In het nieuws

Roken: verborgen thema in de verkiezingsprogramma's

Foto van 'Metro'

14 MRT 2017

De kans dat jij bij de Tweede Kamerverkiezingen gaat stemmen op basis van je rookgedrag is vrij klein. Roken is geen breekpunt op de politieke agenda, maar wel een in de maatschappij. Hoe kan het dat je over het middel dat zorgt voor de meeste doden nauwelijks wat terugleest in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen?

Rookontmoedigingsbeleid

Nog steeds rookt een kwart van de volwassen Nederlanders en een op de vijf doet dit dagelijks. De meeste van hen zijn tussen de 20 en 29 jaar. Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Accijnsverhoging zou zorgen voor een daling van dit aantal, maar op dit punt is de politiek verdeeld. Een van de partijen die zijn voor duurdere sigaretten is de PvdA. Bij het Nationale Zorgdebat in Carré in januari zei Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem: „Rookwaren moeten worden weggedrukt uit onze samenleving. De pakjes moeten uit het zicht, het aantal verkooppunten omlaag en de accijns omhoog.” In hun verkiezingsprogramma staat daarover alleen helemaal niets. Ze zijn niet de enige; ChristenUnie, SP, SGP en GroenLinks hebben nauwelijks een concrete invulling van een rookontmoedigingsbeleid in hun programma staan. „Alleen als je heel diep graaft, vind je er bij sommige partijen iets over”, zegt onderzoeksjournalist Sander Heijne.

Het is volgens hem onbegrijpelijk dat tabak geen groot verkiezingsthema is. „Helemaal omdat de zorg wel een van de grootste is. Kankermedicatie is een enorme kostenpost en een kwart van die kankergevallen wordt veroorzaakt door roken. Iedereen weet hoe slecht roken is. Alsof de partijen bang zijn om stemmen van de rokende kiezer te verliezen door concrete maatregelen op te nemen hun programma.” Frits van Dam van Alliantie Nederland Rookvrij vindt dit ook bedroevend, maar ziet wel degelijk dat er een verschuiving is in de standpunten die de partijen innemen over tabak: „De meeste partijen erkennen inmiddels wel dat sombere verpakkingen, minder verkooppunten en hogere accijnzen de beste remedie zijn tegen roken. Alleen is dit is iets van de afgelopen maanden. Zonde, want de meerderheid van de Nederlanders wil ook dat sigaretten duurder worden.”

Illegaal

Tegen accijnsverhoging zijn de PVV, VNL en VVD. Tabakswoordvoerder van de VVD Erik Ziengs: „We hebben kort geleden een beleid afgesproken, dus laten we dat eerst goed gaan handhaven. Ik praat veel met winkeliers en die zeggen dat de verkoop van sigaretten afneemt. Het is voor hen niet eerlijk om in zo’n korte tijd de spelregels wéér te veranderen; zeker als nog niet eens vaststaat wat de effecten van de huidige regels zijn.” Er zijn nog meer redenen om accijnsverhoging (nog) niet door te voeren, zegt socioloog, D66-Eerste Kamerlid en voormalig directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Paul Schnabel: „Als je internationaal gezien te hoog zit met de prijs, stimuleer je import van illegale tabakswaren. Het lijkt alsof je iets doet tegen tabak, maar stiekem wordt het onder de toonbank verkocht.” Ziengs: „Dat blijkt ook wel uit de illegale tabaksfabriek die vorige maand is opgerold.” In het Brabantse Oirschot arresteerde de politie acht verdachten uit Litouwen, Letland en Moldavië voor de productie van 8,9 miljoen sigaretten en tonnen tabak. Van Dam: „Dat is echt een flauwekul-argument; een argument dat wordt gebruikt door de tabaksindustrie. Lage accijnzen houden de prijzen van legale sigaretten laag en de winstmarge van tabaksfabrikanten hoog.” Het enige waar zowel Ziengs als Van Dam zich in kan vinden is een Europese harmonisatie van de tabaksprijzen.

Harde aanpak

Dat roken vooral een lower class-aangelegenheid is, speelt ook mee in het tegengeluid van accijnsverhoging; de mensen met de laagste sociaaleconomische status roken het vaakst en die raak je het hardst als je sigaretten duurder maakt. Heijne: „Dat is toch juist de bedoeling? In andere landen werkt het ook.” In Australië greep de regering fors in door een jaarlijkse accijnsverhoging van 12,5 procent in te voeren. Een pakje kost daar in 2020 29 euro. Ook is in Australië vijf jaar geleden plain packaging ingevoerd; alle sigaretten worden verkocht in olijfgroene verpakkingen. Sinds een jaar doet ook Engeland aan sombere verpakkingen. Deze maatregelen zorgden in die landen al voor een flinke daling van het aantal rokers.

Volgens Ziengs staat niet vast dat enkel die accijnsverhoging daar zorgde voor een daling van het aantal rokers in die landen. „Er werden meerdere maatregelen tegelijk getroffen; als je met hagel schiet, weet je niet welk kogeltje effect heeft.” Zijn sombere verpakkingen voor Nederland een realistischere stap dan accijnsverhoging in de komende regeerperiode? „We hebben pas net de afschrikwekkende afbeeldingen doorgevoerd en vervolgens kwam daar nog een verbod op de blingbling-verpakkingen bovenop. Straks moet ik over een maand alweer de volgende maatregel aankondigen. Voorlopig niet.”

Schnabel vindt dat we niet mogen vergeten dat er al veel bereikt is in de afgelopen 25 jaar. „Er was lang een weifelend beleid, maar er zijn veel maatregelen genomen: duurdere sigaretten, gruwelijke etiketten, rookvrije treinen en vliegtuigen; van een wereld waar de hele dag overal gerookt wordt, naar een haast rookvrije publieke sfeer. Alleen een totale stop als succes beschouwen is onterecht. Er is niet één oplossing.” Als je jouw rookgedrag wil meenemen in je stem voor de Tweede Kamerverkiezingen, beperk je dan niet tot de partijprogramma’s, maar graaf dieper.

HOE DENKEN DEZE PARTIJEN OVER TABAK?

PvdA

Er staat gek genoeg nauwelijks iets over tabak in het verkiezingsprogramma van de Partij van de Arbeid, terwijl de partij zich in politieke debatten openlijk uitspreekt: ze zijn voor accijnsverhoging en willen minder verkooppunten. Een hogere zorgpremie voor rokers zien ze niet zitten; stoppen met roken stimuleren door dit op te nemen in het zorgbasispakket ligt meer in hun straatje. PvdA-Kamerlid Marith Volp vindt het een morele plicht van de overheid om zich te bemoeien met preventie.

GroenLinks, SP en D66

Deze partijen zijn alle drie vóór preventie. In het verkiezingsprogramma van de SP staat alleen 0 keer het woord tabak, maar op de website vind je onder ‘preventie’ wel dat de partij de sigaretten uit de supermarkt wil. Ook diende de SP in 2016 een motie in om tabaksaccijnzen mee te laten stijgen met de inflatie – die overigens geen meerderheid kreeg. DWARS, de jongerenafdeling van GroenLinks, staat voor een vrije, open samenleving. Dit betekent dat de staat niet achter de voordeur kijkt. D66 wil in het onderwijs meer aandacht voor een gezonde levensstijl en heeft in het verkiezingsprogramma wel iets staan over roken en de rookvrije generatie.

CDA, ChristenUnie en SGP

Allen zijn ze pro preventie: JA tegen een tabaksontmoedigingsbeleid en accijnsverhoging. Het in 2013 doorgevoerde wetsvoorstel om de gehele horeca rookvrij te maken, kwam al van de ChristenUnie en die wil nu ook af van de rookruimtes. ‘Familiepartij’ CDA stemde toen trouwens tegen, maar is inmiddels om: preventie is de beste investering en de partij de prijzen van sigaretten dan ook omhoog. Dit staat bij deze partij als enige in het verkiezingsprogramma.

VVD

Deze partij is de liberale aanvoerder van dit rijtje. De VVD wil niet nog meer ‘betuttelende’ etikettering op de pakjes en zorgverzekeraars moeten géén risicoselectie of zorgpremiedifferentiatie toepassen op basis van een ongezonde leefstijl. Ook is de partij tegen accijnsverhoging; ‘eerst maar eens een goede handhaving van de verhoogde leeftijdsgrenzen’. Gewoon normaal doen. VVD's tabakswoordvoerder Erik Ziengs brengt overigens ook weleens bezoeken aan de tabaksindustrie ‘om te weten wat er in de maatschappij speelt’, aldus hijzelf.

VNL

Sigaretten moeten goedkoper! De ‘enige klassiek liberale partij van Nederland’ VoorNederland wil de verbruiksbelastingen omlaag. Als het aan lijsttrekker Jan Roos ligt, daalt de accijns op tabak met 10 procent, ‘omdat het onze hobby is’.

