In het nieuws

Vlees nodig voor spieren? Onzin, bewijst deze Popeye

Patrik Baboumian won de meeste titels nadat hij veganist werd.

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

15 MRT 2017

Bij tekenfilmfiguur Popeye groeien zijn biceps als hij spinazie eet. En dat is niet eens zo gek bedacht. De Duitse ’strongman’ Patrik Baboumian (37) heeft twee Guinessbook of Records-titels en een wereldtitel op zijn naam staan sinds hij zijn dieet veranderde in eentje van alleen groente, fruit, noten en bonen. Veganisme maakt hem sterker. „Collega-krachtsporters denken dat ik op de hotelkamer stiekem biefstukken zit te eten.”

Wie denkt aan Sterkste Man-deelnemers, denkt aan huizen grote mannen die zeulen met boomstammen en vrachtwagens achter zich aan trekken. Dat klopt ook. Baboumian tilt (met gemak) een boomstam van 185 kilo op, lift 360 kilo (‘deadlift’) boven zijn hoofd en haalde in 2015 het wereldrecord op het Sterke Man-onderdeel Yoke Walk. Hiervoor volbracht hij een 10 meter parcours met maar liefst 560 kilo aan gewichten hangend aan zijn schouders.

Pinda's versus biefstuk

Als mensen horen dat hij sinds 2005 vegetariër is en sinds 2011 veganist, geloven ze vaak hun oren niet. Bij dit soort sterke mannen horen grote stukken rood vlees vol proteïnen op het bord te liggen, toch? „Dat is zo’n misvatting”, zegt het zwaargewicht vanuit zijn huis nabij Berlijn. „Als je alleen maar broccoli en sla eet, word je niet sterk. Je hebt proteïnen nodig. Maar die kun je ook halen uit linzen, bonen, kikkererwten, soja, et cetera. Of neem pinda’s. In 100 gram pinda’s zitten meer proteïnen dan in een biefstuk. Als je dit alles gebalanceerd eet, heb je geen vlees nodig.”

En te veel dierlijke proteïnen uit vlees en zuivel zijn ook niet goed voor je, weet de in Iran geboren Baboumian die zich opwerpt als pleitbezorger voor het veganisme. „Dierlijke proteïnen brengen zuren in je lichaam die vervolgens geneutraliseerd moeten worden door datzelfde lichaam. Het is niet efficiënt en je wordt er letterlijk moe van. Toen ik stopte dit te eten, merkte ik dat ik veel fitter werd.”

Baboumian was als vegetariër een echte „zuivelverslaafde”. „Ik geloofde heilig in zuivelproducten en gebruikte dat in ruime mate om vlees te vervangen. Ik was er verslaafd aan. Eigenlijk als kind al; ik dronk dagelijks liters melk. Ik was dan ook bang om dit los te laten, want ik dacht dat het de voornaamste pijler voor mijn prestaties was.” Toch hij wilde stoppen. Om dezelfde reden waarom hij 6 jaar eerder vegetariër werd: dierenleed.

De grote Baboumian, de omtrek van zijn biceps bedraagt maar liefst 50 centimeter, heeft namelijk maar een klein hartje. Ziet hij een aangereden dier, dan helpt hij het. Ziet hij een klein gewond vogeltje, dan helpt hij het. „Dat doe ik mijn hele leven al. Ik realiseerde mij dat het niet normaal is om dieren te eten als je er aan de andere kant zoveel geld en tijd in steekt om ze te helpen. Ik wilde niet meer bijdragen aan het doden van dieren.”

Afzweren zuivel lastig

Hij had er nooit bij stilgestaan dat in de zuivelindustrie dieren ook lijden. „Ik dacht dat koeien sowieso melk gaven. Tot ik hoorde dat het moedermelk is en veel kalfjes restafval zijn en worden gedood.” Maar het bleef een moeilijk besluit om zuivel af te zweren. Toen hij uiteindelijk de knoop had doorgehakt, duurde het nog een aantal maanden voordat hij zijn dieet veranderde. „Ik heb veel onderzoek gedaan en een veganistisch dieet samengesteld waarvan ik dacht dat het goed bij mij zou passen. Ik had verwacht dat mijn prestaties hetzelfde zouden blijven of misschien een beetje zouden verslechteren, maar tot mijn verrassing werd het alleen maar beter.”

Zijn sociale omgeving reageerde geschokt op zijn veganisme. „Mijn moeder dacht dat ik hartstikke gek geworden was. Net als mijn vrouw. Wat is de volgende stap, vroegen ze zich af. Ga je een slagerij opblazen of word je een eco-terrorist? Inmiddels zijn mijn moeder en vrouw ook veganist. Ze zagen de voordelen voor mijn gezondheid. Je hoeft niet als een monnik te leven. Je kunt nog steeds genieten.”

Krachtsporters van de oude stempel bekijken Baboumian nog weleens met argwaan. „Er heerst een sterk gedachtegoed dat dierlijke proteïne het enige juiste is. Dat is het gevolg van 40 jaar hersenspoeling. Je kunt ze vergelijken met streng gelovige mensen. Ik haal hun geloof onderuit. De meeste internationals kennen mij nu wel. Zij noemen mij: die gek die geen vlees eet. Zij hebben er wel vrede mee.”

Maar kennen ze deze Sterkste Man van Duitsland (titel in 2011) niet, dan kunnen er rare situaties ontstaan tijdens buitenlandse competities. Zoals tijdens die tiendaagse competitie in China in 2012. „Een nieuwe deelnemer had ontdekt dat ik veganist ben. Hij zei dagenlang geen woord tegen mij, maar observeerde mij de hele tijd. Zag wat ik at en wat ik presteerde. Op een dag begon hij een praatje en zei: ‘Ik heb jou geobserveerd. Je eet alleen maar ’plantendingen’ en je presteert best goed. Zeg eens eerlijk. Als jij naar je kamer gaat, dan eet je stiekem biefstuk toch?’ Haha, wat een dom idee. Hij dacht dat ik het voor de aandacht deed. Maar zakelijk gezien zou mij dat meer kwaad dan goed doen, omdat ik veel sponsors daardoor niet meer kan nemen.”

Sterkste dieren planteneters

Een vergelijking met Popeye is fysiek gezien snel gemaakt. Maar van spinazie moet Baboumian niets weten. „Ik háát spinazie. Ik heb er een trauma van doordat mijn moeder mij als kind dwong om dit te eten. Geperst als sap. Dat was niet best.”

Als veganist heeft hij meerdere wereldtitels gehaald. Van beste bierfust lifter (150,2 kilo) tot 10 meter lopen met 560 kilo op z’n nek. Zijn lijfspreuk luidt dan ook: De sterkste dieren zijn planteneters: gorilla’s, buffels, olifanten en ik.”

Een maand minder vlees

Viva Las Vega’s houdt deze maand de publiekscampagne VeggieChallenge. Doel hiervan is om deelnemers een maand lang minder dierlijke producten te laten eten.

BEKIJK OOK


Aanhoudingen na 'kopschopvideo' Spijkenisse

De zware mishandeling werd gefilmd en ging viraal ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

1 UUR

De politie in de regio Rotterdam heeft maandagavond twee jongemannen aangehouden die ervan worden verdacht een leeftijdsgenoot ernstig te hebben toegetakeld, zo meldt RTV Rijmond.

In een filmpje dat circuleerde op sociale media en videowebsite Dumpert is te zien hoe een tiener rake klappen krijgt van twee jongens. Dit gaat er allesbehalve zachtzinnig aan toe, hij wordt in zijn gezicht geslagen en tegen de grond gewerkt. Als hij op de grond ligt wordt er ook nog op hem ingetrapt.

Aanhouding


Belgische politie treft 60 teckels aan in woning

Een bizarre vondst in een West-Vlaamse woning ©Politiezone Polder

Foto van 'Jelmer Visser'

2 UUR

Een zeer lugubere vondst in een woning in het West-Vlaamse Kortemark. Agenten troffen daar tijdens een inval die eind vorige week plaatsvond maar liefst zestig teckels aan die waren opgesloten in zeer kleine kooitjes.

De agenten van de zone Polder kwamen af op een melding van milieu- en geluidsoverlast en besloten samen met de Vlaamse Inspectie voor Dierenwelzijn om het huis binnen te vallen. Hier troffen ze tientallen dieren aan, zo meldt Het Laatste Nieuws.

Niet in beslag genomen


‘Never a dull moment bij Willem Holleeder’

Camera video‘Never a dull moment bij Willem Holleeder’

John van den Heuvel. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Het allereerste interview met Sonja Holleeder, zus van, en andere nabestaanden van liquidaties. John van den Heuvel heeft het voor elkaar gekregen voor zijn nieuwe documentaire, Moorddossier Holleeder.

Afspreken met Telegraaf Media Groep-collega John van den Heuvel is in een normale situatie één trap naar beneden lopen, aanschuiven aan zijn bureau en vragen stellen maar. De Telegraaf-journalist en televisiemaker wordt al tijdenlang zwaarbeveiligd en zomaar afspreken gaat niet meer. 24 uur voor het interview krijgt Metro de locatie door en een pr-dame vraagt netjes ‘om daar discreet mee om te gaan’.

Vastbijten in tal van zaken


'Mario Kart dit voorjaar verkrijgbaar op smartphone'

Spelen wij over twee maanden Mario Kart op de Smartphone? ©Nintendo

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Voor de liefhebbers van racegames en anderen te bekogelen groene of rode schildpadschilden is er goed nieuws. De klassieker Mario Kart komt dit voorjaar naar de smartphone.

Vorig jaar maakte Nintendo bekend dat ze de populaire multiplayergame op mobiele platformen ontwikkelden. Bijna een jaar later is een exacte releasedatum nog niet bekend. Toch lijkt hij er binnenkort aan te komen.


Hét antwoord op de vraag: 'Wie is Duncan Laurence?'

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

AVROTROS maakte maandagmiddag bekend wie Nederland zal gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Meestal heeft het ganse land zijn oordeel al klaar, maar nu lijkt er slechts een soort respons de boventoon te voeren. Wie is hij?

De 24-jarige Duncan de Moor is een grote onbekende, hij deed in 2014 mee aan The Voice of Holland waarin hij het onder begeleiding van coach Ilse de Lange schopte tot de halve finale. Zijn song blies het selectiecomité weg, zo laat Eric van Stade van AVROTROS weten. Maar wie is hij nou?


Rotterdam is er klaar mee: Pleurt op met je wapens.

Rotterdam is er klaar mee: Pleurt op met je wapens

Rotterdam is er klaar mee: Pleurt op met je wapens. Foto: ANP.

Foto van 'Julia Onclin'

GISTEREN

De inwoners van Rotterdam hebben schoon genoeg van wapengeweld. Daarom start de politie-eenheid met een nieuwe actie tegen wapens: Zonder straf van je wapen af.

Rotterdammers kunnen haast niet meer over straat zonder geconfronteerd te worden met wapenleed. Zo kwam rapper Feis op nieuwjaarsnacht nog om het leven bij een schietpartij in de havenstad.

Reden genoeg voor de politie om een serie maatregelen in te voeren. Zo wordt er voorlichting gegeven aan jongeren en wordt er preventief gefouilleerd.


May presenteert plan b, maar er is geen echt plan

May presenteert plan B, maar een plan is het niet

Theresa May presenteerde vandaag plan B / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Maandag eind van de middag heeft Theresa May haar brexit-plan b gepresenteerd. Dinsdag wordt er gestemd over het alternatief. May gaat nog eens kijken naar het probleem van de ‘backstop’ over de grens tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Daar gaat ze nogmaals met Brussel over praten. Ze voorziet meer brexit-onderhandelingen.

Verder kondigde ze ook aan meer inspraak te willen geven aan de Lagerhuisleden. Ook hoeven inwoners uit EU-landen niet langer registratiekosten te betalen als ze in het Verenigd Koninkrijk willen blijven.

