Binnenland

Vliegtuigpersoneel over wangedrag en vlieg-tuig

ANP

Foto van 'Mario Wisse'

5 APR 2017

Vorig jaar waren er 985 meldingen van wangedrag van vliegtuigpassagiers ten opzichte van ruim 700 een jaar eerder. Naar aanleiding van de meest recente cijfers vroeg Metro actief en voormalig personeel van vliegmaatschappijen naar hun ervaringen.

Melle van der Heide, voormalig grondsteward KLM
„Tijdens een van mijn eerste werkdagen bij KLM misten we nog een Nederlandse man voor een vlucht naar New York. Nadat ik hem had omgeroepen en we hadden gewacht, was het tijd om de jetway (de vliegtuigslurf) van het toestel te halen. Alles was in gereedheid gebracht voor vertrek toen die man ineens aan de balie tegen mijn collega’s stond te schreeuwen. Nadat hij enigszins was gekalmeerd kon hij worden omgeboekt naar de volgende New York-vlucht. Maar ook bij die vlucht verscheen hij niet. Nadat ik de papieren in orde had gemaakt, de jetway had losgekoppeld en weer terugkwam bij de gate, stond hij daar opnieuw te tieren. Toen hij mij in de gaten kreeg, gooide hij zijn jas en trolley aan de kant en kwam met gebalde vuisten op me afgerend. Want het was mijn schuld dat hij zijn vluchten had gemist. Hij schold me uit en sloeg me in mijn gezicht. Vervolgens heb ik hem tegen de grond gewerkt, klem gezet en gewacht op de marechaussee. Nadat hij was afgevoerd ging ik met een beurs gezicht en een kapotte stropdas door naar de volgende vlucht.”

Nederlandse stewardess met 18 jaar ervaring die anoniem wil blijven.
„Ik heb een keer een dame in het vliegtuig gehad met een psychose die bovendien onder invloed was van alcohol en medicijnen. Die heeft ons zeven uur lang beziggehouden. Ze schreeuwde, schuimbekte, schopte collega’s en veroorzaakte paniek bij de andere passagiers. Uiteindelijk moesten we haar vastbinden. Na de landing is ze afgevoerd door de marechaussee. Met zo iemand aan boord komt het personeel nauwelijks aan zijn andere taken toe. We zijn allemaal getraind op conflictbeheersing en hebben een zesde zintuig. Voor vertrek houden we de passagiers al in de gaten. Ook houden we in de smiezen wie wat drinkt, want een groot deel van het wangedrag aan boord is alcoholgerelateerd. Maar we weten natuurlijk niet hoeveel er al gedronken is voordat iemand het vliegtuig instapt.”

Annette Groeneveld, senior-purser bij KLM en voorzitter Vakbond van Nederlands Cabinepersoneel (VNC)
„Wat me is bijgebleven qua incidenten afgelopen jaar? De KLM-piloot die door een passagier werd gestoken met een scherp voorwerp. En de steward, ook van KLM, die op weg naar Noord-Amerika is geslagen en in zijn oor is gebeten. Er is veel gebeurd. Van verbaal geweld tot fysieke agressie en alles wat daar tussen zit. Ieder jaar trekken we aan de bel. Wij zouden graag zien dat luchthavens en ook Den Haag mee zouden helpen bij preventie. Heel veel incidenten zijn het gevolg van middelengebruik en beginnen vaak op het vliegveld. Ik vind niet dat je vanwege 985 gekken miljoenen passagiers moet duperen met bijvoorbeeld een alcoholverbod aan boord van een vliegtuig. Dat zou ook een schijnoplossing zijn. Het probleem is dat mensen vaak al veel te veel ophebben wanneer ze aan boord komen. Als je een marsreep koopt, moet je je boardingpass laten zien. Als je in de kroeg op Schiphol vijf biertjes koopt, hoeft dat niet. Dat is raar.”

