In het nieuws

Tiny houses: wonen op 30 vierkante meter

Noortje en Jan-Willem wonen straks in hun eigen tiny house.

Foto van 'Noelia Romero Cabrera'

1 MRT 2017

Wat is er mooier dan een kast van een huis, vrijstaand, met een vaatwasser, bubbelbad, grote boekenkasten en extra kamers voor loges of kinderen? Voor een groeiende groep mensen in Nederland is juist het tegenovergestelde hun droom: de Tiny House Movement is ook in Nederland, na Amerika, in opkomst. Ook Dilian, Jan-Willem en Noortje doen eraan mee: zij zijn volop bezig hun eigen tiny house te realiseren.

Wat zijn tiny houses?

Tiny houses zijn woningen van niet meer dan 50 vierkante meter. Het zijn volwaardige woningen, maar dan in het klein. Bij het ontwerp en de bouw wordt slim gebruik gemaakt van ruimte en innovatieve technologieën. Een tiny house is zelfvoorzienend en ‘off-the-grid’ te maken, waardoor je niet afhankelijk bent van derden voor je elektra en water. Tiny houses zijn zowel als mobiele en verplaatsbare woning te verkrijgen of op een vaste plek, soms zelfs met fundering.

Waarom tiny?

Mensen kiezen om verschillende redenen voor tiny. Ten eerste bespaart het geld, zeker als je huisje zelfvoorzienend is: je hoeft dan geen rekeningen te betalen voor je water, elektriciteit en je rioolaansluiting. Daarnaast is een tiny house ook stukken goedkoper te realiseren dan een eengezinswoning of driekamerflat: voor een kleine 35.000 euro kun je er al een krijgen. Ook de zelfstandigheid is aantrekkelijk voor de meeste bewoners: je kunt zelf je eigen tiny house ontwerpen en (laten) bouwen en bovendien ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen energievoorziening en het onderhoud. Bewuster leven, je eco-voetafdruk verkleinen en duurzaam met materialen en je leefomgeving omgaan zijn ook aantrekkelijke kenmerken voor de liefhebbers van tiny houses.

Kleiner en bewuster leven

Dilian is de initiatiefnemer van Tiny Houses 4 Amersfoort: een community van tiny houses op leegstaande terreinen in Amersfoort. De bewoners gaan ervoor zorgen dat zo’n terrein waardevol wordt voor de omgeving. Al twintig anderen hebben zich gemeld om mee te doen. „Er is echt een groep mensen die kleiner, maar ook bewuster wil leven. Financieel speelt er natuurlijk ook wat mee, het is echt veel goedkoper en veel mensen vinden de maatschappelijke betrokkenheid ook waardevol”, vertelt Dilian.

Dilian

„De groep is best wel divers. De jongeren hebben geen plek op de reguliere woningmarkt: ze hebben een beter salaris dan toen ze nog student waren en mogen daardoor geen sociale huurwoning in, maar verdienen te weinig voor vrije sector en kunnen door tijdelijke contracten ook geen hypotheek krijgen. Zeker een derde van de groep bestaat uit mensen van wie de kinderen net de deur uit zijn: zij hebben nu dan een groot huis voor hen alleen waar ze niks mee doen. En dan natuurlijk de idealisten die duurzaam willen leven en de creatievelingen. Het is verschillend wat mensen willen en dat is heel mooi.”

Voor Dilian was het een heel persoonlijke beslissing. Ze vertelt: „Ik heb nu een sociale huurwoning, maar ik betaal toch nog 40 procent van mijn inkomen aan huur, energie en gemeentelijke heffingen en dan heb ik het nog niet eens over verzekeringen. Mensen nemen vaak de grootst mogelijke hypotheek en gaan daar dan een huis bij zoeken. Dat is krom, het is zo gedachteloos allemaal. Ik had behoefte aan een soort zingeving, wilde zelf weer de controle en zelf verantwoordelijk zijn. Met een zelfvoorzienend tiny house ben je zelf verantwoordelijk, heb je er zelf de hand in.”