Vangnet


5 vragen over het Kinderpardon

5 vragen over het Kinderpardon

Voor de toen 13-jarige Vietnamese Tri Pham en zijn ouders was het in april 2016 groot feest, toen ze hoorden dat ze mochten blijven. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Na flink overleg in de coalitie is er maandag geen stop gezet op het uitzetten van asielzoekers. Tot groot verdriet van CDA en D66, die graag hadden gezien dat er een pauze zou worden ingelast zolang er gesprekken over de verruiming van het Kinderpardon werden gevoerd. De twee partijen leverden afgelopen weekend een plan in bij de staatssecretaris van asiel Mark Harbers (VVD) om de regels te versoepelen.

Het plan wordt gesteund door de ChristenUnie, PvdA, Partij voor de Dieren en Denk en heeft daarmee een meerderheid in de Kamer. De VVD blijft fel tegenstander van het plan en pleitte in 2018 zelfs nog voor een strikter asielbeleid. Vijf vragen over het Kinderpardon.

1. Wat is het Kinderpardon?


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Songfestivalinzending: hè, Duncan Laurence wie..

Songfestivalinzending: hè, Duncan Laurence wie..

De zanger vertegenwoordigt Nederland op het songfestival / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De Nederlandse inzending voor het songfestival is bekend. Duncan Laurence vertegenwoordigt Nederland op het songfestival in Tel Aviv. Maar Duncan Laurence...wie?

Geen A-artiest

Is er iemand die weleens van deze zanger gehoord heeft? AVROTROS laat weten hoge verwachtingen van de zanger te hebben. „We werden van onze stoel geblazen door deze song. Het is zo krachtig dat we unaniem hebben besloten dat Duncan onze man is", aldus algemeen directeur en lid van de selectiecommissie Eric van Stade.


NS zet uit voorzorg minder treinen in door sneeuw

De NS rijdt volgens een aangepaste dienstregeling ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

De Nederlandse Spoorwegen zetten dinsdag uit voorzorg minder treinen in dan op een reguliere werkdag vanwege de winterse weersvoorspellingen.

Vanwege de sneeuwval zullen er treinritten geschrapt worden om zo het spoor minder te belasten zodat de treinen die wel rijden minder kans op vertraging hebben. Het aangepaste dienstrooster zal dinsdag de hele dag van kracht zijn, zo maken de NS en ProRail bekend in een persbericht.


'Bloedmaan luidt het begin van einde der tijden in'

We gaan er allemaal aan ©Paul Begley, YouTube

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Een zons- of maansverduistering is natuurlijk niet compleet zonder onheilspellende boodschappen over de toekomst van de mensheid uit de curieuze krochten van het christendom.

In de nacht van zondag op maandag was er een bloedsuperwolfmaan. Volgens de Amerikaanse YouTube-pastoors Mark Biltz en Paul Begley is hiermee het startschot afgegaan voor de apocalyps, zo meldt de Express.


Afvallen was geen kwelling, maar kwestie van ‘gaan’

Afvallen was geen kwelling, maar kwestie van ‘gaan’

Jordi Warners. (Eigen foto's)

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Niet te streng zijn voor jezelf, maar wel doorzetten en discipline kweken. Dat is de strategie van Martyn de Jong (29) en Jordi Warners (23) die beide besloten hun leefstijl volledig om te gooien. Op deze ‘Blue Monday’ hun verhaal over de transformaties die ze doormaakten. „Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, is het niet meer moeilijk.”

De Hilversumse Jordi Warners besloot anderhalf jaar geleden dat hij iets aan zijn gewicht móést doen. Met resultaat: in een jaar raakte hij 28 kilo kwijt.

„Ik was altijd liever lui dan moe en dat wist iedereen”, vertelt Warners, die dj is bij radiostation SLAM!. Samen met De Jong maakt hij de podcast Gezond verstand, die gaat over hun veranderingen. „Ik werkte destijds veel ’s nachts en dan ging de frituurpan bijna iedere nacht aan”, lacht hij. „Ik wílde wel naar de sportschool, maar mijn discipline om de bezoekjes vol te houden, ontbrak steeds.” Tot ruim een jaar geleden. „Ik voelde me onaantrekkelijk en dacht: en nú moet er wat veranderen.”


