In het nieuws

Vliegtuigpersoneel over wangedrag en vlieg-tuig

ANP

Foto van 'Mario Wisse'

5 APR 2017

Vorig jaar waren er 985 meldingen van wangedrag van vliegtuigpassagiers ten opzichte van ruim 700 een jaar eerder. Naar aanleiding van de meest recente cijfers vroeg Metro actief en voormalig personeel van vliegmaatschappijen naar hun ervaringen.

Melle van der Heide, voormalig grondsteward KLM
„Tijdens een van mijn eerste werkdagen bij KLM misten we nog een Nederlandse man voor een vlucht naar New York. Nadat ik hem had omgeroepen en we hadden gewacht, was het tijd om de jetway (de vliegtuigslurf) van het toestel te halen. Alles was in gereedheid gebracht voor vertrek toen die man ineens aan de balie tegen mijn collega’s stond te schreeuwen. Nadat hij enigszins was gekalmeerd kon hij worden omgeboekt naar de volgende New York-vlucht. Maar ook bij die vlucht verscheen hij niet. Nadat ik de papieren in orde had gemaakt, de jetway had losgekoppeld en weer terugkwam bij de gate, stond hij daar opnieuw te tieren. Toen hij mij in de gaten kreeg, gooide hij zijn jas en trolley aan de kant en kwam met gebalde vuisten op me afgerend. Want het was mijn schuld dat hij zijn vluchten had gemist. Hij schold me uit en sloeg me in mijn gezicht. Vervolgens heb ik hem tegen de grond gewerkt, klem gezet en gewacht op de marechaussee. Nadat hij was afgevoerd ging ik met een beurs gezicht en een kapotte stropdas door naar de volgende vlucht.”

Nederlandse stewardess met 18 jaar ervaring die anoniem wil blijven.
„Ik heb een keer een dame in het vliegtuig gehad met een psychose die bovendien onder invloed was van alcohol en medicijnen. Die heeft ons zeven uur lang beziggehouden. Ze schreeuwde, schuimbekte, schopte collega’s en veroorzaakte paniek bij de andere passagiers. Uiteindelijk moesten we haar vastbinden. Na de landing is ze afgevoerd door de marechaussee. Met zo iemand aan boord komt het personeel nauwelijks aan zijn andere taken toe. We zijn allemaal getraind op conflictbeheersing en hebben een zesde zintuig. Voor vertrek houden we de passagiers al in de gaten. Ook houden we in de smiezen wie wat drinkt, want een groot deel van het wangedrag aan boord is alcoholgerelateerd. Maar we weten natuurlijk niet hoeveel er al gedronken is voordat iemand het vliegtuig instapt.”

Annette Groeneveld, senior-purser bij KLM en voorzitter Vakbond van Nederlands Cabinepersoneel (VNC)
„Wat me is bijgebleven qua incidenten afgelopen jaar? De KLM-piloot die door een passagier werd gestoken met een scherp voorwerp. En de steward, ook van KLM, die op weg naar Noord-Amerika is geslagen en in zijn oor is gebeten. Er is veel gebeurd. Van verbaal geweld tot fysieke agressie en alles wat daar tussen zit. Ieder jaar trekken we aan de bel. Wij zouden graag zien dat luchthavens en ook Den Haag mee zouden helpen bij preventie. Heel veel incidenten zijn het gevolg van middelengebruik en beginnen vaak op het vliegveld. Ik vind niet dat je vanwege 985 gekken miljoenen passagiers moet duperen met bijvoorbeeld een alcoholverbod aan boord van een vliegtuig. Dat zou ook een schijnoplossing zijn. Het probleem is dat mensen vaak al veel te veel ophebben wanneer ze aan boord komen. Als je een marsreep koopt, moet je je boardingpass laten zien. Als je in de kroeg op Schiphol vijf biertjes koopt, hoeft dat niet. Dat is raar.”

