In het nieuws

Tiny houses: wonen op 30 vierkante meter

Noortje en Jan-Willem wonen straks in hun eigen tiny house.

Foto van 'Noelia Romero Cabrera'

1 MRT 2017

Wat is er mooier dan een kast van een huis, vrijstaand, met een vaatwasser, bubbelbad, grote boekenkasten en extra kamers voor loges of kinderen? Voor een groeiende groep mensen in Nederland is juist het tegenovergestelde hun droom: de Tiny House Movement is ook in Nederland, na Amerika, in opkomst. Ook Dilian, Jan-Willem en Noortje doen eraan mee: zij zijn volop bezig hun eigen tiny house te realiseren.

Wat zijn tiny houses?

Tiny houses zijn woningen van niet meer dan 50 vierkante meter. Het zijn volwaardige woningen, maar dan in het klein. Bij het ontwerp en de bouw wordt slim gebruik gemaakt van ruimte en innovatieve technologieën. Een tiny house is zelfvoorzienend en ‘off-the-grid’ te maken, waardoor je niet afhankelijk bent van derden voor je elektra en water. Tiny houses zijn zowel als mobiele en verplaatsbare woning te verkrijgen of op een vaste plek, soms zelfs met fundering.

Waarom tiny?

Mensen kiezen om verschillende redenen voor tiny. Ten eerste bespaart het geld, zeker als je huisje zelfvoorzienend is: je hoeft dan geen rekeningen te betalen voor je water, elektriciteit en je rioolaansluiting. Daarnaast is een tiny house ook stukken goedkoper te realiseren dan een eengezinswoning of driekamerflat: voor een kleine 35.000 euro kun je er al een krijgen. Ook de zelfstandigheid is aantrekkelijk voor de meeste bewoners: je kunt zelf je eigen tiny house ontwerpen en (laten) bouwen en bovendien ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen energievoorziening en het onderhoud. Bewuster leven, je eco-voetafdruk verkleinen en duurzaam met materialen en je leefomgeving omgaan zijn ook aantrekkelijke kenmerken voor de liefhebbers van tiny houses.

Kleiner en bewuster leven

Dilian is de initiatiefnemer van Tiny Houses 4 Amersfoort: een community van tiny houses op leegstaande terreinen in Amersfoort. De bewoners gaan ervoor zorgen dat zo’n terrein waardevol wordt voor de omgeving. Al twintig anderen hebben zich gemeld om mee te doen. „Er is echt een groep mensen die kleiner, maar ook bewuster wil leven. Financieel speelt er natuurlijk ook wat mee, het is echt veel goedkoper en veel mensen vinden de maatschappelijke betrokkenheid ook waardevol”, vertelt Dilian.

Dilian

„De groep is best wel divers. De jongeren hebben geen plek op de reguliere woningmarkt: ze hebben een beter salaris dan toen ze nog student waren en mogen daardoor geen sociale huurwoning in, maar verdienen te weinig voor vrije sector en kunnen door tijdelijke contracten ook geen hypotheek krijgen. Zeker een derde van de groep bestaat uit mensen van wie de kinderen net de deur uit zijn: zij hebben nu dan een groot huis voor hen alleen waar ze niks mee doen. En dan natuurlijk de idealisten die duurzaam willen leven en de creatievelingen. Het is verschillend wat mensen willen en dat is heel mooi.”

Voor Dilian was het een heel persoonlijke beslissing. Ze vertelt: „Ik heb nu een sociale huurwoning, maar ik betaal toch nog 40 procent van mijn inkomen aan huur, energie en gemeentelijke heffingen en dan heb ik het nog niet eens over verzekeringen. Mensen nemen vaak de grootst mogelijke hypotheek en gaan daar dan een huis bij zoeken. Dat is krom, het is zo gedachteloos allemaal. Ik had behoefte aan een soort zingeving, wilde zelf weer de controle en zelf verantwoordelijk zijn. Met een zelfvoorzienend tiny house ben je zelf verantwoordelijk, heb je er zelf de hand in.”

