Iedere autobezitter is verplicht om een verzekering af te sluiten. Maar daar betaal je natuurlijk liever niet te veel voor. / Colourbox

Blijf niet plakken bij autoverzekeraar

Iedere autobezitter is verplicht om een verzekering af te sluiten. Maar daar betaal je natuurlijk liever niet te veel voor. / Colourbox

Foto van 'Irene van den Berg'

Irene van den Berg

29 MAA 2017

Overstappen van autoverzekering is helemaal niet moeilijk, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van de AFM. Maar er zijn wel een paar punten waar je op moet letten.

Iedere autobezitter is verplicht om een verzekering af te sluiten. Maar daar betaal je natuurlijk liever niet te veel voor. Overstappen loont, want de prijsverschillen tussen autoverzekeringen zijn best fors, tot honderden euro’s per jaar. Bovendien profiteer je vaak van een leuke welkomstkorting. En overstappen van autoverzekeraar valt gelukkig reuze mee. Onderzoeksbureau GfK vroeg ruim achthonderd automobilisten hoeveel moeite het kost om te switchen van verzekeraar. Maar liefst 92 procent vond dit gemakkelijk of heel gemakkelijk.

Met deze tips haal je nog meer uit je overstap:

1) Bereken je schadevrije jaren

Om de premies te vergelijken, moet je weten hoeveel schadevrije jaren je hebt. En nee, het aantal schadevrije jaren is niet gelijk aan het aantal jaren dat je geen schade hebt veroorzaakt. Veel automobilisten schatten hun aantal schadevrije jaren te hoog in. Want bij schade gaan er vaak meerdere jaren af, terwijl je ieder jaar zonder schade maar één jaar opbouwt. Je kunt dus ook in de min staan. De snelheid waarmee je daalt (of klimt) op de ladder verschilt per verzekeraar. Wil je je aantal schadevrije jaren weten, dan kun je het best op je polisblad kijken.

2) Let op opzegtermijn

Voordat je kunt overstappen, moet je wel even uitzoeken hoe het met de opzegtermijn zit. Autoverzekeraars gaan daar de afgelopen jaren steeds soepeler mee om. Je moet een autoverzekering na een jaar kunnen opzeggen met een opzegtermijn van een maand. Maar bij de meeste verzekeraars kan opzeggen zelfs dagelijks, en zonder een opzegtermijn van een jaar. Op vergelijkingssite Independer vind je alle opzegtermijnen van de autoverzekeraars. Je mag je verzekering altijd direct opzeggen als je je auto hebt verkocht, naar de sloop hebt moeten brengen of als je naar het buitenland verhuist.

3) Kies de juiste dekking

Het is belangrijk dat je voor een dekking kiest die past bij de waarde en de leeftijd van de auto. Een allriskverzekering is het meest geschikt voor auto’s tot vijf jaar oud. Daarna is de waarde van je wagen zo gedaald dat het zonde is om ervoor te betalen. Veel verzekeraars vergoeden namelijk alleen de nieuwwaarde als je auto in het eerste jaar wordt gestolen of total loss verklaard. Daarna wordt de dagwaarde vergoed; het bedrag dat de auto op dat moment waard is. Voor je oude roestige bolide kun je dus beter alleen een verplichte WA-verzekering afsluiten. Die vergoedt de schade die je met je auto aan anderen veroorzaakt. Wil je iets meer zekerheid, kies dan voor beperkt casco. Dan is schade door diefstal, brand, ruitbreuk, storm, hagel of een aanrijding met een dier ook gedekt. Beperkt casco wordt meestal aangeraden voor auto’s tot acht jaar oud.

4) Let op uitkering

Niet alleen de premie is belangrijk; je moet ook weten wat je nieuwe verzekeraar uitkeert. Volgens de Consumentenbond kan het bedrag dat verzekeraars uitkeren enorm verschillen. En bij een allriskverzekering is het dus slim om te checken wanneer de nieuwwaarde en wanneer de dagwaarde wordt uitgekeerd.

5) Kijk uit voor leeftijdsdiscriminatie

Als je een andere autoverzekering afsluit, moet je even goed opletten of je nieuwe verzekeraar niet aan leeftijdsdiscriminatie doet. Jongeren tot 24 jaar betalen bij veel verzekeraars een premieopslag. Ook heb je als jongere soms een fors hoger eigen risico, dat kan oplopen tot honderden euro’s. Er zijn zelfs verzekeraars die tieners en begin twintigers helemaal niet verzekeren. Maar ben je te oud, dan bekijken verzekeraars je ook met argusogen. Vanaf je 65e betaal je vaak een opslag en ook ouderen worden bij sommige verzekeraars geweigerd.