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

LEES OOK


Views

3

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
IJskoude week was dodelijkste sinds de oorlog

IJskoude week was dodelijkste sinds de oorlog

De sterftecijfers schoten omhoog door de kou en de aanhoudende griepepidemie. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

1 UUR

De laatste week van februari, de week waarin we massaal de schaatsen onderbonden, is de dodelijkste week sinds de Tweede Wereldoorlog. In die zeven dagen zijn 3887 mensen gestorven.

Dat meldt het AD, dat de cijfers heeft opgevraagd bij het CBS. Sinds de sterftecijfers per week worden bijgehouden, is het aantal sterfgevallen nooit zo hoog geweest. De laatste keer dat er in één week meer doden vielen was in januari 1945, tijdens de Hongerwinter. Toen overleden er zo’n 4500 per week.

Kou en griep

De sterftecijfers schoten omhoog door de kou en de aanhoudende griepepidemie. Vooral ouderen werden het slachtoffer. Van de in totaal 3887 doden was ruim de helft tachtigplus.

Oudere mensen sterven natuurlijk niet aan temperaturen onder nul, zegt Jan Latten, hoofdonderzoeker van het CBS in het AD. „Maar de kou vergt wel veel van hun lichaam. En dan is het risico groter dat zij hevige griep krijgen of een longontsteking oplopen en er complicaties ontstaan waarvan ze niet herstellen.”

Latten verwacht dat het sterfterecord nog wel vaker verbroken zal worden. „Nederland telt meer ouderen dan 70 jaar geleden. Het nadeel van ouder worden is dat ons lijf zwakker wordt en we kwetsbaarder worden voor dingen die samengaan met natuurfenomenen als zo'n extreem koude winterweek."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

47

Baudet: Linkse coalities zijn net herpes

Baudet: Linkse coalities zijn net herpes

Joost Eerdmans en Thierry Baudet bij de verkiezingsrally waar laatstgenoemde zijn uitspraken deed. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Met linkse coalities is het altijd een beetje als met herpes. Je bent blij als je er vanaf bent maar het komt altijd weer terug. Deze waarschuwing geeft leider Thierry Baudet van Forum voor Democratie aan zijn politieke partner Leefbaar Rotterdam.

„Dus pas op!", zei Baudet op een verkiezingsbijeenkomst van Leefbaar in Rotterdam. Hij waarschuwde voor pogingen van linkse partijen om de macht weer over te nemen in het stadsbestuur.

Links verbond strandt

Een links verbond van PvdA, GroenLinks, SP en het islamitisch geörienteerde Nida strandde onlangs op een anti-Israëlische tweet van de laatste partij. Daarin stelde Nida het zionisme gelijk aan terreurgroep IS. Ook tijdens de verkiezingscampagne heeft de partij voor ophef gezorgd met zijn posters met de eerdergenoemde Baudet, Geert Wilders en Leefbaar Rotterdam-lijsttrekker Joost Eerdmans.

Forum doet alleen in Amsterdam mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar sloot in Rotterdam wel een alliantie met Leefbaar.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

81

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

In opdracht van de Rijksoverheid

15 MAA 2018

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

Onze wereld wordt met de dag digitaler en daarmee wordt de bescherming van onze data dus ook telkens weer belangrijker. Toch gaan veel mensen wat slordig om met hun gegevens en daardoor zijn zij makkelijk te hacken. Ben jij wel goed beveiligd of ben jij hackable? Met deze test kom je er snel en makkelijk achter.

1. Als ik een melding krijg dat ik kan updaten, dan...

a. Laat ik die melding lekker even staan. Waar zijn die updates goed voor?

b. Voer ik de update meteen uit.

2. Voor elke site gebruik ik...

a. Hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk.

b. Een ander wachtwoord, wel zo veilig.

3. Mijn computer back-uppen, dat doe ik...

a. Heel soms, als ik daar zin in heb.

b. Regelmatig.

