In het nieuws

Likeability of 3

Seksueel geweld vaak door die ene goeie jongen

Gemma en Joel willen in augustus de film af hebben

Foto van 'Noelia Romero Cabrera'

12 JUN 2017

Gemma Barendse (31) en Joël van Dooren (27) gaan een film maken voor hun afstudeerproject. Een niet-alledaagse film: behalve dat deze gaat over seksueel geweld onder jongeren, draait het ook nog eens om de dader in het verhaal en niet om het slachtoffer. Want, zo zeggen zij: seksueel geweld gebeurt niet alleen op straat door vreemden, maar al te vaak door die ene goeie jongen die zoiets nooit zou doen. Dankzij een geslaagde crowdfunding kunnen ze de film nu gaan maken.

Waar gaat de film over?

‘Een goeie jongen’ is een korte fictiefilm over seksueel geweld. De hoofdpersoon is Tom: een HBO-student die een onbezorgd leven leidt. Hij heeft een relatie met Eloisa, ze zijn drie maanden samen en ze hebben het leuk met z’n tweeën. Totdat hij op een avond over haar grenzen heen gaat. Dat komt wel in beeld, maar niet gewelddadig of iets dergelijks: je kan wel zien dat het niet goed is wat er gebeurt. Eloise verdwijnt dan uit het oog en Tom wil zichzelf bewijzen dat hij het niet gedaan heeft. Hij gaat sporten, gezond leven, stort zich op zijn studie. Zijn familie en vrienden zien hem nog steeds als dezelfde ‘goeie jongen’. Totdat er dan een bemiddelingsgesprek met Eloisa komt waarin Tom met haar geconfronteerd wordt. En zal hij het dan ontkennen of erkennen? Het is geen documentaire geworden. Daarin moeten mensen hun eigen trauma vertellen en herbeleven. We wilden de slachtoffers juist ontlasten en daarom hebben we voor fictie gekozen.

Waarom dit thema?

Seksueel geweld is een groot probleem, dat iedereen raakt, het maakt niet uit wie of waar. Zoveel vrouwen – en ja, het gebeurt ook met mannen – hebben het meegemaakt. Deze film is niet persoonlijk of therapeutisch, het ligt veel breder. Jongens die seks verwachten van hun vriendin. Meisjes zeggen wel eens ‘oh, dat doe ik wel even voor hem’. Of ze hebben na een ruzie wraakseks. Wat blijkt is dat er toch een grijs gebied is over wat nu precies aanranding of verkrachting is. Het is moeilijk voor slachtoffers om seksueel geweld in zo’n geval te bewijzen. Heel veel slachtoffers bevriezen op het moment dat het gebeurt, kunnen dan geen nee zeggen. Het is ook heel zwaar om alles in de rechtbank weer op te halen. Daarom worden er ook weinig daders bestraft of opgepakt. Het lijkt soms wel of het in de cultuur zit, of dat we het te makkelijk wegwuiven.

Waarom juist het verhaal van de dader?

Ik ben geïnspireerd door de Stanfordzaak: dat was een heel lage straf voor een verkrachter, omdat de dader, een succesvolle atleet en student, al te veel zou hebben geleden onder alle aandacht en publiciteit. Dat was voor mij een enorm dubbele moraal. Iedereen keurt het af, vooral als het gaat om vluchtelingen of serieverkrachters, die moeten lijden, maar bij iemand in de eigen sociale kring is dat heel anders. Je hoeft niet in en in slecht te zijn om een slechte daad te verrichten. Ik sta er vooral van te kijken hoeveel mensen het rationaliseren, alles om de waarheid maar uit de weg te gaan. Daarom hebben we expres het perspectief van de jongen gekozen, om te laten zien dat de dader niet meteen een kwade boze man hoeft te zijn. We willen laten zien dat je dan wel een goeie jongen kunt zijn, maar toch ook de fout in kan gaan. We hopen dat het publiek daar vooral over na gaat denken en beseft dat Tom inderdaad een heel leuke sympathieke jongen is, maar dat het toch wel heel erg is wat er is gebeurd en wat hij heeft gedaan. Ik hoop dat dat lukt, dat ons verhaal goed overkomt en dat het iets teweegbrengt. We willen graag de dialoog aangaan en hopelijk kunnen we er met deze film ook iets aan doen.

Het geld is binnen: hoe nu verder?

In de zomer zijn we al begonnen met brainstormen en we hebben een half jaar research gedaan van tevoren. We hebben met heel veel mensen gesproken, veel verhalen verzameld en uiteindelijk de trailer gemaakt en de crowdfunding opgestart. Veel mensen hebben daarvoor een heel marketingteam achter zich, wij hebben het zelf gedaan. Niet iedereen stond te springen om het hierover te hebben of om geld te geven. We snijden een moeilijk onderwerp aan. Extra mooi dat het toch gelukt is. Nu kunnen we de film gaan maken zonder dat we ons al te diep in de schulden hoeven te steken. Het is nog steeds wel een beetje krap, maar de basis is goed te doen, dat komt wel goed.

En dan?

In juli gaan we alles opnemen en dan is het in augustus klaar. We hopen dat het een mooie film wordt die ook op festivals vertoond wordt. Maar extra mooi zou zijn als de film ook nog een maatschappelijke impact heeft natuurlijk!


dislike
user_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Views

500+

komende nachten 'vallende sterren' te zien

komende nachten 'vallende sterren' te zien. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

23 MIN

Volgens Weerplaza is vrijdagnacht een van de meest spectaculairste sterrenregens, de Orioniden, boven ons land te zien. Nu hopen dat de wolken het zicht niet belemmeren.

Onder ideale opstandigen zullen aankomende maandag 20 tot 25 meteoren per uur te zien zijn. De sterrenregen is met het blote oog te zien, maar er bestaat wel een kans dat de weersomstandigheden van dat moment roet in het eten gooien. „De kans op wolkenvelden is best groot”, aldus weervrouw Diana Woei tegen het AD.

Kies een goede plek


Views

34

De leukste dansvloeren? De onontdekte van Desperados

Op stap met Desperados

In samenwerking met Desperados & ADE

In samenwerking met Desperados & ADE

GISTEREN

Het was even goed zoeken, maar dan stond je woensdagavond wel opeens op de tofste aftrap van het Amsterdam Dance Event die er was. Desperados gaf als officiële bierpartner van ADE het startsein voor vijf dagen keihard feesten.

Dat deden ze in De Marktkantine, maar niet zoals je de club kent: dit keer mocht je op ontdekkingsreis in onder andere de keuken, kelder en de binnenplaats, op zoek naar jouw dansvloer.

Glunderen op de dansvloer


Views

400+

Nederlandse volleybalsters spelen zaterdag om brons

Nederlandse volleybalsters spelen zaterdag om brons

De vrouwen verloren van Servië met 1-3 / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

37 MIN

Zaterdagochtend spelen de Nederlandse volleybalsters om de bronzen medaille op het WK in Japan. Ze strijden tegen China.

Nederlandse volleybalsters spelen zaterdag om brons

Teleurstelling na verlies van Servië / ANP

Niet goed genoeg


Views

39

Robin laat Chinese dj-dromen uitkomen!

Robin Leembruggen en zijn dj-ontdekking Corsak in de Jimmy Woo tijdens labelnight van Liquid Nights

Foto van 'Iris Hermans'

1 UUR

Tijdens Amsterdam Dance Event staat de Aziatische dancescene centraal. Robin Leembruggen scout Chinees talent en neemt ze mee naar ADE.

Chinalove

,,Ik geef echt om China!” Robin Leembruggen (25) woont nu vier jaar in China en werkt bij platenlabel Liquid State dat deze ADE onder meer feesten host (Liquid Nights) en in diverse panels zit. En hij gelooft in het land. ,,Het heeft de meeste potentie in de elektronische dancemuziekindustrie, let maar op.” Er wonen 3.1 miljard mensen en ‘ze willen daar echt met geld smijten’, ,,de fees die dj’s daar krijgen zijn vaak zo veel hoger dan wij gewend zijn.”


Views

83

Herfstvakantie Museadeuren open voor de kids

Herfstvakantie! Museadeuren open voor de kids

In samenwerking met de Museumvereniging

VANDAAG, 07:15

Zo’n 170 musea met meer dan 400 activiteiten en een thema dat aansluit bij de Kinderboekenweek: vriendschap. Dat is de Museumkidsweek – die tot en met 28 oktober stiekem twee weken duurt – in één zin. De museumdeuren staan tijdens de herfstvakantie dus wagenwijd open voor de kinderen, want zij zijn de museumambassadeurs van de toekomst! Voor wie nog uitjes voor die vakantie wil bedenken: de musea in ons land zijn voor gezinnen met kids op een leuke manier te ontdekken. Metro licht enkele activiteiten uit en een compleet overzicht van musea en ‘wat te doen’ vind je op Museumkidsweek.nl.

1 Een high tech Romein spelen

Rare jongens, die Romeinen, klinkt het vaak in de strips van Asterix & Obelix. Nou, zo raar waren die jongens niet. In de tentoonstelling High Tech Romeinen kunnen de kleintjes zelf ontdekken welke slimme technieken de Romeinen allemaal bedachten. De expo bevat nog veel meer knappe techniek van vroeger tijden en door voorwerpen te zoeken, stickers te plakken en letters te verzamelen kan – hoe spannend – een code worden gekraakt. Wie de Techniekspeurtocht tot een goed einde brengt, krijgt een technisch cadeautje.


Views

200+

Kunstbaarmoeder verhoogt overleven na vroeggeboorte

Foto: Unsplash

Foto van 'Bregje Simons'

1 UUR

Het is een belangrijke eerste stap op de weg naar een grotere overlevingskans voor te vroeg geboren baby's: het eerste design van een kunstbaarmoeder. De kunstbaarmoeder dient als veel natuurlijkere vervanging van een couveuse en kunstmatige beademing en geeft te vroeg geboren baby's extra tijd om te volgroeien.

Tijdens de Dutch Design Week (DDW) toont het Máxima Medisch Centrum (MMC), in samenwerking met Next Nature Network, voor het eerst een design van de kunstbaarmoeder. Daaruit hopen ze inspiratie te halen voor het eerste echte prototype. Ze willen de kunstbaarmoeder ontwikkelen omdat het veel natuurlijker is dan een couveuse, aangezien het de omstandigheden van een echte baarmoeder veel meer benadert. „Het doel is uiteindelijk om met een kunstbaarmoeder extreem vroeggeboren kinderen door de kritische periode van 24 tot 28 weken te helpen”, vertellen gynaecoloog Guid Oei en neonatoloog Hendrik Niemarkt, beiden werkzaam in het MMC.

Lage overlevingskans


Views

96

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?

Wat te doen voor een mooie wereldbol in 2070?

Deze jongeren vind je op dinsdag 16 oktober ook in de papieren Metro.

In samenwerking met Shell en One Young World

16 OKT 2018

Wat kunnen we allemaal doen om ervoor te zorgen dat we in, pak ‘m beet, het jaar 2070 nog op een prachtige wereldbol kunnen leven? Wat voor oplossingen kunnen we bedenken voor thema’s als duurzaamheid, klimaatverandering, schaarse grondstoffen en sociale ongelijkheid? Daarover brainstormen 1800 jongeren vanuit de hele wereld vanaf woensdag 17 oktober tot en met zaterdag 21 oktober tijdens de One Young World-top in Den Haag. Shell ondersteunt een delegatie van 20 jongeren voor One Young World met een Scholarship Programme. Deze jongeren, onze leiders van de toekomst, spreken in deze bijlage over de prachtige wereldbol die zij over een halve eeuw voor zich zien.

Jongeren die verschil willen maken

Een betere wereld willen we allemaal. Maar sommige jongeren zetten zich daar écht voor in. Dankzij hun bijzondere ambities zijn ze geselecteerd om via genoemd Shell Scholarship Programma de One Young World top in Den Haag bij te wonen. Daar kunnen ze hun krachten bundelen om hun plannen nog veelbelovender te maken. Deze week vind je op Metronieuws negen portretten van young leaders met passie. Hieronder drie, later in de week de andere zes jongeren.


Views

1k+

Titels voor mbo'ers: Skilled, Craftsman en Expert

Titels voor mbo'ers: Skilled, Craftsman en Expert

Met een titel zou in één oogopslag duidelijk worden welke vaardigheden de mbo'er heeft / ANP

Foto van 'metronieuws'

2 UUR

Wanneer je je hbo-studie afrondt, mag je de titel bachelor dragen. En na het afronden van je master ben je bijvoorbeeld master of science. Maar bij het afronden van een mbo-opleiding komt er geen titel aan te pas. Daar zou volgens GroenLinks verandering in moeten komen.

Studenten

Kamerlid Zihni Özdil diende het voorstel in. Hij vindt dat afgestudeerde mbo'ers een titel zouden moeten krijgen, zodat in één oogopslag de vaardigheden en deskundigheid zijn te zien en de mbo'er erkenning krijgt. Vanaf volgend studiejaar mogen de bijna half miljoen mbo'ers zich officieel student noemen, in plaats van deelnemers. Özdil vindt een titel een logische volgende stap, zegt hij in Trouw.


Views

100+

Tips voor de herfstvakantie: roggen en haaien voeren

Zin in een beetje spanning? Dan kun je zelf haaien of roggen voeren in het aquarium van Fort Kijkduin. Foto ter illustratie: Colourbox

Partnercontent

15 OKT 2018

Toeristen weten de Kop van Noord-Holland de laatste jaren steeds beter te vinden. In deze serie: wat vinden zij daar eigenlijk? In deel vier geeft Metro je tips voor de leukste uitjes in de herfstvakantie in de Kop van Noord-Holland. Meer info? Dagjeuitindekop.nl.

Met de temperaturen van deze week lijkt het eerder op zomer, toch is de herfstvakantie echt begonnen. In regio zuid is de vakantie van 13 t/m 21 oktober en in noord en midden van 20 t/m 28 oktober. Wat ga jij doen tijdens deze zonnige herfstdagen?

Halloween in Hippolytushoef


Views

2k+

Politie controleert vanuit bus op appende bestuurder

Een bestuurder verstuurt een WhatsApp-bericht met zijn mobiele telefoon tijdens het rijden in de auto. / ANP

Foto van 'metronieuws'

3 UUR

De politie deed de afgelopen dagen in het oosten van Nederland een proef, waarbij vanuit een bus werd gecontroleerd voor bellen of appen achter het stuur: 700 automobilisten werden op de bon geslingerd.

Het controleren werd gedaan vanuit een bus omdat er op deze manier goed overzicht kon worden gehouden op de weg. Zagen zij een bestuurder die met zijn telefoon bezig was, dan waarschuwden zij vervolgens agenten in volgauto’s die de overtreders langs de kant van de weg zetten.

Bewuster maken


Views

100+

Wat kunnen ze knallen, die Chinezen!

Helemaal in trance / Foto: Koen ten Holter

Foto van 'Iris Hermans'

3 UUR

Tijdens deze ADE staat de Aziatische dancescene in de schijnwerpers. Hoe Chinezen raven? Ze pieken vroeg en shotten veel, zonder fu yong high te worden.

Je kon ook op de foto

Brug


Views

100+

Likeability of 3

Duizenden mensen rijden met ongeldig rijbewijs

Foto: Unsplash

Foto van 'Bregje Simons'

3 UUR

Rijden met een ongeldig rijbewijs: het gebeurt steeds vaker. Duizenden bestuurders stappen nog in de auto met een rijbewijs wat ze eigenlijk al hadden moeten inleveren nadat het ongeldig is verklaard. Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Acht per dag

Het gaat om mensen bij wie het rijbewijs ongeldig is verklaard omdat ze bijvoorbeeld te vaak met te veel drank of drugs op in de auto zijn gestapt. Ook bestuurders waarvan onderzocht is dat zij niet meer geschikt zijn om te rijden, zoals ouderen met dementie, stappen nog veelvuldig zelf achter het stuur.


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

300+

A28 uren dicht: Post en bieten op snelweg na ongeluk

Door een ongeluk met drie vrachtwagens op de snelweg A28 bij Assen is een groot deel van de weg afgesloten. Het ongeval zorgde voor een ravage op de weg. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 08:59

De snelweg A28 bij Assen blijft waarschijnlijk een groot deel van de dag afgesloten door een ongeluk waarbij drie vrachtwagens betrokken waren. Door het ongeval is een grote ravage ontstaan. De weg ligt bezaaid met bieten, de lading van een van de vrachtwagens. De ANWB meldt dat de weg naar verwachting tot 16.00 uur dicht blijft in beide richtingen.

Aanvankelijk werd gemeld dat er ook poststukken op de weg lagen, maar dat bleek niet het geval. PostNL kreeg daarover veel telefoontjes van bezorgde burgers.

Afsluiting komt slecht uit


Views

400+

Stints waarschijnlijk nog maanden in de garage

Stints waarschijnlijk nog maanden in de garage

In Nederland reden zo'n 3500 stints rond / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 07:40

De stints blijven naar alle waarschijnlijkheid tot het einde van het jaar nog in de garage staan. Donderdag diende het kort geding dat kinderopvang Het Kinderstraatje uit Almere had aangespannen.

Tijdens het kort geding bleek dat het onderzoek naar de veiligheid van de elektrische bolderkar tot zeker de jaarwisseling duurt. Tot die tijd wordt de stint niet gebruikt door de buitenschoolse opvang, de voornaamste afnemer van de kar.

Geen alternatieven


Views

200+

Eerste vrouw fietst de wereld rond

Voor het eerst fietst vrouw de wereld rond

Graham bij aankomst in Berlijn / Adventure Syndicate

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 07:20

Maar liefst 125 dagen had ze nodig: de Schotse Jenny Graham (38) is als eerste vrouw alleen de wereld rondgefietst. Het oude record stond op 144 dagen.

29.000 kilometer


Views

800+

Eerste neutrale X op paspoort
Likeability of 5

Eerste genderneutrale X op paspoort

Vier procent van de Nederlanders voelt zich niet thuis in de categorie 'man' of 'vrouw' / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:57

Na een lange strijd heeft Leonne Zeegers vrijdag eindelijk een paspoort zonder geslachtsaanduiding gekregen. Ze maakte zich al jaren sterk voor de mogelijkheid om een neutrale 'X' te kiezen, in plaats van een 'V' of een 'M'. Zeegers voelt zich als intersekse persoon man noch vrouw.

Eerste Nederlander

Eerder dit jaar kwam de rechtbank in Roermond al tot de conclusie dat geslacht geen kwestie is van geslachtskenmerken, maar van genderidentiteit. Twee jaar lang streed ze voor die uitspraak. En nu mag Zeegers zonder mannelijk of vrouwelijk geslacht geregistreerd worden, ze is daarmee de eerste Nederlander met een 'X' in haar paspoort.


lol
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Lees de Metro van morgen nu al online

Een kroniek uit het verleden? ©metro

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Zo, die is naar de drukker. In de komende uren wordt er weer keihard gewerkt om de bakken op de stations te vullen met jullie geliefde Metro-krant! Wat is er allemaal in de Metro van vrijdag 19 oktober te lezen?

Weg met peuken

De staatssecretaris is helemaal klaar met sigaretten, hoe zal het leven van een roker eruit zien over een aantal jaar? Hij betaalt zich blauw voor een pakje peuken en mag er op steeds minder plekken nog eentje opsteken. Ben je wel klaar met dat gepaf? Wellicht kan je werkgever je een handje helpen met stoppen.


Views

600+

Man wil 20.000 pond van winkel na 'racistische ruft'

Tesco is een grote supermarktketen in het Verenigd Koninkrijk ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een medewerker van de Britse supermarktketen Tesco sleept zijn werkgever voor de rechter nadat een collega een scheet liet in zijn gezicht.

De 42-jarige Atif Masood wil 20.000 pond (22.762 euro) voor de in zijn ogen racistische daad die hij moest ondergaan in het Londense filiaal, zo meldt de Britse Metro.

Discriminatie?


Views

1k+

Tien actiegroepen overwegen protest bij intocht Sint

'Zie ginds komt het protest in Nederland weer aan' ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Het duurt nog ongeveer een maand, maar dan komt de Sint weer naar Nederland. En wat is een intocht nou helemaal zonder protesten?

Uit een inventarisatie van de gemeente Zaanstad blijkt dat er tot dusver maar liefst tien partijen overwegen om te gaan demonstreren tijdens de intocht in die gemeente.

'Traditie'


Views

1k+