In het nieuws

Likeability of3

En wéér een pakje voor de buren, weiger je weleens?

Word jij ook zo gek van al die pakketjes voor de buren? Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

2 MRT 2017

Webwinkels zijn natuurlijk ontzettend handig, maar je kan er ook horendol van worden. Vooral als je buren het ook reuzehandig vinden en hierdoor - omdat jij regelmatig thuis werkt - het ene na het andere pakketje van buurtgenoten in jouw gang belandt.

Ik heb de gewoonte om het maar gewoon aan te nemen, hoe groot of zwaar het ook is. Uit een gevoel van fatsoen. Maar het liefst zou ik nee zeggen. Want je weet nooit wanneer de buren het komen ophalen. Ik heb weleens een week tegen een grote doos aangekeken, omdat de ‘ontvangers’ er een weekje tussenuit waren.

Als het eens in de zoveel tijd gebeurt, is het natuurlijk niet erg. Maar als het aantal pakketjes net zo snel vermenigvuldigt als het aantal webwinkels, dan kan het wel vervelende proporties gaan aannemen. Een buurtgenoot van mij was er zo klaar mee dat hij een sticker op de deur heeft geplakt met: ik neem geen pakjes van buren aan. Gaat dat te ver of is het wel slim? Want als een bezorger eenmaal voor je neus staat, is het toch lastig nee zeggen. Of is het normaal om te weigeren?

BEKIJK OOK


  dislike
  user_173ec51be3eeed4361ef9cbd6bc06f12a5f82b50_avatar

  Politie slingert 28 deelnemers trouwstoet op de bon in Amsterdam

  Politie slingert 28 deelnemers trouwstoet op de bon in Amsterdam

  De bestuurders kregen bekeuringen voor hinderlijk rijgedrag, het blokkeren van de kruising en parkeren op de stoep. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  31 MIN

  De Amsterdamse politie heeft de bestuurders van 28 auto's in een trouwstoet op de bon geslingerd vanwege asociaal rijgedrag.

  Dat gebeurde op de kruising van de Insulindeweg en de Sumatrastraat in Amsterdam Oost. De bestuurders kregen bekeuringen voor hinderlijk rijgedrag, het blokkeren van de kruising en parkeren op de stoep.

  Ook staken ze vuurwerk af, maar omdat het niet duidelijk werd wie dat had gedaan werd niemand daarvoor bekeurd. Dat zegt een woordvoerder van de politie na berichtgeving van AT5.


  Trump: 'Europese landen moeten IS-gevangenen terugnemen'

  Trump: 'Europese landen moeten IS-gevangenen terugnemen'

  Donald Trump dreigt met de vrijlating van IS-gevangenen als Europese landen ze niet terugnemen. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  2 UUR

  President Donald Trump heeft de Europese landen op het hart gedrukt hun landgenoten terug te nemen die zich bij IS hebben aangesloten. Die zitten nu veelal gevangen in kampen in het noorden van Syrië, die door de VS financieel worden ondersteund.

  „Op een gegeven moment zal ik helaas moeten zeggen, ofwel nemen jullie ze terug ofwel laten we ze vrij aan jullie grenzen”, zei Trump in het Witte Huis.

  Grote dienst bewezen


  Verzet tegen het weren van pers bij liquidatieproces

  Verzet tegen het weren van pers bij liquidatieproces

  Rechtbanktekening van strafzaak Marengo. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  3 UUR

  De journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren verzetten zich tegen het weren van de pers bij de zaak tegen de voortvluchtige Ridouan Taghi.

  De zittingen in de strafzaak Marengo, zoals de zaak officieel heet, op 24 en 26 september zijn niet toegankelijk voor pers en publiek, zo maakte de rechtbank in Amsterdam vrijdag bekend. De journalisten zijn het principieel oneens met het besluit.

  ‘Belangrijk dat rechtsgang openbaar blijft’


  'Verdachte moord op Wiersum tussen 20 en 25'

  'Verdachte moord op Wiersum tussen 20 en 25'

  /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 18:36

  De verdachte van de moord op advocaat Derk Wiersum is vermoedelijk tussen de 20 en 25 jaar oud. Dat meldt de politie vrijdag.

  Eerder zei de politie dat de vermoedelijke schutter een jonge man van tussen de 16 en 20 jaar oud was.

  Een woordvoerster van de politie zei dat de vermoedelijke leeftijd van de verdachte is bijgesteld op basis van tips die over de zaak zijn binnengekomen. Ze kon niets zeggen over het aantal tips dat de politie heeft gekregen.


