Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 11 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Schrik sloeg hard toe bij auto-incident Amsterdam CS

Ook Amsterdam is nu door een aanslag getroffen, zullen velen zaterdagavond laat hebben gedacht.

Een auto die inrijdt op toevallige passanten, dan kun je in eerste instantie door eerdere drama’s in Stockholm, Berlijn, Nice en Londen niets anders bedenken dan: aanslag. De schrik was dan ook enorm toen Amsterdam zaterdagavond werd opgeschrikt door een automobilist die voor station CS op mensen inreed en zeven gewonden veroorzaakte. De politie sprak een man in een zwarte auto bij het Stationsplein aan omdat hij op de trambaan reed. De bestuurder, een 45-jarige Amsterdammer, werd verteld hoe hij op de gewone rijbaan kon komen. Stapvoets reed hij weg, maar maakte plotseling snelheid in het voetgangersgebied. Voor de auto tegen de rand van een metro-ingang botste, raakte hij zeven personen. Dat waren vooral toeristen.

Automobilist onwel

Toch werd snel duidelijk dat er geen opzet in het spel was. De politie meldde kort na het voorval dat de automobilist waarschijnlijk onwel geworden was. Véél te snel vonden talloze mensen op social media. „Hoe je het wendt of keert, mijns inziens is er opzet in het spel. Hij stond gewoon te wachten om te zien hoeveel slachtoffers hij kon maken. Hij slaagde niet in zijn opzet omdat de politie hem aansprak”, werd bijvoorbeeld stellig gemeld. Of: ‘gewoon een aanslag!’ en ‘beetje ongeloofwaardig dit’. Veel mensen op Twitter en Facebook vroegen zich zondag af waarom de verdachte alleen ‘Amsterdammer’ wordt genoemd. Anderen waren daar juist opgelucht over.

https://twitter.com/MatkovichAnna/status/873900898837254144

Schrik sloeg hard toe bij auto-incident Amsterdam CS

Hoe dan ook: de schrik zat er logischerwijs in natuurlijk, vooral mensen die juist op dat moment in de buurt van station Amsterdam CS waren. Toch kwam de politie zondag met meer duidelijkheid: „De aangehouden bestuurder zit nog vast. Hij heeft een medische achtergrond en is mogelijk door een lage bloedsuikerspiegelwaarde onwel geworden. Hij geeft aan zich niets van het voorval te kunnen herinneren.”

De politie houdt de zaak nog in onderzoek. Van de gewonden lagen er gisteren aan het einde van de middag nog vier in het ziekenhuis. Twee slachtoffers zijn geopereerd en worden kunstmatig in slaap gehouden.

Weekend vol schrik

Er waren meer incidenten in het afgelopen weekend waarbij de schrik velen om het hart sloeg.

1 Guus Meeuwis

Bij een Groots Met een Zachte G-concert van Guus Meeuwis werd buiten het PSV-stadion een filmende man aangehouden. De man had geen verklaring voor zijn geheimzinnige gedrag en geen kaartje voor het evenement. Bij de politie stond de Amsterdammer (29) bekend als ‘mogelijk geradicaliseerd’. Dat leverde een arrestatie en extra beveiliging op.

Schrik sloeg hard toe bij auto-incident Amsterdam CS
Veel beveiliging dit weekend bij de concerten van Guus Meeuwis. / Rob Engelaar | ANP

2 Retropop Emmen

Een helikopterpiloot heeft de bezoekers van Retropop in Emmen de stuipen op het lijf gejaagd door met zijn toestel laag over het festivalterrein te vliegen. De luchtvaartpolitie heeft de zaak in onderzoek. De festivalorganisatie kalmeerde het publiek via grote borden met de melding dat er sprake was van een onbezonnen actie.

3 Vliegtuiggesprek

Een toestel van Easyjet maakte uit angst om terrorisme een ongeplande landing op het Duitse vliegveld Köln/Bonn. Drie passagiers op de vlucht Ljubljana – Londen hielden ‘een verdacht gesprek’. De 151 reizigers moesten via glijbanen het vliegtuig uit en het vliegveld werd urenlang gesloten. Alle bagage op Köln/Bonn werd opnieuw gecontroleerd en een rugzak – die niemand claimde – werd door de politie opgeblazen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.