Binnenland

Twitter is jarig, maar valt er wel wat te vieren?

Katy Perry heeft de meeste volgers op Twitter.

Foto van 'Jeroen Haverkort'

21 MAA 2017

Hiep, hiep, hoera. Twitter is 11 jaar geworden. Hoe door 140 tekens de wereld kleiner werd. Maar wat brengt de toekomst? Vijf vragen over de jarige job.

Wat is Twitter precies?
Twitter is een wereldwijd sociaal netwerk met foto’s, video’s en livestreams. De internetdienst telt naar schatting 1,9 miljard accounts, maar daarvan zijn er maar ruim 315 miljoen maandelijks actief. Dat zou betekenen dat slechts 17 procent van de geregistreerde Twitteraccounts echt gebruikt wordt. De eerste tweet werd door mede-oprichter en -eigenaar Jack Dorsey de wereld ingeslingerd. Zijn tweet op 21 maart 2006 om 11.02 uur luidde: inviting coworkers. Eerder die dag, om 10.50 uur tweette Dorsey al ‘just setting up my twttr’. Maar dit was een geprogrammeerde tweet. Dorsey beschouwt dan ook het handgeschreven ‘inviting coworkers als de eerste tweet ter wereld.

Wordt Twitter alleen gebruikt om informatie te delen?
Nee, Twitter speelt ook een enorme rol op andere gebieden: van het helpen van sociale bewegingen zoals bijvoorbeeld #BlackLivesMatter tot het managen van communicatie bij natuurrampen als aardbevingen en tornado’s. Twitter speelt dan ook een steeds belangrijkere rol in de wereldpolitiek. Het draait niet alleen om het overdragen van politieke boodschappen, maar ook om het peilen van de publieke opinie over bepaalde kwesties, kandidaten of blunders.

Noem eens een voorbeeld?
Twitter bleek een belangrijk middel in de campagne van Donald Trump om president te worden van de Verenigde Staten. Hij trok ontzettend veel aandacht naar zich toe met zijn tweets, zonder enige nuance. En de meest extreme aanhangers van Trump vonden in Twitter een kanaal om hun mening te uiten en de andere kandidate Hillary Clinton continu aan te vallen. Nog los van de massale inzet van bots die pro-Trump-tweets verstuurden. Zonder Twitter had het geluid van Trumps fanantiekste aanhangers nooit zoveel gehoor gevonden. Hier in Nederland heeft Geert Wilders ongeveer eenzelfde strategie. „Een geweldig instrument”, noemde Wilders Twitter onlangs. „Dankzij dit sociale medium kan ik mijn boodschap rechtstreeks en ongefilterd bij mijn publiek krijgen, zonder gestoord te worden door niet altijd even vriendelijke journalisten.” En media kunnen niet om zijn tweets heen. Wilders zegde in aanloop van de verkiezingen dan ook twee debatten af en gaf ook nauwelijks interviews. Hij heeft op dit moment 810.780 volgers.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Wie heeft de meeste volgers op Twitter?
In Nederland is dat voetballer Robin van Persie met bijna 8,6 miljoen volgers. Wereldwijd staat de speler van Fenerbahçe daarmee op plek 293. Op nummer 1 staat Katy Perry 96,5 miljoen volgers. De rest van de top 5: Justin Bieber (92,5 miljoen), Barack Obama (85,9 miljoen), Taylor Swift (83,9 miljoen) en Rihanna (70,4 miljoen).

Hoe ziet de toekomst van Twitter eruit?
Hoewel Twitter dus sociaal gezien een flinke waarde heeft voor onze samenleving, blijft de financiële waarde lastig. Vorig jaar werd bekend dat Twitter meer dan 2 miljard dollar verloren heeft sinds de lancering en mogelijk wordt het bedrijf nooit winstgevend, aangezien de kosten blijven stijgen. Daar komt bij dat andere succesvolle platformen als Facebook, Google en Amazon een continu groeiend publiek hebben. Deze diensten houden hun publiek geïnteresseerd door de diversiteit van de inhoud te bewaken. Twitter kan dit niet doen, omdat de gebruikers de inhoud bepalen. Dit zorgt ervoor dat de dienst alleen op gebied van commercie kan groeien. Maar hierin presteert Twitter dus slecht. In Nederland staat Twitter niet eens meer in de top 5 van ‘de grootmachten van de social media’. Dit blijkt uit cijfers die Newcom Research februari dit jaar naar buiten bracht. Bijna 11 miljoen Nederlanders gebruiken Whatsapp, Facebook volgt met 10,4 miljoen en YouTube is een goede derde met 7,5 miljoen Nederlanders. De top 5 wordt gecompleteerd door LinkedIn (4,3 miljoen) en Instagram (3,2). Twitter blijft steken op 2,6 miljoen gebruikers, maar voelt de hete adem van het snelgroeiende Snapchat (2,5 miljoen) in de nek.

