In het nieuws

Likeability of3

En wéér een pakje voor de buren, weiger je weleens?

Word jij ook zo gek van al die pakketjes voor de buren? Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

2 MRT 2017

Webwinkels zijn natuurlijk ontzettend handig, maar je kan er ook horendol van worden. Vooral als je buren het ook reuzehandig vinden en hierdoor - omdat jij regelmatig thuis werkt - het ene na het andere pakketje van buurtgenoten in jouw gang belandt.

Ik heb de gewoonte om het maar gewoon aan te nemen, hoe groot of zwaar het ook is. Uit een gevoel van fatsoen. Maar het liefst zou ik nee zeggen. Want je weet nooit wanneer de buren het komen ophalen. Ik heb weleens een week tegen een grote doos aangekeken, omdat de ‘ontvangers’ er een weekje tussenuit waren.

Als het eens in de zoveel tijd gebeurt, is het natuurlijk niet erg. Maar als het aantal pakketjes net zo snel vermenigvuldigt als het aantal webwinkels, dan kan het wel vervelende proporties gaan aannemen. Een buurtgenoot van mij was er zo klaar mee dat hij een sticker op de deur heeft geplakt met: ik neem geen pakjes van buren aan. Gaat dat te ver of is het wel slim? Want als een bezorger eenmaal voor je neus staat, is het toch lastig nee zeggen. Of is het normaal om te weigeren?

BEKIJK OOK


  dislike
  user_173ec51be3eeed4361ef9cbd6bc06f12a5f82b50_avatar

  Vader uit Utrecht en vrouw (19) kwamen om in tram

  Zwaarbewapende agenten in de tram ©ANP

  Foto van 'Jelmer Visser'

  GISTEREN

  Bij de schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht kwamen drie mensen om het leven en raakten vijf anderen gewond. Onder de doden bevinden zich een vader van twee leerlingen van het Christelijk Gymnasium van Utrecht en de 19-jarige Roos uit Vianen.

  In reactie op de dodelijke schietpartij in een tram in Utrecht, zullen de vlaggen op overheidsgebouwen dinsdag op halfstok staan. Dat maakte premier Mark Rutte maandagavond bekend.

  Vlag op half stok in het Binnenhof ©ANP


  Camera videoHoofdverdachte schietpartij Utrecht gearresteerd

  De schietpartij in de tram heeft aan drie mensen het leven gekost. Negen mensen raakten gewond, drie van hen zijn er ernstig aan toe. Foto: ANP.

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Op maandagochtend 10.45 vond er een schietincident plaats in een tram aan het 24 Oktoberplein in Utrecht. Bij het incident vielen drie dodelijke slachtoffers en vijf gewonden. Drie van hen zijn er slecht aan toe. Hoofdverdachte Gökmen Tanis sloeg op de vlucht in een gestolen auto, de autoriteiten startten direct een klopjacht. Terroristische motieven worden niet uitgesloten, evenals drijfveren uit de relationele sfeer. Gökmen Tanis is inmiddels gearresteerd.

  In het kort: 

  • In een Utrechtse tram op het 24 Oktoberplein (Kanaleneiland) heeft op maandagochtend omstreeks kwart voor elf een schietincident plaatsgevonden.
  • De burgemeester uit Utrecht laat weten dat er drie doden en vijf gewonden zijn gevallen. Drie van hen zijn er ernstig aan toe.
  • De politie is heeft hoofdverdachte Gökmen Tanis inmiddels opgepakt.
  • De terreurdreiging is voor de hele provincie Utrecht opgeschaald naar het allerhoogste niveau. Dit betekent dat er een concrete dreiging is voor een aanslag.
  • De gemeente heeft burgers in de loop van de middag opgeroepen om binnen te blijven. Dat advies is inmiddels ingetrokken.
  • Het aantal daders en het motief zijn op dit moment nog onduidelijk.  

  Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

  Dode walvis spoelt aan met 40 kg (!) plastic in maag

  Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Op de Filipijnen is opnieuw pijnlijk duidelijk geworden hoe groot het plasticprobleem is. Daar spoelde een dode spitssnuitdolfijn aan met veertig kilo plastic in zijn maag, voor het merendeel tassen en zakken.

  Vuilniscontainer

  Zeebioloog Darrell Blatchley deelt het tragische bericht op zijn Facebookpagina. Blatchley, die werkzaam is in het natuurhistorisch museum D'Bone Collector op het Filipijnse eiland Mindanao, stelt "nog nooit zoiets gezien te hebben". Hij zag plastic in alle soorten en maten, waaronder 16 lege rijstzakken en meerdere boodschappentassen. De zeebioloog roept de overheid op tot actie tegen mensen die 'de oceaan als vuilcontainer blijven gebruiken'.


