In het nieuws

Veiligheidsbonden: Onze veiligheid staat onder druk

Politieagenten moeten meer tijd krijgen om hun echte werk te doen: de straat op gaan. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

7 MRT 2017

Er zijn euro’s nodig om de veiligheid in Nederland op niveau te krijgen. Welgeteld 4,5 miljard euro extra, stelt de Coalitie voor Veiligheid bestaande uit 9 vakbonden en belangenverenigingen uit de veiligheidssector. Want: „Terrorisme, cybercriminaliteit en immigratieproblemen zetten de veiligheid onder druk.” Waar wringt volgens hen de schoen en moet geld voor worden uitgetrokken in de komende kabinetsperiode? Dit zijn enkele knelpunten waarmee de coalitie naar de politiek gaat.

Politieagent waar blijft het kopieerpapier?

Politieagenten zijn genoodzaakt om zelf hun kopieerpapier en andere materialen te bestellen, omdat de facilitair medewerker is wegbezuinigd. Ook zouden wijkagenten niet meer toekomen aan hun eigen werkzaamheden doordat ze moeten bijspringen in de noodhulp, zoals de Intensieve behandeling thuis (IBT). Reden is onder meer dat hiervoor ook studenten worden ingezet die niet volledig inzetbaar zijn. Daarnaast drukken gemeenten ook op de werkdruk doordat zij steeds vaker cijfers willen van wijkagenten en de reclassering. Door dit alles is er minder tijd voor werkzaamheden die te maken hebben met de veiligheid op straat. „Waardoor er niet tijdig ingegrepen kan worden en situaties behoorlijk uit de hand kunnen lopen”, meent de coalitie.

Waar moet deze arrestant heen?

Met het oog op bezuinigingen is de arrestantenopvang gecentraliseerd. In sommige gebieden betekent dit dat twee politiemensen wel drie kwartier tot een uur onderweg zijn om een arrestant weg te brengen en dezelfde tijd nodig hebben om weer terug te keren naar hun werklocatie. Hetzelfde geldt voor de politiemensen die de afhandeling doen van het strafbare feit van deze arrestant. „Het halen en brengen kost niet alleen veel tijd, maar ook de kosten van benzine, overwerk en extra inzet van de voertuigen maken het werkproces er niet echt effectiever op. Plus het levert veel ergenis en stress op”, aldus de coalitie.

Kleine bezetting

Senioren ’verzuipen’ in de hectiek.

Senioren zijn een groeiende groep binnen het politieapparaat door de verhoging van de pensioenleeftijd. Zij hebben onder meer moeite met de hectiek van het werk en de steeds strenger wordende schietexamens, en zouden graag andere taken binnen de Basispolitiezorg willen doen, maar dit is nu niet mogelijk. „Zij blijven drukken op de bezetting, maar kunnen niet volledig meer meedraaien”, aldus de coalitie. „Als daar een passend beleid voor kan komen doordat er meer geld vrij komt om meer jongeren bij de politieacademie aan te kunnen nemen, dan zal dat de inzet op straat en daarmee de veiligheid ten goede komen.”

Cybercrime?

Er is volgens de coalitie een enorm tekort aan goed geschoold en geschikt personeel op het gebied van de cybercrime. Steeds meer strafbare feiten worden gepleegd via internet of computersystemen en daar is kennis en expertise voor nodig om dat goed te kunnen bestrijden. En niet alleen bij de politie. „Als je de politie traint op het aanpakken van cybercrime, moet je ook het Openbaar Ministerie en de Rechtspraak trainen en zorgen dat deze organisaties hun kennis met elkaar delen. Dit levert inzicht en kennis op over elkaars aanpak en werkwijze”, zegt Marcel Smit van justitievakbond Juvox die het kabinet vraagt om met een integrale aanpak hiervoor te komen.

Meer geld nodig

Zijn bezuinigingen de oorzaak?

„De bezuinigingen van de afgelopen jaren hebben grote gaten geslagen in de hele veiligheidsketen”, stelt Ruud Vermeulen, voorzitter van de Nederlandse Officieren Vereniging (NOV). „Tegelijkertijd verandert de wereld in hoog tempo, met nieuwe veiligheidsrisico’s tot gevolg, en moeten wij mee veranderen. Internationale spanningen nemen toe. Rusland neemt een steeds dreigender houding aan, terwijl de Verenigde Staten een isolationistische koers varen onder het motto ‘America First’. Terreurdreiging, cybercrime en zware criminaliteit nemen steeds grotere proporties aan. Als we Nederland ook in de komende jaren veilig willen houden, kan dit alleen bereikt kan worden door intensieve samenwerking op nationaal en Europees niveau en door fors te investeren in de organisaties en professionals die onze veiligheid iedere dag waarborgen.”

BEKIJK OOK


  Leraren massaal de straat op in Hongkong

  Leraren massaal de straat op in Hongkong

  Het is al lange tijd onrustig in Hongkong, duizenden betogers gaan dagelijks de straat op om hun onvrede te uiten. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  34 MIN

  Duizenden leraren en leraressen zijn zaterdag ondanks zware onweersbuien in Hongkong de straat op gegaan om te demonstreren tegen de regering. Ze zijn het niet eens met de toenemende invloed van China, waarvan Hongkong sinds 1997 een autonome staat is. Ze zijn bang dat het nu gevoerde „één land, twee systemen-beleid" wordt uitgehold.

  Onrust

  Het is al lange tijd onrustig in Hongkong, duizenden betogers gaan dagelijks de straat op om hun onvrede te uiten. Al honderden mensen zijn gearresteerd en zelfs het vliegverkeer heeft even stilgelegen door demonstraties op het vliegveld. Zaterdag was het voor het eerst dat leraren zich massaal lieten horen.


  Belgische (62) overleden na aanvaring in Rotterdam

  Belgische (62) overleden na aanvaring in Rotterdam

  Vrijdag kwamen een sloep en een snelle rubberboot met elkaar in aanvaring, daarbij is een Belgische vrouw omgekomen. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Vrijdag is een 62-jarige vrouw uit België om het leven gekomen bij een aanvaring in Rotterdam, meldt de politie. Het ongeluk gebeurde op de Nieuwe Maas. Ter hoogte van het Antwerpse Hoofd kwamen een sloep en een snelle rubberboot met elkaar in aanvaring. Twaalf anderen vielen overboord, zij werden onder meer door watertaxi's en andere boten uit het water gehaald.

  De Zeehavenpolitie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en spreekt daarvoor met getuigen en betrokkenen.

  Twee schippers aangehouden


  Zijn drones de nieuwe terroristische dreiging?video icon
  01:09

  In samenwerking met Dutch Film Works

  15 AUG 2019

  Zijn drones de nieuwe terroristische dreiging?

  In 2013 was het Witte Huis het doel van terroristen, in 2016 werd Londen verwoest. Nu wordt Mike Banning (Gerard Butler) zelf verdacht van een aanval op de president. Drones vormen daarbij de nieuwe terroristische dreiging.

  Actiefilm Angel Has Fallen

  Dat is de keiharde werkelijkheid in de actiefilm Angel Has Fallen, na de net zo keiharde voorgangers Olympus Has Fallen en London Has Fallen. Lukt het Mike Banning zijn eigen collega’s van de FBI te ontwijken, terwijl hij de échte dreiging probeert te ontmaskeren?

  Je kunt het allemaal ontdekken, vanaf 22 augustus in de bioscoop.


