In het nieuws

Treintaal: Maak jij straks een selfie van me?

Treintaal: Maak jij straks een selfie van me?

Selma Wagner voor ze de trein instapt. Klaar om te luisteren… / John van Iperen

Foto van 'Erik Jonk'

29 MRT 2017

Selma Wagner verzamelt versprekingen die zij hoort tijdens het reizen.

,,Net nog op het perron, hoorde ik een wat stoer uitziende jongen bellend met oortjes in zeggen ‘Ja maar weetje, mijn naam is geen baas’…” Zelf doet Selma Wagner in de trein de oortjes juist uit. Ze heeft haar oren gespitst op verhalen van medereizigers en dan vooral op versprekingen. Bizarre taalfouten onderweg: de 25-jarige Alkmaarse kan er geen genoeg van krijgen en schreef ze allemaal op.

Verbazing

Selma, freelance tekstschrijver en communicatieadviseur, reist al vanaf haar studententijd iedere dag met de trein. Het hele land door, vaak tijdens de spits. En dan hoor je weleens wat. „Ik heb Taal en Communicatie gestudeerd en ik verbaasde me er altijd over hoe mijn studiegenoten omgingen met onze taal. Terwijl je toch zou verwachten dat ze affiniteit met taal zouden moeten hebben”, vertelt ze enthousiast tijdens een tussenstop op station Sloterdijk. Als geboren Egmondse kon ze genieten. ‘Zij zijn’ klinkt in het kustdorp als ‘hunnie benne’.

Treintaal: Maak jij straks een selfie van me?

Maar vooral tijdens Selma’s vele reizen begon haar fascinatie voor fouten, versprekingen en verdraaiingen. In de trein hoort ze de meeste taalfouten, geeft ze aan. „Ik zat altijd onbewust mee te luisteren met gesprekken, en schreef dingen op die ik gek vond. Op een gegeven moment had ik zoveel notities, dat ik dacht: hier moet ik iets mee doen. Toen heb ik besloten om er een boek over te gaan schrijven.”

Voor Treintaal (‘misschien dit najaar’) verschijnt, wilde Selma via sociale media achterhalen of het hele idee achter ‘treintaal’ wel aanslaat. Van hilarische foutjes en verkeerd gebruikte gezegdes fabriceert ze digitale tegeltjes. „In november ben ik gestart met het plaatsen op Instagram (@Treintaal, red.), vormgegeven in de kleuren van NS. Toen ik ontdekte dat ik in korte tijd best veel volgers had, kreeg ik nog meer motivatie voor het schrijven. Mijn doel is uiteindelijk om ook naamsbekendheid voor mijn boek te creëren.”

Treintaal: Maak jij straks een selfie van me?

Geen Cornelisse

De treinluisteraar wil niet de nieuwe Paulien Cornelisse, die in 2009 de bestseller Taal is zeg maar echt mijn ding uitbracht, worden. „Cornelisse maakte taalfouten op een vriendelijke manier belachelijk. Het doel van mijn boek is mensen bewust maken van ons taalgebruik op een toegankelijke manier. Waarom gebruiken we bijvoorbeeld zo vaak ‘zeg maar’ in onze spreektaal en schrijven we het nooit op? Ik wil de lezer echt iets leren, maar wel op een luchtige manier door bijvoorbeeld quotes en opdrachtjes toe te voegen. Mensen enthousiasmeren over hoe leuk taal is, dat is mijn doel.”

Treintaal: Maak jij straks een selfie van me?

Wagner is altijd op zoek naar taalfouten, en ze stoort zich hier dan ook nooit aan. Eerder verschijnt er een grote glimlach op haar gezicht, zoals die keer dat iemand ‘maak jij straks een selfie van me?’ wist uit te brengen. Maar: „Ik ben absoluut niet iemand die mensen voor gek wil zetten. Ik vind het bijzonder hoe we in onze spreektaal dingen van elkaar overnemen, hoe makkelijk dit gaat. En hoe ontzettend veel fouten er worden gemaakt met hun, zij, als en dan.” Zelf vindt Selma verkeerde spreekwoorden het leukst. „Mensen zijn zo creatief met taal, je hoort zulke gekke dingen. Ja, ik ben dan euforisch. Die kan morgen gelijk online, denk ik dan. Ik heb moeite om me in de trein af te sluiten voor anderen. Ik luister altijd mee, of je het nou wilt of niet!”