  Gemeente Utrecht heft advies om binnen te blijven op

  Gemeente Utrecht heft advies op om binnen te blijven

  Gemeente Utrecht heft advies om binnen te blijven op. Foto: ANP - Robin van Lonkhuijsen

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Het advies om binnen te blijven is opgeheven door de gemeente Utrecht. Eerder vandaag vond een schietincident plaats in een tram op het 24 Oktoberplein, daarop werd opgeroepen om binnen te blijven wanneer mogelijk. Rijkswaterstaat roept wel op om de snelwegen rond Utrecht vrij te houden.

  Burgemeester Jan van Zanen kwam met de volgende verklaring: ,,Nu wij ervan uitgaan dat zich op maar één plek een schietincident heeft voorgedaan, trekken wij het advies om binnen te blijven in. Blijf wel alert. Ziet u verdachte situaties, meent u de verdachte te herkennen, laat het ons weten''


  Politie op zoek naar verdachte Gökmen Tanis (37)
  Likeability of3

  Politie op zoek naar verdachte Gökmen Tanis (37)

  De politie is met man en macht op zoek naar de 37-jarige Turkse Gökmen Tanis

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De politie heeft de naam van een verdachte van de schietpartij in Utrecht uitgegeven. De 37-jarige Gökmen Tanis wordt gezocht omdat hij een rol zou hebben gespeeld bij de gebeurtenissen van maandagochtend.

  De verdachte is geboren in Turkije. „Benader hem niet zelf maar bel direct de opsporingstiplijn 0800-6070'', voegt de politie er aan toe.


  dislike
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Meeste verkiezingspartijen leggen campagne neer
  Likeability of3

  Verkiezingspartijen leggen campagne neer

  VVD, CDA, PVV, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, 50PLUS, SGP en DENK hebben besloten om hun campagne voor de Statenverkiezingen stil te leggen

  Foto van 'Naomi Defoer'

  GISTEREN

  VVD, CDA, PVV, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, 50PLUS, SGP en DENK hebben besloten om hun campagne voor de Statenverkiezingen stil te leggen. Zij doen dit naar aanleiding van de schietpartij in Utrecht.

  Thierry Baudet en Theo Hiddema (beide FVD) laten de aangepaste bijeenkomst in het Kurhaus wel doorgaan. Baudet Twitterde het volgende hierover:


  sad
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Schietpartij Utrecht: woninginval en moskeeën dicht

  Camera videoSchietpartij Utrecht: woninginval en moskeeën dicht

  Kanaleneiland Utrecht werd vanmorgen om 10.45 getroffen door een schietpartij met mogelijk een terroristisch motief

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Een woning in de Trumanlaan wordt door gewapende agenten onder schot gehouden. Het ziet ernaar uit dat er mogelijk een woninginval plaatsvindt.

  Uit voorzorg hebben alle moskeeën in Utrecht hun deuren gesloten. „Dat hebben we gedaan in overleg met de politie'', zegt een woordvoerder van de Ulu Moskee, de grootste moskee van Utrecht. Deze wordt op dit moment bewaakt door de politie.

  Hier de beelden van AFP:


  Schietpartij Utrecht is wereldnieuws

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  De schietpartij van vanochtend om 10.45 uur in Utrecht, raakt de hele wereld. Dat blijkt uit de buitenlandse berichtgeving die nog geen enkele minuten na de schietpartij al werd gebracht.

  Zo gebruikt Euronews als kop: „Several people injured in shooting in Dutch city of Utrecht," kopten Euronews. Ook andere nieuwszender zoals CNN berichten over de schietpartij. „Utrecht tram shooting: Multiple people hurt in Dutch incident"

  Terroristisch motief


  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  11 DEC 2018

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  Schietpartij 24 Oktoberplein Utrecht

  Schietpartij Utrecht: hoogste dreigingsniveau

  Verkeer rondom 24 Oktoberplein is stilgelegd vanwege een schietpartij

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Op het 24 Oktoberplein in Kanaleneiland Utrecht is rond 10.45 uur geschoten. Er is mogelijk een dode gevallen en er zijn meerdere mensen gewond. Het schietincident vond plaats in een tram. Het is nog onduidelijk wat er is gebeurd. Tramverkeer rondom het plein rijdt niet. Er is een anti-terreur-eenheid ter plaatse evenals trauma- en politiehelikopters.

  De politie houdt rekening met een terroristisch motief. Er is nog niemand aangehouden. De mogelijke verdachte rijdt rond in een rode auto. De gemeente Utrecht heeft een telefoonlijn opengesteld voor mensen die vragen hebben over de schietpartij.

