De bijzondere regels van gemeenten

22 juli 2017 om 15:30 door Els Anker
De bijzondere regels van gemeenten
In de gemeente Deventer mag je voor- en na de intocht van Sinterklaas niet verkleed als de goedheiligman. Foto: ANP / Ferdy Damman

Het uitdelen van condooms, stoepkrijten of vloeken: wat wel en niet is toegestaan in een Nederlandse gemeente, wordt vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Deze gemeentelijke wetboeken bevatten echter opmerkelijke regels. RTL Nieuws ging op onderzoek uit.

De journalisten ontdekten dat in 364 gemeenten stoepkrijten in de ban is gedaan. Er is schriftelijke toestemming nodig voor het aanbrengen van tekens of teksten met krijt. Ook mag je in Leiderdorp het gemeentewapen niet zomaar dragen en is het uithangen van de gemeentelijke vlag niet toegestaan.

Sinterklaas

In Deventer gooit de gemeente het over een andere boeg: mensen mogen voor de intocht en na de uittocht van Sinterklaas niet verkleed als de goedheiligman de straat op gaan. Borselen verbiedt mensen hun fiets niet op slot te zetten en in Voorschoten mag je je niet ophouden in de buurt van een plek of persoon, als je tenminste van plan bent om iemand te bespieden.

Een woordvoerder van de gemeente Papendrecht, dat een vloekverbod in de APV heeft staan, zegt dat er nog nooit een boete is uitgedeeld voor het overtreden van het verbod. Er wordt soms wel een waarschuwing gegeven. In onder meer de gemeenten Molenwaard, Barneveld, Putten, Staphorst en Harderwijk mag je de naam van God niet gebruiken als vloek.

Symbolisch

Volgens hoogleraar Jon Schilder (staats- en bestuursrecht) zijn de regels vooral symbolisch. Op basis van gegevens van het Centraal Justitieel Incassobureau blijkt dat er nauwelijks boetes worden uitgedeeld. „In de vloekverboden staat dat ze niet gelden als artikel 7 van de grondwet (vrijheid van meningsuiting) van toepassing is. Artikel 7 is bij het uiten van gevoelens en gedachten, dus ook bij vloeken, altijd van toepassing”, aldus de hoogleraar.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!