In het nieuws

Likeability of 5

Hoe een boek te lezen na de vakantie

Foto van 'Marike Wouters'

10 JUL 2017

Op vakantie verslind je het ene boek na het andere, maar eenmaal thuis raak je geen bladzijde meer aan. Waarom lukt dat nou niet? Aangezien boekenwurmen geen enkel probleem hebben met het vinden van een leesmomentje tussen werk, sport en vrienden door, gaan we bij hen ten rade. Na deze tips lees ook jij ná je vakantie gewoon lekker door!

Je kent het vast wel: op je strandbedje geniet je intens van je mooie boek en neem je je voor om dit keer écht meer te gaan lezen als je weer thuis bent. Eenmaal terug van vakantie, word je al gauw in beslag genomen door je hectische bestaan en ligt het boek te verstoffen op tafel.

Afleiding

„Thuis heb je veel meer afleiding en ‘moet’ je van alles: afwassen, opruimen, de laatste aflevering van je serie kijken. Je valt na je vakantie gelijk terug in je vaste ritme”, zegt boekenwurm a.k.a bingereader Emmy van Ruijven (27). Ze leest per jaar zo'n 250 tot 300 boeken. Van een gebrek aan leesdiscipline heeft zij bepaald geen last.

Voor haar boekenblog Zon en Maan schrijft ze ook nog van ieder gelezen exemplaar een recensie. Waar haalt ze de tijd vandaan?! „Ik ben een snelle lezer, dus dat scheelt. Daarnaast werk ik parttime in een bibliotheek. De andere dagen werk ik als freelancer en kan ik mijn eigen tijd indelen. Als ik klaar ben, kan ik op de bank een boek gaan lezen.”

Young Adults

„Ik vind lezen superrelaxed. Als ik uit werk kom, pak ik graag een boek, dat werkt rustgevend. Van tv kijken word ik soms zo opgejaagd.” Van Ruijven leest voornamelijk fantasy- en Young Adult-boeken. Dat laatste genre bestaat sinds een jaar of tien en vult het gat op tussen jeugdboeken en boeken voor volwassenen. „Het zijn boeken voor jongeren met als hoofdpersoon een jongere. Elk boek dat ik lees, bespreek ik wel op mijn boekenblog. Ik vind het leuk om jongeren te inspireren met bekende en maar ook juist onbekende boeken.”

Boekverkoper

Monique Burger is eigenaar van De Nieuwe Boekhandel in Amsterdam en leest per week gemiddeld twee boeken „van kaft tot kaft”. Daarnaast leest ze van veel nieuwe boeken een stukje, zodat ze goed op de hoogte is van het aanbod. Ze weet als geen ander wat het nut van lezen is.

„Van lezen word je gelukkig, punt. Daarnaast stimuleert het je verbeeldingskracht en maakt je begripvoller voor andere levenswijzen en mensen. Je krijgt nieuwe inzichten als je veel verschillende boeken leest. Boeken duiden de tijd waarin we leven of leefden - bij een geschiedenisboek - en laten je de wereld begrijpen. Daarnaast maakt het je rustig. Als je een half uur leest, ben je daarna ontspannen.”

Burger vergelijkt lezen met een reis. „Laatst had ik een vrouw in mijn winkel die vertelde dat ze geen geld had om op vakantie te gaan, maar zei dat ze een boek ook een soort vakantie vindt. Als je leest, ben je helemaal in een andere wereld.”

HOW TO | tips om je boek uit te lezen

Veel klanten vragen aan boekverkoper Burger hoe ze dat toch doet, zoveel boeken lezen? Ook boekenwurm Van Ruijven krijgt die vraag regelmatig. Het zijn de uitgelezen personen om wat tips van te ontfutselen: hoe lees je ook na je vakantie een boek?

1.

Zorg dat je altijd een boek in je tas hebt zitten. Desnoods digitaal, op een tablet of een e-book op je telefoon. „Zo kan je alle momenten dat je moet wachten opvullen met lezen”, zegt Van Ruijven. „Ik reis veel met de trein en dan lees ik liever een boek dan dat ik een half uur op mijn telefoon zit te scrollen.” Van Ruijven werkt in de bibliotheek van Den Bosch en vult haar pauzes op met lezen. „Ik heb niet tegelijk pauze met m'n collega's, dus iedereen pakt daar regelmatig wat te lezen om de pauze op te vullen.”

2.

