In het nieuws

Tiny houses: wonen op 30 vierkante meter

Noortje en Jan-Willem wonen straks in hun eigen tiny house.

Foto van 'Noelia Romero Cabrera'

1 MRT 2017

Wat is er mooier dan een kast van een huis, vrijstaand, met een vaatwasser, bubbelbad, grote boekenkasten en extra kamers voor loges of kinderen? Voor een groeiende groep mensen in Nederland is juist het tegenovergestelde hun droom: de Tiny House Movement is ook in Nederland, na Amerika, in opkomst. Ook Dilian, Jan-Willem en Noortje doen eraan mee: zij zijn volop bezig hun eigen tiny house te realiseren.

Wat zijn tiny houses?

Tiny houses zijn woningen van niet meer dan 50 vierkante meter. Het zijn volwaardige woningen, maar dan in het klein. Bij het ontwerp en de bouw wordt slim gebruik gemaakt van ruimte en innovatieve technologieën. Een tiny house is zelfvoorzienend en ‘off-the-grid’ te maken, waardoor je niet afhankelijk bent van derden voor je elektra en water. Tiny houses zijn zowel als mobiele en verplaatsbare woning te verkrijgen of op een vaste plek, soms zelfs met fundering.

Waarom tiny?

Mensen kiezen om verschillende redenen voor tiny. Ten eerste bespaart het geld, zeker als je huisje zelfvoorzienend is: je hoeft dan geen rekeningen te betalen voor je water, elektriciteit en je rioolaansluiting. Daarnaast is een tiny house ook stukken goedkoper te realiseren dan een eengezinswoning of driekamerflat: voor een kleine 35.000 euro kun je er al een krijgen. Ook de zelfstandigheid is aantrekkelijk voor de meeste bewoners: je kunt zelf je eigen tiny house ontwerpen en (laten) bouwen en bovendien ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen energievoorziening en het onderhoud. Bewuster leven, je eco-voetafdruk verkleinen en duurzaam met materialen en je leefomgeving omgaan zijn ook aantrekkelijke kenmerken voor de liefhebbers van tiny houses.

Kleiner en bewuster leven

Dilian is de initiatiefnemer van Tiny Houses 4 Amersfoort: een community van tiny houses op leegstaande terreinen in Amersfoort. De bewoners gaan ervoor zorgen dat zo’n terrein waardevol wordt voor de omgeving. Al twintig anderen hebben zich gemeld om mee te doen. „Er is echt een groep mensen die kleiner, maar ook bewuster wil leven. Financieel speelt er natuurlijk ook wat mee, het is echt veel goedkoper en veel mensen vinden de maatschappelijke betrokkenheid ook waardevol”, vertelt Dilian.

Dilian

„De groep is best wel divers. De jongeren hebben geen plek op de reguliere woningmarkt: ze hebben een beter salaris dan toen ze nog student waren en mogen daardoor geen sociale huurwoning in, maar verdienen te weinig voor vrije sector en kunnen door tijdelijke contracten ook geen hypotheek krijgen. Zeker een derde van de groep bestaat uit mensen van wie de kinderen net de deur uit zijn: zij hebben nu dan een groot huis voor hen alleen waar ze niks mee doen. En dan natuurlijk de idealisten die duurzaam willen leven en de creatievelingen. Het is verschillend wat mensen willen en dat is heel mooi.”

Voor Dilian was het een heel persoonlijke beslissing. Ze vertelt: „Ik heb nu een sociale huurwoning, maar ik betaal toch nog 40 procent van mijn inkomen aan huur, energie en gemeentelijke heffingen en dan heb ik het nog niet eens over verzekeringen. Mensen nemen vaak de grootst mogelijke hypotheek en gaan daar dan een huis bij zoeken. Dat is krom, het is zo gedachteloos allemaal. Ik had behoefte aan een soort zingeving, wilde zelf weer de controle en zelf verantwoordelijk zijn. Met een zelfvoorzienend tiny house ben je zelf verantwoordelijk, heb je er zelf de hand in.”

