In het nieuws

buma maatschappelijke dienstplicht regulering wietteelt verkiezingen cda

Camera videoBuma: Van de dienstplicht word je een beter mens

Sybrand Buma van het CDA maakt zich geen zorgen over zijn imago: „Het zal me wat.” Foto: ANP

Foto van 'Wouter van Loon'

8 MRT 2017

Ja, ook voor Metro had Sybrand Buma een grapje in petto. Wat hij als eerste zou doen als hij premier van Nederland wordt? „Netflix in het torentje aanleggen.”

Het imago van de CDA-lijsttrekker is als een blad aan een boom omgedraaid. Stond hij eerst bekend als saaie Hendrik, nu heeft plotseling iedereen het over typische humor van Buma, waar de Volkskrant al een eigen term voor bedacht: ‘Bumor’. Zelf interesseert Buma het niet zo veel. „Het zal me wat.”

Uw belangrijkste verkiezingsthema is normen en waarden. Waar moeten we dan aan denken?

Ik ben niet de enige met grote zorgen over normen en waarden, uit onderzoek blijkt dat negentig procent van de Nederlanders zich daar zorgen over maakt. Mensen voelen zich onzeker en hebben het gevoel dat het verband uit de samenleving weg is.

Dat blijven toch wat holle frasen. Kunt u eens specifiek een paar van die normen en waarden noemen?

We hebben het dan bijvoorbeeld over zorg voor elkaar. Je leeft niet voor jezelf, we zijn geen 17 miljoen losse Nederlanders die toevallig in dezelfde polder leven. Daarnaast denk ik aan gelijkwaardigheid: iedereen heeft respect voor elkaar, de een telt niet iets meer mee dan de ander.

De afgelopen decennia is de samenleving geïndividualiseerd. Dat begon in de jaren 60 als een bevrijding, af van het juk en de dwang. Maar er is niets voor in de plaats gekomen, alle samenhang in de maatschappij is weg. Daarnaast verdwijnen vaste banen, daar komt een onzekere flexbaan voor in de plaats. Onzekerheid en gebrek aan perspectief versterken de trend.

Individualisering, globalisering; die ontwikkelingen zijn heel moeilijk te stoppen. Op die manier wordt het nooit meer wat met die normen en waarden.

De politiek zegt: die trend is zo moeilijk, dus gaan we maar inzetten op de korte termijn. Maar er zijn wel antwoorden te geven. De politiek moet eerst erkennen dat we niet meer ieder jaar meer loon en zekerheid kunnen geven. Daarnaast moet er weer verband in de samenleving worden aangelegd. Bijvoorbeeld door schelden en beledigen op internet aanpakken. Of door het mantelzorgers makkelijker te maken. En we willen maatschappelijke dienstplicht voor jongeren.

Laten we die dienstplicht er eens uitlichten. Hoe moet dat er in de praktijk uitzien?

Die kan bij defensie worden gedaan, maar het kan ook in de zorg, of bij natuurorganisaties. Ze kunnen dan zien dat het mooi is om iets voor een ander te doen. We hebben nu de maatschappelijke stage op de scholen, dat duurt een week. Dit zou een half jaar moeten duren.

Dan zitten we met duizenden jongeren die helemaal geen zin hebben om een half jaar verplicht te werken.

Bij die maatschappelijke stage denken veel jongeren ook: wat moeten we ermee. Maar achteraf vinden ze het vaak heel leuk. Veel van die jongeren blijven achteraf vrijwilligerswerk doen.

En toch zullen heel veel jongeren hier geen zin in hebben.

Ja, dat kan heel goed.

Wat zegt u tegen hen?

Als je het eenmaal gedaan hebt, word je er een beter mens van.

Daar zullen veel jongeren lak aan hebben. Wat is de sanctie als ze gewoon thuis blijven?

Ik kan me voorstellen dat je pas een startkwalificatie op de arbeidsmarkt krijgt als je die dienstplicht hebt gedaan.

Dus ook al ben je cum laude afgestudeerd, je kunt dan niet aan de slag?

Ja. Juist tegen de jongens en meisjes die heel goed zijn, wil ik zeggen: het is heel goed als je in je leven een aantal maanden niet op de beursvloer geld gaat verdienen, en weet dat je ook iets voor een ander kunt doen.

