In het nieuws

Likeability of 5

Hoe een boek te lezen na de vakantie

Foto van 'Marike Wouters'

10 JUL 2017

Op vakantie verslind je het ene boek na het andere, maar eenmaal thuis raak je geen bladzijde meer aan. Waarom lukt dat nou niet? Aangezien boekenwurmen geen enkel probleem hebben met het vinden van een leesmomentje tussen werk, sport en vrienden door, gaan we bij hen ten rade. Na deze tips lees ook jij ná je vakantie gewoon lekker door!

Je kent het vast wel: op je strandbedje geniet je intens van je mooie boek en neem je je voor om dit keer écht meer te gaan lezen als je weer thuis bent. Eenmaal terug van vakantie, word je al gauw in beslag genomen door je hectische bestaan en ligt het boek te verstoffen op tafel.

Afleiding

„Thuis heb je veel meer afleiding en ‘moet’ je van alles: afwassen, opruimen, de laatste aflevering van je serie kijken. Je valt na je vakantie gelijk terug in je vaste ritme”, zegt boekenwurm a.k.a bingereader Emmy van Ruijven (27). Ze leest per jaar zo'n 250 tot 300 boeken. Van een gebrek aan leesdiscipline heeft zij bepaald geen last.

Voor haar boekenblog Zon en Maan schrijft ze ook nog van ieder gelezen exemplaar een recensie. Waar haalt ze de tijd vandaan?! „Ik ben een snelle lezer, dus dat scheelt. Daarnaast werk ik parttime in een bibliotheek. De andere dagen werk ik als freelancer en kan ik mijn eigen tijd indelen. Als ik klaar ben, kan ik op de bank een boek gaan lezen.”

Young Adults

„Ik vind lezen superrelaxed. Als ik uit werk kom, pak ik graag een boek, dat werkt rustgevend. Van tv kijken word ik soms zo opgejaagd.” Van Ruijven leest voornamelijk fantasy- en Young Adult-boeken. Dat laatste genre bestaat sinds een jaar of tien en vult het gat op tussen jeugdboeken en boeken voor volwassenen. „Het zijn boeken voor jongeren met als hoofdpersoon een jongere. Elk boek dat ik lees, bespreek ik wel op mijn boekenblog. Ik vind het leuk om jongeren te inspireren met bekende en maar ook juist onbekende boeken.”

Boekverkoper

Monique Burger is eigenaar van De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam en leest per week gemiddeld twee boeken „van kaft tot kaft”. Daarnaast leest ze van veel nieuwe boeken een stukje, zodat ze goed op de hoogte is van het aanbod. Ze weet als geen ander wat het nut van lezen is.

„Van lezen word je gelukkig, punt. Daarnaast stimuleert het je verbeeldingskracht en maakt je begripvoller voor andere levenswijzen en mensen. Je krijgt nieuwe inzichten als je veel verschillende boeken leest. Boeken duiden de tijd waarin we leven of leefden - bij een geschiedenisboek - en laten je de wereld begrijpen. Daarnaast maakt het je rustig. Als je een half uur leest, ben je daarna ontspannen.”

Burger vergelijkt lezen met een reis. „Laatst had ik een vrouw in mijn winkel die vertelde dat ze geen geld had om op vakantie te gaan, maar zei dat ze een boek ook een soort vakantie vindt. Als je leest, ben je helemaal in een andere wereld.”

HOW TO | tips om je boek uit te lezen

Veel klanten vragen aan boekverkoper Burger hoe ze dat toch doet, zoveel boeken lezen? Ook boekenwurm Van Ruijven krijgt die vraag regelmatig. Het zijn de uitgelezen personen om wat tips van te ontfutselen: hoe lees je ook na je vakantie een boek?

1.

Zorg dat je altijd een boek in je tas hebt zitten. Desnoods digitaal, op een tablet of een e-book op je telefoon. „Zo kan je alle momenten dat je moet wachten opvullen met lezen”, zegt Van Ruijven. „Ik reis veel met de trein en dan lees ik liever een boek dan dat ik een half uur op mijn telefoon zit te scrollen.” Van Ruijven werkt in de bibliotheek van Den Bosch en vult haar pauzes op met lezen. „Ik heb niet tegelijk pauze met m'n collega's, dus iedereen pakt daar regelmatig wat te lezen om de pauze op te vullen.”

2.

