In het nieuws

Treintaal: Maak jij straks een selfie van me?

Treintaal: Maak jij straks een selfie van me?

Selma Wagner voor ze de trein instapt. Klaar om te luisteren… / John van Iperen

Foto van 'Erik Jonk'

29 MRT 2017

Selma Wagner verzamelt versprekingen die zij hoort tijdens het reizen.

,,Net nog op het perron, hoorde ik een wat stoer uitziende jongen bellend met oortjes in zeggen ‘Ja maar weetje, mijn naam is geen baas’…” Zelf doet Selma Wagner in de trein de oortjes juist uit. Ze heeft haar oren gespitst op verhalen van medereizigers en dan vooral op versprekingen. Bizarre taalfouten onderweg: de 25-jarige Alkmaarse kan er geen genoeg van krijgen en schreef ze allemaal op.

Verbazing

Selma, freelance tekstschrijver en communicatieadviseur, reist al vanaf haar studententijd iedere dag met de trein. Het hele land door, vaak tijdens de spits. En dan hoor je weleens wat. „Ik heb Taal en Communicatie gestudeerd en ik verbaasde me er altijd over hoe mijn studiegenoten omgingen met onze taal. Terwijl je toch zou verwachten dat ze affiniteit met taal zouden moeten hebben”, vertelt ze enthousiast tijdens een tussenstop op station Sloterdijk. Als geboren Egmondse kon ze genieten. ‘Zij zijn’ klinkt in het kustdorp als ‘hunnie benne’.

Treintaal: Maak jij straks een selfie van me?

Maar vooral tijdens Selma’s vele reizen begon haar fascinatie voor fouten, versprekingen en verdraaiingen. In de trein hoort ze de meeste taalfouten, geeft ze aan. „Ik zat altijd onbewust mee te luisteren met gesprekken, en schreef dingen op die ik gek vond. Op een gegeven moment had ik zoveel notities, dat ik dacht: hier moet ik iets mee doen. Toen heb ik besloten om er een boek over te gaan schrijven.”

Voor Treintaal (‘misschien dit najaar’) verschijnt, wilde Selma via sociale media achterhalen of het hele idee achter ‘treintaal’ wel aanslaat. Van hilarische foutjes en verkeerd gebruikte gezegdes fabriceert ze digitale tegeltjes. „In november ben ik gestart met het plaatsen op Instagram (@Treintaal, red.), vormgegeven in de kleuren van NS. Toen ik ontdekte dat ik in korte tijd best veel volgers had, kreeg ik nog meer motivatie voor het schrijven. Mijn doel is uiteindelijk om ook naamsbekendheid voor mijn boek te creëren.”

Treintaal: Maak jij straks een selfie van me?

Geen Cornelisse

De treinluisteraar wil niet de nieuwe Paulien Cornelisse, die in 2009 de bestseller Taal is zeg maar echt mijn ding uitbracht, worden. „Cornelisse maakte taalfouten op een vriendelijke manier belachelijk. Het doel van mijn boek is mensen bewust maken van ons taalgebruik op een toegankelijke manier. Waarom gebruiken we bijvoorbeeld zo vaak ‘zeg maar’ in onze spreektaal en schrijven we het nooit op? Ik wil de lezer echt iets leren, maar wel op een luchtige manier door bijvoorbeeld quotes en opdrachtjes toe te voegen. Mensen enthousiasmeren over hoe leuk taal is, dat is mijn doel.”

Treintaal: Maak jij straks een selfie van me?

Wagner is altijd op zoek naar taalfouten, en ze stoort zich hier dan ook nooit aan. Eerder verschijnt er een grote glimlach op haar gezicht, zoals die keer dat iemand ‘maak jij straks een selfie van me?’ wist uit te brengen. Maar: „Ik ben absoluut niet iemand die mensen voor gek wil zetten. Ik vind het bijzonder hoe we in onze spreektaal dingen van elkaar overnemen, hoe makkelijk dit gaat. En hoe ontzettend veel fouten er worden gemaakt met hun, zij, als en dan.” Zelf vindt Selma verkeerde spreekwoorden het leukst. „Mensen zijn zo creatief met taal, je hoort zulke gekke dingen. Ja, ik ben dan euforisch. Die kan morgen gelijk online, denk ik dan. Ik heb moeite om me in de trein af te sluiten voor anderen. Ik luister altijd mee, of je het nou wilt of niet!”

Treintaal: Maak jij straks een selfie van me?
Treintaal: Maak jij straks een selfie van me?

BEKIJK OOK


  Verbod opgeven: Mallorca staat stierengevechten toe

  Verbod opgeven: Mallorca staat stierengevechten toe

  Op 9 augustus wordt weer een stierengevecht georganiseerd, de eerste sinds het verbod inging in juli 2017. /ANP

  Foto van 'Metro'

  18 MIN

  Na een twee jaar durend verbod mogen torero’s op het Spaanse eiland Mallorca weer stieren verwonden en doden. Op 9 augustus wordt op de Plaza de Toros in Palma weer een stierengevecht georganiseerd, de eerste sinds juli 2017. Dat schrijft de Diario de Mallorca vandaag.

  In strijd met grondwet

  Eind 2018 maakte het Spaanse Grondwettelijk een einde aan het verbod, daarin stond dat stieren niet meer verwond mochten worden. het verbod gold sinds 2017, begin augustus dus wordt dus na twee jaar weer het eerste stierengevecht gehouden. Volgens de rechtbank in Madrid waren meerdere artikels van de hervormde wet over stierengevechten en dierenbescherming in strijd met de grondwet.


  Hoofden siamese tweeling succesvol gescheiden

  Hoofden siamese tweeling succesvol gescheiden

  Een team van experts hebben de 2,5 jarige Siamese tweeling succesvol van elkaar gescheiden. /Beeld van GOSH

  Foto van 'Metro'

  1 UUR

  Een Siamese tweeling van 2,5 jaar is in het Great Ormond Street Hospital in Londen succesvol van elkaar gescheiden. De meisjes, Safa en Marwa, zaten met hun hoofden aan elkaar vast. De operatie was erg ingewikkeld en werd overzien door een team van wel 100 experts.

  De meisjes komen oorspronkelijk uit Pakistan, maar kwamen vorig jaar naar het ziekenhuis in Londen. Het complete proces om de tweeling van elkaar te scheiden duurde vier maanden. In oktober vond de eerste operatie plaats, hierbij waren radiologen, fysiotherapeuten en neurologische en psychologische experts betrokken.

  Operatie van vijftig uur


  Thijs gaat nooit zonder oordoppen op pad

  Thijs gaat nooit zonder oordoppen op pad

  Thijs van der Valk.

  In samenwerking met VeiligheidNL

  6 JUL 2019

  Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Thijs van der Valk (23) uit Utrecht, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt hij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

  Thijs, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

  Om mijn oren te beschermen tegen harde muziek, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het geluid.


  Burenruzies serieus probleem: 1 op de 5 verhuist

  Burenruzies serieus probleem, 1 op de 5 verhuist

  Vooral in Noord-Holland, Flevoland en Limburg verhuizen mensen vaak vanwege vervelende buren. /ANP

  Foto van 'Metro'

  1 UUR

  Burenruzies lijken een serieus probleem te zijn in Nederland. Een op de vijf Nederlanders is wel eens verhuisd omdat ze vervelende buren hadden, blijkt uit onderzoek van verhuizersplatform ScanMovers. Jonge vrouwen lijken daarbij vaker te verhuizen voor de liefde dan jonge mannen. Jonge mannen verhuizen weer vaker om de sleur te ontvluchten.

  Vervelende buren

  Natuurlijk zal niemand over zichzelf zeggen dat ze een vervelende buur zijn. Maar in welke provincie verhuizen mensen het meest, vanwege burenruzies of vervelende buren? Inwoners van Noord-Holland, Flevoland en Limburg hebben het niet makkelijk: meer dan een kwart van hen is wel eens verhuisd omdat ze last hadden van vervelende buren.


  Zeker 180 doden door overstromingen Zuid-Azië

  Zeker 180 doden door overstromingen Zuid-Azië

  Hevige moessonregens hebben in Zuid-Azië voor overstromingen en aardverschuivingen gezorgd, waardoor er zeker 180 mensen zijn overleden. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  3 UUR

  Hevige moessonregens hebben de afgelopen dagen overstromingen en aardverschuivingen in Zuid-Azië veroorzaakt, waardoor miljoenen bewoners zijn getroffen en zeker 180 mensen om het leven zijn gekomen. Dat zeiden de autoriteiten dinsdag.

  Stortbuien

  De stortbuien, die vooral optreden in het seizoen juni tot september, hebben dit jaar opnieuw grote schade aangericht in India, Nepal, Bangladesh en door Pakistan bestuurde regio Kasjmir. Vele woningen en boten in afgelegen laaggelegen gebieden zijn compleet weggespoeld.


  Netflix schrapt omstreden zelfmoordscène uit serie

  Netflix schrapt omstreden zelfmoordscène uit serie

  Netflix heeft de omstreden zelfmoordscène in seizoen 1 van 13 Reasons Why geschrapt. /ANP

  Foto van 'Metro'

  3 UUR

  Netflix heeft een zelfmoordscène uit het eerste seizoen van de populaire tienerserie 13 Reasons Why geschrapt. Er was veel aanhoudende kritiek op de serie, omdat het voor meer zelfmoorden zou hebben gezorgd. De serie draait namelijk om een meisje dat na veel pesterijen een einde aan haar leven maakt.

  Aanpassing

  „Terwijl we ons voorbereiden op de start van het derde seizoen, zijn we ons bewust van het voortdurende debat rondom de serie. Op advies van medische experts, inclusief de Amerikaanse stichting voor zelfmoordpreventie, hebben we in overleg met bedenker Brian Yorkey en de producenten besloten om de scène waarin Hannah een einde aan haar leven maakt aan te passen", staat in een statement van streamingdienst Netflix. Wat er precies aangepast wordt en hoe de scène er dan uit komt te zien, is niet duidelijk.


  Echtpaar sterft op dezelfde dag, na 71 jaar huwelijk

  Koppel sterft op dezelfde dag, na 71 jaar huwelijk

  Herbert en Frances waren 71 jaar getrouwd, op vrijdag bliezen zij uren na elkaar hun laatste adem uit. /WRDW

  Foto van 'Metro'

  3 UUR

  Na een huwelijk van 71 jaar is een Amerikaans echtpaar op dezelfde dag, precies twaalf uur na elkaar, overleden. Dat meldt de Amerikaanse zender WRDW. Op hun bruiloft maakten ze de belofte 'tot de dood ons scheidt' met elkaar, en daar hebben ze zich tot op de dag aan gehouden.

  Herbert overleed afgelopen vrijdagochtend om 2.20 uur. Zijn vrouw Francis blies precies twaalf uur later, om 2.20 uur 's middags, haar laatste adem uit.

  „Het is prachtig hoe ze 71 jaar samen waren, en nu samen in de hemel zijn. Het is een geweldig liefdesverhaal", zegt de familie van Francis en Herbert.


  Zwaar rouwproces voor veel MH17-nabestaanden

  Zwaar rouwproces voor veel MH17-nabestaanden

  Tachtig procent van de MH17-nabestaanden ervoer een jaar na de ramp nog complexe rouw, soms gepaard met een depressie. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 09:25

  Nabestaanden van MH17-slachtoffers die zich actief bezighouden met de juridische en politieke nasleep van de ramp, hebben meer moeite met het rouwproces dan anderen die daar minder mee bezig zijn. Dat zegt klinisch psycholoog Jos de Keijser in een interview met de Volkskrant. Hij onderzocht met universiteiten en Fonds Slachtofferhulp het rouwproces van 173 mensen die een geliefde verloren bij de vliegramp in 2014.

  Het onderzoek moet mensen in de toekomst helpen het verlies van een familielid of vriend te verwerken. De conclusies worden dinsdag in Nieuwegein gepresenteerd tijdens een bijeenkomst voor nabestaanden.

  Complexe rouw


  Likeability of5

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  Maansverduistering op 50e verjaardag maanreis

  Maansverduistering op 50ste verjaardag maanreis

  Dinsdagnacht is er een gedeeltelijke maansverduistering te zien, precies 50 jaar nadat de eerste vlucht naar de maan gelanceerd werd. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 08:39

  Als de bewolking dinsdagavond meewerkt, is boven Nederland een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Het lijkt dan of er een flinke hap uit de maan is genomen. De verduistering valt op een heel toepasselijke dag: dinsdag is het precies 50 jaar geleden dat de eerste vlucht naar de maan gelanceerd werd.

  Gedeeltelijke verduistering

  De maan komt om 21.48 uur op, de beginfase van de verduistering is dan al ongeveer een uur aan de gang. Het hoogtepunt is rond 23.30 uur. Een paar uur later, om 02.20 uur, schijnt de maan weer als normaal. De maan straalt zelf geen licht uit, maar weerkaatst het licht van de zon.


  Oplichtster verhuurt dezelfde woning 20 keer

  Oplichtster verhuurt dezelfde woning 20 keer

  Minimaal twintig mensen betaalden een flink voorschot voor de woning en zouden de sleutel ontvangen. De 'verhuurder' is echter onvindbaar. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 08:02

  Een vrouw die zich voordeed als verhuurder van een appartement in de Kraijenhoffstraat in Eindhoven heeft minimaal twintig mensen opgelicht. Ze liet de 'huurders' een voorschot betalen van 1500 euro, voordat ze de sleutel van de woning zouden krijgen. Die sleutel kregen ze echter nooit en de vrouw is onvindbaar. Naar het geld lijken de gedupeerden te kunnen fluiten.

  1500 euro

  De gedupeerden moesten allemaal 650 euro huur betalen en 850 euro borg, in totaal dus 1500 euro. „Die zien we denk ik nooit meer terug", aldus Niels Berkelmans, die ook een van de slachtoffers is, tegen Omroep Brabant


  Jumbo helpt eenzame mensen met speciale 'kletskassa'

  Foto ter illustratie. / ANP

  Foto van 'Daisy Heyer'

  GISTEREN

  Je kent het wel: je staat bij de supermarkt en voor je staat een omaatje uitgebreid te praten met de caissière. Jumbo Vlijmen heeft besloten speciaal voor de klanten die behoefte hebben aan wat extra tijd door middel van een praatje een eigen kassa te openen: de kletskassa.

  Koffiehoek

  Naast de kletskassa opende de supermarkt ook een speciale koffiehoek voor eenzame ouderen en anderen die contact zoeken met buurtgenootjes. Dat is niet geheel nieuw: de meeste Albert Heijn-filialen hebben al jaren een koffiehoek en ook andere supermarkten geven al een tijdje gratis koffie weg aan mensen die wat langer willen keuvelen in de supermarkt. Daarnaast hebben ze in Den Haag bij Albert Heijn-filialen een 'luisterend-oor-medewerker' en worden er bij diverse supermarkten zoals Dirk van de Broek statiegeldopbrengsten weggegeven aan initiatieven als het Ouderenfonds.


  Gigantische kwal gespot bij Engelse kust

  Foto van 'Daisy Heyer'

  GISTEREN

  We weten dat er grote kwallen op deze planeet zijn, maar meestal zijn die niet echt in de buurt te vinden. Dat lijkt te gaan veranderen. Recentelijk is er namelijk een gigantische kwal gespot bij de westkust van het tropische... Engeland?!

  Duiker en bioloog Lizzie Daly kwam oog in oog te zwemmen met het gigantische beest, dat in de buurt van Falmouth zwom. Er is een fantastische foto gemaakt van de Daly en de kwal. „Wat een fantastische ervaring", vertelt ze aan CNN. „Ik weet dat er kwallen zijn die heel groot kunnen worden, maar zoiets als dit heb ik nog nooit gezien."


  Toerist die stenen naar slapende panda gooit betrapt

  Foto van 'Daisy Heyer'

  GISTEREN

  Een tweetal toeristen is betrapt op het gooien van stenen naar een reuzenpanda in een Chinese dierentuin. De toeristen gooiden de stenen omdat ze hoopten dat de panda - die lag te dommelen - op deze manier wakker werd.

  Het incident werd gefilmd in de dierentuin van de Chinese hoofdstad Beijing. Gelukkig werd het arme beest niet geraakt, maar een persoon die het voorval per ongeluk filmde was not amused. Het filmpje werd verspreid op Weibo, een social media-kanaal dat gebruikt wordt in China.


  'Gemeenten moeten vieze kledingbakken aanpakken'

  Verzamelcontainer van kleding voor het goede doel in 2010. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Gooi jij wel eens kleding in textielbakken? Het blijkt dat de kleding soms zo vies wordt door huisvuil dat in bakken wordt gegooid, dat de kleding onbruikbaar wordt. Dat moet veranderen, vindt staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Milieu. Producenten en gemeenten moeten aan de slag om ervoor te zorgen dat ingeleverde kleding beter kan worden hergebruikt.

  De bewindsvrouw vindt het een 'slechte zaak' dat textielbakken soms zo vervuild zijn dat kledinginzamelaars er niks meer mee kunnen. De Vereniging Herwinning Textiel (VHT) sloeg maandag alarm over het feit dat huishoudelijk afval en zelfs chemische middelen steeds vaker in kledingbakken terechtkomen. Ingeleverd textiel wordt daardoor ongeschikt voor hergebruik.

  Oplossing


  Afschuwelijk ongeluk in pretpark: drie doden

  De attractie waarbij het gruwelijk mis ging. / Videostill YouTube DeshGujaratHD

  Foto van 'Daisy Heyer'

  GISTEREN

  Een afschuwelijk ongeluk in een attractiepark in India, waarbij de attractie afbrak, heeft aan drie mensen het leven gekost. Nog eens 29 mensen raakten (zwaar) gewond.

  Onderzoek

  Het gaat om een ronddraaiende attractie, Discovery, die heen en weer beweegt. De attractie staat in het attractiepark Kankaria Adventure Park in het Indiase Ahmedabad. Op beelden van het ongeluk is te zien hoe die attractie op ongeveer 10 meter hoogte al draaiend afbreekt en naar beneden valt. Er zaten op dat moment 32 mensen in. De autoriteiten hebben een onderzoek gestart naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.


  KFC wil zich inzetten voor beter kippenleven

  Foto ter illustratie. / ANP

  Foto van 'Ingelise de Vries'

  GISTEREN

  Mocht je wel eens hebben opgezocht hoe kipnuggets worden gemaakt, dan weet je dat het niet de meest diervriendelijke productie is. De vleesindustrie is sowieso niet erg leuk voor de dieren in kwestie en daar moet wat aan gebeuren. Dat vindt het fastfoodketen Kentucky Fried Chicken (KFC).

  Het bedrijf heeft als eerste restaurant in de fastfoodsector de Better Chicken Commitment getekend. Het welzijn van de kippen die worden verwerkt door de keten, moet hiermee worden verhoogd. Het convenant wordt gesteund door de grootste dierenwelzijnsorganisaties in Europa.

  Geen plofkippen meer


  Likeability of3

  Verouderingsapp ineens weer razend populair

  Met FaceApp maak je jezelf en je vrienden een stuk ouder / Pexels

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De app FaceApp is sinds dit weekend ineens weer razend populair. En niet onterecht: de app beantwoordt namelijk de vraag hoe jij er over een jaartje of dertig uitziet. Echter is er één heel groot nadeel aan de app: hij zou niet veilig zijn.

  Wil je weten of je een beetje mooi oud gaat worden? Dan lijk het alsof FaceApp de uitkomst biedt. Natuurlijk is de app niet accuraat, maar erg grappig is het wel. Dit weekend deelden heel wat beroemdheden massaal de oudere versie van zichzelf.

  Oude mensen


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Trump wil niet-witte vrouwen 'terug' sturen

  President Donald Trump / ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De president van Amerika heeft zich wederom de woede van een hoop mensen op de hals gehaald. In drie tweets legt hij uit waarom een aantal democratische vrouwen uit het congres 'terug moeten naar hun eigen land'.

  'Terug naar eigen land'

  „Interessant om te zien hoe 'progressieve' democratische congresvrouwen, die van origine uit landen komen waar de overheden een complete en totale catastrofe, de ergste, meest corrupte en onzinnigste waar dan ook ter wereld zijn (als ze al een functionerende overheid hebben), nu luidruchtig en boos aan de mensen van de United States, de beste en meest machtige natie op aarde, gaan vertellen hoe de overheid gerund moet worden", is de eerste zin die Donald Trump twittert.