4. Ik krijg een mailtje van mijn bank met een link. Die link...

a. Klik ik meteen aan.

b. Klik ik niet aan. Ik lees eerst de inhoud van de mail en kijk naar het e-mailadres waar hij vandaan komt.

Als je alleen maar b hebt geantwoord, dan ben je heel goed bezig. Hackers krijgen jou niet zomaar te pakken. Heb je bij een of meerdere vragen ook het eerste antwoord? Dan kun je er met een aantal makkelijke maatregelen voor zorgen dat jij een moeilijker doelwit bent voor hackers.

1 Voer updates snel uit

Voor velen zijn de updates van je besturingssysteem een beetje als huiswerk: uitstellen totdat je écht niet meer anders kan. Maar die updates zijn er voor een reden. Fabrikanten brengen updates vaak uit om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken in het door jou gebruikte systeem gedicht worden. Daardoor is de kans veel groter dat als je te lang wacht met updaten, je gehackt wordt. Dus laat je telefoon, tablet en computer maar gewoon meteen updaten zodra je een melding krijgt dat dat kan.

2. Gebruik een ander, goed wachtwoord voor élke website

Het is begrijpelijk als je het lekker makkelijk vindt om één wachtwoord te gebruiken voor elk account op elke website. Maar veilig is het niet. Als iemand dan een van je accounts weet te hacken, heeft hij gelijk toegang tot alle dingen die jij op het internet doet. Zeker bij overheidsdiensten als DigiD kan dat hele nare gevolgen hebben. Gebruik daarom voor elke website een ander, goed password met veel letters, cijfers en andere tekens.

Als je dat onhaalbaar vindt, dan is dat heel begrijpelijk. Bovendien ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders ziet het aanhouden van een ander wachtwoord voor elke site als onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Gebruik in dat geval een wachtwoordmanager. Met zo'n wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord voor je wachtwoordmanager.

3. Voer regelmatig back-ups uit

Ook back-ups maken is zo'n klusje waarvan je denkt: dat komt later wel. Waarbij 'later' meer dan eens 'nooit' blijkt. Maar back-ups zijn ontzettend belangrijk. Als je computer besmet raakt met een virus, dan kan het zijn dat ook al je bestanden weg zijn. Op dat moment slaak je waarschijnlijk een enorme zucht van verlichting als je een recente back-up op je externe harde schijf hebt staan. Dat is die paar minuten dat je bezig bent met een back-up maken dubbel en dwars waard.

4. Let op waar je op klikt

Let altijd op waar je op klikt. Een link lijkt misschien onschuldig, maar het klikken op zo'n link kan ervoor zorgen dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd op je apparaat. Ook bijlages bij e-mails kunnen een dergelijk effect hebben. Kijk daarom bij mails altijd naar het taalgebruik. Als het niet goed voelt, neem dan het zekere voor het onzekere: klik niet op de link, maar tik zelf het webadres in.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

600+

Kwekers zijn de selfiemakende toeristen helemaal zat

Kwekers zijn selfiemakende toeristen helemaal zat

Kwekers zijn de selfiemakende toeristen helemaal zat. Foto: ANP

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Het is natuurlijk de ultieme uitstap voor een toerist: een bezoekje aan de bollenvelden. Kwekers zijn dit echter helemaal zat, toeristen maken namelijk continu selfies in de velden, waardoor ze de bloemen kapot trappen. Komende weken worden er daarom zo’n 500 borden geplaatst met de tekst: ‘Please do not enter the flower fields’.

Hoe meer mensen, hoe meer schade

Wie een foto, video of selfie wil maken, moet dit dus voortaan op afstand doen. Bij het verduurzamen van de bollenteelt wordt namelijk gewerkt met strikte hygiëneregels. Hoe schoner de teelt, hoe minder ziekten en plagen, schrijft Omroep West.

Het eerste bord is afgelopen donderdag geplaatst bij een kwekerij in Noordwijkerhout.

