In het nieuws

‘De sneeuw voelde alsof ik in ijs of beton vastzat’

Off-piste skiën brengt grote risico's met zich mee. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

10 MRT 2017

Bijna vier uur lang lag snowboarder Barry Haerens (41) onder een sneeuwdeken nadat een lawine hem had meegesleurd. Het is inmiddels 18 jaar geleden, maar als hij erover praat, voelt hij de paniek van toen opnieuw. „Ik kon geen vinger bewegen. Het was alsof ik in ijs of beton vastzat.”

De nu vader van drie uit het Zeeuwse Schoondijke denkt altijd aan wat hem overkomen is bij berichten over lawines. Hij was een student van 23 toen hij met zijn broer en vier vrienden met de bus naar Val Thorens in de Trois Vallées in Frankrijk afreisde om te snowboarden. Wintersport was traditie. „We renden de bus uit, kleedden ons om, haalden onze pas en gingen meteen de berg op om zoveel mogelijk sneeuw te kunnen pakken”, vertelt Haerens.

‘Ik zat muurvast’

„Om 9.30 uur begonnen we aan onze eerste afdaling tussen twee pistes in, de zogeheten vierde vallei. Een mooie plek met veel poedersneeuw. Ik reed achter een vriend die viel en stopte om te kijken of alles goed ging. Hij ging vervolgens naar rechts en ik naar links.”

En toen ging het mis. Nog geen 10 minuten na de eerste afdaling van de vakantie. Hij voelde de sneeuw onder hem verschuiven. „Of het door mijn remmen kwam of dat de sneeuwlaag afbrak, weet ik niet. Ik bleef bochtjes maken, maar zag een rotsgedeelte over het hoofd en viel in een afgrond van een meter of drie. Ik begon te rollen. Of dat 10 of 50 meter was kan ik me niet herinneren. Daarna zat ik muurvast.”

Paniek

Haerens was een fanatiek boarder. Sinds zijn zestiende stond hij jaarlijks op de piste en hij verslond alles op Discovery Channel over snowboarden of lawines en las alle tips. Hij was een arme student en „stak mijn geld liever in mijn reis dan in een dure lawinepieper”. „Ik wist dat je een luchtbel moet creëren en dat heb ik in een reflex met mijn armen proberen te doen.”

„Ik raakte in paniek en begon te roepen: ‘Hier ben ik!’ Ik ben jong, dit is geen manier om aan mijn einde te komen. Ik kan me de paniek goed herinneren. De situatie is zo onwerkelijk. Toen besefte ik me dat ik rustig moest blijven om zuurstof te sparen. Ik dacht: Een vriend heeft me zien vallen. Ze zijn met z’n vijven. Ik ben er binnen no-time uit. Dat bleek even anders.”

4 uur onder de sneeuw

Bijna 4 uur heeft Haerens onder de sneeuw gelegen. Gelukkig maar heel even bij bewustzijn, denkt hij. Pas toen hij een dag later klappertandend wakker werd in het ziekenhuis, hoorde hij wat er precies was gebeurd. „Mijn vrienden hadden nog naar me gezocht, maar dachten uiteindelijk dat ik naar beneden was gegaan.” Na 15 minuten besloten ze toch hulptroepen te verzamelen, maar dat bleek boven aan de piste lastig. De mensen beneden kwamen pas in actie. Met behulp van honden is Haerens uiteindelijk gevonden.

„Twee vrienden waren mee naar boven gegaan, omdat ze niet wilden dat mijn broer mij zou zien. Na bijna vier uur worden de overlevingskansen niet heel groot geacht. Toen ze mij vonden, was mijn lichaamstemperatuur 28 graden. Het zou niet lang hebben geduurd voordat lichaamsfuncties zouden gaan uitvallen.”

