Met lespakket Vodafone in gesprek over digitale weerbaarheid

Met lespakket in gesprek over digitale weerbaarheid

Sadaf Award werkt met haar leerlingen met het lespakket Safe & Social voor middelbare scholen. / Femmy Weijs

Foto van 'Erik Jonk'

Erik Jonk

22 MAA 2017

Met cyberpesten hebben veel jongeren te maken. Vodafone lanceerde een lespakket waarin digitale weerbaarheid voor middelbare scholieren centraal staat. Docente Sadaf Awad en haar leerlingen werken ermee.

Bijna drie kwart van de Nederlandse tieners voelt zich niet veilig op internet. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek dat Vodafone liet verrichten in het kader van Safer Internet Day. Om hierover met elkaar en met leraren over in gesprek te kunnen gaan, ontwikkelde de provider het gratis lesprogramma Safe & Social over digitale weerbaarheid voor middelbare scholen.

Online pesten actueel

Groot Goylant in Hilversum (400 leerlingen) is zo’n middelbare school waarop regelmatig met de vmbo’ers over online pesten en gedrag op social media wordt gesproken. Maatschappijleer- en dramadocent Sadaf Awad discussieerde er al vaker over met de scholieren en gebruikte de afgelopen weken het nieuwe lespakket. „Ik behandel regelmatig conflicten, cyberpesten en andere pittige onderwerpen door middel van toneelspelletjes. Online pesten is overal actueel. Ik merk dat het van invloed is op de leerlingen. Hun smartphones zijn belangrijk, dus op Groot Goylant blijven we goed nadenken hoe we daarmee om moeten gaan. Verbieden is onmogelijk, dus we proberen op een positieve manier van de telefoontjes en social media gebruik te maken. Het is snel gegaan. Het is helemaal niet zo lang geleden dat ik zelf naar de middelbare school ging en mijn telefoon – zo’n groot ding – slechts gebruikte om met beltegoed te sms’en dat ik wat later thuiskwam.”

Het pakket Safe & Social bestaat uit vier lessen: Online / offline, Social media, Mijn digitale leven en Be strong online. Sadaf behandelt de onderdelen vanaf de laptop (‘we werken hier weinig met boeken, pen en papier’). „Door zo’n digitaal lespakket, maar ook door met ouders te praten, snappen de kinderen de gevaren van het internet beter. Dat er iets kan gebeuren met een foto die je doorstuurt. Zo denken leerlingen er iets beter over na. Dat moet ook, want social media is een groot deel van hun leven. Veel jongeren beginnen de dag met het checken van Instagram, Snapchat en Twitter. Ze weten niet beter.”

Vlogger Rose

Sadaf vindt het nieuwe lespakket ‘actueel’. Het meisje Rose dat in de lessen vlogt, spreekt de leerlingen heel erg aan. Ze zorgt voor een goede afwisseling, want binnen het pakket heb je nogal wat stellingen te bespreken. De kinderen willen na het bespreken van vijf stellingen toch wel even snelheid. Als je alleen maar praat, dan ben je ze kwijt.” De vier lesonderdelen vindt Sadaf prima. „Je kunt goed laten zien wanneer iets over jouw kwetsbaarheid op het internet gaat en hoe anderen jouw informatie kunnen gebruiken.”

Met lespakket Vodafone in gesprek over digitale weerbaarheid

Campanebeeld van Safe & Social.

De docent spreekt de leerlingen tijdens de lessen op hun eigen manier aan. „Niet met een opgeheven vingertje. Wat ze zelf meegemaakt hebben in hun eigen leefwereld spreekt hen het meeste aan. Ik moet aan de hand van het lespakket niet gaan preken, maar met hun eigen voorbeelden het over digitale weerbaarheid hebben. Als school geven we goede voorlichting. Dit voorkomt echter niet dat er af en toe incidenten plaatsvinden. We hebben een pestprotocol, zodra er sprake is van een incident worden leerlingen direct hierop aangesproken. Elk klas heeft twee mentoren die erover praten met de hele klas. Daarnaast hebben ouders ook een belangrijke rol in het voorkomen en oplossen van cyberpesten. Ik denk dat veel vaders en moeders geen idee hebben wat er op de telefoontjes van hun kinderen gebeurt. Terwijl het toch zo belangrijk is. Die kinderen laten op het internet wel hun voetsporen achter.”