Ik denk dat zij zeggen: ik investeer liever een half jaar in mijn studie.

Dan zeg ik: je hebt nog tijd genoeg.

Is dat niet heel betuttelend?

Dat vind ik totaal geen verwijt. Dit is nodig, tenzij we vinden dat het nu de goede kant op gaat.

Waar u zich ook zorgen over maakt, is de drugscriminaliteit in Brabant.

We zien daar waar het huidige beleid toe heeft geleid: we hebben meer drugscriminaliteit dan welk land dan ook. De productie en smokkel is bij ons in vertrouwde handen.

Er ligt nu een wetsvoorstel waarin de wietteelt gereguleerd wordt. Dat zou de criminelen de markt uit handen kunnen nemen.

Dat is een illusie, een droom. Nederland is geen eiland. Tachtig procent van de Nederlandse wiet gaat naar het buitenland.

Wat wilt u dan doen?

Coffeeshops zijn het verkeerde signaal. Ik vind het ongekend dat we dat in Nederland het normaal vinden dat je daar drugs kunt kopen. Ik wil de criteria aanscherpen, op termijn moeten de coffeeshops eruit.

Maar hier pak je de criminaliteit ook niet mee aan: in die coffeeshops komt immers maar twintig procent van de wiet terecht.

Nederland heeft het ruimste beleid van Europa, en we hebben ook de meeste teelt.

Toch zegt negentig procent van de gemeenten dat ze de wietteelt willen reguleren.

Dat willen ze alleen zodat ze tegen hun burgers kunnen zeggen dat ze er iets aan doen.

Hoe gaat u de teelt voor het buitenland dan bestrijden?

Net als nu: hard aanpakken.

Maar u signaleert dat de criminaliteit in Brabant uit de hand loopt, en dat daar iets aan moet gebeuren. Het huidige beleid is blijkbaar nog niet goed genoeg. Wat wilt u nu precies doen?

Heb je wel eens van politie gehoord?

Dit is een van uw belangrijkste verkiezingsthema’s. U heeft toch wel over specifieke maatregelen nagedacht?

De politie heeft meer mensen nodig. En ze moeten meer middelen krijgen, de afluisterwet is bijvoorbeeld verruimd. Daardoor weten we veel sneller hoe die criminelen precies handelen.

U heeft internationaal de wind tegen. Landen die een keiharde oorlog tegen drugs hebben gevoerd gaan nu wietteelt reguleren. Zeven staten in Amerika, in Latijns-Amerika wordt er over gesproken, in Uruguay is het al zo ver.

Dat zijn geen EU-landen. Nederland gaat grote ruzie krijgen met de buren als we de teelt gaan reguleren. We krijgen nog meer drugstoeristen. En het meeste geld wordt verdiend met de productie van pillen, dus we stoppen de criminaliteit er niet mee.


Te veel klachten over pakketbezorging PostNL

Te veel klachten over pakketbezorging PostNL

Het regent bij de Consumentenbond klachten over de bezorging van pakketten van PostNL

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Niet ontvangen, beschadigd of zoek geraakt. Het regent bij de Consumentenbond klachten over de bezorging van pakketten van PostNL. „Geen enkel ander bedrijf zorgt voor zoveel klachten als PostNL en dat moet anders'', stelt de Consumentenbond.

Volgens de bond wordt er al jaren geklaagd over het postbedrijf. „Op Klachtenkompas, het online klachtenforum van de Consumentenbond, staat het bedrijf steevast bovenaan met het meeste aantal klachten.'' In 2018 stond PostNL bovenaan de lijst met ruim 4600 klachten. Het gaat voornamelijk om twee soorten klachten: een pakket dat zoek raakte of niet bezorgd werd (18 procent) of de bezorger die ten onrechte aangeeft dat de ontvanger niet thuis is (16 procent).

251 miljoen pakketten


'Door mijn neussonde kom ik niet aan het werk'

Zo'n 1,2 miljoen Nederlands gaven in 2018 aan door een langdurige ziekte, aandoening of handicap belemmerd te worden bij het vinden van een baan. Toch is 8 procent wel op zoek en/of beschikbaar voor werk, maar wil het niet lukken waardoor ze bijvoorbeeld (onnodig) thuis zitten. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

GISTEREN

Drie op de tien personen zonder werk gaven in 2018 aan door een langdurige ziekte, aandoening of handicap belemmerd te worden bij het krijgen van een baan. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die vandaag bekend zijn geworden. Bij elkaar zijn dat ruim 1,2 miljoen Nederlanders, waarvan 1 miljoen zich sterk belemmerd voelen.

