In het nieuws

Roken: verborgen thema in de verkiezingsprogramma's

Foto van 'Metro'

14 MRT 2017

De kans dat jij bij de Tweede Kamerverkiezingen gaat stemmen op basis van je rookgedrag is vrij klein. Roken is geen breekpunt op de politieke agenda, maar wel een in de maatschappij. Hoe kan het dat je over het middel dat zorgt voor de meeste doden nauwelijks wat terugleest in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen?

Rookontmoedigingsbeleid

Nog steeds rookt een kwart van de volwassen Nederlanders en een op de vijf doet dit dagelijks. De meeste van hen zijn tussen de 20 en 29 jaar. Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Accijnsverhoging zou zorgen voor een daling van dit aantal, maar op dit punt is de politiek verdeeld. Een van de partijen die zijn voor duurdere sigaretten is de PvdA. Bij het Nationale Zorgdebat in Carré in januari zei Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem: „Rookwaren moeten worden weggedrukt uit onze samenleving. De pakjes moeten uit het zicht, het aantal verkooppunten omlaag en de accijns omhoog.” In hun verkiezingsprogramma staat daarover alleen helemaal niets. Ze zijn niet de enige; ChristenUnie, SP, SGP en GroenLinks hebben nauwelijks een concrete invulling van een rookontmoedigingsbeleid in hun programma staan. „Alleen als je heel diep graaft, vind je er bij sommige partijen iets over”, zegt onderzoeksjournalist Sander Heijne.

Het is volgens hem onbegrijpelijk dat tabak geen groot verkiezingsthema is. „Helemaal omdat de zorg wel een van de grootste is. Kankermedicatie is een enorme kostenpost en een kwart van die kankergevallen wordt veroorzaakt door roken. Iedereen weet hoe slecht roken is. Alsof de partijen bang zijn om stemmen van de rokende kiezer te verliezen door concrete maatregelen op te nemen hun programma.” Frits van Dam van Alliantie Nederland Rookvrij vindt dit ook bedroevend, maar ziet wel degelijk dat er een verschuiving is in de standpunten die de partijen innemen over tabak: „De meeste partijen erkennen inmiddels wel dat sombere verpakkingen, minder verkooppunten en hogere accijnzen de beste remedie zijn tegen roken. Alleen is dit is iets van de afgelopen maanden. Zonde, want de meerderheid van de Nederlanders wil ook dat sigaretten duurder worden.”

Illegaal

Tegen accijnsverhoging zijn de PVV, VNL en VVD. Tabakswoordvoerder van de VVD Erik Ziengs: „We hebben kort geleden een beleid afgesproken, dus laten we dat eerst goed gaan handhaven. Ik praat veel met winkeliers en die zeggen dat de verkoop van sigaretten afneemt. Het is voor hen niet eerlijk om in zo’n korte tijd de spelregels wéér te veranderen; zeker als nog niet eens vaststaat wat de effecten van de huidige regels zijn.” Er zijn nog meer redenen om accijnsverhoging (nog) niet door te voeren, zegt socioloog, D66-Eerste Kamerlid en voormalig directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Paul Schnabel: „Als je internationaal gezien te hoog zit met de prijs, stimuleer je import van illegale tabakswaren. Het lijkt alsof je iets doet tegen tabak, maar stiekem wordt het onder de toonbank verkocht.” Ziengs: „Dat blijkt ook wel uit de illegale tabaksfabriek die vorige maand is opgerold.” In het Brabantse Oirschot arresteerde de politie acht verdachten uit Litouwen, Letland en Moldavië voor de productie van 8,9 miljoen sigaretten en tonnen tabak. Van Dam: „Dat is echt een flauwekul-argument; een argument dat wordt gebruikt door de tabaksindustrie. Lage accijnzen houden de prijzen van legale sigaretten laag en de winstmarge van tabaksfabrikanten hoog.” Het enige waar zowel Ziengs als Van Dam zich in kan vinden is een Europese harmonisatie van de tabaksprijzen.