Dat is wel gelukt: ze heeft haar eigen tiny house zelf ontworpen en is al volop bezig met de voorbereidingen, bijvoorbeeld met het ontspullen. „Dat gaat soms makkelijk, soms moeilijker. Het theeservies van mijn oma gaat bijvoorbeeld niet mee, dat is niet in een keer besloten. Ik vond de keukenspullen ook nog wel lastig. Ik heb best veel tupperware, bijvoorbeeld voor in de magnetron, allerlei mooie schaaltjes en bakjes. Die staan nu op de stapel van wegdoen. De vraag is: waar kan ik zonder? De vaatwasser heb ik al de eerste maand dat ik hiermee begon de deur uit gedaan. Ik neem geen wasmachine, die gebruikt heel veel stroom en water. De televisie ga ik ook niet meenemen: ik kan prima films, tv en Netflix kijken op mijn laptop. Het allerliefst zou ik nog wel mijn magnetron meenemen, even snel wat opwarmen is wel mijn ding, maar dat is nog wel even spannend omdat ik wel genoeg stroom moet hebben. De bank past niet, bijna geen van mijn meubels gaan mee. Ik heb ook al veel minder boeken. Wel de Harry Potter-boeken nog, ook de Lord of the Rings. En m’n Pride and Prejudice, die moest ook blijven.”

Ze legt uit: „Je gaat anders denken. De opbergruimte in een tiny house is beperkt, daardoor heb je ook minder spullen. Ja, de meubels die ik nu heb, zijn mooi, maar als ik kan kiezen tussen vrij en betaalbaar leven of de kast houden, dan weet ik het wel. Het gaat niet om de spullen: je kunt bijvoorbeeld foto’s nemen, zodat je wel het sentiment bewaart, maar de spullen zelf niet.” Passen gaat het allemaal wel, ze heeft naar eigen zeggen genoeg ruimte in haar tiny house. „Je moet slim gebruik maken van de ruimte en de mogelijkheden. Je gebruikt de ruimte in het huis per functie; je moet kiezen of je het nu gebruikt als zitkamer of als eetkamer. Ik heb thuis al een keer schilderstape op de vloer gedaan, om even te proberen hoe dat is in zo’n tiny house: ik kon prima binnen de lijntjes blijven!”

Van tinder tot tiny

Noortje en Jan-Willem zijn de uitdaging met zijn tweeën aangegaan. De twee ontmoetten elkaar drie jaar geleden in Gouda, toen Noortje haar werk in Italië een maandje onderbrak om familie en vrienden in Nederland te bezoeken. De date werd geregeld via Tinder en er volgden tien maanden heen en weer reizen, alvorens Noortje toegaf aan de liefde en terug naar Nederland kwam. Het duo woont nu antikraak in een oude vooroorlogse school in de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid, straks in hun eigen tiny house. „Een van ons kwam met dit idee, we weten niet eens meer wie”, vertelt Noortje. „We waren echt actief op zoek naar iets wat bij ons zou passen. Al met de eerste date hadden we het over onze woonwensen. Dit paste perfect in ons straatje met de hele filosofie erachter. Wat ons het allermeeste aansprak, is dat we zelf verantwoordelijk zouden zijn voor het wonen, geen hypotheek nodig hadden en het zelf konden ontwerpen en bouwen.” Zes of zeven ontwerpen hebben ze gemaakt, waarbij de eerste paar uiteenliepen van een bad op het dak tot uitklapbare wanden en kamers. „We wilden onwijs graag dat een dak hebben waar we op konden leven, daar een soort buitenruimte creëren. Dat kan wel, maar niet op wielen.”

Na de plannenmakerij begon het bouwen. „Toen de trailer kwam en we het hout hadden besteld, hadden we wel een klein momentje van paniek en euforie tegelijk. Nu moest het echt. Dat was heel leuk, maar ook heel eng: je kunt alles wel heel mooi op papier zetten, maar je weet eigenlijk niet echt waar je aan gaat beginnen.” Hun huisje heeft nu een bed op de benedenverdieping, een werkkamer met panorama-uitzicht op de tweede, een keuken dwars op de woning, een fijn zitbadje in de badkamer en mooie, grote ramen en openslaande deuren onder een breed dak. De zwevende trap doet tegelijk dienst als kledingkast, er komt een uitklapbare eettafel, een squatty potty en een ingebouwd droogrek in de keuken. Het tiny house staat op een trailer en is volledig off-grid.

„We slapen bewust beneden”, zegt Noortje. „Stel dat je ziek bent, of heel erg dronken na een feestje, dan is het onverantwoord om zo’n trappetje te beklimmen.” Na het ontwerpen en bedenken begonnen de voorbereidingen. „Niet autorijden, geen vakantie: we hebben drie jaar op een houtje gebeten en gespaard voor ons leven.”

