In het nieuws

Camera videoWat zou je doen als je 1 dag minister-president was?

Mark Rutte tijdens de verkiezingsavond van de VVD

Foto van 'Lisa Vermeij'

16 MRT 2017

De afgelopen weken stonden in het teken van campagne voeren en debatteren, we weten wat de lijsttrekkers zouden doen als zij het land mogen regeren. Maar wat zouden jullie doen als je het voor een dag voor het zeggen zou hebben? Metro ging op onderzoek uit. Wat zou je doen als je een dag minister-president was?

Naam: Xaviera
Leeftijd: 21 jaar
Woonplaats: Hoofddorp

Als ik minister-president zou zijn, dan zou ik veel meer naar de burgers luisteren en gelijk actie ondernemen. Daarbij zou ik vooral kijken naar de zorg en onderwijs. Voor mij is een hbo-opleiding bijvoorbeeld te duur, maar ik denk dat er heel veel mensen zijn zoals ik: ze hebben wel de potentie, maar niet de financiën. Onderwijs moet voor iedereen toegankelijk zijn.

Xaviera, 21, Hoofddorp

Naam: Beatrijs
Leeftijd: 24 jaar
Woonplaats: Alkmaar

Ik zou een wet maken die ervoor zorgt dat we de garantie hebben dat het klimaatakkoord in Parijs wordt uitgevoerd. Dat is een voorwaarde voor al het andere wat we nog willen bereiken in de toekomst. Als er geen zuurstof meer is, dan kunnen al die andere plannen ook niet meer doorgaan. De urgentie mist en daarom zou ik vastleggen dat iedereen zich aan de milieuafspraken moet houden.

Beatrijs, 24, Alkmaar

Naam: Ramazan
Leeftijd: 23
Woonplaats: Amsterdam

Als ik het voor het zeggen had, dan zou ik het sociaal leenstelsel terugdraaien. Het veroorzaakt een drempel om te studeren en het verschil tussen armoede en rijkdom wordt groter. Je krijgt nu een generatie die niet durft te studeren uit angst voor schulden. Dat zou ik willen voorkomen. Iedereen moet kunnen lenen en studeren.

Ramazan, 23, Amsterdam

Naam: Christiaan
Leeftijd: 22 jaar
Woonplaats: Bergen

Ik zou denk ik voornamelijk Europa bij elkaar houden en met Europa sterker staan. Ik denk dat dat belangrijk is in deze tijd. Je ziet het nu ook met Turkije, we moeten met zijn allen opstaan en voor bepaalde dingen opkomen. Bepaalde werelddelen worden steeds machtiger, kijk maar naar Donald Trump. Het is een roekeloze man waarvan je niet weet wat hij gaat doen, daarom is het belangrijk dat je als Europa wat sterker komt te staan. Ook denk ik dat de normen en waarden van tegenwoordig verdwijnen, terwijl die juist moeten worden aangescherpt.

Christiaan, 22, Bergen

Naam: Nell
Leeftijd: 20 jaar
Woonplaats: Heiloo

Ik vind het gewoon belangrijk dat iedereen gelijk is. In Nederland wordt er heel erg geoordeeld over vluchtelingen. Vluchtelingen moeten ook welkom zijn. Ze moeten wel gewoon een baan zoeken en werken, maar ze kunnen wel beter worden ontvangen. Stel dat er in Nederland oorlog zou zijn, dan zouden we misschien ook naar een ander land gaan. Ik zou in het onderwijs ook meer aandacht besteden aan het vluchtelingenbeleid.

Nell, 20, Heiloo

Naam: Stijn
Leeftijd: 21 jaar
Woonplaats: Enkhuizen

Sport krijgt nu nog te weinig aandacht, ik zou willen dat de jeugd meer gaat sporten. En we moeten ons best doen om de Olympische Spelen hiernaartoe te halen. Of we zouden als doelstelling moeten hebben om in de tien beste sportlanden te komen. Een beetje zoals in Amerika. Daar zijn sporters echt helden, in Nederland mist dat nog. Misschien moet er ook extra ondersteuning en beloning komen als je aan topsport doet.

Stijn, 21, Enkhuizen

Naam: Annica
Leeftijd: 19 jaar
Woonplaats: Zuid-Scharwoude

Sowieso iets met de studiefinanciering. Vroeger was het al dat alleen de rijken konden studeren en dat creëer je nu ook een beetje. Ik ken genoeg mensen die een tussenjaar nemen om te werken en daarna pas kunnen studeren en ik denk niet dat dat een goede oplossing is.

Annica, 19, Zuid-Scharwoude

Naam: Kevin
Leeftijd: 19 jaar
Woonplaats: Weesp

Ik vind het milieu heel erg belangrijk. Ik zou het openbaar vervoer veel aantrekkelijker maken, het is nu veel te duur. Als je een auto hebt, dan kies je eerder voor de auto. Als minister-president zou ik geld investeren in het openbaar vervoer, om zo bijvoorbeeld de uitstoot te verminderen.

Kevin, 19, Weesp

Naam: Michel
Leeftijd: 25
Woonplaats: Nieuwegein

Sowieso zou ik iets doen met het milieu, dat aspect wordt nog best wel verwaarloosd. Als je ziet hoeveel milieuvervuiling er nu is, niet alleen in de lucht, maar ook in de zee. Er worden meer mensen geboren, maar er verdwijnen steeds meer stukken natuur zoals bossen en koraal. Ik zou zelf een project starten, zodat een groep mensen zich alleen maar bezig kan houden met milieuvervuiling.

Michel, 25, Nieuwegein

Naam: Esther
Leeftijd: 26 jaar
Woonplaats: Amsterdam

Ik zou ervoor zorgen dat de ongelijkheid afneemt door het onderwijs veel toegankelijker te maken, het collegegeld te verlagen, stagevergoedingen te verhogen en meer doorstroming op de arbeidsmarkt te creëren. Ik wil dat iedereen de kans krijgt om zijn talenten te ontplooien. Ook zou ik het klimaat meteen een prioriteit maken. Sowieso wil ik ervoor zorgen dat Nederland wel aan de eerder gemaakte afspraken voldoet, zodat we het klimaatakkoord halen. En ik zou de kolencentrales direct sluiten.

Esther, 26, Amsterdam

Als de jongere generatie het land zou regeren, dan zijn er twee kernpunten die volgens jullie echt anders moeten. Het leenstelsel moet absoluut weer terug, want iedereen moet de mogelijkheid hebben om te studeren. Nu wordt het verschil tussen arm en rijk alleen maar groter. Ook vinden jongeren het milieu en aandacht voor de gevolgen van vervuiling belangrijk: „Als er straks geen zuurstof meer is, dan kunnen al die andere plannen ook niet doorgaan.”


Views

600+

De stint is onveilig om kinderen mee te vervoeren

De stint is onveilig om kinderen mee te vervoeren

Onderzoeker: stint onveilig, gebruik hem niet

Foto van 'D. van Aken'

32 MIN

De elektrische bolderkar stint is volgens onafhankelijk onderzoeker Peter Coppes veel te gevaarlijk om kinderen mee te vervoeren. Hij adviseert om het vervoermiddel helemaal niet meer te gebruiken.

Technisch onderzoeker Coppes verrichte een indicatief onderzoek naar de stint, het voertuig dat vorige week betrokken was bij het ongeval op het spoor in Oss. "Ik ben me rot geschrokken", zo vertelt hij.

Remmen


Views

89

Muurschildering Anne Faber na 4 dagen overgespoten

Muurschildering Anne Faber na 4 dagen overgespoten

Van het portret is niets meer te zien.

Foto van 'metronieuws'

1 UUR

Het levensgrote portret van Anne Faber was pas vier dagen te zien. Maandag is het namelijk alweer overgespoten. Het kunstwerk was een eerbetoon aan de vermoorde Utrechtse. Ze werd ontvoerd, verkracht en vermoord door Michael P, haar lichaam werd op 12 oktober van het vorige jaar gevonden.

Aankomende zaterdag is het precies een jaar geleden dat Anne Faber haar laatste fietstochtje maakte door de provincie Utrecht. Ze stuurde nog een selfie naar haar vriend en daarna verdween ze spoorloos. Na een zoektocht van twee weken werd ze gevonden.

Overgespoten


Views

100+

Ev Liu: Ik stem voor minder plastic

Ev Liu: Ik stem voor minder plastic

Ev Liu.

In samenwerking met het Europees Parlement

GISTEREN

De Amsterdamse Ev Liu (31) zet zich al jaren in tegen de plastic soep en dat heeft haar een plek in de Duurzame Jonge 100 opgeleverd. Dit doet Liu onder andere met haar eigen bedrijf Straw By Straw. Dit bedrijf wil alle plastic rietjes in de horeca vervangen door een duurzaam alternatief. Zo draagt zij haar steentje bij en hoopt ze andere mensen te inspireren om ook te helpen in de strijd tegen het plastic. En het is van belang dat die boodschap niet alleen landt in de samenleving, maar dat ook de politiek zich bewust wordt van de noodzaak tot maatregelen. Daarom vindt Liu het van belang om ook daar haar stem te laten horen.

Verkiezingen Europa

Door te stemmen zet ze haar strijd tegen plastic voort. Liu weet als geen ander hoe belangrijk het is om van je te laten horen bij de verkiezingen. Volgend jaar zijn er in Nederland niet alleen verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen, maar ook verkiezingen voor het Europees Parlement. Op 23 mei 2019 om precies te zijn. Metro sprak Ev Liua, over haar strijd tegen plastic én over de Europese verkiezingen.


Views

800+

Militairen moeten eigen kleding kopen voor oefening

Militairen moeten eigen kleding kopen voor oefening

Ze krijgen wel een voorschot. Foto / ANP

Foto van 'Hester Ramaker'

2 UUR

Het is al bijna een jaar bekend dat Nederland mee gaat doen aan een NAVO-oefening in Noorwegen. Daar zakt de temperatuur maar zo tot twintig graden onder nul. Goede kleding is dan van belang, maar nu blijkt dat er geen kleding is.

Daardoor moeten de Nederlandse militairen die meedoen aan de oefenen hun eigen winterkleding regelen. Defensie is er niet op tijd in geslaagd om de kleding aan te schaffen. Wat er precies is misgegaan in de aanbesteding, waardoor de winterkleding niet op tijd kon worden geleverd, kan de woordvoerder niet zeggen.

1000 euro voorschot


Views

100+

Urban Winery: zonneschijn en heel veel wijn!

#bringthesunshine! Zonnebloemen en wijn bij de Urban Winery die dit weekend te bezoeken is / Foto: ©Presstigieux

In samenwerking met Lindeman’s

22 SEP 2018

Voor alle wijnminnenden onder ons die zin hebben in wijn, ontspanning en sunshine is er dit weekend (tot en met zondag 23 september) de Urban Winery, met een winetasting en Mindful Drinking, waarna de wijn nóg beter smaakt.

Urban winery?


Views

1k+

Vitamine Zee werkt als ayahuasca-trip

Onderweg naar de (vitamine) zee

Foto van 'Iris Hermans'

2 UUR

Metro’s Iris gaat op wereldreis door eigen (spoorweg)land van Akkrum tot Zandvoort aan Zee en ze neemt mee: haar zwemspullen, meestal goede humeur én Huawei P20 Pro (laatst nog bekroond tot beste telefoon) waarmee ze van alles vastlegt, van Britse toeristen net terug van een hallucinerende ayahuasca-trip tot de charmantste toilet-en-nog-zo-veel-meer-dame van heel Zandvoort aan Zee en de rest van de wereld.

Aflevering 6 (slot): Halfweg – Zwanenburg – Zandvoort aan Zee

Gareth en Mike komen net terug van een hallucinerende trip


Views

100+

Ryanair piloten in Nederland staken vrijdag ook

Ryanair piloten in Nederland staken vrijdag ook

Nederland sluit aan bij de Europese staking. Foto / ANP

Foto van 'Hester Ramaker'

3 UUR

Er komt een tweede grote stakingsdag aan voor piloten va Ryanair. Aankomende vrijdag leggen alle piloten die in Nederland zijn gestationeerd het werk neer. Daarmee sluit Nederland aan bij verschillende Europese landen die dat ook vrijdag gaan doen.

De vakbond Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) meldt dit op hun website. Daarbij zeggen ze het volgende: ,,Dit ultieme middel wordt ingezet om een cao te bewerkstelligen waarin fundamentele werknemersrechten geborgd worden. Na de eerste Ryanair-staking in Nederland op 10 augustus 2018 is ons doel niet dichterbij gekomen. Het Ryanair-management weigert sindsdien constructief met ons te onderhandelen.“

#RyanairMUSTchange


Views

100+

Kan een smartphone je digitale zakelijke partner zijn?

Een smartphone die ook je digitale zakenpartner is

In samenwerking met Huawei

18 SEP 2018

Speciaal ontwikkeld voor de ambitieuze young professional: de nieuwste Mate 20 lite smartphone van Huawei. De vraag of je smartphone ook je digitale zakenpartner kan zijn kan met deze serie direct met ‘ja’ worden beantwoord. Die young professionals hebben uiteraard te maken met tal van zakelijke partners in levenden lijve, maar zij hebben er nu ook een digitale ‘collega’ bij.

Nu al in Nederland

Werd eerder dit jaar de Huawei P20 Pro gelanceerd (de smartphone met tal van bijzondere fotografiemogelijkheden), onlangs was het op consumentenelektronicabeurs de beurt aan de Mate 20 lite. Met de woorden ‘ideale combinatie van beauty & brains, met kracht, functionaliteit en fotografie in een strak en eigentijds zakenjasje’ werd het nieuwe pronkstuk uit Azië gelanceerd.


Views

4k+

Makers vieren 25 jaar Fokke en Sukke

Fokke en Sukke bedenkers John Reid, Jean-Marc van Tol en Bastiaan Geleijnse op de redactie van het NRC. Vanwege het 25-jarig bestaan nemen de bekende eend en kanarie het dagblad over. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:54

Dinsdag wordt het 25-jarig bestaan van de cartoon van Fokke & Sukke gevierd. Het NRC vervangt op deze dag alle foto’s, advertenties en graphics in de kranten door tekeningen van de beroemde eend en kanarie. In de avond zullen de makers John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol de, „vrienden van Fokke & Sukke” verwelkomen in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

De eerst tekening

NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch presenteert de avond en Claudia de Breij interviewt de drie vrienden, die in 1993 de cartoon verzonnen. Verder komen onder anderen Micha Wertheim, Marcel van Roosmalen, Tommy Wieringa en Ronald Giphart langs. Op woensdag onthult de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema nog een geboortebordje aan de gevel van het huis in de buurt van het Leidseplein waar Fokke & Sukke ooit is bedacht.


Views

300+

Groningen ontvangt vrijbrief voor herstel huizen

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) beantwoordt vragen tijdens het debat in de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:44

Om het herstellen van huizen in het aardbevingsgebied zo snel mogelijk uit het slop te trekken, krijgt de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een vrijbrief om contracten te sluiten en afspraken te maken met huizenbezitters. Zo moet de versterkingsoperatie die deels stil is komen te liggen, weer op gang komen, meldt Trouw.

Afhandeling aardbevingsschade

Dat er een akkoord is, bleek gisteren tijdens een bijeenkomst in Groningen waar Tweede Kamer­leden met lokale vertegenwoordigers spraken. De minister was vorige week in het gebied om met gemeente- en provinciebestuurders over de afhandeling van de aardbevingsschade te praten. De minister zegde ook toe dat het Rijk zorgt dat alle kosten worden betaald, zo nodig door de overheid zelf. De NCG verwerkt het plan de komende weken, daarna worden de bewoners en de Kamer geïnformeerd.


Views

300+

Ouders dupe flinke prijsstijging kinderdagverblijven

Een kapstok in een kinderdagverblijf. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:29

Doordat een pedagogisch medewerker voortaan een baby minder onder de hoede mag hebben, zullen de kosten van vooral kleine opvanglocaties flink stijgen. Het heeft tot gevolg dat ouders met kinderen op kinderdagverblijven volgend jaar honderden euro’s meer kwijt zijn.

Harder stijgen

Uit een rapport van kinderopvangonderzoeker Ed Buitenhek blijkt dat de kosten voor dagverblijven met ruim 7 procent stijgen. Met name de kleine locaties voelen de veranderingen in de portemonnee. Via een verhoging van de kinderopvangtoeslag krijgen ouders een deel van die rekening terug. Maar de brancheorganisatie verwacht dat de prijzen harder zullen stijgen dan de verhoging van de toeslagen.


Views

400+

'Van series kijken word je slimmer'

Slimmer worden van tv kijken. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Voel jij je schuldig als je weer eens de tv aanzet, inplaats van dat je een boek leest? Dan hebben wij goed nieuws. Volgens een bio-ethicus kun je je morele wijsheid namelijk ook opkrikken door het kijken naar een serie op Netflix.

Ellen ter Gast vertelt aan Editie NL dat series kijken samen met je kinderen ze veel sociale wijsheid kan bijbrengen. „En je leert er ook nog eens van!” Volgens ter Gast kun je door het kijken naar series veel leren over het gedrag van mensen.

Juiste beslissing


Views

1k+

Nieuwe rechter in zaak tabaksindustrie

Advocaat Benedicte Ficq bij het gerechtshof in Den Haag om haar klaagschrift in de strijd tegen de tabaksindustrie te overhandigen. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De voorzittende rechter, Jan Wolter Wabeke, trekt zich terug uit de zaak tegen de tabaksindustrie. Wabeke diende hiertoe een verzoek in bij de verschoningskamer van het gerechtshof en die wees dat maandag toe. De rechter zou naar mening van de advocaat van de aanklagers te vooringenomen zijn geweest.

Persoonlijke gevoelens

Advocate Bénédicte Ficq had gehoord dat hij tijdens een privé-aangelegenheid had gezegd dat „roken ieders eigen verantwoordelijkheid is." Wabeke heeft in zijn verschoningsverzoek aangegeven dat wat er in de media over hem wordt geschreven hem „zeer aangrijpt en heeft geïrriteerd." Hij vreest dat hij niet meer in staat is zonder persoonlijke gevoelens de behandeling van de zaak voor te zitten.


Views

900+

'Nederlandse man is meer alcohol gaan drinken'

Mannen zijn opvallend meer gaan drinken. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WTO) is gebleken dat steeds minder mensen alcohol gaan drinken, maar dat de mensen die nog wel van een glaasje genieten, dit steeds vaker en meer doen.

Opvallend meer

De organisatie onderzocht het afgelopen jaar de wereldwijde alcoholconsumptie, per land in de afgelopen jaren. „Vergelijk je de cijfers met die over 2010, dan zie je dat er in Nederland minder mensen zijn gaan drinken, maar dat vooral de mannelijke drinkers opvallend meer zijn gaan drinken” zegt het Nederlandse instituut voor alcoholbeleid STAP.


Views

900+

Oproep van politie: 'Fietsers, zorg voor donorschap'

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De politie in Veenendaal liet een wel bijzonder heel bericht via social media uitgaan. Ze vragen fietsers die zonder licht fietsen hun donorregistratie op orde te brengen. „U redt er levens mee.”

Nu het weer eerder donker wordt lijkt het een manier van de politie om fietsers aan te sporen het licht op hun fiets aan te doen. Met de manier waarop is echter niet iedereen het eens. Zo reageerde iemand onder het bericht: „een onbegrijpelijke inschattingsfout van de afdeling communicatie.”

Shockeren


Views

1k+

Boyd bouwt met zijn vrienden een eigen straat.

Boyd (26) bouwt met zijn vrienden een eigen straat

Met de kerst volgend jaar hopen Boyd en zijn vrienden de sleutel van hun huis te ontvangen.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Er zijn steeds meer gemeentes die inzien hoe belangrijk jongeren zijn voor de leefbaarheid van hun regio. Ze geven jongeren daarom de kans om zelf hun straat te laten bouwen. Geen projectontwikkelaar die de leiding heeft, maar de groep die met elkaar bepaalt hoe de woningen eruit komen te zien.

Vrienden

Boyd Denkers (26) uit Hengelo heeft drie jaar gezocht naar een woning voor met zijn vriendin, maar tevergeefs. Zijn redding was een oproep van de gemeente Bronckhorst, waar Hengelo onder valt. Die stelde vijf straten beschikbaar voor jongeren, zodat zij hun eigen woning kunnen laten bouwen in collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Dat betekent: zelf de leiding mogen nemen, maar ook: de tijd hebben.


Views

1k+

Eerste koude nacht in aantocht: nachtvorst verwacht

Eerste nachtvorst verwacht. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Haal je warme truien en jassen maar weer uit de kast. De herfst is officieel begonnen. Maandag is een recordkoude dag, en ook dinsdag wordt het niet warmer dan 14 a 15 graden. Komende nachten kan het zelfs op sommige plekken gaan vriezen.

De temperatuur in het binnenland zal waarschijnlijk zakken naar 2 tot 4 graden en in Limburg kan het zelfs 1 graad boven nul worden. Volgens Buienrader kan hier vorst aan de grond ontstaan.

Korte duur


Views

900+

19-jarige jongen overleeft 49 dagen alleen op zee

De jongen dobberde 49 dagen alleen op zee. / Beeld: Indonesian Consulate General Osaka

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

In Indonesië is een negentien-jarige jongen gered nadat hij 49 dagen alleen op zee ronddobberde. De jongen hield zichzelf in leven door vis te vangen en het zeewater te filteren met zijn kleren.

Aldi Novel Adilang werkte in zijn eentje op een vissershutje op zee. Het was zijn taak om iedere nacht de lampen van het hutje aan te doen, om op die manier vissen te lokken. Één keer per week kwam er iemand langs om hem eten te brengen en de vissen op te halen, maar - zo schrijft RTL Nieuws -  toen het anker waar de hut aan vastzat losraakte, kon niemand hem meer terugvinden.

Sterven op zee


Views

1k+

'Serious Request is een aflopende zaak'

Vorig jaar haalden de drie dj's vijf miljoen euro op, het laagste bedrag in tien jaar tijd. / Foto: ANP

Foto van 'Merel Driessen'

GISTEREN

Het duurt nog even voordat we de kerstboom weer optuigen, maar toch wordt maandag al volop gesproken over dé kerstactie waar Nederland jarenlang van in de ban was: Serious Request. Dit jaar zien we voor het eerst sinds vijftien jaar Het Glazen Huis niet meer terug en gaan de 3FM-dj’s zelf het land rond om geld op te halen voor het Rode Kruis. Is De Lifeline, zoals de nieuwe formule heet, de oplossing voor de al jaren dalende opbrengst van Serious Request?

Glorietijd voorbij

Lange tijd was Serious Request een groot succes, waar heel Nederland de dagen voor kerst op af kwam. Drie dj’s sloten zich op in Het Glazen Huis om in samenwerking met het Rode Kruis geld op te halen voor een zogenaamde ‘stille ramp’. Geen voedsel, 24 uur per dag radio maken en op Kerstavond bevrijd worden om vervolgens het opgehaalde miljoenenbedrag bekend te maken.


Views

700+