Treintaal: Maak jij straks een selfie van me?
Treintaal: Maak jij straks een selfie van me?

BEKIJK OOK


  Bodycam succes bij politie

  Politie ziet voordelen in gebruik bodycam

  Agent met bodycam. Foto: ANP - Evert Elzinga

  Foto van 'Tim van der Steen'

  22 MIN

  Bodycams bij agenten blijken een succes, daarom heeft de politie nu besloten tweeduizend exemplaren aan te schaffen. Zowel burgers als agenten gedragen zich beter wanneer zij weten dat hun gedrag wordt vastgelegd. Toch is het filmen met een bodycam door de politie niet in iedere situatie wenselijk, heeft een test uitgewezen.

  De afgelopen jaren is uitvoerig geëxperimenteerd met bodycams door Nederlandse agenten. Politiemannen en -vrouwen dragen deze camera’s op de borst en kunnen hiermee filmen tijdens hun werkzaamheden. De aanwezigheid van agenten heeft vaak al een de-escalerend effect, maar als zij een bodycam dragen is de kans dat er iets gebeurt nóg kleiner. Zij hebben door de apparaten minder vaak te maken met agressie en voelen zich ook veiliger tijdens hun werk.

  Openbare orde


  Vier op tien Nederlanders geen liefhebber Koningsdag

  Vier op tien Nederlanders geen liefhebber Koningsdag

  39 procent stoort zich aan de grote drukte tijdens Koningsdag en -nacht. Foto: ANP.

  Foto van 'Amarins de Boer'

  22 MIN

  Maar liefst 41 procent van de Nederlanders zegt geen fan te zijn van Koningsdag, vanwege de drukte en overmatig alcoholgebruik. Daarnaast vindt de helft van de ondervraagden het niet erg om met Koningsdag te werken als ze hiervoor op een ander moment een vrije dag kunnen opnemen. Dat blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.025 Nederlanders.

  Limburgers zijn het meest negatief over Koningsdag, meer dan tweederde van hen vindt het geen enkel probleem om tijdens de nationale feestdag te werken. Daarnaast zegt slechts 28 procent van hen een liefhebber te zijn van Koningsdag. „Ik sta echt te kijken van deze resultaten”, zegt Vince Franke van Acties.nl. „Blijkbaar zijn Limburgers geen fan van de Oranjefeesten. Toevallig heb ik een aantal jaren geleden nog de Koningsdag en -nacht gevierd in Maastricht. De sfeer was daar toen op zijn minst even goed als bij ons in Brabant.”

  Drukte


  Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

  Scoor voordelige tickets voor het Holland Festival

  Crash Park. / Martin Argyroglo

  Foto van 'Erik Jonk'

  GISTEREN

  Van een symfonieorkest van synthesizers en luidsprekers door Colin Benders tot springen bij De Jeugd van Tegenwoordig. En van een onderzoek naar het leven op een onbewoond eiland in Crash Park – La Vie d’une Ile tot de theatertour van Ruben Hein. Deze week allemaal mét CJP-voordeel. Scoor je tickets snel, want de acties gelden tot 1 mei. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

  Holland Festival: tot € 48,- korting

  Al meer dan 60 jaar hét internationale podiumkunstenfestival van Nederland, met een enorm aanbod theater, film, muziek, dans, opera en beeldende kunst door een mix van grote namen en vers talent. CJP helpt je op weg met een selectie van de tofste voorstellingen.


  Likeability of2

  Dinokat: baasjes scheren hun kat als een dinosaurus

  Zielig of grappig? Foto: Instagram @ames152

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Dat je je hond eens in de zoveel tijd mee neemt naar een trimsalon is de normaalste zaak van de wereld. Maar ook katten worden nu steeds vaker mee genomen naar een kapsalon. Er is een nieuwe trend waarbij baasjes hun katten een bizar kapsel laten aanmeten. De katten worden op zo'n manier geschoren zodat ze op een dinosaurus lijken.

  Zachte vacht

  Als je een kat hebt weet je waarschijnlijk wel hoe fijn het is om met je kat te knuffelen en zijn zachte vacht te aaien. Een aantal katteneigenaren vond het tijd voor iets anders en laten hun trouwe viervoeters transformeren tot dino look-a-likes.


  saddislike
  user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of5

  'Haatprediker niet welkom in Nederland'

  Het zou niet de eerste keer zijn dat een land Anderson de deur wijst. In 2016 zette Botswana de man het land uit nadat hij in een interview had opgeroepen tot de executie van lhbt'ers. Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De extremistische christelijke prediker Steven Anderson uit de Amerikaanse staat Arizona moet niet worden toegelaten in Nederland. Dat zeggen de Tweede Kamer, burgemeester van Amsterdam Femke Halsema, homobelangenorganisatie COC en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

  Anti-lhbti-ideeën

  Anderson staat bekend om zijn anti-lhbti-ideeën. Hij wil dat overheden alle homo's, lesbiennes en transgenders executeren en roept hen zelf op om zichzelf dood te schieten. Anderson wil op 23 mei een bezoek brengen aan Amsterdam.


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Drugs gevonden in lading bevroren kippenbouten

  Crystal Meth. Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Tijdens een controle van een transportbedrijf in De Lier (in het Westland) heeft de douane crystal meth en ketamine gevonden. De drugs waren verstopt in dozen met bevroren kippenbouten. De lading was bestemd voor Engeland.

  Volgens het OM in Amsterdam, dat de leiding heeft over het strafrechtelijk onderzoek naar de drugsvondst, hadden de crystal meth en ketamine een straatwaarde van tientallen miljoenen euro's.

  32-jarige Amsterdammer aangehouden


  Likeability of3

  Burgers' Zoo laat olifant Rekka (50) inslapen

  Olifant Rekka en Pinky Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Dierenpark Burgers' Zoo in Arnhem laat woensdag de ruim 50 jaar oude Aziatische olifant Rekka inslapen. De kiezen van de olifantenkoe zijn door haar hoge leeftijd zo afgesleten dat het dier niet meer goed kan eten. Omdat de olifant ook erg lusteloos is, hebben de dierenarts, biologen en verzorgers besloten dat het dier geen 'olifantwaardig' bestaan meer heeft.

  Lusteloos gedrag

  „Wij hebben na uitvoerig overleg tussen dierenarts, biologen en dierverzorgers helaas de beslissing moeten nemen om olifant Rekka woensdag 24 april 2019 om dierwelzijnsredenen te euthanaseren. Ondanks alle dagelijkse zorg en toewijding van haar vaste verzorgers lukte het niet meer om Rekka beter te laten eten en vertoonde het dier ook erg lusteloos gedrag dat zorgen baart," schrijft Burger's Zoo in een verklaring op haar website.


  sad
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Bevestigd: Gökmen T. mishandelde gevangenispersoneel

  Gökmen T./ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  GISTEREN

  Gökmen T. heeft toen hij hiervoor al in voorlopige hechtenis in een penitentiaire inrichting zat een gevangenisbewaarder mishandeld. Dit was eerder al gemeld door Peter R. de Vries, maar het nieuws is nog ook bevestigd door minister Ferdinand Grapperhaus.

  Het incident vond nog geen maand voordat hij de aanslag pleegde in een tram in Utrecht plaats, zo blijkt uit de verklaring van Grapperhaus in een verklaring aan de Tweede Kamer. „Op 25 februari 2019 heeft een geweldsincident plaatsgevonden in de penitentiaire inrichting waar T. op dat moment in voorlopige hechtenis zat. Mij is bevestigd dat T. zich die dag agressief heeft gedragen richting een medewerker."

  Disciplinaire straf


  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  19 APR 2019

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  Bouwvakkers negeerden rookverbod Notre-Dame

  Op 15 april 2019 ontstond er een grote brand in de Notre-Dame Foto: ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Bouwvakkers die de Notre-Dame renoveerden, hebben tijdens de werkzaamheden stiekem gerookt. Dat erkent hun werkgever, die ook beklemtoont dat de verwoestende brand in de historische kathedraal niet kan zijn veroorzaakt door de rokende medewerkers.