Dat niet alleen, ook zij zijn in hun huidige woning al aan het ontspullen: „Vanaf oktober hebben we dat gehalveerd van 90 naar 45 vierkante meter, gewoon om te kijken wat nodig was en wat niet. Als je groter woont, kun je ook makkelijk dingen laten staan die je niet nodig hebt, nu moeten we kijken wat echt nodig is en wat we echt leuk vinden.” Ze hebben nu in totaal tien kratten waar spullen in mogen, meer past er niet en willen ze niet. Noortje heeft alvast de koffiemolen van haar oma veilig esteld, Jan-Willem wil graag z’n lego-verzameling meenemen. Kleren, apparaten of meubels maken haar weinig uit. „Het enige zijn boeken. Laatst heb ik een heel stel weggegeven, maar stiekem neem ik dan toch weer andere boeken mee. Maar ik lees ze wel allemaal heel veel!” De spullen die niet meegaan, geven ze weg aan vrienden, familie en kennissen.

De bedoeling is dat alles klaar is in april dit jaar, zodat Noortje en Jan-Willem dan kunnen verhuizen naar hun gedroomde plekje op Heijplaat Rotterdam, midden in de havens, tussen nog meer andere experimentele woonvormen in het gebied. „Daar wonen leuke mensen, het is zo tof, echt een dorp in de stad, een supergroene oase midden in de haven. Ik kan niet wachten tot we er wonen!” zegt Noortje.

Tips

Dilian, Jan-Willem en Noortje hebben een aantal tips op een rijtje gezet voor degenen die erover denken om zelf in een tiny house te gaan wonen. De vijf belangrijkste volgens hen:

  • Zorg voor goede ventilatie: als je ramen inbouwt, zorg dat die open kunnen of regel ventilatie met roosters die open of dicht kunnen. Juist omdat het klein is, moet je ervoor zorgen dat vocht, warmte en kou gemakkelijk in en uit je huis kunnen.
  • Denk er goed over na of je beneden of boven wil slapen: zie jij het zitten om midden in de nacht als je naar het toilet moet het trappetje af te stommelen?
  • Zorg ervoor dat je je tiny house niet propvol stopt met spullen of meubels, houd het vooral ruim, rustig en open om te voorkomen dat je tiny house kleiner wordt dan je zou willen.
  • Overweeg eens om niet alleen één deur in te bouwen, maar denk aan meerdere ingangen. Niet alleen om moddervoeten door je hele huis te voorkomen, maar ook vanwege de veiligheid: een extra vluchtweg in geval van nood is nooit overbodig.
  • Maak je tiny house zoals jij het wilt. Natuurlijk is het goed om ideeën op te doen door middel van andere ontwerpen en is het fijn als je een kant-en-klaar tiny house kunt kopen, maar bedenk vooral dat je er zelf moet wonen en dat het dus ook naar jouw zin moet zijn: maak gebruik van de vrijheid die een tiny house biedt en ontwerp het naar jouw eigen wensen

Ambassadeur

In Nederland is Marjolein Jonker de allereerste die een tiny house heeft gerealiseerd en daar ook al woont - inmiddels al een aantal maanden. Zij is een van de pioniers van de zogenoemde Tiny House movement. Bekijk hieronder een video inclusief rondleiding in haar huis.

Tiny Houses 4 Amersfoort

Tiny Houses 4 Amersfoort wil een duurzame en maatschappelijk betrokken community van tiny houses vormen die op tijdelijk ongebruikte terreinen in Amersfoort neerstrijkt en gedurende ongeveer vijf jaar zo’n terrein bewoont, beheert en meehelpt om het nieuw leven in te blazen. Daarna trekt de community verder naar een volgend terrein. „Ruimte in Nederland is zo schaars”, vertelt Dilian. „Het is zonde als dat niet nuttig wordt gebruikt. We willen er niet alleen zelf wonen, maar ook iets terugdoen voor de omgeving en de samenleving. Wij wonen er en dan zie je toch meer dan een gemeente-ambtenaar die er op afstand op papier naar kijkt.”

