Werken buiten het kantoor prima, maar in het café?

Foto van 'Noelia Romero Cabrera'

Wat is er nu fijner dan onder het genot van een heerlijke kop koffie, een goede lunch, rustige achtergrondmuziek en met wat geroezemoes van gelijkgestemde creatievelingen te werken aan je nieuwste project? In veel koffietentjes en bars is het de gewoonste zaak van de wereld dat er nu ook gewerkt wordt in plaats van alleen koffie gedronken. Leuk, en gezellig, zou je denken, maar niet elke cafébaas is blij met die ontwikkeling.

Derde plek

De ontwikkeling is al een aantal jaren gaande. Naast thuis werken of op kantoor met collega’s, is er nu ook deze ‘derde plek’ waar steeds meer mensen gebruik van maken. Die plekken bestonden vroeger ook al, er werd toen overleg gepleegd of vergaderd in theehuizen of in de kroeg, maar dankzij de opkomst van smartphones, tablets, laptops en – al dan niet gratis – wifi neemt de populariteit toe. Deze trend lijkt zich nu om te keren. In diverse bars in Nederland zijn laptops niet meer toegestaan en sommigen gaan zelfs zo ver om geen wifi meer beschikbaar te stellen, zodat ook de kleinere schermen van de smartphones niet gebruikt worden.

Laptop weer opbergen

In Amersfoort bij Coffee Corazon is eigenaar Dirk-Jan Stip zover gegaan om een algeheel laptopverbod in te stellen en het wifi uit te zetten. Gasten die met een laptop op tafel komen, wordt verzocht het apparaat weer op te bergen en zo in contact te komen met de mensen van Corazon en de rest van de wereld.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Hij legt uit: “Ik ben ooit een koffiezaak begonnen voor de goede koffie en de gezelligheid, maar ik zat nu de hele dag tegen logo’s van Apple en Sony aan te kijken. Mensen sloten zich helemaal af, keken zelfs verstoord op als ik de bestelling op kwam nemen. Ze hadden alleen aandacht voor het beeldscherm, niet voor elkaar of voor ons.” Dus besloot hij het laptopverbod in te stellen. Honderden reacties heeft hij gehad, voornamelijk positief en zelfs de mensen met laptops hebben laten weten hem eigenlijk wel gelijk te geven. Fijn, vindt Dirk-Jan. “Het schijnt bij deze tijd te horen, maar ik zeg juist: dit is niet normaal, dit moeten we niet willen. Laten we tegen deze tijd ingaan en weer aandacht voor mensen hebben, voor de lekkere dingen die we maken, voor de appeltaart die we voor je op tafel zetten, in plaats van je beeldscherm. Dat klinkt misschien zweverig, maar dat is het niet: het gaat om verbinding met elkaar maken.”

Harmonie

Bij Black and Bloom in Groningen is er nog wel wifi beschikbaar, maar mogen laptops niet meer op tafel. Het gaat eigenaar Gerben Engelkes om de koffie en de gezelligheid in de zaak. “Mensen zoeken een plek om buitenshuis te werken. Daar heb ik alle begrip voor, maar waarom dan met z’n allen en masse naar een koffiezaak? Natuurlijk, dat is hip en inspirerend, maar het mes snijdt aan twee kanten. Soms bestelt zo iemand één espresso en zit daar dan urenlang in te roeren, terwijl hij dan wel in z’n eentje aan een tafel voor vier personen zit. Daar moet je wel ruimte voor hebben. Ik moet ook mijn rekeningen betalen: water, elektriciteit, het internet. Ik zou niets liever willen dan een speciale plek voor hen maken, maar op dit moment kan dat gewoon nog niet. Het is niet echt een beslissing die ik fijn vond om te maken. Het is nooit leuk als je zaken moet reguleren, als je moet zeggen dat dingen niet mogen. Ik wil wel gastvrij zijn, iedereen welkom laten zijn, maar gastvrijheid moet niet je onderneming in de weg staan. Ik ben van mening dat het een harmonie moet zijn tussen mensen die willen werken en mensen die komen om lekker koffie te drinken. Die harmonie blijkt in de praktijk alleen moeilijk te bewerkstelligen: je kunt niet mensen wegsturen om anderen toe te kunnen laten.”