Dat is wel gelukt: ze heeft haar eigen tiny house zelf ontworpen en is al volop bezig met de voorbereidingen, bijvoorbeeld met het ontspullen. „Dat gaat soms makkelijk, soms moeilijker. Het theeservies van mijn oma gaat bijvoorbeeld niet mee, dat is niet in een keer besloten. Ik vond de keukenspullen ook nog wel lastig. Ik heb best veel tupperware, bijvoorbeeld voor in de magnetron, allerlei mooie schaaltjes en bakjes. Die staan nu op de stapel van wegdoen. De vraag is: waar kan ik zonder? De vaatwasser heb ik al de eerste maand dat ik hiermee begon de deur uit gedaan. Ik neem geen wasmachine, die gebruikt heel veel stroom en water. De televisie ga ik ook niet meenemen: ik kan prima films, tv en Netflix kijken op mijn laptop. Het allerliefst zou ik nog wel mijn magnetron meenemen, even snel wat opwarmen is wel mijn ding, maar dat is nog wel even spannend omdat ik wel genoeg stroom moet hebben. De bank past niet, bijna geen van mijn meubels gaan mee. Ik heb ook al veel minder boeken. Wel de Harry Potter-boeken nog, ook de Lord of the Rings. En m’n Pride and Prejudice, die moest ook blijven.”

Ze legt uit: „Je gaat anders denken. De opbergruimte in een tiny house is beperkt, daardoor heb je ook minder spullen. Ja, de meubels die ik nu heb, zijn mooi, maar als ik kan kiezen tussen vrij en betaalbaar leven of de kast houden, dan weet ik het wel. Het gaat niet om de spullen: je kunt bijvoorbeeld foto’s nemen, zodat je wel het sentiment bewaart, maar de spullen zelf niet.” Passen gaat het allemaal wel, ze heeft naar eigen zeggen genoeg ruimte in haar tiny house. „Je moet slim gebruik maken van de ruimte en de mogelijkheden. Je gebruikt de ruimte in het huis per functie; je moet kiezen of je het nu gebruikt als zitkamer of als eetkamer. Ik heb thuis al een keer schilderstape op de vloer gedaan, om even te proberen hoe dat is in zo’n tiny house: ik kon prima binnen de lijntjes blijven!”

Van tinder tot tiny

Noortje en Jan-Willem zijn de uitdaging met zijn tweeën aangegaan. De twee ontmoetten elkaar drie jaar geleden in Gouda, toen Noortje haar werk in Italië een maandje onderbrak om familie en vrienden in Nederland te bezoeken. De date werd geregeld via Tinder en er volgden tien maanden heen en weer reizen, alvorens Noortje toegaf aan de liefde en terug naar Nederland kwam. Het duo woont nu antikraak in een oude vooroorlogse school in de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid, straks in hun eigen tiny house. „Een van ons kwam met dit idee, we weten niet eens meer wie”, vertelt Noortje. „We waren echt actief op zoek naar iets wat bij ons zou passen. Al met de eerste date hadden we het over onze woonwensen. Dit paste perfect in ons straatje met de hele filosofie erachter. Wat ons het allermeeste aansprak, is dat we zelf verantwoordelijk zouden zijn voor het wonen, geen hypotheek nodig hadden en het zelf konden ontwerpen en bouwen.” Zes of zeven ontwerpen hebben ze gemaakt, waarbij de eerste paar uiteenliepen van een bad op het dak tot uitklapbare wanden en kamers. „We wilden onwijs graag dat een dak hebben waar we op konden leven, daar een soort buitenruimte creëren. Dat kan wel, maar niet op wielen.”

Na de plannenmakerij begon het bouwen. „Toen de trailer kwam en we het hout hadden besteld, hadden we wel een klein momentje van paniek en euforie tegelijk. Nu moest het echt. Dat was heel leuk, maar ook heel eng: je kunt alles wel heel mooi op papier zetten, maar je weet eigenlijk niet echt waar je aan gaat beginnen.” Hun huisje heeft nu een bed op de benedenverdieping, een werkkamer met panorama-uitzicht op de tweede, een keuken dwars op de woning, een fijn zitbadje in de badkamer en mooie, grote ramen en openslaande deuren onder een breed dak. De zwevende trap doet tegelijk dienst als kledingkast, er komt een uitklapbare eettafel, een squatty potty en een ingebouwd droogrek in de keuken. Het tiny house staat op een trailer en is volledig off-grid.