Na het behandelen van Safe & Social wil Sadaf Vodafone voor de toekomst best iets meegeven: „Er bestaan op dit gebied heel veel verschillende lesmaterialen, je kunt echt van alles vinden. Houd het lespakket steeds zo actueel mogelijk om dubbelingen voor scholieren te voorkomen. Ze moeten met zo’n les wel wakker worden geschud. Probeer vernieuwend te blijven en houd dat wat er in de wereld gebeurt in het lespakket.”

Meer initiatieven

Andere initiatieven van Vodafone op het gebied van digitale veiligheid.

• 100.000 gratis exemplaren van het magazine ‘WIJS de online wereld in’ zijn verspreid onder ouders, scholen en bibliotheken (nog als PDF beschikbaar). Het magazine laat ouders en docenten zien hoe zij samen met hun kinderen op een positieve en veilige manier gebruik kunnen maken van digitale media.

• Vodafone heeft #BeStrong ‘support emojis’ ontwikkeld om jongeren te helpen om vrienden die online gepest worden een hart onder de riem te steken. De intentie hiervan is om jongeren te stimuleren elkaar te steunen.

• Vodafone Group is internationaal al jaren actief in het promoten van digitale veiligheid onder jongeren. Ga voor meer informatie naar www.vodafone.com/parents.

Lespakket gratis beschikbaar

Vodafone en Veiliginternetten.nl hebben het lespakket Safe & Social de vorige maand gratis beschikbaar gesteld voor middelbare scholen. Op dat moment hadden 448 van de 638 middelbare scholen in ons land aangegeven interesse te hebben in het lespakket.

Met lespakket Vodafone in gesprek over digitale weerbaarheid

Een voorbeeld van een challenge uit het lespakket.

Jongeren maken intensief gebruik van hun smartphone. Of het nu functioneel is, als vrijetijdsbesteding of voor sociale interactie, de smartphone is dag en nacht in hun leven aanwezig. „Met het lespakket willen we jongeren bewust maken van de impact van onlinegedrag en hen digitaal weerbaar maken”, meldt Vodafone. „Aan de hand van verschillende onderwerpen en voorbeelden wisselen jongeren ervaringen met elkaar uit waardoor ze inzicht krijgen in hun eigen gedrag op internet en social media en dat van anderen. Ze denken na over wat ze prettig of acceptabel vinden en wat niet. Zo ontdekken ze wat ze zelf kunnen doen om hun eigen gedrag te managen en hoe ze kunnen reageren op anderen.”

In control zijn

„Als provider vinden wij het belangrijk dat jongeren onze producten en diensten veilig en verantwoord kunnen gebruiken. Wij willen hen hier bewust van maken en handvatten geven zodat ze zelf ‘in control’ zijn over de rol die hun smartphone in hun leven speelt. We steunen jongeren met digitaal onderwijs en met het ontwikkelen van digitale vaardigheden. Zo stellen we jongeren in staat om zich vol zelfvertrouwen en veilig in de digitale wereld te begeven, een verschil te kunnen maken en hun potentieel ten volle te benutten.”

Het lespakket vind je op www.safeensocial.nl.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Vrouwen slachtoffer van expose-groepen op Telegram

Slutshaming op Telegram ©ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 20:30

Journalisten van de NOS gingen een week lang undercover in expose-groepen op Telegram. Het gaat er allesbehalve zachtzinnig aan toe in deze groepen. Wanneer een vrouw zich in de ogen van de exposers onzedelijk heeft gedragen dan deelt hij dit in de groep. Hierbij wordt het slachtoffer als 'slet' neergezet.

Het blijft niet bij verwensingen. Er worden naaktfoto's van de vrouwen verspreid en ook privé-gegevens worden openbaar gemaakt. Hoeveel vrouwen slachtoffer zijn van de expose-groepen is lastig in te schatten vanwege schaamte.

Ophef om scholieren die 'Wilders rot op' zingen

Geert Wilders in de Tweede Kamer ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Jelmer Visser

VANDAAG, 19:35

Denktank Cafe Weltschmerz tweette een filmpje waarop Utrechtse scholieren van het Gregorius College een niet zo vriendelijke boodschap tegen Geert Wilders ter gehore brachten.

Het voorval vond plaats tijdens een project van de school in samenwerking met Dox, een stichting die zich bezighoudt met cultuureducatie. Op internet ontstond grote woede om de video. Het zou een voorbeeld zijn van linkse indoctrinatie in het onderwijs. Volgens Marjo Vaessen van DOX is het echter een storm in een glas water en vertelt het fragment niet het volledige verhaal.

Likeability of 3

Gewelddadige Marokkaanse pooier binnenkort weer vrij

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

GISTEREN

Abdelilah el Y. komt dit jaar nog op vrije voeten. Op 29 december wordt de gewelddadige Marokkaanse pooier weer vrijgelaten nadat hij in 2012 een gevangenisstraf van zes jaar kreeg opgelegd.

Tien jaar gedwongen

Arvi (46) heeft Lyme, ‘ik lig de hele dag op bed’

Arvi (46) heeft Lyme, ‘ik lig de hele dag op bed’

Een stamcelbehandeling van ruim 50.000 euro kan ervoor zorgen dat Arvi (deels) geneest. Om dat geld bij elkaar te verzamelen, is hij een crowdfundingactie gestart. (Eigen foto)

Foto van 'Amarins de Boer'

Amarins de Boer

GISTEREN

Acht jaar geleden kreeg hij ineens een griepvirus. Volgens artsen was het de ziekte van Pfeiffer, maar de 46-jarige Arvi Jansen uit Amstelveen werd maar niet beter. Op een gegeven moment kwam hij via medische instanties bij een Lyme-specialist in het buitenland terecht. Die ontdekten na meerdere tests dat hij de chronische ziekte van Lyme heeft.

„Het probleem is dat er in Nederland weinig bekend is over de ziekte van Lyme en dat de klachten bij Lymepatiënten zeer uiteenlopen”, legt Jansen uit. „Er is veel te weinig onderzoek gedaan en te weinig bekend. Daardoor is het niet bekend welke onderliggende auto-immuundisfuncties er ten grondslag liggen aan het chronisch verloop van de ziekte." Hij ligt de hele dag op bed of op de bank. Naar buiten gaan lukt niet meer, want zodra hij meer dan honderd meter loopt, verzuren zijn spieren. Daarnaast uit de ziekte van Lyme zich bij Jansen in migraineaanvallen, misselijkheid, vermoeidheid en complete uitputting.

Stoffelijk overschot gevonden bij Paleis Soestdijk

Lichaam vermiste Edwin gevonden bij Paleis Soestdijk

Paleis Soestdijk. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Het lichaam dat zaterdagmorgen bij Paleis Soestdijk is gevonden, is van de vermiste Edwin Takens uit Soest. Dat meldt RTV Utrecht. Er zijn geen aanwijzingen of sporen die wijzen op een misdrijf.

Het lichaam lag in het afgesloten gedeelte van de tuin, aan de rechterzijde van het paleis. Jagers vonden het lichaam in het bos.

Vrouw met hondje geschept, automobilist rijdt door

Het zebrapad in Etten-Leur. / Google Maps

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

GISTEREN

Wederom een zaak met doorrijders: deze keer is de politie op zoek naar een automobilist die vrijdagavond 15 december doorreed nadat hij een gewonde vrouw en haar hondje aanreed op een zebrapad in Etten-Leur. De vrouw is gewond.

In de bosjes

Lidl past leeftijdsgrens vuurwerk aan van 12 naar 16

Een jongen steekt vuurwerk af op de laatste dag van het jaar. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

GISTEREN

Supermarktconcern Lidl verkoopt vanaf volgend jaar geen vuurwerk meer aan klanten onder de zestien jaar. Het gaat om vuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden. De minimumleeftijd gaat van twaalf naar zestien jaar. In de aanloop naar deze jaarwisseling geldt de ondergrens van twaalf jaar nog wel.

Zestien jaar is al de minimumleeftijd voor de verkoop van regulier vuurwerk in de laatste dagen van december.