Betalen per minuut

In de Minute Bar in Groningen, tot nu toe de enige in Nederland, is er een compleet ander concept ingevoerd: je betaalt daar per minuut, in plaats van per consumptie, en kunt dan vrij gebruik maken van eten, drinken, stroom en internet. Als je daar een uur wil werken, ben je drie euro kwijt. Eigenaar en oprichter Sander Huisman: “Dit idee is uniek voor Nederland en het is een heerlijke plek geworden, echt een soort verlengde woonkamer voor omwonenden. Mensen zijn positief: ze komen terug en nemen nieuwe mensen mee.” Bij de Minute Bar zijn flexwerkers nog van harte welkom, net als de koffiedrinkers. “Oudere mensen zitten hier voor een kopje koffie, jongeren zitten met hun neus in de studieboeken, anderen zijn lekker aan het werk. Dit is allemaal geen probleem, er is ruimte genoeg voor iedereen om er comfortabel te kunnen zijn. Wat mensen hierbinnen doen, moeten ze zelf weten. Zo moet het ook zijn. Je moet niet in hokjes willen denken.”

Iedereen welkom

Bij Bagels & Beans, de restaurantketen bekend om de koffie en de kenmerkende bagels, is flexwerken toegestaan, met laptop en al en is het niet erg als je één kopje koffie op een halve dag drinkt. Er zijn extra stroompunten beschikbaar en in elke vestiging is gratis wifi aanwezig. „Natuurlijk hopen we wel dat er meer wordt genuttigd dan één koffie, maar iedereen is welkom om bij ons te komen werken”, zegt een woordvoerder. “We promoten het niet extra, maar het is niet zo dat je wordt weggekeken als je er met een laptop zit. Op deze manier komen mensen ook graag terug. We willen dat iedereen zich welkom voelt, de werkers zitten dus ook tussen alle gasten in. Het is toch het gevoel van Bagels & Beans dat je meekrijgt, hopelijk levert dat nog een beetje creativiteit op.”

Alternatieven

Ideeën en opties zijn er vooralsnog genoeg in Nederland. Natuurlijk is gewoon op kantoor werken een prima optie, en thuis aan de keuken- of werktafel gaat het ook nog goed. Mocht je toch echt graag buiten de deur willen werken, probeer dan een van de vele aanbieders van flexwerkplekken: zij bieden vaak snel internet, een lunch op bestelling en koffie. Prijzen van deze flexwerkplekken verschillen behoorlijk, van een paar tientjes tot enkele honderden euro’s per maand, afhankelijk van de verschillende faciliteiten en mogelijkheden. Een voordeel van zo’n speciale flexwerkplek: je bent de koffietenteigenaren in ieder geval niet tot last. En als je dan toch liever bij de koffiebar om de hoek aanschuift, zorg dan dat je regelmatig een nieuwe espresso, cappuccino of thee bestelt – en af en toe ook een praatje maakt met je medemens zonder scherm voor je neus.


Views

1

Gevaar Amerikaanse shutdown nog niet geweken

Gevaar Amerikaanse shutdown nog niet geweken

De Amerikaanse president Donald Trump. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Het Amerikaanse Congres heeft nog niet gestemd voor nieuwe geldstromen richting de openbare diensten. Het gevaar dat er een 'shutdown' van de overheid komt is dan ook nog niet geweken.

Als er vrijdag geen tijdelijke of permanente afspraken komen, dan zullen veel instellingen van de overheid sluiten omdat ze dan geen geld meer uit Washington krijgen. In december vorig jaar was er ook al een tijdelijke wet nodig om de financiering van de overheidsdiensten gaande te houden. Dat lukte toen wel, maar die noodwet loopt vrijdag af.

Geen meerderheid

Het Huis van Afgevaardigden stemde donderdagavond (lokale tijd) wel in met het toekennen van het geld, maar in de Senaat bleken een flink aantal Democratische en Republikeinse senatoren vooralsnog tegen, waardoor er nog geen vereiste meerderheid van minimaal zestig senatoren is.

