Likeability of 7

Creatief met je OV-chipkaart: ‘Uitgedaagd door NS’

Foto van 'Sander Schomaker'

Naar aanleiding van de OV-chipkaart met daarop een foto van Ernie uit Sesamstraat, waar controleurs van de Rotterdamse RET vorige week op stuitten, plaatste Metro een oproep of er meer mensen waren met zo’n opmerkelijke foto op hun kaart. De reacties stroomden binnen op de redactie. Wij spraken een aantal creatievelingen over hun prachtige ov-creaties.

Lolletje

Jasper plaatste een foto van zichzelf maar dan ondersteboven op zijn OV-chipkaart. „Ik heb dat jaren geleden gedaan in mijn studententijd”, zegt hij. „Ik heb er ook nog een paar vliegende NS-treinen op de achtergrond bijgeplakt. Met deze foto heb ik netjes voldaan aan de richtlijnen, dus ik heb er ook nooit problemen mee gehad. Als er zo weinig richtlijnen zijn, voel ik me wel uitgedaagd om er iets creatiefs mee te doen. Maar het was ook meer een lolletje. Nu gebruik ik de OV-chipkaart nog maar zelden. Ik werk inmiddels bij reclamebureau Byron en heb een auto, dus ik zit niet vaak meer in de trein.”

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Grenzen op zoeken

Elmer uit Amsterdam meldde dat hij al lang reist met een foto van een hond zonder oren op zijn OV-chipkaart. „Het is al een jaar of vijf geleden dat ik die foto op die OV-chipkaart liet zetten”, zegt Elmer. „Ik weet niet eens meer precies hoe dat gegaan is. Maar ik heb er nooit problemen mee. Ik reis dan ook vooral met de metro en daar word ik niet vaak gecontroleerd.”

Elmer plaatste de foto om te kijken hoever hij kon gaan. „Ik vind het altijd leuk om de grenzen op te zoeken van wat mogelijk is. Ik heb een eigen YouTube-kanaal ‘Hallo Elmer’ en daarop laat ik zien wat er bijvoorbeeld mogelijk is in Google Maps. Zo heb ik een foto van mezelf op de top van de Mount Everest gezet. Die heeft er een tijdje opgestaan. En ik heb een 360 gradenfoto van het Wertheimpark in Amsterdam geplaatst en daar heb ik beren aan toegevoegd. Die is nog te zien.”

FUCK

Rianne Elyse heeft een foto op haar ov-kaart waar op haar shirt heel duidelijk ‘FUCK’ te lezen valt. „Charmant met mijn hoofd en ‘fuck shirt’, nietwaar?”, reageert ze. „Dit was in de tijd dat ik zelf officiële pasfoto's maakte als beroep en de enige regels voor de ov-kaartfoto waren ‘kleur of zwartwit’ en ‘je gezicht moet erop staan’. Nou bij deze. Ik krijg er best vaak opmerkingen over bij controles.”

Meer inzendingen

Heb jij een coole OV-chipkaartfoto die je met de rest van de wereld wil delen? En mogen wij die hier plaatsen? Stuur hem dan naar ons. Dat kan via e-mail (foto@metronieuws.nl), een berichtje via Facebook of via Snapchat (@snapmetro).


lollike
user_585476c521e51a96bce30e342dade72198781379_avataruser_7fb4e44c8d54d426564ede4f3088e6636a0e9dab_avataruser_1d9a9a87637c61417bc8960ed952ce111bb41b31_avatar

+4


Views

100+

Gevaar Amerikaanse shutdown nog niet geweken

Gevaar Amerikaanse shutdown nog niet geweken

De Amerikaanse president Donald Trump. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Het Amerikaanse Congres heeft nog niet gestemd voor nieuwe geldstromen richting de openbare diensten. Het gevaar dat er een 'shutdown' van de overheid komt is dan ook nog niet geweken.

Als er vrijdag geen tijdelijke of permanente afspraken komen, dan zullen veel instellingen van de overheid sluiten omdat ze dan geen geld meer uit Washington krijgen. In december vorig jaar was er ook al een tijdelijke wet nodig om de financiering van de overheidsdiensten gaande te houden. Dat lukte toen wel, maar die noodwet loopt vrijdag af.

Geen meerderheid

Het Huis van Afgevaardigden stemde donderdagavond (lokale tijd) wel in met het toekennen van het geld, maar in de Senaat bleken een flink aantal Democratische en Republikeinse senatoren vooralsnog tegen, waardoor er nog geen vereiste meerderheid van minimaal zestig senatoren is.

Democraten willen toezeggingen voor hun steun in de vorm van bescherming tegen uitzetting van de dreamers. Dat zijn asielzoekers die als kind naar de VS kwamen en meestal al jaren in het land wonen en ingeburgerd zijn. Sommige Republikeinen liggen dwars omdat ze vinden dat de overheidsuitgaven structureel omlaag moeten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

8

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'
Likeability of 5

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De feestgangers van 'Qhotel in de sneeuw'. / Foto's: Heidi Rijsdijk

Foto van 'Lisa Vermeij'

(In samenwerking met Qmusic)

Oostenrijkse bergen, sneeuw maar ook veel zon, après-ski, schnitzels, glühwein en liveoptredens van OG3NE, Jax Jones en Gavin James. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Het Oostenrijkse Zell Am See was de afgelopen dagen het decor voor het Q-hotel in de sneeuw. Radiostation Qmusic organiseerde het festijn tot en met dinsdag voor de dertiende keer. Zelfs als je nog nooit op de latten hebt gestaan, was er genoeg te doen. Zangtrio OG3NE, singer-songwriter Gavin James en dj Jax Jones waren ingevlogen om er voor de live aanwezige luisteraars, Qmusic-dj’s en zakenrelaties van het station een muzikaal festijn van te maken. Dj Jax Jones kwam zelfs eerder van zijn huwelijksreis terug om bij het sneeuwtripje aanwezig te zijn.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Après-ski: 'Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.'

Keileuke reis gewonnen

Luisteraars konden in de maand december een winterse reis winnen door een bijzonder kerstverhaal in te sturen. Lieke (25) uit Nijmegen was een van de gelukkigen. „Vorig jaar lag er op kerstavond een rat in mijn bed, doodeng! Maar wel een goed verhaal. En ik heb er nu wel een keileuke reis mee gewonnen. Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.” Voor luisteraars Alenka (39) en Ilona (40) was het helemaal een bijzondere trip. Ilona heeft afgelopen jaar voor het eerst kerst gevierd. Eerder kon dat nooit, omdat ze altijd Jehovagetuige was. ,,Er gaat een hele nieuwe wereld voor ons open, omdat we altijd heel streng hebben geleefd.”

Natuurtalentjes op de latten

Naast alle optredens en gezellige activiteiten zoals rodelen, een winterbarbecue en hilarische lunchquizzen, wordt er nog echt wel wat geskied. Een team van Nederlandse leraren stond elke ochtend weer te springen om Metro en alle Q-hotelgangers van de blauwe, rode of zelfs zwarte piste te begeleiden. Dennis (34) draait al heel wat jaren mee en kijkt er elk jaar weer naar uit om de Qmusic-dj’s en luisteraars les te geven. Soms zitten er echte natuurtalenten tussen. Zoals YouTuber Nanne Meijer die nog nooit eerder op ski’s had gestaan, maar na twee uurtjes als een volleerd wintersporter van de berg zoefde. Ondergetekende had er iets meer moeite mee en hield er na een stukje snowboarden op de rode piste welgeteld zestien blauwe plekken aan over. Mooi souvenir, zullen we maar zeggen.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De zusjes OG3NE genoten met volle teugen.

Teterreteterre

s’ Avonds werd het Q-hotel omgetoverd tot een concertzaal, waar de dj’s van Q-music het publiek op heerlijke foute après-skinummertjes trakteerden. ,,Er is zo veel gezelligheid, je vergeet dan eigenlijk dat je staat te hossen op muziek die je normaal nooit luistert. En ook al sta je in zo’n warme hut te zweten in je dikke coltrui, dat maakt op dat moment allemaal niets uit. Ik vind het enig!”, aldus YouTuber Nienke Plas. En net op het moment dat je dacht ‘ik kan geen ‘teterreteterre’ meer horen’, kwam er een artiest met een spetterend optreden. De meiden van OG3NE zorgden ondanks de warme skikleding door hun prachtige performance meerdere keren voor kippenvelmomentjes. De zusjes vermaakte zich de rest van de avond trouwens prima en dansten vrolijk mee op après-skihits als Schatje Mag Ik Je Foto en Vrouwke.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Skiën en snowboarden maakt dorstig.

