Twitter is jarig, maar valt er wel wat te vieren?

21 maart 2017 om 08:30 door Jeroen Haverkort
Twitter is jarig, maar valt er wel wat te vieren?
Katy Perry heeft de meeste volgers op Twitter.

Hiep, hiep, hoera. Twitter is 11 jaar geworden. Hoe door 140 tekens de wereld kleiner werd. Maar wat brengt de toekomst? Vijf vragen over de jarige job.

Wat is Twitter precies?
Twitter is een wereldwijd sociaal netwerk met foto’s, video’s en livestreams. De internetdienst telt naar schatting 1,9 miljard accounts, maar daarvan zijn er maar ruim 315 miljoen maandelijks actief. Dat zou betekenen dat slechts 17 procent van de geregistreerde Twitteraccounts echt gebruikt wordt. De eerste tweet werd door mede-oprichter en -eigenaar Jack Dorsey de wereld ingeslingerd. Zijn tweet op 21 maart 2006 om 11.02 uur luidde: inviting coworkers. Eerder die dag, om 10.50 uur tweette Dorsey al ‘just setting up my twttr’. Maar dit was een geprogrammeerde tweet. Dorsey beschouwt dan ook het handgeschreven ‘inviting coworkers als de eerste tweet ter wereld.

Wordt Twitter alleen gebruikt om informatie te delen?
Nee, Twitter speelt ook een enorme rol op andere gebieden: van het helpen van sociale bewegingen zoals bijvoorbeeld #BlackLivesMatter tot het managen van communicatie bij natuurrampen als aardbevingen en tornado’s. Twitter speelt dan ook een steeds belangrijkere rol in de wereldpolitiek. Het draait niet alleen om het overdragen van politieke boodschappen, maar ook om het peilen van de publieke opinie over bepaalde kwesties, kandidaten of blunders.

Noem eens een voorbeeld?
Twitter bleek een belangrijk middel in de campagne van Donald Trump om president te worden van de Verenigde Staten. Hij trok ontzettend veel aandacht naar zich toe met zijn tweets, zonder enige nuance. En de meest extreme aanhangers van Trump vonden in Twitter een kanaal om hun mening te uiten en de andere kandidate Hillary Clinton continu aan te vallen. Nog los van de massale inzet van bots die pro-Trump-tweets verstuurden. Zonder Twitter had het geluid van Trumps fanantiekste aanhangers nooit zoveel gehoor gevonden. Hier in Nederland heeft Geert Wilders ongeveer eenzelfde strategie. „Een geweldig instrument”, noemde Wilders Twitter onlangs. „Dankzij dit sociale medium kan ik mijn boodschap rechtstreeks en ongefilterd bij mijn publiek krijgen, zonder gestoord te worden door niet altijd even vriendelijke journalisten.” En media kunnen niet om zijn tweets heen. Wilders zegde in aanloop van de verkiezingen dan ook twee debatten af en gaf ook nauwelijks interviews. Hij heeft op dit moment 810.780 volgers.

Wie heeft de meeste volgers op Twitter?
In Nederland is dat voetballer Robin van Persie met bijna 8,6 miljoen volgers. Wereldwijd staat de speler van Fenerbahçe daarmee op plek 293. Op nummer 1 staat Katy Perry 96,5 miljoen volgers. De rest van de top 5: Justin Bieber (92,5 miljoen), Barack Obama (85,9 miljoen), Taylor Swift (83,9 miljoen) en Rihanna (70,4 miljoen).

Hoe ziet de toekomst van Twitter eruit?
Hoewel Twitter dus sociaal gezien een flinke waarde heeft voor onze samenleving, blijft de financiële waarde lastig. Vorig jaar werd bekend dat Twitter meer dan 2 miljard dollar verloren heeft sinds de lancering en mogelijk wordt het bedrijf nooit winstgevend, aangezien de kosten blijven stijgen. Daar komt bij dat andere succesvolle platformen als Facebook, Google en Amazon een continu groeiend publiek hebben. Deze diensten houden hun publiek geïnteresseerd door de diversiteit van de inhoud te bewaken. Twitter kan dit niet doen, omdat de gebruikers de inhoud bepalen. Dit zorgt ervoor dat de dienst alleen op gebied van commercie kan groeien. Maar hierin presteert Twitter dus slecht. In Nederland staat Twitter niet eens meer in de top 5 van ‘de grootmachten van de social media’. Dit blijkt uit cijfers die Newcom Research februari dit jaar naar buiten bracht. Bijna 11 miljoen Nederlanders gebruiken Whatsapp, Facebook volgt met 10,4 miljoen en YouTube is een goede derde met 7,5 miljoen Nederlanders. De top 5 wordt gecompleteerd door LinkedIn (4,3 miljoen) en Instagram (3,2). Twitter blijft steken op 2,6 miljoen gebruikers, maar voelt de hete adem van het snelgroeiende Snapchat (2,5 miljoen) in de nek.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!