Democraten willen toezeggingen voor hun steun in de vorm van bescherming tegen uitzetting van de dreamers. Dat zijn asielzoekers die als kind naar de VS kwamen en meestal al jaren in het land wonen en ingeburgerd zijn. Sommige Republikeinen liggen dwars omdat ze vinden dat de overheidsuitgaven structureel omlaag moeten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

7

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'
Likeability of 5

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De feestgangers van 'Qhotel in de sneeuw'. / Foto's: Heidi Rijsdijk

Foto van 'Lisa Vermeij'

(In samenwerking met Qmusic)

Oostenrijkse bergen, sneeuw maar ook veel zon, après-ski, schnitzels, glühwein en liveoptredens van OG3NE, Jax Jones en Gavin James. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Het Oostenrijkse Zell Am See was de afgelopen dagen het decor voor het Q-hotel in de sneeuw. Radiostation Qmusic organiseerde het festijn tot en met dinsdag voor de dertiende keer. Zelfs als je nog nooit op de latten hebt gestaan, was er genoeg te doen. Zangtrio OG3NE, singer-songwriter Gavin James en dj Jax Jones waren ingevlogen om er voor de live aanwezige luisteraars, Qmusic-dj’s en zakenrelaties van het station een muzikaal festijn van te maken. Dj Jax Jones kwam zelfs eerder van zijn huwelijksreis terug om bij het sneeuwtripje aanwezig te zijn.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Après-ski: 'Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.'

Keileuke reis gewonnen

Luisteraars konden in de maand december een winterse reis winnen door een bijzonder kerstverhaal in te sturen. Lieke (25) uit Nijmegen was een van de gelukkigen. „Vorig jaar lag er op kerstavond een rat in mijn bed, doodeng! Maar wel een goed verhaal. En ik heb er nu wel een keileuke reis mee gewonnen. Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.” Voor luisteraars Alenka (39) en Ilona (40) was het helemaal een bijzondere trip. Ilona heeft afgelopen jaar voor het eerst kerst gevierd. Eerder kon dat nooit, omdat ze altijd Jehovagetuige was. ,,Er gaat een hele nieuwe wereld voor ons open, omdat we altijd heel streng hebben geleefd.”

Natuurtalentjes op de latten

Naast alle optredens en gezellige activiteiten zoals rodelen, een winterbarbecue en hilarische lunchquizzen, wordt er nog echt wel wat geskied. Een team van Nederlandse leraren stond elke ochtend weer te springen om Metro en alle Q-hotelgangers van de blauwe, rode of zelfs zwarte piste te begeleiden. Dennis (34) draait al heel wat jaren mee en kijkt er elk jaar weer naar uit om de Qmusic-dj’s en luisteraars les te geven. Soms zitten er echte natuurtalenten tussen. Zoals YouTuber Nanne Meijer die nog nooit eerder op ski’s had gestaan, maar na twee uurtjes als een volleerd wintersporter van de berg zoefde. Ondergetekende had er iets meer moeite mee en hield er na een stukje snowboarden op de rode piste welgeteld zestien blauwe plekken aan over. Mooi souvenir, zullen we maar zeggen.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De zusjes OG3NE genoten met volle teugen.

Teterreteterre

s’ Avonds werd het Q-hotel omgetoverd tot een concertzaal, waar de dj’s van Q-music het publiek op heerlijke foute après-skinummertjes trakteerden. ,,Er is zo veel gezelligheid, je vergeet dan eigenlijk dat je staat te hossen op muziek die je normaal nooit luistert. En ook al sta je in zo’n warme hut te zweten in je dikke coltrui, dat maakt op dat moment allemaal niets uit. Ik vind het enig!”, aldus YouTuber Nienke Plas. En net op het moment dat je dacht ‘ik kan geen ‘teterreteterre’ meer horen’, kwam er een artiest met een spetterend optreden. De meiden van OG3NE zorgden ondanks de warme skikleding door hun prachtige performance meerdere keren voor kippenvelmomentjes. De zusjes vermaakte zich de rest van de avond trouwens prima en dansten vrolijk mee op après-skihits als Schatje Mag Ik Je Foto en Vrouwke.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Skiën en snowboarden maakt dorstig.

Jägerbombs en water

De dansvloer is de plek waar artiesten samen staan te dansen met de luisteraars, waar Jägerbombs worden afgewisseld met water (er moet ook nog een beetje gewerkt worden). En de plek waar ‘je dansjes doet die je eigenlijk niet op je werk zou moeten doen’, aldus een luisteraar.

Het zijn Qmusic-feestdagen waar je muzikale hoogtepunten beleeft, nieuwe vrienden maakt en waar je nog jaren op kunt teren. Wanneer mogen we weer?

Binnenkort zie je op deze site een video van de reis.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

DJ Joep Roelofsen met Marieke Elsinga, die verslag deed voor RTL Boulevard.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelovedislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_897b6947eed5a5c9f795673f14eb1c721f9b8737_avataruser_8cc99793708d42dfc8e8251235ad93e8def9c702_avatar

Views

200+

'Toegang schuldhulp niet laagdrempelig genoeg'

'Toegang schuldhulp niet laagdrempelig genoeg'

Problemen met het betalen van je rekening? Dan kan het zijn dat de gemeente je niet helpt. / Colourbox

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Gemeenten bieden mensen met problematische schulden niet altijd een laagdrempelige en brede toegang tot de gemeentelijke schuldhulpverlening. Dat zegt de Nationale ombudsman, Reinier van Zutphen, na een verkennend onderzoek onder tien gemeenten en een gemeenschappelijke regeling.

„Volgens de wet moeten gemeenten mensen met problematische schulden een brede toegang tot de schuldhulp bieden", vertelt Van Zutphen. „De deur van de hulpverlening moet dus wijd open staan."

Klachten

Dat is echter niet altijd het geval, vertelt de ombudsman. „Toch krijgen wij regelmatig klachten en signalen van mensen die om uiteenlopende redenen niet verder komen in het toelatingsproces of niet worden toegelaten, waardoor hun schulden zich blijven opstapelen.''

En dat is vreemd, want mensen zouden juist ruimhartig toegelaten moeten worden, vindt Van Zutphen: „Met schuldhulp kunnen gemeenten mensen uit problematische situaties helpen. Het is daarom van doorslaggevend belang dat de deur ervan wijd open staat.'' Hij vindt ook dat iedereen die zich aanmeldt voor hulp zijn situatie moet kunnen toelichten in een persoonlijk gesprek.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

4

Likeability of 6

Verdienen met het lezen van Metro-artikelen!

Foto van 'Metro'

In samenwerking met: Pabbl

Artikelen lezen op onze telefoons, dat doen we maar al te graag. De Pabbl-app plaatst, gebaseerd op jouw verkeuren, artikelen op je vergrendelscherm, en beloont je ervoor!

Eind vorig jaar bereikte Pabbl de mijlpaal van 75.000 installs. 75.000 gebruikers die kunnen verdienen aan het ontvangen van relevante advertenties op hun vergrendelscherm. Sinds kort is er ook een feature uitgerold waarmee je in plaats van advertenties, vooral artikelen ontvangt en hier ook gewoon mee kan verdienen!

Artikelen en verdienen – hoe werkt dat?
Je ontvangt een mix van content op je vergrendelscherm, het scherm waar je ongemerkt 150 keer per dag langs swiped. Nu ontvang je op dat scherm feilloos artikelen, gesponsorde wallpapers en normale wallpapers. Elke keer dat je je telefoon ontgrendelt je punten. Deze punten kun je inruilen voor leuke cadeaus in de Pabbl shop. Sinds deze feature kortgeleden is uitgerold, sluiten steeds meer nieuwssites aan voor nog betere toegespitste content, waaronder ook content van Metro dus.

Gebruikers waren sceptisch
Natuurlijk ben je sceptisch over een app waar je door het simpelweg gebruiken van je telefoon, makkelijk kunt verdienen. Maar bezoek de pagina van Pabbl in de Playstore en je ziet dat de app 50.000-100.000 installs en 4,6 sterren uit meer dan 10.000+ reviews heeft; blijkbaar doet Pabbl echt wel wat goed. Pabbl is een vergrendelscherm app, die elke keer als je je telefoon aandoet, mooie en relevante content zoals artikelen en wallpapers toont. Omdat een boel van deze content ‘gesponsord’ is, geeft Pabbl punten in ruil voor bijna elke keer dat je je telefoon ontgrendelt. Alleen bij artikelen en gesponsorde content ontvang je punten en er zitten limieten op zodat er geen bots aan worden gehangen die het scherm 24/7 wegswipen.