Zij streeft ernaar om enkele uren per week activiteiten te organiseren voor geïnteresseerden uit de wijk en de community en daarbij ook voorlichting te geven. Duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en kennisdeling staat voorop. Er wordt nu gesproken met de gemeente over een terrein. Wil je je aansluiten? Mail dan naar tinyhouses4amersfoort@gmail.com

Tiny House Academy Rotterdam

Noortje en Jan-Willem zijn volop bezig met hun eigen tiny house, maar daarnaast is Jan-Willem bezig met de Tiny House Academy: een plek waar geïnteresseerden cursussen, workshops en bijeenkomsten kunnen bijwonen, informatie kunnen inwinnen, bouwbegeleiding kunnen krijgen en meer te weten kunnen komen over de kunst van het bouwen van en wonen in een tiny house. „Er is nu bijna niks bekend, je moet het echt zelf doen, pionieren is het. Door bij ons je tiny house te leren ontwerpen en bouwen ben je in staat om van ontwerp tot realisatie te komen met meer zekerheid dat je het af gaat krijgen. Hierdoor zijn de ontwerpkosten flink minder en de bouwkosten overzichtelijk. Een bijkomend voordeel is dat je meer zult genieten van je eigen creatie en er dus ook meer zorg voor zal dragen”, legt hij uit.

Zij tweeën zetten zich eveneens in om partijen samen te brengen die betrokken willen worden bij de Tiny House Movement in Rotterdam. „We doen dit niet alleen om er te wonen, we willen ook dat de gemeente wakker wordt geschud en ziet dat dit een volwaardige woonvorm is. We hebben nu in Nederland nog wel de ruimte en grondstoffen, maar daar komt een keer een einde aan. Met de academy willen we mensen samen brengen die hieraan willen werken.”


Noord-Koreanen krijgen helft minder te eten

Noord-Koreanen krijgen helft minder te eten

Foto: AFP

Foto van 'Metro'

29 MIN

Veel Noord-Koreanen zijn al zwaar ondervoed en dat lijkt alleen maar erger te gaan worden. Het Stalinistische land heeft zijn voedselrantsoenen namelijk bijna gehalveerd. Waar de bewoners voorheen dagelijks 550 gram kregen, moeten zij het vanaf nu doen met 300 gram per dag.

Dat meldt het persbureau Reuters aan de hand van een memo van Noord-Korea aan de Verenigde Naties. Het land kampt naar eigen zeggen met flinke voedseltekorten door extreem weer en sancties. Die sancties zijn afgelopen jaren, vooral door het kernwapenprogramma, verzwaard.

Veel ondervoeding


Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Paniek: 's werelds grootste Nutellafabriek ligt stil

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Metro'

1 UUR

Trouble in Nutellaparadise: de grootste productiefabriek ter wereld heeft te maken met kwaliteitsproblemen en ligt sinds dinsdag stil.

Kwaliteitsproblemen

Dat kan eventueel best problematisch worden, want normaal produceert de fabriek 600.000 chocopotten per dag. Daarnaast worden de Kinder Bueno-chocoladerepen, wie kent ze niet, hier ook gemaakt. Bij een test kwamen de kwaliteitsproblemen naar voren, melden verschillende Franse media, zoals TVA Nouvelles. Het is nog onduidelijk of het om bacteriële problemen gaat.


Daar is ie dan eindelijk! De Samsung Galaxy S10

Daar is ie dan eindelijk! De Samsung Galaxy S10

De Samsung Galaxy S10.

Advertorial

20 FEB 2019

‘The new Galaxy is coming up’ #20february #GalaxyUnpacked #10YearsOfGalaxy, postte Suzanne Schulting dinsdag enthousiast op Instagram. De Olympische kampioene shorttrack had, als gezicht van Samsung, het cijfer 10 in haar handen.

Pre-orderen

De boodschap was duidelijk: de langverwachte Samsung Galaxy S10-smartphone komt eraan (S10, S10+ en S10e). Op woensdag 20 februari start de pre-orderfase, die duurt tot en met 7 maart. Een dag later begint de daadwerkelijke sale van de onder millennials zo gewilde telefoon (opvallend veel dames zijn er overigens fan van!).


OM vervolgt in 11 insulinezaken met 4 doden

Zorgverlener vervolgd voor 11 insulinezaken, 4 doden

Zwarte schermen op de begraafplaats in Heerjansdam. Forensisch onderzoekers graven een lichaam op voor het onderzoek naar de insulinemoorden. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De 22-jarige Rahiied A. die wordt verdacht van de zogenaamde ‘insulinemoorden’, heeft elf zaken aan zijn broek hangen. Het Openbaar Ministerie maakte vandaag bekend dat ze hem in deze zaken vervolgen voor moord dan wel poging tot moord.

