Pas op! Hiermee is een natuurbrand zo veroorzaakt

Naast camping 't Grasbroek in Bornerbroek bij het Twentse Almelo brak eind mei een bosbrand uit. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

19 JUN 2017

Het is heet en het blijft nog wel even heet. Dat betekent dat de natuur heel droog is. En dan moet er opgepast worden. In Portugal woeden al een paar dagen verwoestende bosbranden en in delen van Nederland geldt code oranje omdat er een grote kans bestaat op een zich snel uitbreidende natuurbrand. Maar wat veroorzaakt natuurbranden? En hoe erg is het hier?

Droge bliksem

Ook in tijden van grote droogte kan het bliksemen. Dit vormt een groot gevaar, want hierdoor is een bos- of heidebrand zo veroorzaakt. Ook in Portugal is bliksem de oorzaak van de al dagen woekerende brand die tientallen dodelijke slachtoffers heeft gemaakt en zo’n 2000 brandweerlieden dag en nacht bezighoudt. De lokale autoriteiten hebben inmiddels de boom ontdekt waar de bliksem is ingeslagen. In eerste instantie werd er uitgegaan van brandstichting.

Onvoorzichtig met vuur

Een zich snel verspreidende brand is in de huidige weersomstandigheden dus zo ontstaan. Al het uit het autoraampje gooien van een sigaret kan een boosdoener zijn en een bermbrand veroorzaken. Net zoals vonken die van de wielen van een remmende trein kunnen af komen of lassen en slijpen. Iedereen wordt dan ook gevraagd voorzichtig om te gaan met open vuur in natuurgebieden. Ook het in de lucht laten van een wensballon kan tijdens droogte grote gevolgen hebben, of barbecueën.

De brandweer Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland oefent met een blushelikopter op de bestrijding van branden in natuurgebieden.

Auto of glas

Er zijn ook zaken waar mensen misschien niet snel aan denken, maar die wel natuurbranden kunnen veroorzaken. Neem achtergelaten glazen flessen. Door de brandende zon kan hierin lenswerking optreden waardoor een concentratie van zonlicht ontstaat dat een vuurtje aan kan wakkeren. Maar ook het parkeren van je auto in hoog, droog gras is niet zonder risico. Door de hitte van de motor en katalysator kan het gras vlam vatten. Daarnaast zijn er ook oorzaken waar de mens niets aan kan doen. De wind namelijk kan niet alleen de verspreider van brand zijn, maar ook de aanstichter. Wanneer de wind de takken van bomen een lange tijd tegen elkaar aanwrijft, kan wrijvingswarmte ontstaan.

Code oranje en geel

In Zeeland, het noorden van Limburg en in het noorden en oosten van Gelderland geldt code oranje. Hier bestaat een grote kans op een zich snel uitbreidende natuurbrand. Brabant, Utrecht, Twente en de kop van Noord-Holland hebben code geel gekregen: hier geldt een verhoogd risico. Open (kook)vuur, vuurkorven, fakkels, vuurwerk en wensballonnen zijn hierdoor in natuurgebieden niet meer toegestaan. Roken wordt sterk afgeraden. Maar ook ontheffingen voor open vuur, bijvoorbeeld op natuurcampings, zijn hierdoor ingetrokken.

Natuurbranden in Nederland

Dit jaar hebben zich al grote natuurbranden voorgedaan in Nederland. Bij het Drentse Gasselte, het Overijsselse Beuningen en in de duinen bij Zandvoort. Andere grote branden in de afgelopen jaren zijn onder meer de duinbranden bij Bergen en Schoorl in Noord-Holland (2009, 2010 en 2011), op de Strabrechtse heide in Noord-Brabant (juli 2010), in het Drentse Fochteloërveen en Aamsveen (2011), bij voormalig zenderpark Radio Kootwijk, bij Laag Soeren en Hoog Soeren (2012/2013) en op de Hoge Veluwe (2014).


Log in om een reactie te plaatsen

Views

51

Likeability of 3

Sloterdijk - Enschede in de sneeuw: zes uur onderweg

Amsterdam Sloterdijk - Enschede, 6 uur ©Jelmer Visser

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

59 MIN

Ondanks alle oproepen om thuis te werken, collega's die me voor gek verklaarden en het zeer slechte track record van de NS als er sneeuw valt, besloot ik toch om tijdens het weeralarm op de redactie van Metro te gaan werken. Van Enschede naar Amsterdam Sloterdijk; wat kan er misgaan? Nou veel. Op de heenreis was er weinig aan de hand maar over de terugreis heb ik maar liefst zes uur gedaan. Gelukkig had ik mijn camera mee om winterse beelden te schieten.