Installeren die hap
Het ziet er dus allemaal legit uit, installeren dan maar. Je belandt op de landingspagina en vult wat basisgegevens in en je interesses. Hierdoor wordt de content die je krijgt afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren. Het vergrendelscherm verschijnt, die je ontgrendelt met een soepele swipe. Vervolgens word je geleid naar de Pabbl-app waarin wordt uitgelegd wat je met je punten kan doen. Het aanbod is vrij divers: Een boel kortingen (soms tot wel 100%!!) op eten & drinken, kleding, elektronica en nog veel meer!

Lege voorraden
Kijkend naar de reviews blijkt dat je niet alles kan aanschaffen wanneer je dat wilt. De voorraden zijn vaak op. Dat komt doordat de app erg hard groeit en mensen sneller punten bij elkaar sparen dan dat ze aan producten kunnen weggeven. Het verkopen van advertenties blijkt lastiger voor Pabbl dan verwacht waardoor het lastig is om producten te financieren en komt het af en toe zelfs uit eigen zak. Maar dat kan niet voor altijd doorgaan natuurlijk. Pabbl moet nog minimaal 2x zo hard groeien willen ze de grote vraag en gespaarde punten kunnen bijbenen met nieuw aanbod.

Feiten over Pabbl:

- Pabbl is te installeren in de Playstore

- De app is Android exclusive.


like
user_5a58c6cc654b4931505d8ae3dd819f4ca6fb90ce_avataruser_384fadd091eec9bdd937419d5996ce3c53ee436a_avatar

Views

48

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

NS verwacht dat alle gestrande reizigers thuiskomen

Openbaar vervoer weer op gang ©ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Hoewel er op tientallen plekken op het spoor schade was lijkt het treinvervoer zich te herpakken vanavond. De NS verwacht dat iedereen donderdag op zijn of haar bestemming kan komen nu er op steeds meer trajecten treinen rijden. ,,Voor sommige reizigers betekent dit langere reistijd, extra overstappen of omreizen. Vannacht rijden er bussen in plaats van nachtnet-treinen", aldus de vervoersorganisatie.

Bijna normaal

ProRail heeft op donderdagavond op vele plekken het spoor weer begaanbaar gemaakt zodat er weer treinen kunnen rijden. De NS verwacht op vrijdag een ,,nagenoeg normale dienstregeling" te kunnen rijden. Op sommige trajecten moeten reizigers rekening houden met kortere treinen of de inzet van bussen wegens herstelwerkzaamheden.

Omdat er veel 'lastminutewijzigingen' kunnen zijn, is de informatie in de NS-reisplanner niet volledig. Daarom wordt reizigers geadviseerd op stations te letten op de omroepberichten.

Het wordt rustiger op de stations. Reizigers lijken volgens de NS gehoor te geven aan de oproep om alternatief vervoer te zoeken. Het bedrijf gaat ervan uit dat er geen opvangvoorzieningen geregeld moeten worden.

De vervoerder staakte alle ritten donderdagochtend om 11:00 omdat het volgens hun onverantwoord was om tijdens de storm treinen te laten rijden. Op tientallen plekken in het hele land belandden bomen op het spoor en knapten bovenleidingen.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

71

Likeability of 6

Treinreizigers massaal aan het #stormpoolen

Gestrande reizigers op Utrecht Centraal ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Het spoorwegnet heeft een fikse dreun gekregen van de storm die donderdag over het land raasde. Vanaf 11:00 reden er geen treinen meer en duizenden reizigers dreigden te stranden. Doffe ellende. Journalist Ionica Smeets besloot van een nood een deugd te maken. Via Twitter riep zij op om te gaan #stormpoolen.

Automobilisten werd opgeroepen om gestrande reizigers een lift aan te bieden zodat zij toch op hun plaats van bestemming konden aankomen. En hier werd massaal gehoor aan gegeven. Overal in het land worden liften aangeboden. Het initiatief is zelfs zo populair dat er files ontstonden op de wegen rond Utrecht Centraal.

Inmiddels is de grootste hinder voor het treinverkeer voorbij, maar er werd toch een prachtig stukje medemenselijkheid getoond op internet. Twitter is dood? Echt niet!

Het begon met een idee

En dit kwam goed!

Mensen boden een lift aan

Anderen kregen een lift

Een storm verbroedert

Nieuw woord: stormpoolfile

Carpoolen: best gezellig

Klinkt erg leuk!