Stelling

Overstappen van autoverzekering is gemakkelijk. Deel jouw ervaring op Twitter onder vermelding van #metrogeld


Log in om een reactie te plaatsen

Views

3

PSV verliest in blessuretijd punten bij Groningen

De PSV'ers druipen zondag af in de Arena/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 21:07

Tot afgelopen zondag had PSV maar een keer punten laten liggen in de Eredivisie. Maar in vier dagen tijd heeft de koploper van de Eredivisie twee keer gemorst. Op bezoek bij FC Groningen speelde het met 3-3 gelijk, dankzij een treffer van de thuisploeg diep in blessuretijd.

Superstart

Handbalvrouwen plaatsen zich weer voor halve finale

Lois Abbingh gooit/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 19:13

Op het wereldkampioenschap in Duitsland hebben de Nederlandse handbalvrouwen weer de halve finales bereikt. Oranje rekende in de kwartfinale af met Tsjechië, al ging dat zeker niet makkelijk.

Lois Abbingh (foto) was de grote uitblinker en sleepte de ploeg er doorheen met maar liefst veertien doelpunten. De eindstand in de sporthal van Magdeburg was 30-26. Bij rust leidde Oranje met 17-16.

Bak jij dit jaar wat van de AIVD-kerstpuzzel?

Zomaar wat opgaven op een rijtje/AIVD-kerstpuzzel

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 16:49

Er zijn in december heel veel dingen waarvan je aan het begin van het jaar al weet dat ze eraan komen. Jaaroverzichten, Serious Request en niet te vergeten de allermoeilijkste puzzel van het jaar: de kerstpuzzel van de AIVD. En helaas, er is weinig kerst aan.

42 opgaven

Op kamers: 'Alles begint met een goed contract'

Woon je in een studentenkamer? Dit zijn jouw rechten

Op kamers: 'Alles begint met een goed contract'. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

VANDAAG, 16:00

Na tien keer een enorme deuk in je zelfvertrouwen te hebben opgelopen, is het eindelijk zover: je bent uitgekozen bij de hospiteeravond. Vanaf heden ben je trotse bewoner van een paar kleine vierkante meters in jouw studentenstad. Je schreeuwt het van de daken, maar let op: er kan een keerzijde zijn. Er zijn namelijk huisbazen die hun huurders volledig in de zeik nemen. Gelukkig zijn er instanties zoals de Huurcommissie die jou kunnen helpen. Want waar heb jij als huurder allemaal recht op?

Huurbescherming

Likeability of 3

Broodje kebab blijft bestaan

Fosfaat mag toch worden toegevoegd aan bevroren kebab. (Foto: EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

VANDAAG, 15:26

Je hoeft niet langer bang te zijn dat je favoriete snack na het stappen verdwijnt. Het broodje kebab blijft verkrijgbaar in snackbars en eethuizen. Aan döner kebab mag namelijk toch gewoon fosfaat toegevoegd worden.

Verbieden van fosfaat

Personeel eet chocoladeletters voor gehandicapten op

Letters van chocoladefabrikant Baronie de Heer in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 13:37

Een vrijwilligster die de gehandicapte bewoners van een zorginstelling wilde verrassen met 25 chocoladeletters, is erachter gekomen dat zij ze nooit hebben gekregen. Het personeel heeft de sinterklaastraktatie zelf opgegeten.

De 70-jarige Miep Broeren is vrijwilligster bij de Senioren Vereniging Dinteloord / Steenbergen in Brabant. Albert Heijn was zo gul geweest om haar 250 chocoladeletters te schenken die ze daar kon uitdelen. Toen ze er een aantal over had, besloot ze de gehandicapten bij de Stichting Dag- en Woonvoorzieningen Dinteloord te verrassen.

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer stapt op als leider SP

Emile Roemer kondigt zijn vertrek aan. Foto: ANP.

Foto van 'ANP'

ANP

GISTEREN

Emile Roemer stapt begin januari op als leider van de SP in de Tweede Kamer. Hij heeft dat woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in restaurant Dudok in Den Haag, waarbij ook de andere SP-Kamerleden, zijn vrouw en zijn kinderen aanwezig waren.

Hij maakte verder bekend dat de 32-jarige Lilian Marijnissen zijn opvolger wordt. Marijnissen zit sinds maart in de Tweede Kamer en is de dochter van Jan Marijnissen, onder wiens leiding de partij groot werd.