Mijn uitzicht voor ik vertrok aan de barre tocht ©Jelmer Visser

Likeability of 5

Frisser, mooier, sneller: Metro-site in nieuwe jas

Foto van 'Metro'

Metro

3 UUR

Na de nieuwe app en de vernieuwde krant, heeft Metro nu ook een gloednieuwe website. Frisser, mooier, sneller, hipper: dat zijn de reacties die we tot nu toe van jullie ontvingen. Want net als de app, is de nieuwe website waarop je nu aanwezig bent samen met Metro-lezers ontwikkeld; jullie konden de afgelopen periode al feedback geven op de bèta-versie.

Deze nieuwe site is in lijn gebracht met de andere kanalen van Metro. Dat betekent onder andere een frisse, overzichtelijke uitstraling, een menubalk met channels en de mogelijkheid om te reageren op artikelen via emoji's.

Scholieren hopen op dagje vrij door berg sneeuw

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

VANDAAG, 09:14

Hoewel de basisschoolleerlingen nog een dagje vrij hebben door de staking van heel veel leerkrachten, moeten de middelbare scholieren gewoon weer naar school. Veel waren maandag ijsvrij, maar dinsdag zijn de wegen als het goed is toch echt weer begaanbaar. Een aantal scholieren uit Gouda was het daar niet mee eens en besloot op een wel heel bijzondere manier vrij te regelen.

Flink wat sneeuw

Basisschoolleraren leggen opnieuw hun werk neer

Basisschoolleraren leggen opnieuw hun werk neer

Basisschoolleraren tijdens de protestmanifestatie in het Zuiderpark

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 07:10

Tienduizenden leerkrachten in het basisonderwijs leggen dinsdag opnieuw het werk neer. Met de tweede landelijke staking protesteren de meesters en juffen tegen de volgens hen te lage salarissen en te hoge werkdruk.

Anders dan bij de eerste staking in oktober zijn er geen grote manifestaties. Wel worden er lokale bijeenkomsten in het land gehouden.

Pas op: de wegen kunnen verraderlijk glad zijn

Pas op: de wegen kunnen verraderlijk glad zijn

Sneeuwoverlast op de A16 bij Rotterdam

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:50

Het winterse weer zorgt ervoor dat het op de wegen verraderlijk glad kan zijn. Sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten zorgen met name in woonwijken en op secundaire wegen voor soms zeer gladde omstandigheden.

De snelwegen zijn over het algemeen schoon, maar op sommige trajecten is de linkerbaan nog behoorlijk glad. Zo is de spitsstrook op de A7 nog dicht. Ook fietsers en voetgangers zijn gewaarschuwd: fiets- en voetpaden kunnen zeer glad zijn.

Het gevaar van vieze lucht wordt ernstig onderschat

Het gevaar van vieze lucht wordt ernstig onderschat

De Stadhouderskade in Amsterdam Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:44

De Tweede Kamer ontvangt dinsdag een brandbrief van bijna 170 longartsen en het Longfonds. Hierin schrijven zij dat het gevaar dat mensen ziek worden of dood gaan door vieze lucht volgens hen ‘ernstig wordt onderschat’.

De longartsen en het Longfonds roepen de Kamerleden op nog deze week maatregelen te treffen tegen vieze lucht, weet het AD. „Als artsen doen wij er alles aan om mensen weer gezond te maken, maar het liefst zouden wij natuurlijk willen dat mensen helemaal niet ziek worden. Daar kunnen wij niet voor zorgen, maar dat kunt u wél”, benadrukken de 169 longartsen tegenover de Kamerleden.

Minister Koolmees: Inburgering moet op de schop

Minister Koolmees: Inburgering moet op de schop

Wouter Koolmees Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:32

Er is een groot probleem met betrekking tot de inburgering, vindt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Koolmees zegt geschrokken te zijn van het aantal Somaliërs en Eritreeërs in Nederland dat geen opleiding heeft gevolgd en in de bijstand zit. Ook de oplopende wachtlijsten voor inburgeringsexamens noemt hij als probleem.