Evie Westland
Evie Westland Nieuws 28 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Kater of niet, Plastic Whale ruimt de grachten op

Naast een fikse kater brengt de verjaardag van de Koning nog een vervelend neveneffect met zich mee: de grote hoeveelheid afval in de Amsterdamse grachten.

Plastic Whale organiseert daarom voor de vierde keer het Koningsvissen. Met schepnetjes wordt op de dag na Koningsdag zoveel mogelijk rommel uit de wateren gevist. Dat zijn niet zomaar boten, de boten van Plastic Whale zijn gemaakt van plastic uit… diezelfde Amsterdamse grachten.

In 2011 begon oprichter Marius Smit stichting Plastic Whale, met als doel aandacht te creëren voor de zogenaamde ‘plastic soep’ (een enorm afvalgebied in de Grote Oceaan, red.). Inmiddels bestaat de vloot uit acht sloepen, allemaal gemaakt van Amsterdams grachtenplastic.

Competitie

Om het evenement nog een competitief randje te geven, worden er ook nog prijzen uitgereikt. Zo is er een prijs voor de boot die het meeste afval heeft binnengesleept en een prijs voor de boot die het raarste item uit het water weet te vissen. Hoofdschipper Kees heeft er in zijn jaren voor Plastic Whale behoorlijk wat voorbij zien komen. „Portemonnees, een laptoptas met daarin een gegraveerde pen, een dildo, een opblaasbare sekspop mét werkende vibrator of een zak met nepgeld, om maar wat gekke afvalstukken te noemen.”

Niet alleen Koningsdag wordt als gelegenheid aangegrepen om troep uit de grachten op te ruimen. „We varen het gehele jaar door. We varen met schoolklassen, organiseren publieke evenementen en we gaan met bedrijven de grachten op. Juist met onze kleine bootjes kunnen we goed bij het afval waar je anders niet bij komt”, aldus Eva de Jong van Plastic Whale.

Londen

En zo blijkt: vuilniszakken vol worden uit de wateren geschept. Vooral bierblikjes, plastic tassen en oranje hoedjes worden gretig in de daarvoor bestemde vuilniszakken gedeponeerd. Drie jochies vinden een heus borstbeeld van een plastic pop en weten ’t zeker; zij gaan die prijs voor raarste item in de wacht slepen. Wat dat is? „Geen idee, als ’t maar geen seizoenkaart voor Feyenoord is”, roept de jonge voetbalfan.

Inmiddels wordt het initiatief ook buiten Amsterdam opgepakt. Zo is Plastic Whale sinds 2016 ook in Rotterdam actief en vaart de stichting later dit jaar zelfs in Londen. De Jong: „Ik zie dat zowel bedrijven als burgers steeds bewuster omgaan met afval. Hoe mooi is het om te laten zien dat afval niet alleen maar afval is, maar ook gezien kan worden als grondstof en dat je er weer te gekke producten van kan maken?”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.