Binnenland

‘Goede antwoorden fout gerekend bij examen Frans’

Foto: ANP

Foto van 'Jessica Heijmans'

12 JUN 2017

Wat doe je als een leerling het goede antwoord heeft gegeven, maar het antwoordmodel dit fout rekent? Dat is de vraag die talloze leraren Frans zich de laatste weken hebben gesteld. Want in het eindexamen van havo en vwo staan diverse fouten, die de examenmakers niet hebben toegegeven, meent lerares Charlotte Goulmy.

Tot nu toe zijn er bij bijvoorbeeld drie vragen van het examen Frans vwo aanvullingen gedaan door het College voor Toetsen en Examens (CvTE), die worden dus meegenomen in de beoordeling. Maar, zo stelt Goulmy, er staan meer fouten in het examen die niet worden erkend. In totaal is het examen voor minimaal 16 procent ondeugdelijk, volgens de lerares. „Leerlingen worden afgerekend op een examen dat sowieso niet klopt.” En dat kan grote gevolgen hebben: „Je kunt op zulke kleine dingen zakken.”

'Diëten staat gelijk aan anorexia?'

In het examen van dit jaar worden een aantal opvallende antwoorden geëist „Bij een van de vragen wordt van de leerlingen verwacht om iemand die een dieet volgt gelijk te stellen aan iemand die aan anorexia lijdt", vertelt Goulmy. Daarnaast spreekt de lerares Frans over een antwoord waarbij de leerling kan kiezen uit twee synoniemen. „Dan heb je dus dikke pech, want je kunt niet van te voren weten welke van de twee men wil horen”, aldus Goulmy. „Het is vergelijkbaar met wanneer je mensen de vraag 'hoe heet de dochter van Willem-Alexander' stelt, waarbij Amalia, Alexia, Ariane en Beatrix de antwoordopties zijn. Het kan dan zijn dat je Amalia kiest, maar het antwoordmodel enkel Alexia als het goede antwoord rekent.”

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Op eigen houtje goed rekenen

Dat het examen veel losmaakt, blijkt ook op de Facebookpagina van Levende Talen. „Als je als docent Frans moeiteloos negentiende-eeuwse Franse romans tot je kan nemen, maar achter je oren krabt bij sommige vwo-examenvragen, is er ergens bij CvTE dan wel bij CITO iets mis”, stelt een van de leraren.

Bovendien wordt er gediscussieerd over hoe je als leraar moet omgaan met de fouten. Want, zo stelt een van de leraren, het kan oneerlijk zijn als docenten op eigen houtje antwoorden goed gaan rekenen. „Hierdoor ontstaat grote ongelijkheid en dat vind ik dan weer niet fair tegenover mijn leerlingen en die van anderen.”

Goulmy durfde het zelf niet aan om de antwoorden goed te rekenen. „Ik moest mij van de directie aan het antwoordmodel houden.” Voor leraren die het wel doen, heeft de docent respect: „Genoeg docenten duperen hun kandidaten liever niet en sluiten met hun tweede corrector kort dat ze ook goede antwoorden goed rekenen. Die docenten zijn mijn helden." Maar, zo stelt zij, het is belangrijker dat het antwoordmodel gewoon juist is. „Ik wil een kloppend correctiemodel zodat iedere docent iedere leerling eerlijk kan nakijken en nee dat is niet teveel gevraagd."

Zwaar voor leraren

Dit probleem schaadt niet alleen de leerlingen, ook de leraren ondervinden last van de foutieve correctiemodellen: „Vorig jaar heb ik ook gekeken naar de fouten in het examen, en berekend wat mijn leerlingen meer konden scoren als het antwoordmodel juist was. Ik heb daar zoveel last van gehad", stelt Goulmy. „Ik wist welk kind gedupeerd was door welk punt, en daar werd ik woest van.” Omdat het te persoonlijk werd, besloot de lerares dit jaar niet de link naar concrete leerlingen te maken. „Ik ging er bijna kapot aan. Het geeft het gevoel dat als ik harder had geknokt voor een eerlijk antwoordmodel, een bepaalde leerling nu wel zou kunnen gaan studeren."

Een andere docent Frans, die anoniem wil blijven, stelt dat de relatie tussen leraren onderling onder druk komt te staan. Op dit moment heeft zij een conflict met de tweede corrector over het antwoordmodel. „We worden tegen elkaar uitgespeeld, en dit is niet in het belang van de leerlingen. Er is er maar een die er een einde aan kan maken: de CvTE.”

Sluimerend probleem

Het goede nieuws: het aantal fouten is minder dan vorig jaar, stelt Goulmy. „Dit probleem is al twintig jaar oud, en ik heb verschillende instanties aangesproken, zoals de Inspectie voor het Onderwijs, Cito, de Nationale Ombudsman". Maar helaas krijgt de lerares maar weinig gehoor van de organisaties en wordt ze van het kastje naar de muur gestuurd. „Ze zeggen gewoon 'je hebt ongelijk, doei!”