Dat is wel gelukt: ze heeft haar eigen tiny house zelf ontworpen en is al volop bezig met de voorbereidingen, bijvoorbeeld met het ontspullen. „Dat gaat soms makkelijk, soms moeilijker. Het theeservies van mijn oma gaat bijvoorbeeld niet mee, dat is niet in een keer besloten. Ik vond de keukenspullen ook nog wel lastig. Ik heb best veel tupperware, bijvoorbeeld voor in de magnetron, allerlei mooie schaaltjes en bakjes. Die staan nu op de stapel van wegdoen. De vraag is: waar kan ik zonder? De vaatwasser heb ik al de eerste maand dat ik hiermee begon de deur uit gedaan. Ik neem geen wasmachine, die gebruikt heel veel stroom en water. De televisie ga ik ook niet meenemen: ik kan prima films, tv en Netflix kijken op mijn laptop. Het allerliefst zou ik nog wel mijn magnetron meenemen, even snel wat opwarmen is wel mijn ding, maar dat is nog wel even spannend omdat ik wel genoeg stroom moet hebben. De bank past niet, bijna geen van mijn meubels gaan mee. Ik heb ook al veel minder boeken. Wel de Harry Potter-boeken nog, ook de Lord of the Rings. En m’n Pride and Prejudice, die moest ook blijven.”

Ze legt uit: „Je gaat anders denken. De opbergruimte in een tiny house is beperkt, daardoor heb je ook minder spullen. Ja, de meubels die ik nu heb, zijn mooi, maar als ik kan kiezen tussen vrij en betaalbaar leven of de kast houden, dan weet ik het wel. Het gaat niet om de spullen: je kunt bijvoorbeeld foto’s nemen, zodat je wel het sentiment bewaart, maar de spullen zelf niet.” Passen gaat het allemaal wel, ze heeft naar eigen zeggen genoeg ruimte in haar tiny house. „Je moet slim gebruik maken van de ruimte en de mogelijkheden. Je gebruikt de ruimte in het huis per functie; je moet kiezen of je het nu gebruikt als zitkamer of als eetkamer. Ik heb thuis al een keer schilderstape op de vloer gedaan, om even te proberen hoe dat is in zo’n tiny house: ik kon prima binnen de lijntjes blijven!”

Van tinder tot tiny

Noortje en Jan-Willem zijn de uitdaging met zijn tweeën aangegaan. De twee ontmoetten elkaar drie jaar geleden in Gouda, toen Noortje haar werk in Italië een maandje onderbrak om familie en vrienden in Nederland te bezoeken. De date werd geregeld via Tinder en er volgden tien maanden heen en weer reizen, alvorens Noortje toegaf aan de liefde en terug naar Nederland kwam. Het duo woont nu antikraak in een oude vooroorlogse school in de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid, straks in hun eigen tiny house. „Een van ons kwam met dit idee, we weten niet eens meer wie”, vertelt Noortje. „We waren echt actief op zoek naar iets wat bij ons zou passen. Al met de eerste date hadden we het over onze woonwensen. Dit paste perfect in ons straatje met de hele filosofie erachter. Wat ons het allermeeste aansprak, is dat we zelf verantwoordelijk zouden zijn voor het wonen, geen hypotheek nodig hadden en het zelf konden ontwerpen en bouwen.” Zes of zeven ontwerpen hebben ze gemaakt, waarbij de eerste paar uiteenliepen van een bad op het dak tot uitklapbare wanden en kamers. „We wilden onwijs graag dat een dak hebben waar we op konden leven, daar een soort buitenruimte creëren. Dat kan wel, maar niet op wielen.”