„We slapen bewust beneden”, zegt Noortje. „Stel dat je ziek bent, of heel erg dronken na een feestje, dan is het onverantwoord om zo’n trappetje te beklimmen.” Na het ontwerpen en bedenken begonnen de voorbereidingen. „Niet autorijden, geen vakantie: we hebben drie jaar op een houtje gebeten en gespaard voor ons leven.”

Dat niet alleen, ook zij zijn in hun huidige woning al aan het ontspullen: „Vanaf oktober hebben we dat gehalveerd van 90 naar 45 vierkante meter, gewoon om te kijken wat nodig was en wat niet. Als je groter woont, kun je ook makkelijk dingen laten staan die je niet nodig hebt, nu moeten we kijken wat echt nodig is en wat we echt leuk vinden.” Ze hebben nu in totaal tien kratten waar spullen in mogen, meer past er niet en willen ze niet. Noortje heeft alvast de koffiemolen van haar oma veilig esteld, Jan-Willem wil graag z’n lego-verzameling meenemen. Kleren, apparaten of meubels maken haar weinig uit. „Het enige zijn boeken. Laatst heb ik een heel stel weggegeven, maar stiekem neem ik dan toch weer andere boeken mee. Maar ik lees ze wel allemaal heel veel!” De spullen die niet meegaan, geven ze weg aan vrienden, familie en kennissen.

De bedoeling is dat alles klaar is in april dit jaar, zodat Noortje en Jan-Willem dan kunnen verhuizen naar hun gedroomde plekje op Heijplaat Rotterdam, midden in de havens, tussen nog meer andere experimentele woonvormen in het gebied. „Daar wonen leuke mensen, het is zo tof, echt een dorp in de stad, een supergroene oase midden in de haven. Ik kan niet wachten tot we er wonen!” zegt Noortje.

Tips

Dilian, Jan-Willem en Noortje hebben een aantal tips op een rijtje gezet voor degenen die erover denken om zelf in een tiny house te gaan wonen. De vijf belangrijkste volgens hen:

  • Zorg voor goede ventilatie: als je ramen inbouwt, zorg dat die open kunnen of regel ventilatie met roosters die open of dicht kunnen. Juist omdat het klein is, moet je ervoor zorgen dat vocht, warmte en kou gemakkelijk in en uit je huis kunnen.
  • Denk er goed over na of je beneden of boven wil slapen: zie jij het zitten om midden in de nacht als je naar het toilet moet het trappetje af te stommelen?
  • Zorg ervoor dat je je tiny house niet propvol stopt met spullen of meubels, houd het vooral ruim, rustig en open om te voorkomen dat je tiny house kleiner wordt dan je zou willen.
  • Overweeg eens om niet alleen één deur in te bouwen, maar denk aan meerdere ingangen. Niet alleen om moddervoeten door je hele huis te voorkomen, maar ook vanwege de veiligheid: een extra vluchtweg in geval van nood is nooit overbodig.
  • Maak je tiny house zoals jij het wilt. Natuurlijk is het goed om ideeën op te doen door middel van andere ontwerpen en is het fijn als je een kant-en-klaar tiny house kunt kopen, maar bedenk vooral dat je er zelf moet wonen en dat het dus ook naar jouw zin moet zijn: maak gebruik van de vrijheid die een tiny house biedt en ontwerp het naar jouw eigen wensen

Ambassadeur

In Nederland is Marjolein Jonker de allereerste die een tiny house heeft gerealiseerd en daar ook al woont - inmiddels al een aantal maanden. Zij is een van de pioniers van de zogenoemde Tiny House movement. Bekijk hieronder een video inclusief rondleiding in haar huis.

