In het nieuws

Tiny houses: wonen op 30 vierkante meter

Noortje en Jan-Willem wonen straks in hun eigen tiny house.

Foto van 'Noelia Romero Cabrera'

1 MRT 2017

Wat is er mooier dan een kast van een huis, vrijstaand, met een vaatwasser, bubbelbad, grote boekenkasten en extra kamers voor loges of kinderen? Voor een groeiende groep mensen in Nederland is juist het tegenovergestelde hun droom: de Tiny House Movement is ook in Nederland, na Amerika, in opkomst. Ook Dilian, Jan-Willem en Noortje doen eraan mee: zij zijn volop bezig hun eigen tiny house te realiseren.

Wat zijn tiny houses?

Tiny houses zijn woningen van niet meer dan 50 vierkante meter. Het zijn volwaardige woningen, maar dan in het klein. Bij het ontwerp en de bouw wordt slim gebruik gemaakt van ruimte en innovatieve technologieën. Een tiny house is zelfvoorzienend en ‘off-the-grid’ te maken, waardoor je niet afhankelijk bent van derden voor je elektra en water. Tiny houses zijn zowel als mobiele en verplaatsbare woning te verkrijgen of op een vaste plek, soms zelfs met fundering.

Waarom tiny?

Mensen kiezen om verschillende redenen voor tiny. Ten eerste bespaart het geld, zeker als je huisje zelfvoorzienend is: je hoeft dan geen rekeningen te betalen voor je water, elektriciteit en je rioolaansluiting. Daarnaast is een tiny house ook stukken goedkoper te realiseren dan een eengezinswoning of driekamerflat: voor een kleine 35.000 euro kun je er al een krijgen. Ook de zelfstandigheid is aantrekkelijk voor de meeste bewoners: je kunt zelf je eigen tiny house ontwerpen en (laten) bouwen en bovendien ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen energievoorziening en het onderhoud. Bewuster leven, je eco-voetafdruk verkleinen en duurzaam met materialen en je leefomgeving omgaan zijn ook aantrekkelijke kenmerken voor de liefhebbers van tiny houses.

Kleiner en bewuster leven

Dilian is de initiatiefnemer van Tiny Houses 4 Amersfoort: een community van tiny houses op leegstaande terreinen in Amersfoort. De bewoners gaan ervoor zorgen dat zo’n terrein waardevol wordt voor de omgeving. Al twintig anderen hebben zich gemeld om mee te doen. „Er is echt een groep mensen die kleiner, maar ook bewuster wil leven. Financieel speelt er natuurlijk ook wat mee, het is echt veel goedkoper en veel mensen vinden de maatschappelijke betrokkenheid ook waardevol”, vertelt Dilian.

Dilian

„De groep is best wel divers. De jongeren hebben geen plek op de reguliere woningmarkt: ze hebben een beter salaris dan toen ze nog student waren en mogen daardoor geen sociale huurwoning in, maar verdienen te weinig voor vrije sector en kunnen door tijdelijke contracten ook geen hypotheek krijgen. Zeker een derde van de groep bestaat uit mensen van wie de kinderen net de deur uit zijn: zij hebben nu dan een groot huis voor hen alleen waar ze niks mee doen. En dan natuurlijk de idealisten die duurzaam willen leven en de creatievelingen. Het is verschillend wat mensen willen en dat is heel mooi.”

Voor Dilian was het een heel persoonlijke beslissing. Ze vertelt: „Ik heb nu een sociale huurwoning, maar ik betaal toch nog 40 procent van mijn inkomen aan huur, energie en gemeentelijke heffingen en dan heb ik het nog niet eens over verzekeringen. Mensen nemen vaak de grootst mogelijke hypotheek en gaan daar dan een huis bij zoeken. Dat is krom, het is zo gedachteloos allemaal. Ik had behoefte aan een soort zingeving, wilde zelf weer de controle en zelf verantwoordelijk zijn. Met een zelfvoorzienend tiny house ben je zelf verantwoordelijk, heb je er zelf de hand in.”

