Likeability of 6

Camera videoMillennial slaapt pas in de stoel van de psycholoog

75 procent van de jongeren tussen de 18 en 34 jaar denkt erover naar een psycholoog of coach te gaan. Foto: Colourbox

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

31 AUG 2017

Bijna twee derde van de millennials heeft weleens op de bank van een psycholoog of coach gelegen. Een burn-out of overspannenheid door de dagelijkse stress die zij ervaren om te presteren, is hiervoor de voornaamste reden. „Bij de psycholoog val ik tenminste in slaap.”

Sociale druk

Nog meer jongeren (75 procent) denken erover om naar een psycholoog te gaan, blijkt uit onderzoek van Metro onder bijna 2000 jongeren tussen de 18 en 34 jaar. Ze leggen de lat voor zichzelf te hoog of de omgeving doet dat voor hen. Ze zijn nooit tevreden met zichzelf, vinden het scheiden van werk en privé lastig en ervaren veel keuze- en prestatiestress in een wereld waarin steeds meer keuzes en prestaties worden verlangd.

Wij vroegen jullie de reden van jullie bezoek aan een psycholoog, in de afbeelding jullie antwoorden

En vergeet de sociale druk van social media niet. Pas in de stoel van de psycholoog lijken ze ietwat tot rust te kunnen komen. Deze stoelen worden echter steeds schaarser door de massale instroom van jongeren, zegt Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie en psychotherapie aan de Radboud Universiteit en Vrije Universiteit Brussel. Hij schrikt niet van het hoge aantal millennials dat zich geestelijk niet gezond voelt. „Dat voorspel ik al jaren”, zegt Derksen.

Stressepidemie

„Gekeken naar deze cijfers kun je gerust spreken van een epidemie. We hebben een kwetsbare generatie op aarde gezet. Dat komt door de manier van opvoeden, de samenleving die steeds stressvoller wordt en de verslaving aan social media. Ouders vinden alles wat hun kinderen doen fantastisch en stimuleren hen voortdurend, waardoor je narcistische patronen hebt ontwikkeld. Eenmaal op de werkvloer of in de studiezaal komen ze hun zwakheden tegen en blijkt dat ze niet alles kunnen. Dit geeft stress. We hebben tropische vissen opgevoed die in de Noordzee terecht zijn gekomen. Dat is moeilijk. De stress en druk lopen alleen maar op.”

Waarom gaan ze naar de psycholoog? „Omdat ik altijd de lat te hoog wil leggen voor mezelf en nooit tevreden ben met mezelf”, zegt een Metro-lezer. „Alles om je heen lijkt perfect, waardoor je het gevoel krijgt dat ook jij op alle vlakken in het leven perfect moet zijn. Vooral op deze leeftijd wanneer je keuzes maakt die voor de rest van je leven lijken te gaan gelden, is er geen ruimte om fouten te maken als je iets wil bereiken in de toekomst dat klopt bij het ideaalbeeld dat er wordt geschetst”, zegt een ander.

Neurotische prestatiedrang

Deze jonge generatie heeft een „neurotische drang om te presteren”, zegt Derksen. Daarom lopen ze al op jonge leeftijd tegen burn-outklachten aan. „De prestatiedrang is door opvoeding gestuurd. Ouders jagen hun kinderen over de kling en jongeren onderling op social media ook. Ze zijn continu hun buitenkant aan het versterken, maar hun binnenkant, het verdriet, de angst, hun schreeuw om aandacht, kunnen ze niet kwijt. De millennial geeft van buiten een positief beeld, maar als je aan de binnenkant kijkt, staat daar: Help, ik verzuip. Door hun prestatiedrang lopen ze tegen hun eigen kwetsbaarheden aan en ze hebben nooit geleerd daarmee om te gaan. Iedereen moet alles kunnen en daarbij vallen altijd slachtoffers. Het is een zieke moraal.”

Burn-out

Bijna een kwart van de geënquêteerden heeft momenteel een burn-out of is overspannen. Een ander kwart vreest hier dagelijks voor en 35 procent soms. Een coach of psycholoog bezoeken betekent voor veel van hen ook een momentje van rust. Ze vinden het prettig om even hun hart te kunnen luchten. „Ik vind het fijn om even stilgezet te worden en na te denken over wie ik nou eigenlijk ben.”