Weer op de piste

Omdat hij een luchtbel had gecreëerd, thermoskleding droeg, in een goede conditie was, rustig bleef en „onder de best denkbare omstandigheden lag”, kan hij het nog navertellen, zegt hij. En zonder kleerscheuren. „Heel bijzonder. Maar doordat de 40 centimeter dikke sneeuwlaag boven mij dun was, kwam er nog wat zuurstof doorheen. Ook lag ik rechtop. Dit alles heeft bijgedragen aan mijn overlevingskansen. Ik heb zoveel geluk gehad.”

Na anderhalve dag in het ziekenhuis werd hij ontslagen. Hij had niets. „Ik voelde me goed. Mijn snowboard was ook nog intact. Zal ik het doen? Ik had nog vier dagen van mijn vakantie te gaan en had niet het gevoel dat de bergen gevaarlijker waren geworden. Ik had geen emotioneel gevoel overgehouden aan de gebeurtenis, omdat ik niet veel heb meegekregen. Op mijn vrienden en broer heeft het meer impact gehad. Ik ben meteen weer de piste op gegaan en heb nog een mooie vakantie gehad. Alleen op zoek gaan naar ‘de sneeuw die nooit iemand heeft gezien’ deden we niet meer.”

Jory belandde in sneeuwwaterval

Jory van de Voort (37) had in 2006 „engelengeluk”. Hij was op bezoek bij een vriend die twee horecazaken in de Franse Alpen bij Corbier bezit. Hij kent het gebied goed en weet precies waar de mooie plekjes zijn. „Vanuit de skilift naar boven verkenden we de plekken waar we naar beneden zouden gaan. Zagen we een mooi ongerept bergkammetje, dan was het ons doel om daar naar beneden te gaan.”

Op een dag waren ze met een paar anderen op weg naar een bepaalde locatie, maar Van de Voort wilde niet verder. „Ik was kapot en zei: ‘Ik ga hier naar beneden.’ Ik stond nog maar net, toen ik begon te glijden. Er kwam me vervolgens toch een geweld aan sneeuw aan. Ongelooflijk. Voor mij was een afgrond. Ik viel samen met heel veel sneeuw in een vrije val 50 of 60 meter naar beneden vanaf de steile helling. Ik ben even buiten westen geweest en werd wakker tot aan mijn nek in de sneeuw.”

Geluk gehad

Van de Voort had zijn kruisband afgescheurd en verwondingen aan zijn hoofd. „Mijn snowboard was helemaal opengereten door de rotsen. Die heeft gelukkig de meeste klappen opgevangen. Het had anders kunnen aflopen.”

Zijn vrienden zagen hoe hij in een sneeuwwaterval naar beneden donderde en riepen naar hun vriend die tientallen meters lager lag. Hen kon hij niet verstaan, maar hij wist wel zijn mobieltje tevoorschijn te halen en de hulpdiensten te bellen. „Binnen een paar minuten stonden ze al naast me. Ze hebben me uitgegraven en op een banaan naar beneden gebracht. Aangekomen in het restaurant van mijn vriend zeiden ze dat ik maar een Staatslot moest kopen. Ik had zoveel geluk gehad.”

Van de Voort is de dag erna naar huis gegaan. Maar na vijf weken fysiotherapie stond hij alweer op de piste. „Ik ben nog even gaan kijken naar de plek waar het is gebeurd. Off-piste ben ik nooit meer gegaan.”

Waarschuwen

Hij was naïef, dacht dat hem niets zou overkomen. Als hij nu over jongeren hoort die hetzelfde doen, wil hij ze toeschreeuwen: Doe het niet! Wees niet zo naïef. „Achteraf bekeken zie ik de lol er niet eens van in. Het is loodzwaar en als je valt dan is dat ploeteren om eruit te komen. Ik snap de charme van Tiefschnee. Je hoort niks en je snijdt als een mes door boter. Maar je loopt een groot risico.”O

Twee jaar geleden is hij overgestapt op skiën, samen met zijn zoontje. Die weet donders goed dat hij nóóit naast de piste mag gaan skiën. En voor de rest: „Als je het toch zo graag wilt, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent. Koop een pieper, een lawine airbag. En als je het niet kunt betalen, moet je het niet doen. Je leven is een stuk duurder.”