In een reactie aan Metro laat CvTE weten alle vragen van leraren 'zorgvuldig' te bekijken. Het gaat hierbij niet om de hoeveelheid opmerkingen, maar de inhoud hiervan: „Als een opmerking van een docent/examensecretaris hout snijdt, dan wordt er een aanvulling op het correctievoorschrift naar alle scholen gestuurd. Het kan echter ook zijn dat we het na bestudering van de opmerking niet eens zijn met de vragensteller.”

Voor de lerares Frans is er een lichtpuntje. Maandag kreeg zij van de Inspectie voor het Onderwijs te horen dat haar brief aan hen serieus wordt genomen. „Er is aan het CvTE gevraagd hoe ze mijn klachten precies inhoudelijk gaan afhandelen." Aan Metro liet de inspectie weten toezicht te houden op de procedure. Wordt vervolgd dus.


Views

69

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Een uurtje in het donker tijdens Earth Hour

Een uurtje in het donker tijdens Earth Hour

Startsein voor Earth Hour in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

34 MIN

Heb jij tussen 20.30 en 21.30 in het donker gezeten? Je was niet de enige. Op veel plaatsen in Nederland deden bedrijven en particulieren zaterdagavond een uur lang het licht uit tijdens Earth Hour.

Astronaut en WNF-ambassadeur André Kuipers gaf om 20.30 het startsein door in Rotterdam de verlichting van de Erasmusbrug uit te schakelen.

Toekomst van de aarde

De actie is een initiatief van het Wereldnatuurfonds (WNF). De mensen die meedoen staan hiermee even stil bij de toekomst van de aarde.

Ook bij Tata Steel in IJmuiden, de Dom in Utrecht, het Paleis op de Dam in Amsterdam, het raadhuis van Hilversum en het Efteling Hotel in Kaatsheuvel werd het donker.

Ook in het buitenland kende Earth Hour prominente deelnemers, waaronder het ruimtestation ISS, het Opera House in Sydney, de Petronas Towers in Kuala Lumpur, de piramides van Gizeh in Egypte, de Eiffeltoren in Parijs, Buckingham Palace in Londen en het Empire State Building in New York.

LEES OOK


Views

9

Giraffe dierentuin Kerkrade raakt bekneld en sterft
Likeability of 2

Giraffe dierentuin Kerkrade raakt bekneld en sterft

Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

3 UUR

Een tragische gebeurtenis heeft zaterdagochtend de Limburgse GaiaZOO getroffen. Een giraffe kwam klem te zitten in een boom en overleefde dit ongeval niet.

Werknemers van de dierentuin in Kerkrade staan voor een raadsel. Ze vonden de giraffe in de vork van een boomstronk op de grote savanne in het park. Ze denken dat het dier gestruikeld is en toen vast is komen te zitten.

Urenlang bekneld

De verzorgers van GaiaZOO konden de giraffe pas bevrijden nadat ze urenlang bekneld had gezeten. Dit komt omdat het lang duurde voordat zij de andere dieren die op de savanne leven naar hun binnenverblijven konden lokken. Toen zij de giraffe konden bevrijden, was ze al overleden.

Het gaat om giraffevrouwtje Philani, die in het voorjaar van 2014 geboren werd in de Limburgse dierentuin. Zij was de tiende giraffe die hier geboren werd.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Man (48) redt samen met zoon een fiets uit de gracht
Likeability of 5

Man (48) redt samen met zoon een fiets uit de gracht

Man (48) redt samen met zoon een fiets uit de gracht. Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

VANDAAG, 17:49

Lance Roberts is een 48-jarige Brit die al sinds 1991 in Amsterdam woont. Ondanks dat hij een Engelsman is, voelt hij zich een Amsterdammer. Hij schaamde zich dan ook heel erg toen hij zag dat zijn landgenoten in een dronken bui spullen vernielden.

Filmpje op Facebook

Er was een filmpje op Facebook online gezet waarbij Roberts zag dat zijn landgenoten onder andere een fiets in de Amsterdamse grachten gooiden. Dit gebeurde de avond voor de oefenvoetbalwedstrijd Nederland - Engeland.

„De fiets had twee kinderzitjes en lag vlakbij het kinderdagverblijf van mijn kinderen”, vertelt Roberts aan AT5. „Die fiets kon van iemand zijn die daar ook zijn of haar kinderen opvangt.”