BEKIJK OOK


  Views

  80

  Wakker Dier in actie tegen 'Kentucky Fried Plofkip'

  Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier is een campagne gestart tegen de verkoop van plofkip op de fastfoodketens. Foto: ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  29 MIN

  Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier is een campagne gestart tegen de verkoop van plofkip op de fastfoodketens. Na het begin van de campagne in 2012 tegen plofkip is deze dieronvriendelijke kip uit het versvleesschap van de supermarkten verdwenen, maar niet uit de fastfoodrestaurants.

  'Kentucky Fried Plofkip'

  Wakker Dier start daarom een campagne tegen Kentucky Fried Chicken (KFC). De dierenwelzijnsorganisatie vindt dat de fastfoodketen moet stoppen met de verkoop van plofkip, en noemt KFC voortaan Kentucky Fried Plofkip (KFP).


  Views

  38

  Waar wil jij werken?

  Foto van 'Metro'

  16 JUL 2018

  Wil je veel geld gaan verdienen? Of gaat het jou om de korte reistijd in de keuze van een nieuwe baan? We willen graag weten wat jij belangrijk vindt in je werk en in je zoektocht naar een nieuwe baan. Laat het ons weten door de volgende vragen te beantwoorden zodat wij je goed kunnen blijven informeren en inspireren over alles dat met werk en carrière te maken heeft.

  Vul hieronder de enquete in.


  Views

  1k+

  4-jarig meisje verdronken in sloot Waddinxveen

  Het meisje werd door omstanders uit het water gehaald en zij begonnen direct met reanimatie. Volgens de politie bleken die pogingen tevergeefs. Foto: ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  54 MIN

  Een vierjarig meisje is dinsdagavond verdronken in Waddinxveen. Het kind werd gevonden in een sloot aan de Vondellaan.

  Het meisje werd door omstanders uit het water gehaald en zij begonnen direct met reanimatie. Volgens de politie bleken die pogingen tevergeefs. Ondanks de "levensreddende handelingen van hulpverleners en omstanders" overleed het kind ter plaatse.

  Het meisje woonde in Waddinxveen. Aan de omstanders is slachtofferhulp aangeboden. De politie is nog bezig met een onderzoek naar het ongeval.


  Views

  88

  Likeability of 5

  De vijf lekkerste terrassen van Nederland

  In samenwerking met Heineken

  11 JUL 2018

  Mijn hemel, wat een heerlijk weer. En dat blijft voorlopig nog even zo. Het is een ideale periode om tot ’s avonds laat op een terras te hangen. Daarom heeft Metro de lekkerste vijf terrassen van Nederland voor je op een rij gezet. Geniet ervan!

  In de kazerne – Nijmegen

  Zin om een potje jeu de boules te spelen, maar geen trek om naar de camping te gaan? Bij In de Kazerne in Nijmegen kan het gewoon op het terras. Het tussen de drankjes door tegen elkaar opnemen aan de tafeltennistafel is ook mogelijk. Geen zin om je in te spannen? Dan kun je lekker achteroverleunen en kijken hoe anderen zich van hun sportiefste kant laten zien. En dat allemaal op het oude kazernecomplex in Nijmegen-Oost. Een lust voor het oog.


  love
  user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

  Views

  7k+

  Kinderen iets grotere kans hersentumor door CT-scan

  In 2015 werden in Nederland 1,5 miljoen CT-scans gemaakt, zo blijkt uit cijfers van het RIVM, vier keer zoveel als begin jaren negentig. Foto ter illustratie: ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  1 UUR

  In Nederland worden er jaarlijks bij zo'n tienduizend kinderen een CT-scan uitgevoerd. Kinderen die een CT-scan ondergaan lopen een iets grotere kans op het krijgen van een hersentumor. Dat komt omdat zij worden blootgesteld aan straling op hun hoofd.

  Het verhoogde risico komt neer op een extra hersentumor per jaar, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 168.000 Nederlandse kinderen, die tussen 1979 en 2012 een of meer CT-scans kregen en die gemiddeld tien jaar werden gevolgd.

  In 2015 werden in Nederland 1,5 miljoen CT-scans gemaakt, zo blijkt uit cijfers van het RIVM, vier keer zoveel als begin jaren negentig.