  De politie heeft scholen in Utrecht geadviseerd om de deuren dicht te houden. Dat zegt een woordvoerster van de scholenkoepel SPO, waar vijfendertig scholen bij aangesloten zijn.


  Zoveel beroepsgroepen staken, hoe komt dat?

  Zoveel beroepsgroepen staken, hoe komt dat?

  Leraren voerden tijdens een landelijke onderwijsstaking actie op het Malieveld. Foto: ANP.

  Foto van 'Amarins de Boer'

  GISTEREN

  Maandag is er een landelijke actiedag voor een beter pensioen. Onder meer in de schoonmaak, bouw, havens en het openbaar vervoer legt het personeel het werk neer. Een stakingsactie is iets waar we de laatste tijd niet gek meer van op kijken. Van leerkrachten tot agenten en van persfotografen tot buschauffeurs organiseerden de afgelopen tijd acties. Wat is dat toch met al die stakingen?

  Vrijdag staakten voor het eerst in de geschiedenis docenten uit het hele onderwijs. Ruim 40.000 leraren, van basisschoolleerkrachten tot universitaire docenten, verzamelden zich op het Malieveld in Den Haag.

  Harder actievoeren


  Vermeende massamoordenaar wil geen advocaat

  Vermeende massamoordenaar wil geen advocaat

  Studenten leggen de Nieuw-Zeelandse vlag neer naast de stapel bloemen, neergelegd voor slachtoffers van de aanslag

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Brenton Tarrant (28), hoofdverdachte van het bloedbad in Nieuw-Zeeland wil geen advocaat. Hij heeft de advocaat die hem was toegewezen ontslagen. Tarrant wil zichzelf verdedigen tijdens zijn rechtszaak.

  Toenmalige advocaat van de verdachte Richard Peters vertelde aan persbureau AFP dat zijn cliënt geen gebruik meer wil maken van zijn diensten. Ook gaf Peters aan dat de vermeende massamoordenaar „rationeel" op hem overkwam. De Australiër moet op 5 april weer voor de rechter verschijnen. Hij is al beschuldigd van moord, maar hoogstwaarschijnlijk zijn er meer aanklachten op hem te verhalen.

  Doelwit in zicht


  Gameverslaafd kind? Ga met hem in de clan

  Gameverslaafd kind? Ga met hem in de clan

  Gameverslaving bij jongeren baart veel ouders zorgen. Een oprechte interesse in de leefwereld van je kind kan wel een oplossing zijn voor dit probleem. Foto: Getty

  Foto van 'Tim van der Steen'

  GISTEREN

  Hoe krijg ik het excessieve gamegedrag van mijn kind in bedwang? Die vraag levert veel ouders momenteel nachtmerries op. Zo moeilijk hoeft dat vaak niet te zijn gelukkig. Neem een voorbeeld aan Martine de Ridder. „Ik vind gamen zelf ook leuk. En omdat ik vaak win, willen de jongens bij mij in de clan. Doordat ik kan meepraten, ben ik een hit op het schoolplein.”

  Videospelletjes zijn in de ogen van de meeste mensen onschuldig tijdverdrijf. Toch kan dit zich wél tot een probleem ontwikkelen. Bram Bakker werkt als psychiater in de verslavingszorg en signaleert dit ook: „Verslaving heeft wel te maken met een bepaalde aanleg. De meeste volwassenen die ik behandel, hebben ook een opa of broer die verslaafd is. Ouders met bijvoorbeeld een drankprobleem hoor je dan vaak zeggen: ’Mijn zoon heeft het met gamen.’ Dit heeft te maken met een gebrek aan vermogen om te remmen.”

  Vluchten voor de realiteit


  School in Friesland kort ontruimd wegens gaslek

  School in Friesland kort ontruimd wegens gaslek

  Vanwege een gaslek in het Friese dorpje Kootstertille (gemeente Achtkarspelen) is maandagochtend een basisschool korte tijd uit voorzorg ontruimd geweest

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Vanwege een gaslek in het Friese dorpje Kootstertille (gemeente Achtkarspelen) is maandagochtend een basisschool korte tijd uit voorzorg ontruimd geweest.

  De (basisschool)kinderen werden ergens anders opgevangen, zo meldde de brandweer Fryslân. Ook werden enkele woningen ontruimd.

  Kort voordat de eerste lessen begonnen, werd bij graafwerkzaamheden een gasleiding geraakt. Na een uur was het lek veilig gedicht en zijn de ontruimde panden weer vrijgegeven.


  Openbaar vervoer komt weer tot leven na staking

  Openbaar vervoer komt weer tot leven na staking

  Werknemers in het openbaar vervoer staakten de ochtend voor een betere regeling rondom het pensioen, waardoor het ov plat lag

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Trein, bus, metro en tram rijden langzaamaan weer. Werknemers in het openbaar vervoer staakten de ochtend voor een betere regeling rondom het pensioen, waardoor het ov plat lag. Op een paar groepjes onwetende toeristen, waren de stations akelig leeg.

  Amsterdam had wat opstartproblemen bij de tramremise Lekstraat. „Maar inmiddels rijden ook daar de trams gefaseerd de remise uit'', zegt een woordvoerster van het Gemeente Vervoersbedrijf GVB.
  Ook in Den Haag komt het bus-, metro- en tramverkeer weer goed op gang, zegt een HTM-woordvoerster. „Het opstarten verloopt zonder problemen, de trams vertrekken nu uit de remise", zegt ze. „Ze kunnen niet allemaal tegelijk vertrekken want dat zou stroomproblemen opleveren.''

  Manifestatie


  Extra vroeg op voor Verstappen

  Extra vroeg op voor Verstappen

  Formule 1 coureur Max Verstappen behaalde de derde plaats in de Grand Prix Australië

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Nederlanders zijn fan van Verstappen. Bijna zevenhonderddertigduizend Nederlanders rolden zondagochtend vroeg hun bed uit om de Formule 1 coureur te zien racen in de Grand Prix Australië. Dit blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

  De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen in de Formule 1 was in Nederland op de buis om 06.00 uur op Ziggo Sport. Ondanks het feit dat zelfs de vogels nog niet floten, staat de uitzending op de elke plek van de vijfentwintig meest bekeken programma's op de zondag.

  De nabeschouwing, ook op Ziggo Sport, om 07.45 uur lokte nog vierhonderdvierentachtig duizend kijkers. Verstappen behaalde de derde plaats op het circuit Albert Park. Een goede prestatie voor de 21-jarige racer van Red Bull, die nooit eerder zo goed presteerde tijdens een openingsrace.


  Meer geweld tegen politie tijdens oud en nieuw

  Meer geweld tegen politie tijdens oud en nieuw

  Politieagenten hebben tijdens oud & nieuw vaker met geweld te maken gehad dan de officiële cijfers vertellen

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Politieagenten hebben tijdens oud & nieuw vaker met geweld te maken gehad dan de officiële cijfers vertellen. Die conclusie trekt de Centrale Ondernemingsraad (COR) na een uitgebreid onderzoek.

  Ruim vierendertighonderd politiemensen hebben de enquête ingevuld en driehonderdzesentwintig mensen hiervan gaf aan dat ze te maken hebben gehad met één of meerdere soorten geweld, verschillend van verbaal tot fysiek. Dat komt ruim uit boven het cijfer dat eerder werd vastgesteld door het korps, dat eerder naar buiten bracht dat het om negenenvijftig keer ging.

  Niet volledig


  Wiet rokende lesbo's worden internethit

  Wiet rokende lesbo's worden internethit

  / ANP

  Foto van 'Metro'

  17 MRT 2019

  Sinds het begin van de maand maken Lee en Sue Instagram onveilig en nu al hebben ze een vijftigduizend volgers. De twee vrouwen zijn een regelrechte internethit, met hun droge humor over „twee oude lesbo's" en hun liefde voor wiet.

  „We zijn klaar met het stigma op wiet, op lesbiennes, op dikke en oude mensen", zegt het stel. „Mensen moeten gewoon zichzelf kunnen zijn." En wat zie je dan op die viralvideo's? Gewoon, twee oude dames die samen een jointje roken. Moet kunnen toch?


  Overvaller ziet lege bankrekening; geeft buit terug

  Overvaller ziet lege bankrekening; geeft buit terug

  / Colourbox

  Foto van 'Metro'

  17 MRT 2019

  Waarschijnlijk zullen er wel meer mensen zijn bij wie alleen al bij het zien van hun bankrekening het zweet uitbreekt. Waar er meer nullen voor dan achter de komma staan. Datzelfde heeft een Chinese vrouw met een bijzonder lege bankrekening. Alleen had zij ook nog eens de pech overvallen te worden van het laatste beetje geld dat erop stond.

  Aardigste overvaller ooit

  In februari nam de vrouw, Li genaamd, in de avond 2500 yuan op, schrijft The Straits Times. De camerabeelden laten zien dat zodra Li klaar is met haar transactie, een man in donkere jas achter haar komt staan met een klein mes. Volgens lokale media wordt Li gedwongen het geld aan hem te overhandigen, waarna hij ook nog haar rekening wil zien.