Het gaat om zaken waarin de man patiënten zonder noodzaak insuline toediende. Sommigen hebben dit niet overleefd, anderen werden ziek. In vier van de elf zaken gaat het om mensen die de insuline-injectie niet hebben overleefd.

Begin december werd al bekend dat het OM in tien gevallen tot vervolging overgaat, waarin vier personen overleden en zes onwel of ziek werden. Twee zaken waren nog in onderzoek. In totaal zijn vier verdachte gevallen die het OM heeft onderzocht, geseponeerd.


Op safari met een urban jungle interieur
Likeability of7

Op safari met een urban jungle interieur

Advertorial Veneta

20 FEB 2019

Een enorme trend in 2018, die ook nog even doorzet in 2019! En wat zijn we daar blij om. Alle Nederlanders vlogen massaal naar de tuincentra om vervolgens met een grote buit aan planten weer naar huis te gaan. Leeggeroofde tuincentrums bleven achter: een groot succes. Gelukkig staat deze interieurstijl niet alleen leuk, maar is het ook nog eens goed voor je. In dit artikel komen jullie erachter waarom je op safari moet gaan en je interieur een urban jungle look moet geven.

Pak je koffers maar vast

Ben je van plan om compleet van interieurstijl te gaan wisselen, ga dan eens door je spullen en maak een strenge selectie. Wat gaat er weg en wat blijft? Wanneer je al een paar vintage-items in je oude inrichting had, kun je die zeker weer goed kwijt in je urban jungle. Voor inspiratie over hoe jij jouw urban jungle het liefst hebt, neem je even een kijkje op Pinterest of Instagram. Maak je eigen moodboard en check de ruimte die je beschikbaar hebt. Het leuke is dat alle urban jungle-inrichtingen op elkaar lijken, maar geen één hetzelfde is. Dat is wat we willen, toch?


lovelike
user_5f2eb78314ed72f0d772b37d4eab473f866edf94_avataruser_29adb1fba5f3f098440681acb37913cf388ec56d_avataruser_17d69ee0c803b6c6aba7feb5628adf9793876436_avatar

+4


Foto: ANP

Onderzoek: 67 procent meer bijlesbedrijven dan eerst

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Bijlesbedrijven voor basisschoolscholieren poppen als paddestoelen de grond uit, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Ouders zouden ook meer geld steken in het (vroeg) bijspijkeren van hun kind.

Meetmoment

Er zouden bijna 70 procent meer bijlesbedrijven bestaan dan vier jaar geleden, blijkt uit het onderzoek. De Citotoets, die steeds zwaarder weegt, zou daar mee te maken hebben. Veel ouders willen hun kind extra laten trainen voor het belangrijke meetmoment, waar bedrijfjes dan weer handig op inspelen.


Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom
Likeability of5

Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom

In samenwerking met HelloFresh en Global Savings Group

18 FEB 2019

Emma (31) en Tom (34) wonen sinds kort in Haarlem, waar ze net hun eerste huis hebben gekocht. Emma en Tom delen hun ervaring met HelloFresh.

Emma: „We hebben allebei een leuke, maar drukke baan. In het weekend is het wat ons betreft dan ook tijd voor ontspanning. Lekker uit eten, naar de film, een weekendje weg... Helaas willen de boodschappen er met dit drukke schema nog wel eens bij inschieten. Dat resulteerde op een gegeven moment te vaak in avonden waarop er maar weer lukraak eten werd besteld. Ik was er klaar mee, het kostte op een gegeven moment zoveel geld! Op mijn werk vertelde een collega over HelloFresh. Zij had net haar eerste box besteld. Ik dacht dat wil ik ook wel proberen."

Waarom HelloFresh de uitkomst is voor Emma en Tom

likedislike
user_ea6f18687d4bcd126a7b2feadee879b472a171a8_avataruser_4ef4c8d924c529cf2b514f0e2c8049a0051007cd_avataruser_57e58222bf4f77b65d094f0c4124fa9d4cd6fa8b_avatar

+3


Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Deze groepen moeten het vaak met 'n minimumloon doen

Foto ter illustratie. Beeld: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het minimumloon is 'jarig' en daarom heeft het CBS weer eens een onderzoek op het bedrag losgelaten. Wat blijkt: meer dan een op de twintig werknemers in Nederland verdient nog steeds het laagste bedrag dat een werkgever moét uitbetalen.

