'Beste mensen': Amsterdam kiest voor genderneutraal
Likeability of 5

Camera video‘Beste mensen’: Amsterdam kiest voor genderneutraal

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

26 JUL 2017

Amsterdam wil het taalgebruik in de gemeente genderneutraal maken. Het aanspreken van bewoners met ‘man’ of ‘vrouw’ wordt hiermee geschuwd.

De zogenaamde ‘Regenboog Taaltips’ zijn bedoeld als handreiking voor ambtenaren om op een respectvolle manier te praten en schrijven over seksuele en genderdiversiteit.

„Het gaat om tips voor ambtenaren van de gemeente Amsterdam om inspiratie op te doen over hoe je met er met je taalgebruik voor kunt zorgen dat iedereen zich gehoord voelt. Dat kan variëren van speeches tot bewonersbrieven. Er zijn Amsterdammers die zich niet aangesproken voelen door geachte heer/mevrouw”, vertelt een woordvoerder van de gemeente aan Metro.

‘Beste Amsterdammers’

Om mensen die zich man noch vrouw voelen tegemoet te komen, worden alternatieve aanspreekvormen voorgesteld. „Sommige mensen herkennen zich niet in de hokjes man of vrouw. Om groepen mensen aan te spreken (bijvoorbeeld in een toespraak) kun je liever kiezen voor een genderneutrale term”, is te lezen in de gids. In plaats van ‘dames en heren’ of ‘geachte heer/mevrouw’ wordt daarom aangeraden te kiezen voor vormen als ‘beste mensen’, ‘geachte aanwezigen’ of ‘beste Amsterdammers’.

Ditzelfde geldt volgens de gemeente voor vaders en moeders – die je beter aan kunt spreken met ouders – en echtgenoten. „Het woord partner is vaak handig omdat je daarmee niets zegt over geslacht, of over of mensen getrouwd zijn of niet”, tipt de gemeente.

Daarnaast worden er suggesties (en no-go's) gegeven voor de benoeming en het aanspreken van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mensen, transgenderpersonen en intersekse-personen. Een voorbeeld hiervan is ‘bij de geboorte gezien/geregistreerd als meisje’ ter vervanging van ‘geboren als meisje’.

In navolging van Londen

In Londen werd eerder deze maand al vaarwel gezegd tegen het aanspreken van reizigers met ‘ladies and gentlemen’. Voortaan worden reizigers welkom geheten met de genderneutrale groet ‘hello everyone’.

Mark Evert, directeur consumentenstrategie van metrobedrijf Tfl, liet weten dat met dit initiatief wordt geprobeerd om alle passagiers welkom te laten voelen in de metro van Londen. „We hebben de taal die wij in aankondigingen gebruiken beoordeeld en gaan ervoor zorgen dat het volledig inclusief wordt, net als de grote diversiteit in Londen."


lol
user_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Basisschoolleraren leggen opnieuw hun werk neer

Basisschoolleraren leggen opnieuw hun werk neer

Basisschoolleraren tijdens de protestmanifestatie in het Zuiderpark

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

23 MIN

Tienduizenden leerkrachten in het basisonderwijs leggen dinsdag opnieuw het werk neer. Met de tweede landelijke staking protesteren de meesters en juffen tegen de volgens hen te lage salarissen en te hoge werkdruk.

Anders dan bij de eerste staking in oktober zijn er geen grote manifestaties. Wel worden er lokale bijeenkomsten in het land gehouden.

Pas op: de wegen kunnen verraderlijk glad zijn

Pas op: de wegen kunnen verraderlijk glad zijn

Sneeuwoverlast op de A16 bij Rotterdam

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

44 MIN

Het winterse weer zorgt ervoor dat het op de wegen verraderlijk glad kan zijn. Sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten zorgen met name in woonwijken en op secundaire wegen voor soms zeer gladde omstandigheden.

De snelwegen zijn over het algemeen schoon, maar op sommige trajecten is de linkerbaan nog behoorlijk glad. Zo is de spitsstrook op de A7 nog dicht. Ook fietsers en voetgangers zijn gewaarschuwd: fiets- en voetpaden kunnen zeer glad zijn.

Het gevaar van vieze lucht wordt ernstig onderschat

Het gevaar van vieze lucht wordt ernstig onderschat

De Stadhouderskade in Amsterdam Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

50 MIN

De Tweede Kamer ontvangt dinsdag een brandbrief van bijna 170 longartsen en het Longfonds. Hierin schrijven zij dat het gevaar dat mensen ziek worden of dood gaan door vieze lucht volgens hen ‘ernstig wordt onderschat’.

De longartsen en het Longfonds roepen de Kamerleden op nog deze week maatregelen te treffen tegen vieze lucht, weet het AD. „Als artsen doen wij er alles aan om mensen weer gezond te maken, maar het liefst zouden wij natuurlijk willen dat mensen helemaal niet ziek worden. Daar kunnen wij niet voor zorgen, maar dat kunt u wél”, benadrukken de 169 longartsen tegenover de Kamerleden.

Minister Koolmees: Inburgering moet op de schop

Minister Koolmees: Inburgering moet op de schop

Wouter Koolmees Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

1 UUR

Er is een groot probleem met betrekking tot de inburgering, vindt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Koolmees zegt geschrokken te zijn van het aantal Somaliërs en Eritreeërs in Nederland dat geen opleiding heeft gevolgd en in de bijstand zit. Ook de oplopende wachtlijsten voor inburgeringsexamens noemt hij als probleem.

100 daklozen krijgen chique diner voorgeschoteld

100 daklozen krijgen chique diner voorgeschoteld

100 daklozen krijgen chique diner voorgeschoteld. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 22:43

Het jaarlijkse Fonds Slachtofferhulp Wintergala, in Paleis Het Loo in Apeldoorn, is maandagavond afgelast. De extreme weersomstandigheden waren voor de organisatie reden het gala niet door te laten gaan. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel: het chique diner dat gegeven zou worden, wordt nu voorgeschoteld aan daklozen.

Het diner is goed voor 100 man, en dinsdag kunnen daklozen van het diner gebruik maken.

Nederland kleurt wit: dinsdag code geel

Nederland kleurt wit: dinsdag code geel

Nederland kleurt wit: dinsdag code geel. Foto:ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 21:04

Eindeloze files, ontzettend veel vertragingen en een hoop kou: maandag was het code rood en dit viel Nederland zwaar. Voor als je je afvraagt wat het weer dinsdag gaat doen: we zullen de dag door moeten komen met code geel.

CDA-raadslid verdacht van tonnen belastingontduiking

Wozniak ontdook voor minimaal 400.000 euro aan belasting/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

GISTEREN

Een gemeenteraadslid uit Moerdijk is aangehouden door de politie, omdat hij verdacht wordt van belastingfraude en witwassen. Dat heeft Jac Klijs, de burgemeester van de gemeente Moerdijk, bevestigd.

Minimaal 400.000 euro