  Views

  75

  Nieuwe lichting militairen vertrekt naar Litouwen

  Begin juni bracht Koning Willem-Alexander een bezoek aan de trainingskazernes in Litouwen. Foto; ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  1 UUR

  Zeventig militairen vertrekken woensdag om 09.00 uur vanaf vliegveld Eindhoven naar Litouwen. Zij vormen het laatste deel van een nieuwe rotatie van in totaal 250 manschappen van de landmacht die gelegerd zijn in de Baltische staat Litouwen. De uitzending duurt een half jaar.

  Dreiging uit Rusland

  De militairen maken deel uit van een vooruitgeschoven NAVO-macht. Ook in Estland, Letland en Polen zijn extra militairen van het bondgenootschap gestationeerd. Dat is vooral bedoeld om deze landen gerust te stellen met het oog op de dreiging uit Rusland.


  Views

  84

  Lees de Metro van woensdag 18 juli nu al online

  Een Metro van tien jaar geleden, niet die van morgen ©ANP

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Daar is hij dan! De Metro van woensdag 18 juli is gedrukt en wordt in de komende uren weer naar de vertrouwde groene bakken op tientallen NS-stations gebracht. Zo heeft iedereen morgenochtend weer iets fijns om te lezen voor onderweg.

  De krant van woensdag

  Op vakantie gaan is vaak stressen en onder stress maak je snel fouten. Wij spraken met enkele pechvogels wiens vakantie door hun eigen blunders een stuk minder relaxed werd. Van vakanties door naar werk. Het water staat veel pakketbezorgers aan de lippen, sommigen moeten zelfs dagen van 12 uur maken. Wat gaat er allemaal voor leed schuil achter online shoppen?


  Views

  400+

  De twist van Trump: "Ik versprak me over Rusland"

  Trump is het toch wel eens met inlichtingendiensten ©ANP

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  Donald Trump is dinsdagavond teruggekomen op de uitspraak die hij maandag maakte na zijn ontmoeting met de Russische president Poetin. Hierin stelde hij dat hij er niet van overtuigd was dat de Russen hebben geprobeerd om de verkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Dit kwam hem op felle kritiek te staan, zelfs van partijgenoten die altijd loyaal aan hem zijn geweest. Trump's verklaring voor deze uitspraak? „Ik versprak me."

  Geen invloed


  Views

  600+

  Grote dolfijnenfamilie gespot vlakbij Zeeuwse kust

  Mooi! ©KBIN/SURV

  Foto van 'Jelmer Visser'

  GISTEREN

  Onderzoekers van het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel maakten maandagmiddag bijzondere beelden van een groep dolfijnen voor de Vlaamse kust. De groep bestaat uit 25 exemplaren met zowel volwassen dieren als kalfjes. Ze zwommen in noordwestelijke richting, dus het zou zomaar kunnen dat ze ook de Nederlandse wateren vereren met een bezoekje.

  Unieke beelden


  Views

  700+

  Vakantieblunders: lezers delen ervaringen

  Vliegticket mee? Paspoort gereed? Op Schiphol wordt wat af geblunderd. Foto: ANP

  Foto van 'Kyrie Stuij'

  GISTEREN

  Metro’s Kyrie gaat in september op vakantie naar Ibiza. Als ze met haar vrienden nog eens goed naar de geboekte vlucht kijkt, slaat de schrik haar om het hart. De terugvlucht van het Spaanse eiland naar Schiphol blijkt niet te bestaan. De vriendengroep heeft namelijk per ongeluk twee heenvluchten geboekt. De maatschappij zegt het ticket niet te kunnen omboeken en naar het geld kunnen ze wel fluiten. Wat een blunder! Maar, ze blijkt niet de enige. Na een oproep voor een verhaal in Metro stromen de ervaringen van ‘lotgenoten’ binnen.

  Lisa (vooraan, zwarte sandalen) en haar vriendinnen op Schiphol, toen ze nog niet wisten wat hen te wachten stond.

  ‘Euhm, mijn paspoort?’


  Views

  800+

  'De emoji van de toekomst? Die mag wel bewegen'

  Foto van 'Kyrie Stuij'

  GISTEREN

  Een emoji die daadwerkelijk knipoogt of die je ziet schudden van het lachen. Als het aan deskundige Lilian Stolk ligt zien we onze emoji in de toekomst bewegen. ,,Het lijkt me een waardevolle toevoeging. Het maakt de emoji nog levendiger.’’

  Die voorspelling doet Stolk naar aanleiding van World Emoji Day. De beeldtaal wordt vandaag sinds 2014 in de schijnwerpers gezet. Terecht, denkt Stolk, die eerder dit jaar het ‘Het zonderwoorden-boek’ uitbracht waarin ze de populariteit van emoji verklaart. ,,Het is iets wat we elke dag gebruiken maar niet bij stilstaan. Door de jaren heen hebben emoji steeds meer waarde gekregen. Het is de enige taal die de hele wereld begrijpt en waar iedereen gemakkelijk toegang tot heeft.’’

  Knipoog


  Views

  600+

  Truckers rijden wegpiraat 'met rotdag' klem op A9

  De klemgereden wagen na het voorval ©Rijkswaterstaat

  Foto van 'Jelmer Visser'

  GISTEREN

  Drie vrachtwagens hebben maandagmiddag bij knooppunt Velsen op de A9 richting Alkmaar een slingerende personenauto klemgereden. Het rijgedrag van de chauffeur viel een trucker op en zag dat hij een gevaar vormde voor zichzelf en voor andere weggebruikers.

  Een gecoördineerde actie van drie vrachtwagens zorgde ervoor dat de man zijn zigzaggende weg niet kon vervolgen. Nadat hij werd klemgereden, is hij overgedragen aan de politie. De beelden die zijn gedeeld op Dumpert laten weinig aan de verbeelding over. Overigens klopt deze titel niet, de man was niet dronken.


  Views

  1k+

  Michael P. krijgt 28 jaar cel en tbs voor doden Anne
  Likeability of 5

  Michael P. krijgt 28 jaar cel en tbs voor doden Anne

  Michael P. hoorde dinsdag onbewogen het vonnis aan. Foto: ANP.

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  Michael P. is veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten en doden van de 25-jarige Anne Faber. Dat was ook de eis van het OM.

  Pervers

  ,,Een gewetenloze, nietsontziende, perverse man." Zo omschreef de rechtbank in Utrecht de 28-jarige Michael P. dinsdag. P. verkrachtte, ontvoerde en doodde Anne Faber eind september. Haar lichaam begroef hij bij Zeewolde.


  like
  user_1cebd09af4d5e253c7107048cf737d0925c2fb66_avatar

  Views

  1k+

  Zwembaden zetten alle zeilen bij in topzomer

  Roos en Josephine koelen af in het Flevoparkbad in Amsterdam. Foto: Femmy Weijs

  Foto van 'Kyrie Stuij'

  GISTEREN

  Ze lopen net uit het Flevoparkbad in Amsterdam, maar door de hitte zijn de druppels op het lijf al bijna weer opgedroogd. Grote kans dat de 25-jarige Josephine en de 23-jarige Roos straks gewoon nog een keer het water induiken. Ze genieten van hun ‘staycation’. Roos: „Met dit weer hoef je niet naar het buitenland.” Best begrijpelijk dus, dat de Nederlandse zwembaden zo geliefd zijn de afgelopen weken. „Vorig jaar heb ik nauwelijks gezwommen”, herinnert Josephine zich. „Maar dit keer ben ik al vier keer in een zwembad geweest.”

  Illustratief voor de zomer van 2018, die hoe dan ook de boeken in gaat als een gouden seizoen voor zwembaden. Zo blijkt uit een rondgang door Metro langs diverse (openbare) zwembaden.