Pak vooral een boek dat je leuk vindt. „Sommige mensen beginnen in een boek omdat ze gehoord hebben dat-ie goed is. Maar misschien hou je niet van dit genre en wordt het lezen langzaam ‘moeten’”, zegt van Ruijven. Zonde. Durf daarom een boek gewoon weg te leggen als je het niet leuk vindt. „Ik ben daar zelf ook slecht in, maar het helpt wel. Soms is het wel een mooi boek, maar zit je zelf absoluut niet in de stemming van het boek en weerhoudt je dat van verder lezen.” Dus, de gouden tip van de binge-reader: Hou je van Scandinavische thrillers? Pak die dan gewoon. Als je uitkijkt naar je boek, helpt dat enorm bij het vinden van een leesmoment.

3.

Las een ‘cooling down’ in voordat je begint met lezen. Een wat? „Het is moeilijk om direct vanuit de drukte van werk te kunnen genieten van een boek”, zegt Burger. „Je hoofd tolt nog van je werkdag. Probeer daarom eerst even te ontspannen door even voor je uit te staren of een klein klusje te doen. Een ‘cooling down’, al is het maar tien minuten. We zitten met ons werk vaak op een hoog energieniveau, lezen daarentegen gebeurt op een rustig niveau. Het kost even tijd om die grote stap te maken.”

4.

De grootste concurrent van het boek is de smartphone. „De telefoon is een aandachtsslurper. Iedereen is altijd online en appt de hele dag door. Dat is hartstikke leuk, maar het versnippert je aandacht”, zegt Burger. Als je aan het lezen bent en je krijgt een appje, dan ben je ‘uit’ je boek. Daarna moet je er weer in zien te komen. Is dat gelukt, krijg je weer een berichtje. Zo ga je steeds uit, in, uit, in je boek. „Hierdoor ga je misschien denken dat het boek niet goed is, omdat je je aandacht er niet bij kan houden. Het is de kunst om je telefoon tijdens het lezen in een andere kamer neer te leggen. Ik had laatst een jonge vrouw in mijn winkel, die elke week een offline dag inlast, zodat ze lekker kan lezen.”

5.

Stel jezelf een doel als je gaat lezen. „Ik stel mezelf altijd het doel dat ik 25 bladzijdes lees voordat ik even pauze hou”, zegt Van Ruijven. „Als ik veel tijd heb, zijn dat er 50. Zo voorkom je dat je tussendoor gaat afwassen of je appjes lezen. Er zijn thuis zoveel meer prikkels dan op vakantie.”

6.

Zit je al de halve avond als een zombie voor de tv? Vraag jezelf dan af of je écht tv zit te kijken of domweg bewegend beelden voorbij ziet komen. „Als het programma me niet kan boeien, pak ik een boek.” Van Ruijven kijkt ’s avonds vaak tot half 9 tv en gaat daarna lezen. „En soms lees ik de hele avond door”. Ja, zo kom je wel door die dikke pil heen!

Boekentips

Om je alvast even in de stemming te brengen, hebben boekverkoper Burger en binge-reader Van Ruijven hun zomertips op een rij gezet.

Zomerboekentop-10 van Monique Burger:

