Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 9 jul 2017
Leestijd: 1 minuut

Bijzonder: papegaaiduiker gevonden in Egmond aan Zee

In Egmond aan Zee is een bijzondere vogel gevonden: een papegaaiduiker! Het dier werd ‘vermagerd’ en ‘verzwakt’ aangetroffen op het strand in de Noord-Hollandse plaats, meldt de Dierenambulance.

Op vrijdagavond werd de gestrande papegaaiduiker door de dierenambulance opgehaald. Na een ‘goede nachtrust’ leverde de dierenambulance het dier af bij de veerdienst in Den Helder en droeg hem over aan een medewerker van Ecomare, die de vogel meenam naar de opvang op Texel , vertelt Dierenambulance Alkmaar DANK op Facebook. „Daar wordt super voor hem gezorgd en wij hopen dat hij met de tijd zich weer tussen zijn soortgenoten kan gaan bevinden."

Bijzondere vondst

De papegaaiduiker, die ook wel clown der zeevogels wordt genoemd door zijn aparte uiterlijk en manier van bewegen, verschijnt zeer sporadisch in Nederland. In het algemeen bevinden de vogels zich meer in het noorden aan de kust, zoals IJsland, Noorwegen, Ierland en in het noorden van Engeland.

De medewerkers van de ambulance zijn dan ook onder de indruk van de vondst. „Dit zijn van die bijzondere momenten die nooit vergeten gaan worden. Wij kunnen jullie melden dat wij zeer onder de indruk zijn van deze bijzondere mooie en lieve vogel.”

Zeldzaam in Nederland: PAPEGAAIDUIKER Gisteravond is door ons in Egmond aan Zee een vermagerde en verzwakte Papegaaiduiker opgehaald. Vanmorgen is deze pracht na een goede nachtrust bij ons gehad te hebben afgeleverd bij de veerdienst in Den helder, waar een medewerker van Ecomare hem overnam en hem meenam naar de opvang op Texel.Daar word super voor hem gezorgd en wij hopen dat hij met de tijd zich weer tussen zijn soortgenoten kan gaan bevinden.Dit zijn van die bijzondere momenten die nooit vergeten gaan worden. Wij kunnen jullie melden dat wij zeer onder de indruk zijn van deze bijzondere mooie en lieve vogel.

Posted by Dierenambulance Alkmaar DANK on Saturday, July 8, 2017

Bedreigd

Het aantal papegaaiduikers neemt op sommige plekken drastisch af door (olie)vervuiling en overbevissing. Ook klimaatverandering vormt een risico: de papegaaiduikers worden in hun bestaan bedreigd door de opwarming van het zeewater. Op onder meer de Faeröereilanden en IJsland wordt het vlees van de vogel bovendien als delicatesse beschouwd en op het dier gejaagd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.