In het nieuws

Startup Het Oplaadpunt: Stressvol bestaan niet nodig

Camera videoStartup Het Oplaadpunt: Stressvol bestaan niet nodig

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

13 APR 2017

In ‘het gezicht achter de start-up’ leren we de personen kennen achter verschillende initiatieven. Wat beweegt hen? Hoe hebben ze hun idee in de markt weten te zetten? En hoe zien zij de toekomst van hun start-up? In aflevering 8: de personen achter start-up Het Oplaadpunt.

Geen corporate setting of kantoorpand, maar een afspraak in het Amsterdamse Volkshotel: voor de startende ondernemers Marjolein Ruitenbeek en Annemarie Roozenboom is een flexplek in de Nederlandse hoofdstad een prima plek om werkzaamheden te verrichten.

De vrouwen gingen allebei naar de hotelschool, maar kwamen in de media terecht. Daar ervoeren ze dat hun werk niet alleen ontzettend leuk en uitdagend was, maar ook stressvol. Het vormde uiteindelijk de basis voor hun onderneming ‘Het Oplaadpunt’.

Wie of wat willen jullie met Het Oplaadpunt bereiken?
Wij willen iedereen bereiken die in een urban omgeving woont en werkt. We richten ons op mensen die veel prikkels ervaren, een drukke baan en sociaal leven hebben, veel last hebben van stress en wel een reset kunnen gebruiken. Het Oplaadpunt staat voor rust, inspiratie en nieuwe energie. We willen een eyeopener zijn: stress ervaren in je werk is niet per se nodig. We richten ons op zowel mannen als vrouwen in de doelgroep rond de 25-50 jaar.

We bieden Oplaad Weekenden, achtweekse Mindfulness Cursussen en Oplaad Dagen voor bedrijven. Werkstress is beroepsziekte nummer 1, het is shocking wat dat kost, ook vanuit bedrijfsperspectief gezien. Bedrijven houden zich steeds meer bezig met de preventie van werkstress. Stress is iets dat in jezelf ontstaat en wij kunnen tools geven die je vervolgens op je persoonlijke uitdagingen kunt toepassen.

Marjolein, jij besloot uiteindelijk je baan op te zeggen en je droom na te jagen. Hoe ging dat?
Ik had altijd al moeite om een goede balans te vinden tussen werk en privé. Ik heb nooit een burn-out gehad, maar voelde altijd wel heftige prikkels en werkte veel met deadlines. Van jongs af aan ben ik al in aanraking gekomen met yoga en meditatie, maar dat heb ik op een gegeven moment aan de kant gezet, omdat ik het als tiener te zweverig vond en meer aandacht had voor dingen als uitgaan. Ik was altijd heel ambitieus en wilde zo snel mogelijk naar de top. Ik ervoer op een gegeven moment echter zoveel stress in mijn leven dat er een punt kwam dat ik dat niet meer oké vond. Uiteindelijk heb ik meditatie en yoga teruggebracht in mijn leven. Dat heeft voor mij de wereld veranderd, ik ging veel meer rust ervaren.

De droom om een plek te creëren waar mensen met een druk stads leven rust zouden kunnen vinden, was er al heel lang, maar was voor lange tijd op de achtergrond beland. Doordat ik zelf meer rust vond, kwam er ook ruimte voor die droom om zich meer op de voorgrond te manifesteren. Hoe leuk mijn vaste baan ook was, de passie voor het opzetten van een eigen bedrijf was nog veel groter. Uiteindelijk geloof ik erin dat je het meest gelukkig wordt als je vanuit je hart leeft.

Een grote stap?
Ja, want ik had een superleuke baan, gezellige collega’s, een supergoeie werkgever. Ik speelde natuurlijk al even met het idee, maar er was opeens een punt dat ik dacht: ik ga ermee stoppen. En ik voelde zoveel rust en vertrouwen dat ik dacht: dit is het moment dat we een bedrijf kunnen gaan bouwen. En ja, dat was megaspannend. Je geeft alles op, met alle gevolgen van dien. Je zegt je vaste inkomen vaarwel, ik verloor mijn leaseauto, telefoon en laptop. Maar dat was helemaal prima, want gelukkig zijn en voor je passie leven is iets waar je veel meer geluk uithaalt.

