Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 11 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

Ophef op Twitter om racistisch bericht van Deliveroo

Maaltijdbezorgdienst Deliveroo heeft de plank flink misgeslagen met een Facebookpost. In de post wordt onder de hashtag #HumansofDeliveroo Deliveroo-medewerker Rohit voorgesteld, een „tropische verrassing” die „zoals het een echte Indiër betaamt, een enorme datanerd is”.

Het bericht laat ook een foto zien van Rohit (op minder zonnige dagen noemt het bedrijf hem Kevin, zijn Nederlandse naam) waarin hij stukjes ananas in zijn mond houdt.

Ophef op Twitter om racistisch bericht van Deliveroo
Screenshot Deliveroo

Op Twitter werd dinsdag boos en verbaasd gereageerd op het ogenschijnlijk racistische bericht:

https://twitter.com/NilsdeL/status/851703444150915072

https://twitter.com/manjureijmer/status/851728203970486272

Deliveroo heeft het bericht inmiddels verwijderd. De dienst zegt dat het bericht met een dikke knipoog was gemaakt en laat weten dat de jongen die te zien is op de foto er zelf om kon lachen.

#HumansofDeliveroo

Onder de hashtag werden al eerder personeelsleden van Deliveroo onder de aandacht gebracht met een tekstje en foto van eten, maar deze berichten gingen puur en alleen om de karakters van de werknemers.

Ophef op Twitter om racistisch bericht van Deliveroo
Facebook Deliveroo
Ophef op Twitter om racistisch bericht van Deliveroo
Facebook Deliveroo

Ai, pijnlijk…

Het is bij lange na niet de eerste keer dat een bedrijf onder vuur komt te liggen door een ietwat onhandig of ongenuanceerd (in sommige gevallen is dat nog zacht uitgedrukt) bericht op social media. Metro somt er een paar op:

Ophef op Twitter om racistisch bericht van Deliveroo
Foto: Screenshot Buzzfeed

1. Typisch vrouwending

Modemerk Vera Bradley besloot vorig jaar haar imago een beetje op te frissen door een nieuwe campagne op te starten, onder de hashtag #itsgoodtobeagirl. Goed idee, zou je zeggen. Toch ontstond er een hoop woede door de statements en voorbeelden die het merk zelf liet zien op social media. Zo vonden veel mensen dat ‘Het moment dat een man je een stoel aanbiedt’ en ‘In staat zijn om af te spreken met jongens maar nog steeds als een vrouw behandeld worden’, seksistisch en niet echt meer van deze tijd waren.

Ophef op Twitter om racistisch bericht van Deliveroo
Foto: Twitter @the_bethtay

2. Wie is de winnaar?

Het Thaise beautylabel Seoul Secret stuurde vorig jaar een tweet de wereld in onder de hashtag #WhiteMakesYouWin, om een campagne aan te prijzen voor cosmetica die je huid lichter maakt. In het filmpje dat bij de tweet zat, was een actrice te zien die vertelt hoe haar witte huid haar heeft geholpen succes te behalen. Natuurlijk viel dit niet in goede aarde…

3. Niet veilig voor op het werk

In 2014 probeerde vliegmaatschappij US Airways een klant via Twitter een antwoord te sturen. Hier zat alleen een wel heel ongepaste foto (lees: pornografisch) bij. Het bericht werd snel verwijderd, maar toen was het kwaad al geschied. Hoe het zover had kunnen komen? Volgens een verklaring probeerde één van de werknemers een foto te rapporteren als ongewenst en werd het kiekje in kwestie toen per ongeluk ook gekopieerd naar de volgende tweet. Ai. De foto in kwestie kun je -op eigen risico- hier bekijken.

Ophef op Twitter om racistisch bericht van Deliveroo
Foto: Twitter @LG_France

4. Wat niet buigt, breekt

Toen de iPhone 6 uitkwam, brak er een heuse #bendgate uit, waarbij foto’s werden geüpload van de toestellen die door de grootte waren omgebogen in broekzakken. Concurrent LG Frankrijk dacht hier slim op in te spelen door een tweet de deur uit te doen met de volgende tekst: „Onze smartphones buigen niet, ze hebben een ronding van zichzelf;)”. Probleempje: de tweet van het officiële account was verstuurd vanaf een iPhone. Daar ging de scherpe grap!

Ophef op Twitter om racistisch bericht van Deliveroo
Foto: Instagram @claddison

5. Persoonsverwisseling

Een werknemer van online beautymagazine Total Beauty had tijdens de Oscar-uitreikingen geen bril op. Het account van het blad complimenteerde Oprah via een tweet met haar tattoos en schreef erbij dat ze geen idee hadden dat ze überhaupt tattoos had. Dat kan kloppen, want op de foto was Whoopi Goldberg te zien. Oeps!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.