Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Ouders 23-jarige Cyprian willen vervolging agenten

Zes kogels in zijn buik maakten vorig jaar in september een einde aan het leven van de zieke, 23-jarige Cyprian Broekhuis. De kogels werden afgevuurd uit politiewapens. Cyprian werd in Amsterdam door agenten doodgeschoten, zijn ouders willen dat de agenten daarvoor worden vervolgd.

De officier van justitie is het niet met de ouders eens en bepaalde eerder deze week dat vervolging niet nodig is. Volgens de agenten hadden zij geen andere keuze, het was noodweer: de man zou hen met een mes hebben aangevallen. De officier concludeerde om die reden dat de politie rechtmatig handelde.

Vraagtekens

De ouders en hun advocaat Wieteke Drummen zijn het daar op hun beurt helemaal niet mee eens. Zij willen daarom via een zogeheten ‘artikel-12-procedure’ van het gerechtshof horen dat de twee schietende agenten alsnog moeten worden vervolgd. Volgens hen is er van alles mis aan het onderzoek van de Rijksrecherche naar het incident en zijn er vraagtekens te zetten bij de manier waarop de agenten Cyprian hebben benaderd.

Op 7 september 2016 zou de psychotische Cyprian thuis worden opgehaald om te worden opgenomen. Deze opname veranderde in de fatale schietpartij. Hij moest worden opgenomen, omdat hij autistisch en psychotisch was en weigerde zijn medicijnen in te nemen. Zijn begeleider had voor de zekerheid de politie opgetrommeld, die met vier man sterk bij het huis aankwam.

Niet aanraken

Toen ging het volgens advocaat Drummen de verkeerde kant op: „Ze gingen met zeven man, onder wie vier politiemensen, het appartement binnen. Dat werkt niet bepaald deëscalerend. Op een moment zei een van de agenten dat hij hem wilde fouilleren. Dat is moeilijk voor een autist, Cyprian had moeite met aanraken.”

Daar zal de jongen tegengewerkt hebben. „Ineens werd er geschoten en had hij zes kogels in zijn buik. Achteraf zeiden agenten dat hij met een mes had gedreigd en een agent had aangevallen. Opmerkelijk is dat de omstanders niets van een escalatie hebben gemerkt. Het was stil en ineens werd er geschoten.”

De advocate zegt niets over een mes, volgens haar was hij ook helemaal niet gewelddadig. „Cyprian had wel eens dreigende dingen gezegd, maar was nog nooit agressief geweest en had nog nooit iemand aangevallen. Hij was een patiënt die veilig naar een kliniek moest worden overgebracht, geen verdachte.”

Verklaringen

De advocaat vindt het ook opvallend dat de schietende agenten pas twee dagen na het incident zijn ondervraagd en de getuigen een dag later. „Daardoor hadden ze ruim de gelegenheid hun verhaal af te stemmen.” Of dat ook echt is gedaan, is alleen door de agenten zelf te beantwoorden.

Gespecialiseerd team

Om dit soort escalaties in de toekomst te voorkomen, pleit de advocaat ervoor dat de politie een gespecialiseerd team krijgt dat wordt opgeroepen als er sprake is van verwarde mensen of psychiatrische patiënten. Dat zou kunnen bestaan uit mensen die eerder in de geestelijke gezondheidszorg hebben gewerkt.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam zegt de uitkomst van de artikel-12-procedure af te wachten. „De ouders hebben het recht die aan te spannen en dan is het verder aan het hof”, zegt een woordvoerder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.