Toch is 8 procent van die mensen wel op zoek en/of beschikbaar voor werk, maar wil het maar niet lukken. Lang niet al deze mensen zijn ‘oud’, waardoor de kansen op de arbeidsmarkt nóg moeilijker blijken te worden. Nee, ook millennials krijgen te maken met dit probleem.

Dissociatie


Likeability of3

'Ziekelijke grap' met tape: Ik mag van geluk spreken

Foto door Koen van Hulzen

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Ze dacht lekker op haar scooter naar huis te rijden, totdat ze bij park Lingezegen in Elst ineens op de grond lag zonder dat ze besefte wat er gebeurd was. Toen Marijn Jansen (20) opkrabbelde zag ze pas wat er aan de hand was. Iemand had tape tussen de twee paaltjes gespannen waar ze doorheen wilde rijden.

„Ik dacht nog: wat raar dat het hier is afgezet", vertelt Marijn een dag later in gesprek met EditieNL. „Pas daarna besefte ik dat dit geen werk was van de gemeente of politie. Het verpakkingsmateriaal lag er nota bene nog naast. Een ziekelijke grap, dus."

Anders kunnen aflopen


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Vrouw aangehouden voor bedreiging Baudet

Thierry Baudet/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een 21-jarige vrouw uit Nijmegen is aangehouden voor het bedreigen van Thierry Baudet tijdens een betoging tegen racisme zaterdag in Amsterdam. Dat meldt de politie.

De politie stelde na overleg met het Openbaar Ministerie een onderzoek in nadat op het internet beelden van de demonstratie waren verschenen „die mogelijk als bedreigend kunnen worden ervaren".

'Zeg dan paf'


Verbod op boek moordzaak Van den Hurk geëist

De grafsteen van Nicole van den Hurk/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De nabestaanden van Nicole van den Hurk eisen een verbod op publicatie van een boek over het onderzoek van politie en justitie naar de moord op de 15-jarige Eindhovense scholiere. De ouders, broer en zus van het meisje hebben de schrijver van het boek voor de rechter gedaagd. Volgens de moeder wordt de naam van Nicole door het boek „opnieuw bezoedeld'' en wil zij „bescherming tegen een nog langer durende inmenging" in haar leven.

Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995. De zaak bleef lang onopgelost. Pas in oktober vorig jaar veroordeelde het gerechtshof in Den Bosch Jos de G. tot twaalf jaar cel wegens verkrachting van en doodslag op Van den Hurk.

Coldcaseteam


De volgende failliete keten is: Op=op Voordeelshop

Op=op/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Na onder andere Free Recordshop, Intertoys en V&D is er een nieuw faillissement voor een winkelketen aangevraagd. De budgetdrogisterij Op=op Voordeelshop is geen lang leven meer toebedeeld.

Een iconische naam zoals de in de eerste zin genoemde ketens is Op=op Voordeelshop niet. Toch gaat het om een bedrijf met 153 winkels, waar zo'n twaalfhonderd mensen in dienst zijn. Tien van de winkels zouden buiten het faillissement vallen, al wil de keten dat nog niet bevestigen.

Sinds 1997


Gratis water tappen kan nu op twintig stations

Gratis water tappen kan nu op twintig stations

Gratis water tappen kan nu op twintig stations.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Twintig stations in Nederland hebben nu een watertappunt. De bedoeling is dat je aan het eind van dit jaar op 200 stations gratis je flesje kunt vullen.

Het is koud en waait hard, maar dat mag de pret op station Hoofddorp niet drukken. Naast het geelblauwe (hoe kan het ook anders) watertappunt stond maandagochtend een tevreden Roger van Boxtel, de president-directeur van de NS. Hij gaf tijdens de opening de eerste gevulde waterfles aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

Voorplein


Ruim 123.000 euro voor uitvaart slachtoffers Utrecht
Likeability of5

Ruim 123.000 euro voor uitvaart slachtoffers Utrecht

Bloemen bij herdenkingsplaats 24 oktoberplein. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Er is al bijna 125.000 euro opgehaald voor nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag in Utrecht die vorige week plaatsvond.

Twee inzamelingsacties

De buurvrouw van slachtoffer Roos Verschuur startte met een inzamelingsactie, omdat Roos’ vader ‘het niet zo breed heeft’. Zij hoopte met de actie op 2500 euro, om zo de begrafenis te kunnen financieren.


lovesad
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 MRT 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Nike krijgt boete van 12,5 miljoen euro

Nike krijgt boete van 12,5 miljoen euro

Nike store in Lyon. Foto ter illustratie: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Amerikaanse bedrijf Nike heeft een boete van 12,5 miljoen euro gekregen van de Europese Commissie.

Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) verbood het bedrijf licentiehouders om producten waar Nike de exclusieve rechten van heeft, zoals spullen van FC Barcelona, in het buitenland of online te verkopen.

'Deze praktijken zijn tegen de EU-regels'


AH doet test met plasticvrije groenten en fruit

AH doet test met plasticvrije groenten en fruit

Appels in plastic verpakt. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De Albert Heijn doet een test met een groente- en fruitafdeling zonder plastic. De supermarktketen wil zien hoe de ‘blote’ producten zich houden zonder de plastic bescherming.

AH in Amsterdam

De test vindt plaats in de Albert Heijn op het Genderenplein in Amsterdam, daar zijn honderd ongekoelde producten te koop, meldt Het Parool.


Jas in de kast! Dit weekend lenteweer op komst

Jas in de kast! Dit weekend lenteweer op komst

Lenteweer. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Dit weekend worden na een week zwoegen rijkelijk beloond. Het zonnetje gaat goed schijnen en dat betekent dat we een heus lenteweekend voor de boeg hebben.

Einde deze week lopen de temperaturen op tot 17 à 18 graden.

Even bijbruinen


Herdenkingsplechtigheid 24 oktoberplein Utrecht

Herdenkingsplechtigheid 24 oktoberplein Utrecht

Belangstellenden herdenken op het 24 Oktoberplein de aanslag die daar precies een week geleden plaats vond. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op het 24 oktoberplein in Utrecht is maandag om 10.45 uur een korte herdenkingsplechtigheid gehouden. Het is precies een week geleden dat Gökmen Tanis op die plek het vuur opende in een sneltram. Daarbij kwamen drie mensen om het leven: twee uit Utrecht, een uit Vianen.

Inwoners, bedrijven en organisaties uit Kanaleneiland verzamelden zich bij de boom op het plein. De aanwezigen hielden twee minuten stilte en legden bloemen, waarna een zangeres het lied Amazing Grace zong, schrijft RTV Utrecht

Herdenkingsplechtigheid 24 oktoberplein Utrecht

Belangstellenden herdenken op het 24 Oktoberplein de aanslag die daar precies een week geleden plaats vond. Foto: ANP


Heroes Dutch Comic Con ontwapent in ieder opzicht

Heroes Dutch Comic Con ontwapent in ieder opzicht

Leden van Dutch Garrison op Heroes Dutch Comic Con in de Jaarbeurs. Foto: Tim van der Steen

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Afgelopen weekend was de Jaarbeurs in Utrecht het epicentrum voor popcultuur. Een gigantische collectie games, goodies, comics en cosplay. Met name dat laatste is de ware attractie van Heroes Dutch Comic Con.

Je eerste keer op Comic Con kan best overweldigend zijn. Al in de lange laan naar de ingang van de Jaarbeurs kijk je de ogen uit. Bezoekers van Comic Con zijn vrij gemakkelijk te herkennen. Vrijwel iedereen heeft iets aan zijn uiterlijk gedaan. Dat varieert enorm qua inzet en kwaliteit. Van alleen een superheldenshirt of hoorntjes tot ware meesterwerken. Daar gaat vaak maanden werk en kapitaal in zitten. En dan mag je piece de resistance misschien niet eens mee vandaag, want de organisatie liet weten dat props dit jaar verboden zijn.

Puur genieten


Zeven gewonden bij raketaanval Tel Aviv

Zeven gewonden bij raketaanval Tel Aviv

Zeven gewonden bij raketaanval Tel Aviv. Foto: AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een vanuit de Gazastrook afgeschoten raket heeft maandagmorgen zeven mensen in Israël verwond. De raket kwam terecht op een woning in de Israëlische regio Sharon, ten noorden van Tel Aviv.

De zeven mensen zijn voornamelijk lichtgewond, een daarvan is een kind. Twee vrouwen zouden er ernstiger aan toe zijn.

Terug uit VS


Japans station heropgebouwd met Nederlands tintje

Japans station heropgebouwd met Nederlands tintje

Station Rikuchu Yamada na tsunami. Foto: AFP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een nieuw treinstation in de Japanse stad Yamada is herkenbaar als een Nederlandse windmolen. De Japanse gemeente besloot het nieuwe station een Nederlands tintje te geven, vanwege de oude banden die de stad heeft met Nederland.

Het station is heropgebouwd, nadat het acht jaar geleden door de Tsunami is verwoest.


Datum voor nieuw pensioenprotest: 29 mei

Datum voor nieuw pensioenprotest: 29 mei

Actievoerders in Ahoy tijdens de landelijke actiedag voor een goed pensioen, 18 maart. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Tijdens de staking van vorige week maandag werd duidelijk hoe sterk de AOW-leeftijd leeft in ons land. De vakbonden CNV, FNV en VCP laten maandag aan minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees weten dat ze op 29 mei opnieuw op grote schaal gaan staken. En deze staking wordt nog groter, schrijft Trouw.

Koolmees onder druk

Op deze manier proberen de vakbonden minister Koolmees onder druk te zetten. Zij willen pas weer met hem in gesprek als ze het idee hebben dat ze eruit kunnen komen. De bonden willen dat de pensioenleeftijd niet meer stijgt en dat er een aanvullend pensioen komt.


‘In één dag valt zowel de klas als het land uiteen’

Sinan: ‘In één dag valt de klas én het land uiteen’

Sinan gaat op zoek naar de klas van Elias.

Foto van 'Amarins de Boer'

GISTEREN

Documentairemaker Sinan Can (41) wil met het nieuwe programma Sinan zoekt de klas van Elias laten zien dat niet alle vluchtelingen gelukzoekers zijn. Aan de hand van een klassenfoto van Elias gaat hij op zoek naar de 42 klasgenoten van de gevluchte Elias. „Ik hoop dat mensen na het zien van het tweeluik hun toon over vluchtelingen verzachten.”

Elias (17) is elf als hij samen met zijn ouders en zusjes vlucht uit Aleppo. De situatie in Syrië was onhoudbaar geworden. Eén van de weinige dingen die Elias meenam, is een klassenfoto. Die is gemaakt op de dag dat de eerste bom valt in de stad.

Het gaat om een klassenfoto waar alles bij elkaar komt, zegt documentairemaker Sinan Can, die dankzij zijn deelname aan Wie is de Mol? nog bekender is geworden. „Er zit oorlog in, maar ook afscheid en ontbering. ’s Ochtends gaan de kinderen nietsvermoedend naar school. Diezelfde dag valt zowel de klas als het land uiteen.”


Huurverlaging of -bevriezing voor veel Nederlanders
Likeability of5

Huurverlaging of -bevriezing voor veel Nederlanders

300.000 Nederlanders komen in aanmerking voor huurverlaging of -bevriezing. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wie een laag inkomen heeft en woont in een sociale huurwoning met een relatief hoge huur, kan in aanmerking komen voor 'huurbevriezing' of zelfs een verlaging van de huur. Dat meldt de Woonbond. De belangenvereniging heeft becijferd dat dit gaat om zo'n 300.000 duizend mensen. Wil je checken of je tot deze groep behoort? Zie deze website.

Compensatie aanvragen

De afgelopen jaren zijn de huurprijzen flink gestegen. De bond heeft met de koepelvereniging van woningcorporaties Aedes afgesproken dat huurders daar compensatie voor kunnen aanvragen. Voorwaarde is dat huurders een relatief laag inkomen hebben en dat de maandelijkse huur 720,42 euro of hoger is.


like
user_6eb41059d2de615a581c3b3482567c7af9a2bf83_avatar