In het nieuws

Treintaal: Maak jij straks een selfie van me?

Treintaal: Maak jij straks een selfie van me?

Selma Wagner voor ze de trein instapt. Klaar om te luisteren… / John van Iperen

Foto van 'Erik Jonk'

29 MRT 2017

Selma Wagner verzamelt versprekingen die zij hoort tijdens het reizen.

,,Net nog op het perron, hoorde ik een wat stoer uitziende jongen bellend met oortjes in zeggen ‘Ja maar weetje, mijn naam is geen baas’…” Zelf doet Selma Wagner in de trein de oortjes juist uit. Ze heeft haar oren gespitst op verhalen van medereizigers en dan vooral op versprekingen. Bizarre taalfouten onderweg: de 25-jarige Alkmaarse kan er geen genoeg van krijgen en schreef ze allemaal op.

Verbazing

Selma, freelance tekstschrijver en communicatieadviseur, reist al vanaf haar studententijd iedere dag met de trein. Het hele land door, vaak tijdens de spits. En dan hoor je weleens wat. „Ik heb Taal en Communicatie gestudeerd en ik verbaasde me er altijd over hoe mijn studiegenoten omgingen met onze taal. Terwijl je toch zou verwachten dat ze affiniteit met taal zouden moeten hebben”, vertelt ze enthousiast tijdens een tussenstop op station Sloterdijk. Als geboren Egmondse kon ze genieten. ‘Zij zijn’ klinkt in het kustdorp als ‘hunnie benne’.

Treintaal: Maak jij straks een selfie van me?

Maar vooral tijdens Selma’s vele reizen begon haar fascinatie voor fouten, versprekingen en verdraaiingen. In de trein hoort ze de meeste taalfouten, geeft ze aan. „Ik zat altijd onbewust mee te luisteren met gesprekken, en schreef dingen op die ik gek vond. Op een gegeven moment had ik zoveel notities, dat ik dacht: hier moet ik iets mee doen. Toen heb ik besloten om er een boek over te gaan schrijven.”

Voor Treintaal (‘misschien dit najaar’) verschijnt, wilde Selma via sociale media achterhalen of het hele idee achter ‘treintaal’ wel aanslaat. Van hilarische foutjes en verkeerd gebruikte gezegdes fabriceert ze digitale tegeltjes. „In november ben ik gestart met het plaatsen op Instagram (@Treintaal, red.), vormgegeven in de kleuren van NS. Toen ik ontdekte dat ik in korte tijd best veel volgers had, kreeg ik nog meer motivatie voor het schrijven. Mijn doel is uiteindelijk om ook naamsbekendheid voor mijn boek te creëren.”

Treintaal: Maak jij straks een selfie van me?

Geen Cornelisse

De treinluisteraar wil niet de nieuwe Paulien Cornelisse, die in 2009 de bestseller Taal is zeg maar echt mijn ding uitbracht, worden. „Cornelisse maakte taalfouten op een vriendelijke manier belachelijk. Het doel van mijn boek is mensen bewust maken van ons taalgebruik op een toegankelijke manier. Waarom gebruiken we bijvoorbeeld zo vaak ‘zeg maar’ in onze spreektaal en schrijven we het nooit op? Ik wil de lezer echt iets leren, maar wel op een luchtige manier door bijvoorbeeld quotes en opdrachtjes toe te voegen. Mensen enthousiasmeren over hoe leuk taal is, dat is mijn doel.”

Treintaal: Maak jij straks een selfie van me?

Wagner is altijd op zoek naar taalfouten, en ze stoort zich hier dan ook nooit aan. Eerder verschijnt er een grote glimlach op haar gezicht, zoals die keer dat iemand ‘maak jij straks een selfie van me?’ wist uit te brengen. Maar: „Ik ben absoluut niet iemand die mensen voor gek wil zetten. Ik vind het bijzonder hoe we in onze spreektaal dingen van elkaar overnemen, hoe makkelijk dit gaat. En hoe ontzettend veel fouten er worden gemaakt met hun, zij, als en dan.” Zelf vindt Selma verkeerde spreekwoorden het leukst. „Mensen zijn zo creatief met taal, je hoort zulke gekke dingen. Ja, ik ben dan euforisch. Die kan morgen gelijk online, denk ik dan. Ik heb moeite om me in de trein af te sluiten voor anderen. Ik luister altijd mee, of je het nou wilt of niet!”