Dat is wel gelukt: ze heeft haar eigen tiny house zelf ontworpen en is al volop bezig met de voorbereidingen, bijvoorbeeld met het ontspullen. „Dat gaat soms makkelijk, soms moeilijker. Het theeservies van mijn oma gaat bijvoorbeeld niet mee, dat is niet in een keer besloten. Ik vond de keukenspullen ook nog wel lastig. Ik heb best veel tupperware, bijvoorbeeld voor in de magnetron, allerlei mooie schaaltjes en bakjes. Die staan nu op de stapel van wegdoen. De vraag is: waar kan ik zonder? De vaatwasser heb ik al de eerste maand dat ik hiermee begon de deur uit gedaan. Ik neem geen wasmachine, die gebruikt heel veel stroom en water. De televisie ga ik ook niet meenemen: ik kan prima films, tv en Netflix kijken op mijn laptop. Het allerliefst zou ik nog wel mijn magnetron meenemen, even snel wat opwarmen is wel mijn ding, maar dat is nog wel even spannend omdat ik wel genoeg stroom moet hebben. De bank past niet, bijna geen van mijn meubels gaan mee. Ik heb ook al veel minder boeken. Wel de Harry Potter-boeken nog, ook de Lord of the Rings. En m’n Pride and Prejudice, die moest ook blijven.”

Ze legt uit: „Je gaat anders denken. De opbergruimte in een tiny house is beperkt, daardoor heb je ook minder spullen. Ja, de meubels die ik nu heb, zijn mooi, maar als ik kan kiezen tussen vrij en betaalbaar leven of de kast houden, dan weet ik het wel. Het gaat niet om de spullen: je kunt bijvoorbeeld foto’s nemen, zodat je wel het sentiment bewaart, maar de spullen zelf niet.” Passen gaat het allemaal wel, ze heeft naar eigen zeggen genoeg ruimte in haar tiny house. „Je moet slim gebruik maken van de ruimte en de mogelijkheden. Je gebruikt de ruimte in het huis per functie; je moet kiezen of je het nu gebruikt als zitkamer of als eetkamer. Ik heb thuis al een keer schilderstape op de vloer gedaan, om even te proberen hoe dat is in zo’n tiny house: ik kon prima binnen de lijntjes blijven!”

Van tinder tot tiny

Noortje en Jan-Willem zijn de uitdaging met zijn tweeën aangegaan. De twee ontmoetten elkaar drie jaar geleden in Gouda, toen Noortje haar werk in Italië een maandje onderbrak om familie en vrienden in Nederland te bezoeken. De date werd geregeld via Tinder en er volgden tien maanden heen en weer reizen, alvorens Noortje toegaf aan de liefde en terug naar Nederland kwam. Het duo woont nu antikraak in een oude vooroorlogse school in de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid, straks in hun eigen tiny house. „Een van ons kwam met dit idee, we weten niet eens meer wie”, vertelt Noortje. „We waren echt actief op zoek naar iets wat bij ons zou passen. Al met de eerste date hadden we het over onze woonwensen. Dit paste perfect in ons straatje met de hele filosofie erachter. Wat ons het allermeeste aansprak, is dat we zelf verantwoordelijk zouden zijn voor het wonen, geen hypotheek nodig hadden en het zelf konden ontwerpen en bouwen.” Zes of zeven ontwerpen hebben ze gemaakt, waarbij de eerste paar uiteenliepen van een bad op het dak tot uitklapbare wanden en kamers. „We wilden onwijs graag dat een dak hebben waar we op konden leven, daar een soort buitenruimte creëren. Dat kan wel, maar niet op wielen.”