PVV

Er staat niets over tabak in het partijprogramma, maar we weten dat deze partij tegen overheidsbemoeienis is. Tijdens het tabaksdebat in de Tweede Kamer op 15 februari zei PVV- kamerlid Fleur Agema: „Nederland moet geen politiestaat worden en tabak is gewoon legaal. Als je alles uit de kast haalt om roken te voorkomen en het werkt niet, pas dan de strategie aan.”


Veerdienst tussen Schotland en Groningen in de maak

Brexitplan: veerdienst tussen Schotland en Eemshaven

/ ANP

Foto van 'Metro'

18 MIN

De Brexitdeadline nadert met rasse schreden en steeds meer voorbereidingen worden daarvoor getroffen. Nederlandse bedrijven zorgen massaal dat ze klaar zijn voor het uittreden van de Britten, maar ook Schotten bereiden zich voor. Zo heeft het Schotse bedrijf TEC-Farragon vergevorderde plannen voor een veerdienst tussen de bij Groningen gelegen Eemshaven en het Schotse Rosyth, bij Edinburgh. Dat schrijft RTV Noord

Op termijn zouden de boten dagelijks moeten gaan varen met voornamelijk vracht, maar ook een groot aantal passagiers en hun auto's.

Pluspunt


Hoger beroep Willem Holleeder van start

Hoger beroep Willem Holleeder van start

Rechtbanktekening van zaak Holleeder / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

44 MIN

Amper twee maanden nadat de rechtbank hem tot een levenslange gevangenisstraf heeft veroordeeld, start voor het gerechtshof in Amsterdam woensdag het hoger beroep dat Willem Holleeder tegen de uitspraak instelde.

Holleeder zelf is, net als zijn raadslieden Sander Janssen en Robert Malewicz, niet aanwezig bij de inleidende zitting. „Het is een pure pro-formazitting", aldus Malewicz. „Het inhoudelijke debat vindt later plaats, op zittingen in november en december."

Leugenachtig en onjuist


Gevangenen op Terroristenafdeling speelden GTA

Gevangenen op Terroristenafdeling speelden GTA

/ ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Gevangenen op de Terroristenafdeling (TA) in Vught hadden toegang tot gewelddadige schietspellen in hun eigen cel. Zo konden ze onder meer Grand Theft Auto, Brother in Arms - Earned in Blood, Call of Duty en Halo 4 spelen. Dat meldt De Telegraaf.

Niet wenselijk

Na vragen van de krant zijn de games weggehaald. Dat gebeurde deze maand, een paar dagen nadat de krant vragen stelde. „Spellen waarin geweld voorkomt, achten wij niet wenselijk voor de TA-doelgroep”, zegt een woordvoerder namens de Dienst Justitiële Inrichtingen. „Er is daarom nog eens gekeken naar de aanwezige spellen.” Eerder verwijderde Vught al jihadistische boeken van de TA, na vragen van De Telegraaf. 


Tropisch weekend voor de boeg

Tropisch weekend voor de boeg

Het wordt voor de eerste keer deze maand echt strandweer / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Na al die regen kunnen we een zonnetje wel goed gebruiken. Onze gebeden wordt verhoord: dit weekend lopen de temperaturen namelijk weer op en kan het zelfs tropisch warm worden in het zuidoosten van het land. Volgens Weeronline kan het daar misschien wel 31 of 32 graden worden.

Strandweer

Gelukkig hoef je niet alleen maar in Brabant of Limburg te wonen om iets mee te krijgen van de zomerse temperaturen, ook elders in het land wordt het zo'n 28 tot 30 graden. De strandtent en -stoeltjes kun je ook gerust uit de kast halen, want met een 25 tot 28 graden aan zee is het voor het eerst deze maand echt strandweer.


Likeability of5

WIN! 2 Mysteryland Camping + Weekend tickets

Foto van 'Metro'

GISTEREN

We geven 2x2 Camping + Weekend tickets weg voor Mysteryland! Het festival met optredens van Martin Garrix, Dimitri Vegas & Like Mike, Diplo, Headhunterz en meer dan 300 andere artiesten vindt dit weekend plaats in Haarlemmermeer en jij kunt er samen met een vriend(in) bij zijn. Vul hieronder jouw gegevens in en maak kans:


love
user_43260e1b75006c2db56e38e5ec40741c4ed46554_avatar

Ticketmaster gaat servicekosten terugbetalen

Ticketmaster gaat servicekosten terugbetalen

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Ticketmaster gaat voortaan de servicekosten terugbetalen als een evenement wordt geannuleerd of verschoven. Dat meldt de Consumentenbond, die dat weer te horen kreeg van Ticketmaster zelf.

In strijd met de wet

Ticketmaster is de grootste concertkaartenverkoper en betaalde tot nu toe servicekosten niet terug als een concert wordt verschoven of geannuleerd omdat bijvoorbeeld de artiest ziek is of het concert verplaatst wordt naar een andere locatie vanwege grote of juist tegenvallende belangstelling. Volgens de Consumentenbond is dat in strijd met de wet. De bond riep Ticketmaster in januari al op om het beleid op dit gebied aan te passen. Volgens de bond ontbraken juridische gronden om de servicekosten niet terug te betalen.


Honden doodgeschoten die vrouw verwondden

Honden doodgeschoten die vrouw verwondden

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag drie agressieve honden doodgeschoten in Rotterdam. Ze belemmerden agenten om bij een gewonde vrouw te komen. De vrouw was vermoedelijk door de dieren gebeten.

Gillen

Het voorval vond plaats in een woning aan de Hilledijk. De politie was daar naartoe gegaan na een melding over een vrouw die hard aan het gillen was. In de woning werd de gewonde vrouw gevonden. „Haar verwondingen leken op bijtwonden van honden en er lag veel bloed", aldus een woordvoerder van de politie.


'Groenland niet te koop', Trump stelt bezoek uit

'Groenland niet te koop', Trump stelt bezoek uit

/ ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Donald Trump heeft aangekondigd toch niet af te reizen naar Denemarken voor een bezoekje. Dat meldt de Amerikaanse president op Twitter. De reden? Omdat premier Mette Frederiksen duidelijk heeft gemaakt dat ze Groenland niet wil verkopen aan de Verenigde Staten.

Niet serieus


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Partij voor de Dieren start met 'woudfunding'

Veluwerbos/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Partij voor de Dieren is dinsdag een actie gestart om natuur in Gelderland aan te kunnen kopen. Met deze 'woudfunding' wil de partij voorkomen dat particulieren natuurgrond van Staatsbosbeheer en de provincie Gelderland in handen krijgen. Staatsbosbeheer noemt de actie van de partij „jammer en onnodig".

In mei van dit jaar zijn Gelderland en Staatsbosbeheer gestart met een openbare grondruil van in totaal 600 hectare natuurgrond. Tot eind deze maand kan iedereen inschrijven op 170 kavels, die een vaste prijs hebben. Vastgelegd is dat deze kavels natuurgrond moeten blijven. De provincie zal daar op toezien.

Vijf euro


Likeability of3

Hond sterft kwartier na baas: Waren onafscheidelijk

Niet de hond uit het verhaal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Na een gevecht verspreid over acht jaar is de Schot Stuart Hutchison onlangs gestorven aan de gevolgen van kanker. De 25-jarige man overleed niet alleen.

Hersentumor

In 2011 werd er voor het eerst een hersentumor geconstateerd bij Hutchison. Daarvan leek hij te herstellen, maar zowel in 2014 als 2018 keerde de ziekte terug. De derde keer bleek de strijd niet meer te winnen.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Grapperhaus naar Thailand voor coffeeshopbaas

Ferd Grapperhaus/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) vliegt later deze week naar Thailand om met vertegenwoordigers van de regering daar te praten over de zaak van de Nederlandse coffeeshopbaas Johan van Laarhoven. Die is daar tot tientallen jaren cel veroordeeld voor het witwassen van drugsgeld.

Strafrechtelijk onderzoek

Het Openbaar Ministerie vroeg Thailand in 2014 om hulp bij een strafrechtelijk onderzoek naar de coffeeshophouder, die zich daar had gevestigd. Het Thaise OM vervolgde Van Laarhoven en zijn echtgenote Mingkwan Kaenin vervolgens zelf. Zijn echtgenote, die door justitie in Nederland slechts als getuige was aangemerkt, kreeg twaalf jaar cel.


Actrice Alyssa Milano open over abortus: Juiste keus

Alyssa Milano/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Abortus is een veelbesproken issue in de Verenigde Staten. Alyssa Milano heeft daarom besloten heel open te zijn over haar ervaringen.

Sorry Not Sorry

De actrice sprak er over in haar podcast Sorry Not Sorry. Daarin vertelde ze over de twee abortussen die ze in de jaren negentig had. Destijds was ze verloofd met acteur Scott Wolf en zwanger geraakt, ondanks dat ze aan de pil was.


Likeability of2

Schrijfster (25) van boek over kanker overleden

Jamie Grant (links) en Laura Maaskant/Foto: Annemieke van der Togt

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Laura Maaskant is donderdag op 25-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat maakte haar familie dinsdag bekend.

Maaskant genoot vooral bekendheid door haar boek LEEF!, waarin ze beschreef hoe haar leven is veranderd nadat er kanker bij haar werd geconstateerd. Ze was toen 15 jaar. In het boek beschrijft Laura hoe ze kiest voor kwaliteit van leven. Ze doet dat niet met een bucketlist, maar samen met haar vrienden en familie, en via haar werk.

Theatervoorstelling


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Italiaanse premier Conte neemt ontslag

Italiaanse premier Conte neemt ontslag

De Italiaanse premier Conte neemt ontslag. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft zijn terugtreden aangekondigd. Conte zei dinsdag in de Italiaanse Senaat dat hij zijn ontslag zal aanbieden aan president Sergio Mattarella.

Volgens Conte is de regering van de Vijfsterrenbeweging M5S en de rechts-populistische Lega „hier geëindigd". De regeringscrisis werd ingeluid door Lega-leider Matteo Salvini die nieuwe verkiezingen wil afdwingen.

Economie schaden


Arrestaties na overval op bejaarden
Likeability of5

Arrestaties na overval op bejaarden

Al snel na de overval zijn drie Roemenen aangehouden, aan de hand van gevonden DNA. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Limburg heeft de politie dinsdag twee mannen opgepakt in verband met een gewelddadige overval op een bejaard echtpaar in Susteren (Limburg), vorig jaar juli. De bewoner, een 81-jarige man, werd in zijn huis zwaar mishandeld. Hij en zijn vrouw (75) werden opgesloten in de kelder. Ze hadden allebei medische zorg nodig.

Meer personen betrokken

Al snel na de overval zijn drie Roemenen aangehouden, aan de hand van gevonden DNA. Zij zitten in voorlopige hechtenis. Uit het onderzoek bleek dat er nog meer personen bij de overval betrokken waren.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Cavia's in plastic bak gedumpt op bedrijventerrein
Likeability of2

Cavia's in plastic bak gedumpt op bedrijventerrein

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In het Brabantse Sint-Oedenrode zijn zeven cavia’s gedumpt en in een plastic bak met voer over het hek van een bedrijventerrein gegooid. De dierenambulance is na een melding een zoektocht begonnen naar de daders.

Opvangcentrum

Op Facebook schrijven zij: „We kregen een melding over een aantal loslopende cavia’s aan de Vliegden in Sint-Oedenrode. De melders hadden ze al enkele dagen proberen te vangen, door hun doorzettingsvermogen en geduld is het ze gelukt er al twee te vangen.”


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Advocaten Holleeder halen uit naar rechtbank

Advocaten Holleeder halen uit naar rechtbank

Advocaten Sander Janssen en Robert Malewicz arriveren bij de Bunker voorafgaand aan de laatste zittingsdag in de strafzaak tegen Willem Holleeder. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Volgens Sander Janssen en Robert Malewicz, de raadsleden van de onlangs tot levenslang veroordeelde Willem Holleeder, was de rechtbank vooringenomen. Janssen en Malewicz stellen dat in een verklaring aan het gerechtshof in Amsterdam over de reden dat ze beroep hebben aangetekend tegen het vonnis.

Voor alles veroordeeld

„Uitgangspunt lijkt te zijn geweest dat alles dat de getuigen (zussen) Holleeder naar voren hebben gebracht volledig en juist was en alles dat Holleeder daartegenover heeft gesteld dús leugenachtig, onjuist of niet relevant", schrijven de raadslieden. Ze zeggen dat het „verdrietig is dat zo te moeten constateren, maar dat is hoe het is."


Man op quad verongelukt

Man op quad verongelukt

De man vloog met een quad uit de bocht en kwam vervolgens hard op de straat terecht. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In het Overijsselse Sibculo is een 31-jarige man overleden aan de verwondingen die hij maandagmiddag opliep door een ongeval met een quad. Dat bevestigt de politie na berichtgeving door RTV Oost.

Overleden aan verwondingen

De man was door onbekende oorzaak in het nabijgelegen Kloosterhaar uit de bocht gevlogen met zijn vierwielig motorrijtuig. Het ongeval vond plaats op de kruising van de Kerkstraat en Schoolstraat.