Na de plannenmakerij begon het bouwen. „Toen de trailer kwam en we het hout hadden besteld, hadden we wel een klein momentje van paniek en euforie tegelijk. Nu moest het echt. Dat was heel leuk, maar ook heel eng: je kunt alles wel heel mooi op papier zetten, maar je weet eigenlijk niet echt waar je aan gaat beginnen.” Hun huisje heeft nu een bed op de benedenverdieping, een werkkamer met panorama-uitzicht op de tweede, een keuken dwars op de woning, een fijn zitbadje in de badkamer en mooie, grote ramen en openslaande deuren onder een breed dak. De zwevende trap doet tegelijk dienst als kledingkast, er komt een uitklapbare eettafel, een squatty potty en een ingebouwd droogrek in de keuken. Het tiny house staat op een trailer en is volledig off-grid.

„We slapen bewust beneden”, zegt Noortje. „Stel dat je ziek bent, of heel erg dronken na een feestje, dan is het onverantwoord om zo’n trappetje te beklimmen.” Na het ontwerpen en bedenken begonnen de voorbereidingen. „Niet autorijden, geen vakantie: we hebben drie jaar op een houtje gebeten en gespaard voor ons leven.”

Dat niet alleen, ook zij zijn in hun huidige woning al aan het ontspullen: „Vanaf oktober hebben we dat gehalveerd van 90 naar 45 vierkante meter, gewoon om te kijken wat nodig was en wat niet. Als je groter woont, kun je ook makkelijk dingen laten staan die je niet nodig hebt, nu moeten we kijken wat echt nodig is en wat we echt leuk vinden.” Ze hebben nu in totaal tien kratten waar spullen in mogen, meer past er niet en willen ze niet. Noortje heeft alvast de koffiemolen van haar oma veilig esteld, Jan-Willem wil graag z’n lego-verzameling meenemen. Kleren, apparaten of meubels maken haar weinig uit. „Het enige zijn boeken. Laatst heb ik een heel stel weggegeven, maar stiekem neem ik dan toch weer andere boeken mee. Maar ik lees ze wel allemaal heel veel!” De spullen die niet meegaan, geven ze weg aan vrienden, familie en kennissen.

De bedoeling is dat alles klaar is in april dit jaar, zodat Noortje en Jan-Willem dan kunnen verhuizen naar hun gedroomde plekje op Heijplaat Rotterdam, midden in de havens, tussen nog meer andere experimentele woonvormen in het gebied. „Daar wonen leuke mensen, het is zo tof, echt een dorp in de stad, een supergroene oase midden in de haven. Ik kan niet wachten tot we er wonen!” zegt Noortje.

Tips

Dilian, Jan-Willem en Noortje hebben een aantal tips op een rijtje gezet voor degenen die erover denken om zelf in een tiny house te gaan wonen. De vijf belangrijkste volgens hen:

  • Zorg voor goede ventilatie: als je ramen inbouwt, zorg dat die open kunnen of regel ventilatie met roosters die open of dicht kunnen. Juist omdat het klein is, moet je ervoor zorgen dat vocht, warmte en kou gemakkelijk in en uit je huis kunnen.
  • Denk er goed over na of je beneden of boven wil slapen: zie jij het zitten om midden in de nacht als je naar het toilet moet het trappetje af te stommelen?
  • Zorg ervoor dat je je tiny house niet propvol stopt met spullen of meubels, houd het vooral ruim, rustig en open om te voorkomen dat je tiny house kleiner wordt dan je zou willen.
  • Overweeg eens om niet alleen één deur in te bouwen, maar denk aan meerdere ingangen. Niet alleen om moddervoeten door je hele huis te voorkomen, maar ook vanwege de veiligheid: een extra vluchtweg in geval van nood is nooit overbodig.
  • Maak je tiny house zoals jij het wilt. Natuurlijk is het goed om ideeën op te doen door middel van andere ontwerpen en is het fijn als je een kant-en-klaar tiny house kunt kopen, maar bedenk vooral dat je er zelf moet wonen en dat het dus ook naar jouw zin moet zijn: maak gebruik van de vrijheid die een tiny house biedt en ontwerp het naar jouw eigen wensen

Ambassadeur

In Nederland is Marjolein Jonker de allereerste die een tiny house heeft gerealiseerd en daar ook al woont - inmiddels al een aantal maanden. Zij is een van de pioniers van de zogenoemde Tiny House movement. Bekijk hieronder een video inclusief rondleiding in haar huis.