Na de plannenmakerij begon het bouwen. „Toen de trailer kwam en we het hout hadden besteld, hadden we wel een klein momentje van paniek en euforie tegelijk. Nu moest het echt. Dat was heel leuk, maar ook heel eng: je kunt alles wel heel mooi op papier zetten, maar je weet eigenlijk niet echt waar je aan gaat beginnen.” Hun huisje heeft nu een bed op de benedenverdieping, een werkkamer met panorama-uitzicht op de tweede, een keuken dwars op de woning, een fijn zitbadje in de badkamer en mooie, grote ramen en openslaande deuren onder een breed dak. De zwevende trap doet tegelijk dienst als kledingkast, er komt een uitklapbare eettafel, een squatty potty en een ingebouwd droogrek in de keuken. Het tiny house staat op een trailer en is volledig off-grid.

„We slapen bewust beneden”, zegt Noortje. „Stel dat je ziek bent, of heel erg dronken na een feestje, dan is het onverantwoord om zo’n trappetje te beklimmen.” Na het ontwerpen en bedenken begonnen de voorbereidingen. „Niet autorijden, geen vakantie: we hebben drie jaar op een houtje gebeten en gespaard voor ons leven.”

Dat niet alleen, ook zij zijn in hun huidige woning al aan het ontspullen: „Vanaf oktober hebben we dat gehalveerd van 90 naar 45 vierkante meter, gewoon om te kijken wat nodig was en wat niet. Als je groter woont, kun je ook makkelijk dingen laten staan die je niet nodig hebt, nu moeten we kijken wat echt nodig is en wat we echt leuk vinden.” Ze hebben nu in totaal tien kratten waar spullen in mogen, meer past er niet en willen ze niet. Noortje heeft alvast de koffiemolen van haar oma veilig esteld, Jan-Willem wil graag z’n lego-verzameling meenemen. Kleren, apparaten of meubels maken haar weinig uit. „Het enige zijn boeken. Laatst heb ik een heel stel weggegeven, maar stiekem neem ik dan toch weer andere boeken mee. Maar ik lees ze wel allemaal heel veel!” De spullen die niet meegaan, geven ze weg aan vrienden, familie en kennissen.

De bedoeling is dat alles klaar is in april dit jaar, zodat Noortje en Jan-Willem dan kunnen verhuizen naar hun gedroomde plekje op Heijplaat Rotterdam, midden in de havens, tussen nog meer andere experimentele woonvormen in het gebied. „Daar wonen leuke mensen, het is zo tof, echt een dorp in de stad, een supergroene oase midden in de haven. Ik kan niet wachten tot we er wonen!” zegt Noortje.

Tips

Dilian, Jan-Willem en Noortje hebben een aantal tips op een rijtje gezet voor degenen die erover denken om zelf in een tiny house te gaan wonen. De vijf belangrijkste volgens hen:

  • Zorg voor goede ventilatie: als je ramen inbouwt, zorg dat die open kunnen of regel ventilatie met roosters die open of dicht kunnen. Juist omdat het klein is, moet je ervoor zorgen dat vocht, warmte en kou gemakkelijk in en uit je huis kunnen.
  • Denk er goed over na of je beneden of boven wil slapen: zie jij het zitten om midden in de nacht als je naar het toilet moet het trappetje af te stommelen?
  • Zorg ervoor dat je je tiny house niet propvol stopt met spullen of meubels, houd het vooral ruim, rustig en open om te voorkomen dat je tiny house kleiner wordt dan je zou willen.
  • Overweeg eens om niet alleen één deur in te bouwen, maar denk aan meerdere ingangen. Niet alleen om moddervoeten door je hele huis te voorkomen, maar ook vanwege de veiligheid: een extra vluchtweg in geval van nood is nooit overbodig.
  • Maak je tiny house zoals jij het wilt. Natuurlijk is het goed om ideeën op te doen door middel van andere ontwerpen en is het fijn als je een kant-en-klaar tiny house kunt kopen, maar bedenk vooral dat je er zelf moet wonen en dat het dus ook naar jouw zin moet zijn: maak gebruik van de vrijheid die een tiny house biedt en ontwerp het naar jouw eigen wensen

Ambassadeur

In Nederland is Marjolein Jonker de allereerste die een tiny house heeft gerealiseerd en daar ook al woont - inmiddels al een aantal maanden. Zij is een van de pioniers van de zogenoemde Tiny House movement. Bekijk hieronder een video inclusief rondleiding in haar huis.