Het toeristenseizoen start 22 maart onder meer met de opening van de Keukenhof. Dit voorjaar worden in totaal meer dan drie miljoen toeristen verwacht.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Proevende heren van Beer in a Box met vlnr: Victor Kuppers, Armand Haan, Tim Remmerswaal.

In samenwerking met Beer in a Box

In samenwerking met Beer in a Box

GISTEREN

Het proeven van bier is niet zomaar een kwestie van veel goudgele rakkers nuttigen en dan een kenner zijn.

Het glas aan je lippen zetten, kantelen en gaan! En dan denken dat je iets over een biersmaak kunt vertellen? Nee ho maar. Bier proeven is veel meer dan het drinken, is de stellige overtuiging van de heren van het Alkmaarse Beer in a Box. Tim Remmerswaal, Armand Haan en Victor Kuppers van het nog jonge online bedrijf in speciaalbieren móeten het wel weten. Zij stellen, in samenwerking met kenners in een testpanel, de ‘beer in a boxen’ samen. Zij komen er op een gegeven moment achter welk smaakprofiel je hebt en welke bieren bij jou passen. Zo kan Beer in a Box je uitdagen met nieuwe speciaalbieren, zonder dat je bij je abonnement ooit dezelfde soort in huis krijgt. Die heren nemen je in vijf bier-proef-stapjes mee en kun je langzaam op weg gaan een echte bierconnaisseur te worden.

1 De geur van je bier

De geur (het aroma) wordt gevormd door de smaakstoffen in het bier die het slijmvlies in je neus prikkelen. Deze komt tot je via de neus en de mondholte. De temperatuur van het bier speelt een belangrijke rol. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer smaakstoffen er verdampen en hoe meer deze in je holtes tot uiting komen. Een koud biertje heeft dus minder smaak dan een lauwere variant. Dat verklaart ook waarom een bier anders ruikt dan hij smaakt. Zodra bier in je mond terecht komt, wordt het opgewarmd en komen de geurstoffen vrij.

2 Gaat de smaak over de tong?

Het is een fabeltje dat smaken een eigen plaats op de tong hebben. Zoet, bitter zuur, zout en umami ervaar je met je hele tong. Zout en umami, de hartige smaken, komen in de regel niet in bier voor, de andere smaken wel. Echter, dit zijn de primaire smaaksensaties. Het echte proeven gaat vooral met de slijmvliezen in je neus en keel.

3 Mondgevoel

Hoe voelt het bier aan in je mond? Denk hierbij aan de prikkeling van het aanwezige koolzuur, hoe het in bier in je mond kleeft, de zeepachtigheid van het vocht en hoe je mond en tong samentrekken.

4 Volheid (body)

Van zachte boterige romigheid tot ‘water’ en alles ertussenin. De body van je bier bepaalt hoe je de smaak ervaart en vaak ook hoe lang hij blijft hangen.

5 Nasmaak

De nasmaak is de smaak die in je mond en neus overblijft nadat je het bier hebt doorgeslikt. Dat kan veranderen. Bier kan uitvloeien in een andere smaak. Het zoet komt bijvoorbeeld eerst, dan het bitter. Net als in het echte leven… Veel proefplezier!

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Speciaalbieren van Beer in a Box. / Femmy Weijs

Proefbox voor de Metrolezer

Speciaal voor Metrolezers is een ProefBox met zes speciaalbieren ontwikkeld. Beer in Box neemt ‘starters’ zo mee op ontdekkingstocht in de wereld van de smaken en geuren van speciaalbieren. De doos is bedoeld voor mensen die hun smaak graag willen weten. Victor Kuppers: „Zodra je je smaken in de smiezen hebt, kun je andere speciaalbieren gaan ontdekken. Wij beloven het beste te vinden binnen jouw smaakpallet.”