Twee stormen op een dag

Eind goed al goed


like
user_335b045a5b08ad072c4257a6e78d60f0b7044602_avataruser_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

100+

NS: 'Grootste spoorverstoring in jaren'

Gestrande reizigers op Utrecht Centraal ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

Nu de storm over ons land is weggetrokken naar Duitsland wordt de schade opgenomen. Het Nederlandse spoorwegnet is hard geraakt door de felle wind die op sommige momenten orkaankracht bereikte. Bijna overal in het land is treinverkeer onmogelijk. Metro sprak met Iris Reshef van de NS over de stormachtige spoorsituatie.

Geen treinverkeer in aanzienlijk deel van Nederland ©ANP

Heel veel schade

„Er is door de harde wind behoorlijk wat schade aan het spoorwegnet. Er zijn zo'n 30 bovenleidingen geknapt en er liggen ongeveer 40 bomen op het spoor. Ook is er schade aan een paar stations, waaronder de stations Almere Centrum en Breda waar glazen platen naar beneden kwamen." vertelt de voorlichtster.

Volgens Reshef zijn de herstelwerkzaamheden in volle gang maar is dit een flinke operatie. „De schade is zo groot dat er ook vanavond nauwelijks treinverkeer mogelijk zal zijn. Ook morgen zullen de gevolgen van de storm nog merkbaar zijn op het spoor. Prorail is druk bezig om alles te herstellen en gaat hier de hele nacht mee door. Veiligheid staat bij ons voorop en er kunnen pas weer treinen rijden als de situatie helemaal veilig is."

Zeldzame situatie

Een paar weken geleden was het treinverkeer ook ernstig ontregeld door sneeuwval en kwam het treinverkeer in de avond wel weer op gang. Volgens Reshef is dit echter appels met peren vergelijken. „De situatie was toen heel anders. Tijdens de sneeuw hadden we veel meer problemen met bevroren wissels. Nu liggen er grote bomen op het spoor en zijn bovenleidingen kapot. Deze herstelwerkzaamheden duren langer en vinden overal in Nederland plaats."

De NS heeft vanwege weersomstandigheden wel vaker te maken met treinuitval maar de storm die donderdag over het land raasde was volgens de woordvoerder een hele zeldzame situatie. „Het is al jaren niet voorgekomen dat de schade aan het spoor en vertraging voor de reizigers zo groot en omvangrijk was als vandaag. Maar deze storm was ook bijzonder krachtig. Er werden zelfs windstoten met orkaankracht gemeten. Zulke harde wind komt in Nederland niet vaak voor."

Volgens Reshef was de NS zo goed mogelijk voorbereid op de extreme weersomstandigheden. „We reden al met een uitgedunde dienstregeling om incidenten zoveel mogelijk te voorkomen. Als treinen meer afstand van elkaar nemen, is de kans op ongelukken kleiner. Het is alsof je met de auto meer afstand neemt, zo kan je gemakkelijker anticiperen als er voor je op de weg iets gebeurt. Deze maatregelen hebben helaas niet geholpen om de massale uitval te kunnen voorkomen."

En nu?

De Nederlandse spoorwegen en Prorail gaan in de avond en de nacht bezig om het spoor te herstellen en de treinen weer op de juiste plaats te krijgen, dit is een flinke logistieke operatie. „Het belangrijkste is dat het spoor leeggemaakt wordt en dat er weer treinen kunnen rijden. Als dit gerealiseerd is, proberen wij zo veel mogelijk gestrande reizigers vervoer aan te bieden. Het zou kunnen dat er vanavond weer enkele treinen gaan rijden."

Reshef verwacht dat het treinverkeer mogen ook nog niet volgens het boekje zal gaan. „Er moeten allemaal gestrande treinen vervoerd worden naar de locatie waar ze morgen hun dienst starten. Hier worden desnoods extra machinisten voor ingepland. Dit is een flinke klus."

Wie niet meer met de trein naar huis kan als gevolg van de westerstorm kan op Twitter onder de hashtag #stormpoolen op zoek naar een lift. Op het sociale medium zijn al vele oproepjes geplaatst van zowel gestrande reizigers als automobilisten die nog plek hebben om iemand mee te nemen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+