In het nieuws

‘De sneeuw voelde alsof ik in ijs of beton vastzat’

Off-piste skiën brengt grote risico's met zich mee. Foto: ANP

Foto van 'Anne-Fleur Pel'

10 MRT 2017

Bijna vier uur lang lag snowboarder Barry Haerens (41) onder een sneeuwdeken nadat een lawine hem had meegesleurd. Het is inmiddels 18 jaar geleden, maar als hij erover praat, voelt hij de paniek van toen opnieuw. „Ik kon geen vinger bewegen. Het was alsof ik in ijs of beton vastzat.”

De nu vader van drie uit het Zeeuwse Schoondijke denkt altijd aan wat hem overkomen is bij berichten over lawines. Hij was een student van 23 toen hij met zijn broer en vier vrienden met de bus naar Val Thorens in de Trois Vallées in Frankrijk afreisde om te snowboarden. Wintersport was traditie. „We renden de bus uit, kleedden ons om, haalden onze pas en gingen meteen de berg op om zoveel mogelijk sneeuw te kunnen pakken”, vertelt Haerens.

‘Ik zat muurvast’

„Om 9.30 uur begonnen we aan onze eerste afdaling tussen twee pistes in, de zogeheten vierde vallei. Een mooie plek met veel poedersneeuw. Ik reed achter een vriend die viel en stopte om te kijken of alles goed ging. Hij ging vervolgens naar rechts en ik naar links.”

En toen ging het mis. Nog geen 10 minuten na de eerste afdaling van de vakantie. Hij voelde de sneeuw onder hem verschuiven. „Of het door mijn remmen kwam of dat de sneeuwlaag afbrak, weet ik niet. Ik bleef bochtjes maken, maar zag een rotsgedeelte over het hoofd en viel in een afgrond van een meter of drie. Ik begon te rollen. Of dat 10 of 50 meter was kan ik me niet herinneren. Daarna zat ik muurvast.”

Paniek

Haerens was een fanatiek boarder. Sinds zijn zestiende stond hij jaarlijks op de piste en hij verslond alles op Discovery Channel over snowboarden of lawines en las alle tips. Hij was een arme student en „stak mijn geld liever in mijn reis dan in een dure lawinepieper”. „Ik wist dat je een luchtbel moet creëren en dat heb ik in een reflex met mijn armen proberen te doen.”

„Ik raakte in paniek en begon te roepen: ‘Hier ben ik!’ Ik ben jong, dit is geen manier om aan mijn einde te komen. Ik kan me de paniek goed herinneren. De situatie is zo onwerkelijk. Toen besefte ik me dat ik rustig moest blijven om zuurstof te sparen. Ik dacht: Een vriend heeft me zien vallen. Ze zijn met z’n vijven. Ik ben er binnen no-time uit. Dat bleek even anders.”

4 uur onder de sneeuw

Bijna 4 uur heeft Haerens onder de sneeuw gelegen. Gelukkig maar heel even bij bewustzijn, denkt hij. Pas toen hij een dag later klappertandend wakker werd in het ziekenhuis, hoorde hij wat er precies was gebeurd. „Mijn vrienden hadden nog naar me gezocht, maar dachten uiteindelijk dat ik naar beneden was gegaan.” Na 15 minuten besloten ze toch hulptroepen te verzamelen, maar dat bleek boven aan de piste lastig. De mensen beneden kwamen pas in actie. Met behulp van honden is Haerens uiteindelijk gevonden.

„Twee vrienden waren mee naar boven gegaan, omdat ze niet wilden dat mijn broer mij zou zien. Na bijna vier uur worden de overlevingskansen niet heel groot geacht. Toen ze mij vonden, was mijn lichaamstemperatuur 28 graden. Het zou niet lang hebben geduurd voordat lichaamsfuncties zouden gaan uitvallen.”

Weer op de piste

Omdat hij een luchtbel had gecreëerd, thermoskleding droeg, in een goede conditie was, rustig bleef en „onder de best denkbare omstandigheden lag”, kan hij het nog navertellen, zegt hij. En zonder kleerscheuren. „Heel bijzonder. Maar doordat de 40 centimeter dikke sneeuwlaag boven mij dun was, kwam er nog wat zuurstof doorheen. Ook lag ik rechtop. Dit alles heeft bijgedragen aan mijn overlevingskansen. Ik heb zoveel geluk gehad.”

