Binnenland

Likeability of 3

Seksueel geweld vaak door die ene goeie jongen

Gemma en Joel willen in augustus de film af hebben

Foto van 'Noelia Romero Cabrera'

12 JUN 2017

Gemma Barendse (31) en Joël van Dooren (27) gaan een film maken voor hun afstudeerproject. Een niet-alledaagse film: behalve dat deze gaat over seksueel geweld onder jongeren, draait het ook nog eens om de dader in het verhaal en niet om het slachtoffer. Want, zo zeggen zij: seksueel geweld gebeurt niet alleen op straat door vreemden, maar al te vaak door die ene goeie jongen die zoiets nooit zou doen. Dankzij een geslaagde crowdfunding kunnen ze de film nu gaan maken.

Waar gaat de film over?

‘Een goeie jongen’ is een korte fictiefilm over seksueel geweld. De hoofdpersoon is Tom: een HBO-student die een onbezorgd leven leidt. Hij heeft een relatie met Eloisa, ze zijn drie maanden samen en ze hebben het leuk met z’n tweeën. Totdat hij op een avond over haar grenzen heen gaat. Dat komt wel in beeld, maar niet gewelddadig of iets dergelijks: je kan wel zien dat het niet goed is wat er gebeurt. Eloise verdwijnt dan uit het oog en Tom wil zichzelf bewijzen dat hij het niet gedaan heeft. Hij gaat sporten, gezond leven, stort zich op zijn studie. Zijn familie en vrienden zien hem nog steeds als dezelfde ‘goeie jongen’. Totdat er dan een bemiddelingsgesprek met Eloisa komt waarin Tom met haar geconfronteerd wordt. En zal hij het dan ontkennen of erkennen? Het is geen documentaire geworden. Daarin moeten mensen hun eigen trauma vertellen en herbeleven. We wilden de slachtoffers juist ontlasten en daarom hebben we voor fictie gekozen.

Waarom dit thema?

Seksueel geweld is een groot probleem, dat iedereen raakt, het maakt niet uit wie of waar. Zoveel vrouwen – en ja, het gebeurt ook met mannen – hebben het meegemaakt. Deze film is niet persoonlijk of therapeutisch, het ligt veel breder. Jongens die seks verwachten van hun vriendin. Meisjes zeggen wel eens ‘oh, dat doe ik wel even voor hem’. Of ze hebben na een ruzie wraakseks. Wat blijkt is dat er toch een grijs gebied is over wat nu precies aanranding of verkrachting is. Het is moeilijk voor slachtoffers om seksueel geweld in zo’n geval te bewijzen. Heel veel slachtoffers bevriezen op het moment dat het gebeurt, kunnen dan geen nee zeggen. Het is ook heel zwaar om alles in de rechtbank weer op te halen. Daarom worden er ook weinig daders bestraft of opgepakt. Het lijkt soms wel of het in de cultuur zit, of dat we het te makkelijk wegwuiven.

Waarom juist het verhaal van de dader?

Ik ben geïnspireerd door de Stanfordzaak: dat was een heel lage straf voor een verkrachter, omdat de dader, een succesvolle atleet en student, al te veel zou hebben geleden onder alle aandacht en publiciteit. Dat was voor mij een enorm dubbele moraal. Iedereen keurt het af, vooral als het gaat om vluchtelingen of serieverkrachters, die moeten lijden, maar bij iemand in de eigen sociale kring is dat heel anders. Je hoeft niet in en in slecht te zijn om een slechte daad te verrichten. Ik sta er vooral van te kijken hoeveel mensen het rationaliseren, alles om de waarheid maar uit de weg te gaan. Daarom hebben we expres het perspectief van de jongen gekozen, om te laten zien dat de dader niet meteen een kwade boze man hoeft te zijn. We willen laten zien dat je dan wel een goeie jongen kunt zijn, maar toch ook de fout in kan gaan. We hopen dat het publiek daar vooral over na gaat denken en beseft dat Tom inderdaad een heel leuke sympathieke jongen is, maar dat het toch wel heel erg is wat er is gebeurd en wat hij heeft gedaan. Ik hoop dat dat lukt, dat ons verhaal goed overkomt en dat het iets teweegbrengt. We willen graag de dialoog aangaan en hopelijk kunnen we er met deze film ook iets aan doen.

