Schippers over formatie: moment van reflectie

Foto: ANP

Foto van 'Jessica Heijmans'

Jessica Heijmans

19 MEI 2017

Edith Schippers heeft de politieke partijen wat huiswerk meegegeven voor het weekend. De informateur heeft een ‘moment van reflectie’ ingelast zodat de partijen na kunnen denken over de formatie van het nieuwe kabinet. „Ik vind dat we de partijen ook even de mogelijkheid moeten geven om zelf na te denken welke beweging ze kunnen of willen maken”, zegt Schippers.

‘Het is niet gelukt’

Aan het begin van de week maakte Schippers bekend dat de besprekingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks geen uitkomst hebben geboden. „Uiteindelijk hebben we helaas moeten vaststellen dat de verschillen op sommige onderwerpen te groot zijn. Het loopt dus vast op de inhoud en niet op ieders wil om eruit te komen”, stelde zij tijdens een persconferentie. De grootste drempel was volgens de informateur het onderwerp migratie.

De tweede poging om een kabinet te vormen, blijkt echter opnieuw een hels karwei. De informateur ziet momenteel geen combinatie van partijen waarmee verder kan worden gepraat over de vorming van het nieuwe kabinet. Voordat het verkennend onderzoek verdergaat op maandag, krijgen de partijen daarom de gelegenheid om te bedenken of ze ook voor andere varianten dan hun eerste keuze openstaan. „Daar wil ik de partijen even de ruimte voor geven.” Schippers vraagt de partijen daarom „om eens goed na te denken welke mogelijkheden zij voor zichzelf zien.”

Impasse?

CDA-leider Buma sprak onlangs zijn vrees uit voor een impasse als partijen ‘nee’ blijven zeggen. „De situatie is nu wel zo dat er een impasse dreigt te ontstaan nu partijen na een aantal dagen zeggen dat ze of niet mee willen doen, of in bepaalde samenstellingen niet mee willen doen”, stelde de CDA-leider. Schippers laat echter weten dat het te vroeg is om te spreken van een impasse. „Uiteindelijk moet er ergens beweging komen, maar we zijn nu anderhalve dag op weg”, aldus Schippers. „Nederland is een coalitieland en dat betekent dat er altijd mogelijkheden zijn om weer nieuwe coalities te maken.” Volgens de informateur liggen alle opties dan ook nog open.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

CDA-raadslid verdacht van tonnen belastingontduiking

Wozniak ontdook voor minimaal 400.000 euro aan belasting/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

1 UUR

Een gemeenteraadslid uit Moerdijk is aangehouden door de politie, omdat hij verdacht wordt van belastingfraude en witwassen. Dat heeft Jac Klijs, de burgemeester van de gemeente Moerdijk, bevestigd.

Minimaal 400.000 euro

Kruidvat roept babyvoeding terug vanwege salmonella

Kijk uit met babyvoeding van Kruidvat/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

2 UUR

Winkelketen Kruidvat heeft een belangrijke oproep gedaan aan mensen die de afgelopen maanden babyproducten in huis hebben gehaald. Het is oppassen geblazen, want verschillende producten kunnen besmet zijn met salmonella.

Uit voorzorg

Sneeuw zorgt voor spanning en trots bij Buienradar

Nederland werd maandag wederom bedekt onder een laag sneeuw. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

VANDAAG, 15:26

Het is stil op de werkvloer bij Buienradar. Normaal gesproken krioelt het er van de medewerkers, maar in verband met de sneeuwval is er nu slechts een handjevol mensen aanwezig. „Als meteoroloog moet ik natuurlijk wel aanwezig zijn”, zegt Jennifer Faber. „De mensen die aan de website werken en social media bijhouden kunnen prima thuis werken, maar ik heb nu eenmaal alle apparatuur nodig om zo goed mogelijk de weersverwachtingen te verzorgen. Bovendien verzorgen we vanuit hier de uitzendingen voor RTL.”

Sneeuw in Alaska. Foto: Marianke P

Nederlanders in het buitenland over ‘echte sneeuw'

In Alaska kijken ze niet op van een beetje sneeuw. Foto: Marianke P

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

VANDAAG, 15:15

Na wat natte sneeuw, was het afgelopen weekend dan eindelijk zover: de eerste echte sneeuw viel. En dat hebben we geweten ook, het land was in rep en roer en ook op social media konden we genieten van mooie plaatjes van witte lappendekens. Behalve dat de sneeuw ook heel mooi kan zijn, brengt het elke keer opnieuw weer de nodige chaos met zich mee. Denk aan lange files, treinen die uitvallen en glibberende valpartijen.

Camera videoLiveblog code rood: sneeuw legt Nederland plat

Fietsen een sneeuwbui in Rotterdam ©ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 14:33

Het KNMI gaf rond het middaguur code rood uit vanwege hevige sneeuwval. Dit is de zwaarste categorie op het gebied van weerwaarschuwingen. Het weeralarm geldt voor bijna heel Nederland op de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Limburg na, hier geldt code oranje Er wordt een zeer zware avondspits verwacht, het openbaar vervoer is ernstig verstoord en de sneeuwval gaat tot in de avond duren. Op dit moment trekt er een sneeuwfront vanaf het zuiden naar het noorden. Dit bericht wordt aangevuld.

Update 19.30

Mannen met een buikje populair in datingapp

Een buik(je) is voor vrouwen die op zoek zijn naar een date vaak geen probleem.

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

VANDAAG, 14:28

Vrouwen die op zoek zijn naar een date hebben natuurlijk het liefst een man met een sixpack, brede armen en een stevige borstkas om tegenaan te kruipen, maar mannen met een buikje hoeven niet te wanhopen. Uit onderzoek van datingapp The Inner Circle onder tweeduizend Nederlandse gebruikers blijkt dat heren met een paar kilootjes te veel 2,5 keer meer kans op een match hebben dan lange of dunne mannen.

Yes: deze leerlingen krijgen ijsvrij van hun school

Camera videoYes: deze leerlingen krijgen ijsvrij van hun school

Een ochtend niet in het barre winterweer naar school fietsen Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

VANDAAG, 12:13

Het is deze maandag een van die zeldzame dagen dat het zomaar zou kunnen: vrij krijgen van school vanwege de weersomstandigheden. Op een aantal scholen in Nederland mogen de leerlingen thuisblijven.

Het gaat onder meer om het 4e Gymnasium in Amsterdam, het Amadeus Lyceum in Vleuten, het Coornhert Gymnasium in Gouda en het Wellantcollege in Alphen aan den Rijn.