  Groep feestvierders toch naar Area 51 gekomen

  Groep feestvierders toch naar Area 51 gekomen

  Sommige feestgangers droegen ruimtepakken en maskers van buitenaardse wezens. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 17:45

  Een groep feestvierders is vrijdag naar Area 51 gekomen, de geheimzinnige testlocatie van de Amerikaanse luchtmacht. Mensen verzamelden zich vrijdag bij het terrein in Nevada als reactie op het Facebook-evenement 'Storm Area 51'.

  In juni maakte initiatiefnemer Matty Roberts het evenement op Facebook aan onder het motto 'zo'n grote groep kunnen ze niet stoppen', maar later zei hij een bestorming te ontmoedigen. „Ik wil alleen maar een feestje van weirdo’s bij elkaar in de woestijn.”

  Gekke kostuums


  Eva Jinek stapt over naar RTL

  Eva Jinek stapt over naar RTL

  Presentatrice Eva Jinek verruilt de publieke omroep voor RTL. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 16:54

  Presentatrice Eva Jinek verruilt de publieke omroep voor RTL. Ze gaat samen met Beau van Erven Dorens late avondshow doen, waarbij ze ieder een aantal maanden per jaar voor hun rekening nemen.

  Jinek (41) begint in januari en tekent een contract voor vier jaar. Dat maakt de zender vrijdag bekend.

  'Een van de toppers in het vak'


  Rechtbank Amsterdam sluit deuren liquidatieproces

  Rechtbank Amsterdam sluit deuren liquidatieproces

  Rechtbank Amsterdam. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 16:45

  De zittingen in de strafzaak Marengo op 24 en 26 september zijn niet toegankelijk voor pers en publiek. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bekendgemaakt.

  De rechtbank houdt buitenstaanders bij het proces weg na de moord op advocaat Derk Wiersum. Hij stond de kroongetuige in het proces bij. „De implicaties van deze gebeurtenis zijn op dit moment nog niet volledig te overzien", aldus de rechtbank in een korte verklaring.

  Zestien verdachten


  Likeability of3

  Dronken bestuurder: Ik ben te mooi voor gevangenis

  Beeld: Pexels

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 16:44

  De uitdrukking 'ik ben te mooi voor de gevangenis' kenden we wel. We hadden alleen nog nooit gezien dat iemand ook echt onder een gevangenisstraf uitkwam met deze uitspraak. Het lukte een Amerikaanse dame van 34.

  De dame was achter het stuur gestapt met een paar wijn teveel in haar lichaam en werd in de staat South Carolina aangehouden. Lauren, zoals de dame heet, claimde maar twee wijntjes te hebben gedronken. Uit de test bleek dat ze 1,8 promille in haar bloed had zitten. In Amerika mag je tot 0,8 promille nog rijden.

  'Volbloed blank meisje'


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 09:00

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  like
  user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  Orde van Advocaten noemt aanbod Bredase advocaat 'zeer moedig'

  Orde van Advocaten noemt aanbod Bredase advocaat 'zeer moedig'

  Advocaat Peter Schouten maakte vrijdag bekend dat hij bereid is om de verdediging van Nabil B. op zich te nemen. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 15:50

  De Nederlandse Orde van Advocaten vindt het aanbod van de Bredase advocaat Peter Schouten om kroongetuige Nabil B. bij te staan „een zeer moedig besluit”. Schouten maakte vrijdag in de media bekend dat hij bereid is om de verdediging van B. op zich te nemen.

  „Het is goed om te zien dat advocaten nog steeds bereid zijn om de kroongetuige bij te staan”, aldus een woordvoerder van de orde. „De moord op Derk Wiersum heeft een schok door de balie doen gaan. Advocaten moeten in alle vrijheid en veilig hun werk kunnen doen. De advocatuur zal niet buigen voor dit soort geweld. Het initiatief van Peter Schouten is dan ook zeer te waarderen.”

  Door initiatief te nemen hoop Schouten dat meer advocaten eenzelfde aanbod zullen doen. „Ik zou daar heel trots van worden.” De strafpleiter weet niet of B. op zijn aanbod ingaat, maar wie hem ook gaat bijstaan moet hoe dan ook beter worden beveiligd. Dat benadrukt Schouten.


  Leraar thuis na tonen dickpicks in klaslokaal

  Leraar thuis na tonen dickpicks in klaslokaal

  Een docent van het Gerrit Komrij College in Winterswijk zit thuis omdat er tijdens de les dickpicks werden geprojecteerd in het klaslokaal. Foto ter illustratie. /Unsplash

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 13:53

  Een docent van het Gerrit Komrij College in Winterswijk zit thuis omdat er tijdens de les dickpicks werden geprojecteerd in het klaslokaal. Leerlingen zijn in rep en roer. „Ik wil geen les meer van de docent", zegt een 13-jarige mavoscholiere zelfs. Dat meldt De Telegraaf.

  Time-out

  „De geruchten zijn duidelijk genoeg. En die wil ik niet ontkennen. De docent is niet geschorst. Er is een time-out zoals dat heet", zegt rector Sjef Lommen in de krant. „Leerlingen moeten zich veilig kunnen voelen in de schoolomgeving. Dat werd wel aangetast", licht hij toe. De school houdt verder de kaken stijf op elkaar. „Vanuit het oogpunt van privacy kan ik daar verder helemaal niets over vertellen", stelt Lommen.


  Politiechef Amsterdam onderbreekt vakantie vanwege liquidaties

  Politiechef Amsterdam onderbreekt vakantie om liquidaties

  Politiechef Frank Paauw van Amsterdam heeft zijn vakantie onderbroken na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 12:58

  Politiechef Frank Paauw van Amsterdam heeft zijn vakantie onderbroken na de liquidatie van advocaat Derk Wiersum. Hij gaat vrijdag langs bij de rechercheteams die zich bezighouden met de liquidaties in de hoofdstad. Dat bevestigt zijn woordvoerder in De Telegraaf.

  Naast de moord op de raadsman van kroongetuige Nabil B., vond dezelfde dag nog een fatale schietpartij plaats in Zuidoost. Daarbij kwam oud-profvoetballer Kevin Maynard om het leven.

  Paauw besloot meteen terug te komen vanuit de Verenigde Staten toen hij hoorde dat Wiersum was doodgeschoten. Volgens de zegsman werken tientallen rechercheurs momenteel aan de twee zaken. Alle capaciteit is ingezet en er is extra hulp van andere politie-eenheden achter de hand voor het geval zich nieuwe incidenten voordoen.


  Vrouw heeft letterlijk blauw bloed na pijnstillend medicijn

  Vrouw heeft letterlijk blauw bloed na pijnstillend medicijn

  De vrouw had last van vermoeidheid en kortademigheid, dus ging ze naar de SEH. Toen artsen haar onderzochten, bleek haar bloed blauwkleurig te zijn. /Beeld van New England Journal of Medicine

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 12:20

  Een opmerkelijk geval in de Verenigde Staten: het bloed van een 25-jarige patiënt uit Rhode Island bleek opeens letterlijk blauw te zijn. Volgens het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine was het blauwe bloed een zeldzame bijwerking van een pijnstillend medicijn, tegen kiespijn.

  De vrouw had last van vermoeidheid en kortademigheid, dus ging ze naar de Spoedeisende Hulp. Toen de dokters haar onderzochten, bleek er meer aan de hand te zijn dan slechts vermoeidheid. Ze namen bloed af en haar bloed bleek, wonder boven wonder, blauw te zijn. De dokters zeggen dat de vrouw last had van 'cyanose', wat betekent dat ze er zelf ook blauwachtig uitzag.

  Zeldzaam


  Frits Wester neemt rustpauze vanwege alcoholgebruik
  Likeability of5

  Frits Wester neemt pauze vanwege alcoholgebruik

  Politiek verslaggever Frits Wester van RTL Nieuws zal, vanwege gezondheidsproblemen, een tijdje niet aan de slag gaan. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 11:17

  Politiek verslaggever Frits Wester van RTL Nieuws zal, vanwege gezondheidsproblemen, een tijdje niet aan de slag gaan. „Mijn gezondheidsproblemen, gerelateerd aan alcohol, laten dat momenteel niet toe", zegt de politiek commentator op de website van RTL Nieuws.

  De taken van Wester worden de komende tijd overgenomen door zijn Haagse collega's. Het is niet bekend hoe lang hij afwezig zal zijn. „Mede namens de collega's wens ik Frits veel sterke en een goed herstel toe", zegt Harm Taselaar, hoofdredacteur van RTL Nieuws.

  Gezamenlijk besloten


  like
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Sandy Hook-actiegroep maakt heftige video over school shootings

  Sandy Hook-actiegroep maakt heftige video over school shootings

  Een meisje beschermt zichzelf met een schaar. /Sandy Hook Promise

  Foto van 'Metro'

  VANDAAG, 10:41

  In december 2012 werden 26 mensen, onder wie 20 kinderen, doodgeschoten op een basisschool in de Verenigde Staten. De actiegroep Sandy Hook Promise heeft nu een 'back to school' video gemaakt, die voor veel ophef zorgt. Het is namelijk een campagnevideo, die de impact van school shootings laat zien.

  Met de video wil de actiegroep het bewustzijn rondom schietpartijen op scholen vergroten. Om schietpartijen en geweld op scholen te voorkomen, leidt de groep mensen op die anderen leren te herkennen die een risico vormen voor zichzelf en hun omgeving. De boodschap van de video luidt dan ook: „Schietpartijen op scholen zijn te voorkomen als je de signalen herkent." De video is op Twitter en andere social media al ruim 15 miljoen keer bekeken.

  Back to school-spullen


  Bredase advocaat: Ik wil kroongetuige Nabil B. bijstaan

  Bredase advocaat: Ik wil Nabil B. bijstaan

  De Bredase advocaat Peter Schouten wil kroongetuige Nabil B. juridisch bijstaan. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 09:40

  De Bredase advocaat Peter Schouten wil kroongetuige Nabil B. juridisch bijstaan. In BN De Stem zegt hij dat het een principekwestie is.

  Woensdag werd Derk Wiersum, de advocaat van B., geliquideerd in Amsterdam. Na de moord zei waarnemend deken bij de Amsterdamse Orde van Advocaten, Simeon Burmeister, dat hij denkt dat het heel lastig zal worden een advocaat te vinden voor de kroongetuige.

  Strafpleiters Peter Plasman en Tjalling van der Goot zeiden donderdag dat als B. geen advocaat krijgt, de uiterste consequentie zou kunnen zijn dat hij niet verder vervolgd kan worden.


  Veel mensen klaar voor 'bestorming' Area 51

  Veel mensen klaar voor 'bestorming' Area 51

  Zoals het er nu naar uitziet komen er vrijdag erg veel mensen naar Area 51 in het Amerikaanse Nevada. Daar zouden stiekem buitenaardse ruimteschepen en hun bemanning verstopt zijn. /ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 09:14

  Vrijdag staat de 'bestorming' van Area 51 gepland, een complex van de Amerikaanse luchtmacht waar stiekem buitenaardse ruimteschepen en hun bemanning verstopt zouden zijn. Zoals het er nu uitziet komen daar flink wat mensen op af. 

  Het Facebook-initiatief 'Storm Area 51' om vrijdag het gebied te bestormen, heeft een stortvloed aan reacties opgeleverd. Ruim 2 miljoen mensen hebben op Facebook aangegeven mee te doen. Nog eens 1,5 miljoen mensen zeiden geïnteresseerd te zijn. En er wordt doorgezet: er zijn beelden van mensen die zijn afgereisd naar Nevada, sommigen zetten zelfs tentjes op.


  'Stel verplicht vrouwenquotum bedrijven in'

  'Stel verplicht vrouwenquotum voor bedrijven in'

  Wanneer een beursgenoteerd bedrijf niet aan het quotum voldoet, moet bij een vrijkomende positie verplicht een vrouw worden benoemd. /Unsplash

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 08:39

  Nederlandse bedrijven moeten een verplicht quotum krijgen voor het aantal vrouwen in topposities. Dat willen de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Commissie Monitoring Streefcijfer Wet bestuur en toezicht.

  Behalve meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven moeten er ook meer mensen met een niet-westerse migratieachtergrond doorgroeien, meent de SER. De adviesorganen geven hun raad aan ministers Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Wouter Koolmees van Sociale Zaken.

  Een op de acht


  Vijf tieners lopen 120 km voor klimaat: ‘Wil mensen wakker schudden'

  Vijf tieners lopen 120 km voor klimaat: ‘Wil mensen wakker schudden'

  Lola (15) is een van de scholieren die meeloopt met de mars.

  Foto van 'Amarins de Boer'

  VANDAAG, 06:02

  Jesse, Lola, Linda, Dana en Ianthe lopen komende week van Wageningen naar Den Haag om aandacht te vragen voor het klimaat.

  Het begon allemaal met de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16), die twee jaar geleden een jaar lang de schoolboeken verruilde voor een spandoek waarmee ze voor het Zweedse parlement aandacht vroeg voor de klimaatverandering. Inmiddels is Greta een klimaaticoon geworden die menigeen inspireert.

  Zo ook Jesse (14), Lola (15), Ianthe (16), Dana (17) en Linda (18) die een klimaatmars lopen van 120 kilometer. Ze starten vandaag om 12.00 uur in Wageningen en hopen volgende week vrijdagmiddag aan te komen in Den Haag, om daar de nationale klimaatstaking in te luiden.