Het geld is binnen: hoe nu verder?

In de zomer zijn we al begonnen met brainstormen en we hebben een half jaar research gedaan van tevoren. We hebben met heel veel mensen gesproken, veel verhalen verzameld en uiteindelijk de trailer gemaakt en de crowdfunding opgestart. Veel mensen hebben daarvoor een heel marketingteam achter zich, wij hebben het zelf gedaan. Niet iedereen stond te springen om het hierover te hebben of om geld te geven. We snijden een moeilijk onderwerp aan. Extra mooi dat het toch gelukt is. Nu kunnen we de film gaan maken zonder dat we ons al te diep in de schulden hoeven te steken. Het is nog steeds wel een beetje krap, maar de basis is goed te doen, dat komt wel goed.

En dan?

In juli gaan we alles opnemen en dan is het in augustus klaar. We hopen dat het een mooie film wordt die ook op festivals vertoond wordt. Maar extra mooi zou zijn als de film ook nog een maatschappelijke impact heeft natuurlijk!


dislike
user_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Views

200+

Blaasapparatuur verstoord door stank dronken mannen

Een agent neemt een blaastest af. / ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Twee dronken mannen uit Geldrop hadden vrijdagnacht zo’n grote alcoholwalm om zich heen hangen, dat de blaasapparatuur van de politie erdoor verstoord raakte. De politie hield hen aan omdat de twee mannen al slingerend op hun bromfiets een poging deden thuis te komen.

De mannen hadden zo ongeveer de hele rijbaan nodig om op de weg te blijven, schrijft de politie Geldrop op Facebook. Afstappen en de bromfiets overeind houden was een grote uitdaging voor de twee. Ze konden nauwelijks op hun benen staan.

Storing

Eenmaal op het politiebureau moesten de twee een blaastest doen. De eerste man bleek ruim 4,5 keer de toegestane hoeveelheid te hebben gedronken. De ruimte waarin de mannen de blaastest moesten doen, raakte zo gevuld met alcohollucht dat het blaasapparaat een storing aan gaf. Het werkte niet meer voor de tweede man.

Na ruim 45 minuten lang de ruimte gelucht te hebben, kon de tweede man de test ondergaan. Hij had vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken. Tevens bleek hij met een ongeldig verklaard rijbewijs te rijden en had hij een ID-kaart bij zich die inmiddels al vier jaar verlopen was.

Het rijbewijs van de eerste man is ingenomen. Beide mannen moeten binnenkort voor de rechter verschijnen.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Likeability of 5

Dronken man rijdt naar politie om vriend op te halen

Beide mannen zijn opgepakt wegens rijden onder invloed Foto: Pexels / Lucas

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een man die zaterdag een vriend op kwam halen van het politiebureau in Zwolle - waar deze vastzat wegens rijden onder invloed - had zelf ook teveel gedronken.

Vergeten

De 30-jarige beschonken Amsterdammer liep het bureau binnen en was ‘even vergeten’ dat hij zelf ook had gedronken, meldt de Zwolse politie op Facebook.

De man werd in Zwolle alsnog opgepakt. Zijn 39-jarige vriend is inmiddels op vrije voeten.

BEKIJK OOK


lol
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

2k+

Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

Win! Ben jij net zo grappig als de vier Gabbers?

De vier Gabbers met vlnr Ali B, Najib Amhali, Martijn Koning en Roué Verveer. / Vincent van Dordrecht

In samenwerking met Gabbers

24 MEI 2018

We dagen je uit: probeer net zo grappig te zijn als Gabbers. Of grappiger!

Roué Verveer, Martijn Koning, Najib Amhali en Ali B zullen op 29 en 30 juni de ene na de andere grap de Ziggo Dome in slingeren. Zij doen dat in een nieuwe formatie tijdens de derde Gabbereditie. Koop je kaarten met 20 euro korting via Metro.

koop gabber tickets

Maar… zijn Metrolezers misschien wel net zo grappig of zelfs grappiger dan deze vier comedians? Wij twijfelen daar uiteraard niet aan, maar we dagen de lezer wel uit. Vorige week kondigden we het in een interview met het kwartet heren al aan: er komt een wedstrijd ‘Ben jij net zo grappig als Gabbers?’

