Dit moet je weten op maandagochtend 17 juli

17 juli 2017 om 07:29 door Daisy Heyer
Dit moet je weten op maandagochtend 17 juli
Gewapende mannen hebben zondag in Venezuela het vuur geopend op een rij wachtende kiezers. Het is chaos in het land, vanwege een referendum tegen president Maduro. / ANP

Wat moet je op deze maandagochtend 17 juli weten? Metro zet het voor je op een rij.

Wat er vannacht gebeurde

9 doden bij overstromingen Arizona

Negen mensen zijn zondag in de Amerikaanse staat Arizona omgekomen, toen ze werden overvallen door een vloedgolf, die werd veroorzaakt door hevige regenval en een tropische storm. Een persoon wordt nog vermist. Volgens lokale media zijn onder de doden minstens twee kinderen.

De mensen waren aan het zwemmen in de East Verde River nabij Payson.

De sheriff van Gila County kreeg zaterdagmiddag een noodoproep en organiseerde een reddingsoperatie. Vier lichamen konden nog dezelfde avond worden geborgen. Zondagmiddag vonden de hulpverleners nog drie omgekomen slachtoffers. Vier kampeerders werden levend aangetroffen in de buurt van de rampplek.

Het nationale weerinstituut heeft een overstromingsalarm afgekondigd tot maandagavond voor bijna heel Arizona.

Zuid-Korea nodigt Noord-Korea uit voor militaire gesprekken

Zuid-Korea wil op 21 juli in gesprek met Noord-Korea over de militaire activiteiten van het buurland. Als dit gebeurt, zijn het de eerste militaire gesprekken sinds 2015.

Het land wil een einde maken aan de vijandige activiteiten in de buurt van de grens tussen de twee landen, zei de Zuid-Koreaanse viceminister van Defensie maandag. Noord-Korea voerde de laatste weken een serie rakettesten uit, iets waar Zuid-Korea zich enorm aan stoort.

de Zuid-Koreaanse viceminister van Defensie Suh Choo-Suk maandag tijdens een persconferentie. / ANP

Het voorstel komt ongeveer een week nadat de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei het noodzakelijk te vinden om in gesprek te gaan met Noord-Korea. Het is volgens hem hoognodig om ervoor te zorgen dat het nucleaire programma van Noord-Korea wordt gestopt.

De militaire gesprekken zouden gehouden moeten worden in het gebouw Tongilgak, in Panmunjom, Noord-Korea. Daar waren ook de laatste gesprekken in 2015.

Tankauto met lpg in brand op A27

De A27 bij Nieuwegein is maandagochtend in beide richtingen afgesloten, omdat er een tankauto met lpg in brand staat.

Verkeer wordt omgeleid vanaf knooppunt Lunetten en Everdingen via de A2 en de A12 in beide richtingen.

 

Oscarwinnaar Martin Landau (89) overleden

Martin Landau is zaterdagmiddag op 89-jarige leeftijd overleden. De acteur is na een kort ziekbed in het UCLA-ziekenhuis in Los Angeles gestorven, meldt TMZ.

Landau begon met acteren in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Zijn eerste grote rol was in 1959 in de speelfilm North by Northwest van Alfred Hitchcock. Ook speelde hij Rufio in de klassieke Hollywoodverfilming uit 1963 van Cleopatra met Elizabeth Taylor in de hoofdrol.

In 1988 wordt hij genomineerd voor een Oscar voor zijn rol in Tucker: The Man and His Dream van Francis Ford Coppola, maar wint het felbegeerde gouden beeldje niet. Een jaar later wordt hij opnieuw genomineerd voor beste bijrol in Crimes and Misdemeanors maar grijpt wederom naast de prijs. Het is Landau's legendarische acteerwerk in de rol van Bela Lugosi in de speelfilm Ed Wood uit 1994 onder regie van Tim Burton, die hem uiteindelijk een Oscar oplevert.

Martin Landau. / ANP

Wat er verder in het nieuws is

'Schutters verstoren stembusgang Venezuela'​

Gewapende mannen hebben zondag in Venezuela het vuur geopend op een rij wachtende kiezers. Een vrouw kwam om het leven, drie mensen raakten ernstig gewond en verkeren in levensgevaar.

De mensen stonden in de rij om te stemmen bij een door de oppositie georganiseerd referendum, gericht tegen president Maduro. Carlos Ocariz, sprekend namens de 'Democratische Eenheid', vertelde dat 'paramilitaire' schutters 's middags opdoken in Catia, waar duizenden mensen mensen bijeen waren om hun proteststen te laten horen, en het vuur openden.

Het referendum is niet rechtsgeldig, maar kan wel de druk op Maduro verhogen om op te stappen. Er zijn de laatste dagen constant demonstraties rondom het referendum.

Mensen demonstreren in Caracas, Venezuela op 16 juli 2017. / ANP

Bijna 700.000 snorfietsen in Nederland

De snorfiets groeit snel in populariteit. Er rijden inmiddels bijna 700.000 van deze voertuigen rond waarop je zonder helm maximaal 25 kilometer per uur mag rijden, zo blijkt uit cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en RDC.

De snorfietsverkoop zit dit jaar stevig in de lift met 26.943 verkochte exemplaren en een toename van 15,5 procent ten opzichte van de eerste helft vorig jaar. Behalve in Groningen wordt in elke provincie dit jaar een flinke plus genoteerd. Limburg heeft de meeste snorfietsen per 1.000 inwoners.

In de Randstad-provincies Utrecht, Noord- en Zuid-Holland werden tot en met juni 14.427 nieuwe snorfietsen verkocht, dat is 53,5 procent van het totale aantal in Nederland. In Utrecht nam de verkoop ten opzichte van de eerste 6 maanden van 2016 toe met 8,8 procent, in Noord-Holland met 15,6 procent en in Zuid-Holland zelfs met 17,8 procent.

Wat er vandaag staat te gebeuren

Opening Nationaal Monument MH17 door de koning en koningin

Het Nationaal Monument dat gemaakt is voor de ramp met MH17 wordt maandag symbolisch geopend met een defilé door koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. Ook Minister-president Mark Rutte is aanwezig.

Kabinetsformatie weer in Johan de Witthuis

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie praten maandag opnieuw met elkaar in het Johan de Witthuis in Den Haag onder leiding van informateur Gerrit Zalm. Begin vorige week vergaderden ze ook al in het monumentale pand, op een steenworp afstand van de Stadhouderskamer aan het Binnenhof waar de meeste gesprekken plaatsvinden. Vrijdag zochten ze de Stadhouderskamer weer op.

Volgens ChristenUnieleider Gert-Jan Segers keren ze terug naar het Johan de Witthuis omdat dat ,,goed bevalt'' en omdat het in de Stadhouderskamer ,,erg warm is''. De eerdere besprekingen in het Johan de Witthuis hadden een informeler karakter dan die in de Stadhouderskamer. De onderhandelaars verschenen er in vrijetijdskleding.

De partijen zijn van plan er maandag een lange dag van te maken. Hun overleg staat geagendeerd van 10 uur tot circa 21 uur.

Het weer

In het zuiden is het bewolkt en valt er regen en motregen. Van het noorden uit klaart het steeds verder op. In de opklaringen komen eerst nog lokaal enkele mistbanken voor. De temperatuur loopt in het noorden op naar 20°C en in het midden en oosten naar ongeveer 23°C. De wind is zwak tot matig, overwegend westelijk in het noorden, elders noordoostelijk.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!