Zo goedkoop is elektrisch rijden

Foto van 'Irene van den Berg'

Irene van den Berg

24 MEI 2017

Een auto op stroom is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Vijf vragen over elektrisch rijden beantwoord.

Elektrische auto’s zijn toch juist heel duur?

Om een elektrische auto aan te schaffen moet je inderdaad behoorlijk diep in de buidel tasten. Een auto met een stekker kost gemiddeld tussen de 30.000 en 35.000 euro. Je betaalt vaak zeker tienduizend euro meer dan voor een vergelijkbaar model dat op benzine of diesel rijdt. Dat komt vooral door de speciale batterij die in de auto zit. Het voordeel van een elektrische auto zit hem dan ook niet in de aanschafprijs, maar dat hij zo goedkoop in gebruik is.

Hoe zit dat?

De brandstofkosten van een elektrische auto zijn een stuk lager. Rijden op stroom kost gemiddeld 4 cent per kilometer. Bij een benzine-auto’s is dat zo’n 11 cent per kilometer en voor een dieselauto betaal je gemiddeld 8 cent per kilometer. Er zitten bij een elektrische auto wel grote verschillen tussen de kosten van het opladen bij een oplaadpunt in het openbaar, thuis of op het werk. Op het werk is vaak het goedkoopst. Het duurst zijn de snelladers langs de snelweg, waarbij je je auto binnen een kwartier of een half uur kunt opladen. Die punten zijn vooral voor noodgevallen want de brandstofkosten liggen soms drie maal keer zo hoog als bij een oplaadpunt aan huis. Soms is opladen dan zelfs duurder dan tanken.

En betaal je nog iets voor de oplaadpaal?

Ja, heb je een eigen oprit, dan liggen de kosten zo rond de 1.500 euro voor het oplaadpunt en de installatie. Heb je geen ruimte voor een paal bij je huis, dan kun je er een bij de gemeente aanvragen. In veel gemeentes heb je recht op een oplaadpaal binnen 300 meter van je woning. De oplaadpaal zelf is dan gratis maar je betaalt wel een opslag op de energiekosten. Soms moet je ook een abonnement afsluiten, waar weer kosten aan verbonden zijn.

En hoe zit het met het onderhoud?

Die kosten zijn laag. Een elektromotor zit simpeler in elkaar dan een verbrandingsmotor; bovendien heeft een elektrische auto minder bewegende delen die gevoelig zijn voor slijtage. Je hebt dus niet iedere onderhoudsbeurt een vette rekening van de garage. Helaas betekent dit níet dat je ook meer voor een elektrische auto krijgt als je hem na een paar jaar weer wil verkopen. Elektrische auto’s worden namelijk snel goedkoper zullen worden omdat de batterij wordt doorontwikkeld. De vraag is wat je dan nog terugkrijgt voor de eerste modellen.

Zitten er ook nog belastingvoordeeltjes aan zo’n elektrische auto?

Jazeker, je betaalt geen aanschafbelasting (bpm) en geen motorrijtuigenbelasting (tot eind 2020).

Lease-rijders met een elektrische auto rijden ook fiscaal voordelig door een lage bijtelling van slechts 4 procent. En de overheid doet nog meer om het gebruik van auto’s met een stekker te stimuleren: er bestaan nogal wat lokale en regionale subsidies voor de aanschaf en het gebruik van elektrische voertuigen en laadpunten. Informeer bij je gemeente of provincie naar de mogelijkheden.

Heb jij een elektrische auto? Deel jouw ervaring op Twitter onder vermelding van #metrogeld


Log in om een reactie te plaatsen

Views

7

Jongeren doen meer aan sexting: 'te verleidelijk.' / ANP

Sexting blijkt voor veel jongeren te verleidelijk

Snapchat vergemakkelijkt het versturen van een naaktfoto. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

3 UUR

Uit cijfers van kenniscentrum Rutgers is gebleken dat het aantal jongeren dat aan sexting doet flink is toegenomen. Het aantal jongens dat zich de afgelopen vijf jaar bezig heeft gehouden met sexting is verdubbeld tot 13 procent, en het aantal meisjes verdrievoudigd tot 12 procent.