Jägerbombs en water

De dansvloer is de plek waar artiesten samen staan te dansen met de luisteraars, waar Jägerbombs worden afgewisseld met water (er moet ook nog een beetje gewerkt worden). En de plek waar ‘je dansjes doet die je eigenlijk niet op je werk zou moeten doen’, aldus een luisteraar.

Het zijn Qmusic-feestdagen waar je muzikale hoogtepunten beleeft, nieuwe vrienden maakt en waar je nog jaren op kunt teren. Wanneer mogen we weer?

Binnenkort zie je op deze site een video van de reis.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

DJ Joep Roelofsen met Marieke Elsinga, die verslag deed voor RTL Boulevard.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelovedislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_897b6947eed5a5c9f795673f14eb1c721f9b8737_avataruser_8cc99793708d42dfc8e8251235ad93e8def9c702_avatar

Views

200+

'Toegang schuldhulp niet laagdrempelig genoeg'

'Toegang schuldhulp niet laagdrempelig genoeg'

Problemen met het betalen van je rekening? Dan kan het zijn dat de gemeente je niet helpt. / Colourbox

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Gemeenten bieden mensen met problematische schulden niet altijd een laagdrempelige en brede toegang tot de gemeentelijke schuldhulpverlening. Dat zegt de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, na een verkennend onderzoek onder tien gemeenten en een gemeenschappelijke regeling.

„Volgens de wet moeten gemeenten mensen met problematische schulden een brede toegang tot de schuldhulp bieden", vertelt Van Zutphen. „De deur van de hulpverlening moet dus wijd open staan."

Klachten

Dat is echter niet altijd het geval, vertelt de ombudsman. „Toch krijgen wij regelmatig klachten en signalen van mensen die om uiteenlopende redenen niet verder komen in het toelatingsproces of niet worden toegelaten, waardoor hun schulden zich blijven opstapelen.''

En dat is vreemd, want mensen zouden juist ruimhartig toegelaten moeten worden, vindt Van Zutphen: „Met schuldhulp kunnen gemeenten mensen uit problematische situaties helpen. Het is daarom van doorslaggevend belang dat de deur ervan wijd open staat.'' Hij vindt ook dat iedereen die zich aanmeldt voor hulp zijn situatie moet kunnen toelichten in een persoonlijk gesprek.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

4

Likeability of 6

Verdienen met het lezen van Metro-artikelen!

Foto van 'Metro'

In samenwerking met: Pabbl

Artikelen lezen op onze telefoons, dat doen we maar al te graag. De Pabbl-app plaatst, gebaseerd op jouw verkeuren, artikelen op je vergrendelscherm, en beloont je ervoor!

Eind vorig jaar bereikte Pabbl de mijlpaal van 75.000 installs. 75.000 gebruikers die kunnen verdienen aan het ontvangen van relevante advertenties op hun vergrendelscherm. Sinds kort is er ook een feature uitgerold waarmee je in plaats van advertenties, vooral artikelen ontvangt en hier ook gewoon mee kan verdienen!

Artikelen en verdienen – hoe werkt dat?
Je ontvangt een mix van content op je vergrendelscherm, het scherm waar je ongemerkt 150 keer per dag langs swiped. Nu ontvang je op dat scherm feilloos artikelen, gesponsorde wallpapers en normale wallpapers. Elke keer dat je je telefoon ontgrendelt je punten. Deze punten kun je inruilen voor leuke cadeaus in de Pabbl shop. Sinds deze feature kortgeleden is uitgerold, sluiten steeds meer nieuwssites aan voor nog betere toegespitste content, waaronder ook content van Metro dus.

Gebruikers waren sceptisch
Natuurlijk ben je sceptisch over een app waar je door het simpelweg gebruiken van je telefoon, makkelijk kunt verdienen. Maar bezoek de pagina van Pabbl in de Playstore en je ziet dat de app 50.000-100.000 installs en 4,6 sterren uit meer dan 10.000+ reviews heeft; blijkbaar doet Pabbl echt wel wat goed. Pabbl is een vergrendelscherm app, die elke keer als je je telefoon aandoet, mooie en relevante content zoals artikelen en wallpapers toont. Omdat een boel van deze content ‘gesponsord’ is, geeft Pabbl punten in ruil voor bijna elke keer dat je je telefoon ontgrendelt. Alleen bij artikelen en gesponsorde content ontvang je punten en er zitten limieten op zodat er geen bots aan worden gehangen die het scherm 24/7 wegswipen.