Tiny Houses 4 Amersfoort

Tiny Houses 4 Amersfoort wil een duurzame en maatschappelijk betrokken community van tiny houses vormen die op tijdelijk ongebruikte terreinen in Amersfoort neerstrijkt en gedurende ongeveer vijf jaar zo’n terrein bewoont, beheert en meehelpt om het nieuw leven in te blazen. Daarna trekt de community verder naar een volgend terrein. „Ruimte in Nederland is zo schaars”, vertelt Dilian. „Het is zonde als dat niet nuttig wordt gebruikt. We willen er niet alleen zelf wonen, maar ook iets terugdoen voor de omgeving en de samenleving. Wij wonen er en dan zie je toch meer dan een gemeente-ambtenaar die er op afstand op papier naar kijkt.”

Zij streeft ernaar om enkele uren per week activiteiten te organiseren voor geïnteresseerden uit de wijk en de community en daarbij ook voorlichting te geven. Duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en kennisdeling staat voorop. Er wordt nu gesproken met de gemeente over een terrein. Wil je je aansluiten? Mail dan naar tinyhouses4amersfoort@gmail.com

Tiny House Academy Rotterdam

Noortje en Jan-Willem zijn volop bezig met hun eigen tiny house, maar daarnaast is Jan-Willem bezig met de Tiny House Academy: een plek waar geïnteresseerden cursussen, workshops en bijeenkomsten kunnen bijwonen, informatie kunnen inwinnen, bouwbegeleiding kunnen krijgen en meer te weten kunnen komen over de kunst van het bouwen van en wonen in een tiny house. „Er is nu bijna niks bekend, je moet het echt zelf doen, pionieren is het. Door bij ons je tiny house te leren ontwerpen en bouwen ben je in staat om van ontwerp tot realisatie te komen met meer zekerheid dat je het af gaat krijgen. Hierdoor zijn de ontwerpkosten flink minder en de bouwkosten overzichtelijk. Een bijkomend voordeel is dat je meer zult genieten van je eigen creatie en er dus ook meer zorg voor zal dragen”, legt hij uit.

Zij tweeën zetten zich eveneens in om partijen samen te brengen die betrokken willen worden bij de Tiny House Movement in Rotterdam. „We doen dit niet alleen om er te wonen, we willen ook dat de gemeente wakker wordt geschud en ziet dat dit een volwaardige woonvorm is. We hebben nu in Nederland nog wel de ruimte en grondstoffen, maar daar komt een keer een einde aan. Met de academy willen we mensen samen brengen die hieraan willen werken.”


Likeability of3

Meisje (15) doodgereden in Heerhugowaard

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro'

14 MIN

Een meisje van 15 is woensdagavond in Heerhugowaard om het leven gekomen. Ze zat op de giets toen ze werd geschept door een auto. Twee automobilisten, waaronder de bestuurder, zijn aangehouden. De politie onderzoekt of het ongeluk werd veroorzaakt door een straatrace.

Hoge snelheid

Het meisje werd iets voor half twaalf aangereden op een lange weg tussen een woonwijk en een industrieterrein. Een Porsche die met hoge snelheid op de weg reed, zou haar hebben geschept. Ze overleed ter plekke aan haar verwondingen.


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Mensen willen meer betalen voor 'duurzaam' vliegen

Extra betalen vinden veel mensen niet erg / ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Vliegen wordt steeds goedkoper, maar niet duurzamer. We pakken massaal het vliegtuig en dat heeft best wat impact op de natuur. Er worden allerlei maatregelen geopperd om dat terug te dringen. En wat blijkt? Nederlanders zijn best bereid hun steentje bij te dragen. De helft van de Nederlanders wil 25 euro per ticket extra neerleggen om het negatieve effect op het milieu te compenseren.