Treintaal: Maak jij straks een selfie van me?
Treintaal: Maak jij straks een selfie van me?

BEKIJK OOK


  Honderden mensen lopen zwarte mars tegen handlanger Dutroux

  Honderden mensen lopen zwarte mars tegen handlanger Dutroux

  Honderden mensen protesteren in Brussel tegen de beslissing dat Michel Lelièvre (rechts) onder voorwaarden vervroegd kan vrijkomen. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  16 MIN

  Honderden mensen protesteren zondag in Brussel met een zogenoemde ‘zwarte mars’ tegen de beslissing dat Michel Lelièvre, een handlanger van meervoudig moordenaar Marc Dutroux, onder voorwaarden vervroegd kan vrijkomen.

  De mars wordt exact 23 jaar na de witte mars gehouden. Toen trokken bijna 300.000 mensen door de straten van Brussel, in de nasleep van de affaire-Dutroux. Het was een van de grootste betogingen uit de Belgische naoorlogse geschiedenis.

  25 jaar celstraf


  Weduwnaar doet oproep: wie heeft trouwring van mijn vrouw gezien?

  Weduwnaar doet oproep: wie heeft trouwring van mijn vrouw gezien?

  Op Facebook doet weduwnaar Ozan Kanik een emotionele oproep, hij is namelijk de trouwring van zijn vrouw verloren. /Ozan Kanik

  Foto van 'Metro'

  1 UUR

  Op Facebook doet weduwnaar Ozan Kanik een emotionele oproep, hij is namelijk de trouwring van zijn vrouw verloren en kan deze sindsdien nergens meer vinden. Via de oproep hoopt hij in contact te komen met degene die de ring vindt. 

  Ozan bleef de ring van zijn vrouw Cassiopea om zijn pink dragen, nadat zij overleed. Donderdag kwam zijn „grootste angst" tot werkelijkheid: hij verloor de ring. Zijn oproep op Facebook is al duizenden keren gedeeld.


  Toch geen brexitbesluit – wat gebeurt er nu?

  Toch geen brexitbesluit – wat gebeurt er nu?

  Wat een historisch brexitweekend had moeten zijn, leidde tot weer een verlenging van het ‘gebed zonder end’. /ANP

  Foto van 'Roos Ravensbergen'

  1 UUR

  Wat een historisch brexitweekend had moeten zijn, leidde tot weer een verlenging van het ‘gebed zonder end’. Wat is er allemaal gebeurd rondom de brexit, en hoe nu verder?

  Vrijdag werd er dan eindelijk een deal gesloten tussen de Europese Unie en Johnson over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Europees Commissievoorzitter Juncker noemde de deal „een evenwichtige overeenkomst voor de EU en het Verenigd Koninkrijk en het bewijs van onze vastberadenheid oplossingen te vinden”. Johnson ging voor „een prachtige nieuwe deal die ons weer controle geeft”.

  Stemming getorpedeerd


  Politie pakt bestuurder aanrijding Deventer

  Politie pakt bestuurder aanrijding Deventer

  De politie heeft een 37-jarige man uit Deventer aangehouden voor het aanrijden van vijf voetgangers in zijn woonplaats. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  De politie heeft een 37-jarige man uit Deventer aangehouden voor het aanrijden van vijf voetgangers in zijn woonplaats. Ze houdt er rekening mee dat deze man de aanrijding opzettelijk heeft veroorzaakt. Over zijn motief kan de politie in het belang van het onderzoek" nog niets zeggen.

  De verdachte reed zondagmorgen rond 05.30 uur in op de voetgangers in het uitgaanscentrum van Deventer. Vijf mensen raakten gewond, van wie er vier naar het ziekenhuis werden gebracht. De vijfde werd ter plekke behandeld. Alle gewonden waren aanspreekbaar, meldde de politie. Door de actie raakten ook terrasmeubilair en terrasschotten beschadigd.

  Getuigen


   Onrust bij Partij voor de Dieren 'leidt tot zetelverlies'

  Onrust bij Partij voor de Dieren 'leidt tot zetelverlies'

  PvdD-leden zijn verontrust over de jongste ontwikkelingen binnen de partij. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  Het opstappen van boegbeeld Marianne Thieme en het onvrijwillige vertrek van partijvoorzitter Sebastiaan Wolswinkel leiden tot virtueel zetelverlies voor de Partij voor de Dieren. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

  Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PvdD uitkomen op 4 zetels, terwijl de partij een week geleden in de peiling nog op 7 stond.

  Partij beschadigd


  We krijgen bepaald geen Elfstedentochtwinter

  We krijgen bepaald geen Elfstedentochtwinter

  Henk Angenent wint in 1997 de laatste Elfstedentocht. / Paul Vreeker | ANP

  Foto van 'Erik Jonk'

  3 UUR

  Henk Angenent blijft, als de voorspellingen van Weeronline uitkomen, nog altijd de laatste Elfstedentochtwinnaar sinds 1997.

  Wisselvallig. Overheersende zuidwestenwinden maakt de meeste dagen zachter dan normaal. Met die winterweervoorspelling van Weeronline, gisteren bekendgemaakt, moeten we het voorlopig doen. „De kans op een typisch wisselvallige en zachte Nederlandse winter is groot”, meldt Yannick Damen, woordvoerder van de weerdienst.

  Eeuwige hoop


  Twee agenten mishandeld in Haarlem en Zaandijk
  Likeability of3

  Twee agenten mishandeld in Haarlem en Zaandijk

  Foto ter illustratie. /ANP

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 11:30

  Twee agenten zijn dit weekend mishandeld in Haarlem en Zaandijk. Een man, die een café aan de Riviervismarkt in Haarlem was uitgezet, zou uit het niets uitgehaald hebben naar de agenten.

  Rond 02.50 uur zondagnacht zagen de dienstdoende agenten dat een portier van het café een man de zaak uitzette. De agenten vroegen aan de man en de portier wat er was gebeurd, waarop de cafébezoeker flink uithaalde naar de agent. Vervolgens rende hij weg, maar na een korte achtervolging kon hij in de kraag gevat worden.

  Een nacht eerder, rond 05.45 uur, was het ook al raak. Toen werd een agent in Zaandijk slachtoffer van mishandeling. Dat gebeurde op het politiebureau tijdens een opsluiting van een 50-jarige man uit Zaandam. De verdachte zat op een stoel waaruit hij ineens opstond en de agent op zijn hoofd sloeg.


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Massale zoektocht naar vermiste hockeyvader

  Massale zoektocht naar vermiste hockeyvader

  Tange werd vorige week zondag voor het laatst gezien bij zijn huis in Oosterhout. /Politie

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 10:45

  Bij het Brabantse Oosterhout wordt zondag massaal gezocht naar de 53-jarige Sacco Tange die sinds een week wordt vermist. Een speciaal zoekteam van 110 militaire en politieveteranen krijgt daarbij hulp van zo'n honderd vrijwilligers en een groep brandweerlieden, zegt een woordvoerder van de politie.

  Onder de vrijwilligers zijn veel leden van de plaatselijke hockeyclub, waar de twee kinderen van Tange jeugdlid zijn. De club roept vrijwilligers dan ook op om mee te helpen met de zoekactie. „Diegenen die willen helpen kunnen zich morgen melden om 10.00 uur bij het pannenkoekenhuis Koeckers in Den Hout”, viel er te lezen op de site van de club. Het bestuur wenst het gezin van Tange veel sterkte.

  Wandelen


  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  Man rijdt in op uitgaanspubliek Deventer
  Likeability of3

  Man rijdt in op uitgaanspubliek Deventer

  Een flinke ravage op het plein na de aanrijding. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 10:01

  Een auto heeft zondagmorgen rond 05.30 uur op een plein in het centrum van Deventer meerdere mensen aangereden en is er vervolgens vandoor gegaan.

  Volgens de politie zijn er vijf gewonden gevallen. Een van hen kon ter plekke worden behandeld, maar de anderen moesten naar het ziekenhuis. Volgens een woordvoerder van de politie zijn hun verwondingen niet levensbedreigend en zijn de slachtoffers allemaal aanspreekbaar.

  Mogelijk is er opzet in het spel, al wordt een ongeluk nog niet uitgesloten. Volgens de politie ging er een ruzie aan het incident vooraf. Er is één persoon aangehouden die daarbij betrokken was. Naar de auto en de bestuurder wordt nog gezocht vanuit een helikopter. „Wat er precies is gebeurd, onderzoeken we nu. Over de auto hebben we al veel informatie”, zegt een politiewoordvoerder.


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Boris Johnson vraagt toch om uitstel van brexit

  Boris Johnson vraagt toch om uitstel Brexit

  Johnson heeft steeds gezegd niets te voelen voor uitstel van de brexit. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 09:00

  Boris Johnson vraagt toch om uitstel van de Brexit. EU-president Donald Tusk heeft de verwachte brief uit Londen, waarin Johnson met tegenzin om uitstel vraagt, ontvangen. Dat laat Tusk in een tweet weten.

  Johnson heeft de brief, volgens Britse bronnen, niet zelf ondertekend. Het is een fotokopie van de wet waarin de premier verplicht wordt uitstel te vragen. Ook zou hij twee andere brieven hebben bijgevoegd, waarin hij schrijft dat verder uitstel verlenen in zijn opvatting een vergissing is. Die brief is wel persoonlijk ondertekend. De andere brief is van de Britse EU-ambassadeur in Brussel, sir Tim Barrow, die toelicht dat Johnsons uitstelverzoek wettelijk vereist is.

  Het Britse parlement dwong Johnson om de andere Europese lidstaten opnieuw om uitstel te vragen. Het Lagerhuis nam eerder zaterdag een voorstel aan om de Brexitdeal die Johnson donderdag in Brussel sloot met de EU nog niet goed te keuren.


  Turkije: Koerden schenden bestand

  Turkije: Koerden schenden bestand

  Turkije beschuldigt de Koerdische strijdkrachten ervan het donderdag overeengekomen bestand te schenden. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Turkije beschuldigt de Koerdische strijdkrachten ervan het donderdag overeengekomen bestand te schenden. Volgens het Turkse ministerie van Defensie hebben de Koerden verschillende aanvallen uitgevoerd in het noordoosten van Syrië.

  „De Turkse strijdkrachten houden zich volledig aan de overeenkomst die donderdag met de Verenigde Staten is gesloten. Desondanks hebben terroristen in totaal veertien aanvallen uitgevoerd in de afgelopen 36 uur."

  'Terroristen moeten zich terugtrekken'


  Johnson: ik ga niet onderhandelen over uitstel

  Johnson: ik ga niet onderhandelen over uitstel

  De Britse premier Boris Johnson houdt vast aan een Brits vertrek uit de EU op 31 oktober. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Britse premier Boris Johnson houdt vast aan een Brits vertrek uit de EU op 31 oktober. „Ik zal niet met de EU onderhandelen over uitstel (van de brexit) en daar verplicht de wet me ook niet toe", zei hij in het Lagerhuis.

  Het Lagerhuis heeft een amendement goedgekeurd dat het onmogelijk maakt om zaterdag nog goedkeuring te krijgen voor de nieuwe brexitovereenkomst met de EU.

  Deadline gemist


  Expeditie Robinson-kandidaten worden bedreigd

  Expeditie Robinson-kandidaten worden bedreigd

  Sommige deelnemers worden bedreigd via social media, in een paar gevallen om wie ze wegstemmen. /ANP

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Als je meedoet aan Expeditie Robinson sta je volledig in de schijnwerpers: zo'n anderhalf miljoen kijkers volgen je tijd daar. Ze zien hoe je het doet in de proeven, met wie je bondjes maakt en ook wie je wegstemt is geen geheim. Sommige deelnemers worden bedreigd via social media, in een paar gevallen juist om wie ze wegstemmen. 

  In de uitzending van radio-dj Frank van der Lende vertelde tv-kok Hugo Kennis dat hij een fors aantal bedreigingen op social media heeft ontvangen. Maar ook Van der Lende zelf, die dit seizoen meedeed, is geen vreemde van de bedreigingen.


  Parlement torpedeert stemming over brexitdeal

  Parlement torpedeert stemming over brexitdeal

  Het Britse parlement stemde voor een amendement waarin staat dat de brexitdeal nog niet wordt goedgekeurd. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Britse premier Boris Johnson heeft een forse nederlaag geleden in het parlement. Dat stemde voor een amendement waarin staat dat zijn brexitdeal nog niet wordt goedgekeurd. Dat zou betekenen dat de premier de EU moet vragen de brexitdeadline uit te stellen.

  Letwin-amendement

  Het zogenoemde Letwin-amendement kreeg de steun van 322 Lagerhuisleden. 306 van de parlementariërs stemden tegen het voorstel. Dat verandert de tekst van de motie waarin de regering vraagt om goedkeuring voor de deal. In het amendement staat dat het Lagerhuis pas definitieve goedkeuring geeft aan de brexitdeal als de bijbehorende wetgeving is goedgekeurd door het parlement.


  Man betrapt de verkrachter van zijn vrouw, verminkt hem
  Likeability of5

  Man betrapt verkrachter van zijn vrouw, verminkt hem

  Een 27-jarige Australiër heeft in Oekraïne de genitaliën afgesneden van de belager van zijn vrouw. Foto ter illustratie. /Unsplash

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Toen een 27-jarige Australiër per ongeluk getuige was van de verkrachting van zijn vrouw, heeft hij de dader van haar af geslagen en hem daarna verminkt. Het incident vond plaats in de stad Shevchenkovo in Oost-Oekraïne.

  De man was onderweg naar huis toen hij getuige werd van de verkrachting van zijn echtgenote in de bosjes nabij de woning. Lokale autoriteiten melden dat de verkrachter zijn slachtoffer de bosjes in sleepte, en haar mond met zijn hand bedekte. Zo kon ze niet om hulp roepen.

  Geslachtsdeel afgesneden


  likewowdislike
  user_64cdda432200f121dcb23128ed4bf614fd2d1872_avataruser_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Tienduizenden betogers eisen nieuw brexitreferendum
  Likeability of5

  Honderdduizenden betogers eisen nieuw brexitreferendum

  De strijd over de brexit is ook in de Londense straten losgebarsten. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De strijd over de brexit is ook in de Londense straten losgebarsten. Honderdduizenden mensen zijn daar bijeen om een nieuw referendum te eisen. Op hetzelfde moment debatteerde en stemde het Britse Lagerhuis over de deal die premier Boris Johnson heeft gesloten met de Europese Unie voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

  Grote delen van het centrum van Londen liepen helemaal vol met de menigte demonstranten. Duizenden wachtten nog bij Hyde Park om aan de mars te beginnen, terwijl anderen al het parlement hadden bereikt. Ze zwaaiden met EU-vlaggen en droegen borden met de oproep om de brexit te stoppen. Ook waren poppen van papier-maché te zien die de spot drijven met politici zoals premier Boris Johnson.

  'Nationale ramp'


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Meteorologen: verzet de klok een half uur

  Meteorologen: verzet de klok een half uur

  Volgens meteorologen is het beter om de klok slechts een half uur te verzetten, in plaats van een permanente zomer- of wintertijd hanteren. /Unsplash

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Al lange tijd wordt er gediscussieerd over wat beter is: zomer- of wintertijd. Het verzetten van de klok kan veel invloed hebben op je biologische klok, dus roepen veel mensen dat we één tijd moeten aanhouden. Weeronline komt met een nieuwe oplossing: de klok slechts een half uur verzetten, in plaats van een permanente zomer- of wintertijd hanteren.

  De meteorologen zijn van mening dat een tijdsverschil van een half uur meer voor- dan nadelen kent. Zowel in de zomer als in de winter zou deze tijd positief zijn.

  Minder glad, later licht


  Opnieuw pepperspray bij ADE-show Martin Garrix
  Likeability of3

  Opnieuw pepperspray bij ADE-show Martin Garrix

  Tijdens een show van dj Martin Garrix in de RAI Amsterdam hebben tientallen mensen last gehad van pepperspray. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Zo'n 130 feestgangers hebben zich tijdens een show van Martin Garrix bij de EHBO gemeld omdat ze last hadden van pepperspray. Volgens de politie zijn mensen met de bijtende stof in hun gezicht gespoten en zijn sommigen ook beroofd.

  Ook waren er zaterdagochtend vroeg vechtpartijen bij de RAI Amsterdam, waar de beroemde dj een feest gaf op het Amsterdam Dance Event.

  Wapenstok


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar