In het nieuws

buma maatschappelijke dienstplicht regulering wietteelt verkiezingen cda

Camera videoBuma: Van de dienstplicht word je een beter mens

Sybrand Buma van het CDA maakt zich geen zorgen over zijn imago: „Het zal me wat.” Foto: ANP

Foto van 'Wouter van Loon'

8 MRT 2017

Ja, ook voor Metro had Sybrand Buma een grapje in petto. Wat hij als eerste zou doen als hij premier van Nederland wordt? „Netflix in het torentje aanleggen.”

Het imago van de CDA-lijsttrekker is als een blad aan een boom omgedraaid. Stond hij eerst bekend als saaie Hendrik, nu heeft plotseling iedereen het over typische humor van Buma, waar de Volkskrant al een eigen term voor bedacht: ‘Bumor’. Zelf interesseert Buma het niet zo veel. „Het zal me wat.”

Uw belangrijkste verkiezingsthema is normen en waarden. Waar moeten we dan aan denken?

Ik ben niet de enige met grote zorgen over normen en waarden, uit onderzoek blijkt dat negentig procent van de Nederlanders zich daar zorgen over maakt. Mensen voelen zich onzeker en hebben het gevoel dat het verband uit de samenleving weg is.

Dat blijven toch wat holle frasen. Kunt u eens specifiek een paar van die normen en waarden noemen?

We hebben het dan bijvoorbeeld over zorg voor elkaar. Je leeft niet voor jezelf, we zijn geen 17 miljoen losse Nederlanders die toevallig in dezelfde polder leven. Daarnaast denk ik aan gelijkwaardigheid: iedereen heeft respect voor elkaar, de een telt niet iets meer mee dan de ander.

De afgelopen decennia is de samenleving geïndividualiseerd. Dat begon in de jaren 60 als een bevrijding, af van het juk en de dwang. Maar er is niets voor in de plaats gekomen, alle samenhang in de maatschappij is weg. Daarnaast verdwijnen vaste banen, daar komt een onzekere flexbaan voor in de plaats. Onzekerheid en gebrek aan perspectief versterken de trend.

Individualisering, globalisering; die ontwikkelingen zijn heel moeilijk te stoppen. Op die manier wordt het nooit meer wat met die normen en waarden.

De politiek zegt: die trend is zo moeilijk, dus gaan we maar inzetten op de korte termijn. Maar er zijn wel antwoorden te geven. De politiek moet eerst erkennen dat we niet meer ieder jaar meer loon en zekerheid kunnen geven. Daarnaast moet er weer verband in de samenleving worden aangelegd. Bijvoorbeeld door schelden en beledigen op internet aanpakken. Of door het mantelzorgers makkelijker te maken. En we willen maatschappelijke dienstplicht voor jongeren.

Laten we die dienstplicht er eens uitlichten. Hoe moet dat er in de praktijk uitzien?

Die kan bij defensie worden gedaan, maar het kan ook in de zorg, of bij natuurorganisaties. Ze kunnen dan zien dat het mooi is om iets voor een ander te doen. We hebben nu de maatschappelijke stage op de scholen, dat duurt een week. Dit zou een half jaar moeten duren.

Dan zitten we met duizenden jongeren die helemaal geen zin hebben om een half jaar verplicht te werken.

Bij die maatschappelijke stage denken veel jongeren ook: wat moeten we ermee. Maar achteraf vinden ze het vaak heel leuk. Veel van die jongeren blijven achteraf vrijwilligerswerk doen.

En toch zullen heel veel jongeren hier geen zin in hebben.

Ja, dat kan heel goed.

Wat zegt u tegen hen?

Als je het eenmaal gedaan hebt, word je er een beter mens van.

Daar zullen veel jongeren lak aan hebben. Wat is de sanctie als ze gewoon thuis blijven?

Ik kan me voorstellen dat je pas een startkwalificatie op de arbeidsmarkt krijgt als je die dienstplicht hebt gedaan.

Dus ook al ben je cum laude afgestudeerd, je kunt dan niet aan de slag?

Ja. Juist tegen de jongens en meisjes die heel goed zijn, wil ik zeggen: het is heel goed als je in je leven een aantal maanden niet op de beursvloer geld gaat verdienen, en weet dat je ook iets voor een ander kunt doen.

Ik denk dat zij zeggen: ik investeer liever een half jaar in mijn studie.

Dan zeg ik: je hebt nog tijd genoeg.

Is dat niet heel betuttelend?

Dat vind ik totaal geen verwijt. Dit is nodig, tenzij we vinden dat het nu de goede kant op gaat.

Waar u zich ook zorgen over maakt, is de drugscriminaliteit in Brabant.

We zien daar waar het huidige beleid toe heeft geleid: we hebben meer drugscriminaliteit dan welk land dan ook. De productie en smokkel is bij ons in vertrouwde handen.

Er ligt nu een wetsvoorstel waarin de wietteelt gereguleerd wordt. Dat zou de criminelen de markt uit handen kunnen nemen.

Dat is een illusie, een droom. Nederland is geen eiland. Tachtig procent van de Nederlandse wiet gaat naar het buitenland.

Wat wilt u dan doen?

Coffeeshops zijn het verkeerde signaal. Ik vind het ongekend dat we dat in Nederland het normaal vinden dat je daar drugs kunt kopen. Ik wil de criteria aanscherpen, op termijn moeten de coffeeshops eruit.

Maar hier pak je de criminaliteit ook niet mee aan: in die coffeeshops komt immers maar twintig procent van de wiet terecht.

Nederland heeft het ruimste beleid van Europa, en we hebben ook de meeste teelt.

Toch zegt negentig procent van de gemeenten dat ze de wietteelt willen reguleren.

Dat willen ze alleen zodat ze tegen hun burgers kunnen zeggen dat ze er iets aan doen.

Hoe gaat u de teelt voor het buitenland dan bestrijden?

Net als nu: hard aanpakken.

Maar u signaleert dat de criminaliteit in Brabant uit de hand loopt, en dat daar iets aan moet gebeuren. Het huidige beleid is blijkbaar nog niet goed genoeg. Wat wilt u nu precies doen?

Heb je wel eens van politie gehoord?

Dit is een van uw belangrijkste verkiezingsthema’s. U heeft toch wel over specifieke maatregelen nagedacht?

De politie heeft meer mensen nodig. En ze moeten meer middelen krijgen, de afluisterwet is bijvoorbeeld verruimd. Daardoor weten we veel sneller hoe die criminelen precies handelen.

U heeft internationaal de wind tegen. Landen die een keiharde oorlog tegen drugs hebben gevoerd gaan nu wietteelt reguleren. Zeven staten in Amerika, in Latijns-Amerika wordt er over gesproken, in Uruguay is het al zo ver.

Dat zijn geen EU-landen. Nederland gaat grote ruzie krijgen met de buren als we de teelt gaan reguleren. We krijgen nog meer drugstoeristen. En het meeste geld wordt verdiend met de productie van pillen, dus we stoppen de criminaliteit er niet mee.


NASA onderzoekt eerste geval van spacecrime

NASA/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Spacecrime. Het klinkt als iets futuristisch, maar er is mogelijk een eerste zaak op handen. Ruimtevaartorganisatie NASA onderzoekt momenteel de situatie.

Bankaccount gehackt

De misdaad zou gepleegd zijn door de astronaut Anne McClain. Terwijl ze zich op het ISS-ruimtestation bevond, zou ze het bankaccount van haar voormalige vrouw gehackt hebben, zo meldt The New York Times.


Honderden nieuwe branden in Amazone-gebied

Amazone-gebied/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In het Braziliaanse Amazonegebied zijn eind deze week honderden nieuwe branden uitgebroken. Dat heeft het Braziliaanse nationale instituut voor ruimteonderzoek (INPE) zaterdag bekendgemaakt.

79.000 branden dit jaar

INPE meldde dat tussen donderdag en vrijdag (plaatselijke tijd) 1663 nieuwe branden in Brazilië zijn ontstaan. Ruim de helft daarvan woedt in het Amazonewoud. In Brazilië zijn dit jaar inmiddels bijna 79.000 branden waargenomen. Dat is het grootste aantal sinds 2013.


CDA verwijt Ollongren 'mislukken' boerkaverbod

Kasja Ollongren/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De invoering van het boerkaverbod is mislukt en dat valt verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren te verwijten, dat vindt coalitiepartner CDA.

De D66-vicepremier heeft de maatregel volgens Tweede Kamerlid Harry van der Molen niet goed voorbereid. Van der Molen neemt de minister kwalijk dat vervoersbedrijven niet meewerken aan het verbod om het gezicht te bedekken in het openbaar vervoer.

Geen goede afspraken


Likeability of3

Stel verongelukt twee minuten na eigen bruiloft

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Minuten nadat een Texaans koppel was getrouwd en de echtelieden op weg waren naar hun eigen bruiloftsfeest, sloeg het noodlot toe.

Pick-uptruck

Harley Morgan en Rhiannon Boudreaux hadden elkaar volgens CNN twee minuten eerder het ja-woord gegeven toen het noodlot hen trof tijdens een botsing op een pick-uptruck. De bestuurder van de pick-uptruck bleef ongedeerd.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Cultuurminister Algerije stapt op na 5 concertdoden

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De Algerijne minister van cultuur heeft zijn ontslag ingediend. De reden hiervoor is dat er onlangs vijf doden vielen bij één concert.

Tijdens een rapconcert in de hoofdstad Algiers ging het afgelopen donderdag gruwelijk mis. Het optreden van Soolking vond plaats in een oud stadion, toen er bij een van ingangen paniek uitbrak.

Chaos


Prins Andrew: gedrag Epstein wekte geen wantrouwen

Prins Andrew: gedrag Epstein wekte geen wantrouwen

De Britse prins Andrew. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Britse prins Andrew zag in het gedrag van Jeffrey Epstein nooit aanleiding voor vermoedens van seksueel misbruik. Dat meldde Andrew zaterdag in een verklaring.

Spijt van contact

De prins stelde dat hij Epstein sinds 1999 kent. Hij liet weten dat hij Epstein een tot twee keer per jaar zag en dat hij tijd heeft doorgebracht in een aantal verblijven van de multimiljonair. „Tijdens de beperkte tijd die ik met hem doorbracht ben ik nooit getuige geweest van gedrag dat vervolgens leidde tot zijn arrestatie."


Man dood na melding mogelijk zedendelict Assen
Likeability of5

Man dood na melding mogelijk zedendelict Assen

Hulpverleners plaatsen een scherm in een speeltuin waar een man om het leven is gekomen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Assen is zaterdagmiddag een man om het leven gekomen nadat hij was mishandeld. Dat gebeurde in een speeltuintje aan de Iemstukken, een straat in een woonwijk. Vijf omwonenden zijn opgepakt. Volgens de politie waren de vijf op de man afgegaan omdat ze hem verdachten van een zedendelict.

Onzedelijke handelingen

De politie kreeg tegen 13.00 uur een melding over een man op het veldje die onzedelijke handelingen zou uitvoeren met een kind. Agenten gingen daarop af, maar inmiddels bleken ook vijf mannen uit de omgeving ernaartoe te zijn gerend.


likedislike
user_ef216baabddb3c512cbf44a03a726c2fe173771b_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_a8a443e104d15b393159538de4ae45220e6cdf3f_avatar

1,5 ton voor actie voor Amazone

1,5 ton voor actie voor Amazone

Het Amazonegebied. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) heeft sinds donderdagavond 150.000 euro ingezameld voor het Amazonegebied. Dat meldde de natuurorganisatie zaterdagmiddag. De actie gaat de komende week door.

Bestrijding van branden

De opbrengst gaat naar de bestrijding van diverse branden in het Amazonegebied en omliggende natuurparken. Het geld uit Nederland wordt onder meer besteed aan veiligheidspakken, zuurstofmaskers en helmen voor veertig parkrangers.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

21 AUG 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

  Honderden bij Animal Rights Mars Amsterdam

Honderden bij Animal Rights Mars Amsterdam

Het doel van de mars is het aan de kaak stellen van de uitbuiting van dieren. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Amsterdam hebben enkele honderden mensen zich verzameld voor The Official Animal Rights March. Het is de tweede keer dat de mars tegen iedere vorm van het gebruiken, misbruiken en uitbuiten van dieren in Nederland wordt gehouden. Vooraf hadden 1200 mensen op Facebook aangegeven te zullen komen.

Menselijk nut

Het is eigenlijk een ‘bewustzijnsmars’ om te laten zien dat er mensen zijn die op een andere manier met dieren omgaan, aldus Erwin Vermeulen, campagneleider Animal Rights. „Dieren worden nu principieel verkeerd gebruikt voor menselijk nut, bijvoorbeeld in laboratoria, in de bioindustrie, maar ook door op ze te jagen. Door ons eens per jaar op straat te laten zien, maken we andere mensen er misschien van bewust dat het anders kan. Ik ben hoopvol. De vleesconsumptie daalt en de verkoop van vleesvervangers stijgt."


Vader Dascha: geen vertrouwen in onderzoek OM

Vader Dascha: geen vertrouwen in onderzoek OM

Rene Graafsma, de vader van de omgekomen Dascha, voor het politiebureau om camerabeelden. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De vader van de 16-jarige Dascha, René Graafsma, heeft het vertrouwen in het tweede forensische onderzoek naar de doodsoorzaak van zijn dochter opgezegd. Het 16-jarige meisje overleed in november 2015 toen zij tussen Hilversum en Hollandsche Rading onder een trein terechtkwam.

Camerabeelden

Graafsma doet al lange tijd zelf ook onderzoek naar de gebeurtenissen. Volgens hem blijkt uit onderzoek van het particuliere onderzoeksteam van de familie dat hij niet alle camerabeelden heeft ingezien rond de plek waar zijn dochter overleed, terwijl hij hier wel om verzocht heeft.


Boete voor nachtelijke klim hijskraan van 80 meter
Likeability of5

Boete voor nachtelijke klim hijskraan van 80 meter

Een hijskraan bij de Amsterdamse Zuidas. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de Amsterdamse politie twee jongemannen uit een hijskraan moeten halen. De nachtelijke klim had hen gebracht naar een hoogte van 80 meter, van waar zij 'boven zaten te genieten van het uitzicht', schrijft de politie Amsterdam Zuid de Pijp op Facebook.

Vreemde geluiden


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Bestuurder rijdt door na aanrijding met voetganger
Likeability of3

Bestuurder rijdt door na aanrijding met voetganger

Een 27-jarige man raakte gewond na een aanrijding met een auto. De bestuurder reed door. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In Waalwijk in Noord-Brabant is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 27-jarige man gewond geraakt toen hij werd geschept door een auto. De bestuurder van de auto is na het ongeluk doorgereden.

Het incident gebeurde op de Mozartlaan in Waalwijk. De 27-jarige man die gewond raakte, is ter observatie opgenomen in het ziekenhuis.

Oversteken


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Files richting stranden vanwege warme weer

Files richting stranden vanwege warme weer

Voor vandaag worden er temperaturen tussen de 27 en de 30 graden verwacht. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het warme weer zorgt voor files richting de stranden. Volgens de ANWB is het vooral op de A58 druk op weg naar de kust in Zeeland. Voor vandaag worden er temperaturen tussen de 27 en de 30 graden verwacht in heel Nederland.

Tussen Bergen op Zoom en Vlissingen moeten automobilisten mede door een auto met pech rekening houden met een vertraging van een half uur. Ook bij Zierikzee en richting het strand in Zandvoort staan files.

Hitteplan


Migranten Ocean Viking aangekomen op Malta

Migranten Ocean Viking aangekomen op Malta

Blijdschap aan boord nadat de Ocean Viking toestemming kreeg om op Malta aan land te komen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De 356 migranten van het reddingsschip Ocean Viking zijn op Malta aangekomen. Met een patrouilleschip van het Maltese leger zijn ze vrijdagavond laat aan land gezet. Daar zijn ze ontvangen door de Maltese immigratiedienst.

Nergens aanleggen

De vluchtelingen werden twee weken geleden door de Ocean Viking voor de kust van Libië uit de Middellandse Zee opgepikt. Het schip van SOS Méditerranée en Artsen zonder Grenzen kreeg vervolgens geen toestemming om ergens aan te leggen.


Belastingdienst gaat gescheiden stellen voorlichten

Belastingdienst gaat gescheiden stellen voorlichten

Gescheiden stellen maken veel fouten bij het doen van aangifte en aanvragen van toeslagen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Belastingdienst begint maandag een voorlichtingscampagne voor gescheiden koppels. Uit onderzoek blijkt dat deze stellen veel fouten maken bij het doen van aangifte en het aanvragen van toeslagen.

Forse naheffingen

En dat kan leiden tot forse naheffingen. „Of iemand moet ineens honderden tot duizenden euro’s aan toeslagen terugbetalen of loopt juist toeslagen mis. Dat kan forse consequenties hebben. Sommige mensen belanden zelfs in de schuldsanering. We willen dat helpen voorkomen”, zegt John van Vliet, hoofd van de projectgroep Scheiden bij de Belastingdienst in het AD.


Bolsonaro stuurt leger naar bosbranden in Amazone

Bolsonaro stuurt leger naar bosbranden in Amazone

Het Braziliaanse oerwoud is dit jaar getroffen door een recordaantal branden; namelijk 40.000. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Brazilië gaat het leger inzetten om de branden te bestrijden die momenteel woeden in het Amazonegebied. President Jair Bolsonaro heeft daar vrijdag toe besloten, nu de druk op hem vanuit het binnen- en buitenland fors is toegenomen om wat te doen tegen de bosbranden.

Bolsonaro zei dat de hoge temperaturen en droge perioden dit jaar voor het grote aantal branden in de Amazone hebben gezorgd. Eerder beschuldigde hij niet-gouvernementele organisaties (ngo's) ervan de bosbranden te hebben gesticht, al kwam hij daar een dag later op terug.

Illegale kap


Noors voetballertje (16) verandert naam naar Messi

Noors voetballertje (16) verandert naam naar Messi

De Argentijnse Lionel Messi / ANP

Foto van 'Metro'

23 AUG 2019

Fan zijn we allemaal wel geweest. Of het nou Justin Bieber, Star Wars of paarden was. Toch heb je fans, en je hebt f a n s. De 16-jarige Daniel Are Knutsen uit Noorwegen is zo erg fan van zijn idool Lionel Messi dat hij besloten heeft zijn naam te veranderen naar... precies: Lionel Messi.

„Ik wilde mijn naam al een tijdje veranderen", vertelt Knutsen/Messi aan het Noorse VG„Messi is mijn grote idool." Eerder deze zomer is de naamwijziging goedgekeurd en nu gaat de jongen officieel als Lionel Messi door het leven. Waarom hij zo ver wilde gaan dat hij zijn naam wilde veranderen? „Ik wilde vooral kijken of het echt mogelijk was."

Even goed worden


Wannabe influencer in de schulden na Insta-vakantie

Wannabe influencer in de schulden na Insta-vakantie

Illustratie van selfie / Pexels

Foto van 'Metro'

23 AUG 2019

Duizenden euro's besteedde de 27-jarige Fiona Melbul aan haar geweldige Instagram-vakantie, om er maar een beetje bij te kunnen horen. Ze wilde haar vrienden jaloers maken met een fantastische vakantie. Alleen had ze daar helemaal geen geld voor. Nu heeft ze zo'n 12.000 euro aan schuld en woont ze weer bij haar ouders.

Jaloerse reacties

Melbul geeft Instagram de schuld van haar forse creditcard rekening, vertelt ze aan het Australische A Current Affair. „Je neemt tien of twintig foto's tot je de perfecte hebt, plaatst die op social media en dan wacht je tot je vrienden het zien. Hun jaloerse reacties... Ik voel me er echt goed door", vertelt de 27-jarige.