In het nieuws

Vlees nodig voor spieren? Onzin, bewijst deze Popeye

Patrik Baboumian won de meeste titels nadat hij veganist werd.

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

15 MRT 2017

Bij tekenfilmfiguur Popeye groeien zijn biceps als hij spinazie eet. En dat is niet eens zo gek bedacht. De Duitse ’strongman’ Patrik Baboumian (37) heeft twee Guinessbook of Records-titels en een wereldtitel op zijn naam staan sinds hij zijn dieet veranderde in eentje van alleen groente, fruit, noten en bonen. Veganisme maakt hem sterker. „Collega-krachtsporters denken dat ik op de hotelkamer stiekem biefstukken zit te eten.”

Wie denkt aan Sterkste Man-deelnemers, denkt aan huizen grote mannen die zeulen met boomstammen en vrachtwagens achter zich aan trekken. Dat klopt ook. Baboumian tilt (met gemak) een boomstam van 185 kilo op, lift 360 kilo (‘deadlift’) boven zijn hoofd en haalde in 2015 het wereldrecord op het Sterke Man-onderdeel Yoke Walk. Hiervoor volbracht hij een 10 meter parcours met maar liefst 560 kilo aan gewichten hangend aan zijn schouders.

Pinda's versus biefstuk

Als mensen horen dat hij sinds 2005 vegetariër is en sinds 2011 veganist, geloven ze vaak hun oren niet. Bij dit soort sterke mannen horen grote stukken rood vlees vol proteïnen op het bord te liggen, toch? „Dat is zo’n misvatting”, zegt het zwaargewicht vanuit zijn huis nabij Berlijn. „Als je alleen maar broccoli en sla eet, word je niet sterk. Je hebt proteïnen nodig. Maar die kun je ook halen uit linzen, bonen, kikkererwten, soja, et cetera. Of neem pinda’s. In 100 gram pinda’s zitten meer proteïnen dan in een biefstuk. Als je dit alles gebalanceerd eet, heb je geen vlees nodig.”

En te veel dierlijke proteïnen uit vlees en zuivel zijn ook niet goed voor je, weet de in Iran geboren Baboumian die zich opwerpt als pleitbezorger voor het veganisme. „Dierlijke proteïnen brengen zuren in je lichaam die vervolgens geneutraliseerd moeten worden door datzelfde lichaam. Het is niet efficiënt en je wordt er letterlijk moe van. Toen ik stopte dit te eten, merkte ik dat ik veel fitter werd.”

Baboumian was als vegetariër een echte „zuivelverslaafde”. „Ik geloofde heilig in zuivelproducten en gebruikte dat in ruime mate om vlees te vervangen. Ik was er verslaafd aan. Eigenlijk als kind al; ik dronk dagelijks liters melk. Ik was dan ook bang om dit los te laten, want ik dacht dat het de voornaamste pijler voor mijn prestaties was.” Toch hij wilde stoppen. Om dezelfde reden waarom hij 6 jaar eerder vegetariër werd: dierenleed.

De grote Baboumian, de omtrek van zijn biceps bedraagt maar liefst 50 centimeter, heeft namelijk maar een klein hartje. Ziet hij een aangereden dier, dan helpt hij het. Ziet hij een klein gewond vogeltje, dan helpt hij het. „Dat doe ik mijn hele leven al. Ik realiseerde mij dat het niet normaal is om dieren te eten als je er aan de andere kant zoveel geld en tijd in steekt om ze te helpen. Ik wilde niet meer bijdragen aan het doden van dieren.”

Afzweren zuivel lastig

Hij had er nooit bij stilgestaan dat in de zuivelindustrie dieren ook lijden. „Ik dacht dat koeien sowieso melk gaven. Tot ik hoorde dat het moedermelk is en veel kalfjes restafval zijn en worden gedood.” Maar het bleef een moeilijk besluit om zuivel af te zweren. Toen hij uiteindelijk de knoop had doorgehakt, duurde het nog een aantal maanden voordat hij zijn dieet veranderde. „Ik heb veel onderzoek gedaan en een veganistisch dieet samengesteld waarvan ik dacht dat het goed bij mij zou passen. Ik had verwacht dat mijn prestaties hetzelfde zouden blijven of misschien een beetje zouden verslechteren, maar tot mijn verrassing werd het alleen maar beter.”

Zijn sociale omgeving reageerde geschokt op zijn veganisme. „Mijn moeder dacht dat ik hartstikke gek geworden was. Net als mijn vrouw. Wat is de volgende stap, vroegen ze zich af. Ga je een slagerij opblazen of word je een eco-terrorist? Inmiddels zijn mijn moeder en vrouw ook veganist. Ze zagen de voordelen voor mijn gezondheid. Je hoeft niet als een monnik te leven. Je kunt nog steeds genieten.”

