Mannen fietsen meer en sneller dan vrouwen

Tom Dumoulin na de Giro - ANP

Foto van 'Noelia Romero Cabrera'

Noelia Romero Cabrera

1 JUN 2017

Nederland is hét fietsland bij uitstek: kinderen leren van kleins af aan al rond te racen op hun ijzeren ros en ook als volwassenen doen we boodschappen, nemen we kratjes bier en vrienden achterop de bagagedrager mee en vervoeren we tuinstoelen of vintage tafeltjes op onze tweewieler. En ondanks het slechte weer, wordt er ook heel wat recreatief gefietst, geracet of gemountainbiket. Mannen blijken hierin een tikje fanatieker dan vrouwen.

Dat blijkt uit onderzoek van Strava, een trainingsapp die een miljoen Nederlanders gebruiken.

Mannen en vrouwen

Het verschil tussen man en vrouw is evident: de mannen fietsen gemiddeld aan langere afstand, ze gaan sneller en maken meer hoogtemeters dan vrouwen. Gemiddeld rijden mannen 50,9 kilometer per keer, waarbij ze net geen 27 kilometer per uur rijden.

Limburg populair

Limburg blijkt de populairste plek om een ritje met de fiets te maken, waarschijnlijk vooral vanwege de Amstel Gold Race die daar wordt verreden. De Cauberg is onder Strava-gebruikers populair: maar liefst 136.154 renners hebben daar in 2016 gereden.

Liever ’s avonds

Als we de fiets opstappen, doen we dat wel het liefst ’s avonds. Jongeren tussen 20 en 35 rijden het liefst tussen 18.00 en 19.00 uur ’s avonds, de oudere generatie stapt vaker tussen 09.00 en 10.00 uur op.

Volgen

Strava heeft miljoenen hardlopers, wielrenners en triatleten die onderdeel zijn van de community. Hoofdredacteur Laurens ten Dam is degene met de meeste volgers – 96.496 in totaal – gevolgd door Lance Armstrong met 77.565 volgers. Als je in de top 10 wil eindigen, heb je minimaal 42.000 volgers nodig.

Lees ook: Dumoulin knijpt in remmen voor sanitaire stop

Snelst

Normale, niet-getrainde, recreatieve fietsers rijden tussen de 15 en de 20 kilometer per uur. Gebruikers van Strava fietsen als training of als sport en zij gaan dan ook een stukje harder. In Zeeland gaan ze gemiddeld het hardst: 25,9 kilometer per uur. Overijssel is gemiddeld het traagst met 23,6 kilometer per uur.

Lees ook: Met deze 5 tips ben je fietsenjatters te slim af

Lees ook: Download de Metro-app!


Log in om een reactie te plaatsen

Views

21

Likeability of 3

Sloterdijk - Enschede in de sneeuw: zes uur onderweg

Amsterdam Sloterdijk - Enschede, 6 uur ©Jelmer Visser

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

53 MIN

Ondanks alle oproepen om thuis te werken, collega's die me voor gek verklaarden en het zeer slechte track record van de NS als er sneeuw valt, besloot ik toch om tijdens het weeralarm op de redactie van Metro te gaan werken. Van Enschede naar Amsterdam Sloterdijk; wat kan er misgaan? Nou veel. Op de heenreis was er weinig aan de hand maar over de terugreis heb ik maar liefst zes uur gedaan. Gelukkig had ik mijn camera mee om winterse beelden te schieten.

Mijn uitzicht voor ik vertrok aan de barre tocht ©Jelmer Visser

Likeability of 5

Frisser, mooier, sneller: Metro-site in nieuwe jas

Foto van 'Metro'

Metro

3 UUR

Na de nieuwe app en de vernieuwde krant, heeft Metro nu ook een gloednieuwe website. Frisser, mooier, sneller, hipper: dat zijn de reacties die we tot nu toe van jullie ontvingen. Want net als de app, is de nieuwe website waarop je nu aanwezig bent samen met Metro-lezers ontwikkeld; jullie konden de afgelopen periode al feedback geven op de bèta-versie.

Deze nieuwe site is in lijn gebracht met de andere kanalen van Metro. Dat betekent onder andere een frisse, overzichtelijke uitstraling, een menubalk met channels en de mogelijkheid om te reageren op artikelen via emoji's.

Scholieren hopen op dagje vrij door berg sneeuw

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

3 UUR

Hoewel de basisschoolleerlingen nog een dagje vrij hebben door de staking van heel veel leerkrachten, moeten de middelbare scholieren gewoon weer naar school. Veel waren maandag ijsvrij, maar dinsdag zijn de wegen als het goed is toch echt weer begaanbaar. Een aantal scholieren uit Gouda was het daar niet mee eens en besloot op een wel heel bijzondere manier vrij te regelen.

Flink wat sneeuw

Basisschoolleraren leggen opnieuw hun werk neer

Basisschoolleraren leggen opnieuw hun werk neer

Basisschoolleraren tijdens de protestmanifestatie in het Zuiderpark

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 07:10

Tienduizenden leerkrachten in het basisonderwijs leggen dinsdag opnieuw het werk neer. Met de tweede landelijke staking protesteren de meesters en juffen tegen de volgens hen te lage salarissen en te hoge werkdruk.

Anders dan bij de eerste staking in oktober zijn er geen grote manifestaties. Wel worden er lokale bijeenkomsten in het land gehouden.

Pas op: de wegen kunnen verraderlijk glad zijn

Pas op: de wegen kunnen verraderlijk glad zijn

Sneeuwoverlast op de A16 bij Rotterdam

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:50

Het winterse weer zorgt ervoor dat het op de wegen verraderlijk glad kan zijn. Sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten zorgen met name in woonwijken en op secundaire wegen voor soms zeer gladde omstandigheden.

De snelwegen zijn over het algemeen schoon, maar op sommige trajecten is de linkerbaan nog behoorlijk glad. Zo is de spitsstrook op de A7 nog dicht. Ook fietsers en voetgangers zijn gewaarschuwd: fiets- en voetpaden kunnen zeer glad zijn.

Het gevaar van vieze lucht wordt ernstig onderschat

Het gevaar van vieze lucht wordt ernstig onderschat

De Stadhouderskade in Amsterdam Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:44

De Tweede Kamer ontvangt dinsdag een brandbrief van bijna 170 longartsen en het Longfonds. Hierin schrijven zij dat het gevaar dat mensen ziek worden of dood gaan door vieze lucht volgens hen ‘ernstig wordt onderschat’.

De longartsen en het Longfonds roepen de Kamerleden op nog deze week maatregelen te treffen tegen vieze lucht, weet het AD. „Als artsen doen wij er alles aan om mensen weer gezond te maken, maar het liefst zouden wij natuurlijk willen dat mensen helemaal niet ziek worden. Daar kunnen wij niet voor zorgen, maar dat kunt u wél”, benadrukken de 169 longartsen tegenover de Kamerleden.

Minister Koolmees: Inburgering moet op de schop

Minister Koolmees: Inburgering moet op de schop

Wouter Koolmees Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 06:32

Er is een groot probleem met betrekking tot de inburgering, vindt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Koolmees zegt geschrokken te zijn van het aantal Somaliërs en Eritreeërs in Nederland dat geen opleiding heeft gevolgd en in de bijstand zit. Ook de oplopende wachtlijsten voor inburgeringsexamens noemt hij als probleem.