In het nieuws

Roken: verborgen thema in de verkiezingsprogramma's

Foto van 'Metro'

14 MRT 2017

De kans dat jij bij de Tweede Kamerverkiezingen gaat stemmen op basis van je rookgedrag is vrij klein. Roken is geen breekpunt op de politieke agenda, maar wel een in de maatschappij. Hoe kan het dat je over het middel dat zorgt voor de meeste doden nauwelijks wat terugleest in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen?

Rookontmoedigingsbeleid

Nog steeds rookt een kwart van de volwassen Nederlanders en een op de vijf doet dit dagelijks. De meeste van hen zijn tussen de 20 en 29 jaar. Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Accijnsverhoging zou zorgen voor een daling van dit aantal, maar op dit punt is de politiek verdeeld. Een van de partijen die zijn voor duurdere sigaretten is de PvdA. Bij het Nationale Zorgdebat in Carré in januari zei Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem: „Rookwaren moeten worden weggedrukt uit onze samenleving. De pakjes moeten uit het zicht, het aantal verkooppunten omlaag en de accijns omhoog.” In hun verkiezingsprogramma staat daarover alleen helemaal niets. Ze zijn niet de enige; ChristenUnie, SP, SGP en GroenLinks hebben nauwelijks een concrete invulling van een rookontmoedigingsbeleid in hun programma staan. „Alleen als je heel diep graaft, vind je er bij sommige partijen iets over”, zegt onderzoeksjournalist Sander Heijne.

Het is volgens hem onbegrijpelijk dat tabak geen groot verkiezingsthema is. „Helemaal omdat de zorg wel een van de grootste is. Kankermedicatie is een enorme kostenpost en een kwart van die kankergevallen wordt veroorzaakt door roken. Iedereen weet hoe slecht roken is. Alsof de partijen bang zijn om stemmen van de rokende kiezer te verliezen door concrete maatregelen op te nemen hun programma.” Frits van Dam van Alliantie Nederland Rookvrij vindt dit ook bedroevend, maar ziet wel degelijk dat er een verschuiving is in de standpunten die de partijen innemen over tabak: „De meeste partijen erkennen inmiddels wel dat sombere verpakkingen, minder verkooppunten en hogere accijnzen de beste remedie zijn tegen roken. Alleen is dit is iets van de afgelopen maanden. Zonde, want de meerderheid van de Nederlanders wil ook dat sigaretten duurder worden.”

Illegaal

Tegen accijnsverhoging zijn de PVV, VNL en VVD. Tabakswoordvoerder van de VVD Erik Ziengs: „We hebben kort geleden een beleid afgesproken, dus laten we dat eerst goed gaan handhaven. Ik praat veel met winkeliers en die zeggen dat de verkoop van sigaretten afneemt. Het is voor hen niet eerlijk om in zo’n korte tijd de spelregels wéér te veranderen; zeker als nog niet eens vaststaat wat de effecten van de huidige regels zijn.” Er zijn nog meer redenen om accijnsverhoging (nog) niet door te voeren, zegt socioloog, D66-Eerste Kamerlid en voormalig directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Paul Schnabel: „Als je internationaal gezien te hoog zit met de prijs, stimuleer je import van illegale tabakswaren. Het lijkt alsof je iets doet tegen tabak, maar stiekem wordt het onder de toonbank verkocht.” Ziengs: „Dat blijkt ook wel uit de illegale tabaksfabriek die vorige maand is opgerold.” In het Brabantse Oirschot arresteerde de politie acht verdachten uit Litouwen, Letland en Moldavië voor de productie van 8,9 miljoen sigaretten en tonnen tabak. Van Dam: „Dat is echt een flauwekul-argument; een argument dat wordt gebruikt door de tabaksindustrie. Lage accijnzen houden de prijzen van legale sigaretten laag en de winstmarge van tabaksfabrikanten hoog.” Het enige waar zowel Ziengs als Van Dam zich in kan vinden is een Europese harmonisatie van de tabaksprijzen.

Harde aanpak

Dat roken vooral een lower class-aangelegenheid is, speelt ook mee in het tegengeluid van accijnsverhoging; de mensen met de laagste sociaaleconomische status roken het vaakst en die raak je het hardst als je sigaretten duurder maakt. Heijne: „Dat is toch juist de bedoeling? In andere landen werkt het ook.” In Australië greep de regering fors in door een jaarlijkse accijnsverhoging van 12,5 procent in te voeren. Een pakje kost daar in 2020 29 euro. Ook is in Australië vijf jaar geleden plain packaging ingevoerd; alle sigaretten worden verkocht in olijfgroene verpakkingen. Sinds een jaar doet ook Engeland aan sombere verpakkingen. Deze maatregelen zorgden in die landen al voor een flinke daling van het aantal rokers.

