Ajax treft oude vriend in kwartfinale

17 maart 2017 om 13:26 door Tjerk de Vries
Ajax treft oude vriend in kwartfinale
Lasse Schone van Ajax bedankt het publiek na de winst op Kopenhagen.

Ajax zal in de kwartfinale van de Europa League moeten afrekenen met een oude vriend. Het Schalke 04 van Klaas-Jan Huntelaar is namelijk de tegenstander. De Amsterdammers spelen eerst thuis.

Dit is niet bepaald de tegenstander waar de fans, en spelers, op hadden gehoopt. Velen hoopten het Belgische Genk te loten. Maar het werd dus de Duitse ploeg van spits Huntelaar. Schalke staat momenteel elfde in de Bundesliga en is voor Ajax als tegenstander een grote onbekende. Nooit eerder speelden de Amsterdammers in Europees verband tegen de ploeg uit Gelsenkirchen. Zowel Ajax als Schalke won ooit de UEFA Cup, de voorloper van de Europa League.

Transfer

Voor Huntelaar zal het treffen een bijzondere lading hebben. De spits werd afgelopen transferperiode veelvuldig gelinkt aan Ajax. De ooit in Amsterdam zo succesvolle spits speelt in Duitsland vaker niet dan wel, maar wilde toch altijd voor zijn kans blijven vechten. Nu kan hij, als hij mag spelen, Ajax de das omdoen in Europa.

 

Ajax leverde donderdagavond een topprestatie door ten koste van Kopenhagen de kwartfinale te bereiken en bewees daarmee niet alleen zichzelf, maar het hele Nederlandse voetbal een dienst.

Nederland kan namelijk wel wat punten gebruiken voor de zogenoemde Europese coëfficiëntenlijst. Aan de hand van die lijst wordt bepaald welke landen rechtstreeks een deelnemer aan de Champions League mogen leveren.

Systeem

Dat gaat via een rete-ingewikkeld puntensysteem. Alle Nederlandse deelnemers aan Europees voetbal kunnen punten scoren voor ons land. De punten van het huidige seizoen en van de afgelopen vier jaargangen worden bij elkaar opgeteld. Aangezien Ajax dit seizoen nog de enige overgebleven deelnemer was en is, zijn de Amsterdammers momenteel de hoop in bange dagen.

Nu is er nog niks aan de hand. Onze kampioen mag de volgende keer nog gewoon meedoen aan de Champions League.

Maar voor de kampioen van volgend seizoen is er minder goed nieuws. De regels zijn dan aangescherpt en alleen de eerste nummers tien mogen gegarandeerd Champions Leaguedeelnemers inschrijven. Onze schaalwinnaar zal dan sowieso voorrondes moeten spelen voor de Champions League van 2018-2019. Ajax kan in z'n eentje niet meer genoeg punten halen om ons bij die eerste tien landen te krijgen, ook al wint het de Europa League.

Hoop

Voor de editie van van 2019/2020 gloort er echter weer hoop. Vanaf volgend jaar tellen de punten die door de landen in het seizoen 2012-2013 zijn behaald niet meer mee. En dat was voor Nederland een dramatisch jaar, waardoor we tegen een achterstand aan kwamen te kijken ten opzichte van de concurrentie.

De punten die Ajax nu behaalt, zijn dus alvast mooi meegenomen in de inhaalrace die de Nederlandse clubs in moet zetten om die verfoeide voorrondes te kunnen omzeilen. Het land dat vanaf volgend seizoen (dus als de punten van 2012-2013 zijn vervallen) direct boven ons staat op de tiende plaats en waar we de jacht op dienen te openen is Turkije.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!