Bij 't Taphuys vind je drankjes voor twijfelkonten en snobs

Biertjes die een foto waard zijn. / Jasper Heppener | Wildschieters.

Foto van 'Casper van der Veen'

13 MIN

Terwijl ik een biertje bestel – een apple imperial stout om precies te zijn – zie ik mijn geld bij het tappen wegtikken. Niet figuurlijk dit keer, maar letterlijk.

Bij ‘t Taphuys in Utrecht tap je namelijk zelf je bier uit één van de 68 kranen. Op het scherm zie je het tegoed van je kaart afgaan.

Afrekenen per centiliter


Politie gaat niet extra controleren bij 100 kilometer per uur

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie is niet van plan om extra te gaan handhaven op de snelweg, als de maximumsnelheid volgend jaar omlaag wordt gebracht naar 100 kilometer per uur. Dat meldt de NOS.

De politie zegt geen capaciteit te hebben om vaker dan nu te controleren. Bovendien wordt er volgens de politie al relatief veel gehandhaafd op de Nederlandse wegen. Dat gebeurt met trajectcontroles, mobiele radarsets en surveillanceauto's.

Meer boetes


Wetenschappers ontdekken geheim om 100 te worden

Wetenschappers zijn erachter hoe je kwiek ouder wordt / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Heb je de wens om ouder dan 100 te worden? Dan is er goed nieuws, wetenschappers hebben ontdekt hoe mensen zo oud worden.

In een onderzoek zijn ze gaan kijken naar de immuuncellen van honderdjarigen. Mensen die ouder zijn dan 110, blijken een abnormaal hoog aantal van deze cellen te hebben. De cellen kunnen volgens de wetenschappers verantwoordelijk zijn voor het lange leven.

Medicatie


Doden en gewonden bij schietpartij op school in VS

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een tiener heeft op zijn school in Californië het vuur geopend en een 16-jarig meisje en een 14-jarige jongen doodgeschoten en drie andere jonge leerlingen verwond.

De schutter heeft zichzelf door het hoofd geschoten, maar leeft nog. Volgens de politie is hij net zestien jaar geworden en van Aziatische afkomst. Hij handelde naar het zich laat aanzien alleen, maar over zijn motieven is nog niets bekend, berichtte NBC.

Veel incidenten


Persoon opgepakt in trein bij Eindhoven

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft in een trein in Eindhoven iemand aangehouden. Het treinverkeer van en naar Eindhoven werd eerder stilgelegd vanwege de zoektocht naar een gesignaleerd persoon".

Er rijden voorlopig nog even geen treinen, want er wordt nog gezocht naar „mogelijke voorwerpen", meldt de politie. Volgens BN De Stem is een man van rond de 35 met een Action-tas afgevoerd. De tas zou in beslag zijn genomen.

Zwaarbewapende teams


Oppositie nog steeds niet blij met stikstofaanpak

Het kabinet in debat over de stikstofproblematiek / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Volgens verschillende oppositiepartijen deugen de stikstofmaatregelen die het kabinet heeft gepresenteerd niet. Dat bleek tijdens een debat over de stikstofcrisis en de stappen die het kabinet woensdag presenteerde.

Te weinig en te laat. Of overbodige maatregelen voor een niet bestaand probleem. Het zijn uiteenlopende redenen voor de oppositie om de maatregelen te wantrouwen. PVV-voorman Geert Wilders zegde het vertrouwen in de regering op, maar zijn motie van wantrouwen kreeg alleen steun van Forum voor Democratie.

'Getreuzel'


Rekening op de mat? Die openen we meteen!

Rekening op de mat? Die openen we meteen!

Foto: Sean Gladwell

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlanders zijn rekeningen meteen bij ontvangst opent.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van incasso- en gerechtsdeurwaardesorganisatie Flanderijn.


Boze klant slaat 14-jarige pizzabezorger

Een rij scooters van het bedrijf waar Siam pizza voor bezorgt / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een 14-jarige pizzabezorger gaat voorlopig niet meer aan het werk. Hij werd vrijdagavond toegetakeld door een klant die niet zou hebben betaald.

Siam, zoals de pizzabezorger heet, werkt voor een pizzaketen in Amersfoort. Vrijdagavond bezorgde hij een bestelling in zijn stad. Omdat de bestelling via de Thuisbezorgd was gedaan, ging de jongen er vanuit dat er al voor de pizza was betaald. Na de bezorging, kwam Siam erachter dat dit niet het geval was, vertelt hij aan AD Amersfoort.

Met zijn manager checkt hij of er inderdaad niet betaald is en dat blijkt het geval. Ze bellen de bestellers, maar er wordt niet opgenomen. Na zijn dienst gaat Siam terug om de verschuldigde 19 euro alsnog op te halen. Dat loopt al snel uit de hand.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

13 NOV 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


Likeability of5

Cocaïne in omgebouwde accu gevonden bij Duitse grens

Beeld ter illustratie / Pixabay

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij drugscontroles aan de grensovergang Oldenzaal-Bad Bentheim heeft de Duitse politie onder meer 3 kilo cocaïne in een omgebouwde autoaccu gevonden en drie smokkelverdachten opgepakt.

De verdachten werden woensdag na een controle aangehouden en zijn donderdag op gezag van de onderzoeksrechter in de Duitse stad Nordhorn in voorlopig hechtenis genomen. Onder hen bevindt zich een 32-jarige Nederlander.

Daarnaast zijn een 32-jarige Litouwer en een 37-jarige Bulgaar aangehouden wegens de smokkel van verdovende middelen van Nederland naar Duitsland. Volgens de politie in Bad Bentheim bedraagt de straatwaarde van de in beslag genomen 5 kilo cocaïne, 20 kilo MDMA en 47 gram crystal meth circa 600.000 euro.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Pepperspray in eigen ogen en ongemakkelijke eerste straatpatrouilles

Bart en Louanne tijdens een van hun eerste straatpatrouilles / BNNVARA

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Nieuwe turbulente serie over acht jonge dienders aan de Politieacademie wringt, schuurt, ontroert en is bovenal levensecht.

Je ziet hem zichtbaar slikken en even diep ademhalen voordat hij die allereerste keer in z’n uniform naar binnen gaat, ergens in een flatgebouw in Rotterdam Zuid. „Voordat ik het goed en wel doorhad, had ik ineens een handboog in m’n handen. Zwaar ding wel, hoor.” Bart begon mei 2018 aan de Politieacademie en is een van de acht hoofdrolspelers in de documentaireserie Dienders, vanaf donderdag te zien bij BNNVARA op NPO3. In hun eerste jaar zijn ze bijna 24/7 gevolgd door regisseurs Daniël Aiss en Veerle Neger, die het achttal en hun ontwikkeling én falen zowel integer als confronterend in beeld brachten.

Pijnlijk wel die pepperspray, vond ook Louanne


Likeability of6

Brutale aap bestelt spullen via telefoon verzorger

De aap doet de term 'brutale aap' eer aan / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

We kennen allemaal de term 'brutale aap'. Of de term klopt, daar hoef je niet meer aan te twijfelen. In China bestelde een brutale primaat eten via de telefoon van zijn verzorger.

Verzorger Lv Mengmeng was best even ondersteboven toen ze op haar telefoon een bestelling vond. Ze werkt in het Yancheng Wildlife Animal World in Jiangsu in het oosten van China. Ironisch genoeg verliet ze de ruimte waar haar telefoon nog lag om eten te halen voor de baviaan.