Harde aanpak

Dat roken vooral een lower class-aangelegenheid is, speelt ook mee in het tegengeluid van accijnsverhoging; de mensen met de laagste sociaaleconomische status roken het vaakst en die raak je het hardst als je sigaretten duurder maakt. Heijne: „Dat is toch juist de bedoeling? In andere landen werkt het ook.” In Australië greep de regering fors in door een jaarlijkse accijnsverhoging van 12,5 procent in te voeren. Een pakje kost daar in 2020 29 euro. Ook is in Australië vijf jaar geleden plain packaging ingevoerd; alle sigaretten worden verkocht in olijfgroene verpakkingen. Sinds een jaar doet ook Engeland aan sombere verpakkingen. Deze maatregelen zorgden in die landen al voor een flinke daling van het aantal rokers.

Volgens Ziengs staat niet vast dat enkel die accijnsverhoging daar zorgde voor een daling van het aantal rokers in die landen. „Er werden meerdere maatregelen tegelijk getroffen; als je met hagel schiet, weet je niet welk kogeltje effect heeft.” Zijn sombere verpakkingen voor Nederland een realistischere stap dan accijnsverhoging in de komende regeerperiode? „We hebben pas net de afschrikwekkende afbeeldingen doorgevoerd en vervolgens kwam daar nog een verbod op de blingbling-verpakkingen bovenop. Straks moet ik over een maand alweer de volgende maatregel aankondigen. Voorlopig niet.”

Schnabel vindt dat we niet mogen vergeten dat er al veel bereikt is in de afgelopen 25 jaar. „Er was lang een weifelend beleid, maar er zijn veel maatregelen genomen: duurdere sigaretten, gruwelijke etiketten, rookvrije treinen en vliegtuigen; van een wereld waar de hele dag overal gerookt wordt, naar een haast rookvrije publieke sfeer. Alleen een totale stop als succes beschouwen is onterecht. Er is niet één oplossing.” Als je jouw rookgedrag wil meenemen in je stem voor de Tweede Kamerverkiezingen, beperk je dan niet tot de partijprogramma’s, maar graaf dieper.

HOE DENKEN DEZE PARTIJEN OVER TABAK?

PvdA

Er staat gek genoeg nauwelijks iets over tabak in het verkiezingsprogramma van de Partij van de Arbeid, terwijl de partij zich in politieke debatten openlijk uitspreekt: ze zijn voor accijnsverhoging en willen minder verkooppunten. Een hogere zorgpremie voor rokers zien ze niet zitten; stoppen met roken stimuleren door dit op te nemen in het zorgbasispakket ligt meer in hun straatje. PvdA-Kamerlid Marith Volp vindt het een morele plicht van de overheid om zich te bemoeien met preventie.

GroenLinks, SP en D66

Deze partijen zijn alle drie vóór preventie. In het verkiezingsprogramma van de SP staat alleen 0 keer het woord tabak, maar op de website vind je onder ‘preventie’ wel dat de partij de sigaretten uit de supermarkt wil. Ook diende de SP in 2016 een motie in om tabaksaccijnzen mee te laten stijgen met de inflatie – die overigens geen meerderheid kreeg. DWARS, de jongerenafdeling van GroenLinks, staat voor een vrije, open samenleving. Dit betekent dat de staat niet achter de voordeur kijkt. D66 wil in het onderwijs meer aandacht voor een gezonde levensstijl en heeft in het verkiezingsprogramma wel iets staan over roken en de rookvrije generatie.

CDA, ChristenUnie en SGP

Allen zijn ze pro preventie: JA tegen een tabaksontmoedigingsbeleid en accijnsverhoging. Het in 2013 doorgevoerde wetsvoorstel om de gehele horeca rookvrij te maken, kwam al van de ChristenUnie en die wil nu ook af van de rookruimtes. ‘Familiepartij’ CDA stemde toen trouwens tegen, maar is inmiddels om: preventie is de beste investering en de partij de prijzen van sigaretten dan ook omhoog. Dit staat bij deze partij als enige in het verkiezingsprogramma.

VVD

Deze partij is de liberale aanvoerder van dit rijtje. De VVD wil niet nog meer ‘betuttelende’ etikettering op de pakjes en zorgverzekeraars moeten géén risicoselectie of zorgpremiedifferentiatie toepassen op basis van een ongezonde leefstijl. Ook is de partij tegen accijnsverhoging; ‘eerst maar eens een goede handhaving van de verhoogde leeftijdsgrenzen’. Gewoon normaal doen. VVD's tabakswoordvoerder Erik Ziengs brengt overigens ook weleens bezoeken aan de tabaksindustrie ‘om te weten wat er in de maatschappij speelt’, aldus hijzelf.

VNL

Sigaretten moeten goedkoper! De ‘enige klassiek liberale partij van Nederland’ VoorNederland wil de verbruiksbelastingen omlaag. Als het aan lijsttrekker Jan Roos ligt, daalt de accijns op tabak met 10 procent, ‘omdat het onze hobby is’.

PVV

Er staat niets over tabak in het partijprogramma, maar we weten dat deze partij tegen overheidsbemoeienis is. Tijdens het tabaksdebat in de Tweede Kamer op 15 februari zei PVV- kamerlid Fleur Agema: „Nederland moet geen politiestaat worden en tabak is gewoon legaal. Als je alles uit de kast haalt om roken te voorkomen en het werkt niet, pas dan de strategie aan.”


Burgers'Zoo laat olifant Rekka (50) inslapen

Olifant Rekka en Pinky Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

12 MIN

Dierenpark Burgers'Zoo in Arnhem laat woensdag de ruim 50 jaar oude Aziatische olifant Rekka inslapen. De kiezen van de olifantenkoe zijn door haar hoge leeftijd zo afgesleten dat het dier niet meer goed kan eten. Omdat de olifant ook erg lusteloos is, hebben de dierenarts, biologen en verzorgers besloten dat het dier geen 'olifantwaardig' bestaan meer heeft.

Lusteloos gedrag

„Wij hebben na uitvoerig overleg tussen dierenarts, biologen en dierverzorgers helaas de beslissing moeten nemen om olifant Rekka woensdag 24 april 2019 om dierwelzijnsredenen te euthanaseren. Ondanks alle dagelijkse zorg en toewijding van haar vaste verzorgers lukte het niet meer om Rekka beter te laten eten en vertoonde het dier ook erg lusteloos gedrag dat zorgen baart," schrijft Burger's Zoo in een verklaring op haar website.


Bevestigd: Gökmen T. mishandelde gevangenispersoneel

Gökmen T./ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

33 MIN

Gökmen T. heeft toen hij hiervoor al in voorlopige hechtenis in een penitentiaire inrichting zat een gevangenisbewaarder mishandeld. Dit was eerder al gemeld door Peter R. de Vries, maar het nieuws is nog ook bevestigd door minister Ferdinand Grapperhaus.

Het incident vond nog geen maand voordat hij de aanslag pleegde in een tram in Utrecht plaats, zo blijkt uit de verklaring van Grapperhaus in een verklaring aan de Tweede Kamer. „Op 25 februari 2019 heeft een geweldsincident plaatsgevonden in de penitentiaire inrichting waar T. op dat moment in voorlopige hechtenis zat. Mij is bevestigd dat T. zich die dag agressief heeft gedragen richting een medewerker."

Disciplinaire straf


Bouwvakkers negeerden rookverbod Notre-Dame

Op 15 april 2019 ontstond er een grote brand in de Notre-Dame Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

37 MIN

Bouwvakkers die de Notre-Dame renoveerden, hebben tijdens de werkzaamheden stiekem gerookt. Dat erkent hun werkgever, die ook beklemtoont dat de verwoestende brand in de historische kathedraal niet kan zijn veroorzaakt door de rokende medewerkers.

Op de steigers bij het gebedshuis gold in de aanloop naar de brand een rookverbod, maar daar bleek niet iedereen zich aan te houden. Het zou te lang hebben geduurd om helemaal naar beneden te klimmen om daar te roken.

Smeulende peuk


'Helft kinderporno via Nederlandse hosting'

Foto van 'Metro'

1 UUR

In Nederland wordt van Europa de meeste kinderporno gehost. Wereldwijd staat Nederland op nummer twee. Alleen in de Verenigde Staten wordt meer kinderporno gehost, het gaat daar om 43 procent van het totaal.

In Nederland is dat 19 procent van de wereldwijde kinderpornografische beelden. Als alleen binnen Europa wordt gekeken is 51 procent van de kinderporno via Nederlandse netwerken oproepbaar, meldt het Meldpunt Kinderporno.

‘Vertekend beeld’


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Gevangene verruilt Tenerife voor Oostenrijkse cel

Foto van 'Metro'

2 UUR

Waar de meeste gevangenen dromen van een rustig leven onder de zon, wellicht op een eiland, ging een Oostenrijkse man liever weer terug het gevang in. De man beweert meer dan tien jaar geleden uit een gevangenis in zijn thuisland te zijn gevlucht.

Klaar met de eilanden

De man heeft zichzelf aangegeven bij de politie in Salzburg. De reden? Naar eigen zeggen was de vrije vogel het zat om op de Canarische Eilanden van Spanje te wonen.


Grote steden nog niet in de rij voor staatswiet

Grote steden nog niet in de rij voor staatswiet

De overheid wil de teelt van cannabis overnemen en uiteindelijk mogelijk de softdrug compleet legaliseren. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De vier grote steden staan niet trappelen om mee te doen aan de proef met legale wietteelt. De overheid wil hiermee de teelt van cannabis decriminaliseren, nu gaat dat nog via achterdeuren en geheime paden. Wiet wordt hiermee (als het goed gaat) volledig gelegaliseerd, in plaats van gedoogd. De inschrijving daarvoor is dinsdag begonnen, maar Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben zich nog niet aangemeld.

Amsterdam wacht af of de voorwaarden om mee te doen wellicht nog veranderen. Grootste struikelblok is de eis dat alle coffeeshops in een gemeente meedoen. Burgemeester Femke Halsema noemt dat ondoenlijk en hoopt dat er een optie komt om een stadsdeel naar voren te schuiven, meldt haar woordvoerder.

Voorwaarden


VVD en PvdA: Amerikaanse haatprediker niet welkom

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Wat de VVD en PvdA betreft, komt de extremistische christelijke prediker Steve Anderson uit de Amerikaanse staat Arizona niet naar Nederland. De predikant, die vindt dat alle homo's, lesbiennes en transgenders moeten worden geëxecuteerd, wil op 23 mei een bezoek brengen aan Nederland.

Dinsdag deed homobelangenorganisatie COC al een oproep om Anderson te weren bij de grens. COC vindt steun bij PvdA-Kamerleden Kirsten van den Hul en Lilianne Ploumen en VVD'er Dilan Yesilgöz. „Hij heeft wat ons betreft niets te zoeken in Nederland'', twittert de VVD-politica.

'Jammer dat er niet meer doden vielen'


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Sniper in Ghilly-suit. Bijna niet te zien in het bosrijke speelveld. Foto: Mark Haasjes

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 11:20

De tactische schietsport Airsoft is pas sinds 2013 legaal in Nederland, maar de bond telt nu al meer dan 20.000 leden. Op 34 velden mogen zij de strijd met elkaar aangaan, die zitten vrijwel ieder weekend vol. Metro-verslaggever Tim trok dit paasweekend ook ten strijde.

Naast een veiligheidsbril, masker en tactical vest krijg ik een M4-Carbine-replica en twee magazijnen in mijn handen gedrukt. Samen met de andere nieuwe rekruten togen we achter de marshall aan richting het speelveld. We zijn vandaag bij Balls & Arrows in Lelystad en doen mee aan onze eerste Airsoft Skirm.

Schietsport Airsoft is booming in Nederland

Het overgrote deel van de spelers is man, maar zeker niet exclusief. Foto: Nina Stornebrink


Huurprijzen rondom grote steden weer fors gestegen

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:14

Wie wil huren in de vrije sector, moet wederom meer betalen. De prijzen zijn in het eerste kwartaal van 2019 weer gestegen, ditmaal met 4,9 procent. Dat is dezelfde stijging als in het vierde kwartaal van 2018, meldt verhuurbemiddelaar Pararius. Nieuwe huurders betalen nu gemiddeld 16,33 euro per vierkante meter.

Forse stijging rondom grote steden

Er is volgens de huurbemiddelaar een sterke bevolkingsgroei in de gemeenten in de buurt van de grote steden. Daardoor stijgen in die gemeenten de prijzen fors. Zo nam de gemiddelde prijs per vierkante meter in Haarlem toe met 11,2 procent naar 18,89 en in Almere met 15,2 procent naar 13,78. In Schiedam stegen de prijzen met 18,3 procent naar 13,73 euro.


Wat draagt Máxima zaterdag? ‘Het kan alle kanten op'

Wat draagt Máxima zaterdag? 'Het kan alle kanten op'

Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima, Prinses Amalia, Prinses Alexia en Prinses Ariane tijdens Koningsdag 2018 in Groningen. Foto: ANP / Patrick van Katwijk.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 10:56

Koningsdag in weer in aantocht. Dé vraag is dan: wat draagt onze koningin? Máxima-kenner Josine Droogendijk (28) hoopt op een outfit van een Nederlandse ontwerper.

Een jaar of vijf was Josine Droogendijk toen haar fascinatie voor prinsessen begon. Ze liep rond met een toverstafje, stond op Koninginnedag achter het dranghek en knipte alle prinsessen uit die ze tegenkwam in bladen. In 2001, Droogendijk was toen 10, kreeg ons land een ‘eigen’ prinses: Máxima. De IJsselmuidense bewaarde álle outfits van onze kersverse royal in een plakboek en al snel volgde haar eigen weblog Maxima is cool.

Wat draagt Máxima zaterdag? ‘Het kan alle kanten op'

Máxima-kenner Josine Droogendijk omschrijft de stijl van Máxima met de woorden lef, kleurrijk en onvoorspelbaar. Foto: ANP.


Amersfoort kleurt oranje voor koude Koningsdag

Amersfoort kleurt oranje voor koude Koningsdag

De Krankeledenstraat op de Koningsroute is klaar voor hoog bezoek. Beeld: ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

VANDAAG, 09:59

Amersfoort telt al weken af en nu Pasen voorbij is, telt ook de rest van Nederland mee af naar Koningsdag. De stad in het midden van het land kleurt al weken oranje en bedrijven en bewoners zijn druk bezig het de Koning en zijn gezin straks zoveel mogelijk naar hun zin te maken.

Dat is ook wel nodig, van het weer moet het Koningshuis het dit jaar niet hebben. Vooralsnog lijkt het erop dat er vrij veel wind staat en het nogal buiig wordt. Met maxima van 12 tot 13 graden in de kustprovincies en 14 graden in het midden, zuiden en oosten van het land is het bovendien relatief koud, verwacht Weeronline.

Af en toe een bui


Treinreizen makkelijker door modern instapbord

De proef begint op Utrecht Centraal. Beeld: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:19

Goed nieuws voor de treinreizigers onder ons, dat wordt binnenkort namelijk nog comfortabeler. ProRail werkt aan het station van de toekomst waar koffie en je krant klaarstaan. En op Utrecht Centraal begint vandaag een nieuwe proef waarmee je precies weet waar nog zitplaatsen zijn. Met instapinformatie op de borden op spoor 18 weet je hoeveel plek er is én wanneer de trein precies zal vertrekken.