LEES OOK


Views

4

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Gemeenten in de rij voor intocht van Sinterklaas. / ANP

Gemeenten in de rij voor intocht van Sinterklaas

Veel gemeenten willen de intocht van Sint organiseren. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Dankzij een heleboel media-aandacht naar aanleiding van de brandbrief die de NTR stuurde naar het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, is de omroep overladen met reacties van gemeenten die zeggen de intocht te willen organiseren.

Geweldige animo

Een woordvoerder van de NTR liet tegenover de NOS weten: „We zijn enthousiast over de geweldige animo.” Na de noodkreet van de omroep is het aantal aanmeldingen flink gestegen. Om hoeveel aanmeldingen het precies gaat wil de omroep niet kwijt.

De NTR maakte donderdag bekend dat nog geen enkele gemeente zich had opgegeven voor de organisatie van de intocht van de sint. Dit in tegenstelling tot voorgaande jaren, aldus de omroep.

Marketing

Kennelijk is het niet zo dat de gemeenten hier niet op zaten te wachten, gezien de vele aanmeldingen die sinds de noodoproep zijn binnengestroomd. „De NTR hoefde voorheen nooit aan marketing te doen, maar een klein zetje was genoeg.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Transgender asielzoeker verkracht in azc. / ANP
Likeability of 3

Transgender asielzoeker verkracht in azc

Interieur van een van de woningen voor asielzoekers: slaapkamer. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

De organisatie LGBT Asylum Support maakte vrijdag bekend dat een transgender asielzoeker onlangs in een asielzoekerscentrum is verkracht met een scherp voorwerp. De organisatie staat het slachtoffer bij een heeft diverse instanties ingelicht.

Het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft bevestigt dat een asielzoekster eerder deze maand melding heeft gedaan van verkrachting.  Volgens het orgaan doet de politie onderzoek naar de melding. De asielzoekster is uit veiligheidsoverwegingen naar een andere opvanglocatie overgebracht.

Direct verband

LGBT Asylum Support legt een direct verband met de achtergrond van de vrouw. De hulporganisatie verwijt het COA een gebrek aan begeleiding. Ze zou al voor de verkrachting tevergeefs om overplaatsing hebben gevraagd.

Het COA wil niet op de specifieke omstandigheden ingaan. De woordvoerder stelt dat in het algemeen niet zomaar mensen worden overgeplaatst. ,,Als er een probleem is of als mensen zich niet veilig voelen, gaan we daar eerst over in gesprek om te bedenken hoe we daar iets aan kunnen doen.''

Twee mannen

Volgens voorzitter Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support heeft de zedenpolitie inmiddels met de vrouw gesproken, maar moet ze nog aangifte doen. ,,Voor haar en ook andere asielzoekers geldt dat ze niet weten hoe het hier werkt, of je de politie bijvoorbeeld kunt vertrouwen.'' Verdachten zijn nog niet opgepakt. De vrouw zou door twee mannen zijn verkracht.

De zaak is ook bekend bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


sad
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Initiatiefnemers referendum hopen op aanpassingen. / ANP

Initiatiefnemers referendum hopen op aanpassingen

Stemformulier. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

De vijf studenten die eerder dit jaar met onder meer een handtekeningenactie zorg droegen voor het plaatsvinden van het raadgevend referendum, hopen nu dat er daadwerkelijk geluisterd gaat worden naar de uitslag.

Hoewel vooraf al bekend was dat het kabinet bij een tegenstem waarschijnlijk niet van de wet zou afzien, pleiten de studenten nu voor aanpassing van de Wiv-wet.

Helder signaal

Elke gemeente maakte vrijdag de officiële uitslag van het referendum bekend. Hieruit kwam naar voren dat een meerderheid van de Nederlands bevolking (49,5 procent) ‘nee’ aankruiste op het stembiljet.

Initiatiefnemers referendum hopen op aanpassingen. / ANP

Presentator Dionne Stax tijdens de uitslagenavond van de NOS in TivoliVredenburg. / ANP

„Dit is een helder signaal van de kiezer dat de huidige wet niet volstaat” aldus de initiatiefnemers in een verklaring. „De volgende zet is aan de politiek. Het kabinet moet luisteren naar de grote hoeveelheid burgers die niet tevreden is met de wet in zijn huidige vorm.”

Meer dan een formaliteit

Minister Ollongren zei eerder dat het kabinet had gehoopt op ja-stemmen, aldus nu.nl. In plaats daarvan moet het kabinet zich dankzij de grote hoeveelheid tegenstemmers opnieuw over de wet gaan buigen. Volgens de minister zal dit echter moeten wachten tot na 29 maart, als de Kiesraad de uitslag van het referendum officieel heeft bevestigd.

De initiatiefnemers hebben aangegeven het proces nauwkeurig in de gaten te houden.  „Wij zullen opletten dat het kabinet zorgvuldig omgaat met de tegenstem. We verwachten dat de wettelijke verplichte heroverweging van de Wiv meer is dan een formaliteit en dat het kabinet aan de hand van de kritiekpunten de wet zal herzien.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

66

Meer gemeenten gaan over tot hertelling van stemmen. / ANP

Meer gemeenten gaan over tot hertelling van stemmen

Het hertellen van de stemmen in de gemeente Beek. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Naar aanleiding van klachten zullen in een aantal gemeenten de stemmen uitgebracht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw worden geteld. Het gaat onder andere om de gemeenten Amersfoort en Bergen op Zoom.

In Bergen op Zoom zagen twee kandidaten, van de PvdA en van de lokale Lijst Linssen, tot hun verbazing dat ze volgens de officiële uitslag geen stemmen hadden gekregen, terwijl ze op zichzelf hadden gestemd en ook de stem van hun partners hadden gekregen. Volgens de voorlopige uitslag is de lokale GBWP de grootste partij met tien zetels, gevolgd door VVD met vijf en Lijst Linssen met vier zetels.

Bezwaar

In Amersfoort maakte het CDA vrijdag bezwaar tegen de uitslag van de verkiezing, omdat een restzetel aan hun neus voorbij ging. Volgens de partij scheelde het maar één stem. De gemeente zegt dat het om een verschil van een tot vijf stemmen gaat.

Het CDA heeft nu vijf zetels. Als de partij recht heeft op een restzetel staan ze gelijk met de VVD en GroenLinks, die ieder zes zetels bekleden. D66 is in Amersfoort de grootste met zeven zetels.

Kleine marges

Eerder werd al bekend dat in Maastricht, Venray, Rijswijk, Medemblik, Beek (Limburg) en Zeewolde de stemmen opnieuw worden geteld. Daar kwam vrijdagmiddag ook nog de Limburgse gemeente Stein bij. Die besloot tot hertelling omdat een verschil van één stem tussen het aantal kiezers en het aantal stembiljetten aan het licht was gekomen. Omdat de marges tussen partijen er zeer klein zijn, kunnen er gevolgen zijn voor de zetelverdeling. Dat was ook in Maastricht de afweging.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

59

Likeability of 5

Camera videoHoe de Asus ZenBook de flexwerklaptop werd

In samenwerking met Asus

21 MAA 2018

Een mooi ogende notebook die - zonder snoertje - de hele werkdag meegaat. Dat is in een paar woorden de Asus ZenBook, de laptop die je op menig flexwerkplek ongetwijfeld opengeklapt op tafel hebt gezien.

Metro is samen met Asus (zie onderaan) via een columnwedstrijd op zoek naar mooie verhalen over goede flexwerkplekken. Hoe zit dat toch, dat dit apparaat uit zoveel werktassen tevoorschijn wordt getoverd?

Asus is van oudsher een tech-company en in 1989 ooit begonnen met moederborden en grafische kaarten. „Dat is ons hart en de reden waarom gamers en super-techy mensen ons kennen en van ons houden”, vertelt Farley Cicilia van Asus. „We staan voor innovatie en design. Dat is handig voor als je bijvoorbeeld zelf je pc wilt bouwen. Ja, we zijn een powerhouse voor componenten en hardware.”

Nu voor iedereen

Langzamerhand begon Asus ook pc’s en laptops te bouwen. Niet alleen voor ‘die gamers en supertechy mensen’, maar voor iedereen. En zo was daar in 2011 het - zo bleek later - bedrijfspareltje voor de gewone man, de Asus Zenbook. Met name de huidige ‘UX430’ is uitgegroeid tot een populair apparaat. Kenmerkend zijn het grotere scherm (door dunne randen) en het draaggemak.

Cicilia: „Onze ZenBookserie is het neusje van de zalm geworden, onze trots. De ZenBook is een superelegante premium laptop van uitstekende materialen. Het design van de ZenBook is de afgelopen drie jaar heel belangrijk geworden. We hebben ons als Asus afgevraagd hoe de ZenBook mee kon met de tijd. Dat resulteerde erin dat je tegenwoordig met de Zenbook gezien wilt worden.”

Wow-factor

Dat blijkt. Loop een koffietentje in en je ontdekt wel iemand die zit te flexwerken met een ZenBook. „Als je je laptoptas opent zorgt dat bijna voor de wow-factor”, zegt Cicilia met een grote lach. Dan een beetje relativerend: „Het is gewoon echt een mooi en onderscheidende notebook.”

Opvallend design of niet, je moet er natuurlijk vooral goed mee kunnen werken. Cicilia: „Uiteraard, maar wees gerust. De Zenbook heeft genoeg paardenkracht om ook grote, zware programma’s te kunnen draaien. Mensen uit de grafische wereld en ook personen die moeten editen, kunnen er prima mee overweg.”

Dat je zoveel ZenBooks op openbare plekken ziet, komt omdat het bepaald geen log en zwaar apparaat is. Integendeel, de laptop weegt maar 1,25 kilo. Hij is reisvriendelijk, sommige ZenBooks passen zelfs in een vrouwenhandtas. En voor de sloddervossen onder ons, die stelselmatig hun oplader vergeten: de ZenBook heeft een optimale batterij, waardoor hij een uurtje of negen à tien meegaat. De melding die je vreest, ‘nog 10 procent’, blijft lekker lang uit. Superhandig voor de flexwerker dus. En, niet geheel onbelangrijk, voor 700 tot 800 euro heb je een ZenBook in huis.

Schrijven en stemmen

De ervaringen van die flexwerker, daar zijn Asus en Metro zoals gezegd naar op zoek. Wie graag in een café of op een rustig plekje in een bibliotheek werkt en daar een goed verhaal bij heeft: schrijf gerust een column van 400 woorden en stuur deze in naar lezerscolumn@metronieuws.nl. Wat het mooiste verhaal oplevert? Een plek in de papieren Metro en, uiteraard, een Asus Zenbook.

Schrijf je geen column, maar wil je wel meebepalen wie de winnaar wordt? Je stem uitbrengen - door middel van een emoji - kan hier. Wel een beetje naar beneden scrollen, dan vind je de 'lezerscolumns flexwerkplek'.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Oude vrachtwagen uit Oost-Europa omzeilt milieuzone

Oude vrachtwagen uit Oost-Europa omzeilt milieuzone

Vrachtwagens op de A15 Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Oude vrachtwagens uit Oost-Europa kunnen in Nederland ongestraft doorrijden omdat camera’s van milieuzones alleen Nederlandse auto’s controleren.

Buitenlandse kentekens kunnen ze niet checken, schrijft het AD. Het probleem speelt in steden en in het Rotterdamse havengebied waar de Maasvlakte een milieuzone is.

Steden en Rotterdamse haven

Nederlandse transportondernemers moeten daar met lede ogen toekijken hoe zij moesten investeren in nieuwe, schonere trucks om in de Rotterdamse haven te mogen werken en hun concurrenten uit het Oostblok niet.

Transport Logistiek Nederland (TLN) en verschillende gemeenten hebben al aan de bel getrokken bij de Tweede Kamer en in Brussel.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

84

Gediscrimineerd PvdA'er met voorkeursstemmen in raad.  / ANP

Beschimpte PvdA'er met voorkeursstemmen in raad

Gemeenteraadsverkiezingen. / ANP

Foto van 'Sarah Sitanala'

GISTEREN

Ugbaad Kilincci, het PvdA-raadslid uit Emmen dat vlak voor de verkiezingen ernstig werd uitgescholden op straat, is met voorkeursstemmen in de raad gekozen. De Somalische Kilincci kreeg onder andere te horen dat ze 'haar kopvodden van haar kop moest halen' en dat ze terug moest gaan naar haar eigen land.

Voorkeursstemmen

Kilincci liet in de media weten hierdoor zeer gekwetst te zijn en kon vervolgens rekenen op steunbetuigingen uit het hele land. Nu blijkt dat de inwoners van Emmen meer hebben gedaan dan alleen hun steun betuigen.

De definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen werd vrijdagochtend op het gemeentehuis in Emmen bekendgemaakt. De partij slaagde erin zeven zetels in de raad te veroveren.

Genoeg

Volgens RTV Drenthe stond het raadslid op plek 12 op de PvdA-lijst en haalde Kilincci 1007 stemmen binnen. Dit was genoeg voor een plek in de raad. Alleen lijsttrekker Raymond Wanders (1996) en huidig wethouder Bouke Arends (1482) haalden meer voorkeursstemmen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

71