In het nieuws

Likeability of3

En wéér een pakje voor de buren, weiger je weleens?

Word jij ook zo gek van al die pakketjes voor de buren? Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

2 MRT 2017

Webwinkels zijn natuurlijk ontzettend handig, maar je kan er ook horendol van worden. Vooral als je buren het ook reuzehandig vinden en hierdoor - omdat jij regelmatig thuis werkt - het ene na het andere pakketje van buurtgenoten in jouw gang belandt.

Ik heb de gewoonte om het maar gewoon aan te nemen, hoe groot of zwaar het ook is. Uit een gevoel van fatsoen. Maar het liefst zou ik nee zeggen. Want je weet nooit wanneer de buren het komen ophalen. Ik heb weleens een week tegen een grote doos aangekeken, omdat de ‘ontvangers’ er een weekje tussenuit waren.

Als het eens in de zoveel tijd gebeurt, is het natuurlijk niet erg. Maar als het aantal pakketjes net zo snel vermenigvuldigt als het aantal webwinkels, dan kan het wel vervelende proporties gaan aannemen. Een buurtgenoot van mij was er zo klaar mee dat hij een sticker op de deur heeft geplakt met: ik neem geen pakjes van buren aan. Gaat dat te ver of is het wel slim? Want als een bezorger eenmaal voor je neus staat, is het toch lastig nee zeggen. Of is het normaal om te weigeren?

BEKIJK OOK


  dislike
  user_173ec51be3eeed4361ef9cbd6bc06f12a5f82b50_avatar

  Nog een dode in Irak op het conto van de Nederlandse staat

  De vlag van Irak/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  35 MIN

  De Nederlandse staat is mogelijk aansprakelijk voor een schietincident in Irak waarbij in april 2004 een dode viel. De auto waarin het slachtoffer zat werd bij een controlepost onder vuur genomen door zowel een Nederlandse militair als door Iraakse troepen.

  De rechtbank in Den Haag stelt woensdag in een tussenvonnis in de zaak dat niet meer kan worden vastgesteld wie het dodelijke schot loste. Dat de Nederlandse militair het vuur opende, is volgens de rechtbank niet onrechtmatig. De controlepost was een half uur voor het incident beschoten uit een andere auto en de Iraakse troepen waren begonnen met schieten, wat de Nederlander kan hebben opgevat als een beschieting vanuit de auto.

  Geleid door Nederlanders


  OM verzwaart verdenking Jos B. in zaak Verstappen

  Het monument voor Nicky Verstappen/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  1 UUR

  Het Openbaar Ministerie wil de verdenkingen tegen Jos B. verzwaren van doodslag naar gekwalificeerde doodslag. Dat laatste wil zeggen dat iemand is gedood om een ander strafbaar feit te verdoezelen.

  Volgens het OM heeft B. de 11-jarige Nicky Verstappen gedood nadat hij hem seksueel had misbruikt. Voor moord en gekwalificeerde doodslag geldt dezelfde maximale straf, het verschil tussen deze twee is dat een moord met voorbedachten rade is gepleegd.

  Brunssummerheide


  Dit zijn de mensen achter de lollige webcare-antwoorden

  Dit zijn de mensen achter de lollige webcare-antwoorden

  Iedere dag ontvangen bedrijven als NS en bol.com duizenden vragen, opmerkingen en klachten op social media / ANP

  Foto van 'Casper van der Veen'

  2 UUR

  Iedere dag ontvangen bedrijven als NS en bol.com duizenden vragen, opmerkingen en klachten op social media. Hoe is het om die te moeten beantwoorden?

  „Hoe kan ik momenteel het best van Den Bosch naar Tilburg reizen?”, tweet Jordy maandagmiddag. Binnen drie minuten volgt reactie van @NS_Online: „Je kunt op dit moment het beste omreizen via Eindhoven! Vanaf daar kun je naar Tilburg.” Er wordt zelfs een handleiding bijgevoegd met hoe de reiziger geld terug kan vragen als de vertraging oploopt. „Dank je wel!”, stuurt Jordy.

  De medewerkers belast met het beantwoorden van al deze vragen en opmerkingen op social media werken in wat webcare genoemd wordt. Bijna ieder bedrijf van formaat heeft tegenwoordig een afdeling die snel vragen beantwoordt, klachten probeert om te zetten naar oplossingen en met geestige gifjes en woordgrappen het eigen merk een positieve uitstraling probeert te geven.