Na anderhalve dag in het ziekenhuis werd hij ontslagen. Hij had niets. „Ik voelde me goed. Mijn snowboard was ook nog intact. Zal ik het doen? Ik had nog vier dagen van mijn vakantie te gaan en had niet het gevoel dat de bergen gevaarlijker waren geworden. Ik had geen emotioneel gevoel overgehouden aan de gebeurtenis, omdat ik niet veel heb meegekregen. Op mijn vrienden en broer heeft het meer impact gehad. Ik ben meteen weer de piste op gegaan en heb nog een mooie vakantie gehad. Alleen op zoek gaan naar ‘de sneeuw die nooit iemand heeft gezien’ deden we niet meer.”

Jory belandde in sneeuwwaterval

Jory van de Voort (37) had in 2006 „engelengeluk”. Hij was op bezoek bij een vriend die twee horecazaken in de Franse Alpen bij Corbier bezit. Hij kent het gebied goed en weet precies waar de mooie plekjes zijn. „Vanuit de skilift naar boven verkenden we de plekken waar we naar beneden zouden gaan. Zagen we een mooi ongerept bergkammetje, dan was het ons doel om daar naar beneden te gaan.”

Op een dag waren ze met een paar anderen op weg naar een bepaalde locatie, maar Van de Voort wilde niet verder. „Ik was kapot en zei: ‘Ik ga hier naar beneden.’ Ik stond nog maar net, toen ik begon te glijden. Er kwam me vervolgens toch een geweld aan sneeuw aan. Ongelooflijk. Voor mij was een afgrond. Ik viel samen met heel veel sneeuw in een vrije val 50 of 60 meter naar beneden vanaf de steile helling. Ik ben even buiten westen geweest en werd wakker tot aan mijn nek in de sneeuw.”

Geluk gehad

Van de Voort had zijn kruisband afgescheurd en verwondingen aan zijn hoofd. „Mijn snowboard was helemaal opengereten door de rotsen. Die heeft gelukkig de meeste klappen opgevangen. Het had anders kunnen aflopen.”

Zijn vrienden zagen hoe hij in een sneeuwwaterval naar beneden donderde en riepen naar hun vriend die tientallen meters lager lag. Hen kon hij niet verstaan, maar hij wist wel zijn mobieltje tevoorschijn te halen en de hulpdiensten te bellen. „Binnen een paar minuten stonden ze al naast me. Ze hebben me uitgegraven en op een banaan naar beneden gebracht. Aangekomen in het restaurant van mijn vriend zeiden ze dat ik maar een Staatslot moest kopen. Ik had zoveel geluk gehad.”

Van de Voort is de dag erna naar huis gegaan. Maar na vijf weken fysiotherapie stond hij alweer op de piste. „Ik ben nog even gaan kijken naar de plek waar het is gebeurd. Off-piste ben ik nooit meer gegaan.”

Waarschuwen

Hij was naïef, dacht dat hem niets zou overkomen. Als hij nu over jongeren hoort die hetzelfde doen, wil hij ze toeschreeuwen: Doe het niet! Wees niet zo naïef. „Achteraf bekeken zie ik de lol er niet eens van in. Het is loodzwaar en als je valt dan is dat ploeteren om eruit te komen. Ik snap de charme van Tiefschnee. Je hoort niks en je snijdt als een mes door boter. Maar je loopt een groot risico.”O

Twee jaar geleden is hij overgestapt op skiën, samen met zijn zoontje. Die weet donders goed dat hij nóóit naast de piste mag gaan skiën. En voor de rest: „Als je het toch zo graag wilt, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent. Koop een pieper, een lawine airbag. En als je het niet kunt betalen, moet je het niet doen. Je leven is een stuk duurder.”


'Belastingdienst gebruikte geheime zwarte lijst'

Het hoofdkantoor van de Belastingdienst in Den Haag. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

22 MIN

De Belastingdienst heeft bijna 20 jaar lang een geheim registratiesysteem gebruikt, waarin burgers terechtkwamen bij wat de dienst noemt 'vermoedens' of 'signalen' van fraude.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Trouw. Mensen op deze zwarte lijst hoorden daar niets over en konden zich ook niet verweren. Experts noemen het 'een doodzonde'.

A- en B-burgers


Man moet op woedebeheersingscursus na lekprikken anti-Trump-ballon

Man moet op woedebeheersingscursus na lekprikken Trump-ballon

De ballon/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een Amerikaan moet naar een cursus om zijn woede te beheersen. Dit alles omdat hij een grote 'baby-trump-ballon' lekprikte.

De rechter heeft bepaald dat als hij de cursus succesvol tot een einde weet te brengen, hij geen verdere straf krijgt opgelegd. Dat staat los van de 3.500 dollar vergoeding die hij moet betalen aan de leverancier van de ballon.

Alabama


GGD adviseert evenementen Zuid-Limburg te schrappen

Amsterdamse kinderopvang zeker twee weken dicht om coronavirus

In Zuid-Limburg wordt aangeraden evenementen af te lasten / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De GGD Zuid Limburg heeft de gemeenten langs de Duitse grens gevraagd om alle publieksevenementen komend weekeinde af te gelasten.

Het gaat onder meer om uitgestelde carnavalsoptochten. Die waren eerder verschoven vanwege storm, met name afgelopen zondag.

Persconferentie Halsema


Brand in station Parijs na protesten Congolese demonstranten/ANP

Brand in station Parijs na protesten Congolese demonstranten

Volgens de politie staken Congolese demonstranten scooters en vuilnisbakken in brand/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een deel van het treinstation Gare de Lyon in Parijs is vrijdag ontruimd vanwege een grote brand. Dat heeft de Franse politie bekend gemaakt.

Volgens de politie staken Congolese demonstranten scooters en vuilnisbakken in brand. Zij zijn het niets eens met een optreden van de Congolese artiest Fally Ipupa. De zanger, die vrijdagavond een optreden geeft in Parijs, zou het regime in Congo steunen.

Beelden


Brit zesde coronadode van cruiseschip Diamond Princess

Brit zesde coronadode van Japans cruiseschip, 21 doden in Italië

The Diamond Princess/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een Britse man die aan boord was van het cruiseschip Diamond Princess is overleden aan het coronavirus, meldde het Japanse persagentschap Kyodo vrijdag. Hij is de eerste Brit die is overleden aan het virus.

Het schip lag aangemeerd in Yokohama in Japan. Zo'n zevenhonderd opvarenden raakten besmet met corona. De Brit is de zesde dode onder de passagiers van het schip. Het schip had zo'n 3700 mensen aan boord, onder wie vijf Nederlanders. Die zijn inmiddels ook naar huis.

De Diamond Princess ligt sinds begin februari in een Japanse haven. De autoriteiten plaatsten het schip onder quarantaine vanwege de virusuitbraak. Passagiers die het virus niet hebben, mochten het schip na de quarantaineperiode verlaten.


Verhoogde concentratie lood in water op 17 Amsterdamse scholen

Verhoogde concentratie lood in water op 17 Amsterdamse scholen

Bij zeventien Amsterdamse scholen en honderden woningen in de stad is een verhoogde concentratie lood in het water aangetroffen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het drinkwater in Nederland staat bekend als water met een van de beste kwaliteiten ter wereld. Toch blijken er nu problemen te zijn in Amsterdam, waar er lood in het water zit.

Bij zeventien Amsterdamse scholen en honderden woningen in de stad is een verhoogde concentratie lood in het water aangetroffen, schrijft wethouder Laurens Ivens (Wonen) aan de gemeenteraad. Concentraties van meer dan 5 microgram lood per liter water wijzen op de aanwezigheid van loden leidingen die vervangen moeten worden.

Een op de negen


Veenendaal gekroond tot de fietsstad van Nederland

Veenendaal gekroond tot de fietsstad van Nederland

„De fietspaden zijn breed, fietsers voelen zich veilig en parkeerplekken zijn goed geregeld."/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Internationaal mag men dan denken dat Amsterdam fietshoofdstad van de wereld - en dus ook Nederland - is, maar de Fietsbond is een andere mening toegedaan. Veenendaal is gekozen tot Nederlands beste fietsstad van 2020.

In en rond de plaats bij de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei „is het lekker en ontspannen fietsen". „De fietspaden zijn breed, fietsers voelen zich veilig en parkeerplekken zijn goed geregeld", aldus directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond.

Snel, veilig, gezond en duurzaam


Man krijgt taakstraf voor het in brand zetten van konijn
Likeability of3

Man krijgt taakstraf voor het in brand zetten van konijn

De opgelopen verwondingen die Anne had, bleken te zwaar om nog te herstellen en dus overleed ze als gevolg van de brand/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een man die afgelopen jaar in de nacht van 18 op 19 augustus een konijn stal en in de fik stak is door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf. Daarnaast moet hij verplicht behandeld worden door reclassering.

De man heeft een taakstraf van tachtig uur opgelegd gekregen, daarvan zijn er dertig voorwaardelijk. Dit is minder dan er door de officier van justitie geëist werd. Die wilde de man voor dertig dagen (waarvan negentien voorwaardelijk) vastzetten.

Gestolen cadeau


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Corona bezorgt beurzen slechtste week sinds financiële crisis

Corona bezorgt beurzen slechtste week sinds financiële crisis

Er vallen negatieve records te noteren. Zo verloor de Amerikaanse Dow Jones nooit eerder zoveel punten op één dag als afgelopen donderdag/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het coronavirus heeft niet alleen op de gezondheid van velen mensen invloed, maar ook op de beurs. Als gevolg van het virus slaan de meters wereldwijd rood uit.

Volgens de BBC kregen de beurzen verspreid over heel de aardbol de afgelopen week hun slechtste sinds 2008 te verwerken. Destijds zat de economie middenin de financiële crisis met nog grotere verliezen.

Negatieve records


Politie deelt beelden van man die geslachtsdeel toont in trein

Politie deelt beelden van man die geslachtsdeel toont in trein

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De politie in Amsterdam heeft beelden gedeeld van een jongen die een vrouw in de trein zijn geslachtsdeel heeft laten zien. 

Het voorval vond plaats op 8 december 2019. Zowel dader als slachtoffer stapte op station Amsterdam Zuid op de trein naar Utrecht.

De jongen zou in eerste instantie erg dichtbij de vrouw zijn gaan zitten, waardoor zij zich al gauw ongemakkelijk voelde. Ze probeerde hem te negeren, maar toen ze later toch zijn kant op keek, had hij zijn geslachtsdeel in zijn hand.


Opa bekent schuld na val kleindochter op cruiseschip
Likeability of3

Opa bekent schuld na val kleindochter op cruiseschip

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De man die zijn kleindochter per ongeluk van een cruiseschip liet vallen, heeft de schuld op zich genomen. Hij was in de veronderstelling dat er glas tussen zijn kleindochter en het water zat.

Het meisje van een jaar oud was met haar opa op de elfde verdieping van een cruiseschip toen hij haar in een raam neerzette. De man dacht dat er glas tussen zat, maar dat bleek niet het geval. Het meisje viel naar beneden, een val die haar fataal werd.

Schuld bekend


sad
user_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

Proces MH17 gaat door met meer hygiëne om corona

Proces MH17 gaat door met meer hygiëne om corona

Het proces in de beveiligde rechtbank op Schiphol gaat door / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het strafproces over het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 begint over een week volgens planning, ondanks de eerste besmettingen in Nederland met het coronavirus.

Er worden wel extra hygiënische maatregelen getroffen rond het monsterproces, waarvoor ruim vierhonderd journalisten uit meer dan twintig landen zich hebben aangemeld. Bij het proces worden ook 65 internationale waarnemers verwacht om de procesgang in de gaten te houden.