Volgens Ziengs staat niet vast dat enkel die accijnsverhoging daar zorgde voor een daling van het aantal rokers in die landen. „Er werden meerdere maatregelen tegelijk getroffen; als je met hagel schiet, weet je niet welk kogeltje effect heeft.” Zijn sombere verpakkingen voor Nederland een realistischere stap dan accijnsverhoging in de komende regeerperiode? „We hebben pas net de afschrikwekkende afbeeldingen doorgevoerd en vervolgens kwam daar nog een verbod op de blingbling-verpakkingen bovenop. Straks moet ik over een maand alweer de volgende maatregel aankondigen. Voorlopig niet.”

Schnabel vindt dat we niet mogen vergeten dat er al veel bereikt is in de afgelopen 25 jaar. „Er was lang een weifelend beleid, maar er zijn veel maatregelen genomen: duurdere sigaretten, gruwelijke etiketten, rookvrije treinen en vliegtuigen; van een wereld waar de hele dag overal gerookt wordt, naar een haast rookvrije publieke sfeer. Alleen een totale stop als succes beschouwen is onterecht. Er is niet één oplossing.” Als je jouw rookgedrag wil meenemen in je stem voor de Tweede Kamerverkiezingen, beperk je dan niet tot de partijprogramma’s, maar graaf dieper.

HOE DENKEN DEZE PARTIJEN OVER TABAK?

PvdA

Er staat gek genoeg nauwelijks iets over tabak in het verkiezingsprogramma van de Partij van de Arbeid, terwijl de partij zich in politieke debatten openlijk uitspreekt: ze zijn voor accijnsverhoging en willen minder verkooppunten. Een hogere zorgpremie voor rokers zien ze niet zitten; stoppen met roken stimuleren door dit op te nemen in het zorgbasispakket ligt meer in hun straatje. PvdA-Kamerlid Marith Volp vindt het een morele plicht van de overheid om zich te bemoeien met preventie.

GroenLinks, SP en D66

Deze partijen zijn alle drie vóór preventie. In het verkiezingsprogramma van de SP staat alleen 0 keer het woord tabak, maar op de website vind je onder ‘preventie’ wel dat de partij de sigaretten uit de supermarkt wil. Ook diende de SP in 2016 een motie in om tabaksaccijnzen mee te laten stijgen met de inflatie – die overigens geen meerderheid kreeg. DWARS, de jongerenafdeling van GroenLinks, staat voor een vrije, open samenleving. Dit betekent dat de staat niet achter de voordeur kijkt. D66 wil in het onderwijs meer aandacht voor een gezonde levensstijl en heeft in het verkiezingsprogramma wel iets staan over roken en de rookvrije generatie.

CDA, ChristenUnie en SGP

Allen zijn ze pro preventie: JA tegen een tabaksontmoedigingsbeleid en accijnsverhoging. Het in 2013 doorgevoerde wetsvoorstel om de gehele horeca rookvrij te maken, kwam al van de ChristenUnie en die wil nu ook af van de rookruimtes. ‘Familiepartij’ CDA stemde toen trouwens tegen, maar is inmiddels om: preventie is de beste investering en de partij de prijzen van sigaretten dan ook omhoog. Dit staat bij deze partij als enige in het verkiezingsprogramma.

VVD

Deze partij is de liberale aanvoerder van dit rijtje. De VVD wil niet nog meer ‘betuttelende’ etikettering op de pakjes en zorgverzekeraars moeten géén risicoselectie of zorgpremiedifferentiatie toepassen op basis van een ongezonde leefstijl. Ook is de partij tegen accijnsverhoging; ‘eerst maar eens een goede handhaving van de verhoogde leeftijdsgrenzen’. Gewoon normaal doen. VVD's tabakswoordvoerder Erik Ziengs brengt overigens ook weleens bezoeken aan de tabaksindustrie ‘om te weten wat er in de maatschappij speelt’, aldus hijzelf.

VNL

Sigaretten moeten goedkoper! De ‘enige klassiek liberale partij van Nederland’ VoorNederland wil de verbruiksbelastingen omlaag. Als het aan lijsttrekker Jan Roos ligt, daalt de accijns op tabak met 10 procent, ‘omdat het onze hobby is’.

