In het nieuws

'Kind met Down heeft recht op reguliere basisschool'

'Kind met Down heeft recht op reguliere basisschool'

Kubo is een jongen met veel interesses. Zo leert hij onder meer cello spelen. Foto: Jana Vyrastekova

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

8 MRT 2017

Heeft een kind met een handicap recht op een plekje op een reguliere basisschool? Dat is de vraag die woensdag moet worden beantwoord door het College voor de Rechten van de Mens. Volgens de 45-jarige Jana Vyrastekova zou inclusief onderwijs een recht moeten zijn voor kinderen met een handicap. Voor haar eigen zoon Kubo, die het syndroom van Down heeft, wilde ze hetzelfde.

Inclusief onderwijs

Al vanaf de geboorte van de nu 13-jarige Kubo onderzochten zijn ouders, woonachtig in Utrecht, hoe ze hem de kans konden geven zich optimaal te ontwikkelen. Al snel concludeerden ze dat ze Kubo naar een reguliere basisschool wilden sturen. Bij inclusief onderwijs zitten kinderen met een handicap op een gewone school en krijgen zij specifieke hulp. Dat is dus anders dan speciaal onderwijs, waar kinderen uit de gewone schoolomgeving worden weggehaald en naar een specifieke plek worden gebracht waar ook andere kinderen met een beperking zitten.

Volgens moeder Jana Vyrastekova heeft het meerdere voordelen om een kind met een handicap naar een reguliere school te sturen: „Ten eerste leren kinderen met elkaar en van elkaar. School is een afspiegeling van de maatschappij en het is een slechte zaak als je een deel van de samenleving wegstopt. Kinderen horen bij elkaar te zijn, dan kunnen ze ook beter met elkaar omgaan als ze volwassen zijn. Wij wilden onze zoon naar een reguliere school sturen, hem laten omgaan met vriendjes in de buurt en hem laten afspreken met vriendjes om te spelen. Niet anders dan normaal dus.”

Jana wijst op wetenschappelijk onderzoek, dat bewijst dat kinderen met een beperking veel meer leren op een reguliere school: „Inclusief onderwijs zorgt voor een veel stevigere cognitieve basis en geeft ook sociaal gezien een betere kans om te leren leven binnen de maatschappij. In de maatschappij gaat alles veel sneller dan bij Kubo zelf. Het is geen oplossing om hem van deze wereld te isoleren. Het is juist goed als hij in die wereld mag meelopen en meedoen”, stelt Jana. Andersom kan het volgens haar geen kwaad als kinderen bij iemand met een beperking in de klas te zitten? „Bij Kubo zie je eigenlijk twee groepen. Bij de ene groep kinderen heeft het weinig effect. Bij de andere groep kinderen, met een groot empatisch vermogen, vindt Kubo heel leuk aansluiting. Hij laat emoties zien, is heel oprecht en die kinderen zien in hoe gezellig hij is. Bovendien voelen ze zich veilig bij Kubo, omdat hij niet meedoet aan kliekjesvorming.”

Problemen stapelen zich op

Toch ging het mis in groep 6, toen de routine die in groep 5 heel goed werkte niet meer in gang werd gezet: „Toen kwamen we in de problemen. Je kunt dat vergelijken met een kind in een rolstoel: als je daar een wiel van wegneemt en zegt: ga maar gezellig meespelen, dan werkt dat gewoon niet.”

De school verklaarde vervolgens ‘handelingsverlegen' te zijn, waardoor ze geen antwoord meer konden geven op de specifieke instructie- en onderwijsbehoefte van Kubo. De school ging op zoek naar een alternatief in het speciaal onderwijs. En dat was nu net wat Jana en Rene, ouders van Kubo, niet voor hun zoon wilden. In oktober 2015, toen Kubo inmiddels in groep 7 zat, kregen ze de mededeling dat Kubo na de herfstvakantie niet meer welkom zou zijn op school. Daarop stapten de ouders van Kubo naar de geschillencommissie passend onderwijs. Daardoor mocht hij na de vakantie nog wel naar zijn school: „Maar daar werd hij door het schoolbestuur in een achterkamertje gezet. Zonder aanleiding, want met de docent in groep 7 liep het wel weer goed. Dat accepteerden we niet. We hebben met spoed een privéschool gezocht en die heeft hem met spoed opgenomen. Daar zat hij de rest van het schooljaar in de hoop dat we een betere oplossing zouden vinden.”