Tiny Houses 4 Amersfoort

Tiny Houses 4 Amersfoort wil een duurzame en maatschappelijk betrokken community van tiny houses vormen die op tijdelijk ongebruikte terreinen in Amersfoort neerstrijkt en gedurende ongeveer vijf jaar zo’n terrein bewoont, beheert en meehelpt om het nieuw leven in te blazen. Daarna trekt de community verder naar een volgend terrein. „Ruimte in Nederland is zo schaars”, vertelt Dilian. „Het is zonde als dat niet nuttig wordt gebruikt. We willen er niet alleen zelf wonen, maar ook iets terugdoen voor de omgeving en de samenleving. Wij wonen er en dan zie je toch meer dan een gemeente-ambtenaar die er op afstand op papier naar kijkt.”

Zij streeft ernaar om enkele uren per week activiteiten te organiseren voor geïnteresseerden uit de wijk en de community en daarbij ook voorlichting te geven. Duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en kennisdeling staat voorop. Er wordt nu gesproken met de gemeente over een terrein. Wil je je aansluiten? Mail dan naar tinyhouses4amersfoort@gmail.com

Tiny House Academy Rotterdam

Noortje en Jan-Willem zijn volop bezig met hun eigen tiny house, maar daarnaast is Jan-Willem bezig met de Tiny House Academy: een plek waar geïnteresseerden cursussen, workshops en bijeenkomsten kunnen bijwonen, informatie kunnen inwinnen, bouwbegeleiding kunnen krijgen en meer te weten kunnen komen over de kunst van het bouwen van en wonen in een tiny house. „Er is nu bijna niks bekend, je moet het echt zelf doen, pionieren is het. Door bij ons je tiny house te leren ontwerpen en bouwen ben je in staat om van ontwerp tot realisatie te komen met meer zekerheid dat je het af gaat krijgen. Hierdoor zijn de ontwerpkosten flink minder en de bouwkosten overzichtelijk. Een bijkomend voordeel is dat je meer zult genieten van je eigen creatie en er dus ook meer zorg voor zal dragen”, legt hij uit.

Zij tweeën zetten zich eveneens in om partijen samen te brengen die betrokken willen worden bij de Tiny House Movement in Rotterdam. „We doen dit niet alleen om er te wonen, we willen ook dat de gemeente wakker wordt geschud en ziet dat dit een volwaardige woonvorm is. We hebben nu in Nederland nog wel de ruimte en grondstoffen, maar daar komt een keer een einde aan. Met de academy willen we mensen samen brengen die hieraan willen werken.”


Likeability of5

Romantisch! Verhaal getrouwde forenzen wordt verfilmd

In de trein werd Zoë verliefd op haar echtgenoot / Pexels

Foto van 'Metro'

1 UUR

The Holiday, Nothing Hill, Crazy Stupid Love, Pretty Woman, Love Actually. Bijna allemaal hebben we op een onbewaakt moment wel eens gedroomd dat we zelf ooit de hoofdrol zouden spelen in deze bevlogen liefdesverhalen.

Helaas blijkt de liefde van je leven vinden in de realiteit vaak een stuk minder geschikt voor het witte doek. Maar er zijn uitzonderingen die de regel bevestigen. Een Britse vrouw werd in 2003 tijdens haar dagelijkse treinreizen verliefd op een medereiziger en inmiddels zijn de twee gelukkig getrouwd.

Hartkloppingen


love
user_2955c27e6606324f433eb07a3c37405ce771d1a2_avatar

Likeability of3

Schietpartij in Amsterdam: dode en gewonde

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Door een schietpartij op het Hugo de Grootplein in Amsterdam-West is een persoon gewond geraakt en een persoon overleden. Eén verdachte is inmiddels aangehouden.

Eén van de verdachten is aangehouden aan de Admiraal de Ruijterweg. De politie houdt rekening met een tweede verdachte.

Volgens de Telegraaf werd het vermoedelijke vluchtvoertuig gespot en aan de kant gezet. Het zou gaan om een grijze Volkswagen met een Belgisch nummerbord. Er is één waarschuwingsschot gelost waarna een verdachte kon worden aangehouden. Het is onbekend of het gaat om een liquidatiepoging.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’

Keurmerk: 40 miljoen dieren per jaar hebben ‘beter leven’, maar...