PVV

Er staat niets over tabak in het partijprogramma, maar we weten dat deze partij tegen overheidsbemoeienis is. Tijdens het tabaksdebat in de Tweede Kamer op 15 februari zei PVV- kamerlid Fleur Agema: „Nederland moet geen politiestaat worden en tabak is gewoon legaal. Als je alles uit de kast haalt om roken te voorkomen en het werkt niet, pas dan de strategie aan.”


Rij in drive-through terwijl restaurant affikt

Rij in drive-through terwijl restaurant affikt

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

46 MIN

Tja, je bent jezelf niet als je trek hebt hè. En als je eenmaal honger hebt, dan wil je ook gewoon je eten hebben. Dat dachten de mensen ook die vorige week in de drive-through van een Amerikaans restaurant stonden. Het restaurant was aan het affikken, maar hé ze hadden betaald dus nu wilden ze ook gewoon hun eten krijgen!

Afgebrand


Migrantenhelper 'bakker van Kos' overleden

Migrantenhelper 'bakker van Kos' overleden

De man bakte meer dan honderd kilo brood per dag / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Honderd kilo aan brood bakte hij per dag, om de vele migranten op zijn eiland te voeden. Dionysis Arvanitakis stond bekend als de bakker van Kos, die tijdens de vluchtelingencrisis op grote schaal brood uitdeelde aan de migranten op het eiland.

Zeldzaam genereus

Op 77-jarige leeftijd overleed de lokale beroemdheid. In de periode 2015-2016 kwamen er bijna 1 miljoen mensen op de vijf Griekse eilanden aan, Kos was er daar een van. Arvanitakis deed zijn best om ze allemaal eten te geven, waar hij in 2016 voor gelauwerd werd door het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) van de EU.


DIDI concept store opent deuren in Hoog Catharijne

DIDI concept store opent deuren in Hoog Catharijne

Foto's: DIDI

In samenwerking met DIDI

15 FEB 2019

De trein uitstappen op Utrecht-Centraal en nog even tijd over hebben om lekker te winkelen? Loop dan zeker even binnen in de nieuwste concept store van modelabel DIDI, donderdag geopend in Hoog Catharijne. Tot en met zondag wordt er een feestelijk openingsweekend gehouden, met een mooie kortingsactie van 12 procent op de complete nieuwe collectie (zie onderaan).

Jong en oud, elke maat

DIDI heeft meer dan tachtig winkels in ons land en inmiddels ook twaalf concept stores, waaronder de nieuwe winkel in Hoog Catharijne. Wat het authentieke modelabel vrouwen wil bieden, naast een moderne en open winkeluitstraling, en wat je in Utrecht zeker kunt vinden, zijn de mooie uitgewerkte collecties, comfortabele stoffen en onderscheidende prints. En belangrijker nog: bij DIDI is elke vrouw welkom, jong en oud en van maat 34 tot en met maat 48.


Online bedelen levert man meer op dan echte baan

Online bedelen levert man meer op dan echte baan

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

1 UUR

Als je je school niet afmaakt en geen werk hebt, zou je het idee hebben dat je straatarm zou zijn. Toch komt de Amerikaanse Jovan Hill (25) uit Californië niets te kort. Sterker nog: het gaat nog beter met hem dan toen hij nog wel een baan had. Sinds hij begonnen is met online bedelen stroomt het geld binnen.

Donaties


Bang voor naalden? Zo kun je alsnog een tattoo nemen

Bang voor naalden? Zo kun je alsnog een tattoo nemen

/ Colourbox

Foto van 'Metro'

3 UUR

Altijd al een tattoo gewild, maar ben je toch een beetje bang voor zo'n levenslange toevoeging op je lichaam? Of is het misschien de naald die je tegenstaat? Goed nieuws: je kunt het nu helemaal zelf doen. En er komt geen naald aan te pas. En levenslang is 'ie ook niet.

Adelaar op je borst

Pennenmerk Bic komt namelijk met de BodyMark, waarmee je lekker zelf op je lichaam kan gaan tekenen. In acht verschillende kleuren nog wel. Het klinkt misschien als een slap aftreksel van een echte tatoeage, maar het is perfect om te kijken of zo'n levensgrote adelaar op je borst nu wel echt goed staat.


Vrouw parachute-ongeluk gevonden door scouts

Vrouw parachute-ongeluk gevonden door scouts

De parachute van de vrouw opende niet / Colourbox

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 19:16

De vrouw die eerder vandaag neerstortte met haar parachute, is gered door een groepje jongens van de scouting. Ze vonden de vrouw in het bos en belden gelijk de hulpdiensten. „Eerst dacht ik dat ze dood was."

Spaghetti-avond

De parachute van de vrouw was niet open gegaan. Met een groep van vijftien andere ervaren parachutespringers was ze vanaf het Belgische vliegveld Spa-La Sauvenière vertrokken. Toen het tijd was om de parachutes te openen, lukte dat bij de 50-jarige vrouw niet. Haar val werd gelukkig gebroken doordat ze in de bomen belandde, schrijft HLN


De vrouw is weer veilig thuis. Foto: ANP

Demente vrouw wandelde van Thailand naar China (!)

De vrouw is weer veilig thuis. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:41

Een demente Thaise vrouw hoeft de komende jaren in ieder geval geen, eh, al te intensieve sport meer te beoefenen. Na zeven maanden vermissing is ze naar huis teruggekeerd nadat ze eind januari werd gevonden in de Chinese stad Kunming.

Flinke tocht

Dit betekent dat de 59-jarige vrouw zo'n 640 kilometer (!) heeft gewandeld. Ze trok zelfs door Myanmar en Laos. Kaeomanee Arjaw zou volgens verschillende media in juni vorig jaar van huis zijn vertrokken om haar zoon op te zoeken. Toen ze in China werd gevonden droeg ze een Thaise identiteitskaart bij zich. Ze verloor volgens haar dochter twintig kilo aan lichaamsgewicht, maar is gelukkig in goede gezondheid thuis gekomen.


Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Lichaam vermiste studente in vriezer gevonden

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 15:27

Na negentien jaar vermissing is de kans toch wel héél klein dat een verdwijning nog wordt opgelost. Toch gebeurde het in Kroatië, waar het lichaam van een jonge vrouw is aangetroffen in een vrieskist.

Zomer van 2000

Jasmina Dominic, destijds 23, verdween in de zomer van 2000. Ze werd pas vijf jaar later als vermist opgegeven, wat al vrij opvallend was, maar er is ook nooit een spoor van haar aangetroffen. Tot nu. Volgens de politie is het lichaam aangetroffen in het huis van de zus (45) van de vermiste studente.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Om deze reden gaat het Braziliaanse journaal viral

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 14:48

Maju Coutinho (40) had zelf niet helemaal zien aankomen dat dit nieuws zó booming zou worden, maar toch ging het gegeven dat zij de nieuwe presentatrice van het Braziliaanse journaal is viral.

De allereerste

Dat heeft wellicht te maken met één belangrijk detail: Coutinho is de allereerste donkere vrouw die het belangrijkste nieuwsprogramma van het land mag presenteren. Ze werkte al als weerpresentatrice voor het Jornal Nacional, waar dagelijks tientallen miljoenen mensen naar kijken, maar wordt nu ook hét gezicht.


Foto ter illustratie. Beeld: ANP
Likeability of5

Drie Nederlandse IS-verdachten opgepakt in Turkije

Foto ter illustratie. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:57

In Turkije zijn meerdere Nederlandse IS-verdachten opgepakt. Dat gebeurde in de stad Bursa, tijdens een operatie tegen terreurorganisatie Islamitische Staat.

Nederlands paspoort

Er zijn vier verdachten gearresteerd door de politie. Drie daarvan hadden een Nederlands paspoort. Zij worden naar verluidt in verband gebracht met de activiteiten van de terreurorganisatie in Syrië, dat grenst aan Turkije.


like
user_cc04056e72bbee2deb0e8995bafce600682e8bcf_avatar

De cast van de Luizenmoeder. Foto: ANP

Wow: zoveel mensen keken er naar de Luizenmoeder

De cast van de Luizenmoeder. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 13:35

Dát de Luizenmoeder, eh, best wel een dingetje is, wisten we al, maar de tv-serie heeft nu zelfs zijn eigen kijkcijferrecord verbroken. Het totaal aantal kijkers voor de eerste aflevering komt uit op maar liefst 5,1 miljoen kijkers, meldt Stichting Kijk Onderzoek (SKO) zondag.

Record

In eerste instantie stond de teller op bijna vier miljoen kijkers, maar daar zijn er nog eens een miljoen bijgekomen door het aantal terugkijkers. Het record van vorig jaar stond op 4,7 miljoen, maar dat is nu dus 5,1 miljoen bij elkaar opgeteld geworden.


Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Heerlijk: ook komende week nog lenteweer

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:48

Ook komende week kunnen we nog neerstrijken op een terras of twee. De lentetemperaturen blijven aan, dus pak die zonnebril maar wéér uit de kast.

