Herdenking vliegramp MH17 bij monument Vijfhuizen

17 juli 2017 om 08:29 door Metro
Herdenking vliegramp MH17 bij monument Vijfhuizen
Familie en vrienden bij de knuffelhaag tijdens de herdenkingsceremonie in 2015

De vliegramp met vlucht MH17 wordt maandag herdacht. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima openen in Vijfhuizen het Nationaal Monument MH17. Precies drie jaar geleden werd het vliegtuig van Malaysia Airlines neergeschoten boven Oost-Oekraïne. Het toestel was onderweg van Amsterdam naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven.

Het monument bestaat uit een gedenkteken en 298 bomen die staan voor groei, hoop en leven. Ieder slachtoffer heeft een eigen boom met

een naamplaatje. De - besloten - herdenking heeft dit jaar als thema 'voortleven'. Dat sluit aan bij de symboliek van het monument. Bij de herdenking worden zo'n tweeduizend nabestaanden uit binnen- en buitenland verwacht.

Berechting

De Boeing 777 stortte neer boven Oost-Oekraïne, vlak bij de stad Donetsk, in een conflictgebied waar pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger elkaar bevechten. Vorig jaar is bekendgemaakt dat het toestel is neergehaald met een Buk-raket afkomstig uit Rusland..

Onlangs werd ook duidelijk dat de - nu nog onbekende - verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 in Nederland en volgens de Nederlandse wet worden berecht. Wanneer en voor welke rechtbank, dat is nog niet bekend.

Het neerhalen van de MH17 is de grootste vliegramp in de Nederlandse geschiedenis.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!