Van gulden naar euro

Zaterdag is het precies vijf decennia geleden dat het wettelijk minimumloon van kracht werd. Toen was dat nog 611,70 gulden per maand, nu komt dat neer op afgerond 278 euro. Sinds 1 januari dit jaar geldt voor mensen met voltijdswerk maandelijks een minimum van 1615,80 euro bruto.


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

11 DEC 2018

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Rook stijgt uit boven gebouwen in de buurt van Bughayliyah, Syrië. Foto: AFP

OM gebruikt salarislijsten IS tegen jihadisten

Rook stijgt uit boven gebouwen in de buurt van Bughayliyah, Syrië. Foto: AFP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Het Openbaar Ministerie zet salarislijsten van Islamitische Staat in als mogelijk bewijsmateriaal tegen teruggekeerde IS-strijders. Een woordvoerder van het OM bevestigt berichtgeving daarover van het AD.

Eigen administratie

Op de salarislijsten staan namen van mensen die bij de terreurgroep waren aangesloten, onder wie Nederlandse IS'ers. De documenten die justitie heeft gekregen van de militaire inlichtingendienst MIVD, zijn in ieder geval tijdens één rechtszaak al gebruikt. Zo slaat de administratie van IS terug op haar eigen strijders, schrijft de krant.


Foto: ANP

Botswana overweegt herinvoering olifantenjacht

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

In Botswana wordt het binnenkort misschien weer legaal om op olifanten te jagen. Eerder was het nog verboden om de dieren te doden.

Discussie

Het land heeft de grootste olifantenpopulatie ter wereld. In 2014 werd een verbod op de jacht ingevoerd. Op het moment leven er zeker 130.000 olifanten in het dunbevolkte Afrikaanse land, wat neerkomt op één olifant op 18 inwoners. Er woedt al langer een discussie tussen lokale organisaties en verdedigers van dierenrechten.


CU en jongerenorganisaties slaan handen ineen

CU en jongerenorganisaties slaan handen ineen

Gert-Jan Segers maakt zich grote zorgen over de toenemende druk onder jongeren. Foto: Anne Paul Raukema.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 07:00

Zes jongerenorganisaties slaan vanaf vandaag samen met de ChristenUnie de handen ineen en vormen coalitie-Y. Ze maken zich grote zorgen over de toenemende druk onder jongeren. Ze willen toebouwen naar een grotere coalitie om zo concrete oplossingen te kunnen aandragen en daar politiek draagvlak voor zoeken.

Gert-Jan Segers, partijleider van de ChristenUnie, wil dat zijn partij zich hard maakt voor millennials. „Het is een onderwerp dat zichzelf heeft opgedrongen”, zegt fractievoorzitters Segers. „Het begon aan de keukentafel. Mijn drie dochters zeiden: wij zijn de sjaak. We krijgen geen basisbeurs, hebben minder kans op een vaste baan en huis en de prestatiedruk is groot.”

Rol voor de overheid


Familie Michael Jackson naar rechter om misbruikdocu

Familie Michael Jackson naar rechter om misbruikdocu

Michael Jackson wordt in de docu beschuldigd van seksueel misbruik / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De familie van Michael Jackson stapt naar de rechter om de zogenoemde misbruikdocu die over de zanger gemaakt is. In de documentaire, die op 3 maart uitgezonden zou worden door HBO, wordt de King of Pop van seksueel misbruik beschuldigd. De nabestaanden willen voorkomen dat Finding Neverland wordt uitgezonden.

Contractbreuk

De Jacksons klagen HBO aan wegens contractbreuk. Ze beroepen zich op een clausule in een contract uit het verleden waarin HBO beloofde Michael niet te zullen vernederen of te schande te maken. Het contract komt nog uit 1992, toen HBO de uitzendrechten bemachtigde van de concertregistratie van Michael Jackson in Concert in Bucharest: The Dangerous Tour. De clausule zou nog steeds geldig zijn.


De Mol België gaat van start zonder mol

De Mol België gaat van start zonder mol

De finalisten van widm 2018, waar wel een mol tussen zat / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

„Mmmm we missen nog iets. Kandidaten? Check. Locatie? Check. Mol? ...." Op 10 maart gaat het nieuwe seizoen van De Mol, de Belgische variant van Wie is de Mol? van start, maar er staat kijkers een grote verrassing te wachten. Er is namelijk helemaal geen mol.

On the fly

De kick-off van het Belgische programma staat goed gepland: op 9 maart wordt namelijk duidelijk wie het Nederlandse widm heeft gewonnen, en dan kan je met al je complottheorieën mooi gelijk doorstromen naar de Belgische variant. Maar dat wordt wel even wennen, want in de eerste aflevering zitten alleen maar kandidaten.


Wat gaat er vanavond gebeuren in Temptation Island?
Likeability of3

Wat gaat er vanavond gebeuren in Temptation Island?

De deelnemers van Temptation Island / RTL

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wat staat er voor vanavond op het programma in Temptation Island? Metro licht alvast een tipje van de sluier op, het belooft namelijk spannend te worden..

Mannen vs mannen

De mannen gaan elkaar namelijk eindelijk ontmoeten! De vrouwen zagen vorige week al welk vlees ze in de kuip hadden (en de mannen waren de hele avond aan het wachten totdat zij dan ook hun rivalen zouden zien, maar dat bleef uit).


dislike
user_48e35435a07dbfbeb5eef2280126bbaba92f7b39_avatar

Wordt jihadbruid Shamima de volgende Laura H.?

Begum op een foto in de hand van haar oudste zus. Bron: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

GISTEREN

Haar geboorteland Engeland wijst haar de deur en nu wil ze Nederland in, de 19-jarige Shamima Begum. De 'jihadbruid' vertrok vier jaar geleden naar het strijdgebied, trouwde met de Nederlandse IS-strijder Yago Riedijk en is net bevallen van hun derde kindje. De eerste twee verloor ze in het strijdgebied door ondervoeding of ziekte.

Laura H.

Wie zo'n vier jaar geleden ook naar het strijdgebied vertrok, is de inmiddels wereldberoemde 22-jarige Laura H. uit Zoetermeer. Half september 2015 vertrok zij met haar man Ibrahim en twee jonge kinderen naar het Iraakse Mosul, gelegen in IS-gebied. Toen ze terug wilde komen naar Nederland, werd ze op het vliegveld meteen opgepakt en veroordeeld tot 24 maanden cel voor deelname aan een terroristische organisatie.


Twitter verdeeld over Bregman vs Fox News

Twitter verdeeld over Bregman vs Fox News

Het interview met Bregman liep al snel uit de hand

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De woordenwisseling tussen de Nederlandse historicus Rutger Bregman en Fox News presentator Tucker Carlson heeft Twitter verdeelt. Want wie gaat er eigenlijk de 'fout' in?

De beelden van de verhitte discussie tussen beiden zijn door Bregman zelf woensdagavond online gezet. Fox News heeft ervoor gekozen het interview niet uit te zenden. Carlson interviewt Bregman, maar dat gaat al snel fout. Bregman maakt enkele opmerkingen, die Carlson niet pikt. Uiteindelijk noemt Carlson Bregman een idioot en vervolgt hij met een: „Why don't you go fuck yourself!"

Held


Acteur zet aanval in scène voor meer salaris

Acteur zet aanval in scène voor meer salaris

Jussie Smollett / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een Amerikaanse acteur heeft een aanval op zichzelf in scène gezet, omdat hij ontevreden was over zijn salaris. Dat zegt de politiechef van Chicago op een persconferentie.

De acteur, de 36-jarige Jussie Smollett die bekend is van Empire, zei slachtoffer te zijn geworden van een racistische en homofobe aanval. Hij zei dat zijn belagers hem een strop om de nek hadden gedaan en vloeistof over hem heen hadden gegoten. Daarop volgden veel steunbetuigingen aan het adres van Smollett.

Ingehuurd


Politie waardeert wielklemgrap StukTV niet

Politie waardeert wielklemgrap StukTV niet

/ ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie heeft laten weten niet erg blij te zijn met de heren van StukTV. De mannen van het bekende YouTube-kanaal deden een poging om een wielklem aan te brengen bij een politieauto in het centrum van Amsterdam.

Mislukt

Die actie mislukte, agenten wisten het namelijk te voorkomen. Maar erg blij is de politie niet. „Opdracht door @StukTV om een zo creatief mogelijke manier een boete te krijgen is mislukt", schrijft de politie op Twitter. „Hinder hulpverleners niet! Geef je verstand voorrang!"