In het nieuws

‘De sneeuw voelde alsof ik in ijs of beton vastzat’

Off-piste skiën brengt grote risico's met zich mee. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

10 MRT 2017

Bijna vier uur lang lag snowboarder Barry Haerens (41) onder een sneeuwdeken nadat een lawine hem had meegesleurd. Het is inmiddels 18 jaar geleden, maar als hij erover praat, voelt hij de paniek van toen opnieuw. „Ik kon geen vinger bewegen. Het was alsof ik in ijs of beton vastzat.”

De nu vader van drie uit het Zeeuwse Schoondijke denkt altijd aan wat hem overkomen is bij berichten over lawines. Hij was een student van 23 toen hij met zijn broer en vier vrienden met de bus naar Val Thorens in de Trois Vallées in Frankrijk afreisde om te snowboarden. Wintersport was traditie. „We renden de bus uit, kleedden ons om, haalden onze pas en gingen meteen de berg op om zoveel mogelijk sneeuw te kunnen pakken”, vertelt Haerens.

‘Ik zat muurvast’

„Om 9.30 uur begonnen we aan onze eerste afdaling tussen twee pistes in, de zogeheten vierde vallei. Een mooie plek met veel poedersneeuw. Ik reed achter een vriend die viel en stopte om te kijken of alles goed ging. Hij ging vervolgens naar rechts en ik naar links.”

En toen ging het mis. Nog geen 10 minuten na de eerste afdaling van de vakantie. Hij voelde de sneeuw onder hem verschuiven. „Of het door mijn remmen kwam of dat de sneeuwlaag afbrak, weet ik niet. Ik bleef bochtjes maken, maar zag een rotsgedeelte over het hoofd en viel in een afgrond van een meter of drie. Ik begon te rollen. Of dat 10 of 50 meter was kan ik me niet herinneren. Daarna zat ik muurvast.”

Paniek

Haerens was een fanatiek boarder. Sinds zijn zestiende stond hij jaarlijks op de piste en hij verslond alles op Discovery Channel over snowboarden of lawines en las alle tips. Hij was een arme student en „stak mijn geld liever in mijn reis dan in een dure lawinepieper”. „Ik wist dat je een luchtbel moet creëren en dat heb ik in een reflex met mijn armen proberen te doen.”

„Ik raakte in paniek en begon te roepen: ‘Hier ben ik!’ Ik ben jong, dit is geen manier om aan mijn einde te komen. Ik kan me de paniek goed herinneren. De situatie is zo onwerkelijk. Toen besefte ik me dat ik rustig moest blijven om zuurstof te sparen. Ik dacht: Een vriend heeft me zien vallen. Ze zijn met z’n vijven. Ik ben er binnen no-time uit. Dat bleek even anders.”

4 uur onder de sneeuw

Bijna 4 uur heeft Haerens onder de sneeuw gelegen. Gelukkig maar heel even bij bewustzijn, denkt hij. Pas toen hij een dag later klappertandend wakker werd in het ziekenhuis, hoorde hij wat er precies was gebeurd. „Mijn vrienden hadden nog naar me gezocht, maar dachten uiteindelijk dat ik naar beneden was gegaan.” Na 15 minuten besloten ze toch hulptroepen te verzamelen, maar dat bleek boven aan de piste lastig. De mensen beneden kwamen pas in actie. Met behulp van honden is Haerens uiteindelijk gevonden.

„Twee vrienden waren mee naar boven gegaan, omdat ze niet wilden dat mijn broer mij zou zien. Na bijna vier uur worden de overlevingskansen niet heel groot geacht. Toen ze mij vonden, was mijn lichaamstemperatuur 28 graden. Het zou niet lang hebben geduurd voordat lichaamsfuncties zouden gaan uitvallen.”

Weer op de piste

Omdat hij een luchtbel had gecreëerd, thermoskleding droeg, in een goede conditie was, rustig bleef en „onder de best denkbare omstandigheden lag”, kan hij het nog navertellen, zegt hij. En zonder kleerscheuren. „Heel bijzonder. Maar doordat de 40 centimeter dikke sneeuwlaag boven mij dun was, kwam er nog wat zuurstof doorheen. Ook lag ik rechtop. Dit alles heeft bijgedragen aan mijn overlevingskansen. Ik heb zoveel geluk gehad.”