Krachtsporters van de oude stempel bekijken Baboumian nog weleens met argwaan. „Er heerst een sterk gedachtegoed dat dierlijke proteïne het enige juiste is. Dat is het gevolg van 40 jaar hersenspoeling. Je kunt ze vergelijken met streng gelovige mensen. Ik haal hun geloof onderuit. De meeste internationals kennen mij nu wel. Zij noemen mij: die gek die geen vlees eet. Zij hebben er wel vrede mee.”

Maar kennen ze deze Sterkste Man van Duitsland (titel in 2011) niet, dan kunnen er rare situaties ontstaan tijdens buitenlandse competities. Zoals tijdens die tiendaagse competitie in China in 2012. „Een nieuwe deelnemer had ontdekt dat ik veganist ben. Hij zei dagenlang geen woord tegen mij, maar observeerde mij de hele tijd. Zag wat ik at en wat ik presteerde. Op een dag begon hij een praatje en zei: ‘Ik heb jou geobserveerd. Je eet alleen maar ’plantendingen’ en je presteert best goed. Zeg eens eerlijk. Als jij naar je kamer gaat, dan eet je stiekem biefstuk toch?’ Haha, wat een dom idee. Hij dacht dat ik het voor de aandacht deed. Maar zakelijk gezien zou mij dat meer kwaad dan goed doen, omdat ik veel sponsors daardoor niet meer kan nemen.”

Sterkste dieren planteneters

Een vergelijking met Popeye is fysiek gezien snel gemaakt. Maar van spinazie moet Baboumian niets weten. „Ik háát spinazie. Ik heb er een trauma van doordat mijn moeder mij als kind dwong om dit te eten. Geperst als sap. Dat was niet best.”

Als veganist heeft hij meerdere wereldtitels gehaald. Van beste bierfust lifter (150,2 kilo) tot 10 meter lopen met 560 kilo op z’n nek. Zijn lijfspreuk luidt dan ook: De sterkste dieren zijn planteneters: gorilla’s, buffels, olifanten en ik.”

Een maand minder vlees

Viva Las Vega’s houdt deze maand de publiekscampagne VeggieChallenge. Doel hiervan is om deelnemers een maand lang minder dierlijke producten te laten eten.

BEKIJK OOK


Paasbeste start van festivalseizoen

Met op links het IJ waar de zon op het eind in zakte/ Tim Buiting Instagram: @timbuiting

Foto van 'Iris Hermans'

4 MIN

Het festivalseizoen is weer aan! Afgelopen weekend trokken 45.000 liefhebbers hun paasbeste ravepak uit de kast voor DGTL, het groenste festival ter wereld.

Munttak


Filipijnen weer getroffen door aardbeving

Het dodental door een lichtere beving op maandag is inmiddels opgelopen naar elf. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

34 MIN

De Filipijnen zijn weer getroffen door een krachtige aardbeving. Die had volgens de eerste berichten een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. Het dodental door een lichtere beving op maandag is inmiddels opgelopen naar elf. Ook raakten toen meer dan honderd mensen gewond.

De aardbeving van maandag, die een kracht had van 6,1, werd onder meer gevoeld in de hoofdstad Manilla. Daar stonden gebouwen te schudden. Later volgden volgens seismologen nog honderden naschokken.

Gebouw stort in


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

17 APR 2019

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


Aantal megastallen met 76 procent gestegen

De toename komt volgens Wakker Dier vooral doordat het aantal melkkoe-megastallen meer dan verdubbelde: van 197 naar 439. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Het aantal megastallen in Nederland is in zeven jaar tijd gestegen met 76 procent, aldus dierenrechtenorganisatie Wakker Dier. Het aantal steeg van 456 in 2010 naar 801 in 2017, telde Wakker Dier, dat gebruik maakte van cijfers van Wageningen University & Research.

75 miljoen dieren in een megastal

„Wij maken ons ernstig zorgen. Megastallen verhogen de risico's. Bij brand of ziekte, treft het direct ontzettend veel dieren", aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. De toename komt volgens Wakker Dier vooral doordat het aantal melkkoe-megastallen meer dan verdubbelde: van 197 naar 439.


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Brunei achter invoering doodstraf homoseksuelen

Activisten voor de ambassade van Brunei in Parijs. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Brunei blijft achter de invoering van de doodstraf voor homoseksuelen staan. In een brief aan het Europees Parlement verdedigt het Aziatische land de wens van het land, zijn traditionele waarden en familiewaarden en roept het op tot „tolerantie, respect en begrip", citeert de Britse krant The Guardian.