Het zoogdier kon blijkbaar niet langer wachten op voedsel en besloot het heft in eigen handen te nemen. Op de telefoon stond nog een lijst met boodschappen in haar app Taobao. Deze app lijkt op bijvoorbeeld Amazon.com. Mengmeng had haar boodschappen alvast in het digitale mandje gedaan en was aan het wachten tot Single Day. Op die dag zijn er namelijk fikse kortingen.


lol
user_93128fc22b33a8d9a8af06fe933f69a78f3b860b_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

'Russische rol bij MH17 steeds duidelijker'

Fred Westerbeke tijdens een persbijeenkomst van het Joint Investigation Team, dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Er komt een steeds duidelijker beeld van de betrokkenheid van Moskou bij het neerhalen van de MH17. Dat komt onder meer door de tapgesprekken die het Joint Investigation Team (JIT) donderdag heeft gepubliceerd van Russische separatisten in Oost-Oekraïne. 

Dat zegt Piet Ploeg, die optreedt als woordvoerder van de nabestaanden.

Levering raketten


Netflix en Nickelodeon werken samen voor spin-off Spongebob

Afbeelding ter illustratie. / Screenshot YouTubekanaal Nickelodeon UK

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Zijn jullie er klaar voor kinderen? Nickelodeon en Netflix hebben de handen ineen geslagen voor een exclusieve spin-off van 's werelds meest geliefde spons. 

De seriegiganten hebben voor meerdere jaren een samenwerkingscontract getekend. Nickelodeon gaat naast de spin-off nieuwe films en series maken voor de streamingdienst, op basis van bestaande personages.

Octo Tentakel


Likeability of6

Rapper Waka Flocka bant Nederland om Zwarte Piet

Rapper Juaquin James Malphurs. / Screenshot Instagram @wakaflocka

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Rapper Waka Flocka Flame is helemaal klaar met Nederland. Hij wil niet meer optreden totdat Zwarte Piet uit het straatbeeld is verdwenen en is afgeschaft. 

In een Instagrampost laat de rapper weten ‘teleurgesteld’ te zijn in Nederland. „Dit doet pijn.”

Niet te geloven


love
user_bea07c46c54f011614e9baca4369d8a228ee901b_avataruser_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avatar

Dagvaardingen om discriminatie bij sintintocht

Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Openbaar Ministerie gaat 23 dagvaardingen versturen aan mensen die zich vorig jaar bij de sinterklaasintocht in Amstelveen schuldig zouden hebben gemaakt aan dreigementen, opruiing of discriminatie via Facebook.

Tijdens de plaatselijke intocht waren via een livestream demonstranten te zien van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Onder die beelden werden veel negatieve reacties geplaatst over de demonstranten en de journaliste die ze plaatste, Clarice Gargard. Die deed daarvan aangifte.

Niet beschermd


Likeability of5

Stervende baas vindt onderdak voor zijn viervoeter en beste vriend

Zino op het station. / Eigen foto

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Wanneer een baasje terminaal ziek wordt, is dit voor een hond minstens net zo verdrietig. De situatie uitleggen kan niet, en goed afscheid kunnen nemen is dus belangrijk. 

De Belgische terminaal zieke Peter (55) is dan ook erg blij dat hij aan de Nederlanders Pedro en Kelly een huis heeft gevonden voor één van zijn honden.

'Zino blijft bij ons'


love
user_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

Likeability of2

Door politie neergeschoten vrouw (48) overleden aan verwondingen

Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De 48-jarige vrouw die woensdag door de politie werd neergeschoten in Alkmaar is aan haar verwondingen overleden. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Agenten zagen zich genoodzaakt de vrouw op de Priemstraat neer te schieten omdat ze de aanwijzingen van de politie niet opvolgde.

Vernielingen


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Het wordt een waterkoude Sinterklaasintocht

Handschoenen zijn zaterdag geen overbodige luxe. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ga je aankomende zaterdag naar de intocht van Sinterklaas? Dan kun je je maar beter warm inpakken. 

Het belooft waterkoud te worden. 's Middags wordt het amper 6 graden bij de landelijke intocht in Apeldoorn. Gelukkig wordt het volgens Weeronline geen volledig verregende dag.

Gevoelstemperatuur lager