Compenseren

Dat bedrag is ook wel het maximum, blijkt uit onderzoek van Vliegtickets.nl. Wel vindt 94,4 procent van de ondervraagden het belangrijk om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Nog meer mensen zijn zich bewust van het effect van vliegen op het milieu. Nog geen veertig procent is van plan om wat minder te vliegen. Dat geldt voor 38,5 procent. Maar 44,4 procent blijft net zoveel vliegreisjes maken.


Winactie Child’s Play want… Chucky is back!

Winactie Child’s Play want… Chucky is back!

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 06:00

Wil jij graag naar de remake van de horrorklassieker Child’s Play (vanaf donderdag in de bioscoop te zien)? Metro en Dutch Film Works geven 6x2 kaarten weg (en de zes winnaars krijgen er een Chucky t-shirt en Chucky’s funkopop bij!).

Winnen? Vul hieronder dan uiterlijk zondag 23 juni je gegevens in:


Niet genoeg controle op voedselveiligheid

Gerookte zalm was één van de oorzaken van de salmonella / Beeld ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

De vakantie is in zicht en als je naar een tropisch oord vertrekt, moet je toch altijd even denken aan de voedselveiligheid. In Nederland blijkt dat niet anders: de manier waarop de veiligheid van voedsel gecontroleerd wordt in ons land schiet tekort.

Er is geen gestructureerde aanpak om opkomende risico’s te ontdekken en te beoordelen. Risico’s worden daarom niet altijd goed in beeld gebracht of te laat ontdekt, met als gevolg dat mensen onnodig ziek worden.

Vooral bekende risico's


Controle bijstand levert Rotterdam 12,6 miljoen op

De skyline van Rotterdam / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:59

Rotterdam heeft vorig jaar flink bespaard op de bijstandsuitkering. Een intensieve controle of inwoners recht hadden op de uitkering, heeft de gemeente 12,6 miljoen euro opgeleverd. Ook werd er voor 2 miljoen euro aan boetes uitgedeeld aan bijna 3000 Rotterdammers.

Meldingen verzuimen

Deze stadsbewoners hielden zich niet aan de informatieplicht. Ze verzuimden bijvoorbeeld te melden dat ze samenwoonden of andere inkomsten dan de bijstand hadden. In 2018 is van 1904 Rotterdammers de bijstandsuitkering beëindigd omdat ze er geen recht op bleken te hebben. De gemeente eist de ten onrechte ontvangen bijstand terug.


Eerste hittegolf van 2019 komt eraan

Claim dat plekje op het strand maar vast! / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:29

Heb je de afgelopen dagen met smart zitten wachten op de zomer? Dan kun je volgende week je hart ophalen. Mocht je niet zo fan zijn van de warmte, dan kun je maar beter alvast investeren in een goede airco. De eerste hittegolf van het jaar lijkt eraan te komen.

Dat melden weerdiensten Weeronline en Meteogroep. Vanaf zondag wordt het bijzonder warm en er is een grote kans dat het begin volgende week landinwaarts meerdere dagen achter elkaar ruim 30 graden wordt.

Tot 35 graden


Metro 20 jaar: laatste gratis dagblad van ons land

Metro 20 jaar: laatste gratis dagblad van ons land

In Nederland is nog maar 1 gratis krant. Ooit waren het er vier.

Foto van 'Amarins de Boer'

VANDAAG, 07:59

In de geschiedenis van de gratis dagbladen in Nederland is Metro last man standing. Andere kranten zagen ‘we’ komen en gaan. Een terugblik op de opkomst en het verval van de gratis dagbladen.