Uit de gracht

Om te laten zien dat niet alle Engelsen zo zijn, heeft Roberts de fiets gered. "Ik ben samen met mijn zoon toen met boothaak en al naar mijn sloep gegaan, en we hebben de fiets uit het water gehaald.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

100+

Likeability of 3

490 euro boete voor hulp in Oostvaardersplassen

De dieren op de Oostvaardersplassen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 17:19

Het leed in de Oostvaardersplassen grijpt vele dierenliefhebbers aan. Toch staan er boetes op als je de dieren helpt door ze van voedsel te voorzien. Roger Pierweijer uit Landgraaf kreeg al 490 euro boete, maar hij weigert te stoppen.

'Economisch delict'

„Ik heb een boete van 90 euro, omdat ik over de hekken ben geklommen, en een boete van 400 euro voor iets dat ze een economisch delict noemen. Maar ik vecht ze aan", zo vertelt de strijdbare stukadoor tegenover 1Limburg. „Ik stop pas als de dieren daar worden weggehaald of tot er genoeg groen is, zodat ze op eigen houtje kunnen overleven. Ze mogen me drie keer per dag komen beboeten, maar ik ga gewoon door. Ik wil die dieren redden. Echt, ik kan je foto's van stervende dieren laten zien, die gaan door merg en been. Dan begrijp je het wel."

Zelf had Pierweijer minder nodig om in actie te komen. „Ik zag beelden via internet en het nieuws. Dieren die in de ijzige kou stonden, zonder eten. Dat heeft me zo gepakt... Toen dacht ik: 'Ik kan het niet laten bij een Facebook-reactie, ik moet nu echt iets doen.' Op mijn initiatief hebben we toen een bus en een aanhanger vol gegooid met hooi en zijn we erheen gereden."

'We' zijn Pierweijer en drie van zijn vrienden. „We rijden dan op vrijdag die kant op en gaan zaterdag weer terug. Ik moet die jongens echt een pluim geven, zonder hun hulp had ik dit niet gekund."

Donaties

Overigens is de 490 euro boete een stuk minder dan wat Pierweijer tot dusver al in zijn onderneming heeft gestopt. Aan brandstof en hooi was hij al zo'n 1.500 euro kwijt. Het is niet dat Pierweijer alles zelf heeft betaald, want met donaties haalde hij al ruim 5.000 euro op. Dus alle boetes ten spijt voorlopig zal hij wel even doorgaan.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


sad
user_f0e8afe437924c3bd553f79be06c44cf2a9364fa_avatar

Views

98

Likeability of 5

Camera videoHoe de Asus ZenBook de flexwerklaptop werd

In samenwerking met Asus

21 MAA 2018

Een mooi ogende notebook die - zonder snoertje - de hele werkdag meegaat. Dat is in een paar woorden de Asus ZenBook, de laptop die je op menig flexwerkplek ongetwijfeld opengeklapt op tafel hebt gezien.

Metro is samen met Asus (zie onderaan) via een columnwedstrijd op zoek naar mooie verhalen over goede flexwerkplekken. Hoe zit dat toch, dat dit apparaat uit zoveel werktassen tevoorschijn wordt getoverd?

Asus is van oudsher een tech-company en in 1989 ooit begonnen met moederborden en grafische kaarten. „Dat is ons hart en de reden waarom gamers en super-techy mensen ons kennen en van ons houden”, vertelt Farley Cicilia van Asus. „We staan voor innovatie en design. Dat is handig voor als je bijvoorbeeld zelf je pc wilt bouwen. Ja, we zijn een powerhouse voor componenten en hardware.”

Nu voor iedereen

Langzamerhand begon Asus ook pc’s en laptops te bouwen. Niet alleen voor ‘die gamers en supertechy mensen’, maar voor iedereen. En zo was daar in 2011 het - zo bleek later - bedrijfspareltje voor de gewone man, de Asus Zenbook. Met name de huidige ‘UX430’ is uitgegroeid tot een populair apparaat. Kenmerkend zijn het grotere scherm (door dunne randen) en het draaggemak.

Cicilia: „Onze ZenBookserie is het neusje van de zalm geworden, onze trots. De ZenBook is een superelegante premium laptop van uitstekende materialen. Het design van de ZenBook is de afgelopen drie jaar heel belangrijk geworden. We hebben ons als Asus afgevraagd hoe de ZenBook mee kon met de tijd. Dat resulteerde erin dat je tegenwoordig met de Zenbook gezien wilt worden.”

Wow-factor

Dat blijkt. Loop een koffietentje in en je ontdekt wel iemand die zit te flexwerken met een ZenBook. „Als je je laptoptas opent zorgt dat bijna voor de wow-factor”, zegt Cicilia met een grote lach. Dan een beetje relativerend: „Het is gewoon echt een mooi en onderscheidende notebook.”

Opvallend design of niet, je moet er natuurlijk vooral goed mee kunnen werken. Cicilia: „Uiteraard, maar wees gerust. De Zenbook heeft genoeg paardenkracht om ook grote, zware programma’s te kunnen draaien. Mensen uit de grafische wereld en ook personen die moeten editen, kunnen er prima mee overweg.”

Dat je zoveel ZenBooks op openbare plekken ziet, komt omdat het bepaald geen log en zwaar apparaat is. Integendeel, de laptop weegt maar 1,25 kilo. Hij is reisvriendelijk, sommige ZenBooks passen zelfs in een vrouwenhandtas. En voor de sloddervossen onder ons, die stelselmatig hun oplader vergeten: de ZenBook heeft een optimale batterij, waardoor hij een uurtje of negen à tien meegaat. De melding die je vreest, ‘nog 10 procent’, blijft lekker lang uit. Superhandig voor de flexwerker dus. En, niet geheel onbelangrijk, voor 700 tot 800 euro heb je een ZenBook in huis.

Schrijven en stemmen

De ervaringen van die flexwerker, daar zijn Asus en Metro zoals gezegd naar op zoek. Wie graag in een café of op een rustig plekje in een bibliotheek werkt en daar een goed verhaal bij heeft: schrijf gerust een column van 400 woorden en stuur deze in naar lezerscolumn@metronieuws.nl. Wat het mooiste verhaal oplevert? Een plek in de papieren Metro en, uiteraard, een Asus Zenbook.

Schrijf je geen column, maar wil je wel meebepalen wie de winnaar wordt? Je stem uitbrengen - door middel van een emoji - kan hier. Wel een beetje naar beneden scrollen, dan vind je de 'lezerscolumns flexwerkplek'.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
MH17-monument onthuld bij vliegbasis Eindhoven

MH17-monument onthuld bij vliegbasis Eindhoven

MH17-monument onthuld bij vliegbasis Eindhoven. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

VANDAAG, 16:29

Zaterdag is er bij de vliegbasis in Eindhoven een gedenkteken onthuld voor de slachtoffers van de MH17-vliegramp. Het beeld 'De Verbinding' staat bij de ingang van de vliegbasis, een plek die bij de nabestaanden emoties oproept omdat alle slachtoffers in 2014 via Eindhoven uit Oekraïne zijn teruggekomen. Het beeld is onthuld door commissaris van de Koning in Noord-Brabant Wim van de Donk en burgemeester van Eindhoven John Jorritsma.

Tijdens de onthulling waren er ambassadeurs van onder meer België, Australië, Oekraïne, Engeland, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Maleisië aanwezig. Burgemeester Jorritsma noemt het de grootste vliegtuigramp uit de geschiedenis: „Wanneer onthoud je nu een vluchtnummer als je op vakantie gaat? Je checkt in en vertrekt en een dag later ben je het vergeten. Maar MH17 vergeten we allemaal nooit meer."

'De Verbinding'

Het beeld 'De Verbinding' bestaat uit verschillende persoonlijke tekstbanden die samen een wereldbol vormen. Onder andere de tekst 'Ik zal je nooit vergeten', is erin verwerkt. „Die polsbandjes - met de tekst 'Ik zal je nooit vergeten' - hebben we na de ramp uitgedeeld aan nabestaanden, als een soort troost", vertelt initiatiefnemer van het monument Ronald Rutten aan Omroep Brabant. „Op een gegeven moment liep iedereen ermee, je kon het zo gek niet bedenken: militairen, hulpverleners."

Het monument is een initiatief van de stichting Walk-for-298. Het monument in Eindhoven staat los van het nationale monument in Vijfhuizen, dat vorig jaar officieel werd geopend.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

26

Gemeenten in de rij voor intocht van Sinterklaas. / ANP

Gemeenten in de rij voor intocht van Sinterklaas

Veel gemeenten willen de intocht van Sint organiseren. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Dankzij een heleboel media-aandacht naar aanleiding van de brandbrief die de NTR stuurde naar het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, is de omroep overladen met reacties van gemeenten die zeggen de intocht te willen organiseren.

Geweldige animo

Een woordvoerder van de NTR liet tegenover de NOS weten: „We zijn enthousiast over de geweldige animo.” Na de noodkreet van de omroep is het aantal aanmeldingen flink gestegen. Om hoeveel aanmeldingen het precies gaat wil de omroep niet kwijt.

De NTR maakte donderdag bekend dat nog geen enkele gemeente zich had opgegeven voor de organisatie van de intocht van de sint. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren, aldus de omroep.

Marketing

Kennelijk is het niet zo dat de gemeenten hier niet op zaten te wachten, gezien de vele aanmeldingen die sinds de noodoproep zijn binnengestroomd. „De NTR hoefde voorheen nooit aan marketing te doen, maar een klein zetje was genoeg.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+