Ontsmettingsmiddel


Tweede persoon met coronavirus in Nederland

Vrouw met coronavirus werkt in Amsterdam UMC

In Tilburg en Diemen zijn mensen besmet met her coronavirus / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het tweede Nederlandse slachtoffer van het coronavirus, een vrouw uit Amsterdam, is werkzaam in Amsterdam UMC, locatie AMC. Dat blijkt uit een interne mail van het ziekenhuis.

De vrouw, die vorige week in de Italiaanse regio Lombardije was, had lichte verschijnselen. Ze werd in het AMC getest en bleek besmet met het coronavirus. Ze werkt in het ziekenhuis, maar niet met patiënten.

De vrouw zit in thuisisolatie in Diemen, maar dat is niet in haar eigen woning, heeft minister Bruins bekendgemaakt. De GGD in Amsterdam onderzoekt met wie de vrouw contact heeft gehad. Ze had geen contact met de man uit Loon op Zand die besmet is.


Om: Hou mogelijke bendeleden Taghi vast

OM: Houd mogelijke bendeleden Taghi vast

Zware bewaking tijdens het proces / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Openbaar Ministerie heeft er vrijdag bij de rechtbank op aangedrongen alle verdachten in het proces Marengo, omtrent de vermeende liquidatiebende van Ridouan Taghi, in voorarrest te houden.

Het OM deed dat in reactie op verzoeken van advocaten van een aantal verdachten, die vinden dat hun cliënten hun proces in vrijheid moeten kunnen afwachten. Meerdere verdachten zitten al zo'n twee jaar vast.

Megaproces


Airbnb helpt gemeenten rondom illegale verhuur

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zomaar je huis verhuren via Airbnb is er niet meer bij. De website gaat gemeenten namelijk helpen om illegale verhuur en overlast tegen te gaan.

Zo worden onder meer advertenties van verhuurders zonder registratienummer verwijderd. Dat heeft medeoprichter van Airbnb Nathan Blecharczyk bekendgemaakt. Gemeenten kunnen zo beter handhaven op illegale verhuur en overlast.

Airbnb kondigt ook aan dat er een overlastmeldlijn komt, dat in alle gemeenten toeristenbelasting gaat worden betaald en dat het data gaat delen met gemeenten.


ProRail wil passagierstreinen in GreenDeal EU

ProRail wil passagierstreinen in GreenDeal EU

ProRail wil passagierstreinen in GreenDeal EU/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

ProRail vraagt de Europese Unie om te investeren in het Europese spoornetwerk en reizigerstreinen op te nemen in de Green Deal, de plannen van klimaat-eurocommissaris Frans Timmermans. Goederentreinen zijn al opgenomen in de klimaatplannen van de EU.

Als reizigers binnen Europa vaker voor de trein kiezen in plaats van voor het vliegtuig, bespaart dat volgens ProRail 2 tot 8 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar. „Inzet op een goed functionerend Europees spoornetwerk kan een substantiële bijdrage leveren aan het klimaatbeleid", aldus een woordvoerder van ProRail.

Beter samenwerken


Auto zonder bestuurder slaat over kop bij Barneveld

Auto 'zonder bestuurder' slaat over kop bij Barneveld

De passagier beweerde echt niet de bestuurder te zijn / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een ongeluk in de buurt van Barneveld vannacht is op z'n minst curieus te noemen. De auto die over de kop sloeg, had namelijk geen bestuurder aan boord.

Hulpdiensten werden vannacht opgeroepen om een auto die van de weg was geraakt in de plaats De Valk. De wagen was over de kop geslagen, meldt het Barnevelds Dagblad. Op de plek van het ongeluk troffen de hulpdiensten echter alleen iemand aan in de passagiersstoel.

Niet de bestuurder


Rustig in gemeente waar coronaviruspatiënt woont

Rustiger in gemeente waar coronaviruspatiënt woont

In Loon op Zand komen mensen vandaag minder op straat / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In het Brabantse Loon op Zand is het vrijdagochtend rustig op straat. Het is de plaats waar de 56-jarige man woont die besmet is met het coronavirus.

De man ligt op dit moment in het ziekenhuis in Tilburg, waar hij in quarantaine is.

Terughoudend