Foto's: Dierenbescherming

Foto van 'Erik Jonk'

21 OKT 2019

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming blijft groeien en dus houden boeren hun dieren steeds diervriendelijker, zo blijkt uit maandag gepubliceerde jaarcijfers.

De Dierenbescherming verwacht komend jaar uit te komen op 40 miljoen dieren die per jaar volgens de criteria van het keurmerk worden gehouden. Dat zou een verdubbeling inhouden in nog geen vijf jaar tijd.

Is dat wel zo’n mooi getal?


Likeability of5

Nieuw middel voor Alzheimer lijkt succesvol

Eén op de vijf mensen wordt dement / ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Goed nieuws in de medische wereld: voor het eerst in vijftien jaar komt er misschien een nieuw medicijn tegen Alzheimer op de markt.

Een Amerikaans farmaceutisch bedrijf wil de toezichthouder FDA goedkeuring vragen voor een nieuw middel tegen de ziekte. Ook in Europa wil het bedrijf toestemming vragen. Dementie is op dit moment nog niet te voorkomen of te genezen, wel zijn er middelen om de ziekte te vertragen.

Geen effect


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Een overzicht van het boerenprotest op het Malieveld.
Likeability of5

Verbod op zware voertuigen op Malieveld

Een overzicht van het boerenprotest op het Malieveld. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

In Den Haag staat de gemeente niet meer toe dat er tractoren en andere zware voertuigen op het Malieveld komen. De gemeente heeft daartoe besloten omdat het dek van de parkeergarage die zich onder een groot deel van het Malieveld bevindt, maar beperkt mag worden belast met zware voertuigen.

In overleg met Staatsbosbeheer, eigenaar van het Malieveld, heeft de gemeente besloten het terrein nog wel beschikbaar te houden voor grote groepen demonstranten. Voorwaarde is wel dat die actievoerders te voet komen. Op die manier is er ruimte voor enkele tienduizenden personen.

Groot aantal zware landbouwvoertuigen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit

Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit

Voorzitter EU-parlement steunt uitstel brexit. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 13:24

De voorzitter van het Europees Parlement vindt dat de EU-regeringsleiders het Britse verzoek om de brexit uit te stellen tot 31 januari moeten accepteren. David Sassoli sluit zich daarmee aan bij het advies van EU-president Donald Tusk aan de leiders.

„Dit uitstel staat het Verenigd Koninkrijk toe zijn positie te verhelderen, en het Europees Parlement om zijn rol te vervullen", zegt Sassoli in een verklaring. Het EU-parlement behandelt het brexitakkoord pas als het aan de Britse kant is geratificeerd. Het Lagerhuis heeft daar echter meer tijd voor nodig, zodat de geplande vertrekdatum van 31 oktober niet langer haalbaar lijkt.

Bijeenkomen niet nodig


Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren

Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren

Verplicht onbereikbaar zijn kan ook stress opleveren. / Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 12:39

Dachten we dat het goed voor ons was om af en toe die telefoon aan de kant te leggen, blijkt ook dát stress te kunnen veroorzaken. Uit Brits onderzoek volgt: ook verplicht onbereikbaar zijn kan stress opleveren.

De hele dag ben je aan telefoneren, appen en mailen. Lichtpuntje is dat je werkdag ooit een keer ten einde loopt en dat je dan niet meer voortdurend bereikbaar hoeft te zijn. Morgen weer een dag. In Nederland en de rest van Europa heerst namelijk het idee dat de hele dag door bereikbaar zijn stress oplevert.

Recht op onbereikbaarheid


39 doden gevonden in container in Engeland
Likeability of3

39 doden gevonden in container in Engeland

Foto ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:34

In het Engelse Grays zijn woensdagochtend 39 doden gevonden in een container die op een vrachtwagen stond. De politie van Essex meldt dat het gaat om 38 volwassenen en een tiener.

De vrachtwagen is vermoedelijk afkomstig uit Bulgarije en kwam zaterdag binnen in Wales. Een 25-jarige man uit Noord-Ierland is opgepakt op verdenking van moord.

„Dit is een tragisch incident waarbij een groot aantal mensen om het leven is gekomen", zegt een politiecommandant. „We onderzoeken wat er precies aan de hand is. Ik verwacht dat dit proces lang gaat duren."


