Likeability of 5

Het aantal foodfestivals groeit explosief

Paaspop markeert traditioneel de start van het festivalseizoen. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

Anne-Fleur Pel

29 MEI 2017

Het aantal foodfestivals in Nederland is vorig jaar bijna verdubbeld. Er kwamen ook steeds meer film- en muziekfestivals bij, maar aan zienlijk minder. Enkele festivalweetjes in getallen.

1340

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft 1340 festivals met in totaal 1572 edities onder de loep genomen voor de Festival Atlas 2016. In dit jaar waren er 1070 muziekfestivals, 153 foodfestivals en 117 filmfestivals.

153

Liefhebbers van lekker eten en drinken hadden vorig jaar de keuze uit 153 foodfestivals. 70 hiervan waren nieuw, een stijging van 46 procent. Dit soort festivals steeg het hardst in vergelijking met filmfestivals (16 procent stijging) en muziekfestivals (11 procent).

89

De sterke stijging van het aantal foodfestivals is van de laatste jaren. Het overgrote deel (89 procent) bestaat nog geen 5 jaar. 79 procent bestaat nog geen 3 jaar en maar 3 procent bestaat langer dan 10 jaar.

65

De meeste muziekfestivals vinden in de zomerperiode plaats van mei tot en met september (65 procent) en bestaan maar uit een dag (74 procent). Het overgrote deel vindt plaats in de buitenlucht. Noord-Holland, Zuid-Holland en Brabant herbergen de meeste muziekfestivals.

73

De HvA heeft van 674 muziekfestivals onderzocht waar de artiesten vandaan kwamen. In totaal traden bands uit 73 verschillende landen op. De Nederlandse band ’De Likt’ trad in 2016 het vaakst op.

49

De eerste filmfestivals werden al in de jaren 70 gehouden, maar de grote groei is van recente datum. Bijna de helft van de huidige filmfestivals (49 procent) bestaat nog geen 5 jaar.


love
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

26

CDA-raadslid verdacht van tonnen belastingontduiking

Wozniak ontdook voor minimaal 400.000 euro aan belasting/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

1 UUR

Een gemeenteraadslid uit Moerdijk is aangehouden door de politie, omdat hij verdacht wordt van belastingfraude en witwassen. Dat heeft Jac Klijs, de burgemeester van de gemeente Moerdijk, bevestigd.

Minimaal 400.000 euro

Kruidvat roept babyvoeding terug vanwege salmonella

Kijk uit met babyvoeding van Kruidvat/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

2 UUR

Winkelketen Kruidvat heeft een belangrijke oproep gedaan aan mensen die de afgelopen maanden babyproducten in huis hebben gehaald. Het is oppassen geblazen, want verschillende producten kunnen besmet zijn met salmonella.

Uit voorzorg

Sneeuw zorgt voor spanning en trots bij Buienradar

Nederland werd maandag wederom bedekt onder een laag sneeuw. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

VANDAAG, 15:26

Het is stil op de werkvloer bij Buienradar. Normaal gesproken krioelt het er van de medewerkers, maar in verband met de sneeuwval is er nu slechts een handjevol mensen aanwezig. „Als meteoroloog moet ik natuurlijk wel aanwezig zijn”, zegt Jennifer Faber. „De mensen die aan de website werken en social media bijhouden kunnen prima thuis werken, maar ik heb nu eenmaal alle apparatuur nodig om zo goed mogelijk de weersverwachtingen te verzorgen. Bovendien verzorgen we vanuit hier de uitzendingen voor RTL.”

Sneeuw in Alaska. Foto: Marianke P

Nederlanders in het buitenland over ‘echte sneeuw'

In Alaska kijken ze niet op van een beetje sneeuw. Foto: Marianke P

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

VANDAAG, 15:15

Na wat natte sneeuw, was het afgelopen weekend dan eindelijk zover: de eerste echte sneeuw viel. En dat hebben we geweten ook, het land was in rep en roer en ook op social media konden we genieten van mooie plaatjes van witte lappendekens. Behalve dat de sneeuw ook heel mooi kan zijn, brengt het elke keer opnieuw weer de nodige chaos met zich mee. Denk aan lange files, treinen die uitvallen en glibberende valpartijen.

Camera videoLiveblog code rood: sneeuw legt Nederland plat

Fietsen een sneeuwbui in Rotterdam ©ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 14:33

Het KNMI gaf rond het middaguur code rood uit vanwege hevige sneeuwval. Dit is de zwaarste categorie op het gebied van weerwaarschuwingen. Het weeralarm geldt voor bijna heel Nederland op de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Limburg na, hier geldt code oranje Er wordt een zeer zware avondspits verwacht, het openbaar vervoer is ernstig verstoord en de sneeuwval gaat tot in de avond duren. Op dit moment trekt er een sneeuwfront vanaf het zuiden naar het noorden. Dit bericht wordt aangevuld.

Update 19.30

Mannen met een buikje populair in datingapp

Een buik(je) is voor vrouwen die op zoek zijn naar een date vaak geen probleem.

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

VANDAAG, 14:28

Vrouwen die op zoek zijn naar een date hebben natuurlijk het liefst een man met een sixpack, brede armen en een stevige borstkas om tegenaan te kruipen, maar mannen met een buikje hoeven niet te wanhopen. Uit onderzoek van datingapp The Inner Circle onder tweeduizend Nederlandse gebruikers blijkt dat heren met een paar kilootjes te veel 2,5 keer meer kans op een match hebben dan lange of dunne mannen.

Yes: deze leerlingen krijgen ijsvrij van hun school

Camera videoYes: deze leerlingen krijgen ijsvrij van hun school

Een ochtend niet in het barre winterweer naar school fietsen Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

VANDAAG, 12:13

Het is deze maandag een van die zeldzame dagen dat het zomaar zou kunnen: vrij krijgen van school vanwege de weersomstandigheden. Op een aantal scholen in Nederland mogen de leerlingen thuisblijven.

Het gaat onder meer om het 4e Gymnasium in Amsterdam, het Amadeus Lyceum in Vleuten, het Coornhert Gymnasium in Gouda en het Wellantcollege in Alphen aan den Rijn.