeds last van droogte

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Herinner je die snikhete zomer van 2018 nog? Er viel weinig tot geen regen en de temperaturen liepen hoog op. Gelukkig hebben we de afgelopen tijd flink wat buien en zelfs sneeuw gehad. Maar de droogte laat nog steeds zijn sporen na.

In ons kleine land heerst namelijk nog steeds een flink neerslagtekort. Uit onderzoek van weerbureau Weeronline blijkt dat de droogte nu zelfs erger is dan in de winter van 1976-1977. In de winter van 1976-1977 was het ook erg droog, maar toen viel er toch nog wel wat regen. Nu heeft het de afgelopen maanden maar weinig geregend.

Meer neerslag verdampt


We moeten minder plastic gebruiken, dit kun jij doen

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

We kennen waarschijnlijk allemaal wel de beelden van schildpadden verstrikt in plastic, vissen op plastic dieet en de enorme berg afval in de zee. Maar het is niet langer een ver-van-ons-bed-show. Ook in de Waddenzee, het IJsselmeer en de Noordzee en in de Nederlandse grachten en sloten dobberen stukken plastic.

Het is niet precies bekend hoeveel plastic er in onze eigen wateren drijft. By the Ocean we Unite, een Nederlandse stichting die met zeiltochten mensen bewust wil maken van de vervuiling, heeft op meer dan zeventig plekken monsters genomen. De monsters werden onder andere in Normandië, Noorwegen, Schotland, Denemarken en Frankrijk genomen. Voor de Franse kust dreven meer dan 130.000 stukken klein plastic per vierkante kilometer.

Hoe dieper, hoe viezer