Tiny Houses 4 Amersfoort

Tiny Houses 4 Amersfoort wil een duurzame en maatschappelijk betrokken community van tiny houses vormen die op tijdelijk ongebruikte terreinen in Amersfoort neerstrijkt en gedurende ongeveer vijf jaar zo’n terrein bewoont, beheert en meehelpt om het nieuw leven in te blazen. Daarna trekt de community verder naar een volgend terrein. „Ruimte in Nederland is zo schaars”, vertelt Dilian. „Het is zonde als dat niet nuttig wordt gebruikt. We willen er niet alleen zelf wonen, maar ook iets terugdoen voor de omgeving en de samenleving. Wij wonen er en dan zie je toch meer dan een gemeente-ambtenaar die er op afstand op papier naar kijkt.”

Zij streeft ernaar om enkele uren per week activiteiten te organiseren voor geïnteresseerden uit de wijk en de community en daarbij ook voorlichting te geven. Duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en kennisdeling staat voorop. Er wordt nu gesproken met de gemeente over een terrein. Wil je je aansluiten? Mail dan naar tinyhouses4amersfoort@gmail.com

Tiny House Academy Rotterdam

Noortje en Jan-Willem zijn volop bezig met hun eigen tiny house, maar daarnaast is Jan-Willem bezig met de Tiny House Academy: een plek waar geïnteresseerden cursussen, workshops en bijeenkomsten kunnen bijwonen, informatie kunnen inwinnen, bouwbegeleiding kunnen krijgen en meer te weten kunnen komen over de kunst van het bouwen van en wonen in een tiny house. „Er is nu bijna niks bekend, je moet het echt zelf doen, pionieren is het. Door bij ons je tiny house te leren ontwerpen en bouwen ben je in staat om van ontwerp tot realisatie te komen met meer zekerheid dat je het af gaat krijgen. Hierdoor zijn de ontwerpkosten flink minder en de bouwkosten overzichtelijk. Een bijkomend voordeel is dat je meer zult genieten van je eigen creatie en er dus ook meer zorg voor zal dragen”, legt hij uit.

Zij tweeën zetten zich eveneens in om partijen samen te brengen die betrokken willen worden bij de Tiny House Movement in Rotterdam. „We doen dit niet alleen om er te wonen, we willen ook dat de gemeente wakker wordt geschud en ziet dat dit een volwaardige woonvorm is. We hebben nu in Nederland nog wel de ruimte en grondstoffen, maar daar komt een keer een einde aan. Met de academy willen we mensen samen brengen die hieraan willen werken.”


Drie Nederlanders omgekomen bij aanslagen Sri Lanka

Agenten doen onderzoek in een getroffen hotel ©ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij de zeer bloederige aanslagen op Eerste paasdag in Sri Lanka zijn nog twee Nederlanders omgekomen.

Het ministerie van Buitenlandse zaken maakte maandagavond bekend dat er ook een vrouw van 48 en een meisje van 12 met de Nederlandse nationaliteit bij de slachtoffers vallen te betreuren.

Slachtoffers


Parkranger Congo gaat viraal met gekke gorillaselfie

Echt of Photoshop? ©The Elite AntiPoaching Units And Combat Trackers

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Op de Facebookpagina van het Virunga-reservaat in de Democratische Republiek Congo verscheen afgelopen donderdag een wel zeer opmerkelijk beeld.

Parkrangers Mathieu Shamavu en Patrick Sadiki deelden een selfie met daarop ook twee gorilla's die lijken te poseren.

Echt of Photoshop?


Meer festivalplezier met minder plastic

Strijd tegen plastic op de festivals deze zomer

Foto van 'Erik Jonk'

17 APR 2019

Met DGTL in Amsterdam-Noord en Paaspop in Schijndel wordt het festivalseizoen vanaf vrijdag officieel afgetrapt. Vele duizenden mensen staan te trappelen van ongeduld (wij ook!).