  Op de steigers bij het gebedshuis gold in de aanloop naar de brand een rookverbod, maar daar bleek niet iedereen zich aan te houden. Het zou te lang hebben geduurd om helemaal naar beneden te klimmen om daar te roken.

  Smeulende peuk


  'Helft kinderporno via Nederlandse hosting'

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  In Nederland wordt van Europa de meeste kinderporno gehost. Wereldwijd staat Nederland op nummer twee. Alleen in de Verenigde Staten wordt meer kinderporno gehost, het gaat daar om 43 procent van het totaal.

  In Nederland is dat 19 procent van de wereldwijde kinderpornografische beelden. Als alleen binnen Europa wordt gekeken is 51 procent van de kinderporno via Nederlandse netwerken oproepbaar, meldt het Meldpunt Kinderporno.

  ‘Vertekend beeld’


  Gevangene verruilt Tenerife voor Oostenrijkse cel

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Waar de meeste gevangenen dromen van een rustig leven onder de zon, wellicht op een eiland, ging een Oostenrijkse man liever weer terug het gevang in. De man beweert meer dan tien jaar geleden uit een gevangenis in zijn thuisland te zijn gevlucht.

  Klaar met de eilanden

  De man heeft zichzelf aangegeven bij de politie in Salzburg. De reden? Naar eigen zeggen was de vrije vogel het zat om op de Canarische Eilanden van Spanje te wonen.


  Grote steden nog niet in de rij voor staatswiet

  Grote steden nog niet in de rij voor staatswiet

  De overheid wil de teelt van cannabis overnemen en uiteindelijk mogelijk de softdrug compleet legaliseren. / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De vier grote steden staan niet trappelen om mee te doen aan de proef met legale wietteelt. De overheid wil hiermee de teelt van cannabis decriminaliseren, nu gaat dat nog via achterdeuren en geheime paden. Wiet wordt hiermee (als het goed gaat) volledig gelegaliseerd, in plaats van gedoogd. De inschrijving daarvoor is dinsdag begonnen, maar Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben zich nog niet aangemeld.

  Amsterdam wacht af of de voorwaarden om mee te doen wellicht nog veranderen. Grootste struikelblok is de eis dat alle coffeeshops in een gemeente meedoen. Burgemeester Femke Halsema noemt dat ondoenlijk en hoopt dat er een optie komt om een stadsdeel naar voren te schuiven, meldt haar woordvoerder.

  Voorwaarden


  VVD en PvdA: Amerikaanse haatprediker niet welkom

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Wat de VVD en PvdA betreft, komt de extremistische christelijke prediker Steve Anderson uit de Amerikaanse staat Arizona niet naar Nederland. De predikant, die vindt dat alle homo's, lesbiennes en transgenders moeten worden geëxecuteerd, wil op 23 mei een bezoek brengen aan Nederland.

  Dinsdag deed homobelangenorganisatie COC al een oproep om Anderson te weren bij de grens. COC vindt steun bij PvdA-Kamerleden Kirsten van den Hul en Lilianne Ploumen en VVD'er Dilan Yesilgöz. „Hij heeft wat ons betreft niets te zoeken in Nederland'', twittert de VVD-politica.

  'Jammer dat er niet meer doden vielen'


  Schietsport Airsoft is booming in Nederland

  Schietsport Airsoft is booming in Nederland

  Sniper in Ghilly-suit. Bijna niet te zien in het bosrijke speelveld. Foto: Mark Haasjes

  Foto van 'Tim van der Steen'

  GISTEREN

  De tactische schietsport Airsoft is pas sinds 2013 legaal in Nederland, maar de bond telt nu al meer dan 20.000 leden. Op 34 velden mogen zij de strijd met elkaar aangaan, die zitten vrijwel ieder weekend vol. Metro-verslaggever Tim trok dit paasweekend ook ten strijde.

  Naast een veiligheidsbril, masker en tactical vest krijg ik een M4-Carbine-replica en twee magazijnen in mijn handen gedrukt. Samen met de andere nieuwe rekruten togen we achter de marshall aan richting het speelveld. We zijn vandaag bij Balls & Arrows in Lelystad en doen mee aan onze eerste Airsoft Skirm.

  Schietsport Airsoft is booming in Nederland

  Het overgrote deel van de spelers is man, maar zeker niet exclusief. Foto: Nina Stornebrink


  Huurprijzen rondom grote steden weer fors gestegen

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Wie wil huren in de vrije sector, moet wederom meer betalen. De prijzen zijn in het eerste kwartaal van 2019 weer gestegen, ditmaal met 4,9 procent. Dat is dezelfde stijging als in het vierde kwartaal van 2018, meldt verhuurbemiddelaar Pararius. Nieuwe huurders betalen nu gemiddeld 16,33 euro per vierkante meter.

  Forse stijging rondom grote steden

  Er is volgens de huurbemiddelaar een sterke bevolkingsgroei in de gemeenten in de buurt van de grote steden. Daardoor stijgen in die gemeenten de prijzen fors. Zo nam de gemiddelde prijs per vierkante meter in Haarlem toe met 11,2 procent naar 18,89 en in Almere met 15,2 procent naar 13,78. In Schiedam stegen de prijzen met 18,3 procent naar 13,73 euro.


  Wat draagt Máxima zaterdag? ‘Het kan alle kanten op'

  Wat draagt Máxima zaterdag? 'Het kan alle kanten op'

  Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima, Prinses Amalia, Prinses Alexia en Prinses Ariane tijdens Koningsdag 2018 in Groningen. Foto: ANP / Patrick van Katwijk.

  Foto van 'Amarins de Boer'

  GISTEREN

  Koningsdag in weer in aantocht. Dé vraag is dan: wat draagt onze koningin? Máxima-kenner Josine Droogendijk (28) hoopt op een outfit van een Nederlandse ontwerper.

  Een jaar of vijf was Josine Droogendijk toen haar fascinatie voor prinsessen begon. Ze liep rond met een toverstafje, stond op Koninginnedag achter het dranghek en knipte alle prinsessen uit die ze tegenkwam in bladen. In 2001, Droogendijk was toen 10, kreeg ons land een ‘eigen’ prinses: Máxima. De IJsselmuidense bewaarde álle outfits van onze kersverse royal in een plakboek en al snel volgde haar eigen weblog Maxima is cool.

  Wat draagt Máxima zaterdag? ‘Het kan alle kanten op'

  Máxima-kenner Josine Droogendijk omschrijft de stijl van Máxima met de woorden lef, kleurrijk en onvoorspelbaar. Foto: ANP.


  Amersfoort kleurt oranje voor koude Koningsdag

  Amersfoort kleurt oranje voor koude Koningsdag

  De Krankeledenstraat op de Koningsroute is klaar voor hoog bezoek. Beeld: ANP

  Foto van 'Ingelise de Vries'

  GISTEREN

  Amersfoort telt al weken af en nu Pasen voorbij is, telt ook de rest van Nederland mee af naar Koningsdag. De stad in het midden van het land kleurt al weken oranje en bedrijven en bewoners zijn druk bezig het de Koning en zijn gezin straks zoveel mogelijk naar hun zin te maken.

  Dat is ook wel nodig, van het weer moet het Koningshuis het dit jaar niet hebben. Vooralsnog lijkt het erop dat er vrij veel wind staat en het nogal buiig wordt. Met maxima van 12 tot 13 graden in de kustprovincies en 14 graden in het midden, zuiden en oosten van het land is het bovendien relatief koud, verwacht Weeronline.

  Af en toe een bui


  Treinreizen makkelijker door modern instapbord

  De proef begint op Utrecht Centraal. Beeld: ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Goed nieuws voor de treinreizigers onder ons, dat wordt binnenkort namelijk nog comfortabeler. ProRail werkt aan het station van de toekomst waar koffie en je krant klaarstaan. En op Utrecht Centraal begint vandaag een nieuwe proef waarmee je precies weet waar nog zitplaatsen zijn. Met instapinformatie op de borden op spoor 18 weet je hoeveel plek er is én wanneer de trein precies zal vertrekken.

  Aftellen tot vertrek

  Ook staat op de borden de stoppositie van de trein aangegeven. Zo weet je dus precies of je niet staat te wachten op een plek waar de trein straks nog een stuk voorbij rijdt. In de app is het op Utrecht Centraal voor alle perrons al mogelijk om te zien waar de trein precies stopt, er staat zelfs aangegeven waar de deuren zich bevinden.