Pak vooral een boek dat je leuk vindt. „Sommige mensen beginnen in een boek omdat ze gehoord hebben dat-ie goed is. Maar misschien hou je niet van dit genre en wordt het lezen langzaam ‘moeten’”, zegt van Ruijven. Zonde. Durf daarom een boek gewoon weg te leggen als je het niet leuk vindt. „Ik ben daar zelf ook slecht in, maar het helpt wel. Soms is het wel een mooi boek, maar zit je zelf absoluut niet in de stemming van het boek en weerhoudt je dat van verder lezen.” Dus, de gouden tip van de binge-reader: Hou je van Scandinavische thrillers? Pak die dan gewoon. Als je uitkijkt naar je boek, helpt dat enorm bij het vinden van een leesmoment.

3.

Las een ‘cooling down’ in voordat je begint met lezen. Een wat? „Het is moeilijk om direct vanuit de drukte van werk te kunnen genieten van een boek”, zegt Burger. „Je hoofd tolt nog van je werkdag. Probeer daarom eerst even te ontspannen door even voor je uit te staren of een klein klusje te doen. Een ‘cooling down’, al is het maar tien minuten. We zitten met ons werk vaak op een hoog energieniveau, lezen daarentegen gebeurt op een rustig niveau. Het kost even tijd om die grote stap te maken.”

4.

De grootste concurrent van het boek is de smartphone. „De telefoon is een aandachtsslurper. Iedereen is altijd online en appt de hele dag door. Dat is hartstikke leuk, maar het versnippert je aandacht”, zegt Burger. Als je aan het lezen bent en je krijgt een appje, dan ben je ‘uit’ je boek. Daarna moet je er weer in zien te komen. Is dat gelukt, krijg je weer een berichtje. Zo ga je steeds uit, in, uit, in je boek. „Hierdoor ga je misschien denken dat het boek niet goed is, omdat je je aandacht er niet bij kan houden. Het is de kunst om je telefoon tijdens het lezen in een andere kamer neer te leggen. Ik had laatst een jonge vrouw in mijn winkel, die elke week een offline dag inlast, zodat ze lekker kan lezen.”

5.

Stel jezelf een doel als je gaat lezen. „Ik stel mezelf altijd het doel dat ik 25 bladzijdes lees voordat ik even pauze hou”, zegt Van Ruijven. „Als ik veel tijd heb, zijn dat er 50. Zo voorkom je dat je tussendoor gaat afwassen of je appjes lezen. Er zijn thuis zoveel meer prikkels dan op vakantie.”

6.

Zit je al de halve avond als een zombie voor de tv? Vraag jezelf dan af of je écht tv zit te kijken of domweg bewegend beelden voorbij ziet komen. „Als het programma me niet kan boeien, pak ik een boek.” Van Ruijven kijkt ’s avonds vaak tot half 9 tv en gaat daarna lezen. „En soms lees ik de hele avond door”. Ja, zo kom je wel door die dikke pil heen!

Boekentips

Om je alvast even in de stemming te brengen, hebben boekverkoper Burger en binge-reader Van Ruijven hun zomertips op een rij gezet.

Zomerboekentop-10 van Monique Burger:

1. Het einde van de eenzaamheid – Benedict Wells. De beeldschone roman die ik al voor verschijnen tipte. Een boek vol waarheden over verlies, verliefdheid, hoop, kortom het leven zelf, gezien door de ogen van drie verweesde kinderen.
2. Ik zie jou – Clare Mackintosh. Nagelbijtend spannende thriller voor iedereen met dagelijkse routines.
3. Wees onzichtbaar – Murat Isik. Prachtig portret van een jongen die volwassen wordt tussen allerlei culturen, tegelijkertijd is het een portret van de Bijlmermeer. Zo goed geschreven dat je niet eens doorhebt dat je zit te lezen.
4. De tolk van Java – Alfred Birney. Leest in een koortsachtige vaart en behandelt een periode in onze geschiedenis die opnieuw actueel is. Het begint als het verhaal van een zoon die een enorme hekel heeft aan zijn vader, en duikt vervolgens in de memoires van deze vader, die tolk was bij de mariniers tijdens de zogenaamde Politionele Acties. Vanaf dat moment is het boek nauwelijks meer weg te leggen.
5. Het achtste leven (voor Brilka) - Nino Haratischwili. Monumentale roman, speelt zich af in Georgië en behandelt zes generaties vanaf 1900. De politieke geschiedenis krijg je erbij cadeau, toen ik begon te lezen las ik met de atlas erbij op tafel, je wilt alles weten.
6. Gestolen voorwerpen - David Sedaris. Gaat blind mee in de vakantiekoffer, gewoon omdat hij eigenlijk altijd goed is, humoristisch, tilt je even op.
7. De edele kunst van not giving a f*ck - Mark Manson. Omdat het goed is om af en toe een zelfhulp- of juist antizelfhulpboek te lezen. Heerlijk relativerend.
8. Open zee - Catherine Poulain. „De literaire sensatie uit Frankrijk”, stickert de voorkant, maar speelt zich af in Alaska - het ruige land van David Vann, een van mijn lievelingsschrijvers. Het boek gaat over een 20-jarige vrouw die aanmonstert op een vissersboot om het ruwe leven op zee in alles te ervaren. (Wo)men against nature, in zijn puurste vorm.
9. Astronaut - Pieter Kranenborg. Speelt zich deels in Japan af. Briljant verhalendebuut van zeer getalenteerde jonge schrijver. Korte verhalen zijn altijd fijn.
10. De Medici - Matteo Strukul. Meeslepende, uiterst toegankelijke historische roman over de machtigste familie van het vijftiende-eeuwse Italië. Extra leuk en spannend als je naar Italië op vakantie gaat. Dit wil je toch: een spannend boek lezen en er tussen neus en lippen een hoop van opsteken.

Zomerboekentop-5 van Emmy van Ruijven:

1. Piper Perish - Kayla Cagan. Niet alleen omdat ik dit boek zelf heb mogen illustreren, maar ook omdat het fantastisch boek over het najagen van je dromen is.
2. Hof van Doorns en Rozen - Sarah J Maas. Omdat het een heel sexy fantasyboek is met een vleugje Belle en het Beest. (Deel 2 is helemaal to die for. Het derde en laatste deel is net verschenen).
3. Helemaal het einde - Lisette Jonkman. Want Lisette is de Nederlandse chicklitkoningin met een ongeëvenaarde humor.
4. Cinder - Marissa Meyer. Omdat sprookjes én sciencefiction helemaal hip zijn en ze in deze serie gecombineerd worden.
5. De Vergiftigde Gave - Melinda Salisbury. Deze fantasy is supertoegankelijk voor mensen die niet zo veel met het fantastische genre hebben. Het boek zit vol actie en romantiek.


likelove
user_1fc5ea34707d84230fe52f984daff781fb93b9a7_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

800+

Bedrijf claimt restanten Atlantis ontdekt te hebben

De kust van Cadiz/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

Atlantis, het eiland dat gezonken is. Zo staat het te boek. Alleen niemand heeft het ooit echt kunnen vinden. Dat wil zeggen: tot nu toe? Een Brits satellietbedrijf denkt de resten gevonden te hebben.

Volgens het bedrijf Merlin Burrows liggen er voor de Spaanse kust - niet ver van de stad Cadiz en het nationaal park Doñana, die beide in het zuiden van het land liggen - ruïnes onder water.

Bij Cadiz


Views

200+

Anti-Zwarte Piet-activist aangehouden om uitspraken

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De Sinterklaas-intocht lijkt in ieder geval voorbij te gaan aan Rogier Meijerink. De anti-Zwarte Piet-activist is aangehouden vanwege zijn uitspraken eerder deze week in een interview met Powned.

Botsplinters

Meijerink sprak onder andere over dat ,,ouders die met hun kinderen naar de Sinterklaas-intocht willen, aanstaande zaterdag badend in het zweet wakker worden na nachtmerries van hun eigen kinderen onder de botsplinters."


Views

1k+

De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Camera videoDe ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Langverwacht onder de mobil gamers: de ROG Phone.

In samenwerking met ASUS

15 NOV 2018

Gamen op het mobieltje neemt zo’n grote vlucht, dat sterke smartphones meer dan nodig zijn. Nu is daar de ROG Phone op de markt, waarvan een test vanmiddag live op Metro's Facebook te zien is (zie onderaan).

In Azië weten ze al helemaal niet anders meer: als er een online game wordt gespeeld, gebeurt dat vooral op de smartphone. Maar ook in Nederland weten we het inmiddels: die persoon in de trein die, na het lezen van z’n dagelijkse Metro uiteraard, met z’n duimen vingervlug z’n mobieltje bedient, speelt een game. Onderzoeken lieten onlangs zien dat mobiel gamen op nummer drie staat als het om online activiteiten gaat. Video’s kijken en zoeken naar informatie over muziek, entertainment en vrije tijd, doen we nog net iets meer. Maar: mobiel gamen is hot.

De ROG Phone: daarmee kun je zélfs… bellen

Views

1k+

Arts waarschuwt: Patiënt overleed door deoinhalatie

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Deodorant als doodsoorzaak. Het overkwam vorig jaar een 19-jarige man uit Rotterdam. Hij had deo geïnhaleerd en overleed niet veel later aan een hartstilstand. Zijn behandelend assistent-arts wijst nu op de gevaren.

Hartstilstand

,,Hij kreeg een hartstilstand, waarna hij bij ons op de afdeling terecht kwam. Hij had helaas te lang een gebrek aan zuurstof gehad, waardoor hij later overleed", zo omschrijft Kelvin Harvey Kramp tegenover RTL Nieuws.


Views

1k+

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Camera videoChauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Jeroen: Ik kom met energie thuis en ben trots op het mooie en belangrijke werk dat ik heb gedaan.

In samenwerking met Olympia Nederland

12 NOV 2018

Jeroen (38) is vrachtwagenchauffeur via Olympia en gaat genietend over de wegen. Waarom is zijn energie toegenomen, waar is hij trots op en hoe betekenisvol is zijn werk?

„Tien jaar lang was ik steigerbouwer. Er was veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs en ik kom uit een familie in de transport, dus ik dacht: waarom niet? Nu rijd ik voor een groot bouwbedrijf.”

Chauffeur krijgt energie van betekenisvol werk

Views

3k+

In 536 veranderde de aarde in een mistige koude hel

Vulkanische mist rond Sint Helens in 2004 ©GettyImages

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Heb je je wel eens afgevraagd wat voor de mensheid het 'ergste' jaar was? De periode 1940 t/m 1945 lijkt een vrij logisch antwoord, of wellicht 1918 toen de Eerste Wereldoorlog zijn bloederige climax kende met daar direct opvolgend de Spaanse Griep-epidemie waarbij tussen de 50 en 100 miljoen doden vielen.

Toch zijn dit volgens de Middeleeuwse historicus en archeoloog Micheal McCormick niet de ergste jaren. Het zal dus ergens in de Middeleeuwen zijn, wellicht 1349 toen de Pestepidemie de helft van Europese bevolking uitroeide? Nee ook niet. Hij stelt dat het jaar 536 nog een stuk erger was, volgens McCormick veranderde de aarde toen anderhalf jaar lang in een koude duistere mistige hel. Zo vertelt hij aan Science Magazine.

Een aswolk in IJsland in 2010, in 536 zag de hemel er anderhalf jaar lang zo uit ©ANP


Views

800+

May heeft een nieuwe minister Brexitzaken benoemd

Theresay May/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Nadat de voorbije dagen tal van ministers het kabinet van Theresa May hebben verlaten, is er nu eindelijk versterking. May heeft vrijdag een nieuwe minister van Brexitzaken benoemd.

Volksgezondheid

Het gaat om Stephen Barclay, voorheen onderminister van Volksgezondheid en partijgenoot van May. Volgens de Britse media staat dat de 46-jarige politicus bekend als zeer loyaal.


Views

200+

Witte Huis en Trump verliezen rechtszaak van CNN

Jim Acosta/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

CNN-verslaggever Jim Acosta mag in de toekomst gewoon weer de persmomenten van het Witte Huis bijwonen. Met die beslissing heeft een Amerikaanse recht de actie van het Witte Huis teruggedraaid.

Vorige week werd de perspas voor het Witte Huis van Acosta afgenomen nadat hij op 'ongeoorloofde wijze' had gereageerd toen de stagiaire van het Witte Huis hem de microfoon had willen afpakken. Later veranderde de verklaring. Zo zou hij andere journalisten hinderen in hun werk door eindeloos het woord te voeren.

Persvrijheid


Views

400+

Rutte roept ouders op: Ga gewoon naar Sint-intocht

Mark Rutte/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Ouders moeten vooral gewoon met hun kinderen naar de intocht van Sinterklaas in Zaanstad gaan. Dat is de boodschap die Mark Rutte heeft meegegeven tijdens zijn wekelijkse persconferentie. ,,Over één ding is de hele samenleving het eens: dat we kinderen allemaal de magie van het sinterklaasfeest gunnen", zo stelde de premier.

Rutte geeft aan begrip te hebben voor de emoties die het losmaakt. ,,Maar het is zaak die discussie kalm, waardig en respectvol te voeren en je op passende momenten in te houden." Hij stelt voor om de discussie te voeren ,,in de 49 weken dat Sinterklaas niet in het land is."

Grapperhaus


Views

600+

Toilet in de trein: luxe of mensenrecht?

Als het aan belangenorganisatie Pleeback ligt moet elke trein voorzien zijn van een toilet. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

GISTEREN

,,Alle treinen, landelijk en regionaal moeten voorzien zijn van een toilet”, dat is wat belangenorganisatie Pleeback (voorheen Treinenmettoiletten) eist. De belangenorganisatie heeft een klacht ingediend bij het college voor Rechten van de Mens wegens discriminatie van mensen met blaas- en darmproblemen, zieke en oudere reizigers, zwangere vrouwen en mensen die chronisch ziek zijn.

Iedereen heeft recht op een toilet

Initiatiefneemster Greetje van Amstel voert al jaren actie en legt uit dat de eis vooral geldt voor regionale vervoerders en sommige sprinters van de NS. ,,Met name in de provincie Zuid-Holland en Gelderland ontbreekt er bij regionale treinen een toilet. Voor een hele grote groep mensen is het vervelend dat er geen wc aanwezig is, want zij zijn daardoor gehinderd om met de trein te reizen. Belachelijk, want een ieder mens heeft recht op sanitaire voorzieningen.” De initiatiefneemster verwacht eind deze week of volgende week een uitspraak van het College. En het liefst ziet Van Amstel ook nog op elk station een toilet terug, want dat is nu ook niet het geval.


Views

500+

Vrouw krijgt bon voor verspreiden 'lieve briefjes'

Nederland weer een stukje veiliger geworden©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het moest een stukje positiviteit in het leven van de Groningers brengen. Op de Oude Markt hadden zich een aantal als omaatjes verklede dames verzameld om mensen aan te moedigen lieve briefjes naar elkaar te sturen.

Dit was tegen het zere been van de plaatselijke handhaving, zij slingerden initiatiefneemster Ingrid Koetzier op de bon. De vrouw had niet de juiste vergunning om meer dan 10.000 blanco kaarten waar mensen een positieve boodschap voor een ander op konden achterlaten, zo meldt het RTV Noord.


Views

1k+

18-jarige jongen doodgeschoten door politie

18-jarige jongen doodgeschoten door politie

Er zitten nog twee verdachten vast / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De jongen die begin oktober overleed in het ziekenhuis in Zoetermeer, is geraakt door een politiekogel en aan die gevolgen overleden. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksrecherche.

Vuurwapen

De 18-jarige werd in Delft bij een coffeeshop neergeschoten. Agenten wilden hem en een andere verdachte aanhouden, omdat ze met een „op een vuurwapen gelijkend voorwerp" voor een coffeeshop hadden gestaan. De jongen vluchtte en werd neergeschoten. Later werd in Zoetermeer een 18-jarige jongen gewond voor het ziekenhuis gelegd, het blijkt nu om dezelfde jongen te gaan.


Views

1k+

Tot eind november 'Siberische kou' in Nederland

Krijgen we sneeuwballengevechten in november? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De temperaturen in Nederland zijn al aan het dalen de afgelopen dagen, in de nacht van donderdag op vrijdag vroor het al een graad of drie in het oosten van het land. Deze kou is nog maar het begin.

Volgende week meldt de winter zich pas echt in ons land, zo wordt er sneeuw voorspeld en zal de temperatuur zelfs overdag nog maar nauwelijks boven het vriespunt komen. Meteorologen voorspellen dat er een grote kans bestaat dat deze kou uit Siberië wel eens tot het einde van de maand kan blijven.


Views

5k+

Baby overlijdt na onwel te zijn geworden in opvang

De baby was pas vier maanden oud. Afbeelding ter illustratie. ©Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een baby van pas vier maanden oud is dinsdag overleden nadat hij in een kinderopvang onwel was geworden.

Te laat

Tot grote schrik van medewerkers van een kinderopvang in Harderwijk stopte de baby dinsdagochtend ineens met ademen, meldt het AD. De medewerkers probeerden de baby nog te reanimeren en politie, een ambulance en een traumahelikopter waren snel ter plaatse. De baby werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Achteraf hoorden de medewerkers van de kinderopvang dat de baby was overleden.


Views

500+

Meer vierdaagse lesweken op scholen in Nederland

Meer vierdaagse lesweken op scholen in Nederland

De vierdaagse lesweek zou een manier zijn om het lerarentekort 'op te lossen' / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Na een scholenkoepel in Zaandam heeft ook een school in Geleen aangekondigd per direct vierdaagse lesweken te gaan handhaven. Dit in verband met het gebrek aan onderwijzers.

Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) geldt de ingekorte lesweek alleen voor leerlingen van groep zeven en acht. Het gaat om een school voor speciaal basisonderwijs, genaamd De Blinker.

Begrip


Views

300+

Webcamafperser Aydin C. wil nog steeds niet bekennen

Aydin C. en zijn advocaat in het gerechtshof van Amsterdam. ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Aydin C., de man die digitaal tientallen jonge meisjes zou hebben opgelicht en afgeperst, gaat ook in Canada geen schuld bekennen. Daar wordt hij berecht voor de afpersing van Amanda Todd, een 15-jarig meisje dat in 2012 na jaren van digitale stalking zelfmoord pleegde.

'Plea agreement'

Volgens de advocaat van C., Robert Malewicz, is C. „vastberaden" in Canada zich tegen de beschuldigingen te verweren en geen zogenaamd 'plea agreement' te sluiten. In ruil voor het bekennen van de afpersing zou C. een lagere straf kunnen krijgen. „Het standpunt dat hij onschuldig is, gaat hij ook daar naar voren brengen", zei de advocaat vrijdag voor het gerechtshof in Amsterdam.


Views

500+

Frankrijk gaat import palmolie en soja verbieden

Ontbossing op Sumatra om plaats te maken voor landbouw ©GettyImages

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het Franse ministerie van Leefmilieu gaat de import op alle producten die te maken hebben met ontbossing van het tropisch regenwoud voor 2030 in de ban doen. Frankrijk moedigt de Europese Unie aan om een soortgelijk verbod te initiëren.

Zij menen dat de Europese Unie zijn verantwoordelijkheid moet nemen en als een blok nee moet zeggen tegen de import van producten als palmolie, soja, cacao en rundvlees uit Latijns-Amerika.


Views

900+

Dag van worstenbroodman Bart

Bart Houben is worstenbroodondernemer

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Het is vrijdag Dag van de Ondernemer georganiseerd door MKB-Nederland en ook worstenbroodondernemer Bart Houben wordt in het zonnetje gezet. Een beetje rebelsheid hoort bij een ondernemer, ,,je moet altijd die grenzen willen opzoeken om je zo te blijven onderscheiden.”

Vega en halal

Op Dag van de Ondernemer komt hun Commissaris van de Koningin worstenbroodjes bij hem maken, ,,een bijzondere dag wel, hoor.” Brabander Bart Houben is eigenaar van Houben Worstenbrood aan de rand van Eindhoven, waar de Brabantse lekkernij in verschillende verschijningsvormen te vinden is. Zo is er de traditionele met varkensvlees (hun bestseller), een sportvariant met veel eiwitten, een vega en halal. En dan zijn er ook nog de ‘Mienekes’, vernoemd naar zijn oma: de worstenbroodjes XS dus en dat het ‘lekker Brabants’ klinkt, is natuurlijk mooi meegenomen.


Views

400+

Boer uit Werkhoven al vier keer door brand getroffen

©ANP

Foto van 'Merel Driessen'

GISTEREN

Een boer uit het Utrechtse Werkhoven is donderdag op vrijdagnacht voor de vierde keer in zeer korte tijd door een brand getroffen. Een schuur aan de woning van de boer ging in vlammen op. De man denkt dat de branden worden aangestoken in verband met zijn geaardheid of een zakelijk geschil.

Vier branden in vier weken

Het is de vierde brand die Gert Snitselaar treft in nog geen maand tijd. Op 25 oktober stonden de hooibalen in zijn schuur in brand, hij kon het leven van zijn dieren nog net op tijd redden. Maar twee dagen later was het alsnog raak: enkele koeien vonden de dood doordat er opnieuw brand was in dezelfde loods als eerder die week.


Views

800+