  Aantal terreurdoden daalt, probleem wel steeds mondialer

  Eind vorig jaar was er een dodelijke aanslag op de kerstmarkt van Straatsburg/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  2 UUR

  Wereldwijd is het aantal terreurdoden in 2018 voor het vierde opeenvolgende jaar afgenomen. Volgens cijfers van the Institute for Economics and Peace (IEP) kwamen er vorig jaar 15.952 mensen door terrorisme om het leven. Dat is ruim 15 procent minder dan in 2017 en ruim de helft minder dan in 2014.

  Toch zijn er ook statistiek die wel zorgen baren. Zo is het terrorisme verder verspreid dan in de voorbije jaren. In liefst 71 landen was er minimaal één dodelijk slachtoffer, dat is het hoogste aantal sinds 2002.

  Afghanistan


  Likeability of5

  Aboutaleb: Privacyregels criminelen moeten op schop

  Ahmed Aboutaleb/ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  3 UUR

  Als het aan de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb ligt, worden criminelen niet langer beschermd door privacyregels. Dat stelt hij in een brief aan Justitieminister Ferd Grapperhaus.

  De eerste acht maanden van dit jaar werd al meer dan 20.000 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven onderschept. Een van de maatregelen die Aboutaleb wil nemen om drugshandel en -smokkel via de haven tegen te gaan, is het opheffen van „belemmeringen op het gebied van regelgeving", zoals privacywetgeving die criminelen beschermt.

  Achter het gordijntje


  like
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  KNMI: Code geel want kans op gladheid

  ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 08:09

  Het KNMI waarschuwt woensdagochtend voor lokale gladheid door bevriezing van natte weggedeelten en plaatselijk dichte mist. Het weerinstituut heeft daarom voor vrijwel het hele land de zogenoemde code geel afgegeven. Alleen voor de Waddeneilanden geldt de waarschuwing niet.

  In de loop van de ochtend verdwijnt de gladheid, verwacht het KNMI. In het noordoosten en midden van het land komt plaatselijk dichte mist voor, met minder dan tweehonderd meter zicht. Ook de dichte mist lost naar verwachting in de loop van de ochtend op.

  Eerste strooiactie


  Bouwvakkers: soms vervelend, altijd beleefd, soms opgesloten in Dixi

  Bouwvakkers: zelden vervelend, altijd beleefd, soms opgesloten in Dixi

  Foto: GettyImages / Dreet Production

  Foto van 'Quincy Brouwer'

  VANDAAG, 07:57

  Bouwvakkers zijn de afgelopen tijd volop in het nieuws geweest. Maar wat vinden Nederlanders van de werkers uit deze sector, kloppen de vooroordelen en stereotypes? 

  In een rapport van OfferteAdviseur dat woensdag uitkwam, is onderzocht naar wat Nederlanders over bouwvakkers en werken in de bouw denken. Respondenten werd onder andere gevraagd naar de aantrekkelijkheid van het beroep en het imago van bouwvakkers.

  43 procent van de ondervraagden geeft aan weleens last te hebben van mensen uit de bouw. Dat kan zijn door fluiten, schelden, ’s ochtends te vroeg beginnen en hard roepen en -zingen.


  Likeability of5

  Uitgesproken Wijnaldum: 'Ik wil niet wijs doen'

  Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum maken hun statement/ANP

  Foto van 'Kasper Hermans'

  VANDAAG, 07:34

  Hoewel het AZ-duo Calvin Stengs (twee assists) en Myron Boadu (een goal) uitstekend debuteerden, was dé man bij Oranje dinsdagavond Georginio Wijnaldum. De gelegenheidsaanvoerder stal met een hattrick tegen Estland de show en viel ook nog op met het statement na zijn eerste goal, de 1-0.

  Heel het team rende naar de zijlijn, waar Wijnaldum zijn donkere arm naast de lichte van Frenkie de Jong legde. Een duidelijk statement naar aanleiding van de gestaakte wedstrijd afgelopen weekend in de Jupiler League (FC Den Bosch - Excelsior) vanwege racisme. „Wij zijn wel één, dat wilden we zeggen."