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avataruser_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

Nieuwe opleiding voor automonteurs van de toekomst

Nieuwe opleiding voor automonteurs van de toekomst

De automonteur van de toekomst sleutelt niet meer in een dieselwalm onder ronkende motoren. / Unsplash

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 10:39

Het werk van de automonteur verandert drastisch. Om toekomstige monteurs daarop voor te bereiden, start het Vista College in Heerlen een nieuwe opleiding.

De automonteur van de toekomst sleutelt niet meer in een dieselwalm onder ronkende motoren, maar kan zijn werk gewoon doen vanachter een laptop. De reden: de waterstofauto en elektrische auto zijn bezig met een flinke opmars.

En ja, aan een Tesla valt weinig te sleutelen. „De automonteur van de toekomst zit nog wel in een autogarage, maar wel in een hele schone”, zegt Gio Colombi. Hij is opleidingsmanager van de nieuwe opleiding tot elektro-automonteur in Heerlen, die start vanaf september 2020. Het Vista College gaat samenwerken met vijf dealerbedrijven uit de omgeving. „We zijn blij met deze samenwerking, want de bedrijven uit het werkveld hebben veel kennis.”


Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline
Likeability of5

Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline

Marktplaats haalt advertenties met verboden dieren offline. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:19

Marktplaats heeft woensdag vier advertenties verwijderd waarin in Nederland verboden exotische plant- en diersoorten te koop werden aangeboden.

Aanleiding was een bericht van de organisatie Stop Invasieve Exoten. Deze groep had op 6 oktober al melding gedaan bij Marktplaats, maar daar werd toen niets mee gedaan.

Onderzoek


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

In België 'worden kinderen op school opgesloten in de kast'
Likeability of3

In België worden kinderen op school 'opgesloten in de kast'

In België 'worden kinderen op school opgesloten in de kast'. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:19

Op Belgische kleuter- en lagere scholen worden nog steeds kinderen opgesloten als ze ‘lastig’ zijn. Dat meldt onderzoeker Elke Emmers van de Hogeschool Leuven-Limburg aan het programma De Wereld Vandaag op Radio 1. 

Aanleiding hiervoor was een opiniestuk over de gedwongen afzondering en isolatie van kinderen in de kinder- en jeugdpsychiatrie, voorzieningen van de integrale jeugdhulp en het bijzonder onderwijs.

Taboe


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid

Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid

Kabinet stelt brigade in voor begrijpelijke taal overheid. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:21

Door het kabinet is een brigade van honderd taalexperts ingesteld om brieven van de overheid begrijpelijker te maken. 

De taalcoaches trekken het land in om ambtenaren te helpen bij het schrijven van duidelijker teksten, meldt het AD.

„Wij willen ervoor zorgen dat mensen kunnen meedoen en direct snappen waar brieven van de overheid over gaan", zegt staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken, die woensdag de aftrap geeft voor het project. De taalbrigade begint met vijftig experts, dat moeten er volgend jaar honderd zijn.


Basisscholen willen flexibele onderwijstijd

Basisscholen willen flexibele onderwijstijd

Basisscholen willen flexibele onderwijstijd. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:39

Zo'n 80 procent van de basisschooldirecteuren wil flexibeler kunnen omgaan met onderwijstijd. Zij willen bijvoorbeeld afwijken van de vakanties en van de vijfdaagse schoolweek om het onderwijs beter op individuele leerlingen af te stemmen, bericht Trouw.

Die flexibiliteit is niet alleen in het belang van ouders, maar vooral goed voor leerlingen, zegt voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). De vereniging hield een peiling onder 616 directeuren.

Niet van deze tijd


Steeds meer transformatiewoningen: huizen met een verleden

In Oostmahorn staat dit voormalige zendstation van de PTT / www.redres.nl

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 06:01

Steeds meer mensen gaan voor een transformatiewoning: ,,Mensen willen een plek met emoties en geschiedenis.”

Wonen in een oude school of voormalig ziekenhuis: steeds vaker worden oude gebouwen en panden gerecycled en omgetoverd tot nieuwe woningen. In 2018 waren dat er 13.000, blijkt uit cijfers die het CBS woensdag naar buiten brengt.