Baby-dna dokter hangt forse straf boven het hoofd

He Jiankui/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Dokter He Jiankui werd eind vorig jaar wereldberoemd, toen hij bekendmaakte dat hij het dna van twee inmiddels geboren baby's had bewerkt. Nu dreigt de Chinees echter een flinke straf te ontvangen.

Overschrijden richtlijnen

Uit een rapport blijft dat Jiankui alleen handelde en toezichthouders zoveel mogelijk op afstand hield. Hij zou de Chinese richtlijnen voor dergelijk onderzoek aan zijn laars hebben gelapt.


Reddingswerkers in de Spaanse plaats Totalán. Foto: ANP

Reddingswerkers dichtbij Julen: minder dan 10 meter

Reddingswerkers in de Spaanse plaats Totalán. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De vondst van de Spaanse peuter Julen Jiménez lijkt nu dan écht dichtbij te komen. Reddingwerkers zouden minder dan tien meter verwijderd zijn van het jongetje. Al kan de uiteindelijke redding nog steeds 24 uur op zich laten wachten. Elke seconde telt, want de peuter viel acht dagen geleden al in het gat.

'Onbekend materiaal'

Het ongeval vond op 13 januari plaats in Totalán. Reddingswerkers zijn al dagenlang bezig met de peuter. Ondanks het feit dat de vondst letterlijk steeds dichterbij komt, kan het zo zijn dat het jongetje morgen pas gevonden wordt. Dat heeft te maken met ontbrekende kennis over het materiaal van de plek waar Julen zich bevind. Als het om rotsten gaat, wordt het nog lastiger om hem eruit te halen, waardoor het dus nog 24 uur kan duren.


KPN-top in gesprek met XS4all na petitie

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het einde van onder andere Telfort en XS4all nadert (op termijn). Dat kondigde KPN een goede week geleden aan, maar de medewerkers van laatstgenoemde lieten het er niet bij zitten. Een succesvolle petitie heeft ertoe geleid dat de top van het bedrijf het besluit toch wil heroverwegen.

40.000 handtekeningen

Er werden maar liefst 40.000 handtekeningen van (oud-)medewerkers en klanten op gehaald voor de petitie XS4all moet blijven. Deze werd opgezet nadat er kort na de bekendmaking ongelooflijk veel reacties binnenkwamen.


VU gek van privépakketjes: 'Zelfs van de seksshop'

De VU/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Dat werknemers een privépakketje op het werk laten bezorgen, dat is niet zo gek. Maar op de Vrije Universiteit van Amsterdam begint het inmiddels aardig uit de hand te lopen. Per 1 februari is het dan ook niet langer mogelijk.

Handig

„Iedereen werkt overdag, dan is het gewoon handig dat het hier bezorgd kan worden. Daar maakt men gebruik van. Maar we moeten er nu een halt aan toeroepen. We zijn er te veel uren aan kwijt”, zegt teamleider Jamal Aanzi tegenover universiteitsblad AdValvas.


Gevonden schedel in bos Putten is mogelijk 484 jaar

Niet het schedel uit het verhaal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een in Putten gevonden schedel is mogelijk 484 jaar oud. Het mensenschedel werd al in september aangetroffen in de bossen, maar moest daarna onderzocht worden door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

De onderzoekers hebben nog een behoorlijk brede range voor de leeftijd van het schedel. Het kom in ieder geval uit de periode tussen 1535 en 1829 na Christus. Dat betekent dat het schedel minimaal 190 en maximaal 484 jaar oud is.

Geen DNA-onderzoek


Ruiten niet goed gekrabd? Dat wordt dan 240 euro

Krabben geblazen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Nog opstaan terwijl het donker is en je auto aantreffen met een dun laagje rijp op de ramen. Dat betekent krabben. En je kan het beter maar uitvoerig doen ook, want anders komt het je op een dikke boete te staan.

Op de bon

Voor maar liefst 240 euro kan je op de bon worden geslingerd door de politie, zo waarschuwen agenten via Twitter. In de tweet spreken ze overigens over een bedrag van 230 euro, maar uit de reacties blijkt dat ze de verhoging van de boete nog waren vergeten mee te rekenen.