  Geen politicus


  love
  user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

  Likeability of6

  Sudoku van de dag

  Foto van 'Metro'

  3 UUR

  Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


  likelove
  user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

  +1


  Loonkloof m/v kan zéker gedicht worden

  'Ik verdien dus minder dan jij...' /GettyImages

  Foto van 'Iris Hermans'

  VANDAAG, 07:30

  Salariskloof m/v blijft groeien, maar niet bij APG waar als eerste bedrijf gelijk werk gelijk beloond wordt. ,,Trots overheerst op de werkvloer.”

  Mannen verdienen nog altijd meer dan vrouwen, ook wanneer ze net zo lang precies hetzelfde werk doen, blijkt uit het Salaris Onderzoek van Intermediair dat dinsdag naar buiten kwam. Maar niet bij pensioenuitvoerder APG, waar sinds 1 juni de loonkloof helemaal gedicht is. Ze kwam, zag en repareerde. Marloes Sengers is hr-directeur bij APG en reageerde vol ongeloof toen ze eerder dit jaar de resultaten van een onderzoek onder ogen kwam.

  De vraagstelling was krachtig: worden mannen en vrouwen gelijk beloond voor gelijk werk? De uitkomst kort. Nee. „Ik heb wel tien keer uitgeroepen: Nee... Écht?!” Sengers is het doorpak-type: ‘We moeten dit repareren!’ wilde ze wel van het APG-dak vlakbij Amsterdam Sloterdijk schreeuwen. Lang verhaal kort: ze toog naar de vakbond, daarna naar de Raad van Bestuur en op 1 juni kregen 125 vrouwen bij APG een loonsverhoging. „Als er ongelijkheid is, moeten we daar iets aan doen.”


  wow
  user_b64e3dd7e468a6597b733c529618deea265baf24_avatar

  Kinderhulplijn vooral ingezet bij emotionele problemen

  ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  VANDAAG, 07:19

  Kinderen bellen een telefonische hulplijn tegenwoordig vooral als ze mentale problemen of heftige emoties hebben omdat ze zich diep ongelukkig voelen over bijvoorbeeld hun uiterlijk. Dat veel kinderen worstelen met hun uiterlijk komt volgens de hulplijn door de social media en dat eindeloze vergelijken dat daarmee samengaat".

  Vaak wordt gedacht dat kinderen met name bellen als ze misbruikt of mishandeld zijn, maar dat blijkt niet het geval. Dat zegt Child Helpline International na wereldwijd onderzoek naar zo'n anderhalf miljoen telefoongesprekken die in 2018 zijn gevoerd. De organisatie beheert 175 kindertelefoons in 145 landen. Het hoofdkantoor zit in Amsterdam.

  Vrije toegang


  Likeability of3

  Twee vrouwelijke Syriëgangers aangekomen in Nederland

  De Nederlandse ambassade in Turkije / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Twee door Turkije teruggestuurde vrouwelijke Syriëgangers zijn met hun kinderen in Nederland aangekomen. De vrouwen zijn op Schiphol direct aangehouden.

  Van een van de twee werd vorige maand de Nederlandse nationaliteit ingetrokken. De andere vrouw zat al langer in vreemdelingendetentie in Turkije en heeft nog wel de Nederlandse nationaliteit.

  Deelneming aan terroristische organisatie


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Twee aanhoudingen rondom moord Wiersum

  Wiersum werd op 18 september doodgeschoten / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De politie heeft twee nieuwe aanhoudingen gedaan in de zaak rond de moord op advocaat Derk Wiersum. Het gaat om twee mannen.

  Zij zijn verhoord en inmiddels weer vrijgelaten, meldt de politie. Ze worden ondanks hun vrijlating nog steeds als verdachte beschouwd.

  Auto's


  Verstekelingen gevonden op boot naar Engeland

  De haven / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  Op een veerboot richting Engeland zijn ongeveer 25 verstekelingen aangetroffen. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

  Hoe zij eraan toe zijn, is niet bekend. De 25 mensen zaten aan boord van de Britannia Seaways van rederij DFDS.

  Vlaardingen


  Likeability of3

  Trump vindt openbare hoorzitting een schande

  Trump tijdens de kabinetsvergadering van dinsdag / ANP

  Foto van 'Metro en ANP'

  GISTEREN

  De Amerikaanse president Donald Trump zei dinsdag enkele van de openbare hoorzittingen van het Congres bekeken te hebben en noemde ze een schande. Maar het is aan de Amerikanen om hun eigen oordeel te vellen over de getuigenverklaringen in het onderzoek naar zijn mogelijke afzetting, zei Trump.

  Trump had eerder op Twitter twee van de getuigen van dinsdag aangevallen, luitenant-kolonel Alexander Vindman, de belangrijkste Oekraïne-expert van het Witte Huis en Jennifer Williams, een assistent van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence. Dinsdag zei Trump in het Witte Huis tegen verslaggevers dat hij Vindman helemaal niet kende.

  Kritiek op telefoongesprek


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  'Uw cactus is teleurgesteld, omdat u hem liet sterven'
  Likeability of5

  'Uw cactus is teleurgesteld, omdat u hem liet sterven'

  Madam Clairvoyante in vol ornaat / Denkbeelden van Yvette van der Does

  Foto van 'Anne Kersten'

  GISTEREN

  Plantenfluisteraar Madam Clairvoyante kan contact maken met overleden planten en vertellen waar ze aan dood zijn gegaan. Metro bracht een bezoekje en nam haar dode cactus mee.

  Verscholen op de zolder van een Amsterdams herenhuis verzorgt Madam Clairvoyante haar plantenleger. Was er voorheen een ‘half bos’ te vinden, staat er nu een bescheiden tiental aan planten. Tussen de Sansevieria’s staat de 51-jarige Madam Clairvoyante. Met oversized hoed, kleurig gewaad, vele kettingen en spacende bril.

  „Neemt u plaats”, zegt ze met dromerige stem. „Vandaag gaan we naar het bovenstoffelijke van het plantenrijk.” Ik heb namelijk een cactus laten sterven. Daarom ben ik vandaag voor een sessie bij Madam Clairvoyante, zoals ze zichzelf noemt, om erachter te komen waar het mis is gegaan.


  love
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of3

  Politie in Rome vermoedelijk omgekocht met ijsjes

  Beeld ter illustratie / Pexels

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Drie Italiaanse politieagenten worden onderzocht door de autoriteiten. Ze zouden zich hebben laten omkopen met onder andere ijs en pasta's.

  Dat de Italiaanse keuken populair is, moge duidelijk zijn. Zelfs agenten in Rome lijken zich om te laten kopen met gelato's en een bord spaghetti carbonara. In ruil voor eten bij horeca-ondernemers in de Italiaanse stad, zouden ze een oogje toe hebben geknepen wat betreft regels rondom gezondheid en hygiëne.

  Als de agenten dat niet hadden gedaan, had het de horeca-ondernemers grote boetes kunnen opleveren. De corruptie van de drie agenten zou over de hele stad hebben plaatsgevonden, weet The Telegraph.


  dislike
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

  Likeability of2

  Kind vraagt huis en eten in brief aan kerstman

  Beeld ter illustratie / Pexels

  Foto van 'Metro'

  GISTEREN

  Een buurthuis in Liverpool ontving deze week een schrijnende brief. Eén van de kinderen die er komt, vroeg de kerstman in de brief om een huis en eten.

  Het betreft de kerstwens van het kind. Hij of zij liet de brief achter in de kerstpostbus van het L6 buurthuis in de Britse stad. De brief werd gevonden toen de medewerkers van het buurthuis bezig waren met de kerstdecoraties ophangen voor het seizoen dat zo feestelijk zou moeten zijn.

  'Eten en een huis'


  sad
  user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avatar

  Hongkong is inmiddels een gespleten stad

  Hongkong is een gespleten stad door de protesten / ANP

  Foto van 'Anne Kersten'

  GISTEREN

  Al sinds juni is het onrustig in Hongkong. Na een omstreden uitleveringswet, die inmiddels al ingetrokken is door de overheid, ging de bevolking massaal de straat op. Tegenstanders vreesden dat China op die manier uitlevering zou kunnen eisen van politieke tegenstanders.

  Volgens China-deskundige Fred Sengers ligt er een diepere oorzaak achter de protesten. „Veel burgers hebben de angst dat Hongkong langzaam wordt veranderd in een gewone Chinese stad, waar burgerrechter alleen op papier bestaan. Ouderen vinden dat ze het nu goed hebben en vinden dat de demonstrerende jongeren alle verworvenheden op het spel zetten. De jongere generaties vinden dat de speciale status die zij binnen China hebben, wordt uitgehold.”

  Vertrouwen verloren