Nieuwbouw, met bijna 67.000 woningen, is nog altijd de belangrijkste factor voor groei van het aantal woningen, maar steeds meer mensen gaan voor woningen met een verleden. ,,Die hebben helemaal geen zin in nieuwbouw. Ze zoeken een plek met emoties, een huis met geschiedenis.” Jan-Willem Andriessen begrijpt dit wel. Hij is directeur van Redres, dat gespecialiseerd is in de verkoop van erfgoed. Hij is net onderweg naar Giethoorn voor de verkoop van een oude molen waar de geschiedenis van afstraalt. ,,Wat is er nou mooier dan dat je het patina van decennia terug kunt zien in een huis.” Net zoals het craquelé van een schilderij, of ‘het karakteristieke van oude mensen’. ,,Jammer dat zoveel vrouwen tegenwoordig aan de botox gaan, mooie rimpels zijn niet lelijk.”


Likeability of3

Duitse liet zoon (6) meedoen aan IS-training en excecutie bijwonen

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Net zoals vanuit Nederland zijn er ook vanuit Duitsland mensen naar het IS-gebied afgereisd. Daartoe behoort ook een moeder Carla-Josephine S., die haar zoontje kennis liet maken met de gewoonten van de IS.

De vrouw vertrok in 2015 toen haar man aan het werk was tegen zijn zin in naar het kalifaat. Hun kinderen, waaronder een zoon van pas zes jaar oud, werden gedwongen om mee te doen aan de trainingen die IS verzorgde. Ook moesten ze een openbare excecutie bijwonen.

Wapenskills


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Klimaatverandering maakt Rusland nóg groter

Rusland/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Rusland is al met afstand het grootste land ter wereld, maar het is nog aan het groeien. Door klimaatveranderingen zijn er een paar kleine eilandjes komen bovendrijven.

Volgens Aleksandr Moisejev, chef van de Noordelijke Russische vloot, dachten ze altijd dat het om drijvende gletsjers ging. Nu het ijs gesmolten is, blijken er in de kaap een aantal eilandjes te zijn. „De eilandjes zijn ontdekt doordat het ijs smelt en instort en door de temperatuurverandering", vertelt Moisejev.

Acht voetbalvelden


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Johnson wint eerste brexitstemming, maar verliest versnelde procedure

Boris Johnson/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De Britse premier Boris Johnson heeft een belangrijke overwinning geboekt in het Lagerhuis. Dat keurde zijn nieuwe brexitwetgeving in een eerste stemming goed, maar de tweede ronde kwam er niet door. Een brexit op 31 oktober lijkt nu zeer onwaarschijnlijk.

De zogeheten 'withdrawal agreement bill' (WAB) zet de nieuwe brexitdeal om in Britse wetgeving. Dat is nodig om de EU met een deal te kunnen verlaten. Parlementariërs hebben nu met 329 tegen 299 stemmen besloten dat de wetgeving verder kan worden behandeld, maar die is daarmee nog niet definitief goedgekeurd.

Tweede stemronde


Likeability of5

Gelderland bevriest vergunningen voor boeren

Boeren bij het provinciehuis in Gelderland/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Boeren in Gelderland kunnen in elk geval tot 1 december van dit jaar geen vergunningen krijgen voor hun bedrijfsvoering. Gelderland heeft tijd nodig om zich samen met de andere provincies en het Rijk te buigen over nieuwe stikstofregels en de gevolgen daarvan, zo hebben Gedeputeerde Staten dinsdag laten weten.

Gelderland schortte het nieuwe stikstofbeleid vorige maandag op na massaal boerenprotest. Friesland en Drenthe trokken na zulk protest de nieuwe regels in en Overijssel en Limburg pasten de regels aan. Het gevolg is volgens Gelderland grote onduidelijkheid, terwijl zowel landbouwminister Carola Schouten als Kamerleden ook nog eens verschillende meningen hebben geuit over de provinciale regels. Bovendien verschillen Schouten en de provincies onderling van opvatting.

Grote onduidelijkeheid


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar