Wat zou je doen als je 1 dag minister-president was?

16 maart 2017 om 08:00 door Lisa Vermeij
Wat zou je doen als je 1 dag minister-president was?
Mark Rutte tijdens de verkiezingsavond van de VVD

De afgelopen weken stonden in het teken van campagne voeren en debatteren, we weten wat de lijsttrekkers zouden doen als zij het land mogen regeren. Maar wat zouden jullie doen als je het voor een dag voor het zeggen zou hebben? Metro ging op onderzoek uit. Wat zou je doen als je een dag minister-president was?

Naam: Xaviera
Leeftijd: 21 jaar
Woonplaats: Hoofddorp

Als ik minister-president zou zijn, dan zou ik veel meer naar de burgers luisteren en gelijk actie ondernemen. Daarbij zou ik vooral kijken naar de zorg en onderwijs. Voor mij is een hbo-opleiding bijvoorbeeld te duur, maar ik denk dat er heel veel mensen zijn zoals ik: ze hebben wel de potentie, maar niet de financiën. Onderwijs moet voor iedereen toegankelijk zijn.

Xaviera, 21, Hoofddorp

Naam: Beatrijs
Leeftijd: 24 jaar
Woonplaats: Alkmaar

Ik zou een wet maken die ervoor zorgt dat we de garantie hebben dat het klimaatakkoord in Parijs wordt uitgevoerd. Dat is een voorwaarde voor al het andere wat we nog willen bereiken in de toekomst. Als er geen zuurstof meer is, dan kunnen al die andere plannen ook niet meer doorgaan. De urgentie mist en daarom zou ik vastleggen dat iedereen zich aan de milieuafspraken moet houden.

Beatrijs, 24, Alkmaar

Naam: Ramazan
Leeftijd: 23
Woonplaats: Amsterdam

Als ik het voor het zeggen had, dan zou ik het sociaal leenstelsel terugdraaien. Het veroorzaakt een drempel om te studeren en het verschil tussen armoede en rijkdom wordt groter. Je krijgt nu een generatie die niet durft te studeren uit angst voor schulden. Dat zou ik willen voorkomen. Iedereen moet kunnen lenen en studeren.

Ramazan, 23, Amsterdam

Naam: Christiaan
Leeftijd: 22 jaar
Woonplaats: Bergen

Ik zou denk ik voornamelijk Europa bij elkaar houden en met Europa sterker staan. Ik denk dat dat belangrijk is in deze tijd. Je ziet het nu ook met Turkije, we moeten met zijn allen opstaan en voor bepaalde dingen opkomen. Bepaalde werelddelen worden steeds machtiger, kijk maar naar Donald Trump. Het is een roekeloze man waarvan je niet weet wat hij gaat doen, daarom is het belangrijk dat je als Europa wat sterker komt te staan. Ook denk ik dat de normen en waarden van tegenwoordig verdwijnen, terwijl die juist moeten worden aangescherpt.

Christiaan, 22, Bergen

Naam: Nell
Leeftijd: 20 jaar
Woonplaats: Heiloo

Ik vind het gewoon belangrijk dat iedereen gelijk is. In Nederland wordt er heel erg geoordeeld over vluchtelingen. Vluchtelingen moeten ook welkom zijn. Ze moeten wel gewoon een baan zoeken en werken, maar ze kunnen wel beter worden ontvangen. Stel dat er in Nederland oorlog zou zijn, dan zouden we misschien ook naar een ander land gaan. Ik zou in het onderwijs ook meer aandacht besteden aan het vluchtelingenbeleid.

Nell, 20, Heiloo

Naam: Stijn
Leeftijd: 21 jaar
Woonplaats: Enkhuizen

Sport krijgt nu nog te weinig aandacht, ik zou willen dat de jeugd meer gaat sporten. En we moeten ons best doen om de Olympische Spelen hiernaartoe te halen. Of we zouden als doelstelling moeten hebben om in de tien beste sportlanden te komen. Een beetje zoals in Amerika. Daar zijn sporters echt helden, in Nederland mist dat nog. Misschien moet er ook extra ondersteuning en beloning komen als je aan topsport doet.

Stijn, 21, Enkhuizen

Naam: Annica
Leeftijd: 19 jaar
Woonplaats: Zuid-Scharwoude

Sowieso iets met de studiefinanciering. Vroeger was het al dat alleen de rijken konden studeren en dat creëer je nu ook een beetje. Ik ken genoeg mensen die een tussenjaar nemen om te werken en daarna pas kunnen studeren en ik denk niet dat dat een goede oplossing is.

Annica, 19, Zuid-Scharwoude

Naam: Kevin
Leeftijd: 19 jaar
Woonplaats: Weesp

Ik vind het milieu heel erg belangrijk. Ik zou het openbaar vervoer veel aantrekkelijker maken, het is nu veel te duur. Als je een auto hebt, dan kies je eerder voor de auto. Als minister-president zou ik geld investeren in het openbaar vervoer, om zo bijvoorbeeld de uitstoot te verminderen.

Kevin, 19, Weesp

Naam: Michel
Leeftijd: 25
Woonplaats: Nieuwegein

Sowieso zou ik iets doen met het milieu, dat aspect wordt nog best wel verwaarloosd. Als je ziet hoeveel milieuvervuiling er nu is, niet alleen in de lucht, maar ook in de zee. Er worden meer mensen geboren, maar er verdwijnen steeds meer stukken natuur zoals bossen en koraal. Ik zou zelf een project starten, zodat een groep mensen zich alleen maar bezig kan houden met milieuvervuiling.

Michel, 25, Nieuwegein

Naam: Esther
Leeftijd: 26 jaar
Woonplaats: Amsterdam

Ik zou ervoor zorgen dat de ongelijkheid afneemt door het onderwijs veel toegankelijker te maken, het collegegeld te verlagen, stagevergoedingen te verhogen en meer doorstroming op de arbeidsmarkt te creëren. Ik wil dat iedereen de kans krijgt om zijn talenten te ontplooien. Ook zou ik het klimaat meteen een prioriteit maken. Sowieso wil ik ervoor zorgen dat Nederland wel aan de eerder gemaakte afspraken voldoet, zodat we het klimaatakkoord halen. En ik zou de kolencentrales direct sluiten.

Esther, 26, Amsterdam

Als de jongere generatie het land zou regeren, dan zijn er twee kernpunten die volgens jullie echt anders moeten. Het leenstelsel moet absoluut weer terug, want iedereen moet de mogelijkheid hebben om te studeren. Nu wordt het verschil tussen arm en rijk alleen maar groter. Ook vinden jongeren het milieu en aandacht voor de gevolgen van vervuiling belangrijk: „Als er straks geen zuurstof meer is, dan kunnen al die andere plannen ook niet doorgaan.”

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!