Met Lipton Ice Tea richten we de blik dit paasweekend op house- en technofestival DGTL. Dat festival is bijna uitverkocht, maar Metro en Lipton geven voor vier gelukkigen nog kaarten voor zaterdag weg. Ga daarvoor naar de prijsvraaglink onderaan dit artikel en beleef het eerste festival samen met je beste vrienden.

Vriendschapsgevoel


Samsung stelt lancering opvouwbare smartphone uit

Het toestel dat aan journalist Mark Gurman werd gegeven was binnen twee dagen stuk ©Mark Gurman, Twitter

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Het uitbrengen van het 'foldable' flagshipmodel had voor elektronicaconcern Samsung een groot feest moeten worden. Dit is echter veranderd in een PR-nachtmerrie. De testversies die werden verstrekt aan techjournalisten en insiders bleken nogal wat kuren te hebben.

Vouwtje bedankt


Ga los op Awakenings, Melt en Knaldrang met CJP

Foto: Photo Company

In samenwerking met

In samenwerking met

17 APR 2019

Yaaay, het festivalseizoen is geopend! Na een winter vol heimwee naar magische buitenfeestjes, kun je los. Want met deze temperaturen willen we niets liever dan dansen met de zon op je bol, op de meest bijzondere locaties en met de dikste line-ups. Waar bouw jij deze zomer een feestje? CJP helpt je op weg met de lekkerste (festival)deals. Deze week met Awakenings Easter Sunday, het Duitse Melt Festival en Knaldrang voor oranje party garantie. Scoor je tickets snel, want de acties gelden maar tot 24 april. Nog geen CJP? Bestel ‘m direct onderaan deze pagina.

Win: 50x2 tickets Awakenings

Ga na je Easter Sunday brunch door naar de Amsterdamse Gashouder voor een nacht vol beukende techno beats, met o.a. Reinier Zonneveld en Sam Paganini. Let op: maak kans op tickets tot vrijdag 12.00 uur. Daarna maakt CJP de winnaars bekend. https://www.cjp.nl/win/2019/04/awakenings-easter-sunday/81318/


Aanslagen Sri Lanka

NL'er in Sri Lanka: Laat me niet leiden door angst

Onder andere in deze kerk vond zondag een aanslag plaats, er zijn daardoor al zeker 290 mensen om het leven gekomen. /ANP

Foto van 'Roos Ravensbergen'

GISTEREN

Sri Lanka rouwt om - inmiddels al - 290 doden, na de aanslagen van Eerste Paasdag. Het dodental loopt mogelijk nog op en het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten waarschuwt voor nog meer aanslagen. De rust in Sri Lanka begon eindelijk weer een beetje terug te keren na een bloederige burgeroorlog, maar dat lijkt nu volledig weggerukt te zijn.

Op Paaszondag werden er in Sri Lanka acht aanslagen gepleegd in kerken en hotels, vooral hotels die populair zijn onder toeristen. Veel aanslagen vonden plaats in en rond Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka. Tot nu toe zijn bij deze aanslagen 290 doden gevallen en zijn 500 mensen gewond geraakt. Ook een Nederlandse vrouw van 54 is omgekomen.

In totaal zijn er tien bommen ontploft. Drie in hotels, drie in kerken, één bij een dierentuin, één in een appartementencomplex – hierbij kwamen drie agenten om het leven – en later werd er nog een explosief op het internationale vliegveld gevonden. Het laatste explosief richtte geen schade aan en werd door de explosievenopruimingsdienst gecontroleerd tot ontploffing gebracht.


Win 4 kaarten voor Carré Cirque

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Deze zomer staat Carré tien dagen lang in het teken van Carré Cirque. Dit fenomenale theaterspektakel bevat de meest indrukwekkende internationale nouveau cirque voorstellingen. Wil jij dit meemaken? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 4 kaarten voor de show van 2 juli.