Installeren die hap
Het ziet er dus allemaal legit uit, installeren dan maar. Je belandt op de landingspagina en vult wat basisgegevens in en je interesses. Hierdoor wordt de content die je krijgt afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren. Het vergrendelscherm verschijnt, die je ontgrendelt met een soepele swipe. Vervolgens word je geleid naar de Pabbl-app waarin wordt uitgelegd wat je met je punten kan doen. Het aanbod is vrij divers: Een boel kortingen (soms tot wel 100%!!) op eten & drinken, kleding, elektronica en nog veel meer!

Lege voorraden
Kijkend naar de reviews blijkt dat je niet alles kan aanschaffen wanneer je dat wilt. De voorraden zijn vaak op. Dat komt doordat de app erg hard groeit en mensen sneller punten bij elkaar sparen dan dat ze aan producten kunnen weggeven. Het verkopen van advertenties blijkt lastiger voor Pabbl dan verwacht waardoor het lastig is om producten te financieren en komt het af en toe zelfs uit eigen zak. Maar dat kan niet voor altijd doorgaan natuurlijk. Pabbl moet nog minimaal 2x zo hard groeien willen ze de grote vraag en gespaarde punten kunnen bijbenen met nieuw aanbod.

Feiten over Pabbl:

- Pabbl is te installeren in de Playstore

- De app is Android exclusive.


like
user_5a58c6cc654b4931505d8ae3dd819f4ca6fb90ce_avataruser_384fadd091eec9bdd937419d5996ce3c53ee436a_avatar

Views

48

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

NS verwacht dat alle gestrande reizigers thuiskomen

Openbaar vervoer weer op gang ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Hoewel er op tientallen plekken op het spoor schade was lijkt het treinvervoer zich te herpakken vanavond. De NS verwacht dat iedereen donderdag op zijn of haar bestemming kan komen nu er op steeds meer trajecten treinen rijden. ,,Voor sommige reizigers betekent dit langere reistijd, extra overstappen of omreizen. Vannacht rijden er bussen in plaats van nachtnet-treinen", aldus de vervoersorganisatie.

Bijna normaal

ProRail heeft op donderdagavond op vele plekken het spoor weer begaanbaar gemaakt zodat er weer treinen kunnen rijden. De NS verwacht op vrijdag een ,,nagenoeg normale dienstregeling" te kunnen rijden. Op sommige trajecten moeten reizigers rekening houden met kortere treinen of de inzet van bussen wegens herstelwerkzaamheden.

Omdat er veel 'lastminutewijzigingen' kunnen zijn, is de informatie in de NS-reisplanner niet volledig. Daarom wordt reizigers geadviseerd op stations te letten op de omroepberichten.

Het wordt rustiger op de stations. Reizigers lijken volgens de NS gehoor te geven aan de oproep om alternatief vervoer te zoeken. Het bedrijf gaat ervan uit dat er geen opvangvoorzieningen geregeld moeten worden.

De vervoerder staakte alle ritten donderdagochtend om 11:00 omdat het volgens hun onverantwoord was om tijdens de storm treinen te laten rijden. Op tientallen plekken in het hele land belandden bomen op het spoor en knapten bovenleidingen.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

72

Likeability of 6

Treinreizigers massaal aan het #stormpoolen

Gestrande reizigers op Utrecht Centraal ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Het spoorwegnet heeft een fikse dreun gekregen van de storm die donderdag over het land raasde. Vanaf 11:00 reden er geen treinen meer en duizenden reizigers dreigden te stranden. Doffe ellende. Journalist Ionica Smeets besloot van een nood een deugd te maken. Via Twitter riep zij op om te gaan #stormpoolen.

Automobilisten werd opgeroepen om gestrande reizigers een lift aan te bieden zodat zij toch op hun plaats van bestemming konden aankomen. En hier werd massaal gehoor aan gegeven. Overal in het land worden liften aangeboden. Het initiatief is zelfs zo populair dat er files ontstonden op de wegen rond Utrecht Centraal.

Inmiddels is de grootste hinder voor het treinverkeer voorbij, maar er werd toch een prachtig stukje medemenselijkheid getoond op internet. Twitter is dood? Echt niet!

Het begon met een idee

En dit kwam goed!