1. Het einde van de eenzaamheid – Benedict Wells. De beeldschone roman die ik al voor verschijnen tipte. Een boek vol waarheden over verlies, verliefdheid, hoop, kortom het leven zelf, gezien door de ogen van drie verweesde kinderen.
2. Ik zie jou – Clare Mackintosh. Nagelbijtend spannende thriller voor iedereen met dagelijkse routines.
3. Wees onzichtbaar – Murat Isik. Prachtig portret van een jongen die volwassen wordt tussen allerlei culturen, tegelijkertijd is het een portret van de Bijlmermeer. Zo goed geschreven dat je niet eens doorhebt dat je zit te lezen.
4. De tolk van Java – Alfred Birney. Leest in een koortsachtige vaart en behandelt een periode in onze geschiedenis die opnieuw actueel is. Het begint als het verhaal van een zoon die een enorme hekel heeft aan zijn vader, en duikt vervolgens in de memoires van deze vader, die tolk was bij de mariniers tijdens de zogenaamde Politionele Acties. Vanaf dat moment is het boek nauwelijks meer weg te leggen.
5. Het achtste leven (voor Brilka) - Nino Haratischwili. Monumentale roman, speelt zich af in Georgië en behandelt zes generaties vanaf 1900. De politieke geschiedenis krijg je erbij cadeau, toen ik begon te lezen las ik met de atlas erbij op tafel, je wilt alles weten.
6. Gestolen voorwerpen - David Sedaris. Gaat blind mee in de vakantiekoffer, gewoon omdat hij eigenlijk altijd goed is, humoristisch, tilt je even op.
7. De edele kunst van not giving a f*ck - Mark Manson. Omdat het goed is om af en toe een zelfhulp- of juist antizelfhulpboek te lezen. Heerlijk relativerend.
8. Open zee - Catherine Poulain. „De literaire sensatie uit Frankrijk”, stickert de voorkant, maar speelt zich af in Alaska - het ruige land van David Vann, een van mijn lievelingsschrijvers. Het boek gaat over een 20-jarige vrouw die aanmonstert op een vissersboot om het ruwe leven op zee in alles te ervaren. (Wo)men against nature, in zijn puurste vorm.
9. Astronaut - Pieter Kranenborg. Speelt zich deels in Japan af. Briljant verhalendebuut van zeer getalenteerde jonge schrijver. Korte verhalen zijn altijd fijn.
10. De Medici - Matteo Strukul. Meeslepende, uiterst toegankelijke historische roman over de machtigste familie van het vijftiende-eeuwse Italië. Extra leuk en spannend als je naar Italië op vakantie gaat. Dit wil je toch: een spannend boek lezen en er tussen neus en lippen een hoop van opsteken.

Zomerboekentop-5 van Emmy van Ruijven:

1. Piper Perish - Kayla Cagan. Niet alleen omdat ik dit boek zelf heb mogen illustreren, maar ook omdat het fantastisch boek over het najagen van je dromen is.
2. Hof van Doorns en Rozen - Sarah J Maas. Omdat het een heel sexy fantasyboek is met een vleugje Belle en het Beest. (Deel 2 is helemaal to die for. Het derde en laatste deel is net verschenen).
3. Helemaal het einde - Lisette Jonkman. Want Lisette is de Nederlandse chicklitkoningin met een ongeëvenaarde humor.
4. Cinder - Marissa Meyer. Omdat sprookjes én sciencefiction helemaal hip zijn en ze in deze serie gecombineerd worden.
5. De Vergiftigde Gave - Melinda Salisbury. Deze fantasy is supertoegankelijk voor mensen die niet zo veel met het fantastische genre hebben. Het boek zit vol actie en romantiek.


likelove
user_1fc5ea34707d84230fe52f984daff781fb93b9a7_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

700+

Australische aardbeiensaboteur blijkt jonge jongen

Groot alarm in Australië ©Facebook

Foto van 'Jelmer Visser'

44 MIN

Australië is al een paar weken in ban van de beruchte naald-aardbeien. Overal in het land troffen mensen de scherpe voorwerpen aan in hun fruit, sommige pechvolgens moesten zelfs naar het ziekenhuis omdat ze er eentje hadden doorgeslikt. De autoriteiten sloegen groot alarm, iemand zou bewust mensen pijn willen doen met deze sadistische actie.

Woensdag blijkt de dader een stuk jonger te zijn dan gedacht, een minderjarige jongen heeft bekend dat hij naalden in de vruchten stopte omdat hij 'een geintje uit wilden halen', dit bekende hij kort na zijn aanhouding aan de agenten.


Views

100+

‘Nederlandse jager aast niet op Big Five’

‘Nederlandse jager aast niet op Big Five’

Van Remortel snapt niet waarom mensen een leeuw schieten. Foto: Colourbox.

Foto van 'Julia Onclin'

49 MIN

Jaarlijks reizen duizenden jagers af naar Afrika met maar één doel: een dier uit de Big Five schieten. Dat tot woede van veel celebrities waaronder Doutzen Kroes, die zich van het weekend nog uitliet over een vrouw die trots poseerde met een zelf gedood luipaard. Amerikanen betalen grof geld voor de jacht op een olifant of neushoorn. In Nederland zijn echter weinig jagers die deelnemen aan deze ‘trofeejachten’.

Vraag

,,Onder jagers in Nederland wordt de vraag naar jagen op de Big Five steeds kleiner. Ik krijg hoogstens één keer in de twee jaar de vraag of ik een jachtreis voor de Big Five kan organiseren”, stelt Wim van Remortel, zelf jager en eigenaar van een bedrijf dat jachtreizen organiseert. ,,Op dit moment zijn er ongeveer 30.000 jagers in Nederland. Slechts enkele honderden van deze jagers maken jaarlijks een jachttrip naar Zuid-Afrika.”


Views

73

Kan een smartphone je digitale zakenpartner zijn?

Een smartphone die ook je digitale zakenpartner is

Foto: AFP

In samenwerking met Huawei

GISTEREN

Speciaal ontwikkeld voor de ambitieuze young professional: de nieuwste Mate 20 lite smartphone van Huawei. De vraag of je smartphone ook je digitale zakenpartner kan zijn kan met deze serie direct met ‘ja’ worden beantwoord. Die young professionals hebben uiteraard te maken met tal van zakelijke partners in levenden lijve, maar zij hebben er nu ook een digitale ‘collega’ bij.

Nu al in Nederland

Werd eerder dit jaar de Huawei P20 Pro gelanceerd (de smartphone met tal van bijzondere fotografiemogelijkheden), onlangs was het op consumentenelektronicabeurs de beurt aan de Mate 20 lite. Met de woorden ‘ideale combinatie van beauty & brains, met kracht, functionaliteit en fotografie in een strak en eigentijds zakenjasje’ werd het nieuwe pronkstuk uit Azië gelanceerd.


Views

700+

Vrouw treft dertig giftige spinnen aan in nieuw huis

De bruine vioolspin uitvergroot ©Wikimedia Commons

Foto van 'Jelmer Visser'

1 UUR

Mocht je op huizenjacht zijn, controleer dan de hoekjes, kelders, zolders en kieren goed. Nicole Photianos uit de Amerikaanse staat Georgia kwam tot de angstaanjagende ontdekking dat het in haar pas gekochte woning krioelde van de vioolspinnen. Tot haar grote ontsteltenis bleek ze haar pas gekochte huis te delen met minstens dertig achtpotige huisgenoten.

Ze heeft geen idee hoe ze van de giftige beesten af moet komen. „Misschien moet ik het huis maar in de brand steken," grapte ze tegen journalisten van WSBTV.

Vioolspin


Views

200+

Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


Views

4k+

Worden de twee Korea's weer één?

Worden de twee Korea's weer één?

Moon en Kim lachen samen / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 08:14

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un en de president van Zuid-Korea Moon Jae-in konden het goed met elkaar vinden de afgelopen drie dagen. Ze kwamen samen voor een top in Pyongyang.

Worden de twee Korea's weer één?

Lachend staan ze op de foto / ANP

Gezellig


Views

300+

Komt het er eindelijk van? Wc's in alle treinen

Komt het er eindelijk van? Wc's in alle treinen

In gebruik name van nieuwe sprinters mét wc / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 07:44

Als het aan de ombudsman voor het openbaar vervoer ligt, is het dan nu eindelijk zo ver: wc's in alle treinen en op alle perrons. Ook voor sprinters in de regio en de kleine haltes.

Openbaar vervoer vermijden

„We krijgen meer klachten over het ontbreken van wc’s op het spoor. Dat kan anno 2018 natuurlijk niet meer. Als je moet, dan moet je. Vooral ouderen en zieken kunnen in grote problemen komen als ze onderweg niet tijdig naar het toilet kunnen”, stelt ombudsman Annemarie Den Toom in gesprek met De Telegraaf.


Views

300+

Staande ovatie voor Glennis Grace in finale AGT

Staande ovatie voor Glennis Grace in finale AGT

Grace tijdens een eerder optreden / ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 06:59

In de finale van America's Got Talent heeft Glennis Grace opnieuw hoge ogen gegooid. Ze zong het nummer Run van Snow Patrol en kreeg daarmee zowel van het publiek als de jury een staande ovatie.

Sensationeel


Views

600+

Lees de Metro van woensdag 19 september nu al online

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Reis je met de trein naar je werk of school, maar ben je altijd te laat om een Metro te bemachtigen? Maak je geen zorgen, de Metro van morgen lees je nu alvast online.

Daarin waarschuwen we je dat je nog even moet genieten van het mooie weer, vanaf volgende week ziet het er namelijk heel anders uit... Ook lees je wat er in de miljoenennota te vinden is over studenten en vertelt Ylse waarom zij zich niet meer thuisvoelt bij de Rooms-Katholieke Kerk.

Misschien heb je 'm wel voorbij zien komen: de foto van Roxeanne Hazes en haar baby in bad. Zo niet, dan zie je 'm morgen groot in de Metro staan. Roxeanne kreeg veel kritiek op de foto die ze op Instagram plaatste. In de Metro van morgen reageert ze op die kritiek: „Het idee dat er mensen zijn die elke centimeter blote huid van een trotste moeder kunnen seksualiseren, daar schrik ik van."


Views

400+

Sesamstraat: Bert en Ernie zijn geen stel

Volgens de scenarioschrijver hadden Bert en Ernie een relatie met elkaar. / Foto: EPA

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Volgens Sesame Workshop, het bedrijf achter Sesamstraat, zijn Bert en Ernie nooit een stel geweest. Dat stelt Sesame Workshop in een verklaring op Twitter.

Mark Salzman, de scenarioschrijver van Bert en Ernie, meldde maandag in een interview dat hij het duo altijd als homokoppel zag. De meeste situaties die hij bedacht voor Bert en Ernie waren geïnspireerd op het leven van hem en zijn vriend.

'Het blijven poppen'


Views

700+

NRA-filmpje Zondag met Lubach kans op web-'Oscar’

Arjen Lubach. / Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Voor het tweede jaar op rij is een filmpje van het programma Zondag met Lubach genomineerd voor een Lovie Award. Lubach's filmpje over de Amerikaanse wapenlobbyclub NRA maakt kans op een prijs in de categorie komedie. De Lovie Awards worden gezien als de 'Oscars van het Europese web'.

Nonsensical Rifle Addiction

In het satirische filmpje maken Lubach en zijn team korte metten met de Amerikaanse wapenlobbyclub NRA. Lubach is zeer vereerd met zijn nominatie. „Ik denk dat ik in de finale een nummer van Whitney Houston ga doen."


Views

800+

'Bewijs van justitie tegen Jos Brech is zwak'

Justitie zou geen zaak tegen Jos Brech hebben. / Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Volgens de advocaat van Jos Brech heeft justitie 'zwak bewijs' en 'geen zaak' tegen de man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen. Dat heeft advocaat Gerald Roethof dinsdagavond tegen RTL Nieuws gezegd.

Roethof wil niet inhoudelijk ingaan op zijn uitspraken over het dossier. Volgens de advocaat staat er een 'enorme druk' op justitie. Het bewijs dat justitie in ieder geval heeft, is het DNA van Jos Brech dat is aangetroffen op de kleding van Nicky Verstappen. „We moeten heel erg voorzichtig zijn met DNA en conclusies daaraan verbinden, heel voorzichtig", zegt Roethof tegen de nieuwszender.

Beperkingen opgeheven


Views

1k+

Roxeanne Hazes reageert: 'Ik laat me niet remmen'

Roxeanne Hazes laat zich niet remmen door negatieve comments. Foto ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

GISTEREN

De foto van Roxeanne Hazes, waarop zij in bad te zien is met haar pasgeboren zoontje, deed veel stof opwaaien. Maar de zangeres laat zich niet remmen. „Het idee dat er mensen zijn die elke centimeter blote huid van een trotse moeder nog kunnen seksualiseren, daar schrik ik van.’’

Verbazing. Dat is het meest toepasselijke woord voor het gevoel dat zangeres Roxeanne Hazes heeft overgehouden aan de ophef die een Instagram-post dinsdag veroorzaakte. De kersverse moeder deelde een vrolijk moment met zoontje Fender in bad, waarop een deel van haar borsten te zien was. De foto werd door enkele volgers als aanstootgevend beschouwd. Ook werd de zangeres verweten aandacht te willen trekken.


Views

1k+

Coca-Cola overweegt cannabisdrankje te lanceren

Foto: Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Coca-Cola voert gesprekken met het Canadese Aurora om samen drankjes te ontwikkelen gebaseerd op cannabis. Het psychoactieve effect zou er niet in verwerkt worden.

Geneeskrachtige eigenschappen

Concreet gaat het om drankjes met het bestanddeel CBD, oftewel cannabidiol, dat geneeskrachtige eigenschappen wordt toegeschreven. Het gaat om een boomende industrie, waar nu ook de grootste drankenfabrikant ter wereld op aast.


Views

700+

Duizend edelherten Oostvaardersplassen moeten dood

Duizend edelherten in de Oostvaardersplassen moeten worden afgeschoten. / Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Zeker duizend edelherten in de Oostvaardersplassen worden eind oktober afgeschoten. Staatsbosbeheer heeft daar dinsdag de opdracht voor gekregen van Gedeputeerde Staten van Flevoland. 490 herten mogen in leven blijven. Na vele demonstraties van actievoerders hebben Gedeputeerde Staten dinsdag een beslissing gemaakt.

Spannende dagen

De konikpaarden worden ergens anders geplaatst. Komende winter komt een vangkraal waar de paarden worden ondergebracht en bijgevoerd. In het voorjaar verhuizen ze, waarbij merries en veulens bij elkaar blijven. De Heckrunderen in de Oostvaardersplassen blijven ongemoeid.


Views

900+

Likeability of 3

Wandelaar vindt hondje zonder hoofd en poten in park

De boomer was onthoofd en had geen voorpoten meer. / Afbeelding ter illustratie: Pixabay

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In het Limburgse Brunssum heeft een wandelaar dinsdagochtend een lugubere vondst gedaan. De wandelaar vond in het Emmapark een hondje dat was onthoofd en geen voorpoten meer had.

UPDATE 19-09: uit nader onderzoek is gebleken dat het niet om een hond maar om een redelijk fors konijn ging. De politie denkt niet dat er dierenmishandeling in het spel is, waarschijnlijk is dit konijn slachtoffer geworden van een marter of een vos. Omdat er geen vermoeden van een overtreding meer bestaat, is het onderzoek hiermee afgesloten. 

Populair uitlaatgebied


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Views

1k+

Nederland krijgt luierrecyclingfabriek

Jaarlijks worden één miljard luiers geproduceerd in Nederland. / Foto: Colourbox

Foto van 'Metro'

GISTEREN

We scheiden groenafval, restafval en plastic. Maar geen luiers, terwijl ook die voor een erg grote afvalberg zorgen. Kinderen en ouderen produceren jaarlijks namelijk zo'n één miljard luiers en dat zal in de toekomst alleen maar meer worden. Een afvalverwerker bij Nijmegen bedacht een oplossing: vandaag is daar de bouw van een heuse luierrecylingfabriek gestart.

De allereerste

Al eerder werd een soortgelijk project gestart in Arnhem, maar dat mislukte. Met de lessen die daaruit zijn getrokken wordt het nu opnieuw geprobeerd. Het is de allereerste luierrecyclinginstallatie van Nederland.


Views

800+

‘De Katholieke Kerk zet mij neer als krankzinnig'

‘De Katholieke Kerk zet mij neer als krankzinnig'

De Rooms-Katholieke Kerk is met meer dan 1,2 miljard volgelingen het grootste kerkgenootschap ter wereld. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

De Rooms-Katholieke kerk krijgt de laatste tijd veel kritiek over zich heen. NRC ontdekte dat twintig van de 39 Nederlandse hoge kerkbestuurders tussen 1945 en 2010 betrokken waren bij misbruikdossiers in de Katholieke kerk.

Klaas Dijkhoff en Albert Verlinde lieten maandag weten dat ze de Rooms-Katholieke kerk verlaten. De fractievoorzitter van de VVD is kwaad op kardinaal Wim Eijk, die hem in een interview in het AD het sluiten van kerken verweet. In navolging besloot ook presentator Albert Verlinde zich uit te schrijven. „Ik ben er eigenlijk ook wel klaar mee”, zei hij maandagavond in Pauw.

'Naar de psychiater'


Views

800+

Leerkracht krijgt 40 maanden cel voor kindermisbruik

De man wordt beschuldigd van ernstig misbruik van zijn jonge neefje. / Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Een 41-jarige man uit Barendrecht is dinsdag veroordeeld tot een celstraf van veertig maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk, wegens het seksueel misbruik van zijn neefje en het bezit van grote hoeveelheden kinderporno. De man was leerkracht en heeft op 25 basisscholen gewerkt als invalonderwijzer. Hij had duizenden foto's van leerlingen, waarbij de camera veelal op de billen was gericht.

Misbruik van neefje

Julio V. wordt beschuldigd van het vier jaar lang ernstig misbruiken van zijn jonge neefje. Daar maakte hij foto's van, waarmee hij zich ook schuldig heeft gemaakt aan het maken van kinderporno. Daarnaast was de man in het bezit van veel kinderporno. In totaal had V. 174 duizend foto's en filmpjes van soms ernstige kinderporno met zeer jonge kinderen. Op de afbeeldingen werd zijn neefje herkend.


Views

1k+