Een gratis dagblad in Nederland lanceren is een gat in de markt, dacht de Nederlandse ondernemer Bart Lubbers twintig jaar geleden. Samen met de Duitse journalist Falk Madeja, die op dat moment in Nederland woonde, en de Nederlandse ondernemer Tiago Jurgens werd hij de grondlegger van Metro Holland. Madeja had het concept in Zweden gezien, en wilde de krant naar Nederland halen.

TMG wilde ook


Oud-gasthoofdredacteur Nanne net als Metro 20

Oud-gasthoofdredacteur Nanne net als Metro 20

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 07:50

Nanne Brooimans is exact even jong als Metro en was een van de kinderen die, omdat zij net als de krant 10 jaar werden, die een rol speelde bij de jubileumkrant van 2009. Nanne – toen Rotterdamse, nu studente in Leiden, was gasthoofdredacteur voor één dag.

Gefeliciteerd!

Ja, bedankt. Jullie ook!


Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 08:30

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


Metro-voorpagina's: de pareltjes

Metro-voorpagina's: de pareltjes

De voorpagina van 10 jaar Metro.

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 07:30

Twintig jaar Metro met drie edities (landelijk, Rotterdam, Amsterdam) betekent duizenden voorpagina’s. In 2009 blikten we terug op de voorpagina’s sinds 1999, vandaag pakken we de draad op met – vakjargon – de VP’s vanaf het 10-jarig bestaan. Jaren waarin we een nieuwe koning kregen, zich rampen voltrokken, sportsuccessen werden gevierd en waarin het online leven harder en directer werd. Een overzicht van Metro’s voorpagina’s die in het oog sprongen en wij soms me enige trots ‘een pareltje’ noemden.

Metro-voorpagina's: de pareltjes

22 juni 2009


Station nog altijd centraal bij medeoprichter Metro

De drie pioniers die Metro oprichtten in 1999: in het midden Bart Lubbers, links staat Falk Madeja, rechts Tiago Jurgens

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 07:25

Fastned-ondernemer Bart Lubbers is een van de oprichters van Metro Holland. Spannende tijden waren die begindagen, waarop werd geproost met champagne op het station, in koffiebekers.

Die allereerste

Nog steeds dezelfde grote lach als toen. Ogen die vol zin de camera -en de wereld- in kijken. Zelfs het brilmontuur oogt hetzelfde, alleen zijn haarkleur is veranderd. Naast hem twee andere, toen nog, dertigers. Met de een dronk hij vorige week nog een biertje, de ander is vijf jaar geleden overleden. In hun handen die allereerste Metro. ‘NAVO-troepen vinden concentratiekampen’ kopt de voorpagina. Het contrasteert met de uitgelatenheid en opwinding die hij die begindag ervaarde. ,,Het waren spannende tijden. We begonnen aan een heel nieuw avontuur. Het was de eerste nieuwe krant in 100 jaar, en werd al gauw de tweede meest gelezen.”


Metro: bijna 20 jaar 'mijn groene monster'
Likeability of5

Metro: bijna 20 jaar 'mijn groene monster'

Schaatsles met collega Bianca bij Holiday on Ice.

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 07:15

Eigenlijk balen: ik heb de eerste acht maanden van de 20 Metro-jaren gemist.

„Hé Jonk, Jan Dijkgraaf hier. Er is een plek bij Metro voor je vrij en je hebt 24 uur de tijd om te zeggen of je het doet. Mazzel.” Woorden van die strekking had de voormalig hoofdredacteur op mijn voice-mail gerateld. Binnen 12 uur – na kort overleg met mijn toenmalige baas – zei ik ‘ja’ en trok ik vanuit de Kop van Noord-Holland naar de grote stad.