Aftellen tot vertrek

Ook staat op de borden de stoppositie van de trein aangegeven. Zo weet je dus precies of je niet staat te wachten op een plek waar de trein straks nog een stuk voorbij rijdt. In de app is het op Utrecht Centraal voor alle perrons al mogelijk om te zien waar de trein precies stopt, er staat zelfs aangegeven waar de deuren zich bevinden.


Aangifte Trump niet vrijgegeven door belastingdienst

De Amerikaanse president Donald Trump. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:44

De belastingaangiften van president Donald Trump zijn niet overgedragen aan het Huis van Afgevaardigden door de Amerikaanse belastingdienst IRS. Steven Mnuchin, minister van Financiën, liet weten niet mee te kunnen werken aan het verzoek tot is vastgesteld dat de overdracht in lijn is met de wet. De deadline voor de overdracht liep dinsdagavond o 23:00 uur af. Op 6 mei denkt de minister meer duidelijkheid te kunnen geven.

'Volgende stappen'

Democratische voorzitter van de Ways and Means Committee Richard Neal heeft gevraagd om Trump's zakelijke en persoonlijke aangiften van de zes jaar. Wettelijk gezien is Neal als enige lid van het Huis van Afgevaardigden bevoegd om om de aangiften te vragen. De weigering leidt waarschijnlijk tot een lange juridische strijd die zal lopen tot aan het Hooggerechtshof. Neal zei dinsdag dat hij zich zal beraden op volgende stappen.


Groningse huizenbezitters krijgen nieuwe regeling

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:04

Alle Groningers die in het aardbevingsgebied een huis bezitten, kunnen vanaf volgend jaar waarschijnlijk aanspraak maken op een nieuwe regeling. Deze regeling moet ervoor zorgen dat de huiseigenaren een compensatie krijgen voor de waardedaling van hun woningen.

De vergoeding die sommige Groningers ontvangen, kan oplopen tot meer dan 10 procent van de WOZ-waarde. De hoogte van de compensatie zal per postcodegebied worden berekend.

Geen zaken meer met de NAM


Aantal doden in Sri Lanka weer gestegen

Priesters en nabestaanden dragen de koffer van één van de slachtoffers. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:44

Tientallen slachtoffers van de zelfmoordaanslagen in Sri Lanka zijn alsnog overleden. Daarmee is het dodental gestegen naar 359. In de nacht van dinsdag op woensdag zijn in ziekenhuizen 38 mensen overleden aan hun verwondingen, meldde de politie.

Kritieke toestand

Meer dan 400 gewonden worden nog verzorgd in de ziekenhuizen. Velen verkeren in kritieke toestand.


Maakt innovatie een eind aan het proefkonijn?

Een laboratoriummuis op het Radboud MC in Nijmegen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 07:00

Dat Dierendag op 4 oktober valt, is algemeen bekend. Minder bekend is Internationale Proefdierendag, hier wordt jaarlijks op 24 april bij stilgestaan.

Ook in Nederland worden door farmaceutische bedrijven en universiteiten honderdduizenden dieren gehouden voor experimentele doeleinden.

Horrorbeelden


Publicist Joost Lagendijk mag terug naar Turkije

Lagendijk vloog een dag eerder naar Turkije, maar kreeg geen toestemming van de Turkse autoriteiten om het land in te gaan. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Joost Lagendijk mag terugkeren naar Turkije. De Nederlandse oud-Europarlementariër (GroenLinks) en publicist meldde dat hij dinsdagmiddag van de Turkse ambassadeur Saban Disli te horen kreeg dat hij terug mag naar zijn tweede vaderland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft dit bevestigd, aldus Lagendijk in een tweet.

„Kan het nog bijna niet geloven: na ruim 2,5 jaar weer naar huis", liet Lagendijk weten op Twitter. „Mijn eerste reactie was vooral verbazing, ik vroeg hem of hij het serieus meende. Maar het is kennelijk tot op het hoogste niveau goedgekeurd", zei Lagendijk bij de NOS. Hij gaat het visum snel ophalen.