Maar de volgende dag gaat de stress op werkvloer gewoon weer door. Ze geven hun stressniveau gemiddeld een 8. Slechts 17 procent durft daarover met zijn baas te praten. Derksen: „De psycholoog kan niets veranderen aan de werkstress. Hij kan enkel de volgelopen stofzuigerzak legen. En de werkgever op zijn beurt is niet verantwoordelijk voor de geestelijke gezondheid van de werknemer. Maar hij kan wel zorgen voor een betere scheiding van werk en privé.”

Altijd bereikbaar

Uit het onderzoek blijkt dat het constant bereikbaar moeten zijn een grote wissel trekt op de millennial. Een derde is het eens met de stelling dat het verboden moet worden voor een werkgever om een werknemer in de vrije tijd te bellen. 47 procent is het daar deels mee eens. „De triple 8 moet weer terug: 8 uur slapen, 8 uur werken en 8 uur vrije tijd. Deze grenzen vervagen, terwijl het juist de hoogste tijd is voor heldere grenzen. Anders blijft het stressvirus doorwerken. ’s Ochtends wordt er als eerste op de telefoon gekeken. Ze kunnen niet zonder. Er breekt paniek uit als de batterij leeg is. Ook kinderen liggen al met de iPad in bed. Dit kenden we 20 jaar geleden niet en daar hebben we momenteel geen adequate aanpak voor.”

Op de vraag of de millennials liever een maand geen seks hebben of een maand geen internet, geeft 58 procent aan zonder seks te kunnen. Ook dit gegeven vindt Derksen zorgwekkend. „Ze gaan liever een menselijke relatie uit de weg en kiezen voor de internetverslaving. Het gaat allemaal puur over het versterken van de buitenkant.”

De GGZ kan de grote instroom van jongeren niet meer aan. Er is volgens Derksen een preventieve aanpak nodig. „Op het gebied van opvoeding, werkdruk, sociale druk. De prestatiemoraal moet normaliseren. Je ziet nu al een stijging van het aantal suïcides. Er is maatschappijbreed-beleid nodig, anders loopt het uit de hand.”

Over Metro's Dossiers

Elk weekend duikt Metro de diepte in! Hoe? Elke zaterdag vind je bij ons verhalen over de meest spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Onze beste auteurs, vormgevers, filmmakers en fotografen stellen deze bazige dossiers voor je samen. Zo heb jij op maandag gegarandeerd een tof verhaal om te delen met vrienden en collega's. Met Metro’s Dossiers ben je helemaal up to date. Stop met koppensnellen en verwen je hersencellen!

In dit dossier gaat het over stress en burn-outs: hoe komt het toch dat het lijkt alsof onze generatie massaal op de bank bij de psycholoog ligt en bovenal: hoe voorkom je dat je zelf met een burn-out eindigt? We deden een enquête onder ruim 1800 lezers, en vroegen experts en ervaringsdeskundigen naar hun visie op burn-outs. Allemaal met maar een doel: het taboe op burn-outs doorbreken.

Meer uit Dossier Burn-out


lollove
user_a5b9e4917027de9beb1176e6f6019a730e8a3991_avataruser_e5baafea4ff0758b103fa20c611ddd45a2fb758c_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

+1


Log in om een reactie te plaatsen

Views

300+

Camera videoStressmis!? ‘Maak de dagen niet te belangrijk!’

De mooiste tijd van het jaar? Of kijk je stiekem al uit naar januari? Foto: Colourbox

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

10 DEC 2017

Nog ongeveer twee weken en dan is het kerst en over drie weken vieren we oud en nieuw. Gezellig! Toch? In reclames en liedjes hoor je bijna niets anders: december is de mooiste maand van het jaar. Maar is dat ook echt zo? Verplichte familiebezoekjes, de speurtocht naar speciale (dure) kerstcadeaus, de druk om perfecte culinaire hoogstandjes te creëren en dan moet je er ook nog eens een beetje leuk uitzien. Hoe zorg je dat je niet totaal uitgeput en doorgedraaid het nieuwe jaar in gaat?

Stress rond de feestdagen

Likeability of 5

Camera videoWat draag je in december? Stylist Lilian geeft tips!

Wat draag jij met kerst en oud&nieuw? Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

Lisa Vermeij

9 DEC 2017

Fashion en Shopping editor @lilianbrijl Foto: Annabelle van Hardeveld

Waar moeten we dit jaar op letten als we gaan winkelen? Wat zijn de trends van 2017?
Fluweel all over the place!  Pakken zowel voor mannen als vrouwen! Midi lengtes (rokken en jurken), wrap en double breasted sluiting. Verder zie je veel metallic en oversized pasvormen. Heb je een mooi jurkje dat misschien een beetje koud is? Draag lange mouwen of een coltrui onder een mouwloze jurk, ja dat kan allemaal!

Ik ga nu voor easy in plaats van amazing

Camera videoIk ga nu voor easy in plaats van amazing

Foto: Unsplash / Annie Spratt

Foto van 'Maaike Helmer'

Maaike Helmer

9 DEC 2017

Merry christmas and a happy new year! Wees eens eerlijk: ben jij ook nog bezig te stressen voor de feestdagen? Maaike Helmer van online magazine STRESSED OUT rekende ermee af.

Je wilt met kerst en het nieuwe jaar in aantocht natuurlijk letterlijk en figuurlijk alle (kerst)ballen hoog houden – sorry, flauwe woordspeling. Je wilt laten zien dat jij het allemaal kunt: een perfect diner met de laatste culinaire trends, lachende en geamuseerde mensen, jij als stralend middelpunt, je kadootjes zijn bijzonder en persoonlijk en tot slot: jijzelf hebt het ook enorm naar je zin. It’s all amaaaazing.

Camera videoMiljuschka: Maak nooit een nieuw gerecht met kerst!

Miljuschka: ‘Wij hebben ook weleens patat gehaald op eerste kerstdag, dus zo erg is het allemaal niet als het misgaat.’

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

9 DEC 2017

Ook het meest uitgebreide kerstdiner loopt op rolletjes als je je houdt aan de kerstdinertips van tv-presentatrice en foodlover Miljuschka Witzenhausen (32).

Tips voor een fantastisch kerstdiner

Likeability of 5

Camera videoVeel baasjes zien liever partner dan hond sterven

De liefde tussen een vrouw en een hond kan heel ver gaan. Foto: Colourbox

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

3 DEC 2017

De relatie tussen een mens en dier kan ver gaan. Acht op de tien mensen beschouwt hun hond als volwaardig lid van het gezin. Maar ze blijken dan ook goed voor je gezondheid en ze krijgen nooit genoeg van je verhalen. De liefde van de baas gaat daarom diep. „Sommigen zien liever hun partner dan hun hond overlijden. Toen ik dit voor het eerst hoorde, dacht ik: oeps! Maar het blijkt geen uitzondering.”

Nienke Endenburg, senior docent en onderzoeker aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht, heeft ook een praktijk als GZ-psycholoog. Ze is gespecialiseerd in de relatie tussen mens en dier en helpt mensen bij de rouwverwerking van hun huisdier. „Dat iemand liever zou hebben gehad dat de partner was overleden dan de hond zegt uiteraard ook iets over de relatie met de partner, maar de relatie tussen mensen onderling en die tussen een mens en een dier liggen op een heel ander niveau.”

Likeability of 6

Camera videoDeze liefde voor huisdieren doet je versteld staan

Lotte (links) en Lisa Beltman zijn cavia fanaten, ze hebben er negentig! Foto: AW Foto

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

6 DEC 2017

Huisdieren zijn unieke portretten. Ze hebben niet alleen stuk voor stuk een eigen karakter, maar vervullen ook een eigen rol in een huishouden. Zo ook de reuzenslakken van Kim, de negentig cavia’s van Lotte en Lise en de beestenbende van Bonnie. Het leven van deze baasjes draait in grote mate om het verzorgen van hun huisdieren. Alle mensen houden van dieren, maar zij nog dat beetje extra.

’Reuzenslakken zijn een natuurlijk medicijn om te ontstressen’

Camera videoEen linkspotige kat is veel liever. Nou en!

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

2 DEC 2017

Je leest geregeld over de gekste onderzoeken bij dieren waarvan je denkt: is dat nou echt nodig? Nee, luidt dan vaak het antwoord bij leken. Ze vinden het grappig om te lezen met een uitschieter naar interessant, maar nodig? Neem een Iers onderzoek naar de links- of rechtspotigheid van katten. Blijkt de kat een duidelijke ’pootvoorkeur’ te hebben, dan is hij liever. Dus?

Nou, dat soort onderzoeken zijn wel degelijk ergens goed voor, zeggen gedragsbioloog Claudia Vinke en hoogleraar neurobiologie van gedrag Louk Vanderschuren, beiden verbonden aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Ten eerste gaat het bij de berichtgeving over dit soort onderzoeken om de toon die de muziek maakt, meent Vanderschuren. Hij legt dit uit aan de hand van een voorbeeld.