Dat was in april 2005. Ik schreef echter al vijf jaar voor ‘dat gratis treinkrantje’, zoals we vaak zijn genoemd. Bij de eerdergenoemde baas (persbureau Mediapunt van Robert Vinkenborg) waren we al correspondent voor Metro voor de provincies Noord-Holland en Flevoland en grote reportages. In februari 2000 maakte ik mijn eerste ‘stukkie’. Wat dat betreft heb ik maar acht maanden van Metro Holland gemist. Ik vind het een leuk carrièrefeitje: niemand werkte en werkt langer voor deze krant dan ik.


like
user_27681088f4c15bff59273188afc9ca47c803de0a_avatar

Vluchtelingen bieden koffie aan op station

Utrecht Centraal. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:00

Het is donderdag Wereldvluchtelingendag. Vluchtelingen bieden daarom op trein-en busstations koffie en thee aan aan voorbijgangers in een poging met hen in gesprek te raken. ‘Bakkie doen’ is een jaarlijks terugkerend initiatief van Vluchtelingenwerk Nederland.

Echt contact maken

„Vluchtelingen willen graag nieuwe mensen ontmoeten. Het gevoel krijgen van ‘erbij horen’ draagt bij aan een goede start en snellere integratie in Nederland. Dat begint vaak met iets ‘simpels’ als samen een kopje koffie drinken”, zegt Abdeluheb Choho, directeur van Vluchtelingenwerk Nederland.


Wat gebeurt er met al die Metro's?

Wat gebeurt er met al die Metro's?

Van spookbezorgers tot verkoop: dit is wat er nou gebeurt met al die (oude) Metro's.

Foto van 'Femke van Rooijen'

VANDAAG, 07:00

Iedere ochtend worden in alle vroegte de bakken op stations weer gevuld met kersverse Metro’s. Zo’n 200.000 kranten worden dagelijks verspreid. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al die kranten nadat ze naar stations zijn gebracht?

Waar de één alleen een krantje voor zichzelf pakt om te lezen tijdens de treinreis, komen anderen het station op gesneld om een hele stapel mee te nemen voor vrienden, familie of collega’s. Zo ook Ron van Hof uit Zeist. Iedere ochtend voor hij naar zijn werk in de Jaarbeurs in Utrecht gaat, loopt hij het station binnen om een stapeltje mee te nemen. „In het begin deed ik dat alleen voor mezelf. Ik pakte altijd Metro, Sp!its en De Pers. Na een tijdje begonnen collega’s ook om een krantje te vragen en nam ik van alles een klein stapeltje mee.”

Inmiddels is er veel gebeurd in de wereld van het gratis dagbladen en is Metro nog de enige gratis krant in Nederland. Voor Van Hof een prettige ontwikkeling want steeds meer mensen in zijn omgeving begonnen te vragen om een krant. „Mijn overbuurman, de portier van mijn werk, de receptie. Voor iedereen neem ik een Metro mee. Als ik dan ook nog Sp!ts en De Pers had moeten uitdelen, werd de stapel wel heel erg groot. Het is inmiddels best een lang rondje geworden.”


'Metro: een cocktail van snel, simpel en prikkelend'

'Metro; een cocktail van snel, simpel en prikkelend'

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 06:45

Onze Metrofans maken Metro al 20 jaar mede mogelijk. We geven hen daarom regelmatig een podium in onze krant via de lezerscolumn en de @Metro-pagina. Speciaal voor ons jubileum vragen wij een aantal fans naar hun Metro-verhaal:

Een echte Metrofan- Joëlle Burger

Het begon jaren geleden toen mijn lieve toen nog gezonde dochter met de trein naar de Haagse Hogeschool ging. Altijd moest een Metro mee de trein in. Metro, een krantje dat goed en snel te lezen is. Metro werd en wordt zo haar vaste ritueel. Helaas kon door zeer ernstig ziek te worden, de Metro niet meer zelf worden gehaald bij het treinstation. Tja, een dag geen Metro was geen optie. Hoe nu aan de Metro komen? Ja hoor, paps werd ingezet. Nu wordt elke dag de Metro door paps meegenomen. Gelukkig gaat hij zelf met de trein naar zijn werk en kan het halen van een Metro worden gerealiseerd.


Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro
Likeability of6

Columniste Ebru Umar is thuis bij Metro

Columniste Ebru Umar. Foto: Joris den Blaauwen

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 05:59

Ebru is thuis. Na jaren in Amsterdam, een periode vastzitten in Turkije, vallen en opstaan woont ze nu weer in Rotterdam, de plaats waar zij opgroeide. De verhuizing werpt zijn vruchten af, want ze voelt zich hier weer veilig. Metro spreekt haar over haar werk, Theo van Gogh en de mens achter de sterke mening.

Een paar kritische tweets jegens het Turkse regime waren in april 2016 de reden voor haar arrestatie, tijdens een vakantie in Turkije. Vastzitten in Turkije was zowel haar absolute hoogte- als dieptepunt. „Ik heb toen zo veel support van de redactie gehad, niet normaal gewoon.”

Iedere dag belde Metro-hoofdredacteur Robert van Brandwijk Ebru op, daarnaast had zij contact met andere redacteuren. In de krant werd veel aandacht aan haar arrestatie besteed, ook had zijzelf alle ruimte om te schrijven wat ze kwijt wilde. Naast mentale support werd vanuit TMG ook diplomatieke en politieke druk uitgeoefend op de Turkse justitie om Ebru vrij te krijgen. Het hele concern schaarde zich als één man achter haar.


like
user_e383690880147ce029ff58c20459e0f8ed35735b_avataruser_ab76581cec43a6ff5e17f508e4e3b6ff1d27b6d6_avatar

YES! Metro bestaat 20 jaar

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 05:30

Metro bestaat vrijdag 20 jaar. Op 21 juni 1999 verscheen de eerste Nederlandse editie van het dagblad dat wereldwijd wordt uitgegeven. Inmiddels is Metro uitgegroeid tot een crossmediaal platform met de krant in het openbaar vervoer, de website, de app en onze social-mediakanalen. We zijn het enige gratis dagblad dat iedere werkdag in het openbaar vervoer te vinden is.

Speciale Metro-editie

We vieren onze verjaardag met een speciale Metro-editie. Hierin blikken we terug met onder andere het allereerste interview dat verscheen, de gekste plekken waar Metro bezorgd werd, de meest iconische voorpagina’s en een interview met columnist Ebru Umar over de geschiedenis van Metro en haar voorganger Theo van Gogh. Ook komen natuurlijk de Metro-fans van het eerste uur aan het woord en worden Metro-lezers gefeliciteerd die deze dag eveneens jarig zijn op 21 juni. Alle verhalen verschijnen ook online via www.metronieuws.nl/20jaar


Trump haalt miljoenen op voor herverkiezing

President Donald Trump. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Dinsdagavond trapte de Amerikaanse president Donald Trump zijn herverkiezingscampagne af met een grote manifestatie in Orlando en haalde in een dag bijna 25 miljoen dollar (22 miljoen euro) binnen.

Campagnekas

Trump beschikte al over een goedgevulde campagnekas voor de presidentsverkiezing in 2020. Hij heeft de afgelopen twee jaar tientallen miljoen dollars ontvangen van geldschieters. Daar kwam volgens het bestuur van zijn Republikeinse Partij in 24 uur tijd nog eens 24,8 miljoen dollar bij.


Metro stil om man met vuurwapen, hond pakt hem

De Rotterdamse metro. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Woensdag is in Rotterdam een metro stilgezet op station Binnenhof, nadat passagiers hadden gezien dat een man in het voertuig een vuurwapen bij zich droeg. De passagiers alarmeerden hierop medewerkers van de vervoersmaatschappij RET, die de hulp van de politie inriep.

Ook een mes

De politie wilde de man inrekenen, maar die probeerde te ontsnappen. Daarbij gooide hij het wapen in de bosjes. Met behulp van een politiehond kon hij toch worden aangehouden. Omdat de verdachte daarbij werd gebeten, is hij voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht.