In het nieuws

‘De sneeuw voelde alsof ik in ijs of beton vastzat’

Off-piste skiën brengt grote risico's met zich mee. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

10 MRT 2017

Bijna vier uur lang lag snowboarder Barry Haerens (41) onder een sneeuwdeken nadat een lawine hem had meegesleurd. Het is inmiddels 18 jaar geleden, maar als hij erover praat, voelt hij de paniek van toen opnieuw. „Ik kon geen vinger bewegen. Het was alsof ik in ijs of beton vastzat.”

De nu vader van drie uit het Zeeuwse Schoondijke denkt altijd aan wat hem overkomen is bij berichten over lawines. Hij was een student van 23 toen hij met zijn broer en vier vrienden met de bus naar Val Thorens in de Trois Vallées in Frankrijk afreisde om te snowboarden. Wintersport was traditie. „We renden de bus uit, kleedden ons om, haalden onze pas en gingen meteen de berg op om zoveel mogelijk sneeuw te kunnen pakken”, vertelt Haerens.

‘Ik zat muurvast’

„Om 9.30 uur begonnen we aan onze eerste afdaling tussen twee pistes in, de zogeheten vierde vallei. Een mooie plek met veel poedersneeuw. Ik reed achter een vriend die viel en stopte om te kijken of alles goed ging. Hij ging vervolgens naar rechts en ik naar links.”

En toen ging het mis. Nog geen 10 minuten na de eerste afdaling van de vakantie. Hij voelde de sneeuw onder hem verschuiven. „Of het door mijn remmen kwam of dat de sneeuwlaag afbrak, weet ik niet. Ik bleef bochtjes maken, maar zag een rotsgedeelte over het hoofd en viel in een afgrond van een meter of drie. Ik begon te rollen. Of dat 10 of 50 meter was kan ik me niet herinneren. Daarna zat ik muurvast.”

Paniek

Haerens was een fanatiek boarder. Sinds zijn zestiende stond hij jaarlijks op de piste en hij verslond alles op Discovery Channel over snowboarden of lawines en las alle tips. Hij was een arme student en „stak mijn geld liever in mijn reis dan in een dure lawinepieper”. „Ik wist dat je een luchtbel moet creëren en dat heb ik in een reflex met mijn armen proberen te doen.”

„Ik raakte in paniek en begon te roepen: ‘Hier ben ik!’ Ik ben jong, dit is geen manier om aan mijn einde te komen. Ik kan me de paniek goed herinneren. De situatie is zo onwerkelijk. Toen besefte ik me dat ik rustig moest blijven om zuurstof te sparen. Ik dacht: Een vriend heeft me zien vallen. Ze zijn met z’n vijven. Ik ben er binnen no-time uit. Dat bleek even anders.”

4 uur onder de sneeuw

Bijna 4 uur heeft Haerens onder de sneeuw gelegen. Gelukkig maar heel even bij bewustzijn, denkt hij. Pas toen hij een dag later klappertandend wakker werd in het ziekenhuis, hoorde hij wat er precies was gebeurd. „Mijn vrienden hadden nog naar me gezocht, maar dachten uiteindelijk dat ik naar beneden was gegaan.” Na 15 minuten besloten ze toch hulptroepen te verzamelen, maar dat bleek boven aan de piste lastig. De mensen beneden kwamen pas in actie. Met behulp van honden is Haerens uiteindelijk gevonden.

„Twee vrienden waren mee naar boven gegaan, omdat ze niet wilden dat mijn broer mij zou zien. Na bijna vier uur worden de overlevingskansen niet heel groot geacht. Toen ze mij vonden, was mijn lichaamstemperatuur 28 graden. Het zou niet lang hebben geduurd voordat lichaamsfuncties zouden gaan uitvallen.”

Weer op de piste

Omdat hij een luchtbel had gecreëerd, thermoskleding droeg, in een goede conditie was, rustig bleef en „onder de best denkbare omstandigheden lag”, kan hij het nog navertellen, zegt hij. En zonder kleerscheuren. „Heel bijzonder. Maar doordat de 40 centimeter dikke sneeuwlaag boven mij dun was, kwam er nog wat zuurstof doorheen. Ook lag ik rechtop. Dit alles heeft bijgedragen aan mijn overlevingskansen. Ik heb zoveel geluk gehad.”

Na anderhalve dag in het ziekenhuis werd hij ontslagen. Hij had niets. „Ik voelde me goed. Mijn snowboard was ook nog intact. Zal ik het doen? Ik had nog vier dagen van mijn vakantie te gaan en had niet het gevoel dat de bergen gevaarlijker waren geworden. Ik had geen emotioneel gevoel overgehouden aan de gebeurtenis, omdat ik niet veel heb meegekregen. Op mijn vrienden en broer heeft het meer impact gehad. Ik ben meteen weer de piste op gegaan en heb nog een mooie vakantie gehad. Alleen op zoek gaan naar ‘de sneeuw die nooit iemand heeft gezien’ deden we niet meer.”

Jory belandde in sneeuwwaterval

Jory van de Voort (37) had in 2006 „engelengeluk”. Hij was op bezoek bij een vriend die twee horecazaken in de Franse Alpen bij Corbier bezit. Hij kent het gebied goed en weet precies waar de mooie plekjes zijn. „Vanuit de skilift naar boven verkenden we de plekken waar we naar beneden zouden gaan. Zagen we een mooi ongerept bergkammetje, dan was het ons doel om daar naar beneden te gaan.”

Op een dag waren ze met een paar anderen op weg naar een bepaalde locatie, maar Van de Voort wilde niet verder. „Ik was kapot en zei: ‘Ik ga hier naar beneden.’ Ik stond nog maar net, toen ik begon te glijden. Er kwam me vervolgens toch een geweld aan sneeuw aan. Ongelooflijk. Voor mij was een afgrond. Ik viel samen met heel veel sneeuw in een vrije val 50 of 60 meter naar beneden vanaf de steile helling. Ik ben even buiten westen geweest en werd wakker tot aan mijn nek in de sneeuw.”

Geluk gehad

Van de Voort had zijn kruisband afgescheurd en verwondingen aan zijn hoofd. „Mijn snowboard was helemaal opengereten door de rotsen. Die heeft gelukkig de meeste klappen opgevangen. Het had anders kunnen aflopen.”

Zijn vrienden zagen hoe hij in een sneeuwwaterval naar beneden donderde en riepen naar hun vriend die tientallen meters lager lag. Hen kon hij niet verstaan, maar hij wist wel zijn mobieltje tevoorschijn te halen en de hulpdiensten te bellen. „Binnen een paar minuten stonden ze al naast me. Ze hebben me uitgegraven en op een banaan naar beneden gebracht. Aangekomen in het restaurant van mijn vriend zeiden ze dat ik maar een Staatslot moest kopen. Ik had zoveel geluk gehad.”

Van de Voort is de dag erna naar huis gegaan. Maar na vijf weken fysiotherapie stond hij alweer op de piste. „Ik ben nog even gaan kijken naar de plek waar het is gebeurd. Off-piste ben ik nooit meer gegaan.”

Waarschuwen

Hij was naïef, dacht dat hem niets zou overkomen. Als hij nu over jongeren hoort die hetzelfde doen, wil hij ze toeschreeuwen: Doe het niet! Wees niet zo naïef. „Achteraf bekeken zie ik de lol er niet eens van in. Het is loodzwaar en als je valt dan is dat ploeteren om eruit te komen. Ik snap de charme van Tiefschnee. Je hoort niks en je snijdt als een mes door boter. Maar je loopt een groot risico.”O

Twee jaar geleden is hij overgestapt op skiën, samen met zijn zoontje. Die weet donders goed dat hij nóóit naast de piste mag gaan skiën. En voor de rest: „Als je het toch zo graag wilt, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent. Koop een pieper, een lawine airbag. En als je het niet kunt betalen, moet je het niet doen. Je leven is een stuk duurder.”


Gökmen Tanis uiterlijk vrijdag voorgeleid

De 37-jarige Gokmen Tanis, de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de schietpartij in een tram in Utrecht, is opgepakt tijdens een inval in dit pand. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

28 MIN

De hoofdverdachte van de schietpartij in Utrecht, Gökman Tanis, wordt uiterlijk vrijdagochtend voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag weten. Exacter dan dat kon het OM nog niet zijn.

Tanis is na zijn arrestatie in verzekering gesteld. Bij de rechter-commissaris (de onderzoeksrechter) zal de officier van justitie bewaring vorderen, voor maximaal twee weken. De onderzoeksrechter toetst of de arrestatie volgens de regels is geschied en of de verdenking hard genoeg is om de verdachte in voorarrest te houden. Ook kijkt deze rechter naar de zogeheten gronden. Die zijn onder meer vluchtgevaar en gevaar voor herhaling.

Verlenging voorarrest


Eigenaar rode Clio: 'ren voor uw leven'

Een auto die na de schietpartij in Utrecht werd gezocht, is teruggevonden aan de Tichelaarslaan. Het gaat om een rode Renault Clio. / ANP

Foto van 'Metro'

43 MIN

De 54-jarige Frans Hoogendijk haalt een dag na de schietpartij in Utrecht opgelucht adem. Hoogendijk stond stil voor het rode licht bij 24 Oktoberplein toen een man in paniek naar hem riep dat hij moest rennen voor zijn leven.

En dat deed hij. Zonder te aarzelen stapt Hoogendijk uit zijn auto, met de sleutels in het contact en de motor nog draaiende gaat hij er vandoor. Niet veel later weet Gökmen Tanis met de auto van Hoogendijk aan de politie te ontsnappen.

Slechte film


Baudet onder vuur vanwege reactie op 'Utrecht'

Rob Jetten (D66) en Thierry Baudet (FvD) tijdens het wekelijkse Vragenuurtje in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

In de Tweede Kamer is fel gereageerd op de manier waarop Thierry Baudet (Forum voor Democratie) is omgegaan met de schietpartij in Utrecht. Het feit dat Baudet ervoor koos maandag een verkiezingsbijeenkomst te laten doorgaan en daarbij al speculeerde over het motief van de dader en de schuldvraag, schoot een aantal partijen in het verkeerde keelgat.

Verbazing en walging

Baudet legde op de bijeenkomst in het Kurhaus een direct verband tussen het drama in Utrecht en het immigratie- en integratiebeleid van de afgelopen jaren. Daarbij noemde hij CDA en VVD bij naam. Zijn partijgenoot Theo Hiddema zag het stilleggen van de verkiezingscampagne door de overige partijen vooral als manier om de opmars van FVD in de peilingen te stuiten.


Rutte en Grapperhaus naar Utrecht

Premier Mark Rutte tijdens het wekelijkse Vragenuurtje in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Premier Mark Rutte en Minister Ferd Grapperhaus ( Justitie en Veiligheid) zullen dinsdag een bezoek brengen aan Utrecht. Maandag vond daar een schietpartij plaats waarbij drie doden en vijf gewonden vielen.

Volgens Rutte is het de bedoeling dat Grapperhaus en hij daar vertrouwelijk met betrokkenen gaan praten, „liefst zonder media."

Herdenken slachtoffers


'Kabinet legt volle verantwoordelijkheid af'

(VLNR) Premier Mark Rutte, Thierry Baudet (FvD) en Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) tijdens het wekelijkse Vragenuurtje in de Tweede Kamer. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zegde dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in Tweede Kamer toe, dat het kabinet de volle verantwoordelijkheid gaat afleggen over de schietpartij in Utrecht van afgelopen maandag. Grapperhaus benadrukte wel dat hij eerst de politie en het Openbaar Ministerie „alle ruimte” wil geven om onderzoek te doen. Veel nieuwe informatie kon Grapperhaus de kamer naar eigen zeggen niet bieden.

Lang strafblad

De minister zegde „transparantie" over de zaak toe en beloofde „nog meer alertheid." Hij bestreed het verwijt van PVV-leider Geert Wilders dat het kabinet de zaak „onder het tapijt probeert te vegen."


Wilders is duidelijk: Grapperhaus moet opstappen

Geert Wilders/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 UUR

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) moet opstappen, vindt PVV-leider Geert Wilders. De minister moet de consequentie trekken uit het feit dat het Openbaar Ministerie de verdachte van de schietpartij in Utrecht van maandag heeft vrijgelaten, zegt hij.

Strafblad van hier tot Tokio

De man had „een strafblad van hier tot Tokio'', onderstreept Wilders. Politiek verantwoordelijke Grapperhaus moet daarom „zijn biezen pakken''.


Waarom Gökmen T. eerder deze maand vrijkwam

Gökmen T./ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 13:49

Verdachte Gökmen T. is per 1 maart op vrije voeten gekomen nadat zijn voorarrest was opgeschort. Hij zat vast wegens een verkrachtingszaak uit 2017. Hij had in dat jaar ook al in voorarrest gezeten maar kwam onder voorwaarden op vrije voeten. Begin dit jaar, op 4 januari, werd hij toch weer vastgezet omdat hij de voorwaarden overtrad.