Zitten er ook nadelen aan het hebben van een eigen bedrijf?
Vooral de administratieve rompslomp, want daar haal je geen geld uit, maar het moet wel gebeuren. We zijn creatieve zielen en willen het liefst met het product zelf bezig zijn.

Annemarie, jij was werkzaam als freelancer en had al de nodige ervaring in meditatie, yoga en mindfulness. Hoe ontstond dat?
Na een geweldige tijd bij MTV wilde ik de andere kant van het leven opzoeken. Dat was voor mij letterlijk naar het oosten reizen en daar leren van oosterse meditatie- en yogatechnieken. Ik was niet van plan zelf lerares te worden, maar dat gebeurde gewoon. Ik heb in Nederland een paar diploma’s gehaald waarmee ik les mocht geven. Daarnaast ben ik ook leraar mindfulness geworden. Mindfulness was voor mij iets geweldigs en heeft me bij mijn drukke baan bij MTV enorm geholpen.

We hebben het werk bij Het Oplaadpunt zo verdeeld dat ik meer bezig ben met de inhoudelijke kant van het bedrijf, terwijl Marjolein zich meer bezighoudt met de zakelijke kant.

Wat maakt jullie anders dan andere bedrijven?
Vanaf het begin zijn we heel erg bezig geweest met de merkpositionering. Wie zijn we? Waar staan we voor? Wat betekent dat? Op die manier kunnen we dat makkelijker uitdragen.

Wij hebben een laagdrempelige aanpak voor ogen en gebruiken een gebruiken daarom een nuchtere Hollandse naam. Anderen zijn heel erg gericht op mensen die al in yoga geïnteresseerd zijn. Bij ons is die ervaring niet nodig en bovendien willen wij zowel mannen als vrouwen aanspreken. Daarom is ook belangrijk dat we geen zweverige naam of zo hebben, we zijn groen, puur en Hollands. Het Oplaadpunt moet heel toegankelijk zijn, dus voor iedereen die stress ervaart.

Bovendien werken wij vanuit het principe practice what you preach: waar we voor staan willen we ook echt zo voelen en uitdragen. Voor het Oplaad Weekend gaan we bijvoorbeeld zelf ook een dag of twee in retraite.

Juist, Het Oplaad Weekend. Kunnen jullie daar iets over vertellen?
Tijdens Het Oplaad Weekend van 12 tot en met 14 mei kunnen mensen ontspannen en nieuwe energie en inspiratie opdoen. Niet alleen via yoga en mindfulness, maar bijvoorbeeld ook door een food workshop en een interessante spreker uit het bedrijfsleven. We willen verschillende dingen aanbieden. Mensen moeten terugkomen met tools waarmee ze de week erna een andere werkweek ervaren en de weken erna ook. Het moet een tool zijn voor de lange termijn.

Elke dag heeft een thema: de vrijdag staat in het teken van ontprikkelen, zaterdag gaat het om opladen en de zondag richten we ons op ontwikkelen.

Het Oplaad Weekend is op het eiland De Kluut, een eiland van Staatsbosbeheer dat we voor dit weekend helemaal hebben afgehuurd.

Wat is jullie uiteindelijk doel?
Wij geloven erin dat als je in het nu creëert zich dat wel zal uiten in de toekomst. Maar ons uiteindelijke doel is om op zoveel mogelijk plekken Oplaadpunten te hebben. Die kunnen op elke manier en op elke plek ontstaan. Zo zou je kunnen denken aan mobiele oplaadpunten in de stad, waar je een massage en mindfulnesstips kunt krijgen tijdens de lunchpauze, bijvoorbeeld. Dus het liefst zoveel mogelijk toegankelijkheid bieden voor zoveel mogelijk mensen om bij een oplaadpunt te komen.


Gökmen Tanis uiterlijk vrijdag voorgeleid

De 37-jarige Gokmen Tanis, de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de schietpartij in een tram in Utrecht, is opgepakt tijdens een inval in dit pand. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

40 MIN

De hoofdverdachte van de schietpartij in Utrecht, Gökman Tanis, wordt uiterlijk vrijdagochtend voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag weten. Exacter dan dat kon het OM nog niet zijn.

Tanis is na zijn arrestatie in verzekering gesteld. Bij de rechter-commissaris (de onderzoeksrechter) zal de officier van justitie bewaring vorderen, voor maximaal twee weken. De onderzoeksrechter toetst of de arrestatie volgens de regels is geschied en of de verdenking hard genoeg is om de verdachte in voorarrest te houden. Ook kijkt deze rechter naar de zogeheten gronden. Die zijn onder meer vluchtgevaar en gevaar voor herhaling.