  Vluchtende auto tot diep in België achtervolgd

  Vluchtende auto tot diep in België achtervolgd

  De auto negeerde een stopteken en vluchtte over de A2 naar België. Foto ter illustratie. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een auto met Frans kenteken achtervolgd, die in Gronsveld (Limburg) een stopteken van de politie had genegeerd. Dat leidde tot een wilde achtervolging tot diep in Belgisch grondgebied. Pas in Namen kon de auto worden klemgereden. In de auto werd drugs gevonden, de drie inzittenden zijn aangehouden. Ook bleek het kenteken niet bij de auto te horen, maakte de politie zaterdag bekend.

  Stopteken

  De politie gaf de bestuurder in Gronsveld een stopteken omdat een van de koplampen kapot was. Maar de automobilist gaf gas en vluchtte over de A2 naar België. Tijdens zijn vlucht probeerde de bestuurder meerdere keren de achtervolgende politiewagen te rammen, maar die kon steeds op tijd uitwijken.


  21-jarige schutter Noorse moskee bekent aanval.

  21-jarige schutter Noorse moskee bekent aanval

  21-jarige schutter Noorse moskee bekent aanval. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  De 21-jarige man die vorige week zaterdag zwaarbewapend een Noorse moskee binnendrong, heeft zijn daad bekend. Dat heeft officier van justitie Pal-Fredrik Hjort Kraby vrijdagavond laat meegedeeld na een meer dan vier uur durend verhoor.

  De man heeft echter formeel geen schuld bekend aan moord en het plegen van een terreurdaad, aldus de aanklager. Eerder wenste de verdachte niets te verklaren.

  De Noor wordt ervan verdacht het islamitisch centrum in Baerum, ten westen van de hoofdstad Oslo, met zeker twee vuurwapens te zijn binnengedrongen en ook te hebben geschoten. Daarna werd hij overmeesterd door een 65-jarige man, die lichtgewond raakte. De jonge Noor zou een extreemrechts motief hebben.


  Hoera: de zomer keert volgende week terug!

  Hoera: de zomer keert volgende week terug!

  Hoera: de zomer keert volgende week terug! Foto: ANP.

  Foto van 'Metro en ANP'

  3 UUR

  Waar we begin augustus nog vreesden dat het gedaan was met de zomer, kunnen we nu opgelucht ademhalen. Na een week met regen, wind, lage temperaturen en af en toe onweer keert de zomer volgende week weer terug, meldt Weerplaza.

  Zo gaat de temperatuur deze week steeds verder omhoog en wordt het volgend weekend (24 & 25 augustus) weer zomers warm in Nederland. In het hele land is de minimum temperatuur zeker 25 graden. In het zuiden en oosten kan het mogelijk zelfs 30 graden worden.

  Regen


  Ouders Roelf B.: Drugs had hij nooit kunnen betalen.

  Ouders Roelf B.: Drugs had hij nooit kunnen betalen

  Ouders Roelf B.: Drugs had hij nooit kunnen betalen. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 10:10

  Ongeloof en shock. De ouders van atleet Roelf B. (21) snappen nog steeds niet dat hun zoon in Hongarije is opgepakt voor drugshandel. In een interview met De Volkskrant omschrijven ze hun zoon als een zeer gedisciplineerd sporter.

  Het was volgens hen de eerste keer dat hij muziekfestival Sziget in Boedapest bezocht, in tegenstelling tot verhalen die rondgingen over dat hij er vorig jaar ook al drugs zou hebben verkocht.

  'Niks voor hem'


  Kattenallergie? Nieuw vaccin is de oplossing.
  Likeability of5

  Kattenallergie? Nieuw vaccin is de oplossing

  Kattenallergie? Nieuw vaccin is de oplossing. Foto: Colourbox.

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 09:30

  Jeukende ogen, een loopneus en krabben als een malle. Allergisch zijn is geen pretje. Voor de mensen onder ons die allergisch zijn voor katten kan daar binnenkort echter iets aan gedaan worden. Er komt namelijk een vaccin dat je kattenallergie op kan lossen.