Wie Metro’s proefbox wil proberen gaat naar Beerinabox.nl/metro. Gebruik de actiecode metro en je krijgt er een gratis ‘beregoed bierglas’ bij.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

95

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
PvdD wil onverdoofd slachten verbieden

PvdD wil onverdoofd slachten verbieden

Moslims vieren het offerfeest door schaap of lam te eten. Deze dieren worden halal en dus zonder verdoving geslacht. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

De Partij voor de Dieren poogt nogmaals het onverdoofd slachten van dieren volledig te verbieden. Dat is in principe al verboden, maar er bestaat nu nog een uitzondering voor ritueel slachten. Daar komt als het aan de PvdD ligt dus verandering in.

Volgens de partij ervaren dieren onnodig veel stress en leed als zij onverdoofd geslacht worden. En het belang om dat te voorkomen weegt volgens lijsttrekster Marianne Thieme, die de wet ingediend heeft, zwaarder dan de vrijheid van godsdienst.

„Een grondrecht zoals de vrijheid van godsdienst is nooit absoluut en moet altijd worden afgewogen tegen andere (grond)rechten en zwaarwegende belangen in de samenleving. De bescherming van dieren tegen vermijdbare pijn en stress is zo’n zwaarwegend belang", aldus Thieme.

Vijf jaar

De wet kent een overgangstermijn van vijf jaar. In die tijd kunnen slachterijen zich voorbereiden op de nieuwe wet. Daarna is het de bedoeling dat alle dieren in Nederland verdoofd zijn als ze geslacht worden.

In 2011 diende Thieme ook al een intiatiefwet in om het onverdoofd slachten van dieren te verbieden. De wet kwam destijds wel door de Tweede Kamer, maar de Eerste Kamer stemde met grote meerderheid (51 tegen, 21 voor) tegen de nieuwe wet.

Nederland zou niet het eerste land zijn dat onverdoofd slachten verbiedt. Ook in landen als Australië, Zweden, Noorwegen, België en Nieuw-Zeeland is het niet toegestaan om dieren zonder verdoving te slachten. In het laatstgenoemde land lost men dat op door ook ritueel geslachte dieren van tevoren te verdoven.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

33

Vlemmix belooft verloting villa als mensen stemmen

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Zanger en ondernemer Johan Vlemmix gaat zijn miljoenenvilla verloten onder Eindhovenaren die gestemd hebben als zijn Partij van de Toekomst volgende week minimaal tien van de 45 raadszetels haalt. Dat heeft de man vrijdag bevestigd.

Zijn PvdT doet met één kandidaat, hijzelf, mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Als zijn partij meer zetels zou krijgen, worden deze onder de grootste partijen in de raad verdeeld. „Het gaat mij er niet eens om dat mensen op mij stemmen, áls ze maar gaan stemmen”, claimt Vlemmix. Hij denkt oprecht dat zijn plan om in de raad te belanden een kans van slagen heeft. „We hebben bij vorige verkiezingen elke keer bijna de kiesdrempel gehaald. Er is zelfs een keer een landelijke peiling geweest waarin we zes zetels kregen.”

De villa is 345 vierkante meter groot en telt negen kamers. Het pand, dat Vlemmix zelf ‘het Versailles van Eindhoven’ heeft gedoopt, staat op een stuk land van 3600 vierkante meter.

Iedereen maakt kans

Niet alleen stemmers op de Partij van de Toekomst maken kans op de villa, benadrukt hij. „Het belangrijkste vind ik dát mensen gaan stemmen. Dat is ook de strekking van mijn verkiezingslied, Laat je stem niet verloren gaan.” Als de PvdT met tien zetels in de raad komt, kunnen Eindhovenaren die hebben gestemd zich melden bij Vlemmix voor de verloting. „Ik ga niet controleren of mensen echt naar de stembus zijn geweest. Ik ga ervan uit dat mensen over zoiets niet liegen.”

De Partij voor de Toekomst wil onder andere meer evenementen naar Eindhoven halen om zo meer omzet te krijgen voor de lokale ondernemers. Vlemmix zou zelf wethouder van feest willen worden. Daarnaast pleit de PvdT voor een ‘necropolis’, een begraafplaats in een van de vele lege flats in de stad.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

90