Mensen boden een lift aan

Anderen kregen een lift

Een storm verbroedert

Nieuw woord: stormpoolfile

Carpoolen: best gezellig

Klinkt erg leuk!

Twee stormen op een dag

Eind goed al goed


like
user_335b045a5b08ad072c4257a6e78d60f0b7044602_avataruser_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

100+

NS: 'Grootste spoorverstoring in jaren'

Gestrande reizigers op Utrecht Centraal ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Nu de storm over ons land is weggetrokken naar Duitsland wordt de schade opgenomen. Het Nederlandse spoorwegnet is hard geraakt door de felle wind die op sommige momenten orkaankracht bereikte. Bijna overal in het land is treinverkeer onmogelijk. Metro sprak met Iris Reshef van de NS over de stormachtige spoorsituatie.

Geen treinverkeer in aanzienlijk deel van Nederland ©ANP

Heel veel schade

„Er is door de harde wind behoorlijk wat schade aan het spoorwegnet. Er zijn zo'n 30 bovenleidingen geknapt en er liggen ongeveer 40 bomen op het spoor. Ook is er schade aan een paar stations, waaronder de stations Almere Centrum en Breda waar glazen platen naar beneden kwamen." vertelt de voorlichtster.

Volgens Reshef zijn de herstelwerkzaamheden in volle gang maar is dit een flinke operatie. „De schade is zo groot dat er ook vanavond nauwelijks treinverkeer mogelijk zal zijn. Ook morgen zullen de gevolgen van de storm nog merkbaar zijn op het spoor. Prorail is druk bezig om alles te herstellen en gaat hier de hele nacht mee door. Veiligheid staat bij ons voorop en er kunnen pas weer treinen rijden als de situatie helemaal veilig is."

Zeldzame situatie

Een paar weken geleden was het treinverkeer ook ernstig ontregeld door sneeuwval en kwam het treinverkeer in de avond wel weer op gang. Volgens Reshef is dit echter appels met peren vergelijken. „De situatie was toen heel anders. Tijdens de sneeuw hadden we veel meer problemen met bevroren wissels. Nu liggen er grote bomen op het spoor en zijn bovenleidingen kapot. Deze herstelwerkzaamheden duren langer en vinden overal in Nederland plaats."

De NS heeft vanwege weersomstandigheden wel vaker te maken met treinuitval maar de storm die donderdag over het land raasde was volgens de woordvoerder een hele zeldzame situatie. „Het is al jaren niet voorgekomen dat de schade aan het spoor en vertraging voor de reizigers zo groot en omvangrijk was als vandaag. Maar deze storm was ook bijzonder krachtig. Er werden zelfs windstoten met orkaankracht gemeten. Zulke harde wind komt in Nederland niet vaak voor."

Volgens Reshef was de NS zo goed mogelijk voorbereid op de extreme weersomstandigheden. „We reden al met een uitgedunde dienstregeling om incidenten zoveel mogelijk te voorkomen. Als treinen meer afstand van elkaar nemen, is de kans op ongelukken kleiner. Het is alsof je met de auto meer afstand neemt, zo kan je gemakkelijker anticiperen als er voor je op de weg iets gebeurt. Deze maatregelen hebben helaas niet geholpen om de massale uitval te kunnen voorkomen."

En nu?

De Nederlandse spoorwegen en Prorail gaan in de avond en de nacht bezig om het spoor te herstellen en de treinen weer op de juiste plaats te krijgen, dit is een flinke logistieke operatie. „Het belangrijkste is dat het spoor leeggemaakt wordt en dat er weer treinen kunnen rijden. Als dit gerealiseerd is, proberen wij zo veel mogelijk gestrande reizigers vervoer aan te bieden. Het zou kunnen dat er vanavond weer enkele treinen gaan rijden."

Reshef verwacht dat het treinverkeer mogen ook nog niet volgens het boekje zal gaan. „Er moeten allemaal gestrande treinen vervoerd worden naar de locatie waar ze morgen hun dienst starten. Hier worden desnoods extra machinisten voor ingepland. Dit is een flinke klus."

Wie niet meer met de trein naar huis kan als gevolg van de westerstorm kan op Twitter onder de hashtag #stormpoolen op zoek naar een lift. Op het sociale medium zijn al vele oproepjes geplaatst van zowel gestrande reizigers als automobilisten die nog plek hebben om iemand mee te nemen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+