  Ongekend


  Views

  900+

  Mini-tsunami op Spaanse eilanden Mallorca en Menorca

  Er was sprake van een zogenaamde 'rissage' ook wel een mini-tsunami. Foto ter illustratie, stranden van Mallorca niet tijdens de vloedgolf: ANP Foto

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  GISTEREN

  Een extreme vloedgolf zorgde afgelopen maandag voor flink wat overlast op de Spaanse eilanden Mallorca en Menorca. Er was sprake van een zogenaamde 'rissage' ook wel een mini-tsunami. Dit natuurverschijnsel komt vaker voor bij de Balearen.

  Overstroming


  Views

  1k+

  Vierdaagse van start met ruim 44.000 lopers

  Vierdaagse van start met ruim 44.000 lopers

  Wandelaars over de Waalbrug. Foto: ANP.

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  De 102e editie van de Nijmeegse Vierdaagse is dinsdagochtend in alle vroegte van start gegaan. In totaal zijn er 44.480 wandelaars aan de Vierdaagse begonnen. Zo'n 9000 lopers gaan 50 kilometer per dag afleggen.

  Militairen

  Veruit de meeste Vierdaagselopers leggen 40 kilometer per dag af. Onder hen zijn ook bijna alle 6000 militaire deelnemers, die de 40 kilometer moeten afleggen met 10 kilo bepakking op de rug. De volgepakte rugzak wordt elke dag gewogen op Kamp Heumensoord, waar de militairen verblijven. Alleen bij uitzonderlijke omstandigheden, zoals tropische hitte, mogen ze de bepakking laten staan.


  Views

  200+

  Brandweercommandant door personeel met dood bedreigd

  Brandweercommandant door personeel met dood bedreigd

  Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de doodsbedreigingen. Foto: ANP.

  Foto van 'metronieuws'

  GISTEREN

  De Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap wordt door zijn eigen personeel met de dood bedreigd. Hij heeft aangifte gedaan van bedreiging, bevestigt het OM dinsdag in het AD.

  Geldinzamelingsactie

  Volgens de krant wordt Schaap beveiligd. De recherche onderzoekt de bedreigingen, die afkomstig zijn van ontevreden brandweerlieden. Zo zou er onder meer een geldinzamelingsactie zijn gehouden om Schaap dood te laten rijden. Een andere bedreiging zou komen uit de hoek van een motorbende.


  Views

  1k+

  23 toeristen gewond tijdens lava-tour Hawaï

  Sinds mei dit jaar is het al onrustig rond de vulkaan Kilauea. Volgens de brandweer van Hawaï is er sprake van het zwaarste ongeluk sinds de recente uitbarsting van de vulkaan Kilauea.  ANP foto

  Foto van 'Lisa Vermeij'

  GISTEREN

  Wat een avontuurlijk tripje had moeten worden is geëindigd in een dramatisch ongeluk. In de Amerikaanse staat Hawaï zijn 23 mensen gewond geraakt toen een toeristenboot waarin zij zaten door stenen werd geraakt tijdens een vulkaanuitbarsting.

  Sinds mei dit jaar is het al onrustig rond de vulkaan Kilauea. Volgens de brandweer van Hawaï is er sprake van het zwaarste ongeluk sinds de recente uitbarsting van de vulkaan Kilauea.


  Views

  1k+

  Disneyfilms bron van inspiratie voor kattennamen

  Disneyfilms bron van inspiratie voor kattennamen

  Disneyfilms lijken invloed te hebben op welke naam katteneigenaars hun huisdier geven. / Pixabay

  Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het ziet ernaar uit dat Disneyfilms invloed hebben op welke naam katteneigenaars hun huisdier geven. Twee van de vijf namen in de top vijf meest gebruikte namen in Nederland lijken geïnspireerd door Disneyfilms.

  Zo lijkt Pixarfilm Coco kattenliefhebbers geïnspireerd te hebben. De naam van de animatiefilm die eind vorig jaar uitkwam is doorgedrongen tot de top 5 van populairste namen voor katten in Nederland.

  Ook The Lion King heeft nog steeds invloed op de naamkeuze als het om huisdieren gaat. De naam Nala, in de film de geliefde van de leeuwenkoning, staat op nummer drie bij de kattennamen. Net als Coco, de nummer vier op de lijst, komt die film uit de stal van Disney.


  Views

  1k+