Pas op! Hiermee is een natuurbrand zo veroorzaakt

Naast camping 't Grasbroek in Bornerbroek bij het Twentse Almelo brak eind mei een bosbrand uit. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

19 JUN 2017

Het is heet en het blijft nog wel even heet. Dat betekent dat de natuur heel droog is. En dan moet er opgepast worden. In Portugal woeden al een paar dagen verwoestende bosbranden en in delen van Nederland geldt code oranje omdat er een grote kans bestaat op een zich snel uitbreidende natuurbrand. Maar wat veroorzaakt natuurbranden? En hoe erg is het hier?

Droge bliksem

Ook in tijden van grote droogte kan het bliksemen. Dit vormt een groot gevaar, want hierdoor is een bos- of heidebrand zo veroorzaakt. Ook in Portugal is bliksem de oorzaak van de al dagen woekerende brand die tientallen dodelijke slachtoffers heeft gemaakt en zo’n 2000 brandweerlieden dag en nacht bezighoudt. De lokale autoriteiten hebben inmiddels de boom ontdekt waar de bliksem is ingeslagen. In eerste instantie werd er uitgegaan van brandstichting.

Onvoorzichtig met vuur

Een zich snel verspreidende brand is in de huidige weersomstandigheden dus zo ontstaan. Al het uit het autoraampje gooien van een sigaret kan een boosdoener zijn en een bermbrand veroorzaken. Net zoals vonken die van de wielen van een remmende trein kunnen af komen of lassen en slijpen. Iedereen wordt dan ook gevraagd voorzichtig om te gaan met open vuur in natuurgebieden. Ook het in de lucht laten van een wensballon kan tijdens droogte grote gevolgen hebben, of barbecueën.

De brandweer Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland oefent met een blushelikopter op de bestrijding van branden in natuurgebieden.

Auto of glas

Er zijn ook zaken waar mensen misschien niet snel aan denken, maar die wel natuurbranden kunnen veroorzaken. Neem achtergelaten glazen flessen. Door de brandende zon kan hierin lenswerking optreden waardoor een concentratie van zonlicht ontstaat dat een vuurtje aan kan wakkeren. Maar ook het parkeren van je auto in hoog, droog gras is niet zonder risico. Door de hitte van de motor en katalysator kan het gras vlam vatten. Daarnaast zijn er ook oorzaken waar de mens niets aan kan doen. De wind namelijk kan niet alleen de verspreider van brand zijn, maar ook de aanstichter. Wanneer de wind de takken van bomen een lange tijd tegen elkaar aanwrijft, kan wrijvingswarmte ontstaan.

Code oranje en geel

In Zeeland, het noorden van Limburg en in het noorden en oosten van Gelderland geldt code oranje. Hier bestaat een grote kans op een zich snel uitbreidende natuurbrand. Brabant, Utrecht, Twente en de kop van Noord-Holland hebben code geel gekregen: hier geldt een verhoogd risico. Open (kook)vuur, vuurkorven, fakkels, vuurwerk en wensballonnen zijn hierdoor in natuurgebieden niet meer toegestaan. Roken wordt sterk afgeraden. Maar ook ontheffingen voor open vuur, bijvoorbeeld op natuurcampings, zijn hierdoor ingetrokken.

Natuurbranden in Nederland

Dit jaar hebben zich al grote natuurbranden voorgedaan in Nederland. Bij het Drentse Gasselte, het Overijsselse Beuningen en in de duinen bij Zandvoort. Andere grote branden in de afgelopen jaren zijn onder meer de duinbranden bij Bergen en Schoorl in Noord-Holland (2009, 2010 en 2011), op de Strabrechtse heide in Noord-Brabant (juli 2010), in het Drentse Fochteloërveen en Aamsveen (2011), bij voormalig zenderpark Radio Kootwijk, bij Laag Soeren en Hoog Soeren (2012/2013) en op de Hoge Veluwe (2014).


Log in om een reactie te plaatsen

Views

51

Vrouwen slachtoffer van expose-groepen op Telegram

Slutshaming op Telegram ©ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 20:30

Journalisten van de NOS gingen een week lang undercover in expose-groepen op Telegram. Het gaat er allesbehalve zachtzinnig aan toe in deze groepen. Wanneer een vrouw zich in de ogen van de exposers onzedelijk heeft gedragen dan deelt hij dit in de groep. Hierbij wordt het slachtoffer als 'slet' neergezet.

Het blijft niet bij verwensingen. Er worden naaktfoto's van de vrouwen verspreid en ook privé-gegevens worden openbaar gemaakt. Hoeveel vrouwen slachtoffer zijn van de expose-groepen is lastig in te schatten vanwege schaamte.

Ophef om scholieren die 'Wilders rot op' zingen

Geert Wilders in de Tweede Kamer ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 19:35

Denktank Cafe Weltschmerz tweette een filmpje waarop Utrechtse scholieren van het Gregorius College een niet zo vriendelijke boodschap tegen Geert Wilders ter gehore brachten.

Het voorval vond plaats tijdens een project van de school in samenwerking met Dox, een stichting die zich bezighoudt met cultuureducatie. Op internet ontstond grote woede om de video. Het zou een voorbeeld zijn van linkse indoctrinatie in het onderwijs. Volgens Marjo Vaessen van DOX is het echter een storm in een glas water en vertelt het fragment niet het volledige verhaal.

Likeability of 3

Gewelddadige Marokkaanse pooier binnenkort weer vrij

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

GISTEREN

Abdelilah el Y. komt dit jaar nog op vrije voeten. Op 29 december wordt de gewelddadige Marokkaanse pooier weer vrijgelaten nadat hij in 2012 een gevangenisstraf van zes jaar kreeg opgelegd.

Tien jaar gedwongen

Arvi (46) heeft Lyme, ‘ik lig de hele dag op bed’

Arvi (46) heeft Lyme, ‘ik lig de hele dag op bed’

Een stamcelbehandeling van ruim 50.000 euro kan ervoor zorgen dat Arvi (deels) geneest. Om dat geld bij elkaar te verzamelen, is hij een crowdfundingactie gestart. (Eigen foto)

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

GISTEREN

Acht jaar geleden kreeg hij ineens een griepvirus. Volgens artsen was het de ziekte van Pfeiffer, maar de 46-jarige Arvi Jansen uit Amstelveen werd maar niet beter. Op een gegeven moment kwam hij via medische instanties bij een Lyme-specialist in het buitenland terecht. Die ontdekten na meerdere tests dat hij de chronische ziekte van Lyme heeft.

„Het probleem is dat er in Nederland weinig bekend is over de ziekte van Lyme en dat de klachten bij Lymepatiënten zeer uiteenlopen”, legt Jansen uit. „Er is veel te weinig onderzoek gedaan en te weinig bekend. Daardoor is het niet bekend welke onderliggende auto-immuundisfuncties er ten grondslag liggen aan het chronisch verloop van de ziekte." Hij ligt de hele dag op bed of op de bank. Naar buiten gaan lukt niet meer, want zodra hij meer dan honderd meter loopt, verzuren zijn spieren. Daarnaast uit de ziekte van Lyme zich bij Jansen in migraineaanvallen, misselijkheid, vermoeidheid en complete uitputting.

Stoffelijk overschot gevonden bij Paleis Soestdijk

Lichaam vermiste Edwin gevonden bij Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Het lichaam dat zaterdagmorgen bij Paleis Soestdijk is gevonden, is van de vermiste Edwin Takens uit Soest. Dat meldt RTV Utrecht. Er zijn geen aanwijzingen of sporen die wijzen op een misdrijf.

Het lichaam lag in het afgesloten gedeelte van de tuin, aan de rechterzijde van het paleis. Jagers vonden het lichaam in het bos.

Vrouw met hondje geschept, automobilist rijdt door

Het zebrapad in Etten-Leur. / Google Maps

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

GISTEREN

Wederom een zaak met doorrijders: deze keer is de politie op zoek naar een automobilist die vrijdagavond 15 december doorreed nadat hij een gewonde vrouw en haar hondje aanreed op een zebrapad in Etten-Leur. De vrouw is gewond.

In de bosjes

Lidl past leeftijdsgrens vuurwerk aan van 12 naar 16

Een jongen steekt vuurwerk af op de laatste dag van het jaar. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

GISTEREN

Supermarktconcern Lidl verkoopt vanaf volgend jaar geen vuurwerk meer aan klanten onder de zestien jaar. Het gaat om vuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden. De minimumleeftijd gaat van twaalf naar zestien jaar. In de aanloop naar deze jaarwisseling geldt de ondergrens van twaalf jaar nog wel.

Zestien jaar is al de minimumleeftijd voor de verkoop van regulier vuurwerk in de laatste dagen van december.