Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Nieuws 15 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

Mobieltjes met 5G, wat kunnen we er straks mee?

Nergens is de 4G-dekking zo goed als in Nederland. Maar 5G komt er al aan. Wat betekent dit voor ons mobiel gebruik?

Wat is 5G?
5G staat voor de vijfde generatie internet. Ongeveer om de tien jaar komt er een nieuwe generatie op de markt. In de jaren tachtig gebruikten we 1G-internet. Dit ging via een analoge verbinding en die was supertraag. Een speelfilm downloaden duurde toen zo’n twintig dagen. De eerste mobieltjes in de jaren negentig werkten op 2G; een prima digitale verbinding voor het versturen van eenvoudige data zoals korte tekstberichten en 26 keer sneller dan 1G. In het begin van deze eeuw kwam er 3G, bruikbaar voor GPS en videobellen. 3G was een verbinding vergelijkbaar met een eenbaansweg. Prima als je er alleen op rijdt, maar je gaat minder snel zodra het drukker wordt op de weg. 4G, dat in 2013 in Nederland werd geïntroduceerd, kun je zien als een brede snelweg met meerdere rijstroken. Neem bijvoorbeeld het streamen van muziek: met 3G moest je minimaal tien seconden wachten voordat je naar muziek kon luisteren. Met 4G is dat wachten helemaal voorbij en knalt je lievelingsliedje gelijk uit de speakers. Een ander groot verschil tussen 3G en 4G is het uploaden van afbeeldingen. Op Instagram of Facebook ben je met 3G zeker zo’n halve minuut kwijt. Met 4G gaat dit binnen een seconde.

Voldoet 4G niet meer?
Een snelweg kan nog zo veel rijstroken hebben, soms sta je toch in de file. 5G is de snelweg van de toekomst, waarop mensen zich voortbewegen via een vliegende schotel in plaats van een auto. Er zijn enkele tests gedaan door Samsung die erop wijzen dat 5G snelheden kan bereiken van 10 Gbit per seconde. Dat betekent 1.25 gigabyte per seconde: honderden keren sneller dan het 4G-internet. Een film downloaden kost je straks zo’n acht seconden en tien muziekalbums downloaden tien seconden.

Zijn er nog andere voordelen van 5G?
Er kunnen meer gebruikers tegelijk op het 5G-netwerk. Dat is handig wanneer er veel mensen bij elkaar zijn zoals op evenementen. Er kan daarnaast een hoger datavolume per gebied gebruikt worden, het bereik van 5G zal veel groter zijn en de verbinding zal veel stabieler en betrouwbaarder zijn. Deze voordelen kunnen ertoe bijdragen dat er meer intelligente machines en software kan worden ontwikkeld om bijvoorbeeld de verkeersveiligheid te vergroten. Dit soort intelligente apparaten die met elkaar in verbinding staan wordt ook wel het ‘internet of things’ genoemd. Een praktijkvoorbeeld: In het Groningse dorp Eppenhuizen heeft akkerbouwer Wilco Stollenga al kunnen testen met 5G. Stollenga heeft een bedrijf waar hij met behulp van een minivliegtuigje akkers in kaart brengt. Waar groeien gewassen snel en waar niet? Het vliegtuigje slaat alle informatie op, per vlucht zo’n 20 gigabyte. „Het kost me normaal gesproken tien uur om alle informatie vanaf de boerderij met een langzame internetverbinding door te sturen”, zegt Stollenga. „Met 5G worden de beelden al tijdens de vlucht verzonden. Als het vliegtuigje landt, is de klus al geklaard.”

Klinkt allemaal prima, wanneer kunnen we 5G gebruiken?
De Europese Unie wil dat in 2020 ten minste één grote stad in elk EU-land 5G heeft. Maar er is een probleem: Brussel stuurt aan op het gebruik van de 3,5GHz-band, maar deze frequentie wordt door de Nederlandse veiligheidsdiensten gebruikt. Zo mogen telecomproviders die frequentie in de noordelijke helft van het land niet gebruiken vanwege het satellietstation in het Friese Burum voor het afluisteren van dataverkeer. Dat is om storing te voorkomen. Diverse telecombedrijven pleiten ervoor dat de Nederlandse overheid de 3,5GHz-frequentie in heel het land vrijgeeft. „Zonder tijdige beschikbaarheid van de 3.5GHz band kan 5G geen succes worden in Nederland”, aldus onder meer de KPN.

Moeten we straks meer betalen voor 5G?
Ja, dat is wel de verwachting. Telecombedrijven kunnen met 5G grotere databundels aanbieden. Voor het gebruik van meer data moeten consumenten meer betalen. De winst voor telecombedrijven wordt dan hoger.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.