Na anderhalve dag in het ziekenhuis werd hij ontslagen. Hij had niets. „Ik voelde me goed. Mijn snowboard was ook nog intact. Zal ik het doen? Ik had nog vier dagen van mijn vakantie te gaan en had niet het gevoel dat de bergen gevaarlijker waren geworden. Ik had geen emotioneel gevoel overgehouden aan de gebeurtenis, omdat ik niet veel heb meegekregen. Op mijn vrienden en broer heeft het meer impact gehad. Ik ben meteen weer de piste op gegaan en heb nog een mooie vakantie gehad. Alleen op zoek gaan naar ‘de sneeuw die nooit iemand heeft gezien’ deden we niet meer.”

Jory belandde in sneeuwwaterval

Jory van de Voort (37) had in 2006 „engelengeluk”. Hij was op bezoek bij een vriend die twee horecazaken in de Franse Alpen bij Corbier bezit. Hij kent het gebied goed en weet precies waar de mooie plekjes zijn. „Vanuit de skilift naar boven verkenden we de plekken waar we naar beneden zouden gaan. Zagen we een mooi ongerept bergkammetje, dan was het ons doel om daar naar beneden te gaan.”

Op een dag waren ze met een paar anderen op weg naar een bepaalde locatie, maar Van de Voort wilde niet verder. „Ik was kapot en zei: ‘Ik ga hier naar beneden.’ Ik stond nog maar net, toen ik begon te glijden. Er kwam me vervolgens toch een geweld aan sneeuw aan. Ongelooflijk. Voor mij was een afgrond. Ik viel samen met heel veel sneeuw in een vrije val 50 of 60 meter naar beneden vanaf de steile helling. Ik ben even buiten westen geweest en werd wakker tot aan mijn nek in de sneeuw.”

Geluk gehad

Van de Voort had zijn kruisband afgescheurd en verwondingen aan zijn hoofd. „Mijn snowboard was helemaal opengereten door de rotsen. Die heeft gelukkig de meeste klappen opgevangen. Het had anders kunnen aflopen.”

Zijn vrienden zagen hoe hij in een sneeuwwaterval naar beneden donderde en riepen naar hun vriend die tientallen meters lager lag. Hen kon hij niet verstaan, maar hij wist wel zijn mobieltje tevoorschijn te halen en de hulpdiensten te bellen. „Binnen een paar minuten stonden ze al naast me. Ze hebben me uitgegraven en op een banaan naar beneden gebracht. Aangekomen in het restaurant van mijn vriend zeiden ze dat ik maar een Staatslot moest kopen. Ik had zoveel geluk gehad.”

Van de Voort is de dag erna naar huis gegaan. Maar na vijf weken fysiotherapie stond hij alweer op de piste. „Ik ben nog even gaan kijken naar de plek waar het is gebeurd. Off-piste ben ik nooit meer gegaan.”

Waarschuwen

Hij was naïef, dacht dat hem niets zou overkomen. Als hij nu over jongeren hoort die hetzelfde doen, wil hij ze toeschreeuwen: Doe het niet! Wees niet zo naïef. „Achteraf bekeken zie ik de lol er niet eens van in. Het is loodzwaar en als je valt dan is dat ploeteren om eruit te komen. Ik snap de charme van Tiefschnee. Je hoort niks en je snijdt als een mes door boter. Maar je loopt een groot risico.”O

Twee jaar geleden is hij overgestapt op skiën, samen met zijn zoontje. Die weet donders goed dat hij nóóit naast de piste mag gaan skiën. En voor de rest: „Als je het toch zo graag wilt, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent. Koop een pieper, een lawine airbag. En als je het niet kunt betalen, moet je het niet doen. Je leven is een stuk duurder.”


Meer dan vijf miljoen voor Maartens zwemtocht

Meer dan vijf miljoen voor Maartens zwemtocht

De laatste loodjes / ANP

Foto van 'Metro'

17 MIN

„Ik voel me wel okee." Het gaat goed met Maarten van der Weijden. Na tweehonderd kilometer te hebben gezwommen, zo'n acht liter slootwater binnen te hebben gekregen en meer dan vijf miljoen euro te hebben opgehaald, kijkt hij terug op een geslaagde Elfstedenzwemtocht.

Smerig

„Ik heb wel wat spierpijn en wat schuurplekken, maar ik voel me stukken beter dan vorig jaar", vertelt Van der Weijden in de talkshow M. „Vorig jaar was echt een lijdensweg, nu kon ik ook echt genieten." Het herstel ging dit jaar ook een stuk vlotter dan vorig jaar: zijn handen zijn alweer helemaal de oude.


Grapje van politie valt in verkeerde keelgat

Grapje van politie valt in verkeerde keelgat

/ ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

De Rotterdamse politie heeft duidelijk een gevoelige snaar geraakt toen ze op Twitter een grapje maakten over schoonmoeders. De opmerking over het achterlaten van je schoonmoeder in de auto zorgde voor redelijk wat reuring.

De warmste 25 juni aller tijden houdt de gemoederen flink bezig. Maandag was het echter ook behoorlijk warm in ons landje. De politie van Rotterdam-Oost waarschuwde daarom om zeker geen kinderen of dieren achter te laten in de snikhete auto. „Je schoonmoeder erin achterlaten is overigens best prima”, voegde de politie er op ludieke wijze aan toe op Twitter.


Officieel warmste 25 juni aller tijden

Officieel warmste 25 juni aller tijden

Veel Nederlanders zoeken verkoeling op het strand / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Je klotsende oksels en plakkerige benen zijn niet voor niets geweest. Het is namelijk officieel de warmste 25 juni ooit gemeten. Om 16.20 uur tikte de thermometer in De Bilt de 33,1 graden aan.

Record

Het oude record stamt uit 1976, toen was het op 25 juni 32,9 graden in De Bilt. Met deze warmste 25 juni ooit hebben we ook gelijk het zesde warmterecord van het jaar te pakken. In februari werd op vier dagen een officieel dagrecord gevestigd, evenals op 2 juni. Kouderecords hebben we nog niet gehad in 2019.


Softwarefout vermoedelijk oorzaak 112-storing

Softwarefout vermoedelijk oorzaak 112-storing

Minister Grapperhaus geeft uitleg over de storing / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Aan de storing die maandag urenlang het noodnummer platlegde, ging waarschijnlijk een softwarefout vooraf. Door die fout in het zogeheten routeringsplatform, dat alle inkomende telefoongesprekken doorstuurt naar hun bestemming, werkte het telefoonnet niet. Hoewel het platform meerdere systemen kent, trad de fout waarschijnlijk tegelijkertijd in alle systemen op.

Hack

Door de storing was het alarmnummer 112 urenlang niet bereikbaar. Ook het nummer 0900-8844 voor niet-storende gevallen kampte met een storing. De politie riep mensen in nood via social media contact op te nemen met de hulpdiensten. Ook werden er verschillende alternatieve nummers gedeeld waarop de hulpdiensten bereikbaar waren. Eén van die nummers bleek later de tiplijn van de Telegraaf te zijn.


Festivals bereiden zich voor op hitte komend weekend

Festivals bereiden zich voor op hitte komend weekend

Bezoekers Best Kept Secret zoeken verkoeling op / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Verschillende festivals maken zich alvast klaar voor de hitte het komende weekend. De organisaties treffen maatregelen om het voor de festivalgangers zo aangenaam mogelijk te maken.

Zo heeft het Haagse Parkpop extra punten waar bezoekers gratis water kunnen tappen en zijn er schaduwplekken ingericht, laat een woordvoerder weten. Ook is zonnebrand toegestaan en mogen waterflesjes zonder dop mee naar binnen. Het Amsterdamse Awakenings heeft alvast extra water ingeslagen. Water kan, net zoals bij voorgaande edities, gratis bij verschillende waterpunten gehaald worden. Ook staan er meer ventilatoren in tenten.

Hitteplan


Kabinet werkt aan plannen voor rekeningrijden

Kabinet werkt aan plannen voor rekeningrijden

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 16:15

Het kabinet werkt aan een manier om een vorm van rekeningrijden in te voeren. Dat melden Haagse bronnen. Er liggen momenteel meerdere varianten op tafel, om automobilisten naar gebruik te laten betalen.

Vroempoen

Het rekeningrijden, of 'vroempoen' zoals Arjan Lubach het een tijdje terug in zijn show noemde, is een gevoelig onderwerp binnen de huidige coalitie. De VVD met verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen verzette zich tot nu toe fel. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff liet vorige week al doorschemeren dat er binnen de partij toch wordt nagedacht over kilometerbeprijzing. Dat terwijl hij in januari nog zei dat het rekeningrijden voorlopig niet nodig zou zijn.


34,2 graden; nooit eerder zo warm op 25 juni

Nooit eerder was het op 25 juni zo warm als dit jaar. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 15:45

Nooit eerder is het op 25 juni zo warm geweest als dit jaar. In het Gelderse Hupsel werd dinsdagmiddag een temperatuur van 34,2 graden gemeten.

Zesde warmterecord?

Het vorige record stond op 34,0 graden en werd in 1976 gemeten in Volkel. Mocht het ook in De Bilt warmer dan 32,9 graden worden, dan is het officiële warmterecord ook verbroken. Het zou dan alweer het zesde officiële warmterecord van dit jaar zijn: in februari werd op vier dagen een officieel dagrecord gevestigd, evenals op 2 juni.


Vrouw bestormt cockpit: Wil iedereen vermoorden

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 14:54

De passagiers van de vlucht die zaterdag van Londen naar Dalaman (Turkije) ging, hebben geen hele rustige reis gehad. Een vrouwelijke medereiziger ging namelijk compleet door het lint en moest uiteindelijk in bedwang gehouden worden.

Het was de voormalig clubbewaker Steven Brown die de vrouw met veel moeite tegen wist te houden. „Ze leek over superkrachten te beschikken, alsof ze bezeten was", zo tekent The Daily Mail op uit zijn mond. „Ze stormde naar de voorkant van het vliegtuig en duwde een stewardess met bruut geweld opzij. Een collega probeerde haar tegen te houden, maar maakte ook geen kans."

LSD


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:30

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Tijd voor de airco: deze mythes zijn wel/niet waar

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 13:59

We zitten momenteel midden in de eerste hittegolf van het jaar en hier en daar worden de hitteplanne uitgerold. De meeste van ons zoeken dan ook snel de verkoeling van een goed gekoeld kantoor of woonkamer op. Maar telkens wanneer de airconditioner op volle toeren draait duiken er ook weer een aantal hardnekkige mythes op. Ferry van der Heiden van LG Air Solutions licht er voor Metro zes voor je uit.

De filters moeten één keer per jaar schoongemaakt worden

Fabel. Het reinigen van je filters eens in de twee a drie maanden zorgt voor efficiëntie van je airconditioner. Daarnaast verbetert het ook de kwaliteit van de lucht die de airconditioner uitblaast.


Zeehond vertoeft op woonboot in Breukelen

Foto ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:55

De zeehond die zondag opdook bij een sluis in De Kwakel (Noord-Holland) heeft maandagavond enige tijd vertoefd op een woonboot in het Oude Aa bij Breukelen (provincie Utrecht). Het zeehondencentrum Pieterburen kreeg een melding van de eigenaresse van de woonboot, waar het dier op het dek lag.

Het zeehondencentrum wil de ringelrob vangen omdat het dier normaal leeft in het poolgebied bij Noorwegen en niet gewend is aan hoge temperaturen.


Britse industrie tegen Johnson: no-deal geen optie

Boris Johnson/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 13:19

De Britse auto-industrie heeft opnieuw gewaarschuwd tegen het gevaar van een vertrek uit de Europese Unie zonder dat daar afspraken over zijn gemaakt, de no-dealbrexit. De voorzitter van de Vereniging van Motorfabrieken en -Handel (SMMT), Mike Hawes, zei dat de sector al erg lijdt onder de onzekerheid en de angst voor een no-deal. Die is geen optie voor de industrie.

Handel ongehinderd

De eerste taak van de volgende premier is ervoor te zorgen dat er een overeenkomst komt, waarbij de handel ingeval van een brexit ongehinderd doorgaat. Onze auto-industrie heeft niet alle tijd en kan zich geen no-deal veroorloven, zei Hawes.


Langste VR-achtbaan ter wereld geopend

Langste VR-achtbaan ter wereld geopend

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 12:17

De langste gecombineerde achtbaan en animatiefilm ter wereld is – net over de grens – geopend. Crazy Bats in pretpark Phantasialand in Duitsland is een achtbaanrit van 4 minuten die je rijdt met een Virtual Reality-bril (VR) op je hoofd.

Moeilijk project

Terwijl je in de achtbaan hobbelt, stijgt, daalt en door de bochten zoeft, maak je tegelijkertijd een reis door een driedimensionale, virtuele omgeving in bioscoopkwaliteit. Animatiestudio Ambient Entertainment heeft de film voor het pretpark bij Keulen ontwikkeld. De studio vond de opdracht moeilijker dan ‘normaal gesproken’, omdat de film zich niet op één vlak maar om de kijker heen speelt. „VR is in Phantasialand naar een hoger niveau getild”, zegt Bernd Bohnert van Ambient.


'Studenten kunnen toetsvragen online kopen'

Vragen van universitaire examens zijn makkelijk te koop via internet. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:00

Toetsvragen van examens op universiteiten zijn eenvoudig te koop via internet. Het gaat om zogenaamde testbanks, die alleen voor docenten bedoeld zijn. Ook antwoorden op de vragen worden verhandeld.

Dat blijkt uit onderzoek van het AD. De vragen, met soms bijbehorende antwoorden, stonden al voor een paar tientjes te koop op websites als Stuvia. Na vragen van het AD heeft Stuvia de bestanden direct verwijderd. „Dit mag niet verhandeld worden via ons”, aldus een woordvoerder tegen de krant.

Inspiratie


Goede nacht Van der Weijden: Zoveel fitter gefinisht

Maarten van der Weijden/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:54

Maarten van der Weijden heeft een goede nacht gemaakt, nadat hij maandagavond in Leeuwarden zijn Elfstedenzwemtocht volbracht. Dat laat zijn dokter Marco Blanker weten.

Fris aan het ontbijt

„Hij heeft zich vanochtend fris gewassen gemeld bij het ontbijtbuffet in het hotel. Hij heeft een uitstekende nachtrust achter de rug. Hij voelt zich wel brak na alle inspanningen. Maar het gaat zoveel beter dan vorige keer, omdat hij nu zoveel fitter uit het water is gekomen", aldus Blanker.


Mazelenuitbraak Urk: negen kinderen, een volwassene

Urk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 11:09

Op Urk zijn de mazelen uitgebroken. Negen kinderen en één volwassene uit het Flevolandse stadje hebben zich bij de GGD gemeld met de ziekte, dat meldt Omroep Flevoland. Het is de eerste keer sinds 2013 dat de ziekte er is uitgebroken.

De GGD bekijkt momenteel wat de vervolgstappen kunnen zijn. Zo probeert het een inschatting te maken of het nodig is om mensen die in contact zijn geweest met de patiënten in te enten of antistoffen toe te dienen.

Zwakkere groepen


Koude douche en ijs voor dierentuinbewoners

Olifanten in Artis Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:56

Hoewel veel dieren in de Nederlandse dierentuinen goed tegen de warmte kunnen, zorgen de parken er wel voor dat hun bewoners de nodige verkoeling krijgen. Zo kunnen de gorilla's in Artis in Amsterdam zich onderdompelen in een verkoelend bad en krijgen de wasberen, rode vari's (halfapen) en stinkdieren ijs met daarin fruit en noten.

Modderbad

In Diergaarde Blijdorp in Rotterdam kunnen de dieren even de zon ontwijken in hun binnenverblijf of buiten een plekje zoeken in de schaduw. Voor de olifanten is er een modderbad. Ze bedekken zich volgens de dierentuin graag met een laagje modder, dat beschermt tegen de felle zon en parasieten. Het vocht uit de modder zorgt bovendien voor verkoeling. Ook krijgen de olifanten op warme dagen twee keer per dag een douche en kunnen ze in het bad. „Helemaal kopje onder met alleen de slurf als snorkel."


'Miljard extra voor landbouw in klimaatakkoord'

ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:49

De komende tien wordt er bijna een miljard euro uitgegeven aan de land- en tuinbouw om de klimaatdoelen te halen. Ook wordt er extra geld vrijgemaakt voor de verdere vrijwillige sanering van de varkenssector. De bronnen bevestigen berichtgeving in De Telegraaf en het Algemeen Dagblad.

De plannen komen vrijdag naar buiten. De regering presenteert dan haar klimaatplannen. De extra investering moet ertoe leiden dat de land- en tuinbouw tot 2030 in totaal 6 megaton CO2 gaat besparen. Er gaat het komende decennium elk jaar 70 miljoen naar de sector. Dat geld is bedoeld voor de aanpak van de veenweidegebieden (zoals drainage), verdere verduurzaming van de glastuinbouw en veeteelt (bijvoorbeeld emissieloze stallen), kennisontwikkeling en aanpak van ontbossing.

Ook gaat er eenmalig 100 miljoen euro naar de veenweidegebieden. Het waterpeil wordt in deze gebieden kunstmatig laag gehouden. Veeboeren kunnen zo beter op het land werken. Maar de grond klinkt door de lage waterstand in en daardoor komt veel CO2 vrij.


Nieuwe storing: kassa's Albert Heijn liggen eruit

Albert Heijn/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 09:14

Update: oplossing snel gevonden

De storing bleek ditmaal van korte duur. Bij Albert Heijn is er een oplossingen gevonden, waardoor er in tientallen winkels weer gewoon gepind kan worden. Volgens een woordvoerster zal in steeds meer filialen alles weer normaal gaan werken.

Oorspronkelijk bericht