Warmterecord

Zaterdag 16 februari was al de warmste ooit, sinds het begin van de metingen in 1901. Zondag 17 februari lijkt eventueel net zo'n record te kunnen breken. De temperatuur loopt op naar 11 graden op de Wadden tot 16 graden in het zuidoosten van het land.


Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Doodeng: parachute van Belgische vrouw opent niet

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:29

Het is voor veel mensen een klassieke nachtmerrie: een sprong maken uit een vliegtuig en vervolgens je parachute niet open krijgen. Zaterdag overkwam het een vrouw in het Belgische plaatsje Spa-La Sauvenière, meldt het Laatste Nieuws.

Ervaren springers

Het slachtoffer maakte onderdeel uit van een groep van zestien ervaren parachutespringers. De waaghalzen hadden plannen om figuren te vormen in de lucht. So far so good, tot na de sprong één van de parachutes niet open bleek te gaan.


Man gebeten door haai, zwemt zelf terug naar de kust

De man was samen met een zijn huisgenoot Dane Davidson gaan surfen aan de Belongil Beach aan de Australische oostkust. Foto: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:15

In Australië is dit weekend een man aangevallen door een haai terwijl hij wilde gaan surfen. De 41-jarige man werd door het roofdier in zijn been gebeten, maar slaagde er zelf nog in om terug naar de kust te zwemmen.

Zelf terug zwemmen

De man was samen met een zijn huisgenoot Dane Davidson gaan surfen aan de Belongil Beach aan de Australische oostkust. Ze lagen nog maar net in het water toen de aanval plaatsvond. „Ik was zo'n 20 meter achter hem, toen hij op zijn surfplank ging zitten. Direct verscheen er een haai die hem van zijn plank afstootte. In de golven vond een soort strijd plaats en ik hoorde hem schreeuwen," zegt de man die na de aanval met zijn vriend zo snel mogelijk terug zwam naar de kust.


Siberië bedekt met zwarte giftige sneeuw

De zwarte sneeuw bedekt bomen, straten, auto's en huizen. Foto: Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:35

In Siberië hebben ze te maken met een opmerkelijk fenomeen, vanuit verschillende steden komen er meldingen binnen van menden die zwarte sneeuw zien. De sneeuw is waarschijnlijk zwart gekleurd door kolencentrales in de buurt.


Britse vliegmaatschappij failliet door Brexit

Alle vluchten zijn met onmiddellijke ingang geannuleerd. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:00

De Britse regionale luchtvaartmaatschappij Flybmi heeft faillissement aangevraagd, onder meer vanwege de brexit. De luchtvaartmaatschappij heeft dit zaterdagavond op haar website aangekondigd.

Vluchten onmiddellijk geannuleerd

Alle vluchten zijn met onmiddellijke ingang geannuleerd. Flybmi-klanten is gevraagd contact op te nemen met hun creditcardmaatschappijen, reisbureaus of Flybmi-partnermaatschappijen voor terugbetaling. De luchtvaartmaatschappij bood vluchten aan met zeventien vliegtuigen naar 25 Europese bestemmingen.


Familie en vrienden nemen afscheid van Emiliano Sala

Familie en vrienden hebben Emiliano Sala de laatste eer bewezen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:15

Familie en vrienden hebben Emiliano Sala de laatste eer bewezen. Ze woonden de uitvaart bij in een gymzaal in Progreso, waar de verongelukte Argentijnse voetballer vroeger vaak speelde. Trainer Neil Warnock en directeur Ken Choo van Cardiff City waren ook aanwezig. De uitvaart begon met een wake bij de amateurclub waar Sala's voetbalcarrière begon.

Na de dienst werd de kist door familie en vrienden naar buiten gedragen. Buiten stonden mensen om de voetballer de laatste eer te bewijzen. Sala is in besloten kring gecremeerd.

Foto: ANP


Idee Trump: Europa moet 800 IS-strijders overnemen

Volgens Donald Trump heeft Amerika zijn plicht gedaan tegen Islamitische Staat en is het tijd voor andere landen om hun steentje bij te dragen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:45

Als het aan de Amerikaanse president Donald Trump ligt, dan neemt Europa meer dan achthonderd gevangengenomen IS-strijders over en hen gaat ze vervolgen. Dat laat hij weten via een Twitterbericht. Volgens Trump heeft Amerika zijn plicht gedaan tegen Islamitische Staat en is het tijd voor andere landen om hun steentje bij te dragen.

Alternatief: vrijgelaten