Een opmerkelijke stijging, zeker als je nagaat dat ook het aantal berichten rondom de schadelijke gevolgen van sexting zijn gestegen. Waarom lijken veel jongeren het risico - dat ze naakt door de school of over social media gaan - op de koop toe te nemen?

‘Donderdag waarschijnlijk windstoten van 130 km’

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

VANDAAG, 14:14

Niets is zo veranderlijk als het weer. Toch fronsten veel mensen hun wenkbrauwen toen deze week de voorspellingen wel heel erg uiteenliepen over het voorspelde weer van donderdag. Op Weerplaza werd de mogelijkheid van een ware horror-storm beschreven voor de donderdag: Aan zee windkracht 11 tot 12 met windstoten tot 150 kilometer per uur! Terwijl Teletekst het hield op windkracht 6 met een windsnelheid van nog geen 50 kilometer per uur. Hè? Zijn stormen, die een paar dagen later toeslaan dan zo moeilijk in te schatten of zat hier iemand vreselijk te slapen?

Doordeweekse techno, maar zeker niet alledaags

Elke dinsdag gaat het dak eraf tijdens Techno Tuesday en hoe slechter het weer, hoe beter de sfeer...

Foto van 'Iris Hermans'

Iris Hermans

VANDAAG, 13:00

Dinsdag zou zomaar de nieuwe vrijdag kunnen worden, zeker onder liefhebbers: elke week techno cadeau in de Melkweg tijdens Techno Tuesday, zo ook deze dinsdag.

RTL verantwoordelijk voor de fratsen van Barbie? / ANP
Likeability of 3

Is RTL verantwoordelijk voor de toestand van Barbie?

Het was al langer duidelijk dat Barbie ongelukkig was. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

VANDAAG, 12:14

Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, verscheen afgelopen week in het nieuws omdat zij met spoed werd opgenomen in het ziekenhuis. Vriendlief, ex-manager en haar ex-man gaven allemaal een reactie, maar Barbie zelf hield zich muisstil.

Onduidelijk is wat er precies met haar aan de hand is, maar er is genoeg voer om te speculeren. Het was namelijk al langer duidelijk dat het niet helemaal goed ging met Barbie. In een eerder interview had zij te kennen gegeven zich misbruikt te voelen en in de bijstand te zitten.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk
Likeability of 5

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk

Vuurtorenwachter eist onderzoek naar pesten op werk. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

Niets vreselijker dan gepest worden op werk. Vuurtorenwachter Nicolette van Berkel heeft het meegemaakt bij haar werkgever Rijkswaterstaat. De wachter van vuurtoren Brandaris op Terschelling zit al meer dan twee jaar thuis nadat zij had gemeld dat ze werd gepest en (seksueel) geïntimideerd door haar collega's en leidinggevenden. Daarom wil vuurtorenwachter Nicolette van Berkel dat er een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de manier waarop haar werkgever Rijkswaterstaat met haar klachten is omgegaan.

Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

Openbaar vervoer: nieuwe cao voor 12.000 werknemers

In de komende drie jaar krijgen de medewerkers in totaal een loonsverhoging van 8,3 procent. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

GISTEREN

Wist je nog dat je afgelopen 4 januari niet met de streekbus kon rijden? De buschauffeurs staakten wegens een hoge werkdruk en lage lonen. Het blijkt dat de staking heeft geholpen, want werknemers in het openbaar vervoer krijgen alsnog een nieuwe cao. Vakbonden FNV en CNV zeggen afspraken te hebben gemaakt met de werkgevers in het OV over de aanpak van de werkdruk, loonsverhoging en een vaste baan voor duizend uitzendkrachten.

Toilet

Likeability of 5

'Kind van vlogger heeft daar altijd last van'

Foto van 'Ingelise de Vries'

Ingelise de Vries

GISTEREN

Het lijkt haast een hype, vlogger na vlogger maakt bekend een kindje te verwachten. Van pretecho’s tot de eerste luiers: wat kunnen we verwachten van vloggers die ouders worden? En is het wel goed voor een kind om nog voor de geboorte al zo in de spotlights te staan?

Een heel leven online