Verlenging voorarrest


Eigenaar rode Clio: 'ren voor uw leven'

Een auto die na de schietpartij in Utrecht werd gezocht, is teruggevonden aan de Tichelaarslaan. Het gaat om een rode Renault Clio. / ANP

Foto van 'Metro'

55 MIN

De 54-jarige Frans Hoogendijk haalt een dag na de schietpartij in Utrecht opgelucht adem. Hoogendijk stond stil voor het rode licht bij 24 Oktoberplein toen een man in paniek naar hem riep dat hij moest rennen voor zijn leven.

En dat deed hij. Zonder te aarzelen stapt Hoogendijk uit zijn auto, met de sleutels in het contact en de motor nog draaiende gaat hij er vandoor. Niet veel later weet Gökmen Tanis met de auto van Hoogendijk aan de politie te ontsnappen.

Slechte film


Baudet onder vuur vanwege reactie op 'Utrecht'

Rob Jetten (D66) en Thierry Baudet (FvD) tijdens het wekelijkse Vragenuurtje in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

In de Tweede Kamer is fel gereageerd op de manier waarop Thierry Baudet (Forum voor Democratie) is omgegaan met de schietpartij in Utrecht. Het feit dat Baudet ervoor koos maandag een verkiezingsbijeenkomst te laten doorgaan en daarbij al speculeerde over het motief van de dader en de schuldvraag, schoot een aantal partijen in het verkeerde keelgat.

Verbazing en walging

Baudet legde op de bijeenkomst in het Kurhaus een direct verband tussen het drama in Utrecht en het immigratie- en integratiebeleid van de afgelopen jaren. Daarbij noemde hij CDA en VVD bij naam. Zijn partijgenoot Theo Hiddema zag het stilleggen van de verkiezingscampagne door de overige partijen vooral als manier om de opmars van FVD in de peilingen te stuiten.


Rutte en Grapperhaus naar Utrecht

Premier Mark Rutte tijdens het wekelijkse Vragenuurtje in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Premier Mark Rutte en Minister Ferd Grapperhaus ( Justitie en Veiligheid) zullen dinsdag een bezoek brengen aan Utrecht. Maandag vond daar een schietpartij plaats waarbij drie doden en vijf gewonden vielen.

Volgens Rutte is het de bedoeling dat Grapperhaus en hij daar vertrouwelijk met betrokkenen gaan praten, „liefst zonder media."

Herdenken slachtoffers


'Kabinet legt volle verantwoordelijkheid af'

(VLNR) Premier Mark Rutte, Thierry Baudet (FvD) en Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) tijdens het wekelijkse Vragenuurtje in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zegde dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in Tweede Kamer toe, dat het kabinet de volle verantwoordelijkheid gaat afleggen over de schietpartij in Utrecht van afgelopen maandag. Grapperhaus benadrukte wel dat hij eerst de politie en het Openbaar Ministerie „alle ruimte” wil geven om onderzoek te doen. Veel nieuwe informatie kon Grapperhaus de kamer naar eigen zeggen niet bieden.

Lang strafblad

De minister zegde „transparantie" over de zaak toe en beloofde „nog meer alertheid." Hij bestreed het verwijt van PVV-leider Geert Wilders dat het kabinet de zaak „onder het tapijt probeert te vegen."


Wilders is duidelijk: Grapperhaus moet opstappen

Geert Wilders/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) moet opstappen, vindt PVV-leider Geert Wilders. De minister moet de consequentie trekken uit het feit dat het Openbaar Ministerie de verdachte van de schietpartij in Utrecht van maandag heeft vrijgelaten, zegt hij.

Strafblad van hier tot Tokio

De man had „een strafblad van hier tot Tokio'', onderstreept Wilders. Politiek verantwoordelijke Grapperhaus moet daarom „zijn biezen pakken''.


Waarom Gökmen T. eerder deze maand vrijkwam

Gökmen T./ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 13:49

Verdachte Gökmen T. is per 1 maart op vrije voeten gekomen nadat zijn voorarrest was opgeschort. Hij zat vast wegens een verkrachtingszaak uit 2017. Hij had in dat jaar ook al in voorarrest gezeten maar kwam onder voorwaarden op vrije voeten. Begin dit jaar, op 4 januari, werd hij toch weer vastgezet omdat hij de voorwaarden overtrad.

Hoger beroep

Op 22 januari vroeg T. schorsing aan van zijn voorarrest maar de rechtbank in Utrecht wees die af. De verdachte is daartegen in hoger beroep gegaan. Hij wilde toen toch meewerken aan de voorwaarden, waaronder een persoonlijkheidsonderzoek.


Gele Hesjes niet meer welkom in Bordeaux en Toulouse

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 13:19

Op diverse pleinen en brede straten in Bordeaux en Toulouse zijn de Gele Hesjes niet meer welkom. Dat heeft de Franse premier dinsdag Edouard Philippe. Het verbod komt kort na het weekend dat er rondom de demonstraties diverse plunderingen en brandstichtingen waren.

Ultra's en casseurs

Opmerkelijk is daarbij dat de plunderingen en brandstichtingen niet per se door de Gele Hesjes zelf werden uitgevoerd, maar door zogenaamde ultra's die ook op de acties af waren gekomen. Het leidde tot flinke chaos in de Franse hoofdstad.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 MRT 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


OM houdt 'serieus rekening' met terrorisme

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 12:04

Het Openbaar Ministerie houdt serieus rekening met terrorisme, dat komt naar buiten precies 24 uur nadat de aanslag op het 24 Oktoberplein plaatsvond. Het briefje dat aangetroffen werd in de rode Renault Clio maakt de link met terrorisme steeds waarschijnlijker. Het is onduidelijk wat er precies op dat briefje stond. Er zou een verwijzing naar 'Allah' op staan.

Reden om te denken aan een afrekening in de persoonlijke sfeer lijkt er op dit moment minder. De autoriteiten maken namelijk bekend dat er vooralsnog geen link is gevonden tussen hoofdverdachte Gökmen T. en de slachtoffers die hij maakte in de tram. Toch zijn andere motieven niet uit te sluiten.


Campagnevoeren gaat door, slotdebat op de tocht

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 10:44

De politieke partijen zullen hun campagne voor de Provinciale Staten-verkiezingen dinsdag gewoon gaan hervatten, dat is naar buiten gekomen na een overleg op het Binnenhof in Den Haag.

Ingetogen manier

Wel hebben ze besloten de campagne dinsdag op een ingetogen manier te voeren. De campagne werd maandag, twee dagen voor de verkiezingen, stilgelegd vanwege de schietpartij in Utrecht, waarbij drie mensen om het leven kwamen.


'Probleem van laaggeletterdheid wordt onderschat'

'Probleem van laaggeletterdheid wordt onderschat'

Het kabinet trekt in totaal 425 miljoen euro uit om laaggeletterden te helpen. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 10:35

Het kabinet trekt de komende vier jaar 425 miljoen euro uit om laaggeletterden te helpen. En dat is hard nodig, zegt Geke van Velzen, directeur van Stichting Lezen en Schrijven. „Het probleem van laaggeletterdheid wordt enorm onderschat.”

Een bijsluiter lezen, verkiezingsdebat volgen of een brief van de gemeente begrijpen. Voor Anneke Kragten (59) uit Utrecht lukt dat steeds beter, maar blijft het lastig. Tot zo’n tien jaar geleden kon zij niet lezen en schrijven. Meekomen in de maatschappij was tot die tijd lastig, laat staan je goed uitdrukken.

Kragten kon op de basisschool niet goed meekomen met de rest. Op haar veertiende ging ze van school af, omdat ze moest zorgen voor haar ouders die beide ziek waren. Daarna is ze nooit meer naar school gegaan. Ze ging werken in schoonmaak, en goed leren lezen en schrijven bleef erbij. „Ik kreeg daardoor wel een enorm sterk geheugen”, zegt ze lachend. „Mijn hoofd was mijn schrijfboek.”


Van Zanen: 'Twee verdachten vrij', politie ontkent

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 09:44

De hoofdverdachte van de aanslag in Utrecht op maandagochtend is de enige verdachte die nog vastzit. De twee anderen die op de dag van de aanslag werden aangehouden zijn vrijgelaten, dat heeft de Utrechts burgemeester Jan van Zanen kenbaar gemaakt tegenover de NPO Radio 1.