  Britse wetenschappers hebben na tien jaar onderzoek eindelijk een vaccin ontwikkeld. HypoCat is een middel dat, na injectie, de proteïne Fel d 1 afbreekt. Die stof zit in het speeksel van katten en veroorzaakt je allergie.

  Geduld


  like
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  Energieverkopers wisselen persoonsgegevens uit.

  Energieverkopers wisselen persoonsgegevens uit

  Energieverkopers wisselen persoonsgegevens uit. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 08:40

  Geld verdienen met het verkopen van persoonsgegevens. Uit documenten in handen van het AD blijkt dat energieverkopers het massaal doen. Zo wisselen ze op grote schaal adressen, bankrekeningnummers en burgerservicenummers uit om telefonisch te kunnen verkopen.

  Diverse bedrijven handelen in deze persoonsgegevens. Volgens meerdere bronnen gaat het ook om gegevens uit datalekken die vervolgens worden verkocht. Daarnaast delen verkopers onderling grote hoeveelheden persoonlijke gegevens.

  Identiteitsfraude


  Bevestigd: Epstein pleegde zelfmoord in cel

  Bevestigd: Epstein pleegde zelfmoord in cel

  De gevangenis waar Epstein dood werd gevonden / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De 66-jarige miljardair Jeffrey Epstein heeft inderdaad zelfmoord gepleegd. Dat blijkt uit de officiële resultaten van de lijkschouwing, schrijft The New York Times. 

  Botbreuken

  Bijna een week geleden werd de steenrijke Epstein levenloos in zijn cel in Manhattan gevonden. Uit onderzoek bleek dat hij zichzelf heeft opgehangen. Eerder werden al botbreuken in zijn nek geconstateerd. De dood en botbreuken waren aanleiding voor vele complottheorieën. Zo werd gedacht dat Epstein vermoord zou zijn in zijn cel.


  Groenland niet te spreken over plan Trump

  Groenland niet te spreken over voorstel Trump

  / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Denemarken en Groenland waren op zijn zachtst gezegd not amused met het voorstel van de Amerikaanse president Donald Trump om Groenland te kopen. „We willen best onderhandelen, maar we zijn NIET te koop", laten Deense en Groenlandse ministers weten.

  1 april


  Parachutiste overleeft val van 1500 meter

  Parachutiste overleeft val van 1500 meter

  Parachutiste overleeft val van 1500 meter. Foto ter illustratie: Unsplash.

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Een vrouw heeft in Canada een val van meer dan 1500 meter overleefd nadat haar parachute niet was opengegaan. Een ooggetuige zei tegen de nieuwszender Radio-Canada dat zowel haar gewone parachute als het reserve-valscherm niet hun werk deden.

  De ervaren parachutiste overleefde de val doordat ze in bomen terechtkwam. Ze ligt in het ziekenhuis met verschillende botbreuken, onder meer meerdere wervels, maar is buiten levensgevaar.

  Onderzoek


  'Verdachte situatie' blijkt bitterballenfeestje
  Likeability of5

  'Verdachte situatie' blijkt bitterballenfeestje

  'Verdachte situatie' blijkt bitterballenfeestje. Foto: ANP.

  Foto van 'Daisy Heyer'

  GISTEREN

  Een 'verdachte situatie' in het Zuid-Hollandse dorp Ter Aar waarvoor de politie werd ingeschakeld, blijkt nogal een onschuldige (en daarmee tikkeltje hilarische) oorzaak te hebben: bitterballen bakken!

  Een chauffeur die goederen kwam brengen zag bij een bedrijf dat de deur openstond en dat er een aantal fietsen aanwezig waren bij het pand. De man vertrouwde de boel niet en besloot daarop de politie te bellen, meldt de Politie Kaag en Braassem op Twitter.


  lol
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Aantal treinreizigers groeit harder dan verwacht
  Likeability of5

  Aantal treinreizigers groeit harder dan verwacht

  Het aantal treinreizigers groeit harder dan verwacht, verwacht wordt dat het spoor in 2027 zo goed als vol is. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Het Nederlandse spoor barst uit zijn voegen. Het aantal treinreizigers groeit veel harder dan verwacht, waardoor de grenzen van de groei eerder worden bereikt dan gedacht.

  Uit cijfers van de NS blijkt dat het aantal reizigerskilometers op het spoor in het afgelopen half jaar is gegroeid met 4,6 procent, dat is meer dan de 1,9 procent waarop was gerekend.

  2027


  like
  user_914da12a8b79ffef340a167e55aa31eb71f3ae9b_avatar

  Het dak van het AZ-stadion kan verder instorten

  Dak van het AZ-stadion kan verder instorten

  Uit het verkennend onderzoek blijkt dat het instorten van een overkapping afgelopen zaterdag is veroorzaakt door falende lasverbindingen. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Het dak van het AZ-stadion kan verder instorten. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Er is volgens de raad een accuut risico, omdat er in het dak nog twee breuken en verdachte plekken zijn gevonden. Uit het verkennend onderzoek blijkt dat het instorten van een overkapping afgelopen zaterdag is veroorzaakt door falende lasverbindingen.

  Waarschuwing

  De OVV heeft een officiële waarschuwing gegeven aan AZ en de gemeente Alkmaar. De voetbalclub moet de constructie controleren en eventueel maatregelen nemen. De gemeente als vergunningverlener moet dat controleren. De raad zal naar verwachting volgende week besluiten of er een nader onderzoek komt naar het instorten van het stadiondak.


  Thijs H. bekent drie moorden, 'had last van stemmen'

  De 27-jarige Limburger staat terecht voor het doden van een vrouw in de Scheveningse Bosjes in Den Haag en van het doden van een vrouw en een man op de Brunssummerheide. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Thijs H. heeft bekend dat hij begin mei drie moorden pleegde. Hij zou dat tijdens een psychose hebben gedaan en stemmen in zijn hoofd hebben gehoord die zeiden dat hij de moorden moest plegen. Dat zei H. vrijdag in de rechtbank in Maastricht tijdens de eerste zitting. H. gaf aan dat hij "volledig" gaat meewerken aan het onderzoek van justitie.

  De 27-jarige Limburger staat terecht voor het doden van een vrouw in de Scheveningse Bosjes in Den Haag en van het doden van een vrouw en een man op de Brunssummerheide.

  Niet uitzetten


  Likeability of3

  Prinses Christina (72) overleden

  Prinses Christina met haar zoon Bernardo Guillermo bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Prinses Christina is vrijdagochtend op Paleis Noordeinde in Den Haag op 72-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Christina leed al enige jaren aan botkanker.

  De prinses is de jongste zus van prinses Beatrix. Haar stoffelijk overschot wordt overgebracht naar de Koepel van Fagel op het terrein van Paleis Noordeinde, waar in besloten kring afscheid wordt genomen. De crematie vindt eveneens in beslotenheid plaats. Er is door de familie een condoleanceregister geopend.

  Gemis


  sad
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Wasbeer pleegt misdaad, wordt direct gestraft

  Deze wasbeer had zijn misdaad niet helemaal goed uitgedacht... / Volusia County Sheriff's Office Facebook

  Foto van 'Daisy Heyer'

  GISTEREN

  Dat zelfs een wasbeer niet weg kan komen met het plegen van een misdrijf, blijkt uit beelden uit Florida. Een stoute wasbeer is daar gesnapt terwijl hij probeerde te stelen uit een snoepautomaat op een middelbare school, dat kwam hem duur te staan.

  Op beelden van de Volusia County Sheriff's Office is te zien dat de wasbeer zich ín de machine bevindt en over het snoepgoed heen klautert. Vervolgens zien we nog een foto van het beest waarin hij in de opvangbak van de snoepautomaat zit, met een groot probleem: hij komt de automaat niet meer uit.

  Foto: Volusia County Sheriff's Office Facebook