Hoger beroep

Op 22 januari vroeg T. schorsing aan van zijn voorarrest maar de rechtbank in Utrecht wees die af. De verdachte is daartegen in hoger beroep gegaan. Hij wilde toen toch meewerken aan de voorwaarden, waaronder een persoonlijkheidsonderzoek.


Gele Hesjes niet meer welkom in Bordeaux en Toulouse

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 13:19

Op diverse pleinen en brede straten in Bordeaux en Toulouse zijn de Gele Hesjes niet meer welkom. Dat heeft de Franse premier dinsdag Edouard Philippe. Het verbod komt kort na het weekend dat er rondom de demonstraties diverse plunderingen en brandstichtingen waren.

Ultra's en casseurs

Opmerkelijk is daarbij dat de plunderingen en brandstichtingen niet per se door de Gele Hesjes zelf werden uitgevoerd, maar door zogenaamde ultra's die ook op de acties af waren gekomen. Het leidde tot flinke chaos in de Franse hoofdstad.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 MRT 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


OM houdt 'serieus rekening' met terrorisme

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 12:04

Het Openbaar Ministerie houdt serieus rekening met terrorisme, dat komt naar buiten precies 24 uur nadat de aanslag op het 24 Oktoberplein plaatsvond. Het briefje dat aangetroffen werd in de rode Renault Clio maakt de link met terrorisme steeds waarschijnlijker. Het is onduidelijk wat er precies op dat briefje stond. Er zou een verwijzing naar 'Allah' op staan.

Reden om te denken aan een afrekening in de persoonlijke sfeer lijkt er op dit moment minder. De autoriteiten maken namelijk bekend dat er vooralsnog geen link is gevonden tussen hoofdverdachte Gökmen T. en de slachtoffers die hij maakte in de tram. Toch zijn andere motieven niet uit te sluiten.


Campagnevoeren gaat door, slotdebat op de tocht

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 10:44

De politieke partijen zullen hun campagne voor de Provinciale Staten-verkiezingen dinsdag gewoon gaan hervatten, dat is naar buiten gekomen na een overleg op het Binnenhof in Den Haag.

Ingetogen manier

Wel hebben ze besloten de campagne dinsdag op een ingetogen manier te voeren. De campagne werd maandag, twee dagen voor de verkiezingen, stilgelegd vanwege de schietpartij in Utrecht, waarbij drie mensen om het leven kwamen.


'Probleem van laaggeletterdheid wordt onderschat'

'Probleem van laaggeletterdheid wordt onderschat'

Het kabinet trekt in totaal 425 miljoen euro uit om laaggeletterden te helpen. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 10:35

Het kabinet trekt de komende vier jaar 425 miljoen euro uit om laaggeletterden te helpen. En dat is hard nodig, zegt Geke van Velzen, directeur van Stichting Lezen en Schrijven. „Het probleem van laaggeletterdheid wordt enorm onderschat.”

Een bijsluiter lezen, verkiezingsdebat volgen of een brief van de gemeente begrijpen. Voor Anneke Kragten (59) uit Utrecht lukt dat steeds beter, maar blijft het lastig. Tot zo’n tien jaar geleden kon zij niet lezen en schrijven. Meekomen in de maatschappij was tot die tijd lastig, laat staan je goed uitdrukken.

Kragten kon op de basisschool niet goed meekomen met de rest. Op haar veertiende ging ze van school af, omdat ze moest zorgen voor haar ouders die beide ziek waren. Daarna is ze nooit meer naar school gegaan. Ze ging werken in schoonmaak, en goed leren lezen en schrijven bleef erbij. „Ik kreeg daardoor wel een enorm sterk geheugen”, zegt ze lachend. „Mijn hoofd was mijn schrijfboek.”


Van Zanen: 'Twee verdachten vrij', politie ontkent

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 09:44

De hoofdverdachte van de aanslag in Utrecht op maandagochtend is de enige verdachte die nog vastzit. De twee anderen die op de dag van de aanslag werden aangehouden zijn vrijgelaten, dat heeft de Utrechts burgemeester Jan van Zanen kenbaar gemaakt tegenover de NPO Radio 1.

Genegeerde afzetting

De andere twee verdachten bleken niets met de aanslag te maken te hebben. Een vierde persoon die maandagavond laat werd opgepakt bij een afzetting is al vrij snel weer heengezonden, aldus Van Zanen.


Spullen Fyre Festival geveild om schulden te betalen

Veilinghamer/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 08:49

Het Fyre Festival staat bekend als het meest mislukte festival uit de moderne geschiedenis. Logisch dus dat festivaloprichter Billy McFarland met enorm schulden kampt. De politie van New York probeert hem nu te helpen.

Tal van merchandise van het beruchte festival gaat namelijk onder de veilinghamer. Met de opbrengsten moet een deel van de gigantische schulden van McFarland worden betaald. Een deel, want genoeg lijkt het op voorhand bij lange na niet.

Redmiddel


We drinken en roken wat minder en blijven (te) zwaar

Dit doen we dus iets minder, volgens de laatste cijfers / Getty Images

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 08:15

We roken en drinken iets minder, maar blijven wel met overgewicht kampen.

Obesitas groeit

Het lijkt iets meer de gezonde kant op te gaan in ons land. CBS presenteert dinsdag cijfers waaruit een lichte daling in het aantal rokers en in het aandeel overmatige drinkers naar voren komt. Het aantal mensen met overgewicht is ongeveer hetzelfde gebleven, maar het aantal mensen met obesitas is wel toegenomen.


Camera videoEerste bloemen gelegd op 24 Oktoberplein

Utrecht/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 07:49

Op het 24 Oktoberplein in Utrecht waar maandag de dodelijke schietpartij plaatsvond zijn de eerste bloemen gelegd. Ook de internationale pers is aanwezig. Cameraploegen uit onder meer Duitsland, Groot-Brittannië, België en Tsjechië maken opnames op de plek rond de trambaan. De politie is niet meer aanwezig. De tram rijdt weer volgens de dienstregeling.

Verder hangen de vlaggen bij overheidsgebouwen dinsdag halfstok na de dodelijke schietpartij in een tram in Utrecht. De vlaginstructie geldt voor gemeenten, provincies en de Nederlandse diplomatieke posten in het buitenland. De koninklijke standaard (vlag) die op de paleizen van het Koninklijk Huis wordt gehesen, wordt dinsdag voorzien van een zwarte wimpel ten teken van rouw.


'Geld voor minder werkdruk basisschool werkt'

Basisschool/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:19

Extra budget dat is ingezet voor het verlagen van de werkdruk in het basisonderwijs heeft effect. Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna zeshonderd leerkrachten in het basisonderwijs, zo meldt onderzoeksbureau Duo.

In februari vorig jaar sloten de vakbonden met de PO-Raad en onderwijsminister Arie Slob het zogenoemde Werkdrukakkoord. Hierdoor heeft elke basisschool in dit schooljaar recht op 155 euro per leerling om de werkdruk te verlagen. De school mag zelf bepalen hoe dit bedrag te besteden.

Goede ervaring


Jens (16): de piepjonge Provinciale Statenkandidaat

Stemmen op een 16-jarige? Het kan in Utrecht! ©GroenLinks

Foto van 'Jelmer Visser'

VANDAAG, 07:00

De gemiddelde leeftijd van een lid van de Provinciale Staten is 48 jaar, maar vwo-scholier Jens Bosman uit Zeist haalt dit moyenne behoorlijk omlaag. De naam van de 16-jarige Jens pronkt op de zestiende plek van kandidatenlijst van GroenLinks in de provincie Utrecht.

Metro sprak met een van de jongste kandidaten van het land, wat heeft deze scholier met grote ambities precies te zoeken op dit provinciale speelveld? „Best veel," zo stelt hij. „Hier worden zaken besloten die voor veel jongeren juist erg dichtbij zijn."

Jens in zijn element


Vader uit Utrecht en vrouw (19) kwamen om in tram

Zwaarbewapende agenten in de tram ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Bij de schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht kwamen drie mensen om het leven en raakten vijf anderen gewond. Onder de doden bevinden zich een vader van twee leerlingen van het Christelijk Gymnasium van Utrecht en de 19-jarige Roos uit Vianen.

In reactie op de dodelijke schietpartij in een tram in Utrecht, zullen de vlaggen op overheidsgebouwen dinsdag op halfstok staan. Dat maakte premier Mark Rutte maandagavond bekend.

Vlag op half stok in het Binnenhof ©ANP