Stel, Gabbers voor je neus

„Geef de lezers een opdracht mee, dat werkt het beste. Donald Trump bijvoorbeeld”, zegt Martijn Koning. En met een lach: „Of Gabbers zelf natuurlijk. Pak ons maar hard aan.” De opdracht daarom deze keer: stel, de vier Gabbers staan voor je neus. Welke grap óver hen (of over een van de vier) zou je vertellen?

Inzenders van een onvervalste Gabbersgrap maken kans op 5x2 vrijkaarten voor een van de Ziggo Dome-shows. Maar, misschien nog wel belangrijker, bij plaatsing van je grap in Metro of op Metronieuws.nl verdien je uiteraard eeuwige roem!

Meedoen? Mail dan je grap naar marketing@metronieuws.nl.

Kaarten met korting

Metrolezers kunnen naast de prijsvraag profiteren van een speciale kortingsactie van deze krant en Gabbers. Kaarten voor de shows op 29 en 30 juni in Ziggo Dome bestel je via www.gabbers.nl. Metrolezers krijgen 20 euro korting voor elke rang! Dit door de vouchercode metro (met kleine letters) in te voeren.

koop gabber tickets

Lucky hour

Elke Gabber-donderdag wordt tussen 12.00 en 13.00 uur bovendien het Gabbers Lucky Hour gehouden. Wie vandaag tijdens dat uur kaarten met de metrocode bestelt, maakt kans op een gratis fastlane bij Ziggo Dome.

BEKIJK OOK


Views

2k+

Limburg getroffen door aardbeving. / ANP

Limburg getroffen door aardbeving

Het treinstation van Maastricht. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In het zuiden van het land heeft vrijdagnacht een lichte aardbeving plaatsgevonden. De beving met een kracht van 3,2 op de Schaal van Richter had plaats om ongeveer 00.45 uur. Het KNMI heeft laten weten dat het epicentrum lag bij de Limburgse plaats Stramproy, aan de grens met België.

Natuurlijke oorzaak

De beving was op een diepte van zo'n 12 kilometer. Op Twitter melden meerdere mensen in België en Nederland dat ze de beving hebben gevoeld.

In tegenstelling tot Groningen, waar aardbevingen het gevolg zijn van gaswinning, hebben bevingen in Limburg een natuurlijke oorzaak. Ze zijn het gevolg van bewegingen in regionale breukensystemen in de aardkorst. Deze bewegingen ontstaan door zogeheten tektonische krachten aan de randen van platen.

Stabiele platen

Nederland ligt midden op de Euraziatische Plaat. Midden op de min of meer stabiele platen kunnen ook aardbevingen voorkomen.

De zwaarste aardbeving die in Nederland tot nu toe gemeten is, was in 1992 in Roermond. Die beving had een kracht van 5,8.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Dief (13) vernielt winkel en schopt zwangere vrouw. / ANP
Likeability of 3

Dief (13) vernielt winkel en schopt zwangere vrouw

Politie op straat. / ANP

Foto van 'metronieuws'

25 MEI 2018

In Amersfoort heeft zich vrijdagmiddag een bizar incident voorgedaan. Een dertienjarige jongen werd in de Kruidvat betrapt op winkeldiefstal en ging vervolgens volledig door het lint.

Condooms

Een zwangere vrouw die de jongen probeerde te kalmeren werd in haar buik geschopt, en stellages werden omgegooid. Volgens RTV Utrecht was de jongen samen met een vriend en probeerden ze condooms te stelen.

De politie kreeg een melding van twee jongens die waren betrapt op winkeldiefstal. „We troffen een enorme ravage aan” aldus politiewoordvoerder Jacqueline van Houten. „De winkel moest de rest van de dag dicht om de schade vast te stellen” zegt van Houten.

Minderjarig

Een van de daders zit vast, naar zijn vriend wordt nog gezocht. Tegen beiden is aangifte gedaan wegens mishandeling en vernieling. „Omdat het om een minderjarige jongen gaat wordt ook zijn familie erbij betrokken.”

De zwangere vrouw is voor controle naar het ziekenhuis gebracht, daar bleek alles gelukkig in orde te zijn.


dislike
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

2k+

Rutte eist medewerking van Rusland in MH17-onderzoek. / ANP

Rutte eist medewerking van Rusland in MH17-onderzoek

Premier Rutte reageert op de uitkomst van het MH17 onderzoek na afloop van de wekelijkse ministerraad. / ANP

Foto van 'metronieuws'

25 MEI 2018

Premier Mark Rutte sprak vrijdag na zijn wekelijks persconferentie zijn verwachting uit dat Rusland volledig zal meewerken aan het onderzoek. Het onderzoek dat moet leidden tot het berechten van de personen, verantwoordelijk voor het neerschieten van MH17.

„Wij eisen van Rusland dat het zijn verantwoordelijkheid neemt en volledig meewerkt aan waarheidsvinding en gerechtigheid voor de slachtoffers van MH17 en hun nabestaanden” sprak Rutte.

Russische krijgsmacht

Dat dit momenteel niet schijnt te gebeuren, bevestigde de premier met de woorden: „Ondanks herhaalde verzoeken van het JIT is cruciale informatie niet geleverd.”

Afgelopen donderdag bracht het JIT de conclusie naar buiten dat de buk-raketinstallatie, waarmee de MH17 in juli 2014 werd neergeschoten, afkomstig was van de Russische krijgsmacht.

Aansprakelijk

Op grond van die informatie besloot het kabinet samen met Australië Rusland aansprakelijk te stellen. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven, waarvan 196 Nederlanders.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Sonja (83) baalt van 'kleutertaal' tip-video ProRail

Ouderen voelen zich niet serieus genomen door ProRail. De dame op de foto komt niet voor in het verhaal. /Colourbox

Foto van 'Constance van Amstel'

25 MEI 2018

ProRail is deze maand een campagne gestart om senioren veilig door het openbaar vervoer te loodsen. De video die ProRail bij deze actie maakte, valt echter niet bij iedereen in goede aarde.

De 83-jarige Sonja Hartog, fervent reiziger, ergert zich groen en geel aan onder meer het taalgebruik in het filmpje. Ze schreef er een open brief over aan Vrouw. ,,Bijna wekelijks reis ik met de trein en ik herken alles wat u vertelt en laat zien maar: waarom dit betuttelende taalgebruik? Hoe nuttig ook, dit filmpje had ook zonder problemen gebruikt kunnen worden bij een schoolreisje met een groepje kleuters.", schrijft ze. Ook begrijpt ze niet waarom de vervoerde haar tutoyeert: ,,Waarom word ik aangesproken alsof ik 5 jaar ben?"

Vasthouden

In het filmpje krijgen ouderen het advies om op roltrappen eerst de leuning vast te pakken en eenmaal boven niet op de smartphone te kijken - 'hoe verleidelijk ook'. Ook moeten ze zich goed vasthouden bij het in- en uitstappen in de trein en er niet voor terugdeinzen om hulp te vragen van medepassagiers.

Bekijk het filmpje hieronder:

De hoogbejaarde brievenschrijfster haalt ook nog een aantal zaken aan waar ProRail niet over rept, maar waar zij wel mee kampt. Ze doet een paar suggesties: 'Neemt u graag de lift, houdt u er dan rekening mee dat die vaak kapot is.' En: 'Wilt u liever niet staan, dan heeft u pech, we hebben sowieso te weinig zitplaatsen'.

Verbazing

Ook op social media is door mensen met verbazing gereageerd op de campagne. Op twitter vragen sommige mensen zich af waarom de ouderen zich moeten aanpassen en niet ProRail zich aanpast aan de steeds groter wordende groep oudere reizigers. ,,Een derde van de ouderen mijdt het openbaar vervoer omdat het te ingewikkeld is. @ProRail gaat het nu uitleggen. Ipv minder ingewikkeld maken.", zegt Harrie Kiekebos.

Op de brief van de 83-jarige Sonja heeft ProRail inmiddels gereageerd. Via een tweet gericht aan Vrouw laten ze weten graag met de oude dame in gesprek te willen om samen met haar te kijken naar wat er de volgende keer beter kan.


Views

2k+