Dat gebeurde niet en daarom krijgt Kubo nu thuis onderwijs. Gevolg is dat hij zijn vriendjes niet meer dagelijks ziet: „Als hij de kans heeft af te spreken of hij is met vrienden, is hij helemaal hyper en dolgelukkig. Daarnaast merken we dat het leren prima gaat. We zien ontwikkelingen en zien vooral een kind dat staat te trappelen om weer met en tussen andere kinderen te leven en leren."

Kubo krijgt nu thuis les en mist daardoor het dagelijkse contact met zijn vriendjes. Foto: Jana Vyrastekova

VN-verdrag wijst op recht op inclusief onderwijs

De vraag is nu of een school een kind met een beperking wel mag wegsturen van school. Medio 2016 ratificeerde Nederland namelijk het VN-verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap. In dat VN-verdrag wordt inclusief onderwijs als norm gesteld. Anderzijds mag een school volgens de wet passend onderwijs een leerling doorsturen naar speciaal onderwijs. Is dit in strijd met het nieuwe VN-verdrag? Jana vindt van wel en hoopt gehoor te vinden bij het College voor de Rechten van de Mens: „Onze insteek is dat er te gemakkelijk wordt besloten om kinderen met een handicap naar speciaal onderwijs te sturen. In ons geval werd niet eens gekeken naar opties in het reguliere onderwijs. Volgens het VN-verdrag hebben kinderen recht op inclusief onderwijs en dat is volgens ons ook het beste onderwijs dat een kind met een handicap kan hebben.”

Ze vervolgt: „Deze zaak gaat dan ook niet alleen om Kubo. We hopen dat ouders die regulier onderwijs kiezen voor hun kind worden gesteund door een uitspraak die het recht op deze keus bevestigt. Het gebeurt te vaak dat als het bij een kind met het syndroom van Down even niet meer soepel gaat, wat bij ieder kind kan gebeuren, het kind naar speciaal onderwijs wordt gestuurd. Dan wordt gesteld dat het kind 'naar een betere plek gaat’. Dat wordt echter niet onderbouwd.” Daarom hoopt Jana op een gunstige uitspraak: „Ik hoop dat duidelijk wordt uitgesproken dat het Internationale Verdrag voor Mensen met een Handicap, geratificeerd door Nederland, niet alleen een stuk papier is, maar dat die rechten echt aan kinderen met een handicap worden ontleend. Voor de duidelijkheid: het gaat niet om een plicht op inclusief onderwijs, maar om het recht op inclusie. Ouders moeten zelf bepalen wat het beste is voor hun kind.”

En wat gaat Kubo in de toekomst doen? Dat weet Jana nog niet: „Ik dacht in groep 6 dat ik nog twee jaar de tijd had om daarover na te denken, maar dat is er niet van gekomen. We hopen dat hij volgend jaar nog op een reguliere school terecht kan. Of dat nu vijf dagen is, om de dag of wat dan ook… alles beter dan dit. En dan gaan we aan de slag om een leuke vervolgonderwijsroute te zoeken, met inclusie als droomuitkomst.”

Het College voor de Rechten van de Mens behandelt de zaak woensdag. Binnen acht weken volgt een uitspraak.


Bouterse komt in militair uniform aan bij rechtbank

Bouterse komt in militair uniform aan bij rechtbank

De Surinaamse president Desi Bouterse verscheen woensdag gekleed in militair uniform voor de rechtbank. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

27 MIN

De Surinaamse president Desi Bouterse verscheen woensdag gekleed in militair uniform voor de rechtbank. Hij onderstreepte daarmee zijn positie als opperbevelhebber van het Surinaamse leger.

Bouterse zou woensdag beroep zou aantekenen tegen zijn veroordeling in de rechtszaak over de Decembermoorden. Hij werd eind vorig jaar veroordeeld tot 20 jaar cel voor de rol die hij als oud-legerleider speelde.

Uitgesteld


Meer samenwerking sportaanbieders en scholen bij Koningsspelen

Meer samenwerking sportaanbieders en scholen bij Koningsspelen

Richard Krajicek (tweede van rechts) met naast hem Britt Dekker en Ron Boszhard. / ANP | Remko de Waal

Foto van 'Erik Jonk'

2 UUR

Kinderen in het hele land beleven de achtste Koningsspelen hand in hand.

Dat mag ongetwijfeld letterlijk en spelenderwijs, maar het thema HAND IN HAND van 2020 heeft een serieuze ondertoon. De focus van het jaarlijkse evenement ligt deze keer – 17 april – op het bij elkaar brengen van sportaanbieders en scholen op lokaal niveau. Zij moeten de Koningsspelen vooral samen organiseren.

Dat werd woensdag duidelijk bij de aftrap van de Koningsspelen op basisschool De Sterrenwacht in Hellevoetsluis. Initiatiefnemer en ‘baas’ van het event Richard Krajicek noemt de samenwerking tussen sportaanbieders en scholen ‘een Koningsmatch’.


Kamer wil kentekenplicht voor tractoren

Kamer wil kentekenplicht voor tractoren

Dat landbouwvoertuigen geen kenteken hebben, bemoeilijkte de handhaving door de politie bij de boerenprotesten in het najaar. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Na een jarenlange discussie wordt woensdag de eerste horde genomen voor de komst van kentekenplaten voor tractoren. Dan zal de Tweede Kamer naar verwachting instemmen met het voorstel.

Sinds de boerenprotesten is de discussie weer actueel geworden. Dat landbouwvoertuigen geen kenteken hebben, bemoeilijkte de handhaving door de politie bij de boerenprotesten in het najaar.

Eind 2016 voelde de VVD niets voor het plan omdat ze vreesden dat het een forse lastenverhoging voor de boeren zou betekenen. Destijds waren PvdA, ChristenUnie, D66, GroenLinks en SP wel voor. Nu gaan de liberalen wel akkoord met het voorstel.


Deel van Australische hoofdstad ontruimd vanwege nieuwe bosbrand

Deel van Australische hoofdstad ontruimd vanwege nieuwe bosbrand

Als gevolg van de branden van de afgelopen weken is in Australië een gebied ter grootte van Engeland verwoest. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Bewoners van buitenwijken in de Australische hoofdstad Canberra zijn woensdag geëvacueerd nadat er dichtbij een bosbrand was uitgebroken.

In het zuidoosten van het land komen de extreem hoge temperaturen en de wind weer terug, en daarmee ook de kans op nieuwe branden. De afgelopen dagen ging de regio juist gebukt onder hagel, onweersbuien en honderden millimeters regen.

Wegen afgesloten


Ontsnapte crimineel stuurt kaart aan gevangenis: Groeten uit Thailand!
Likeability of5

Ontsnapte crimineel stuurt kaart aan gevangenis: Groeten uit Thailand!

Sekkaki ontsnapte op 19 december uit de gevangenis in het Belgische Turnhout. /Politie Turnhout

Foto van 'Metro'

3 UUR

Crimineel Oualid Sekkaki, die 19 december ontsnapte uit de gevangenis in het Belgische Turnhout, lijkt naar Azië te zijn gevlucht. Hij stuurde de gevangenisdirectie zelfs een kaartje: „Groeten uit Thailand!”, stond erop.

Dat meldt de Belgische nieuwssite HLN. Ook stuurde Sekkaki zijn gevangenisbadge mee in de envelop.

Touwen


lol
user_93128fc22b33a8d9a8af06fe933f69a78f3b860b_avatar

Na 27 jaar mogelijke doorbraak vermissing Tanja Groen

Na 27 jaar mogelijke doorbraak vermissing Tanja Groen

De begraafplaats in Maastricht waar de politie een onderzoek is gestart. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:06

De politie opent woensdag een graf op het kerkhof aan De Beente in Maastricht na een nieuwe tip in de coldcasezaak Tanja Groen.

De 18-jarige eerstejaarsstudente verdween in 1993 in de nacht van 31 augustus toen ze na een studentenfeestje in Maastricht terugfietste naar haar kamer in het Limburgse dorp Gronsveld.

Nieuwe informatie


Likeability of5

Filefit en -flirts (en appels): zo wordt fileleed je filelifestyle

Yes, file!

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 08:15

Metro staat stil bij de files, die we steeds meer voor lief nemen en geeft tips hoe je van fileleed je filelifestyle kunt maken.

Je kunt de daling rustig spectaculair noemen, want waar nog geen tien jaar geleden 72 procent van de Nederlanders de files onacceptabel vond, is dat nu nog maar 35 procent, zo blijkt uit het onderzoeksrapport van Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Automobilisten berusten zich nu meer in hun filelot, vaak omdat ze weten dat ze toch niet voor een alternatief gaan kiezen. En waarom zou je ook, want eigenlijk zijn files gewoon de situaties bij uitstek om eens ongeremd je zintuigen te prikkelen.

Filefantasie


like
user_93128fc22b33a8d9a8af06fe933f69a78f3b860b_avatar

Coronavirus eist 9 levens in China, zeker 440 mensen besmet

Coronavirus eist 9 levens in China, zeker 440 mensen besmet

Op treinstations en luchthavens zijn door de autoriteiten koortscontroles ingesteld. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:10

Het aantal mensen dat in China is overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus is woensdag gestegen naar negen. 440 mensen in 13 Chinese provincies en gemeenten zijn besmet met het virus.

China waarschuwt dat het SARS-achtige virus zou kunnen muteren en zich verder kan verspreiden. Het virus wordt via de luchtwegen overgedragen. „De mogelijkheid van virale mutatie en verdere verspreiding van de ziekte is aanwezig", zei viceminister Li Bin van de Nationale Gezondheidscommissie tijdens een persconferentie.

Chinees nieuwjaar


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

20 JAN 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Desi Bouterse verschijnt vandaag voor krijgsraad
Likeability of5

Desi Bouterse verschijnt vandaag voor de krijgsraad

De Surinaamse president Desi Bouterse verschijnt vandaag voor krijgsraad. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:30

De Surinaamse president Desi Bouterse verschijnt woensdag voor de Surinaamse krijgsraad. Het is zijn enige kans om zijn veroordeling van 20 jaar cel, voor zijn aandeel in de decembermoorden, aan te vechten.

De straten rondom de rechtbank in het centrum van Paramaribo zijn als sinds middernacht afgesloten voor publiek. Omdat de meeste scholen, bedrijven en andere instanties in die buurt daardoor slecht of niet bereikbaar zijn, hebben ze hun deuren gesloten. Dat geldt ook voor de Nederlandse ambassade.

Drukte rondom rechtbank


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Lees de Metro van 22 januari nu al online

Lees de Metro van 22 januari nu al online

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

In de krant van morgen lees je onder meer over de drukte op de bijlesmarkt. De problemen in onderwijsland zorgen voor een groeiende vraag naar bijles. Steeds meer scholieren zoeken hulp.

We besteden aandacht aan de persoonlijke financiën van Nederland. Een groot deel van de Nederlanders vinden dat schulden altijd afgelost moeten worden. Maar wat als kwijtschelden een laatste redmiddel is?


Coronavirus nu ook in de Verenigde Staten opgedoken

Coronavirus nu ook in de Verenigde Staten opgedoken

Het nieuwe virus dook voor het eerst op in de Chinese stad Wuhan. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het nieuwe coronavirus uit China is voor het eerst ook in de Verenigde Staten vastgesteld. Het virus is volgens de Amerikaanse organisatie voor ziektepreventie (CDC) in Seattle ontdekt bij een reiziger uit China. 

De CDC is vorige week op drie Amerikaanse luchthavens begonnen met het screenen van reizigers uit China op aanwezigheid van het virus. De man kwam op 15 januari aan, voordat de strengere screenings werden uitgevoerd. Het coronavirus is bij de man vastgesteld nadat hij zelf medische hulp had gezocht.

De VS hebben het aantal luchthavens waar reizigers uit China worden gescreend uitgebreid. Vanaf vorige week gebeurde dat al in New York, Los Angeles en San Francisco. Nu zijn de controles ook aangescherpt op de vliegvelden van Atlanta en Chicago. Sinds vorige week zijn meer dan 1200 mensen gescreend in de VS.


Veroordeelde man aangehouden na urenlange omsingeling in Rosmalen

Veroordeelde man aangehouden na urenlange omsingeling in Rosmalen

De man had zich enkele uren in een huis verschanst, nadat hij werd veroordeeld tot ruim vijftien jaar cel. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft bij een inval in Rosmalen de veroordeelde Joey D. (27) opgepakt. De man had zich enkele uren verschanst in een huis aan de Schoolstraat in Rosmalen, nadat hij dinsdagochtend in hoger beroep werd veroordeeld tot ruim vijftien jaar cel.

De verdachte heeft zichzelf volgens de politie ernstig verwond en is met een ambulance weggebracht naar het ziekenhuis.

Eerder vrijgesproken


Hond ontdekt botkanker bij z'n baasje

Hond ontdekt botkanker bij z'n baasje

Maar liefst zeven maanden heeft hond Dave aan haar dijbeen zitten snuiven. / Getty Images

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De Amerikaanse Danielle King begreep niet waarom hond Dave telkens maar aan haar dijbeen bleef snuffelen en krabben. Pas toen ze langs de huisarts ging, besefte ze dat haar hond haar leven had gered. 

Maar liefst zeven maanden heeft hond Dave aan het dijbeen van King zitten snuffelen, zonder dat ze doorhad wat haar hond daarmee wilde zeggen. „Toen mijn dij begon op te zwellen, dacht ik dat Dave misschien iets op het spoor was en besloot ik naar de huisarts te gaan."

Nachtmerrie


wow
user_93128fc22b33a8d9a8af06fe933f69a78f3b860b_avatar

Coronavirus; reden tot paniek!?

Coronavirus: reden tot paniek?!

Een vrouw verlaat het ziekenhuis in Wuhan, waar eerder iemand overleed aan de gevolgen van het coronavirus.| Credits: AFP / Noel Celis

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

Komt er een grote epidemie aan, of valt het allemaal wel mee met het coronavirus? We vroegen het Harald Wychgel, persvoorlichter van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Wat is het coronavirus?

„Coronavirussen zijn virussen die voorkomen bij dieren waarvan we weten dat ze ook op mensen kunnen overspringen. Bekende voorbeelden van coronavirussen zijn MERS en SARS. Nu is er sprake van een nieuw coronavirus, waar we nog weinig vanaf weten. De ziekte die nu is uitgebroken, wordt het nieuwe coronavirus genoemd omdat het er pas net is, en nog geen naam heeft. Toen MERS opkwam, stond die ziekte bekend als het nieuwe coronavirus."


Twee mannen aangehouden bij onderzoek pedofielenvereniging Martijn

Twee mannen aangehouden bij onderzoek pedofielenvereniging Martijn

De politie heeft een inval gedaan bij een bestuurder van de verboden pedofielenvereniging Martijn in Hengelo. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In een onderzoek naar de verboden pedofielenvereniging Martijn zijn dinsdag twee mannen aangehouden.

In Hengelo is een 32-jarige man aangehouden vanwege voorbereidingshandelingen voor seksueel misbruik van kinderen. Hij werd aangehouden in het huis van Marthijn U. (47), de voormalige voorzitter van Martijn. Marthijn U. zelf werd niet opgepakt.

In Haarlem is een 75-jarige man opgepakt op verdenking van het bezit van kinderporno. Dat meldt het Openbaar Ministerie.


Dierenarts geeft kat euthanasiespuitje in plaats van rabiësvaccin
Likeability of2

Dierenarts geeft kat euthanasiespuitje in plaats van rabiësvaccin

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een dierenarts uit Texas heeft onlangs een ernstige fout gemaakt. De arts gaf een euthanasiespuitje aan de 8-jarige kat Sophie in plaats van het geplande rabiësvaccin. 

Michelle Olson en haar partner brachten kat Sophie naar de dierenarts in Texas voor een routinecontrole en een rabiësvaccin. Alles leek in orde, totdat het stel ineens door de dierenkliniek werd gebeld met de vraag of zo snel mogelijk wilde komen.

Laatste herinnering


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Vier mannen opgepakt wegens smokkelen 700 migranten
Likeability of5

Vier mannen opgepakt wegens smokkelen 700 migranten

Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij een groot mensensmokkelnetwerk. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een onderzoek naar een groot mensensmokkelnetwerk zijn vier Nederlandse mannen opgepakt. Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij een organisatie die, volgens de Franse politie, 700 personen in koelwagens of boten heeft overgezet naar Engeland. 

De mannen zijn in Den Haag, Leiden en Krimpen aan den IJssel aangehouden. Zowel de migranten als de verdachten hebben een Irakese achtergrond. Dit meldt het Openbaar Ministerie.

5.000 euro


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Druk op de bijlesmarkt: meer scholieren zoeken hulp

Druk op de bijlesmarkt: meer scholieren zoeken hulp

De leerachterstand onder scholieren neemt toe en daarmee ook de vraag naar bijles. /Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

GISTEREN

Problemen in onderwijsland zorgen voor een groeiende vraag naar bijles. De bijlesmarkt vaart er wel bij.

Niet veel goeds, concludeerden Ludo Jacobs en Tim Bult. Daarom startten zij een nieuw platform: Studentvoorstudent. Jacobs en Bult vinden de bijlesmarkt in zijn huidige vorm oneerlijk: (ouders van) scholieren betalen de hoofdprijs voor bijles, hebben te maken met lange wachttijden en krijgen zomaar een bijlesdocent toegewezen zonder dat er duidelijk is of er sprake van een match is.

Het principe van Studentvoorstudent is vergelijkbaar met dat van Airbnb: je kunt verschillende bijlesdocenten en hun prijzen met elkaar vergelijken. Van tevoren kun je online kennismaken en zo zelf bepalen of diegene past bij jouw wensen. „Als student merkte ik dat er grote vraag is naar goede en eerlijke bijles, met een bijlesgever die bij je past”, aldus Jacobs.