President Oeganda wil orale seks verbieden

Van orale seks krijg je wormen, zo weet hij ©Getty Images

Foto van 'Jelmer Visser'

GISTEREN

Meestal mag je als inwoner van een land zelf bepalen wat je met je mond doet onder de lakens. Volgens president Yoweri Museveni moet hier verandering in komen. Hij stelt dat de mond bedoeld is 'om mee te eten' en niet voor oraal geslachtsverkeer.

Kwade tongen van buitenaf zouden de Oegandese bevolking ervan overtuigen om elkaar oraal te bevredigen, zo verklaarde hij afgelopen week. Dit soort onbehoorlijke handelingen ziet hij dan ook graag de pijp uitgaan in het Afrikaanse land, zo meldt actualiteitensite Yen.com.

Algemene waarschuwing


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

19 APR 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Koningsdag tien graden kouder dan Pasen
Likeability of5

Koningsdag tien graden kouder dan Pasen

Koningsdag tien graden kouder dan Pasen. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Ben je al helemaal in de zomerse sferen? Juich dan niet te hard, het wordt namelijk een flink stuk kouder. En net op Koningsdag zijn de weergoden ons niet goedgezind.

Het weer is deze Paasdagen heerlijk (met plaatselijke temperaturen van 25 tot 27 graden Celsius), maar dat is niet van lange duur. Het wordt met Koningsdag zo'n 14 tot 16 graden. Daarmee is het zo'n tien graden kouder dan Tweede Paasdag. Maar, baal niet te hard: voor de tijd van het jaar zijn het wel hele normale temperaturen, meldt Weeronline

April doet wat-ie wil


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dit is er bekend over de aanslagen in Sri Lanka

Dit is er bekend over de aanslagen in Sri Lanka

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. Hierbij zijn zeker 290 doden gevallen en 500 mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers is één Nederlandse vrouw van 54 jaar.  /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. Hierbij zijn tot nu toe zeker 290 doden gevallen en 500 mensen gewond geraakt. Onder de slachtoffers is één Nederlandse vrouw van 54 jaar. Maandag was er een nieuwe explosie in een kerk in de buurt van Colombo. Bij deze ontploffing raakte niemand gewond.

Volgens de Sri Lankaanse regering zijn moslimextremisten van de radicale National Thowheeth Jama'ath (NTJ) verantwoordelijk voor de aanslagen van zondag. De Sri Lankaanse regering denkt dat de terreurgroep is geholpen door een internationaal netwerk van terroristen. Volgens forensisch experts zijn de zes aanslagen uitgevoerd door zeven zelfmoordterroristen.

De daders lijken zich te hebben gericht op katholieken, rijken en toeristen – daarnaast lijkt het erop dat de operatie goed is voorbereid.


Sri Lanka: Nog een explosie in kerk Colombo

Sri Lanka: Nog een explosie in kerk Colombo

St Sebastian's Church. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een kerk in de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo heeft maandag nog een explosie plaatsgevonden. Dat gebeurde volgens een getuige van persbureau Reuters terwijl de explosieven opruimingsdienst daar actief was. De explosieven zouden in een busje hebben gelegen.

Het is nog onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen.

Later meer. 


Kinderen van eigenaar Jack&Jones gedood in Sri Lanka

Kinderen van eigenaar Jack&Jones gedood in Sri Lanka

Anders Holch Povlsen met zijn vrouw. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De aanslagen in Sri Lanka hebben ook het leven gekost aan drie kinderen van de rijkste man van Denemarken, Anders Holch Povlsen (46). Deense media berichten dat het gezin op vakantie was in Sri Lanka.

Het is niet bekend hoe oud de omgekomen kinderen van Povlsen zijn. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigde de dood van de kinderen van de zakenman, maar wilde verder niet in detail treden.

Modeketen Bestseller


Sri Lanka: radicale groep NTJ achter aanslag

Radicale groep NTJ achter aanslag in Sri Lanka

In Sri Lanka zijn zondag acht aanslagen gepleegd bij verschillende kerken en hotels. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Volgens de Sri Lankaanse regering is de radicaal-islamitische groep National Thowheeth Jama'ath (NTJ) verantwoordelijk voor de aanslagen van zondag. Dat maakte regeringswoordvoerder en minister Rajitha Senaratne maandag bekend.

NTJ

De NTJ is een relatief onbekende groep, die eerder in verband is gebracht met de vernieling van boeddhistische beelden. Een hoge politiefunctionaris zou recentelijk hebben gewaarschuwd dat de organisatie van plan was aanslagen te plegen.


Lichamen drie ervaren bergbeklimmers gevonden

Lichamen drie ervaren bergbeklimmers gevonden

Rocky Mountains, ter illustratie. /Pixabay

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Er zijn zondag drie lichamen van ervaren bergbeklimmers gevonden in de Canadese Rocky Mountains, melden verschillende Canadese media. De 36-jarige Amerikaan Jess Roskelley en Oostenrijkers David Lama (28) en Hansjörg Auer (35) werden afgelopen dinsdag overvallen door een lawine. Eerder waren de drie al als vermist opgegeven.

Het ging om drie ervaren bergbeklimmers, die verbonden waren aan het merk The North Face. Ze beklommen de bijna 3300 meter hoge berg Howse Peak.

'David leefde voor de bergen'


Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie
Likeability of3

Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie

Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie. Foto ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een vader en zoon die in Australië als vrijwillige strandwachten werkten, zijn overleden na een reddingsactie. Ross Powell (71) en zoon Andrew (32) verdronken volgens de autoriteiten toen ze een toerist uit het water probeerden te halen.

De toerist raakte in nood in de buurt van The Twelve Apostles, een beroemde rotsformatie voor de zuidkust. De twee redders rukten uit met een bootje, maar het bootje sloeg om.

Vader (71) en zoon (32) verdrinken bij reddingsactie

The Twelve Apostles, de plek waar de reddingsactie plaatsvond. /Google Maps


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Politie haalt man onder douche vandaan in Schiedam
Likeability of5

Politie haalt man onder douche vandaan in Schiedam

Foto ter illustratie. /Pixabay

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft in de nacht van zondag op maandag een man onder de douche vandaan gehaald in Schiedam. Een vreemde situatie, want de man stond niet onder zijn eigen douche.

Onbekend persoon voor een woning


lol
user_45bab2de7df1732c6aa7b3cd3f7401a4495778b6_avatar

Vier doden door verkeersongeluk A1 bij Deventer

Vier doden door verkeersongeluk A1 bij Deventer

Vier doden door verkeersongeluk A1 bij Deventer. Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Op de A1, ter hoogte van Deventer, zijn maandagmorgen vier mannen van begin twintig om het leven gekomen bij een ongeval, dat meldt de politie. De politie wil de exacte identiteit van de slachtoffers nog niet geven in verband met het lopende onderzoek en uit medeleven met de nabestaanden.

Het gaat om een eenzijdig ongeval. Een auto is, door een nog onbekende oorzaak tegen matrixborden gebotst en daarna in brand gevlogen.

Staphorst


Geforceerd glimlachen op werk slecht voor gezondheid

Geforceerd glimlachen op werk slecht voor gezondheid

Geforceerd glimlachen op werk slecht voor gezondheid /Colourbox

Foto van 'Metro'

21 APR 2019

De klant is natuurlijk koning, maar pas op: die geforceerde glimlach moet je niet te vaak laten zien. Zeker niet wanneer de emotie niet oprecht is. Waarom? Uit onderzoek, dat onlangs verscheen in Journal of Occupational Health Psychology, blijkt dat geforceerd glimlachen slecht is voor je gezondheid.

Meer lachen, meer alcohol

Onderzoekers aan de Universiteit van Pennsylvania en Buffalo onderzochten de impact van de geforceerde glimlach op de werkvloer. Het blijkt dat hoe meer het personeel tijdens de werkuren gedwongen wordt om die ongemeende glimlach te laten zien, hoe meer alcohol zij na werk consumeren.