Doodstraf

Het kleine sultanaat voerde op 3 april strengere straffen op basis van de sharia-wetgeving in, die wereldwijd op veel kritiek konden rekenen. Die maken het mogelijk de doodstraf op te leggen voor delicten als overspel, het beledigen van de profeet Mohammed en seks tussen homoseksuelen.


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


Staatswiet experiment

De overheid als wietteler – goed idee?

De overheid wil de teelt van cannabis overnemen en uiteindelijk mogelijk de softdrug compleet legaliseren. /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

2 UUR

Gemeenten kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor het zogenoemde ‘staatswiet’ experiment. De overheid wil hiermee de teelt van cannabis decriminaliseren, nu gaat dat nog via achterdeuren en geheime paden. Wiet wordt hiermee (als het goed gaat) volledig gelegaliseerd, in plaats van gedoogd. Maar wat gaat er precies veranderen, en is dat wel een goed idee?

Wietplantages van de overheid

Op dit moment wordt cannabis illegaal geteeld en verkocht aan coffeeshops. Dit komt van thuistelers, die maximaal vijf plantjes in hun bezit mogen hebben, en voornamelijk van ‘professionele’ telers. Dit zijn de plantages die soms worden opgerold, midden in de stad, op het boerenland en soms zelfs onder de grond. Dat is precies het deel waar de overheid verandering in wil brengen.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Dodental Sri Lanka loopt op naar 310

Het dodental als gevolg van de aanslagen in Sri Lanka is opgelopen naar 310 Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het dodental als gevolg van de aanslagen in Sri Lanka is opgelopen naar 310. Volgens de politiewoordvoerder zijn in de nacht van maandag op dinsdag meerdere slachtoffers aan hun verwondingen bezweken. Rond de 500 mensen zijn gewond geraakt door de zelfmoordaanslagen.

De politie liet weten dat 40 personen zijn opgepakt in verband met de aanslagen. De tot voor kort vrijwel onbekende radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama'ath (NTJ) zit volgens de regering van Sri Lanka achter de aanval. Bij de aanslagen kwamen drie Nederlanders om het leven. Een 54-jarige vrouw kwam om het leven en maandagavond maakte het ministerie van Buitenlandse zaken bekend dat een vrouw van 48 jaar een meisje van 12 jaar de aanslagen niet hebben overleefd.

Intussen is de noodtoestand uitgeroepen in Sri Lanka. Foto: ANP


Drie Nederlanders omgekomen bij aanslagen Sri Lanka

Agenten doen onderzoek in een getroffen hotel ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij de zeer bloederige aanslagen op Eerste paasdag in Sri Lanka zijn nog twee Nederlanders omgekomen.

Het ministerie van Buitenlandse zaken maakte maandagavond bekend dat er ook een vrouw van 48 en een meisje van 12 met de Nederlandse nationaliteit bij de slachtoffers vallen te betreuren.

Slachtoffers


Parkranger Congo gaat viraal met gekke gorillaselfie

Echt of Photoshop? ©The Elite AntiPoaching Units And Combat Trackers

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Op de Facebookpagina van het Virunga-reservaat in de Democratische Republiek Congo verscheen afgelopen donderdag een wel zeer opmerkelijk beeld.

Parkrangers Mathieu Shamavu en Patrick Sadiki deelden een selfie met daarop ook twee gorilla's die lijken te poseren.

Echt of Photoshop?


Samsung stelt lancering opvouwbare smartphone uit

Het toestel dat aan journalist Mark Gurman werd gegeven was binnen twee dagen stuk ©Mark Gurman, Twitter

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het uitbrengen van het 'foldable' flagshipmodel had voor elektronicaconcern Samsung een groot feest moeten worden. Dit is echter veranderd in een PR-nachtmerrie. De testversies die werden verstrekt aan techjournalisten en insiders bleken nogal wat kuren te hebben.

Vouwtje bedankt


Aanslagen Sri Lanka

NL'er in Sri Lanka: Laat me niet leiden door angst

Onder andere in deze kerk vond zondag een aanslag plaats, er zijn daardoor al zeker 290 mensen om het leven gekomen. /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

GISTEREN

Sri Lanka rouwt om - inmiddels al - 290 doden, na de aanslagen van Eerste Paasdag. Het dodental loopt mogelijk nog op en het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten waarschuwt voor nog meer aanslagen. De rust in Sri Lanka begon eindelijk weer een beetje terug te keren na een bloederige burgeroorlog, maar dat lijkt nu volledig weggerukt te zijn.

Op Paaszondag werden er in Sri Lanka acht aanslagen gepleegd in kerken en hotels, vooral hotels die populair zijn onder toeristen. Veel aanslagen vonden plaats in en rond Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka. Tot nu toe zijn bij deze aanslagen 290 doden gevallen en zijn 500 mensen gewond geraakt. Ook een Nederlandse vrouw van 54 is omgekomen.

In totaal zijn er tien bommen ontploft. Drie in hotels, drie in kerken, één bij een dierentuin, één in een appartementencomplex – hierbij kwamen drie agenten om het leven – en later werd er nog een explosief op het internationale vliegveld gevonden. Het laatste explosief richtte geen schade aan en werd door de explosievenopruimingsdienst gecontroleerd tot ontploffing gebracht.


President Oeganda wil orale seks verbieden

Van orale seks krijg je wormen, zo weet hij ©Getty Images

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Meestal mag je als inwoner van een land zelf bepalen wat je met je mond doet onder de lakens. Volgens president Yoweri Museveni moet hier verandering in komen. Hij stelt dat de mond bedoeld is 'om mee te eten' en niet voor oraal geslachtsverkeer.

Kwade tongen van buitenaf zouden de Oegandese bevolking ervan overtuigen om elkaar oraal te bevredigen, zo verklaarde hij afgelopen week. Dit soort onbehoorlijke handelingen ziet hij dan ook graag de pijp uitgaan in het Afrikaanse land, zo meldt actualiteitensite Yen.com.

Algemene waarschuwing


Koningsdag tien graden kouder dan Pasen
Likeability of5

Koningsdag tien graden kouder dan Pasen

Koningsdag tien graden kouder dan Pasen. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ben je al helemaal in de zomerse sferen? Juich dan niet te hard, het wordt namelijk een flink stuk kouder. En net op Koningsdag zijn de weergoden ons niet goedgezind.

Het weer is deze Paasdagen heerlijk (met plaatselijke temperaturen van 25 tot 27 graden Celsius), maar dat is niet van lange duur. Het wordt met Koningsdag zo'n 14 tot 16 graden. Daarmee is het zo'n tien graden kouder dan Tweede Paasdag. Maar, baal niet te hard: voor de tijd van het jaar zijn het wel hele normale temperaturen, meldt Weeronline

April doet wat-ie wil


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dit is er bekend over de aanslagen in Sri Lanka

Dit is er bekend over de aanslagen in Sri Lanka

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. Hierbij zijn zeker 290 doden gevallen en 500 mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers is één Nederlandse vrouw van 54 jaar.  /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. Hierbij zijn tot nu toe zeker 290 doden gevallen en 500 mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers is één Nederlandse vrouw van 54 jaar. Maandag was er een nieuwe explosie in een kerk in de buurt van Colombo. Bij deze ontploffing raakte niemand gewond.

Volgens de Sri Lankaanse regering zijn moslimextremisten van de radicale National Thowheeth Jama'ath (NTJ) verantwoordelijk voor de aanslagen van zondag. De Sri Lankaanse regering denkt dat de terreurgroep is geholpen door een internationaal netwerk van terroristen. Volgens forensisch experts zijn de zes aanslagen uitgevoerd door zeven zelfmoordterroristen.

De daders lijken zich te hebben gericht op katholieken, rijken en toeristen – daarnaast lijkt het erop dat de operatie goed is voorbereid.


Sri Lanka: Nog een explosie in kerk Colombo

Sri Lanka: Nog een explosie in kerk Colombo

St Sebastian's Church. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een kerk in de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo heeft maandag nog een explosie plaatsgevonden. Dat gebeurde volgens een getuige van persbureau Reuters terwijl de explosieven opruimingsdienst daar actief was. De explosieven zouden in een busje hebben gelegen.

Het is nog onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

Later meer. 


Kinderen van eigenaar Jack&Jones gedood in Sri Lanka

Kinderen van eigenaar Jack&Jones gedood in Sri Lanka

Anders Holch Povlsen met zijn vrouw. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De aanslagen in Sri Lanka hebben ook het leven gekost aan drie kinderen van de rijkste man van Denemarken, Anders Holch Povlsen (46). Deense media berichten dat het gezin op vakantie was in Sri Lanka.

Het is niet bekend hoe oud de omgekomen kinderen van Povlsen zijn. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigde de dood van de kinderen van de zakenman, maar wilde verder niet in detail treden.

Modeketen Bestseller