Genegeerde afzetting

De andere twee verdachten bleken niets met de aanslag te maken te hebben. Een vierde persoon die maandagavond laat werd opgepakt bij een afzetting is al vrij snel weer heengezonden, aldus Van Zanen.


Spullen Fyre Festival geveild om schulden te betalen

Veilinghamer/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 08:49

Het Fyre Festival staat bekend als het meest mislukte festival uit de moderne geschiedenis. Logisch dus dat festivaloprichter Billy McFarland met enorm schulden kampt. De politie van New York probeert hem nu te helpen.

Tal van merchandise van het beruchte festival gaat namelijk onder de veilinghamer. Met de opbrengsten moet een deel van de gigantische schulden van McFarland worden betaald. Een deel, want genoeg lijkt het op voorhand bij lange na niet.

Redmiddel


We drinken en roken wat minder en blijven (te) zwaar

Dit doen we dus iets minder, volgens de laatste cijfers / Getty Images

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 08:15

We roken en drinken iets minder, maar blijven wel met overgewicht kampen.

Obesitas groeit

Het lijkt iets meer de gezonde kant op te gaan in ons land. CBS presenteert dinsdag cijfers waaruit een lichte daling in het aantal rokers en in het aandeel overmatige drinkers naar voren komt. Het aantal mensen met overgewicht is ongeveer hetzelfde gebleven, maar het aantal mensen met obesitas is wel toegenomen.


Camera videoEerste bloemen gelegd op 24 Oktoberplein

Utrecht/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 07:49

Op het 24 Oktoberplein in Utrecht waar maandag de dodelijke schietpartij plaatsvond zijn de eerste bloemen gelegd. Ook de internationale pers is aanwezig. Cameraploegen uit onder meer Duitsland, Groot-Brittannië, België en Tsjechië maken opnames op de plek rond de trambaan. De politie is niet meer aanwezig. De tram rijdt weer volgens de dienstregeling.

Verder hangen de vlaggen bij overheidsgebouwen dinsdag halfstok na de dodelijke schietpartij in een tram in Utrecht. De vlaginstructie geldt voor gemeenten, provincies en de Nederlandse diplomatieke posten in het buitenland. De koninklijke standaard (vlag) die op de paleizen van het Koninklijk Huis wordt gehesen, wordt dinsdag voorzien van een zwarte wimpel ten teken van rouw.


'Geld voor minder werkdruk basisschool werkt'

Basisschool/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:19

Extra budget dat is ingezet voor het verlagen van de werkdruk in het basisonderwijs heeft effect. Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna zeshonderd leerkrachten in het basisonderwijs, zo meldt onderzoeksbureau Duo.

In februari vorig jaar sloten de vakbonden met de PO-Raad en onderwijsminister Arie Slob het zogenoemde Werkdrukakkoord. Hierdoor heeft elke basisschool in dit schooljaar recht op 155 euro per leerling om de werkdruk te verlagen. De school mag zelf bepalen hoe dit bedrag te besteden.

Goede ervaring


Jens (16): de piepjonge Provinciale Statenkandidaat

Stemmen op een 16-jarige? Het kan in Utrecht! ©GroenLinks

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 07:00

De gemiddelde leeftijd van een lid van de Provinciale Staten is 48 jaar, maar vwo-scholier Jens Bosman uit Zeist haalt dit moyenne behoorlijk omlaag. De naam van de 16-jarige Jens pronkt op de zestiende plek van kandidatenlijst van GroenLinks in de provincie Utrecht.

Metro sprak met een van de jongste kandidaten van het land, wat heeft deze scholier met grote ambities precies te zoeken op dit provinciale speelveld? „Best veel," zo stelt hij. „Hier worden zaken besloten die voor veel jongeren juist erg dichtbij zijn."

Jens in zijn element


Vader uit Utrecht en vrouw (19) kwamen om in tram

Zwaarbewapende agenten in de tram ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Bij de schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht kwamen drie mensen om het leven en raakten vijf anderen gewond. Onder de doden bevinden zich een vader van twee leerlingen van het Christelijk Gymnasium van Utrecht en de 19-jarige Roos uit Vianen.

In reactie op de dodelijke schietpartij in een tram in Utrecht, zullen de vlaggen op overheidsgebouwen dinsdag op halfstok staan. Dat maakte premier Mark Rutte maandagavond bekend.

Vlag op half stok in het Binnenhof ©ANP